Zprávy

0:00
/
0:00

ODS chce vypovědět koaliční spolupráci s Věcmi veřejnými

Občanští demokraté začínají intenzivně připravovat předčasné volby. Grémium ODS ve středu podpořilo názor premiéra Petra Nečase, že východiskem z vládní krize je buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby na konci června. Úzké vedení strany vyvolalo také dohodovací jednání o ukončení koaliční spolupráce s VV. Podle Nečase jde o formální krok. Jednání špiček koalice by mělo být v neděli. Předseda vlády zopakoval, že ODS nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou a Michalem Morozem, který je úzce spjat s předsedou VV Radkem Johnem. Na zasedání grémia navázalo zasedání volebního štábu ODS, aby začalo připravovat primárek pro nominaci kandidátů ODS a kampaň.

Peake chce založit nový politický subjekt

Vicepremiérka Karolína Peake a lidé, kteří spolu s ní opustili Věci veřejné, v nejbližší době požádají o registraci nového politického subjektu. Peake to řekla novinářům po schůzce s těmi exčleny VV, kteří stojí na její straně. Ani po tomto jednání ale nechtěla zveřejnit, kolik poslanců zvolených za Věci veřejné stojí na její straně s tím, že finální číslo nejprve oznámí premiérovi Petru Nečasovi.

K Peake se přihlásilo šest poslanců, na vládu to nestačí

K uskupení kolem vicepremiérky Karolíny Peake se zatím hlásí šest dalších poslanců. To nestačí k tomu, aby nové uskupení převzalo ve vládní koalici roli Věcí veřejných. Přidat by se k nim podle informací ČTK mohli ještě dva další. Vedle poslanců VV, kteří se už k Peake přihlásili v úterý, ohlásil přestup k nové platformě Jiří Rusnok. K uskupení se přidal i dosavadní předseda krajské rady ve Zlínském kraji VV a poslanec Martin Vacek. Do klubu VV a sněmovny se chce naopak vrátit exministr školství Josef Dobeš, aby neuvolnil místo ve sněmovně ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému. Ten se hlásí k Peake. Předsedovi VV Radku Johnovi poslal ze zahraničí podporu také poslanec Michal Babák. S odchodem z VV váhá poslanec Radim Vysloužil. V poslední době podporoval setrvání VV ve vládě a přikláněl se k politice, kterou prosazovala Peake. Zatím ale nepotvrdil, že ji bude následovat. Dalším poslancem, jehož setrváním si VV nejsou jisté, je starosta Litvínova Milan Šťovíček. K tomu, aby vládní koalice disponovala i bez VV ve sněmovně těsnou většinou, potřebuje Peake získat osm svých dosavadních kolegů, pokud by se kabinet nechtěl opírat o hlasy bývalých členů klubu ODS Pavla Béma a Michala Doktora.

Bohuslav Sobotka: Petr Nečas by neměl lovit poslance

Premiér Petr Nečas (ODS) by neměl vládu opírat o přeběhlíky a "lovení" poslanců. Jeho vláda po rozpadu Věcí veřejných ztratila legitimitu a jediným východiskem jsou předčasné volby. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vicepremiérka Karolína Peake, která VV opustila a odstartovala tím štěpení strany a další vládní krizi, je podle něj spoluodpovědná za marasmus VV a musela vědět o podezřelých praktikách strany. "Petr Nečas by si měl vzpomenout na svá nedávná slova o tom, že nebude vládnout s těsnou většinou nebo s přeběhlíky a také na to, jak nedobře dopadla vláda Mirka Topolánka, která se snažila jít podobnou dobrodružnou cestou lovení či přímo korumpování jednotlivých hlasů v Poslanecké sněmovně," uvedl Bohuslav Sobotka.

CVVM: komunisté by ve volbách předstihli ODS

Volby do sněmovny by v dubnu s více než třetinou hlasů vyhrála ČSSD. Druhá by byla KSČM, která získala pětinu hlasů. Podle dostupných informací by poprvé od doby opoziční smlouvy předstihla ODS. Čtvrtá by byla TOP 09. Ve volbách by uspěla také strana KDU-ČSL, naopak Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). K volbám by šly necelé dvě třetiny lidí. Průzkum se uskutečnil ještě před poslední vládní krizí. Z volebního modelu vyplývá, že ČSSD by v dubnu volilo 37 procent dotázaných. KSČM by získala 20 procent hlasů, meziměsíčně o 3,5 procenta více. Naopak ODS podíl voličů od března poklesl o 2,5 procenta, od začátku roku o šest procent. TOP 09 by volilo 11,5 procenta dotázaných, také tato strana letos zaznamenává pokles počtu hlasů. KDU-ČSL by se do sněmovny dostala s 5,5 procenta hlasů.

Na sobotní pochod odborářů dohlédnou stovky policistů a vrtulník

Pražská policie připravuje bezpečnostní opatření kvůli pochodu odborářů v sobotu 21. dubna. Vedení odborů očekává účast nejméně čtyř desítek tisíc lidí, kteří vyrazí demonstrovat od Domu odborových svazů na Václavské náměstí a k Úřadu vlády. Na akci se chystají stovky policistů, situaci pohlídá ze vzduchu také posádka vrtulníku, sdělila mluvčí policie Eva Kropáčová. Shromáždění pořádají odboráři se dvěma desítkami organizací a iniciativ. Akce je součástí kampaně Stop vládě. Kromě odborů ji pořádá třeba iniciativa ProAlt, rada postižených, rada seniorů, svaz pacientů či sdružení nájemníků. Žádají zastavení reforem, demisi kabinetu a předčasné volby

Vláda schválila státní závěrečný účet za 2011

Vláda schválila návrh Státního závěrečného účtu, podle kterého loni hospodaření státu skončilo ve schodku 142,8 miliardy korun. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas. Plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů. Bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun. Deficit veřejných financí loni klesl na 3,1 procenta hrubého domácího produktu, vláda počítala s deficitem 3,7 procenta HDP. Deficit skončil lépe podle něj kvůli nižší investiční činností měst a obcí a veřejných vysokých škol. Také se ukazuje, že je nezbytné pokračovat ve fiskálním úsilí, řekl Nečas.

MF zjišťuje škody, které rozpočtu můžou způsobit potíže s dotacemi

Ministerstvo financí zjišťuje, jak velké škody na letošním státním rozpočtu můžou napáchat potíže s čerpáním z evropských fondů. Nebude to ale celých 33 miliard korun, které za rizikové pro rozpočet označilo ministerstvo pro místní rozvoj. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Odhad resortu místního rozvoje se podle ministra Kalouska blíží realitě. Současně ale šéf financí uvedl, že část z této sumy se už rozpustila v deficitu minulých let. "Celá tato částka se do letošního rozpočtu určitě nepromítne," poznamenal Miroslav Kalousek. Přesnou částku, o kterou špatné čerpání dotací může prohloubit schodek letošního rozpočtu, ale podle něj určí až další analýzy. Potíže se získáváním dotací z unie zhoršily už loňské hospodaření státu. Objem dotačních výdajů, u nichž mají úředníci podezření na nesrovnalosti, činí 17 miliard korun.

Vláda nepodpoří možnost zániku mandátu kvůli přeběhlictví

Vláda Petra Nečase podle očekávání nepodpoří možnost zániku mandátu kvůli tomu, že poslanec vystoupil ze strany, za kterou byl zvolen. Návrh předložila ve sněmovně KSČM. "Je to jako mluvit o provaze v domě oběšencově," zavtipkovala na tiskové konferenci po zasedání vlády vicepremiérka Karolína Peake. V úterý oznámila, že opouští nejmenší vládní stranu Věci veřejné a zakládá novou platformu. Ústavní změna má bránit přeběhlictví. Podle vlády by zavedla vázaný mandát, což odporuje dosavadnímu znění ústavy s volným mandátem zákonodárce. Novela KSČM počítá také s tím, že by přišel o mandát zákonodárce pravomocně odsouzený k nepodmíněnému trestu pro úmyslný trestný čin. Nezabývá se ale tím, že by do sněmovny nebo Senátu mohl být i nadále zvolen odsouzený člověk. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) koncem minulého týdne oznámila, že podá v nejbližší době také návrh na zánik mandátu zákonodárce pro pravomocné odsouzení.

Kabinet nepodpoří návrh KSČM na referendum o církevních restitucích

Vláda v Poslanecké sněmovně nepodpoří komunistický návrh ústavního zákona, podle něhož by o majetkovém vyrovnání státu s církvemi měli rozhodnout lidé v referendu. Po zasedání kabinetu to řekla vicepremiérka Karolína Peake. Postoj vlády bude sice jen doporučením pro parlament, ale sněmovna loni v prosinci podobnou předlohu KSČM odmítla. Koalice prosazuje řešení církevních restitucí zákonem. Lidé se podle původního komunistického návrhu měli vyjádřit k tomu, zda by stát, kraje nebo obce měly na církve ještě převádět nějaký majetek. Podle současné předlohy by měli uvést, zda by měla Česká republika provést majetkové vyrovnání s církvemi jako vypořádání majetkových vztahů. Církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku zhruba za 75 miliard korun, který je v držení státu, a za další náhradu 59 miliard korun během 30 let. K částce by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních. Opozice zpochybňuje jak výši ocenění majetku, tak vyčíslení náhrad.

Stavební spoření budou moci nabízet i univerzální banky

Stavební spoření budou moci nabízet také banky, a to za odlišných podmínek než mají nynější spořitelny. Zákon na dnešním zasedání schválila vláda. Systém státní podpory ani její výše by se podle návrhu ministerstva financí změnit neměl. Nyní je maximální podpora 2000 Kč ročně. Stavební spořitelny se změnou nesouhlasí, podle nich to povede k omezení jistot klientů a postupně k zániku systému stavebního spoření. Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému. "Ten je totiž v současnosti kriticky závislý na státní podpoře a jakýkoli další zásah státu do výše státní podpory může vést k problémům stavebních spořitelen s likviditou, a tedy narušení stability systému," uvedlo ministerstvo financí. Tato změna by měla být účinná od roku 2015.

Záchranky dostanou příští rok 105 milionů na vybavení

Zdravotnické záchranné služby v krajích dostanou příští rok od státu 105 milionů korun, za které si mají nakoupit vybavení pro mimořádné situace. Schválila to vláda. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) řekl, že nařízení platí od 1. ledna 2013. Na platy tyto peníze záchranky dát nesmějí, splatnost částky je vždy k 30. červnu daného roku a každý rok se bude valorizovat o inflaci. Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz řekl, že peníze letos ani nečekal. Kdyby je dostal, chtěl by je dát na platy, což nesmí. Částku pro 14 územních středisek záchranné služby odhadlo ministerstvo z analýzy potřeb na nákup osobních ochranných prostředků a vytvoření jejich zásob pro případ hromadného neštěstí či teroristických útoků.

Vláda přerušila jednání o zákonu umožňujícím zahraniční hazard

Vláda dnes opět přerušila projednávání nového zákona o provozování sázkových her, který měl umožnit zahraniční majetkovou účast u všech druhů sázkových her. Zákonem z dílny ministerstva financí se bude kabinet zabývat za 14 dní. ČTK to dnes řekl dobře informovaný zdroj. Vláda nejprve čekala na odborná stanoviska, zda zákon ladí s evropským právem. Předminulý týden kabinet jednání přerušil, protože mezi vládními stranami přetrvávaly rozpory ohledně toho, zda má provozovatel sázkových her povinnost mít sídlo v ČR. Vicepremiérka Karolína Peake poté řekla, že zůstává stále nevyřešena otázka úpravy omezování hazardu obecními vyhláškami. Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit, protože ten podle ní odporuje evropskému právu.

Schwarzenberg bude s Hillary Clintonovou jednat o Temelínu

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se ve čtvrtek na okraj zasedání s kolegy ze Severoatlantické aliance setká v Bruselu s šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou. Na programu bude otázka dostavby jaderné elektrárny Temelín. O tento projekt kromě francouzské společnosti Areva a česko-ruského konsorcia firem Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport má zájem i americká firma Westinghouse. O Temelínu se při svém loňském setkání bavili i premiér Petr Nečas a americký prezident Barack Obama.

Vondra: České firmy by mohly dostat armádní zakázky v USA

Českým zbrojařům se otevírá možnost získávat ve Spojených státech veřejné vojenské zakázky. Český ministr obrany Alexandr Vondra v Bruselu na okraj jednání NATO podepsal se svým americkým protějškem Leonem Panettou dohodu, která jim umožní ucházet se přímo o kontrakty v obranné oblasti. Přímý přístup k těmto zakázkám v USA pro české subjekty dosud blokovaly tamní zákony. Podle nich měly mít přednost americké firmy. České společnosti tak zatím mohly získat jedině subdodávky pro firmy z USA. Vondra dojednání dohody označil za nejdůležitější věc, které se za poslední rok ve vztazích s USA podařilo ČR dosáhnout.

Šance Koudelky stát se ústavním soudcem rostou

Šance ústavního experta a bývalého poslance ČSSD Zdeňka Koudelky stát se ústavním soudcem se zvýšily. Jeho nominaci podpořil senátní výbor pro lidská práva, na rozdíl od odmítavého postoje ústavně-právního výboru. Horní komora o Koudelkově kandidatuře rozhodne příští týden. Výbor pro lidská práva Koudelku podpořil téměř jednomyslně. Někdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké získal v tajném hlasování pět ze šesti možných hlasů. V ústavně-právním výboru pro Koudelku hlasovali jen tři z osmi členů. Koudelka je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Koudelka by mohl nahradit v týmu ústavních soudců Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

Novým šéfem Nadace Forum 2000 je Jakub Klepal

Novým ředitele Nadace Forum 2000 se stal Jakub Klepal, který nahradil zesnulého Oldřicha Černého. Klepal, jehož jmenovala správní rada, má zkušenosti s organizací osmi výročních konferencí a dalších projektů Fora 2000 v posledních letech. ČTK o tom dnes informoval mluvčí nadace Filip Šebek. Spoluzakladatelem Fora 2000 byl prezident Václav Havel, který zemřel v prosinci. "Věříme, že společně se nám podaří překonat složité období po odchodu Václava Havla a Oldřicha Černého," uvedl předseda Správní rady Tomáš Vrba. Nadace Forum 2000 ztělesňuje odkaz Václava Havla v oblasti podpory demokracie, lidských práv a rozvoje občanské společnosti, uvedl Jakub Klepal. "Za více než patnáct let existence se pod vedením Oldy Černého stala jedinečnou platformou setkávání význačných osobností z celého světa a z různých oblastí života," podotkl nový ředitel. Jakub Klepal působí v Nadaci Forum 2000 od roku 2004, kdy se stal zástupcem výkonného ředitele.

V USA loni studovalo 765 Čechů

Zájemci se v Praze mohli seznámit s 12 americkými vysokými školami a univerzitami, které nabízejí studium českým studentům. Zájem Čechů o studium v USA v poslední době o něco poklesl - loni jich studovalo v USA 765. To je o sedm procent méně než v roce předchozím. Dříve se toto číslo pohybovalo mezi 800 až 900 studenty. Veletrh, který je podle amerického velvyslanectví jednou z největších informačních akcí o studiu v USA, se konal v prostorách Anglo-americké vysoké školy. Zástupci amerických vysokých škol jednali také s představiteli 25 českých univerzit o možnostech spolupráce. Mezi univerzitami, které se představily v Praze, byly například Východokarolínská univerzita (East Carolina University), Jihovýchodní missourská státní univerzita (Southeast Missouri State University), Severní illinoiská univerzita (Northern Illinois University) či Západovirginská univerzita (West Virginia University). Na akci se zaregistrovalo nejméně 250 českých studentů.

Vietnamci se chtějí stát uznávanou menšinou v ČR

Vietnamci v Česku začali usilovat o to, aby se stali státem uznávanou národnostní menšinou. O uznání požádal Svaz Vietnamců v ČR a další sdružení. Uvedl to bývalý předseda svazu Tran Viet Hung. Vietnamská komunita by ráda měla i svého zástupce v radě vlády pro národnostní menšiny. O uznání a zastoupení v tomto poradním sboru kabinetu žádají také Bělorusové. Podle zákona tvoří národnostní menšinu lidé s českým občanstvím, kteří v Česku žijí a od ostatních se liší etnickým původem, jazykem, kulturou a tradicemi. Představují početnou minoritu a chtějí, aby je za ni okolí považovalo. Na konci loňského listopadu pobývalo v ČR legálně podle statistik ministerstva vnitra 55.585 Vietnamců. Z nich 37.497 smělo v zemi žít natrvalo.

Dělnická mládež uspořádá v Břeclavi protest za zbitého chlapce

Radikální Dělnická mládež uspořádá v neděli v Břeclavi protestní akci na podporu patnáctiletého chlapce, jehož o víkendu brutálně zbila trojice mužů, údajně Romů. Hoch skončil v kritickém stavu v nemocnici. Na akci, která vyvrcholí pochodem centrem města, se očekává účast až tisíce lidí. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eliška Windová. Pochod je ohlášen v čase od 09:00 do 20:00. Začne u břeclavského hlavního železničního nádraží. "Oznamovatelé splnili zákonné požadavky k tomu, aby se akce mohla uskutečnit. K jejímu zákazu tedy zatím není důvod," uvedla mluvčí. Dělnická mládež (DM) je odnoží radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Audit odhalil v Janáčkově filharmonii škodu za šest mil.

Škodu minimálně za šest milionů korun odhalil v Janáčkově filharmonii Ostrava (JFO) audit, který město ve své příspěvkové organizaci nechalo udělat po loňské výměně vedení. Město podalo státnímu zastupitelství podnět k prošetření celé události, řekl primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD). Problémy jsou hlavně v nákupu výpočetní techniky. Podle primátora byla zaplacena technika, která filharmonii nebyla dodána. Problematické jsou i smlouvy umělecké. Filharmonii v posledních třech letech klesal počet koncertů, prodaných vstupenek i návštěvnost. Městští radní proto loni v listopadu kvůli neuspokojivým ekonomickým výsledkům odvolali z funkce tehdejšího šéfa tělesa Petra Krajniaka a vedením orchestru byl dočasně pověřen Jan Hališka. V únoru město vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele.

Hrady a zámky slaví svátek zvýhodněnými vstupy

Prohlédnout si jinak nepřístupné historické památky nebo využít zvýhodněné vstupy na hrady a zámky mohou dnes a o víkendu zájemci o historii. Na hradech a zámcích tak oslaví Mezinárodní den památek a historických sídel, který připadá právě na dnešek. "Návštěvníci mohou procházet prostorami, které se běžně neotvírají, hradním a zámeckým zázemím nebo si užít prohlídku některého ze zámeckých okruhů zdarma," uvedla mluvčí Národního památkového ústavu Zdeňka Kalová. V rámci oslav se budou konat i odborné konference, výstavy a další kulturní akce. V Národním muzeu v Praze se dnes uskuteční konference o UNESCO a ochraně světového kulturního a přírodního dědictví. Dnes také startuje fotografická soutěž pro děti a školy na téma (Ne)tušené krásy historických fasád. Mezinárodní den památek a historických sídel se slaví od roku 1984, jeho vznik iniciovalo o rok dříve UNESCO, Organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu.

V kině Aero začíná festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

Realistický pohled na současnou tibetskou společnost a kulturu zprostředkuje 6. ročník Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu, který se ode dneška do 20. dubna uskuteční v pražském kině Aero. Na rozdíl od předchozích přehlídek nabídne pohled zprostředkovaný převážně tvůrci, kteří v Tibetu, respektive na území Číny žijí. Festival představí hned tři hrané filmy tibetského režiséra Pemy Tsedena, proslulého minimalistickým filmovým jazykem. Ve svých snímcích prostřednictvím realisticky ztvárněných mikropříběhů zobrazuje proměny dnešního Tibetu. Například jeho druhý film Hledání je tibetskou road movie, získal hlavní cenu poroty na MFF v Šanghaji a je prvním filmem natočeným výhradně v Tibetu, v tibetštině a s tibetským štábem. Tibetský dokument na festivalu zastoupí básník, spisovatel a režisér známý pod pseudonymem Džangbu. Ve snímku Kökenúr se vypravil ke stejnojmennému jezeru, které je považováno za posvátné, ale zároveň je perspektivní turistickou oblastí oblíbenou čínskými cestovateli.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych zvládl svůj úvodní zápas na turnaji v Monte Carlu a postoupil do třetího kola. Sedmý hráč světa si poradil s Chorvatem Marinem Čiličem po setech 7:6, 6:1 a jeho dalším soupeřem bude vítěz zápasu mezi Japoncem Keiem Nišikorim a Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem.

Cyklista Roman Kreuziger dojel v druhé etapě závodu Kolem Trentina třetí a v průběžném pořadí mu patří druhé místo za Švýcarem Mathiasem Frankem. Český jezdec na něj ztrácí tři sekundy.

Šestý a možná rozhodující zápas finálové série play off hokejové extraligy uvidí fanoušci Pardubic na velkoplošném plátně na Pernštýnském náměstí. Čtvrteční utkání se hraje v brněnské Kajot areně.

Fotbalisté pražské Sparty si po čtyřech letech zahrají ve finále domácí pohárové soutěže. Rozhodli o tom postupem přes Jablonec, když na severu Čech otočili zápas, zvítězili 3:2 a po domácí výhře 1:0 z minulého týdne jdou dál. Jejich soupeřem bude v plzeňském finále 2. května buď Olomouc, nebo Teplice. Druhý finalista bude znám ve čtvrtek.

Hokejisty prvoligového Hradce Králové bude trénovat bývalý reprezentant Martin Hosták. Na střídačce nahradí Jiřího Mičku, kterému vedení klubu po třech sezonách neprodloužilo smlouvu, protože nebylo spokojeno s pátým místem v letošní sezoně druhé nejvyšší soutěže.

Oštěpařka Barbora Špotáková se vrátila z dvouměsíčního soustředění v Jihoafrické republice a podle vlastních slov prožila nejlepší přípravu v kariéře. Sezonu, v níž bude na olympijských hrách v Londýně obhajovat zlatou medaili, začne 11. května na Diamantové lize v Dauhá. O startu na evropském šampionátu v Helsinkách se rozhodne po úvodních třech závodech.

Sedm až osm tisíc fanoušků by mělo zavítat v sobotu na historicky první superfinále florbalové extraligy mužů a žen do pražské O2 areny. O titul se v jediném zápase utkají hráči Střešovic s Vítkovicemi a florbalistky Herbadent SJM Praha 11 s FbŠ Bohemians.

Bulharský tenista Grigor Dimitrov, nedávný přemožitel Tomáše Berdycha z Miami, či daviscupoví reprezentanti Lukáš Rosol a Jan Hájek se zúčastní challengeru CNG Vitall Prague Open s dotací 100.000 dolarů. Na antuce pražské Štvanice se od 7. do 13.května objeví sedm hráčů z první stovky žebříčku ATP.

Počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, teploty 10 až 14 stupňů Celsia.