Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas počítá s ministrem Dobešem, Bárta by měl odejít

Premiér Petr Nečas (ODS) pokládá za porušení veřejně daných příslibů fakt, že poslanec Vít Bárta zůstává nadále členem poslaneckého klubu Věcí veřejných. Bárta, který byl v pátek zatím nepravomocně podmíněně odsouzen za uplácení, před rozsudkem oznámil, že po odsouzení odejde z vysoké politiky. Zatímco Bárta by měl v politice podle premiéra skončit, stojí předseda vlády za ministrem dopravy Pavlem Dobešem, kterého chtějí VV z vlády stáhnout. "Představa, že poslanecký mandát není vysoká politika, je samozřejmě velmi úsměvná," řekl Nečas novinářům v albánské Tiraně, kde je na pracovní cestě. Nečas ale také podotkl, že koaliční partneři VV nemají žádný prostředek než postupovat podle svého. Ministři za VV měli před dvěma týdny z rozhodnutí grémia strany podat demise, nakonec tak neučinili poté, co Nečas dal najevo, že takovým postupem by končila koaliční diskuse. Strany si pak sedly za stůl a dosáhly dohody o pokračování koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV.

Studenti zahájili týden protestů, vadí jim reformy a zápisné

Iniciativa Za svobodné vysoké školy v pondělí zahájila týden protestů, brojí tak proti vládním reformám a zavedení takzvaného zápisného. V univerzitních městech po celé ČR se budou konat happeningy a přednášky o dopadech reforem, řekli novinářům zástupci spolku. V sobotu 21. dubna se pak studenti připojí k demonstraci odborů a občanských iniciativ Stop vládě na Václavském náměstí v Praze. Už v pondělí se například v Liberci a Olomouci konaly happeningy, na středu je zase na pražské Filozofické fakultě naplánována výroba transparentů na sobotní demonstraci. "Zápisné či školné povede k ohrožení dostupnosti vzdělání pro ekonomicky slabší vrstvy obyvatel," varoval Michal Uhl z iniciativy Za svobodné vysoké školy. Zápisné je prý jen přejmenované školné.

Předsedkyně sněmovny Němcová na funkci prezidentky kandidovat nebude

Miroslava Němcová do primárek ODS na funkci prezidenta republiky nepůjde. Oznámila to na schůzi regionálního sdružení ODS na Vysočině. Za klíčové v současné době považuje, aby nebyla zpochybněna stabilita ústavních institucí. Je přesvědčena, že republice pomůže daleko více v pozici předsedkyně Poslanecké sněmovny. Velmi vážnou otázkou dneška je podle ní posílení role národních parlamentů v Evropě tak, aby garantovaly svobodný a demokratický rozvoj každé země. Stranických primárek, které rozhodnou o kandidátovi ODS pro přímou volbu prezidenta, se zatím zúčastní europoslanec a někdejší hejtman Evžen Tošenovský. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka svůj zájem o prezidentský úřad dal najevo už dříve, má už i oficiální nominaci od regionální rady Libereckého kraje, v jejímž čele stojí. Další kandidáti se v nominaci, která skončí 22. dubna, zřejmě neobjeví. Prezidentské kandidáty ODS mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany. Žádný ze zvažovaných kandidátů ODS ale zatím velké šance v prezidentské volbě nemá. Němcová měla podle dubnového průzkumu agentury Factum Invenio podporu 5,6 procenta lidí. Ostatní se nedostali přes tři procenta.

Inspekce: Policisté u Janouškovy nehody nespáchali trestný čin

Policisté, kteří zasahovali u nehody obviněného lobbisty Romana Janouška, svým postupem trestný čin nespáchali. Takový je závěr prověřování Generální inspekce bezpečnostních sborů, která postup policistů zkoumala. Uvedla to mluvčí inspekce Radka Sandorová. Počínání policie po havárii vyvolalo kritiku. Policejní prezident Petr Lessy později přiznal, že jeho sbor chyboval. Šéf pražské policie Martin Vondrášek kvůli tomu zahájil se šesti policisty kázeňské řízení. Policie viní Janouška z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení. Lobbista podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie jej dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

VV nemají v Plzni kandidátku pro volby, o Bártovi spíše mlčí

Věci veřejné (VV) nemají zatím v Plzeňském kraji sestavenou kandidátku pro podzimní krajské volby. Někteří krajští představitelé strany se ale domnívají, že by na kandidátce mohl být i dosavadní neformální lídr strany Vít Bárta. Bárta v neděli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce oznámil, že bude kandidovat v krajských volbách v Plzeňském kraji na post hejtmana. Chce tak prý bojovat za očistu svého jména a střetnout se s lídry plzeňské ODS Jiřím Pospíšilem a Romanem Jurečkem, kteří podle něj před rokem stáli za útokem na VV. V politice chce Bárta, který byl v pátek nepravomocně odsouzen za uplácení svých kolegů ve sněmovně, pokračovat mimo VV. Jiný politický subjekt prý nyní budovat nechce.

Regiony zatím nedostanou peníze za maturity

Ministerstvo školství chce krajům doplatit dlužné peníze za maturity, kvůli žalobě Středočeského kraje ale nemůže. Předseda školské komise Asociace krajů a náměstek libereckého hejtmana Radek Cikl totiž minulý týden kritizoval to, že ministerstvo neposlalo regionům doplatek ve výši 35 milionů korun za zvýšené náklady na maturitní administrativu, ačkoliv peníze slíbilo. Středočeský kraj podal žalobu. Podle Cikla o vymáhání peněz soudní cestou uvažují i další regiony a společnou žalobu by prý mohla podat i Asociace krajů. Kraje vyčíslily náklady na loňské maturity na 44,5 milionu korun. Tyto peníze podle nich sloužily na odměny předsedům maturitních komisí a hodnotitelů písemek nebo na papíry a tonery do tiskáren a kopírek, kde se tiskly maturitní testy. Ministerstvo ale krajům poslalo jen 9,7 milionu.

ČR změní financování péče o děti, ústavy přijdou o 1,4 miliardy

Česko chystá změny ve financování péče o ohrožené a opuštěné děti. Ústavy by měly do tří let přijít o dvě pětiny svého rozpočtu, tedy ročně o 1,4 miliardy korun. Tyto peníze chce stát přelít do prevence, služeb pro rodiny, podpory pěstounů a sociálních pracovníků. Vyplývá to z akčního plánu na ochranu práv dětí. Dokument schválila minulý týden vláda. Nyní je na prevenci a služby na pomoc rodinám a dětem ročně celkem 600 milionů. Po roce 2015 by to mělo být o 900 milionů víc. Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích expertů i mezinárodních institucí za velký počet dětí v ústavech. Ministerstvo práce plánuje v systému péče změny. Podle schválené vládní strategie by se od roku 2014 neměli chlapci a děvčata do tří let do ústavů už vůbec posílat. Od roku 2016 by pak do nich neměly chodit už ani děti do sedmi let.

Premiéra na návštěvě Albánie a Makedonie doprovázejí podnikatelé

Premiér Petr Nečas zahájil v Tiraně setkáním se svým albánským protějškem Salim Berishou dvoudenní cestu po Albánii a Makedonii. Na cestě po dvou menších balkánských zemích jej doprovází skupina podnikatelů a zástupců firem včetně generálního ředitele polostátního energetického gigantu ČEZ Daniela Beneše. V Makedonii i Albánii bude Nečasova delegace jednat o hospodářských vztazích. Podle dřívějších informací například Albánci stojí o to, aby Češi podnikali v místním hoteliérství, těžařském průmyslu nebo se podíleli na oživování mořského pobřeží. Například pro ČEZ, který investoval v Albánii, je nyní palčivá otázka zdražování energie. Potížím čelí albánská distribuční společnost patřící do Skupiny ČEZ.

ČBA: Celkový objem úvěrů v únoru stoupl, je to pozitivní

Celkový objem bankovních úvěrů ke konci února stoupl na základě údajů České bankovní asociace meziročně o 6,3 procenta na 2,3 bilionu korun. O více než pět procent stoupl meziročně objem úvěrů nefinančním podnikům i obyvatelstvu. Asociace o tom informovala ČTK s tím, že jde ve srovnání s Evropou o pozitivní vývoj. Celkový objem úvěrů nefinančním podnikům stoupl o 5,6 procenta na necelých 834 miliardy korun a úvěry obyvatelstvu o více než pět procent na 1,01 bilionu korun.

Jihoafrická justice zatím stáhla obvinění Krejčíře z pojistného podvodu

Jihoafrická prokuratura dočasně stáhla obvinění proti českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, s nímž měl v Johannesburgu začít soudní proces v kauze pojistného podvodu. Oznámil to jihoafrický server iafrica.com. Podle jihoafrických médií je důvodem to, že justice nyní prověřuje věrohodnost výpovědi hlavního svědka, urologa Mariana Tupého. Obvinění z pojistného podvodu je založeno na výpovědi a dokladech, které předložil Tupy. Podnikatel pak v roce 2010 na základě údajně falešných potvrzení o posledním stadiu rakoviny močového měchýře inkasoval od jihoafrické pojišťovny 4,5 milionu randů (přes 11,5 milionu Kč). Jihoafrická prokuratura podle webu news24.com uvedla, že obvinění proti Krejčířovi byla dočasně stažena během dokončování žádosti o přezkoumání případu a Tupého doznání. Krejčíř ale podle tvrzení serveru Eyewitness nechtěl, aby byl proces odložen. Prý si přál, aby se líčení uskutečnilo podle původního plánu. Zároveň nechtěl, aby byla obvinění proti němu stažena.

Podle většiny Čechů by se cizinci měli v Česku přizpůsobit

Podle valné většiny Čechů a Češek by se cizinci, kteří chtějí v ČR žít, měli přizpůsobit zdejším zvyklostem. Je o tom přesvědčeno 94 procent lidí. Podmínkou, aby člověka společnost přestala vnímat jako cizince, je hlavně zvládnutí češtiny a práce v Česku. Vyplývá to z výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V první polovině března v něm odpovídalo 1053 lidí nad 15 let. Postoj k cizincům se v posledních letech výrazně nemění. K úplnému přizpůsobení cizinců českým zvyklostem se kloní častěji lidé nad 60 let, osoby se špatnou životní úrovní či příznivci levice. Pravicově orientovaní lidé si mnohem častěji než ostatní naopak myslí, že cizinci by se měli přizpůsobit zdejším zvyklostem jen částečně. Vstřícnější k zachování původního životního stylu jsou podle CVVM také ti, kteří se s cizinci v Česku přátelí.

Mladí architekti soutěžili s návrhy rodinného bydlení budoucnosti

Jak by mohlo vypadat rodinné bydlení v budoucnosti, představují práce studentů, kteří se zapojili do mezinárodního projektu Současný dům: Očima mladých architektů. Národní část vyhrál Tomáš Čech z Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Do akce se zapojili i studenti architektury z Maďarska, Polska a Slovenska. Cílem soutěže je konfrontace a vzájemné srovnání nejmladší architektonické tvorby. Zadáním pro studenty bylo vymyslet dům pro čtyřčlennou rodinu 21. století. Na české části soutěže se podílely fakulty architektury z Brna, Liberce, Ostravy a Prahy. Vítězové z každé ze čtyř zemí se v květnu zúčastní mezinárodního workshopu v maďarském Debrecínu a výstavy vilové architektury visegrádských zemí v Bruselu v roce 2014.

Na objevu bílkoviny kontrolující hladinu rostlinného hormonu se podíleli i Češi

Mezinárodní tým vědců objevil neznámou skupinu sedmi bílkovin, které v buňkách kontrolují hladinu rostlinného hormonu auxinu. Hormon rozhoduje o tvaru rostliny, jejím růstu a reakcích na podněty z okolí. Kromě rakouských, belgických a švýcarských badatelů se na výzkumu významně podíleli vědci z Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR, uvedl tiskový odbor akademie. Hormon auxin reguluje především různé etapy vývoje od vzniku zárodku v semeni až po vytváření nových orgánů dospělé rostliny. Pro správnou funkci auxinu je nutné, aby byly precizně řízeny jeho pohyb rostlinou a jeho koncentrace v každé buňce. Lepší porozumění roli auxinu v rostlinách je důležité nejen pro biologii, ale také pro zemědělství. Vývoj zemědělských plodin totiž do značné míry rozhoduje o jejich výnosu, uvedla vedoucí české části vědeckého týmu Eva Zažímalová z ÚEB.

V Praze zemřel architekt a designér Petr Tučný

13. dubna zemřel v Praze designér, architekt a grafik Petr Tučný. ČTK to oznámila jeho manželka Gita Tučná. Všestranný umělec patřil k zakládající generaci československého i evropského průmyslového designu. Tučný se narodil 26. června 1920. Vystudoval České vysoké učení technické, Vysokou školu umělecko-průmyslovou, ale měl i humanitní vzdělání. Věnoval se grafice, tvorbě písma, designu ručního nářadí i návrhům těžkých stavebních strojů. Navrhl koncepci orientačního systému pražského metra, nízkopodlažní trolejbusy, tramvaje či vlaky metra. V letech 1952 až 1960 přednášel Tučný estetiku a teorii designu v Praze a v Brně, poté mu byla přednášková činnost v tehdejším Československu zakázána. Věnoval se jí ve Varšavě, v Halle, Ulmu a Hamburku, a to až do roku 1989. Vystavoval v 19 zemích a získal řadu významných mezinárodních ocenění, například cenu Euro Design Pyramide ve Švýcarsku v roce 1985 nebo International Product Design Award v roce 1980 ve Spojených státech.

Karlovarský festival uvede restaurovanou kopii Formanova filmu

Karlovarský festival uvede světovou premiéru digitálně restaurované kopie Formanova snímku Hoří, má panenko. V rámci pocty Josefu Somrovi promítne za jeho účasti film Žert, který režisér Jaromil Jireš natočil v roce 1968 podle románu Milana Kundery. Na tiskové konferenci v Praze to oznámili organizátoři této mezinárodní přehlídky, jejíž 47. ročník se uskuteční od 29. června do 7. července. Prezident festivalu Jiří Bartoška připomněl, že MFF loni inicioval digitální restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Dlouhodobého projektu se účastní ministerstvo kultury a Národní filmový archiv. Prvním počinem z této řady byla na loňském ročníku Vláčilova Marketa Lazarová.

Spirituál kvintet na koncertu v Praze dostane diamantovou desku

Padesátiletou spolupráci s vydavatelstvím Supraphon si 18. dubna na koncertě v pražském Kostele sv. Šimona a Judy připomene skupina Spirituál kvintet. Kapela převezme od zástupců vydavatelství zlatou deskou za kompilaci Sto nejkrásnějších písní (+1) a diamantovou desku za 1,150.650 prodaných zvukových nosičů pod hlavičkou společností Supraphon, Panton a Bonton Music. Skladatel a umělecký vedoucí skupiny Spirituál Kvintet Jiří Tichota oslaví na tomto koncertě své pětasedmdesátiny. Spirituál kvintet svoji první nahrávku pro Supraphon natočil v roce 1962. Byla to americká lidová písnička Whoús Gonna Shoe. Skupina Spirituál kvintet, po roce 1989 zprofesionalizovaná, odehrála už tisíce vystoupení a prodala statisíce desek. Koncerty Spirituálu bývaly vyprodané už za komunistické totality, kdy na nich zněly písně jako Až se k nám právo vrátí nebo Za svou pravdou stát.

V Praze začal Festival spisovatelů

Videoartová performance a debata na téma Ať žije budoucnost odstartovaly v neděli večer na Nové scéně Národního divadla (ND) 22. ročník Festivalu spisovatelů. Do Prahy se na něj sjedou uznávaní literáti z Indie, Číny, Egypta, Španělska, Anglie a Spojených států. Do Prahy zavítá například portugalský prozaik António Lobo Antunes, španělský experimentální básník, esejista a prozaik Juan Goytisolo, indická spisovatelka Anita Desaiová nebo čínský básník a disident Duo Duo. Přijede i do češtiny hojně překládaný britský spisovatel Hanif Kureishi, básník a hudební skladatel Jan Erik Vold z Norska a hvězda turecké literatury Gündüz Vassaf. České spisovatele zastoupí ve Francii žijící prozaik Patrik Ouředník, Martin Vopěnka a Emil Hakl. Veřejnost bude moci autory potkat na autogramiádách, autorských čteních a debatách, které budou simultánně překládány do angličtiny a češtiny.

Kupkův Tvar modré by mohl být nejdražším českým vydraženým dílem

Pokud se obraz Františka Kupky Tvar modré ve středeční aukci v Praze prodá, stane se celosvětově nejdražším dílem českého umění prodaným v aukci. Obraz se bude vyvolávat za 45 milionů korun. Kupkových abstraktních obrazů je na trhu obecně velice málo, potvrzuje Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art&Antique, který se zabývá také trhem s uměním. Jakékoli cenové odhady jsou podle něj proto problematické. Nejdražším v tuzemsku v aukci prodaným Kupkovým dílem jsou už pět let Výšky IV. (Élévation IV.) prodané za 22,1 milionu korun, včetně aukční přirážky pak kupec zaplatil 23,2 milionu korun. Dosavadní Kupkův aukční rekord vůbec má obraz Pohyb, který se loni v červnu na aukci sbírky Hascoe prodal za 35,5 milionu korun, se všemi poplatky se suma šplhá ke 44 milionům korun. Středeční aukce nabídne jen čtyři desítky položek. Nabízet se bude jediná socha, kterou kdy Kupka vytvořil a která představuje jeho manželku. Vyvolávat se bude za 1,2 milionu korun.

Ze sportu:

Česká hokejová osmnáctka podlehla na mistrovství světa na domácí půdě Kanadě 2:6. K zachování naděje na postup do čtvrtfinále potřebují svěřenci kouče Jiřího Vebra porazit v závěrečném vystoupení v základní skupině A Finsko. V opačném případě budou hrát stejně jako v minulém roce pouze o udržení mezi elitou.

První dvě posily z NHL se zapojily do přípravy českých hokejistů před mistrovstvím světa. Na srazu v pražské O2 areně trenér Alois Hadamczik přivítal útočníky Tomáše Plekance z Montrealu a Jiřího Tlustého z Caroliny. S reprezentací už je i obránce Zdeněk Kutlák ze švýcarského Ambri/Piotta. Český tým čekají v tomto týdnu dva duely proti Slovensku - ve středu doma v O2 aréně a v pátek v Bratislavě.

Čeští rozhodčí Pavel Královec a asistenti Martin Wilczek a Antonín Kordula byli nominováni na fotbalový turnaj na olympijských hrách v Londýně. Dostali se tak mezi pětici evropských zemí, které mohly na turnaj vyslat své rozhodčí. Dále se to povedlo domácí Anglii, Německu, Itálii a Norsku. Královec se o pozici hlavního rozhodčího bude dělit například s Felixem Brychem (Něm.), Markem Clattenburgem (Angl.), Ravšanem Irmatovem (Uzb.) nebo Gianlukou Rocchim (It.). Celkem se turnaje účastní 16 hlavních rozhodčích ze všech koutů světa.

Nejlepší český amatérský boxer současnosti Zdeněk Chládek prohrál v prvním kole olympijské kvalifikace v Trabzonu ve váhové kategorii do 64 kg s Ljubomirem Marjanovičem ze Srbska 10:12 a přišel tak o šanci kvalifikovat se do Londýna. Jedenadvacetiletý boxer se na olympiádu dostane pouze v případě, pokud mu mezinárodní boxerská asociace udělí divokou kartu.

Tenista Radek Štěpánek vypadl na turnaji v Monte Carlu v prvním kole. Třiatřicetiletý Čech týden po vítězném čtvrtfinále Davis Cupu proti Srbsku prohrál na antuce v Monaku 3:6 a 6:7 s Finem Jarkkem Nieminenem.

Český útočník Jaromír Jágr se podílel třemi asistencemi na výhře Philadelphie 8:4 nad Pittsburghem a stal se třetí hvězdou zápasu. Flyers taky díky němu zvítězili i ve třetím utkání série a od postupu do druhého kola play off je dělí už jenom jeden bod. Čtyřicetiletý hokejista se zároveň ziskem tří bodů posunul v historické tabulce produktivity play off z jedenácté na devátou příčku.

Hokejisté Chomutova vyhráli první utkání baráže o extraligu na ledě Mladé Boleslavi 3:2, když dokázali zápas otočit v rozmezí čtyř minut třetí třetiny. Na výhře vítěze první ligy se dvěma góly podílel kapitán Milan Kraft. Série hraná na čtyři výhry pokračuje opět na ledě nejhoršího týmu extraligové sezony.

Vzpěrač Jiří Orság získal na mistrovství Evropy v Antalyi v kategorii nad 105 kg stříbrnou medaili v nadhozu a vylepšil svůj vlastní český rekord. V olympijském dvojboji byl pátý, v trhu devátý a zajistil si účast na hrách v Londýně.

Miroslav Šerban vypadl v olympijské kvalifikaci boxerů v Trabzonu v prvním kole kategorie do 60 kilogramů. Český reprezentant prohrál 6:15 na body se skotským boxerem Joshem Taylorem.

Čeští volejbaloví junioři nevyužili domácího prostředí a ve Žďáru nad Sázavou přišli o šanci zahrát si na mistrovství Evropy. V jedné ze čtyř kvalifikačních skupin obsadili čtvrté místo s dvěma výhrami a třemi porážkami.

Počasí v Česku na úterý:

Úterý přinese polojasnou nebo skoro jasnou oblohu. Nejvyšší teploty 8 až 12 stupňů.