Zprávy

0:00
/
0:00

Vláda bude pokračovat, koalice se shodla na úsporách

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných bude pokračovat. Po jednání špiček vládní koalice to oznámili předsedové koaličních stran. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je klíčová dohoda na úsporných krocích, které zajistí pro roky 2013 a 2014 schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP. Ve středu by podle něj rozpočtová opatření měla potvrdit vláda. Plnění úsporných plánů kabinetu bude podle Petera Nečase i nadále podmínkou pokračování vlády. Pokud je některá ze stran nebude dodržovat, koaliční projekt skončí. Koaliční špičky se dohodly také na tom, že vypustí z vládního programu body, které z rozpočtových a časových důvodů už nesplní. Nynější vládní krizi rozpoutalo usnesení grémia VV z minulého úterý, které vyzvalo své ministry k podmíněnému odchodu z kabinetu. Ministři VV demise nakonec nepodali a strana krok v souvislosti s dalšími jednáními odsunula. Předseda VV Radek John po jednání řekl, že rozhodnutí VV o demisích bylo vyvoláno tím, že se koalice nescházela a neřešila problémy. Je prý rád, že se nyní podařilo znovu "nastavit komunikaci". Vládní krizi podle něj vyvolal "emocionální výbuch VV", účel ale prý byl splněn.

Prezident Václav Klaus uvítal dohodu o pokračování nynější vlády

Prezident Václav Klaus uvítal dohodu o pokračování nynější vládní koalice. Podrobné informace o podmínkách, které strany dohodly, ale prý zatím nemá, řekl Václav Klaus ČTK. "Prezident nemůže chtít, aby v zemi vznikla nestabilita a padaly vlády. To ode mě snad nikdo nemůže chtít, ani někteří hrdinní komentátoři našich médií," uvedl Václav Klaus.

Bohuslav Sobotka: Pokračování vlády je špatnou zprávou pro budoucnost země

Pokračování vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky špatnou zprávou pro občany i budoucnost země. Za jediné rozumné východisko ze současné situace stále považuje předčasné volby. Sociální demokraté proto podpoří všechny protestní akce odborů a občanských iniciativ, které budou směřovat k odchodu vlády, uvedl Bohuslav Sobotka v prohlášení zaslaném ČTK. Podle předsedy nejsilnější opoziční strany jednání koalice potvrdilo, že prohlášení ODS a TOP 09 o předčasných volbách byla jen součástí "masivního psychologického nátlaku" na VV s cílem dosáhnout jejich kapitulace před daňovými a rozpočtovými plány ODS a TOP 09. "Petr Nečas a Miroslav Kalousek si v přímém přenosu doslova opucovali boty o Věci veřejné a Věci veřejné znovu hodily přes palubu své předvolební sliby, jen aby ještě alespoň pár měsíců zůstaly ve vládě," uvedl Bohuslav Sobotka. Pokračování vlády ale podle něj skutečným dlouhodobým ani koncepčním řešením není.

Kabinet se vrátí ke zpřísnění pravidel pro nedůvěru vládě

Kabinet se ve středu vrátí k návrhu na zpřísnění pravidel pro vyslovení nedůvěry vládě. Vláda si od návrhu slibuje posílení odpovědnosti opozice a stabilitu vlád. Zákon by měl platit až po příštích sněmovních volbách. Projednávání ústavní změny přerušila v lednu, aby o jejím prosazení jednala s opozicí. Sociální demokraté ani poslanci strany Jiřího Paroubka NS-LEV 21 ale s návrhem na zavedení takzvaného konstruktivního vyjádření nedůvěry vládě nesouhlasí. Opoziční ČSSD považuje změnu za "zcela zbytečnou a účelovou". Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že změnu pravidel nepodpoří. Bez alespoň části hlasů opozice přitom ústavní změnu kabinet neprosadí. Naposled se sociální demokraté pokusili hlasováním o nedůvěře ukončit koaliční vládu Petra Nečase (ODS) v druhé polovině března, získali pouze 85 hlasů proti 113 hlasům zástupců koalice. Opozici se nepodařilo svrhnout vládu už předloni v prosinci a loni v dubnu.

CVVM: Největší vliv na politiky mají podle Čechů úplatky

Největší vliv na rozhodování politiků přisuzují Češi úplatkům a korupci. Zákonodárci se podle lidí nechají také velmi ovlivnit zájmovými skupinami a lobby. Vyplývá to z průzkumu agentury CVVM, který se uskutečnil na začátku března. Podle tří pětin dotázaných by měla být morálka politiků posuzována přísněji. Zatímco v loňském průzkumu označilo úplatky a korupci jako klíčové faktory při rozhodování politiků 32 procent lidí, letos jich už bylo 41 procent. Naproti tomu podíl lidí, kteří se domnívají, že politiky ovlivňují zejména zájmové skupiny, se výrazně nezměnil. Myslí si to 23 procent Čechů. Podle sedmi procent lidí ovlivňují zákonodárce hlavně média, pět procent dotázaných si myslí, že to jsou voliči vlastní strany. Relativně malý vliv mají podle CVVM na rozhodování politiků stávky a demonstrace, průzkumy veřejného mínění, vědci a odborníci. Nejméně pak dění v politice ovlivňují názory občanů, více než čtvrtina lidí si dokonce myslí, že politiku názory občanů neovlivňují vůbec.

Karel Schwarzenberg: ČR doufá v zklidnění situace v Súdánu a v mír

Česká republika podporuje zklidnění situace v Súdánu a nastolení míru. Řekl to po jednání se svým súdánským protějškem Alím Ahmadem Kartim šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. "Doufám, že boje v odlehlých oblastech ustanou," řekl ministr. Hovořili dále mimo jiné o možnostech investic a obchodu s africkou zemí. Z ní jsou hlášeny střety mezi súdánskou vládou a povstalci v provincii Jižní Kurdufán, podle expertů by mohly vyústit v podobný krvavý konflikt jako v roce 2003 v západosúdánském Dárfúru. Kurdufán, kde podle některých informací hrozí humanitární krize, je jedním z nedořešených témat po rozdělení súdánského území loni v červenci. Proti přítomnosti súdánského ministra zahraničí v Praze protestuje kvůli krokům tamního vedení státu dvacítka členů svazu súdánských demokratů v Česku. Jeho zástupce Halím Magíd ČTK řekl, že o postoji informoval písemně také české ministerstvo zahraničí. Podle něj je tamní režim nedemokratický, autoritativní a násilnický.

Ministr Vondra ocenil první odbojáře proti totalitě podle nového zákona

Účastníci protikomunistického odboje obdrželi z rukou ministra obrany Alexandra Vondry osvědčení, odznak a pamětní dekret za své činy. Jde o první ocenění, která vyplývají z nového zákona o protikomunistickém odboji. Ocenění obdrželo celkem 23 účastníků odboje, z toho čtyři ministr udělil in memoriam rodinným příslušníkům zesnulých odbojářů. Ocenění dostal například Čestmír Čejka, kterého soud za jeho odbojovou činnost poslal na 17 let do vězení s trestem za velezradu a vyzvědačství. Válečným veteránem se podle zákona stal například Zdeněk Kovařík. Byl členem skupiny, která podnikala sabotáže, zastrašovala komunistické funkcionáře a shromažďovala zbraně. Soud ho za vyzvědačství odsoudil na 11 let. Mezi oceněnými je i sedm žen. Je mezi nimi například Daniela Křeménková, která pro potřeby odboje získala vysílačku. "Naše země tím splácí jeden obrovský dluh," prohlásil v úvodu ministr Vondra. "To díky lidem jako jste vy je dnes naše země svobodná," řekl oceněným. Řekl jim také, že se převzetím osvědčení nestávají hrdiny, protože těmi byli vždy.

Železniční odbory jsou připravené na stávku

Železničářské odbory jsou připravené proti vládním úsporným opatřením znovu stávkovat. Podmínkou stávky ale je to, že se k ní připojí většina odborových svazů, bude celostátní a neomezí se jen na dopravu. Na společné tiskové konferenci to uvedli představitelé Odborového sdružení železničářů a Federace strojvůdců. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) spolu s občanskými iniciativami svolala na 21. dubna demonstraci na Václavské náměstí v Praze. Dopravní odbory vyzvaly k účasti na tomto protestu. Pro stávku podle odborářů nastane čas tehdy, jestliže vláda ani před touto demonstrací neustoupí. Odbory žádají například zastavení důchodové reformy, která má lidem umožnit převést část odvodů do státního penzijního systému do vlastního spoření u fondů.

MF: Státní dluh stoupl ke konci března na 1,61 bilionu korun

Státní dluh České republiky se od počátku roku do konce března zvýšil o téměř 114 miliard korun na 1,613 bilionu korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha tak připadá dluh téměř 154.000 korun. Za posledních 12 měsíců stát zvýšil svůj dluh o téměř 209 miliard korun. Během roku 2011 se státní dluh zvýšil o 155 miliard na 1,499 bilionu Kč. Nárůst čistého státního dluhu činí ovšem podle mluvčího ministerstva financí Ondřej Jakob 16,7 miliardy korun. Nárůst hrubého státního dluhu je pak podle něj způsoben především zvýšením rezervy financování o 96,9 miliardy korun. "Ke zvýšení rezervy financování přispěla velkou měrou úspěšná emise 10letých dluhopisů denominovaných v euro v celkové jmenovité hodnotě dvě miliard eury," uvedl mluvčí. Zároveň upozornil, že 11. dubna dojde ke splátce jistiny tříleté emise dluhopisů za 43,3 miliardy korun.

Nezaměstnanost v březnu klesla díky začátku sezonních prací

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 8,9 procenta z únorových 9,2 procenta. Bez práce bylo 525.180 lidí, tedy o 16.505 lidí méně než na konci předchozího měsíce. Podle analytiků to ovlivnilo hlavně teplé počasí, které umožnilo dříve zahájit některé sezonní práce. Z úterních údajů ministerstva práce a sociálních věcí plyne, že počet volných pracovních míst stoupl na 39.906. Na jednu pozici tak připadlo v průměru 13,2 uchazeče o práci, třeba v okrese Třebíč to ovšem bylo 62,7 uchazeče. Situace na trhu práce i přes březnový pokles nezaměstnanosti není ale příliš dobrá a její výrazné zlepšení vzhledem k nejistým výhlídkám zatím není možné čekat, tvrdí analytici. Podle nich bude pro další vývoj nezaměstnanosti rozhodující situace v průmyslu, který od počátku roku vykazuje silný růst nových zakázek. Zároveň se ale zhoršuje situace v odběratelských zemích včetně Německa.

Inflace je nejvyšší od listopadu 2008, zásah ČNB prý nehrozí

Inflace byla v březnu nejvyšší od listopadu 2008. Růst spotřebitelských cen meziročně zrychlil na 3,8 procenta z únorových 3,7 procenta, meziměsíčně ceny vzrostly o dvě desetiny. Sedmý měsíc v řadě za tím stojí hlavně vyšší ceny potravin a nápojů. Podle ekonomů se inflace zřejmě přiblížila letošnímu vrcholu a od druhé poloviny roku by měla klesat. Růst cen pro ekonomiku ale není nebezpečím, takže Česká národní banka nemusí uvažovat o zvyšování úrokových sazeb, uvedli analytici. V březnu meziročně zdražily zejména potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec vrostly o 124 procent, chleba bezmála o pětinu a nealko nápoje o 14 procent. Téměř o pětinu vzrostly ceny pečiva, výrazně podražily cukr, kakao a káva. Výrazně dražší bylo i bydlení. "Březnová inflace může bezpochyby dostat přízvisko vaječná. Téměř dvoutřetinový nárůst ceny vajec během měsíce přidal k inflaci hned téměř 0,2 procentního bodu. Domníváme se, že inflace se již přiblížila svému vrcholu, a tudíž čtyřprocentní úroveň zůstane zřejmě nepokořena," míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj není důvod, aby centrální bankéři hýbali se sazbami až do příštího roku.

Ministr Kuba: Smlouvu ACTA by před její ratifikací měl projednat ÚS

Kontroverzní smlouvu proti padělatelství (ACTA) by před její případnou ratifikací měl posoudit Ústavní soud, soudí ministr průmyslu a obchodu (MPO) Martin Kuba. Vláda sice připojila podpis pod dohodu ACTA, ovšem kvůli následným protestům ratifikační proces pozastavila s tím, že chce analýzu jejích dopadů. Dokument vyvolal mezinárodní vlnu odporu. Kritici dohodě vyčítají, že omezí svobodné prostředí internetu. Ministr Kuba po úterním jednání se zástupci České pirátské strany, tuzemských firem z oblasti informačních a telekomunikačních technologií a právníky připomněl, že dohodu ACTA nyní posuzuje evropský soudní dvůr a pokud by přišla na řadu její ratifikace v Česku, tak MPO bude trvat na tom, aby smlouva byla v rámci schvalování předložena Ústavnímu soudu. Ten by poté rozhodl, zda je ACTA v souladu s legislativou a neohrožuje svobody jednotlivce. Podle analýzy MPO smlouva ACTA pro český právní řád neznamená nic nového.

Ministr Drábek chce letos přidat na sociálních služby dalších 140 milionů

Ministerstvo práce chce letos přidat na sociální služby dalších 140 milionů korun. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) to řekl po jednání se zástupci asociace krajů a poskytovatelů péče. Částku chce najít v rozpočtu svého úřadu. Jednat o ní bude ještě s premiérem a ministrem financí. Podle organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, hrozilo kvůli nedostatečnému financování uzavírání služeb. Poskytovatelé proto plánovali na 16. dubna demonstraci, nyní ji odvolali. Ministerstvo práce počítalo na sociální služby letos i přes škrty s částkou o sto milionů vyšší než loni. Poskytovatelům mělo rozdělit celkem 6,2 miliardy korun. V prvním dotačním kole úřad rozhodl už o zhruba dvou miliardách korun. Na druhé kolo zbývá 190 milionů. Kvůli úsporným opatřením hrozilo, že se tato částka nevyplatí. Škrty se jí ale nakonec nedotknou. Ke 190 milionům má přibýt ještě dalších 140 milionů. Dohromady by tak poskytovatelé brzy mohli hospodařit ještě s 330 miliony.

Reuters: Rusko zvýšilo kvótu pro dodávky ropy do ČR

Rusko tamní energetické společnosti Gazprom Něfť zdvojnásobilo čtvrtletní kvótu na dodávky ropy typu Urals do České republiky ropovodem Družba na 400.000 tun. Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž je to výsledek výměnné transakce s jinou ruskou společností Rosněfť. Zpráva by měla přispět ke zmírnění obav o plynulost dodávek suroviny na český trh. U společnosti Gazprom Něfť je podle zdrojů větší pravděpodobnost, že bude ochotna ropu do Česka posílat ropovodem Družba, než by tomu bylo u Rosněfti. Gazprom Něfť si vyměnila kvóty s Rosněftí, která dopraví 200.000 tun ropy Urals přes černomořský přístav Novorossijsk. Původně byly dodávky tohoto množství vyhrazeny pro Gazprom Něfť. Ruský monopolní přepravce ropy Transněfť v pondělí uvedl, že má pro Česko zásoby ropy k dodání ropovodem Družba pouze na tři dny. Na vině jsou prý ruské společnosti, které nepředložily novou žádost o dodávky na český trh. Nyní podnik oznámil, že je připraven zajistit Česku veškerý dohodnutý objem suroviny.

NKÚ: Provoz mýtného systému je dražší než v Německu i Rakousku

Provozování systému elektronického mýta v Česku je podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) dražší než v sousedním Rakousku i Německu. Vyplývá to z kontroly, o jejíchž výsledcích NKÚ informoval. Provozní náklady jsou v průměru 1,5 miliardy korun ročně a průměrný hrubý příjem 5,7 miliardy Kč. Mikrovlnný mýtný systém v tuzemsku vybudovala firma Kapsch, stejně jako v Rakousku. V Německu vsadili místo mýtných bran na satelitní technologii. Příprava a realizace zpoplatnění vybraných pozemních komunikací stála podle NKÚ k loňskému 30. září více než 16,4 miliardy korun. Ministerstvo dopravy minulý týden oznámilo, že chystá zavedení mýtného i na silnice nižších tříd. Zákon by měl být hotový do června. Mýtné pro nákladní vozidla se v Česku vybírá od roku 2007 na dálnicích a vybraných rychlostních komunikacích. Loni se vybralo rekordních 8,13 miliardy korun, o téměř 24 procent více než o rok dřív, a platby podle čtvrtletních údajů rostou i letos.

Kardinál Duka: Věřících úbývá kvůli generační výměně a nechuti k institucím

Za propad věřících při loňském sčítání může generační výměna, ale také neschopnost církví oslovovat mladé lidi. Zároveň ale sčítání ukázalo nechuť veřejnosti hlásit se k institucím, a tedy i k církvi. Na úterním kulatém stole k výsledkům sčítání v oblasti náboženství to řekl kardinál Dominik Duka. Zatímco podle sčítání lidu v roce 2001 se se k nějaké církvi hlásilo téměř 3,3 milionu Čechů, loni to nebylo ani 1,5 milionu. "Projevuje se zde obrovská krize a odmítání institucí. Všech," konstatoval kardinál Duka. Reagoval tak na statistiku, podle níž přes 700.000 lidí sice věří, ale nehlásí se k žádné církvi. Tato víra "v něco" prý nemůže být v žádném případě interpretována jako ateismus a svědčí spíš o tom, že "naše řeč o bohu je neadekvátní současné situaci," uvedl kardinál. Naproti tomu v zahraničí se prý k nějaké církvi hlásí téměř každý, ačkoliv nemusí nutně věřit. "Je to generační problém," dodal Dominik Duka s tím, že církev neumí oslovit mladé lidi. To potvrdil i sociolog Petr Soukup z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ze statistik prý vyplývá, že mezi lidmi narozenými v 50. letech byla polovina věřících, zatímco z lidí narozených v 70. letech jen pětina.

Česká filharmonie prohloubí spolupráci s Českým rozhlasem

Česká filharmonie (ČF) uzavřela smlouvu o vzájemné spolupráci s Českým rozhlasem (ČRo). Deklaraci podepsali ředitelé obou institucí David Mareček (ČF) a Peter Duhan. Český rozhlas se stane hlavním mediálním partnerem filharmoniků pro jejich novou 117. koncertní sezonu. "Nejbližším společným projektem bude 4. října přímý přenos zahajovacího koncertu nové sezony. Půjde o mimořádnou událost, protože se do České filharmonie po dvaceti letech vrací světová osobnost, šéfdirigent Jiří Bělohlávek," řekl ředitel Peter Duhan. Již v minulosti ČF a ČRo spolupracovali při vzniku různých nahrávek. Podle šéfa filharmoniků Marečka se díky prohloubení spolupráce s Českým rozhlasem jejich hudba dostane k většímu množství posluchačů. Deklarace vyjadřuje připravenost k oboustranné podpoře a zájem o vytváření společných projektů. Do koncertní sezóny 2012/2013 vstoupí ČF zahajovacím koncertem v pražském Rudolfinu 4. října. Na programu budou skladby Petra Ebena, Ludwiga van Beethovena, Gustava Mahlera a Leoše Janáčka. Vystoupí kanadský barytonista Gerald Finley.

O Historické město bojují Chrudim, Kutná Hora a Uherské Hradiště

O titul Historické město roku se budou letos ucházet Chrudim, Kutná Hora a Uherské Hradiště. Zástupci tří nominovaných měst na ministerstvu kultury představí své projekty regenerace městských památkových rezervací a zón. Vítězné město bude oznámeno 17. dubna na Pražském hradě. Vloni získalo titul jihomoravské Znojmo. Titul Historické město roku se udílí od roku 1994 za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón, který vyhlašuje MK. Soutěže se může zúčastnit každá obec, která se zapojila do programu regenerace. Pořadatelé oceňují především to, že se díky programu sdružují na opravy památek peníze státní, obecní a příspěvky samotného vlastníka památky.

Karnevalovým průvodem začal festival divadelních škol Setkání

Karnevalovým průvodem přes centrum města začal v Brně mezinárodní festival divadelních škol z celého světa Setkání/Encounter. Kolemjdoucí zaujaly pestré masky, kostýmy, akrobati nebo mladí herci a herečky na chůdách. Přehlídky se účastní 12 škol, přičemž zájem byl dvojnásobný. Většina škol je z Evropy, ale přijeli také hosté z Kolumbie, Jižní Koreje a Jižní Afriky. Setkání/Encounter je podle pořadatelů z Janáčkovy akademie múzických umění nejvýznamnějším středoevropským festivalem divadelních škol. "Žádná jiná akce tohoto typu nám nemůže konkurovat. Zúčastňují se pravidelně divadelní školy nejen ze všech evropských států, ale i z jiných kontinentů. Jediným světadílem, který nám zatím chybí, je Austrálie," uvedl umělecký ředitel festivalu Petr Oslzlý. Atraktivním hostem 22. ročníku je prestižní Kalifornský institut umění, který se přehlídky účastní poprvé.

Saská parní železnice láká české turisty, personál se učí česky

Sasko je rájem pro milovníky historických parních lokomotiv a starých vlaků. Funguje tam více než desítka tratí, po kterých historické vlaky jezdí. Další pak najdou vyznavači nostalgie v několika tamních železničních muzeích. Některé z těchto tratí vedou doslova za českými hranicemi. Aby nalákaly více Čechů, naučil se například personál žitavské úzkokolejky česky. Upozornil na to regionální deník Freie Presse. Šéf Sasko-hornolužické železniční společnosti Ingo Neidhardt nevnímá kurzy češtiny jen jako způsob, jak přitáhnout zákazníky, ale i jako krok k dalšímu sbližování v Evropě. Žitava totiž leží nejen blízko českých, ale i polských hranic. Vlakový personál tamní úzkokolejky prý ovládal češtinu už před pádem komunistického režimu. Po něm do tohoto kraje jezdilo jen málo českých turistů, a tak se tato znalost vytratila. V posledních letech však Čechů přijíždí stále víc a rádi se svezou i místním vyhlášeným parním vlakem. Za rok jich do vagonů usedne 4500 až 6000, a tvoří tak asi deset procent cestujících. A nejsou to jen Severočeši. Přijíždí prý i mnoho Pražanů, kteří mají na severu Čech třeba chatu.

Moravský vinař získal velkou zlatou medaili v Lyonu

Moravský vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku získal velkou zlatou medaili na březnové mezinárodní soutěži ve Francii. Valihrachův Hibernal - zemské víno 2010 uspěl v Lyonu v konkurenci více než 2000 vzorků vín. Porotci udělili 113 velkých zlatých medailí, 199 zlatých, 250 stříbrných a 154 bronzových medailí. Mezi oceněnými převažovala francouzská vína. Z českých vinařů získal velkou zlatou medaili pouze Valihrach. "Považuji to za velký úspěch pro mě i Českou republiku. Myslím, že nás Francouzi už začínají brát vážně," řekl Valihrach. Jeho vinařství veze z Lyonu ještě další ocenění, a to stříbrnou medaili za Sauvignon blanc - pozdní sběr 2010. Valihrach patří k nejoceňovanějším tuzemským vinařům. V Česku získal několik titulů Vinař roku. Loni jeho Chardonnay výběr z hroznů 2007 získal velkou zlatou medaili v jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles 2011. Letos ve Francii uspěl s ročníkem 2008.

Ze sportu:

Hokejisté Komety Brno vyhráli v druhém finálovém utkání play off extraligy v Pardubicích 6:5 a vyrovnali sérii na 1:1. Domácí prohrávali sedm minut před koncem už 2:6, ale předvedli mocný finiš a Kometu zachránila od vyrovnání tyč po střele Vladimíra Sičáka. Kometa ukončila sérii sedmi porážek ve vzájemných zápasech a v dalších dvou zápasech v pátek a v sobotu bude mít výhodu domácího prostředí.

Hokejisté Chomutova vyhráli první ligu a zahrají si baráž o účast v extralize s Mladou Boleslaví. Piráti zvítězili v sedmém finálovém duelu na ledě nejlepšího týmu základní části a obhájce prvenství Ústí nad Labem 3:2 v prodloužení a zopakovali úspěch z předminulé sezony. Tehdy pak barážovou sérii s Mladou Boleslaví prohráli 1:4 na zápasy.

Kapitán hokejové reprezentace Tomáš Rolinek nepojede na mistrovství světa. Na šampionát jej nepustí potíže s kyčlí. Před tréninkem národního týmu v Českých Budějovicích to řekl reprezentační trenér Alois Hadamczik.

Středeční počasí v Česku:

Převážně oblačno, přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.