Zprávy

Chanovem prošli bez incidentů nacionalisté, bylo jich asi 70

Převážně romským sídlištěm Chanov na okraji Mostu prošli příznivci nacionalistické Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Akce začala se zpožděním a účastníků se sešlo mnohem méně, než se čekalo, zhruba 70. Ve se ale obešlo bez fyzických střetů. Původně organizátoři mluvili o 100 až 200 účastnících, odpůrci odhadovali, že by extremistů mohlo být ještě o stovku víc. Za těmito počty ale shromáždění nacionalistů zaostalo, navíc celkem slušně spolupracovali s policií. Bezproblémový byl i mítink - proslovy zesměšňovaly menšiny a vyřizovaly si účty s médii, policií i s politiky. Organizátoři svůj pochod za neúspěch nepovažují. "Chtěli jsme především upozornit na problémy, které tu jsou, a to se podařilo," řekl novinářům člen DSSS Petr Kotáb. Romy podporovaly i skupinky odpůrců krajní pravice a několik duchovních z různých církví. Jeden z duchovních se přišel uprostřed mítinku DSSS zeptat, zda by nemohli svou produkci ztišit, aby mohl kázat. "Chceme jen ukázat místním, kteří jsou z toho dost vyděšení, že všichni gadžové nejsou stejní," řekl ČTK Miroslav Brož z iniciativy Nenávist není řešení.

Nečas v českém tisku: ODS se na předčasné volby chystá už 14 dní

Občanští demokraté se na předčasné volby začali chystat již před 14 dny. Nejsilnější vládní strana má už připraven harmonogram primárek i podobu kampaně. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes to řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Předčasné volby by mohly být 22. a 23 června. "Začali jsme to připravovat předminulý týden v reakci na možnou nedohodu o přípravě rozpočtu a taky reakci na to, že se Věci veřejné pokusí nějak využít ať ten či onen výsledek soudního sporu pana Bárty a pana Škárky," sdělil MfD Nečas. Uvedl, že v případě pozitivního soudního rozsudku pro Víta Bártu by mohl následovat požadavek na jeho rehabilitaci a návrat. Koalice by ale prý směřovala k rozpadu i pokud by byl Bárta odsouzen a přesto zůstal šéfem poslaneckého klubu Věcí veřejných a poslancem. Premiér tuší, že by občanští demokraté po volbách skončili v opozici. "A na to říkám: No a? Skončili jsme tam několikrát, pak jsme se zase vrátili," podotkl s tím, že v předčasných volbách nevídí žádné velké vítězství.

Kalousek: Dovedu si představit koalici TOP 09 s ČSSD

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek připouští, že by jeho strana mohla po případných předčasných volbách vytvořit koalici s ČSSD. Součet hlasů sociální demokracie a KSČM ve sněmovně by ovšem nesměl dávat většinu. V takovém případě by TOP 09 pouze tolerovala menšinovou vládu ČSSD, řekl Kalousek Lidovým novinám (LN). Volby jsou podle něj ale stále ještě horším řešením než pokračování současné vlády. Podle Kalouska by vláda v případě nových voleb propásla šanci prosadit některé "životně důležité" reformy, které byly 15 let odkládány. Podle průzkumů by nyní volby vyhrála ČSSD. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka možnost koalice s TOP 09 připustil: "Budeme hledat programově blízké strany. To je u TOP 09 složité třeba v daňové oblasti, protože chceme zrušit řadu věcí, které v této vládě schválila: Třeba možnost platit část povinných odvodů na důchod na soukromý účet," řekl LN Sobotka s tím, že společné zájmy vidí například v zahraniční politice. ČSSD i TOP 09 chtějí, aby se ČR přidala k evropskému paktu o rozpočtovém dozoru.

Zpoždění v revizích léků pacienti podle Hegera zásadněji nepocítí

Pacientů se podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zásadněji nedotkne zpoždění v revizích cen léků. Neměli by prý kvůli tomu platit za svůj lék víc. Ministr nyní řeší odvolání firem a zdravotních pojišťoven k několika stovkám léků, jsou to podle něj ale přípravky buď málo užívané nebo ty, u nichž se stejně větší změna v ceně neočekává. Za zpoždění kritizuje Hegera Česká lékařská komora (ČLK). Revize cen a úhrad léků trvaly místo jednoho roku čtyři, z více než 9700 kódů nejsou dořešeny zhruba 3000, což vzhledem k variantám v počtu balení a lékových forem je asi 800 léků. Podle komory přišlo české zdravotnictví kvůli zpožděním revizí o miliardy korun. "Léková politika je pro lékařskou komoru dobré politikum, ale problém s léky v současné době nevidíme," řekl Heger ČTK. Připomněl, že poslední dva roky je ČR kritizovaná za to, že ceny léků má relativně nízké. I proto zhruba pětinu léků z českého lékového trhu distributoři kupují za české ceny a se ziskem prodávají v cizině. Výdaje domácností za léky na předpis stoupaly do roku 2008, kdy dosáhly 9,9 miliardy korun. Po zavedení regulačních poplatků klesly až na 8,6 miliardy v roce 2010.

Kardinál Duka zahájí ve Vatikánu cyrilometodějské oslavy

Oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu začnou 25. května ve Vatikánu, zahájí je mimo jiné kardinál Dominik Duka. Do Vatikánu v tu dobu míří také premiér Petr Nečas. ČTK to zjistila z informací katolické církve a vlády. Cyrilometodějský rok budou poté v Česku připomínat desítky akcí, vrcholem by mohla být účast papeže Benedikta XVI. na cyrilometodějské slavnosti na Velehradě. Příjezd hlavy katolické církve v červenci příštího roku však zatím Vatikán nepotvrdil. Podle Duky se o tom jedná, papež by se tak do Česka vrátil po čtyřech letech. Na Velkou Moravu přišli Cyril a Metoděj z Byzance na pozvání knížete Rostislava v roce 863. Znamenalo to počátek šíření křesťanství v českých a moravských zemích. Jejich misie však ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury, vzdělanosti všech slovanských národů a položila základy české státnosti, připomněl nedávno Kardinál Duka. Zahájení jubilejního roku se ve Vatikánu zúčastní také olomoucký arcibiskup Jan Graubner a další hosté.

Ekonomika není v recesi, ukázala to podle analytiků nová data

Ekonomika zřejmě není v recesi, ačkoli to doposud vyplývalo z dat statistiků. ČTK to sdělil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek na základě revidovaných údajů o zahraničním obchodě. Analytici oslovení ČTK to potvrdili. V recesi se ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle Českého statistického úřadu o 0,1 procenta. První informace vývoji ekonomiky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní ČSÚ 15. května. Revize čísel zahraničního obchodu podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera spíše naznačuje to, že nakonec se vývoj ve čtvrtém čtvrtletí přiblíží jeho původnímu optimističtějšímu odhadu.

Do Německa přišlo pracovat méně Východoevropanů, než úřady čekaly

Možnosti pracovat v Německu bez omezení, kterou mají od loňského května občané Česka, Slovenska, Polska a dalších zemí ležících na východě Evropské unie, využilo daleko méně lidí, než německé úřady čekaly. V rozhovoru s deníkem Rheinische Post to řekl šéf spolkového úřadu práce Frank-Jürgen Weise. Práci si v Německu po loňském květnu našlo 63.000 lidí z novějších členských zemí unie, nicméně podle Weiseho mnoho z nich zřejmě v zemi žilo už dříve. Spolkový úřad práce přitom loni očekával, že do země přijde 140.000 pracovníků. Tvrdí také, že lidé ze střední a východní Evropy mají na britských ostrovech menší jazykové problémy, protože angličtina se ve východní části starého kontinentu učí jako první cizí jazyk. Asi dvě třetiny lidí z nových členských zemí EU, kteří si nově našli práci v Německu, pocházely z Polska, 13 procent jich bylo z Maďarska a sedm z Česka. Nejvíce jich působí v Bavorsku, Severním Porýní-Vestfálsku a Bádensku-Württembersku.

Průzkum: Češi jsou finančně zodpovědní, vzdělávat se nechtějí

Češi jsou podle průzkumu České spořitelny týkajícího se osobních financích zodpovědní, na druhou stranu ale nemají příliš velký zájem o finanční vzdělávání. Celkem 84 procent lidí má představu o tom, s kolika penězi disponuje jejich domácnost a uvádějí, že platí účty včas. Naopak jen 43 procent Čechů má zájem o vzdělání v oblasti financí. Jejich zájem zpravidla končí s koncem školní docházky, vyplývá z průzkumu. Finanční zodpovědnost podle výsledků průzkumu roste s věkem. Nejvyšší gramotnost je mezi vzdělanými lidmi s vysokým příjmem. Zároveň také platí, že lidé s nejnižším vzděláním mají nejmenší zájem o finance. "Ti, co financím rozumí nejméně, mají zároveň nejmenší zájem se v této oblasti vzdělat. Nejnižší zájem o další vzdělávání je mezi lidmi se základním vzděláním a lidmi bez maturity," uvádí průzkum. "Z kombinace výsledků finanční zodpovědnosti a zájmu o oblast financí vyplynulo, že pokud lidé mají dostatek informací, jsou schopni se chovat finančně velmi zodpovědně. Informace však příliš nevyhledávají a zájem o finanční vzdělání mezi Čechy končí zároveň s koncem školní docházky," uvedla ředitelka společnosti Millward Brown ČR Petra Průšová.

ÚOOZ odhalil desetičlennou skupinu, která obchodovala s lidmi

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dopadl desetičlennou mezinárodní organizovanou skupinu, která na silnici E55 několik let obchodovala s lidmi a zabývala se kuplířstvím a výrobou drog. Zadrženým mužům hrozí až dvanáctileté vězení. Hlavou organizace byl podle detektivů třicetiletý Čech, který už ve vězení je za jinou trestnou činnost. ČTK o tom informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. V organizované skupině bylo sedm Čechů, Slovák, Ukrajinec a Chorvat. Podle policie oslovovali dívky a mladé ženy v hernách, na diskotékách, ale také v blízkosti diagnostických a výchovných ústavů a nabízeli jim slušnou práci a ekonomickou nezávislost. Dívky hledali v severních Čechách, na Ostravsku, v jižních Čechách ale i na Slovensku. Využívali především ženy v tíživé sociální a ekonomické situaci a drogově závislé. Ty, které se nechaly nalákat, poté odvezli do jižních Čech, kde je u silnice E 55 nutili k prostituci.

Prameny budou mít po dvou letech zastupitele, volilo 30 pct lidí

Prameny na Chebsku budou mít patrně po více než dvou letech bezvládí zastupitelstvo. K obecním volbám přišlo podle zdejší volební komise asi 30 procent oprávněných voličů. Původní zastupitelstvo se tu rozpadlo v roce 2009. Od té doby ministerstvo vnitra vyhlašovalo náhradní termíny voleb, ale kvůli velkým dluhům Pramenů nikdo z místních zájem neměl. Až dnes - na sedmý pokus - se volby uskutečnily. Pětičlenné sdružení místních kandidátů usilovalo o hlasy 112 voličů. Minulý pokus zvolit zastupitelstvo se konal v Pramenech loni v prosinci. Přestože zasedla volební komise, hlasy několika voličů, kteří přišli, nebyly započítány. Rozhodlo o tom ministerstvo vnitra, když si ověřilo, že nikdo z pětice kandidujících za Lidové fórum neměl v obci trvalé bydliště.

Výstava na Plzeňsku dokumentuje historii zemědělství

Kolem tří stovek starých fotografií, dokumenty, historické reklamy a další doklady tvoří novou výstavu, která mapuje přibližně sto let zemědělství v Čechách. Na zámeckém statku v Újezdu nade Mží na Plzeňsku ji připravil plzeňský dokumentarista a sběratel Miloslav Krist. Kromě dokumentů expozici na 200 metrech čtverečních doplňuje ukázka starých zemědělských strojů, řekl Krist ČTK. Expozice přibližuje v dokumentech historii zemědělství zhruba od konce 19. století do 90. let století minulého. "Stovky fotografií provázejí s humorem, nostalgií i překvapivými fakty divokým 20. stoletím z pohledu rolníků, kteří navzdory počasí i politice museli za všech okolností zajistit výživu národa," říká Krist. Mnohdy unikátní dobové snímky pocházejí především ze západních Čech a nabízejí pohled na nejrůznější zemědělské práce. Sehnat staré fotografie rolníků při práci přitom není jednoduché.

Ve skanzenu na Veselém Kopci začala návštěvnická sezona

Velikonočním programem ve skanzenu na Veselém Kopci začala letošní návštěvnická sezona. Skanzen, který je nejnavštěvovanější památkou v Pardubickém kraji, si v letošní sezoně připomene 40. výročí vzniku Souboru lidových staveb Vysočina. ČTK to řekla ředitelka skanzenu Ilona Vojancová. Velikonoční program nabízí návštěvníkům do pondělí prohlídky expozic připomínajících velikonoční obyčeje, v roubených domcích řemeslníci předvádějí tradiční zdobení kraslic, pletení pomlázek či pečení velikonočního pečiva. Skanzen připravuje na letošní 40. výročí svého založení desítky různých akcí, hlavní bude 8. září posvícení. "Přijedou sem i kolegové z ostatních muzeí z České republiky, kteří nabídnou krajové speciality, které se tady budou přímo připravovat. Bude to takový svátek pro nás i pro návštěvníky, kdy si to výročí připomeneme," řekla Vojancová.

V Nepálu byl zadržen muž s drogami, může jít o Čecha nebo Slováka

Na letišti v nepálském Káthmándú byl v pátek zadržen muž, který měl u sebe 3,5 kilogramu hašiše. Zatím není jasné, zda jde o Čecha nebo o Slováka, internetový portál The Himalayan Times napsal, že je to "československý" státní příslušník. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel ČTK řekl, že místní úřady ještě nepotvrdily, zda jde o občana Česka nebo Slovenska.

Praha bude Londýňany lákat k návštěvě Čech vtipnými letáky

Praha chce nalákat obyvatele Londýna, aby v době letních olympijských her odjeli na dovolenou do české metropole. Reklamní agentura, která vyhrála výběrové řízení za 2,5 milionu korun, bude v květnu přímo v ulicích Londýna rozdávat informační brožury a pořádat soutěže o ceny, informovala ČTK Kateřina Burešová z pražského magistrátu. Podmínkou tendru bylo, aby vybraná agentura prezentovala Prahu vtipnou formou. Vznikla tak série barevných piktogramů, které si pohrávají s tématikou olympijských sportů. Metropole jejich prostřednictvím vybízí Londýňany třeba k líbání ve volném stylu, synchronizovanému popíjení nebo rannímu slalomu v ulicích Prahy. Praha spoléhá na to, že se řada lidí bude chtít vyhnout komplikacím, které jsou s olympijským děním spojeny, a naplánují proto pobyt v některé z evropských metropolí. "Jedná se o sled atraktivních akcí, které budou akcentovat předolympijskou atmosféru Londýna a zároveň představí hlavní město Prahu jako ideální turistickou destinaci," uvedla Kateřina Burešová.

Lidé uctili památku bezdomovců umrzlých v ulicích Prahy

Minutou ticha a zapálením smutečních svící u sochy prezidenta Wilsona v parku před Hlavním nádražím uctilo několik desítek lidí památku bezdomovců umrzlých v ulicích Prahy. Mezi přítomnými bylo i několik lidí bez domova, přišli také zástupci organizací, které bezdomovcům pomáhají. Společně přihlíželi položení tabulky u sochy s nápisem: Tato vzpomínka budiž věnována těm, kteří bez domova umrzli na pražských ulicích. "Začínáme si zvykat, že v naší bohaté společnosti jsou někteří lidé bez prostředků, musíme tomu říci ne. Evropská kultura je založena na úctě k právům člověka," řekl přítomným za svolavatele piety Jan Kratochvíl. Podle něj neobstojí tvrzení liberálů, že se o sebe má postarat každý sám. Listina práv garantuje pomoc každému člověku v hmotné nouzi, připomněl. "Toto právo je porušováno, smrt v ulicích je nepřijatelná," řekl Kratochvíl.

Zpěvačka Töpferová bude mít v Praze dílnu latinskoamerické hudby

Svou první dílnu latinskoamerické hudby v Praze chystá česká zpěvačka a skladatelka žijící v New Yorku Marta Töpferová. Hostem bude jedna z nejzajímavějších interpretek latinskoamerických písní Lucía Pulidová z Kolumbie. Dílna se pořádá v pátek 25. května ve zkušebně Švandova divadla. Návštěvníkům kurzů představí například specifické hlasové cvičení určené k objevování a posílení přirozeného rozsahu hlasu, zpěv ve skupině, předvedou základní doprovody na perkuse: maracas, clave a güiro a pomohou porozumět latinskoamerickým písním. Zájemci se mohou před začátkem dílny procvičit i ve výslovnosti španělštiny. Töpferová vystupuje v poslední době v Česku pravidelně a hudbě Latinské Ameriky se věnuje přes 15 let. Napsala více než šedesát skladeb a sama produkovala několik alb. Dcera herce a politika Tomáše Töpfera začínala v dětství se zpěvem české lidové a vážné hudby v Praze. Pokračovala v něm i po emigraci do Spojených států, kam v roce 1987 odešla se svou matkou a sestrou.

V Bludově vytvořili obří vejce ze 45.000 kraslic, pokořili rekord

V Bludově na Šumpersku vyrostlo obří velikonoční vejce. Vysoké je přes čtyři metry, v obvodu má deset metrů. Vytvořeno je téměř z 45.000 kraslic navlečených na provázcích. Na vytvoření rekordu se podíleli lidé z celé republiky. Některé kraslice ale putovaly do Bludova i ze zahraničí. Problém s drahými vejci tak pořadatelé přes počáteční obavy nepocítili. V Bludově jde o čtvrtý rekord zapsaný do České knihy rekordů. "Rekord padl. Je to největší obří kraslice sestavená z klasických kraslic ze slepičích vajec," řekl ČTK Michal Jurečka z pelhřimovské agentury Dobrý den, která tuzemské rekordy zaznamenává. Kraslice navlečené na provázcích na speciální konstrukci složenou z plastových trubek navěšovali organizátoři akce asi tři hodiny. Mnoho hodin však trvaly přípravy. Kraslice na pokoření rekordu posílali lidé z širokého okolí.

Ze sportu:

České tenisty dělí jeden bod od postupu do semifinále Davisova poháru. Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem na antuce v pražské O2 areně vyhráli nad párem Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac s přehledem 6:4, 6:2, 7:6 a tým kapitána Jaroslava Navrátila vede po čtyřhře nad Srbskem 2:1.

Fotbalový útočník Norimberku Tomáš Pekhart vstřelil v německé lize svou šestou branku v této sezoně. Bavorský tým však na hřišti Freiburgu neudržel dvoubrankové vedení a remizoval 2:2. Mistrovský Dortmund vyhrál 3:1 ve Wolfsburgu a udržel v čele tříbrankový náskok před Bayernem Mnichov, který doma zdolal 2:1 nováčka z Augsburgu díky nejlepšímu ligovému střelci Gomezovi.

Čeští hokejisté porazili Lotyšsko i ve druhém přípravném utkání před mistrovstvím světa, v Rize vyhráli 3:1. Zápas, který byl součástí turnaje Euro Hockey Challenge, rozhodly góly Jakuba Petružálka, Pavla Kašpaříka a Lukáše Kašpara. Dalším soupeřem týmu Aloise Hadamczika bude příští týden v Českých Budějovicích reprezentace Německa.

Tenistka Lucie Šafářová se na turnaji v americkém Charlestonu poprvé v sezoně probojovala do semifinále. Česká hráčka zdolala poprvé v kariéře čtvrtou nasazenou Rusku Věru Zvonarevovou 6:3, 6:3. Jediný předchozí vzájemný duel s někdejší světovou dvojkou, které se poslední dobou nedaří, Šafářová loni na Australian Open prohrála.

Útočník Radim Vrbata pomohl v jediném pátečním utkání NHL gólem k výhře Phoenixu 4:1 na ledě St. Louis. Český hokejista zlomil na začátku druhé třetiny po přihrávce Martina Hanzala střelou z mezikruží nerozhodný stav 1:1 a zaznamenal dvanáctou vítěznou trefu v sezoně.

Vedoucí tým druhé fotbalové ligy z Ústí nad Labem utrpěl nečekaný debakl v Sezimově Ústí. Od Táborska inkasoval pět gólů a jeho náskok v čele tabulky před Bohemians Praha se smrskl na tři body. Po dvou gólech vítězů dali Jasanský a Přeučil, další přidal Kočí. Tak vysokou prohrou schytal ústecký tým naposledy téměř přesně před rokem ještě v nejvyšší soutěži od Plzně.

Počasí v Česku:

V neděli bude proměnlivá oblačnost a na většině území sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů.