Zprávy

0:00
/
0:00

Bém požádal o pozastavení členství v ODS

Někdejší primátor Pavel Bém požádal ODS v Praze-Bubenči o pozastavení členství ve straně. Uvedl to v prohlášení pro ČTK s tím, že krok vnímá jako časově omezený. Věří, že přibližně za šest měsíců bude kauza s odposlechy jeho telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem řádně vyšetřena, a on tak bude mít šanci očistit své jméno. K pozastavení členství Béma vyzvali premiér a předseda ODS Petr Nečas i pražský primátor a šéf ODS v metropoli Bohuslav Svoboda. Bém je v současnosti v gruzínské Tbilisi, ČTK jeho prohlášení získala elektronickou poštou. Někdejší primátor v něm opět kategoricky odmítl, že by se kdykoliv v minulosti dopustil protiprávního jednání. Zdůraznil, že nic nemění na svém sdělení v otevřeném dopisu členům ODS, že za očistu svého jména bude "bojovat do posledního dechu". V dopisu také napsal, že se už dávno rozhodl o svém odchodu do "politického důchodu". Kriticky se ale staví k tomu, že nikdy netrestaný člověk je odposloucháván a obsah jeho telefonických hovorů je publikován v médiích.

Ke kauze odposlechů telefonátů mezi bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem se vyjádřil i prezident Klaus. Podle něj jsou odposlechy nešťastné a ničí demokracii.

Janoušek se omluvil ženě, kterou srazil svým autem

Podnikatel Roman Janoušek, který podle policie v pátek srazil v opilosti ženu, se jí prostřednictvím svého právníka omluvil. Je také připraven nahradit jí škodu a poskytnout i další finanční satisfakci, řekl právní zástupce poškozené jednapadesátileté Vietnamky Josef Lžičař. Policie muže v neděli obvinila z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Žena má v motolské nemocnici policejní ochranu. Její stav by měl být podle advokátových informací stabilizovaný. Lžičař upozornil, že kvůli právní kvalifikaci není možné použít takzvané odklony od trestního řízení, například podmíněné zastavení trestního stíhání či narovnání. Pokud tedy policie nashromáždí dostatek důkazů, případ se měl objevit před soudem. Janoušek v pátek svým vozem podle policie přejel ženu, která s ním chtěla řešit jejich předcházející autonehodu. Z místa incidentu ujel, policie ho ale dostihla. Při orientační dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu v krvi. Žena, kterou lobbista svým vozem údajně srazil, má v motolské nemocnici policejní ochranu.

Lessy se kvůli kauze Janouška obrátí na Inspekci

Policejní prezident Petr Lessy se kvůli postupu pražských policistů po nehodě lobbisty a vlivného podnikatele Romana Janouška obrátí na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Prověrka podle něj odhalila pochybení a "vysoce nestandardní" postup. Kritici postupu policistů poukazují například na to, že lobbistu neumístili do cely předběžného zadržení. Stíhání začalo až v neděli. Policie Janouška, který podle ní svým vozem srazil v opilosti ženu, v neděli obvinila z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

Největší důvěru Čechů má obecní zastupitelstvo a prezident

Nejdůvěryhodnějšími institucemi jsou pro české občany stále obecní zastupitelstva a prezident. Zatímco důvěra v místní zastupitelstva zůstala na 59 procentech, prezident si za poslední měsíc mírně pohoršil. V únoru mu věřilo 56 procent lidí, nyní o tři procenta méně. Nejméně lidé důvěřují stále Poslanecké sněmovně, důvěru jí dalo jen 17 procent. Vyplynulo to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř tři čtvrtiny lidí zůstávají nespokojeny s politickou situací. Naopak spokojenost s politickou situací mírně častěji vyjadřují lidé, kteří svoji životní úroveň považují za dobrou, ekonomicky aktivní a přívrženci ODS a TOP 09. Mezi nespokojené se řadí sympatizanti KSČM a ČSSD.

Zeman znovu navrhl odvolání Rampuly

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman znovu navrhl ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) odvolat šéfa pražského vrchního zastupitelství (VSZ) Vlastimila Rampulu. Svůj dřívější návrh přitom doplnil o dva nové body. Důvodem pro Rampulův odchod má být nově také kauza privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) a brífink, na kterém pustil novinářům videozáznam z policejní akce v kanceláři náměstka Libora Grygárka. Zeman podal návrh na odvolání šéfa VSZ už loni v březnu, Pospíšil mu definitivně vyhověl na podzim. Pražský městský soud však Rampulu letos v únoru vrátil do funkce. Podle ministerstva uvedl, že nejvyšší státní zástupce návrh dostatečně neodůvodnil. Soud dodal, že se neprokázalo, že by pražský vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti.

John: VV v úterý Dobešova nástupce zřejmě ještě nevyberou

Věci veřejné (VV) budou v úterý dopoledne vybírat kandidáty na nového ministra školství. Jejich dosavadní ministr Josef Dobeš v pátek předal premiéru Petru Nečasovi svou demisi, oficiálně kvůli nesouhlasu s dalšími škrty v rozpočtu resortu. Kvůli volbě vhodného kandidáta na uvolněný post se v úterý ráno sejde výkonná rada VV. Na její jednání vzápětí naváže poslanecký klub, který bude probírat stejné téma. VV pravděpodobně ale v úterý ještě definitivně o Dobešově nástupci nerozhodnou, řekl předseda strany Radek John. Strana podle něj uvažuje na místo ministra školství se svými členy Dagmar Navrátilovou a Milanem Šťovíčkem. Oba mají zkušenosti ze školství, Šťovíček je navíc i starostou, takže by byl i dobrý manažer, řekl John. Situace na ministerstvu podle něj možná bude vyžadovat "krizového manažera".

Transparency International: Nový šéf školství by měl přezkoumat akreditaci práv v Plzni

Nový ministr nebo ministryně školství by měl přezkoumat prodloužení akreditace plzeňské právnické fakultě. Vyzvala ho k tomu česká pobočka mezinárodní protikorupční organizace Transparency International (TIC). Podle ní je prodloužení akreditace nezákonné. Odstupující ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil škole známé kvůli četným skandálům akreditaci navzdory stanovisku Akreditační komise. Kvůli tomuto kroku byla na Dobeše podána trestní oznámení, komise se chce bránit prostřednictvím žaloby. Kvůli špatnému personálnímu zabezpečení a chabým vědeckým výsledkům navrhla Akreditační komise škole neprodloužit magisterskému programu právnické fakulty akreditaci. Škola tak měla skončit letos v červenci. Dobeš ale škole akreditaci prodloužil. Zdůvodnil to zájmy 1800 plzeňských studentů, kteří by jinak museli dostudovat jinde.

Testování žáků prý může prohloubit segregaci Romů

Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) se staví proti chystanému plošnému testování žáků pátých a devátých tříd v Česku. Podle něj by ještě prohloubilo segregaci romských školáků. Uvedl to Marek Szilvási z ERRC. Organizace kritizuje ČR dlouhodobě za to, že řada romských dětí končí v praktických a speciálních školách, přestože nemají žádné mentální omezení. Plošné testování páťáků a deváťáků má začít od roku 2014. S nápadem přišel ministr Josef Dobeš (VV), který z funkce ale odchází. Školy by ale kvůli svému financování nemusely o žáky s horším prospěchem stát. Výzkumy přitom ukázaly, že romští školáci mívají v průměru horší výsledky než ostatní děti. Už na startu pro ně často představuje bariéru špatná znalost češtiny, jiné kulturní prostředí a zvyky i nedobré finanční podmínky rodiny.

Bývalá ústavní soudkyně Wagnerová chce být senátorkou za zelené

Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová chce na podzim v Brně kandidovat za Stranu zelených do Senátu. Třiašedesátiletá Wagnerová, které mandát ústavní soudkyně vypršel v úterý, to oznámila v Brně. Měla by kandidovat v obvodě Brno-město, kde je nyní senátorem Richard Svoboda (ODS). Kandidaturu Wagnerové musí ještě oficiálně potvrdit stranické orgány. V pátek o ní bude jednat krajská konference zelených. Předseda strany Ondřej Liška očekává, že Wagnerovou podpoří. Na úrovni celostátního vedení se bude o kandidátech do Senátu definitivně rozhodovat v polovině května. Teprve poté chce Wagnerová hovořit o podobě kampaně, svých cílech a hlavních politických tématech. Wagnerová za vrchol své kariéry považuje Ústavní soud. V Senátu prý chce zúročit zkušenosti, a nikoliv budovat politickou kariéru.

Platforma chystá ústavní stížnost kvůli řízení pojišťoven

Platforma zdravotních pojištěnců chystá ústavní stížnost, kterou chce dosáhnout toho, aby se občané mohli podílet na správě zdravotních pojišťoven. Uvedl to právník občanského sdružení Ondřej Dostál. Běžný občan podle něj nemá možnost rozhodovat o penězích, které povinně platí na pojistném. Nemá možnost do těchto orgánů volit ani být do nich volen. Platforma vychází z toho, že pojišťovny jsou veřejnými fondy. Podle listiny mají občané právo účastnit se na správě věcí veřejných přímo, nebo prostřednictvím volených zástupců. Volební právo musí být přímé, rovné a tajné, uvedl právník. Správní radu VZP jmenuje z třetiny vláda a ze dvou třetin parlamentní strany. "VZP je z hlediska řízení zcela v područí vládních stran, za určitých okolností v režimu jakési opoziční smlouvy," uvedl Dostál.

Holešovická výzva vyzývá občany, aby podporovali demisi vlády

Iniciativa, která nedávno zorganizovala několik protivládních demonstrací, vyzývá občany, aby každý čtvrtek podporovali její požadavek na demisi vlády. Takzvané žluté čtvrtky bude Holešovická výzva pořádat každý týden od 17:00 na náměstí měst, kde má svá koordinační centra. Zájemci tam budou moci podepsat petici za odstoupení vlády a získat visačku s nápisem Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi. ČTK to sdělil za iniciativu Slávek Popelka. Autoři výzvy sen nedávno obrátili na vládu, aby do konce února odstoupila. Oznámili, že pokud kabinet na jejich požadavky nezareaguje, uspořádají "celonárodní protest". Výzva chce, aby po demisi vlády byla jmenována dočasná vláda odborníků, aby začaly přípravy "spravedlivých demokratických" voleb a žádá uzákonění běžně použitelného referenda. Vedle toho chce i zastavení církevních restitucí, penzijní, sociální, zdravotnické a školské reformy.

ČSÚ: Důvěra v českou ekonomiku se v březnu téměř nezměnila

Celková důvěra v českou ekonomiku se v březnu téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s únorem zvýšil o 0,1 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných službách. V průmyslu se nezměnila. Důvěra spotřebitelů klesá. "Ze šetření mezi spotřebiteli v březnu vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace," oznámil ČSÚ. Zvýšil se také podíl těch, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Úmysl spořit se nepatrně zvýšil. Respondenti se oproti únoru více obávají růstu cen. V průmyslu se v březnu hodnocení současné celkové ekonomické situace znovu nepatrně zvýšilo, stejně jako hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky.

Singer: Rozpočtová pravidla EU nechybí, spíše se nedodržují

Problémem v současné krizi eurozóny není neexistence rozpočtových pravidel, ale podle guvernéra ČNB Miroslava Singera spíše jejich nedodržování. Navíc během krize pravidla porušily samotné instituce EU, když prosadily finanční pomoc jednoho státu druhému. Z hlediska zdravého rozumu je to jasné porušení faktu, že jedna země nemůže pomáhat druhé, uvedl Singer. "Krize eurozóny je dlouhodobá a má více příčin. Od roku 2010 má především podobu krize dluhové. Ta je důsledkem rozpočtové nedisciplinovanosti před krizí a nízké výkonnosti některých ekonomik," řekl. Během krize se navíc společná měna euro stala podle guvernéra překážkou růstu méně vyspělých zemí. "V období rychlého růstu před krizí nebyla nesourodá struktura eurozóny totiž tak zjevná," dodal.

Exportéři možná získají výhodné úvěry, oznámilo ministerstvo

Tuzemští exportéři by v budoucnu mohli u komerčních bank získat úvěry za zvýhodněných podmínek, které zahrnují dorovnání úrokových rozdílů. Počítá s tím novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, informoval dnes ČTK mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Letos je na zvýhodněné exportní úvěry ve státním rozpočtu vyčleněno 150 milionů korun. "Jedním z nástrojů podpory vývozu je dorovnávání úrokových rozdílů u půjček na financování exportu, které poskytují komerční banky. Tento nástroj dosud nebyl využíván kvůli vysoké administrativní náročnosti. Nová pravidla, která chceme co nejrychleji prosadit, by měla odstranit všechny překážky," sdělil ČTK ministr financí Miroslav Kalousek. Hlavním přínosem systému zvýhodněných úvěrů, který funguje v mnoha zemích světa, je dlouhodobá fixace úrokové sazby, což exportéry podle Kalouska zbaví jednoho z nejvýznamnějších rizik.

Bendl: U vepřového kvůli směrnici EU nehrozí růst cen

Česku kvůli evropské směrnici upravující podmínky chovu prasnic nehrozí od příštího roku nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení, uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Podle něj u nejoblíbenějšího masa Čechů nehrozí situace, která letos nastala u vajec. Ta v důsledku unijní směrnice podražila až na dvojnásobek loňské ceny. Ministerstvo předpokládá, že čeští chovatelé předpis splní. Stejně tak nejvýznamnější dovozci vepřového a selat do Česka, jimiž jsou Německo a Dánsko. Západní soused Česka se na dovozech vepřového do země podílí více než z poloviny. Podle informací MZe němečtí chovatelé směrnici splní na 100 procent. Splnění směrnice se předpokládá také u Dánska, které je nejvýznamnějším dovozcem selat do Česka.

Eurostat: V Česku 22 procent lidí nikdy nepoužilo počítač

V České republice 22 procent lidí ve věku 16 až 74 let nikdy nepoužilo počítač. Ukázala to data Eurostatu, podle nichž Česko v tomto směru patří přesně do unijního průměru. Například ve Švédsku nikdy nepoužily počítač čtyři procenta populace spadající do této věkové skupiny, zatímco v Rumunsku je to polovina. U mladých je však situace v Česku i ve zbytku unie o poznání jiná. Lidí ve věku 16 až 24 let, kteří nepoužili počítač, jsou v České republice pouhá tři procenta a v EU v průměru čtyři procenta. V některých zemích, například Lucembursku, Švédsku a Finsku, počítač vyzkoušeli prakticky všichni, kdo spadají do této kategorie.

Exekutora Jozefa Višvadera zadržela policie v Rumunsku

Exekutora Jozefa Višvadera, který je podezřelý ze zpronevěry víc než 80 milionů korun, zadržela v sobotu policie v Rumunsku. Podle televize Nova se chtěl dostat na Ukrajinu. Višvader působil na exekutorském úřadu Prahy-západ. Loni mu peníze na účet složila v exekučním řízení společnost Geosan Group, suma ale zmizela a firmě se nedařilo s exekutorem spojit. Suma představovala takzvanou jistotu, tedy zálohu ve výši údajného dluhu, aby se firmě nezablokoval majetek a mohla s ním hospodařit. Sdělila, že částka ale do konce roku zmizela a že se také neúspěšně pokouší Višvadera kontaktovat.

Řidič, jenž ničil předvolební plakáty, do věznice nenastoupil

Olomoucký řidič autobusu Roman Smetana, kterého soud poslal za mříže na 100 dnů za kreslení po předvolebních reklamách, do věznice nenastoupil. Uvedla to mluvčí olomoucké vazební věznice Markéta Zimová. Lhůta pro nástup mu vypršela v pondělí ve 14:00. Muže, který ke sloganům psal dodatky a politikům přikresloval tykadla, poslal soud do vězení kvůli tomu, že odmítl odpracovat uložené obecně prospěšné práce i odpykat si domácí vězení. Kvůli tomu, že do věznice nenastoupil, mu nyní navíc hrozí i trest za maření úředního rozhodnutí. Smetana už dříve uvedl, že do vězení nastoupit nehodlá. Podle něj je nesmyslné, aby vůbec nějaký trest dostal. Tvrdí, že volební inzerce je pouze komunikací politiků s voliči. A on s nimi prý také jako volič touto cestou komunikoval.

Norský soud osvobodil Čecha obžalovaného z pašování drog

Norský soud osvobodil českého řidiče kamionu, který byl obžalován z pašování 233 kilogramů hašiše. Podle soudu se neprokázalo, že by český řidič věděl o tom, že ve svém voze přepravuje narkotika. V souvislosti s případem byli obžalováni další tři podezřelí, kteří dostali tresty ve výši od 9,5 roku do 11 let vězení. Sdělil to soud pro jihonorskou oblast Nedre Romerike. Prokuratura původně žádala pro Čecha trest 8,5 roku vězení. V porovnání s ostatními obžalovanými to bylo méně, protože český občan podle vyšetřovatelů sehrál úlohu "pouhého" kurýra. Šestatřicetiletý Čech z Hodonína veškerá obvinění odmítal.

Rakouská policie zatkla Čecha, který podle ní ukradl 138 aut

Rakouská policie zatkla Čecha z Brna, který podle vyšetřovatelů ukradl nejméně 138 aut, a způsobil tak škodu za půl milionu eur (asi 12 milionů korun). Zloděj, který kradl auta hlavně ve Vídni a soustředil se na značky Škoda a Volkswagen Golf, unikal kriminalistům léta. V rakouském hlavním městě se objevil loni v létě. Nyní se policie na jeho stopu dostala poté, co dostala echo o řidiči, který se v lednu snažil překročit slovinsko-chorvatské hranice v autě s českou poznávací značkou a zfalšovanými dokumenty. Od té doby jej vyšetřovatelé sledovali a zatkli ho přímo při činu.

Celníci zadrželi na Chebsku pirátská CD a DVD za milion korun

Nelegální zboží za více než milion korun našli celníci při páteční silniční kontrole u Staré Vody na Chebsku. Pirátská CD a DVD našel celník v tajné schránce za zadními sedadly osobního automobilu, informovala mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová. Nelegální zboží našli celníci při kontrole Fiatu Brava. "V tajné schránce za zadními sedadly bylo 2778 kusů CD a DVD nosičů se záznamem. Úkryt, který bylo možné objevit jen po odklopení zadních sedadel, kontrolující celník našel po bližší prohlídce, jelikož mu byla podezřelá nová potahová látka v zavazadlovém prostoru vozidla," uvedla Blahutová.

ČSOP nechce povolování průzkumu ložisek břidlicového plynu

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyzývá ministerstvo životního prostředí, aby na celém území České republiky nepovolilo průzkum ložisek břidlicového plynu a dalších nekonvenčních ložisek fosilních paliv. Po víkendovém jednání sněmu ČSOP v Ústí nad Labem to za svaz ochránců řekl Petr Stýblo. Těžaři by chtěli průzkum ložisek zahájit na řadě míst Česka, což vyvolává odpor obyvatel a samospráv. Například v Náchodě začátkem března proti záměru těžařů demonstrovalo několik stovek lidí. Samotný průzkumný vrt pro přírodu a krajinu žádné ohrožení znamenat nemusí. O těžbě to podle Stýbla ale neplatí. Využívají se při ní totiž i chemikálie, které by podle kritiků například mohly znečistit podzemní zásoby vody.

Nafigate pracuje na vývoji nanovláken s univerzitou v Singapuru

Tuzemská společnost Nafigate spolupracuje na vývoji multifunkčních nanovláken se Singapurskou národní univerzitou (NUS). Společně chtějí vytvořit ekologickou balicí fólii, jejíž výroba bude ekonomicky efektivní. ČTK o tom informovala mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová. Spolupráce, kterou podporuje agentura CzechInvest a ministerstvo průmyslu, se rovněž týká projektů z oblasti úspor a skladování energie i vodních membrán. Hlavním cílem projektu je vytvořit nanokompozitní fólii, která se bude vyznačovat multifunkčními vlastnostmi včetně příjemné vůně, nepropustností pro bakterie a kyslík, malou hmotností a velkou mechanickou pevností. Spolupráce rovněž podpoří podnikání v Singapuru.

Komenského zahrada v Berlíně slaví 20 let od založení

Komenského zahrada v Berlíně slaví 20. narozeniny. V březnu 1992 odhalil tehdejší předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček v berlínské čtvrti Neukölln sochu "učitele národů" na místě, kde se o tři roky později otevřela netradiční zahrada uspořádaná podle filozofie slavného učence. Její budoucnost má nyní zajistit nadace, kterou by správce zahrady a duchovní otec celého projektu Henning Vierck chtěl uvést v život ještě letos. Komenského zahrada má podle něj být společným německo-českým výzkumným zařízením. I institucionálně to má fungovat tak, že pražská strana má mít stejná rozhodovací práva jako berlínská, dodal přední německý znalec díla Komenského. Zahrada v místech někdejší české vesnice, vybudované v 18. století náboženskými uprchlíky z Podorlicka, funguje pod patronátem primátorů Berlína a Prahy. Uspořádání zahrady odpovídá Komenského vidění cesty člověka za poznáním. Začíná dětským hřištěm představujícím mateřskou školu. Pěšinou skrz záhony fialek a treláže s pnoucími růžemi pokračuje mezi ovocné stromy symbolizující školu základní, která návštěvníka přivede do netradičně pojatého labyrintu, v němž není možné zabloudit.

Topičův salon v Praze uvádí akty malíře Šlengera

Figurální malby polozapomenutého malíře z Podkrkonoší Karla Šlengera jsou k vidění v pražském Topičově salonu. Výstava s názvem Srdce Země je ze zlata se koná u příležitosti 75. výročí vzniku čtvrtého Topičova salonu (1937-1949). Opomíjený autor zde vystavoval ve 40. letech třikrát. "První Šlengerova výstava u Topiče (v roce 1941) měla fenomenální úspěch. Stalo se za války neskutečné, že prodal všechny svoje obrazy," řekla kurátorka Lucie Šiklová. Autodidakt Šlenger (1903-1981) patří spíše k outsiderům výtvarné scény. Ve jeho díle lze nalézt odrazy expresionismu, impresionismu, art deco i secese. Ve 40. letech se stal průkopníkem informelu a art brut. Na výstavě jsou k vidění velkoformátové figurální malby, především ženské akty a lehce provokativní oleje s názvy jako Lesbičky, Zvířecí pudy nebo Valpuržina noc. Výběr děl akcentuje nietzschovský podtext ve Šlengerově tvorbě, dodala kurátorka.

Ze sportu:

Čeští medailisté z olympijských her v Londýně si nejspíš vydělají o něco víc než jejich předchůdci. Odměna za individuální zlato sice zůstane půldruhého milionu korun, ale o padesát tisíc si polepší stříbrní i bronzoví medailisté a v návrhu výkonného výboru Českého olympijského výboru je navýšení především u týmových sportů. Návrh musí schválit dubnové plénum ČOV.

Fotbalisté Plzně porazili v dohrávce 22. kola první ligy České Budějovice jednoznačně 4:0 a na vedoucí Spartu ztrácejí ze třetího místa v tabulce sedm bodů. Obhájce titulu se v pátém soutěžním utkání dočkal premiérové výhry na svém zrekonstruovaném stadionu, dvanácté Dynamo prohrálo po šestizápasové sérii bez porážky. Výhru Viktorii zařídil dvěma góly záložník Vladimír Darida, po jedné brance přidali útočníci Marek Bakoš a Michal Ďuriš.

Fotbalový Baník Ostrava podruhé v sezoně mění trenéra. Vedení klubu dnes po sobotní porážce na hřišti Slovácku odvolalo Pavla Maluru. Předposlední tým tabulky povede v závěrečných osmi kolech nejvyšší soutěže Radoslav Látal, který dosud koučoval druholigový Sokolov.

Český basketbalista Jan Veselý si vylepšil střelecký rekord v NBA na 11 bodů. Washington však v nedělním utkání v Bostonu prohrál 76:88. Poprvé od roku 1997 se v lize hrálo čtyřnásobné prodloužení, Atlanta po dvaceti nastavených minutách porazila Utah 139:133.

Český obránce Ladislav Šmíd pomohl v nedělním utkání NHL gólem a asistencí k výhře hokejistů Edmontonu 6:3 na ledě Columbusu. O dvoubodovém zisku rozhodli Oilers v rozmezí 32. až 40. minuty, během nějž čtyřmi góly otočili skóre z 1:2 na 5:2. Šmíd dal třetí branku týmu, když se prosadil střelou od modré čáry. Šestadvacetiletý bek si pak ještě připsal přihrávku na poslední branku zápasu a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání.

Prohra se Slováckem otřásla pozicí kouče ostravských fotbalistů Pavla Malury. Podle informací ČTK by ho u předposledního týmu tabulky mohl ve funkci nahradit trenér druholigového Sokolova Radoslav Látal. Klub to zatím nekomentoval.

Boj o jediné postupové místo na olympijské hry čeká od 13. dubna nejlepšího českého amatérského boxera současnosti Zdeňka Chládka. Jednadvacetiletému boxerovi z Krupky na Teplicku unikl těsně postup do Londýna na loňském mistrovství světa v Baku, v tureckém Trabzonu jej tak čeká nelehký úkol: vyhrát svou váhovou kategorii do 64 kg, což by mu zajistilo účast na vrcholné akci sezony.

Horolezec Radek Jaroš vyráží znovu do Himálaje, aby se přiblížil naplnění svého snu - dobytí všech 14 osmitisícových vrcholů. Ke zkompletování takzvané Koruny Himálaje mu chybějí ještě dva díly a o jeden z nich, nižší, ale zrádnou Annapurnu (8091 m), se pokusí na přelomu dubna a května.

Počasí v Česku:

Bude převážně slunečno, s teplotami 15 až 19 stupňů.