Zprávy

MfD: Obstavené miliardy v kauze MUS chce Diag Human

O zablokovaných 12 miliard korun na kontech obžalovaných exmanažerů Mostecké uhelné (MUS) ve Švýcarsku se podle Mladé fronty Dnes (MfD) přihlásil bývalý obchodník s krevní plazmou Diag Human SE. Vyplývá to z dokumentu švýcarského trestního soudu, který má deník k dispozici. Podle dokumentu byly peníze obstaveny letos v únoru v civilním řízení soudu na základě toho, že firma Diag Human SE má ze srpna 2008 rozhodnutí arbitráže, že jí má Česko za zmařený obchod s krevní plazmou zaplatit miliardy. To se však dosud nestalo, a ČR je tak jejím dlužníkem. Právník Jan Kalvoda, který Diag Human v Česku zastupuje, postup firmy neobjasnil. "Jsem vázán mlčenlivostí a nejsem zmocněn komentovat exekuční řízení mimo českou jurisdikci," řekl MfD. Pro advokáty zastupující Českou republiku je nová sitace překvapením. "Že by Diag Human měl dostat peníze bývalých manažerů Mostecké uhelné? To je snad absurdní," reagoval advokát Tomáš Sokol, který je poradcem státu v této kauze. Diag Human nechal už loni obstavit majetek Česka v zahraničí, tohle může být další příležitost, dodal deník. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob řekl, že Diag Human na zablokované peníze nemá žádný nárok.

V centru Prahy protestovalo několik set lidí proti vládě

Zhruba dvě až tři stovky lidí se v sobotu v podvečer podle policejních odhadů sešly na Václavském náměstí v centru Prahy na protivládní demonstraci. Ještě v pátek se na obdobném protestu, pořádaném Holešovskou výzvou, sešla asi tisícovka lidí. Na akci nechyběly transparenty s výzvou k demisi prezidenta i vlády. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové se protest obešel bez incidentů. Holešovská výzva se ale od akce distancovala, protože její organizátoři porušili pravidla hnutí a navíc při jedné z pražských demonstrací vyvolali násilný incident před budovou České televize. Holešovská výzva organizovala ve čtvrtek a v pátek protivládní protesty, kterých se zúčastnily tisíce lidí. Její autoři nedávno vyzvali vládu, aby do konce února odstoupila.

Děkani filozofických fakult vyzývají premiéra k odvolání Dobeše

Děkani všech deseti filozofických fakult v České republice vyzývají premiéra Petra Nečase (ODS) k odvolání ministra školství Josefa Dobeše (VV). Oznámila to Asociace děkanů filozofických fakult ČR. V dopise, který zaslala premiérovi a také zveřejnila na svém webu, vyčítají děkani Dobešovi například, že není schopen připravit kvalitní předlohu nového vysokoškolského zákona nebo že se vyhýbá přímé diskusi s reprezentacemi vysokých škol. Ministerstvo školství prý není schopno garantovat stabilitu univerzit. Asociace děkanů také uvádí, že Dobeš ohrožuje čerpání dotací z EU. Kritizuje i dění kolem akreditace plzeňských práv. Svým postupem v akreditačním procesu prý ministr ukázal neznalost pravidel a "zcela potvrzuje obavy, že návrhy nových norem směřují k pokusům o ekonomické zneužití veřejných vysokých škol". Asociace proto žádá Nečase, aby sám řídil jednání o změnách vysokého školství.

Beduíni na Sinaji ukončili blokádu základny mezinárodních sil

Beduíni na Sinajském poloostrově ukončili blokádu základny Al-Gurá, kde v mezinárodních jednotkách slouží i čeští vojáci. Informoval o tom server BBC News. Blokáda skončila poté, co egyptské úřady slíbily propustit několik vězněných členů beduínských klanů. Beduíni svou akci ukončili v pátek. Osmidenní blokáda podle beduínských představitelů nebyla namířena cíleně na mezinárodní misi MFO. Členové kmenů však uvedli, že když se zaměřili právě na mezinárodní vojenský kontingent, "povede to k rychlejší reakci káhirských úřadů" na jejich požadavky. Na základně Al-Gurá slouží asi 1400 vojáků ze 14 zemí; mezi nimi byl v době incidentu i český důstojník. Obklíčení vojáci posílali ze základny zprávy, že jsou v pořádku, mají k dispozici dostatek potravin i vody a elektřina funguje.

V babyboxu Karviná-Ráj našli novorozenou holčičku

Novorozenou holčičku našli v pátek večer lékaři v babyboxu Nemocnice Karviná-Ráj. Byla v dobrém stavu. Je to deváté dítě nalezené v babyboxu v Moravskoslezském kraji a jde o 69. dítě odložené do babyboxů v Česku. Informoval o tom předseda občanského sdružení Babybox pro odložené děti Ludvík Hess. Lékaři dali holčičce jména Barbora a příjmení podle měsíce Marcová. Babybox je vyhřívaný inkubátor, který ženám v tíživé životní situaci umožňuje anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.

Vinař Valihrach uspěl na světové přehlídce vín ve Francii

Moravský vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku získal čtvrté místo na světové přehlídce vín odrůdy Chardonnay ve Francii. Uspěl v konkurenci 908 vzorků vín z 43 zemí. Podle Valihracha jde o jeden z největších úspěchů českých vinařů. Valihrach patří k nejoceňovanějším tuzemským vinařům. V Česku získal několik titulů Vinař roku. Loni jeho Chardonnay výběr z hroznů 2007 získal velkou zlatou medaili v jedné z nejprestižnějších mezinárodních soutěží vín Concours Mondial de Bruxelles 2011. Letos ve Francii uspěl s ročníkem 2008. Celkem porota udělila 67 zlatých medailí a 191 stříbrných. Valihrach získal stříbro za Chardonnay brut. Stříbro získala i společnost Zámecké vinařství Bzenec se svým Chardonnay z roku 2010.

Novináři udělili Českému Krumlovu Zlaté jablko FIJET

Český Krumlov získal prestižní ocenění - Zlaté jablko FIJET, což je jakýsi Oscar pro turistickou destinaci. Představitelé města ho převzali od zástupců Světové federace novinářů a publicistů cestovního ruchu (FIJET) v Jezuitském sále českokrumlovského hotelu Růže. Ocenění představuje uznání za vynikající úsilí při podpoře a zvyšování úrovně cestovního ruchu. FIJET ho uděluje každý rok, má ho už 43 příjemců z celého světa - z Česka pouze Brno, a to z roku 2004. "O vítězství rozhodlo především mimořádné množství památek. Svou roli sehrála také skutečnost, že Český Krumlov nežije jen velebením své minulosti, ale může se pochlubit i mimořádně bohatým, pestrým a vysoce hodnotným kulturním a společenským životem v současnosti," řekl člen řídicího výboru FIJET za ČR Miroslav Navara. Ocenil, že město přilákalo takové osobnosti světové kultury, jako byl loni například Plácido Domingo. Udělení Zlatého jablka Českému Krumlovu podpořila i skutečnost, že město letos slaví 20. výročí svého zapsání do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na seznamu cen FIJET se Krumlov ocitá nyní hned po egyptském Luxoru oceněném v roce 2010.

Žitavská muzea vystaví díla starých mistrů z liberecké galerie

Grafiky starých mistrů z Oblastní galerie v Liberci mohou od příští soboty obdivovat milovníci umění v německé Žitavě. Instituce do Německa půjčuje část děl ze sbírky jabloneckého lékaře Antona Randy. Lékař a filantrop Anton Randa (1864 - 1918) shromáždil začátkem 20. století velmi cennou sbírku grafických listů. Obsahuje práce velkých evropských mistrů z doby od 16. do 18. století. Jeho oblibě se těšili zejména Albrecht Dürer, Jacques Callot, Václav Hollar, takzvaní malí němečtí mistři nebo příslušníci rodiny Sadelerů. Žitavská výstava ponese název Staří mistři z Liberce/Skvosty ze sbírky Dr. Antona Randy. V Městských muzeích v Žitavě budou grafiky vystaveny do 24. června. V liberecké galerii jsou naopak v těchto dnech vystaveny poklady z depozitářů žitavských muzeí. Lidé v ní mohou obdivovat například cenná díla gotických mistrů, ale například i grafiky Salvadora Dalího, Otto Dixe, Oskara Kokoschky nebo Marka Chagalla. V Liberci výstava nazvaná Žitavské poklady potrvá do 8. dubna.

V cenách Žebřík uspěli Nightwork, Anna K, Dyk, Klus a Mandrage

V hudební anketě Žebřík 2011 získali ocenění skupina Nightwork, zpěváci Vojtěch Dyk a Anna K., albem roku je Racek Tomáše Kluse, skladbou Šrouby a matice od Mandrage. V dalších kategoriích si bronzové sošky z dílny výtvarníka Václava Česáka odnesli skupina Imodium za videoklip Polarity, Goodfellas jako objev roku, organizátoři festivalu České hrady za akci roku a tvůrci snímku Alois Nebel za film roku. Za "průser roku" hlasující fanoušci označili smrt exprezidenta Václava Havla. Tomáš Klus získal stejné ocenění v anketě Žebřík za album roku i nedávno na cenách Anděl udělovaných hudebními odborníky. Tentokrát však o úspěchu jeho alba Racek rozhodli posluchači. Na pětihodinové večerní show, která se konala v Parkhotelu Plzeň, vystoupili například Charlie Straight, Navigators, Tomáš Klus, Mandrage a další. Vyhlašování cen Žebřík, které letos slaví 20. výročí, sledovalo několik stovek posluchačů.

Zlínská krajská knihovna chystá festival Literární jaro

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně připravuje festival Literární jaro 2012. Festival se ve Zlíně bude konat již potřetí, navazuje na Literární květen a Literru, které v minulosti pořádali studenti zlínské univerzity. Iniciátorem zlínských literárních festivalů byl spisovatel Antonín Bajaja. Festival zahájí v kulturním institutu Alternativa spisovatelka Kateřina Tučková, nositelka ceny Magnesia Litera, která představí svůj nový román Žítkovské bohyně. Spisovatelka bude také o den později besedovat se studenty Gymnázia na Lesní čtvrti. Jeden večer bude věnován poezii, své nové básnické sbírky představí Miloš Kozumplík, Michal Stránský a Jiří Mareček, večerem bude provázet literární kritik a historik Petr Odehnal. Závěr festivalu bude patřit Marii a Ludvíku Vaculíkovým, v pátek 13. dubna ve vile Tomáše Bati je uvede Antonín Bajaja, večer doplní zpěvem Mužáci.

Nové komunitní centrum bylo otevřeno v Brně

V Brně Líšni na místě bývalé knihovny vzniklo nové komunitní centrum. Jeho činnost byla zahájena divadelní hrou Žabáci. Na zachování prostoru pro kulturu se podílí místní divadlo a další iniciativy. Do prostor by se mělo vrátit i půjčování knih. Brněnská knihovna Jiřího Mahena zrušila několik svých poboček. Důvodem jsou zejména úspory města v kultuře. Jednou ze zrušených poboček byla i ta na líšeňském zámku. Obyvatelé na zrušení knihovny reagovali peticí. Zájemci začali nabízet také formou darování knih. Místní si ze zrušené knihovny odkoupili 6000 svazků za 10.000 korun.

Zámky v Čechách a na Moravě ozdobí tulipány

Tisícovka tulipánů a dalších květin zaplní od března do května zámecké interiéry v Bučovicích na Vyškovsku, v jihočeské Třeboni a letohrádku Kratochvíli a také v Náměšti nad Oslavou na Vysočině. Projekt pod názvem Tulipán - most mezi renesančními zámky Čech a Moravy připravil Národní památkový ústav ve spolupráci s floristou Slávkem Rabušicem, řekl kastelán třeboňského zámku Pavel Hofman. Jako první bude výstava Jaro s tulipánem na zámku v Bučovicích, a to od 31. března do 9. dubna. Interiéry letohrádku Rožmberků Kratochvíle u Netolic na Prachaticku, kde loni skončila mnohaletá obnova, zaplaví květiny od 5. do 8. května pod titulem Renesance s tulipánem. V květnu mohou milovníci památek a květin vyjet na výlet do Náměště nad Oslavou na východních hranicích Vysočiny, kde bude aranžmá v zámecké knihovně pod názvem Manýry tulipánu.

Ze sportu:

Biker Jaroslav Kulhavý zahájil obhajobu celkového prvenství ve Světovém poháru v jihoafrickém Pietermaritzburgu pátým místem. Závod vyhrál stejně jako před rokem Švýcar Nino Schurter. Kateřina Nash byla mezi ženami šestá.

Český automobilový jezdec Jan Kopecký vyhrál Rallye Kanárské ostrovy. O triumfu pilota továrního týmu Škoda Motorsport v druhém dílu seriálu Intercontinetal Rallye Challenge rozhodla až úplně poslední zkouška, ve které měl technické potíže do té doby těsně vedoucí Andreas Mikkelsen z Norska. Obhájce celkového prvenství v seriálu nabral půlminutové manko, přesto skončil bezpečně druhý. Kopecký zopakoval triumf z roku 2010 po vyrovnané bitvě dvou vozů Fabia S2000.

Lyžařka Šárka Záhrobská obsadila v prvním kole slalomu ve finále Světového poháru v rakouském Schladmingu 16. místo. Nejrychlejší první jízdu předvedla Slovenka Veronika Zuzulová, na kterou česká exmistryně světa ztratila dvě sekundy. Záhrobská, držitelka kompletní medailové sbírky z mistrovství světa, po dvou letech ukončila spolupráci s trenérem Pavlem Šťastným. Důvodem jsou neuspokojivé výsledky zejména v této sezoně. Nového trenéra bronzová olympijská medailistka z Vancouveru nyní hledá.

Opavští fotbaloví fanoušci, kteří přijeli ráno do Prahy na druholigový zápas se Spartou B, zaútočili na vlakovém nádraží v Horních Počernicích na kordon policistů, sdělila ČTK mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Při jednom ze střetů byl zraněn zasahující policista, kterého záchranná služba převezla se zlomenou rukou do nemocnice.

Hokejisté Liberce se stali prvními semifinalisty Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy. Bílí Tygři v pátém čtvrtfinále porazili České Budějovice 3:1 a vyhráli sérii 4:1 na zápasy. Krok k postupu mezi nejlepší čtyři týmy udělaly také Pardubice, které rozdrtily doma Vítkovice 6:0 a při vedení 3:2 na utkání mohou v neděli v Ostravě dovršit postup. Vicemistr z minulých dvou let se bude snažit naopak odvrátit vyřazení a vynutit si úterní sedmý zápas.

V 5. kole skupiny o udržení zdolali hokejisté předposledního Litvínova po obratu poslední Mladou Boleslav 5:4 a unikli soupeři už na rozdíl šesti bodů. Hosté sice vedli 3:1 i 4:2, ale Severočeši díky třem gólům v závěrečné části slavili důležité vítězství v boji o únik baráži. Slavia porazila Karlovy Vary 4:3 a dostala se před ně o dva body do čela skupiny. Před poslední Mladou Boleslaví mají Pražané desetibodový, Karlovy Vary pak osmibodový náskok.

Fotbalisté Sparty porazili v předehrávce 21. kola první ligy Ostravu 2:0 a připsali si druhou výhru po sobě. Za triumfem je nasměroval gólem v 58. minutě mladík Tomáš Přikryl, který zaznamenal vítěznou trefu i před týdnem na Žižkově, v závěru přidal pojistku Léonard Kweuke.

Fotbalisté Ostravy se v jarním boji o záchranu budou muset obejít bez svého klíčového útočníka Václava Svěrkoše. Osmadvacetiletý hráč si v pátečním utkání na hřišti Sparty utrhl přední zkřížený vaz v koleně a po operaci ho čeká přibližně půlroční rekonvalescence.

Český tým ve složení Lukáš Hlava, Roman Koudelka, Jakub Janda a Jan Matura obsadili v závodu družstev Světového poháru v letech na lyžích ve slovinské Planici sedmé místo. Potřetí v sezoně vyhráli Rakušané se suverénním náskokem 75,6 bodu před druhým Norskem, třetí skončilo Německo.

Obhajoba vítězství v norském závodu Birkebeinerrennet dálkovému běžci na lyžích Stanislavu Řezáčovi nevyšla. Už jistý vítěz FIS Marathon Cupu skončil po problémech se špatně namazanými lyžemi na 35. místě a zaznamenal nejhorší výsledek v sezoně.

Městský soud v Brně zakázal na patnáct měsíců vstup na fotbalové zápasy členovi ochranky, který vloni v dubnu při prvoligovém utkání mezi Zbrojovkou Brno a Libercem úderem pěstí do obličeje zranil domácího fanouška. Odsouzený musí navíc zaplatit pokutu 9000 korun za výtržnictví. Uvedla to Česká televize.

České tenistky Iveta Benešová a Barbora Záhlavová-Strýcová si na turnaji v Indian Wells o titul ve čtyřhře nezahrají. V semifinále prohrály s domácí první nasazenou dvojicí Liezel Huberová, Lisa Raymondová 1:6 a 2:6.

Jaroslav Bába a Oldřiška Marešová vyhráli výškařský mítink Čejkovická laťka. Bába zopakoval na první pokus výkon 222 cm z nedávného halového mistrovství světa v Istanbulu, kde nepostoupil z kvalifikace. Marešová zvítězila v osobním maximu 191.

Počasí v Česku:

Noc i zítřek budou jasné, ráno s ojedinělými mlhami. Noční teploty klesnou na 7 až 3 stupně, ojediněle bude kolem nuly, odpolední maxima budou mezi 16 až 20 stupňi, na horách bude kolem 13.