Zprávy

0:00
/
0:00

Do Prahy přijede německá kancléřka Merkelová

Na návštěvu České republiky přijede 3. dubna německá kancléřka Angela Merkelová. Uvedl to mluvčí české vlády Michal Schuster. Kancléřku Merkelovou pozval do Prahy premiér Petr Nečas, program návštěvy se v současnosti připravuje. Je ale pravděpodobné, že kancléřka v Praze patrně stráví jen několik hodin. Do české metropole přijede v roce 20. výročí od podpisu smlouvy o spolupráci mezi oběma zeměmi. Letos se také připomíná 15. let od podpisu česko-německé deklarace o vzájemných vztazích, která napomohla Praze i Berlínu k vyrovnání se s palčivou historií a naopak je nasměrovala do budoucna. Vztahy obou zemí tak politici obou zemí opakovaně označují za nejlepší v historii. Lze předpokládat, že Petr Nečas a Angela Merkelová se při pražském setkání zaměří hlavně na současnost a potíže, kterým čelí EU a eurozóna.

Schůze sněmovny k nedůvěře vládě začne v úterý v podvečer

Schůze sněmovny vyvolaná opoziční ČSSD k vyslovení nedůvěry vládě začne v úterý v podvečer. Rozhodla o tom předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS), informoval ČTK tiskový odbor. Kabinet už třetí hlasování o nedůvěře s největší pravděpodobností opět přečká. Sociálním demokratům podle předsedky jejich poslanců Jeronýma Tejce termín nevadí. Pokládal by za rozumné, pokud by poslanci v úterý jednali do 21:00 nebo 22:00 a pokračovali ve středu. "Nemáme zájem na tom hlasovat v noci," řekl ČTK Jeroným Tejc. Žádost o mimořádnou schůzi doručili sociální demokraté Miroslavě Němcové před polednem. Odchod koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, následovaný dohodou o nových volbách, označil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka za nejlepší cestu dalšího vývoje. Sociální demokraté ale nemají příliš mnoho šancí, vládu totiž podle svých nedávných vyjádření podpoří poslanci všech tří koaličních stran.

MF: Před problémy s dotacemi z EU je rozpočet v bezpečí do října

Státní rozpočet České republiky nebude ovlivněn pozastavením toku peněz z Evropské unie, pokud Česko do října splní požadavky Evropské komise. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Podle něho Česko do června nebude žádat Evropskou komisi o zpětné proplácení dotací. Důvodem opatření jsou výtky komise vůči tuzemskému auditnímu a kontrolnímu systému. Příjemci dotací ale mají dostávat peníze z národních zdrojů bez změny dál. "V případě, že dojde ke splnění požadavků Evropské komise a k obnovení certifikace zhruba do září, října, nebude dopad (na rozpočet) žádný," uvedl Ondřej Jakob. Nespokojenost bruselských úředníků má napravit například přesun auditu z řídících orgánů jednotlivých operačních programů na MF. Úřad ministra Miroslava Kalouska tak převezme auditní pravomoc nejen z regionů, ale i z ostatních ministerstev.

Podle Petra Nečase se z jednání ministrů rýsuje zvýšení sazeb DPH

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) z jednání ekonomických ministrů vyplynulo, že nejpravděpodobněji budou zachovány dvě sazby daně z přidané hodnoty, které se zvýší o jeden procentní bod. Ze snížené sazby vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. Podle premiéra to není ale vůle vlády, nýbrž požadavek EU. Premiér to uvedl na tiskové konferenci po pátečním jednání ekonomických ministrů. Růst sazeb DPH na 21 a 15 procent je podle Petra Nečase jedním ze tří robustních opatření k udržení plánovaných schodků rozpočtu a dalšímu nezadlužování země. "Rozebírali jsme položky ve snížené sazbě a nebudeme upravovat ten seznam, s výjimkou těch, kde je proti nám z hlediska legislativy EU vedeno řízení, a to jsou dětské pleny a zdravotní pomůcky," uvedl premiér.

Ministr Kalousek míní, že valorizace nesmí převýšit výběr pojištění

Ekonomičtí ministři tří vládních stran budou dál diskutovat o podobě zvyšování důchodů. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který původně prosazoval kvůli horší ekonomické predikci úplné zmrazení penzí, nesmí být valorizace vyšší než výběr penzijního pojištění. Pokud by vláda chtěla valorizovat rychleji, než jak roste pojistné, zvyšovala by tak schodek na důchodovém účtu. "A jsem přesvědčen, že to by z dlouhodobého hlediska přineslo seniorům daleko větší trápení než pomalejší tempo valorizace," dodal ministr financí. Premiér Petr Nečas (ODS) po páteční schůzce ekonomických ministrů své vlády uvedl, že jako průchozí se nyní její dvě z původních šesti variant úprav důchodů. Ministr pro místní rozvoj Karel Jankovský (VV) řekl, že hlavní diskuse nyní ministři vedou o konkrétním nastavení valorizačního modelu.

Na demonstraci Holešovské výzvy se v pátek v Praze sešlo téměř tisíc lidí

Na pražském Václavském náměstí proběhla v pátek další protivládní demonstrace pořádaná Holešovskou výzvou. Pod sochou svatého Václava se podle policie sešla asi tisícovka lidí. Setkání navázalo na čtvrteční demonstrace pořádané ve větších městech Česka, kterých se zúčastnily tisíce lidí, v Praze přišlo asi 2500 demonstrantů. Podle iniciátorů je cílem protestů demise vlády Petra Nečase (ODS), odchod prezidenta Václava Klause, zastavení reforem i církevních restitucí. Stejně jako ve čtvrtek zahájily demonstraci písně Karla Kryla, řada lidí si připnula žluté papírové visačky s nápisem "Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi". Organizátoři je prodávali po pětikoruně. Účastníci podepisovali petice za odstoupení vlády a za "provedení důsledné kontroly privatizace národního majetku včetně kuponové privatizace".

Ministr Drábek: Demonstrovat nestačí, je potřeba přijít s řešeními

Nespokojení lidé, kteří v ulicích měst žádali odchod koaliční vlády, by kromě protestu měli také nabízet alternativní řešení problémů, míní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Prosté heslo, že někdo má odejít, podle něj situaci neřeší. Premiér Petr Nečas demonstrace respektuje, vláda ale podle něj bude v konsolidaci veřejných financí pokračovat. Podle premiéra mají občané v souladu se zákonem právo vyjádřit svůj názor, nicméně na tiskové konferenci po poradě ekonomických ministrů zdůraznil, že vláda České republiky pod jeho vedením bude pokračovat v konsolidaci veřejných financí. "Je to klíčový úkol, musela by to dělat jakákoliv vláda v jakémkoli stranickém nebo politickém složení," řekl Petr Nečas.

ČSSD: Sociální napětí bude pokračovat, vláda by měla odejít

Sociální napětí ze společnosti čtvrtečními protivládními demonstracemi nezmizelo a bude pokračovat, řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. V reakci na protesty, kterých se v několika městech ČR účastnily tisíce lidí, poznamenal, že demokratická vláda se nemá chovat arogantně a měla by buď výrazně korigovat své reformní plány, nebo odejít. Na protestních shromážděních takzvané Holešovské výzvy, která požaduje demisi vlády, se ve čtvrtek odpoledne sešly na různých místech Česka tisíce lidí. Hlavními požadavky byly zastavení reforem, odchod koaliční vlády a také prezidenta Václava Klause. "Lidé mají obavy z budoucnosti, nevěří, že tato vláda vede zemi správným směrem," interpretoval Bohuslav Sobotka čtvrteční protesty a připomněl, že řada transparentů například kritizovala chystané majetkové vyrovnání s církvemi. Pravicová koalice a její poslanci podle předsedy nejsilnější opoziční strany nemají "vůbec žádnou empatii, pochopení" pro problémy, do kterých se řada občanů v důsledků reforem a obtížné sociální situace dostává.

Školské odbory vstoupily kvůli škrtům do stávkové pohotovosti

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vadí jim škrty, které plánuje ministerstvo financí. Letos by mělo regionální školství přijít o 3,4 miliardy korun, což by podle odborů znamenalo pro každého zaměstnance ve školství snížení platu o 1200 korun měsíčně. Sdělil to šéf školských odborů František Dobšík s tím, že pokud vláda zmrazení části letošního rozpočtu schválí, nevylučují odbory ani vícedenní stávku. "Peníze, které se mohou ušetřit, jsou jedině z platů, ať už pedagogů nebo nepedagogů. A když to vláda schválí teoreticky od dubna, tak ten škrt 3,4 miliardy na počet 235.000 zaměstnanců dává 1200 i s odvody na hlavu," uvedl František Dobšík. Dodal, že to je vůči učitelům a další pracovníkům škol neseriózní a demotivující. Už dříve odboráři vypočítali, že kdyby se peníze nebraly z platů, muselo by být propuštěno 17.000 učitelů.

Odbory varovaly před omezováním péče

Zdravotnické odbory varovaly, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) omezí dosud běžné poskytování zdravotní péče. Chtějí, aby změnil připravované nařízení o místní a časové dostupnosti péče tak, aby pro občany zůstala dostupná alespoň jako dosud. Na podporu svého požadavku pořádají 27. března před ministerstvem zdravotnictví demonstraci. Novinářům to řekla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. "Chystané nařízení vlády je hlavně právním podkladem k drastickému omezení stávajícího počtu nemocnic, odborných ambulancí i ordinací praktických lékařů," uvedla. Ministerstvo ale kritiku odmítlo. Podle připravovaného nařízení by péči v nemocnici na chirurgii, interně, gynekologii, porodním oddělení nebo ARO měl pacient dostupnou do 45 minut jízdy autem, nemocniční péči pro dítě by měl až do 75 minut jízdy autem, kardiochirurgii či onkologii do 180 minut jízdy autem. Podle propočtu odborů by tak v některých oborech stačily dvě nemocnice pro celou ČR.

Prezident Klaus podepsal zákon o zásluhách Václava Havla

Zásluhy zesnulého prezidenta Václava Havla o svobodu a demokracii budou uzákoněny. Příslušnou normu podepsal prezident Václav Klaus. Zákon o Havlových zásluhách navrhla vláda nedlouho po úmrtí bývalého prezidenta loni v prosinci. Stručná norma konstatuje, že "Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii". Návrh měl většinovou podporu ve sněmovně i v Senátu. Podle zastánců má symbolický význam a je vyjádřením úcty k někdejšímu prezidentovi. Někteří kritici ale normě vyčítali, že historická role osobnosti se nemá hodnotit zákonem. Stejného uznání, avšak ve formě zákona přijatého prvorepublikovým parlamentem, dosáhl ještě za svého života první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, k němuž byl Havel hlavně pro svůj důraz na mravní hodnoty a humanismus přirovnáván. Uznání zásluh o stát se v roce 2004 dostalo také Masarykovu nástupci v úřadu hlavy státu Edvardu Benešovi.

Insider: Akce u náměstka VSZ Libora Grygárka byla legální, říká policie

Bezpečnostní akce, při níž byli v noci 17. února v kanceláři náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka dva lidé, byla podle policie legální. S odkazem na sdělení předsedy poslanecké komise pro kontrolu odposlechů Daniela Korteho (TOP 09 a Starostové) to uvedl deník Insider. Akci podle něho provedl Útvar zvláštních činností (ÚZČ), který se zabývá odposlechy a sledováním. Média již dříve uvedla, že policisté z kanceláře odstraňovali odposlech, který tam nechal umístit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). "Náš útvar obdržel zákonné zmocnění k realizaci zvláštních činností v souladu se zákony ČR," citoval Insider odpověď ÚZČ poslancům. "Nic víc nám neposlali. Vzhledem k tomu, že jde o otevřený případ, vyčkáme, až to bude uzavřeno, a pak požádáme o doplňující informace," řekl k tomu deníku poslanec Daniel Korte.

Idnes.cz: Podnikatel Pitr se rozhodl dobrovolně vrátit do ČR

Podnikatel Tomáš Pitr, který je od července 2010 ve vazbě ve Švýcarsku, se rozhodl dobrovolně vrátit do České republiky. Uvedl to server idnes.cz s odvoláním na podnikatelova obhájce Jana Křivánka. V pátek vzal podle webu Pitr zpět žádost o švýcarský azyl, do republiky by se tak mohl vrátit během několika týdnů. "Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces," řekl serveru Jan Křivánek. Idnes.cz píše, že jde asi hlavně o reakci na verdikt z konce loňského roku, kdy pražský městský soud rozhodl o obnovení Pitrova procesu z roku 2006. Tehdy byl společně s Miroslavem Provodem odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994.

Ministr Dobeš o přijímání studentů na plzeňská práva rozhodne v pondělí

Ministerstvo školství v pondělí rozhodne, zda může plzeňská právnická fakulta letos přijímat nové studenty. Sdělil to mluvčí úřadu Radek Melichar. Ministr Josef Dobeš (VV) prodloužil magisterskému oboru právo akreditaci do roku 2016. V otázce přijímání nových studentů pro příští akademický rok ale zatím není jasno. Kolegium rektorky Západočeské univerzity (ZČU) nabírání studentů nedoporučilo. I pokud by ministerstvo přijímání podpořilo, vedení univerzity chce o tom s fakultou ještě jednat. Děkani ostatních fakult ZČU se proti přijímání nových studentů na práva postavili kvůli ochraně zájmů studentů. Očekávají se totiž soudní spory. Situace nových studentů by tak mohla být riziková. Děkan právnické fakulty Jan Pauly by však pro přijímání nových studentů byl. Dobeš prodloužil škole akreditaci navzdory nesouhlasnému stanovisku Akreditační komise. Ta navrhla akreditaci neprodloužit, fakulta by tak skončila letos v červenci. Ministr si ale nechal vypracovat právní analýzy a s odůvodněním na zájem 1800 plzeňských studentů, kteří by museli dostudovat jinde, prodloužil akreditaci o čtyři roky.

STEM: Armádě důvěřuje přes 60 pct lidí, policii polovina

Armáda je českou bezpečnostní institucí, která se mezi veřejností těší největší důvěře. Věří jí 64 procent dotázaných. Zhruba padesátiprocentní důvěru si udržuje Policie ČR, o něco hůře je na tom obecní či městská policie. Mezi mezinárodními institucemi je na tom nejlépe Interpol, kterému věří téměř tři čtvrtiny Čechů. Důvěra v NATO se už několik let pohybuje kolem 55 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Důvěra českých občanů v bezpečnostní instituce se za poslední rok prakticky nezměnila. Před rokem české armádě důvěřovalo 63 procent lidí. Nejlépe na tom armáda byla v roce 2009, kdy jí věřilo 69 procent občanů, naopak na konci roku 1994 to byla jen necelá třetina lidí. Důvěra ve státní policii meziročně klesla o čtyři procenta na 52 procent. Stejný pokles zaznamenala také městská policie, které věří 45 procent dotázaných. Důvěra lidí v městskou policii je dlouhodobě zhruba o pět procent nižší než v policii státní. Interpolu důvěřuje už několik let vysoké procento lidí, momentálně je to 73 procent.

Situace na obklíčené egyptské základně s Čechy není nebezpečná

Situace na základně Al-Gurá na severu egyptského Sinajského poloostrova, kterou obklíčili beduíni a kde slouží i čeští vojáci, není nebezpečná. V rozhovoru pro internetový server českého ministerstva obrany to řekl Josef Lejsek, který na základně rovněž slouží, ale v současnosti je na dovolené v Česku. Na základně je podle ministerstva v současnosti v obklíčení pouze jeden Čech, přestože původní informace uváděli dva. Jeden český voják je však mimo základnu a nemůže se na ní kvůli blokádě vrátit. Obklíčení vojáci nicméně mají k dispozici dostatek potravin i vody a elektřina funguje. Podle Josefa Lejska beduíni svou akci nesměřují cíleně na jednotky mezinárodní mise (MFO), ale chtějí si vynutit na egyptské vládě splnění svých politických požadavků.

Údajný válečný zločinec Ladislav Nižňanský zemřel

Údajný nacistický válečný zločinec Ladislav Nižňanský, o jehož vydání z Německa žádal slovenský soud, zemřel. ČTK to řekla mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná. Soud proto zruší zatykač, který na Ladislava Nižňanského vydal. Muž v roce 1996 získal německé občanství, v Německu žil už dlouho předtím. Ladislav Nižňanský byl v roce 1962 v bývalém Československu odsouzen za vraždění civilistů za druhé světové války k trestu smrti. Masakrů v obcích Ostrý Grúň, Kľak, Prochoť, Kšinná či Lubina se podle soudů dopustil jako velitel protipartyzánské jednotky Edelweiss. V roce 2006 slovenský soud rozsudek formálně změnil na doživotí, protože v zemi byl po pádu komunismu trest smrti zakázán.

Rytířem lékařského stavu je profesor Karel Křepela

Devatenáctým Rytířem českého lékařského stavu je přední osobnost lékařské vědy v oboru dětského plicního lékařství profesor Karel Křepela. Česká lékařská komora (ČLK) ocenila zejména jeho zásluhy o potlačení tuberkulózy u dětí v ČR. Profesor Křepela se letos dožívá 83 let. Pracoval v nemocnici v Podbořanech, odtud přešel na dětské plicní oddělení pražské Thomayerovy nemocnice, kde působí dosud. Vedle lékařské praxe se věnuje přes 40 let činnosti pedagogické, pravidelně přednáší na tuzemských i zahraničních kongresech. Docentem byl jmenován v roce 1990, profesorem v roce 1993. V letech 1981 až 1993 byl nejprve místopředsedou a od roku 1984 předsedou komise pro dětskou TBC a od roku 1981 je předsedou atestační komise v oboru pediatrie. Publikoval přes 90 odborných článků v tuzemských i zahraničních odborných časopisech. ČLK uděluje titul od roku 1996 lékaři, který se mimořádně zasloužil o etiku povolání, rozvoj medicíny a humanismu nebo projevil mimořádně statečný občanský či lékařský postoj.

Zemřel herec Bronislav Poloczek

Ve věku 72 let zemřel v Praze divadelní a filmový herec Bronislav Poloczek. "Poslední rozloučení se uskuteční za účasti veřejnosti v pátek 23. března od 14:00 hodin ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze," řekl ČTK mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Bronislav Poloczek v roce 1961 absolvoval studia herectví na brněnské JAMU. Poté prošel divadly v Uherském Hradišti, Mladé Boleslavi, Pardubicích a také Studiem Ypsilon v Liberci a v Praze. V roce 1988 se stal členem činohry pražského Národního divadla. Do diváckého povědomí se herec zapsal především díky svým rolím filmovým a televizním. Před kamerou vytvořil desítky postav. Zahrál si například ve filmech Já nejsem já, Discopříběh 2, Černí baroni, Rebelové, Der Lebensborn - Pramen života nebo také v televizních seriálech Létající Čestmír, Arabela se vrací, Náhrdelník, Hospoda, Život na zámku či Ulice. Poslední filmovou roli ztvárnil v pohádce Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel.

SOČR bude poprvé dirigovat Aleksandar Markovič

Poprvé se za dirigentským pultem Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) představí v pondělí 19. května Aleksandar Markovič, úspěšný šéfdirigent Filharmonie Brno. Ve Dvořákově síni Rudolfina zazní pod jeho taktovkou oblíbená Čtvrtá symfonie od Bohuslav Martinů, Klavírní koncert fis moll Alexandra Nikolajeviče Skrjabina i jeho svébytná symfonie Le poeme de l'extase. Sólo v klavírním koncertu bude patřit srbskému klavíristovi Ratimiru Martinovičovi, který si díky svému originálnímu přístupu vydobyl v hudebním světě postavení jednoho z nejpozoruhodnějších klavíristů mladé generace. Koncertu bude předcházet veřejná generální zkouška, která se odehraje ve stejný den dopoledne. Záznam večera vysílá Český rozhlas 3 Vltava v úterý 27. března.

Rožnov ožil Josefským jarmarkem

Rožnov pod Radhoštěm ožil Josefským jarmarkem. Kromě nabídky tradičního zboží a regionálních dobrot připravili organizátoři také soutěž o největší velikonoční pomlázku upletenou z čehokoliv a dražbu výrobků, jejíž výtěžek bude věnován místnímu Domovu Kamarád a sdružení Iskérka. Jarmark pokračuje v sobotu, kdy návštěvníky přiveze i speciálně vypravený historický vlak tažený parní lokomotivou, informoval mluvčí radnice Tomáš Gross. V Rožnově čeká na návštěvníky tradiční jarmareční veselí, vystoupí folklorní soubory, cimbálové muziky či dechová hudba.

Celníci zabavili v Praze hodinky, kvůli sporu o značku Prim

Celníci ve čtvrtek v jedné pražské prodejně zajistili zhruba desítku hodinek společnosti Elton hodinářská, mezi nimi i modely určené pro českou olympijskou výpravu. Důvodem bylo podezření z porušování práv k ochranné známce Prim, kvůli níž firmy Elton hodinářská a konkurenční MPM Quality vedly už několik soudních sporů. ČTK to sdělili zástupci zmíněných společností a mluvčí celní správy Jiří Barták. Český olympijský výbor vnímá podle svého mluvčího Alexandra Klimenta celou kauzu jako konkurenční boj a věří, že se vše vyřeší. "Byli jsme ujištěni firmou Elton, že je vše v pořádku. Předložili nám soudní rozhodnutí, z něhož vyplývá, že oni jsou oprávněnými uživateli (značky)," řekl ČTK. Hodinky mají dostat členové české výpravy na letošní Olympijské hry v Londýně. Část kolekce hodinek má být uvolněna i do prodeje pro fanoušky.

Ze sportu:

Trojnásobný mistr světa z Ruhpoldingu Francouz Martin Fourcade vyhrál závěrečný sprint biatlonistů, pojistil si prvenství v hodnocení disciplíny a míří za velkým křišťálovým glóbem. Z českých závodníků zahájil třídenní finále Světového poháru v ruském Chanty Mansijsku nejlépe Michal Šlesingr, který skončil třináctý. Závod žen na 7,5 km vyhrála loučící se Němka Magdalena Neunerová, i když musela jet dva trestné okruhy, a zvýšila svůj náskok v čele hodnocení SP. Malý glóbus za sprint už měla jistý před startem. Jediná Češka na startu Veronika Vítková nesestřelila jeden terč a obsadila 21. místo.

Čeští sjezdaři vypadli v závodu družstev ve finále Světového poháru ve Schladmingu ve čtvrtfinále s pozdějšími vítězi Rakušany. Z českého týmu, který před dvěma lety senzačně v Ga-Pa soutěž vyhrál, závodil jen Kryštof Krýzl. Mladé kvarteto s ním tvořili Filip Trejbal, Kateřina Pauláthová a Andrea Zemanová.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka skončil třináctý a Lukáš Hlava šestnáctý v závodě Světového poháru v letech na lyžích v Planici. Z triumfu se radoval úřadující mistr světa Slovinec Robert Kranjec. Druhý skončil Simon Ammann ze Švýcarska, který zaostal za Kranjecem o více než deset bodů. Třetí místo obsadil rakouský skokan Martin Koch.

Žokej Tony McCoy v sedle jednoho z favoritů Synchronised vyhrál překážkový dostih Zlatý pohár. Jan Faltejsek, první český jezdec na startu dostihu v Cheltenhamu, dojel s Knockara Beau šestý.

Na 44 místech v Česku padly teplotní rekordy

Na 44 stanicích, které měří teplotu přes 30 let, byly v pátečních 14:00 hodin překonány teplotní rekordy pro tento den. Nejvíce naměřili meteorologové v Českém Krumlově, kde 22,1 stupně Celsia překonalo dosavadní rekord z roku 1991 o celých pět stupňů. Nad hodnotu 21 stupňů vystoupala rtuť teploměru v jihočeském Byňově, Neumětelích na Berounsku, Plzni-Bolevci, Vráži u Písku a pražském Karlově, uvedli meteorologové na svém webu. Na nejstarší české stanici v Klementinu ale rekord překonán nebyl. Nejstarší rekord ale padl v Příbrami, kde 16. března bylo zatím nejtepleji v roce 1899. Tehdy tam naměřili 15,1 stupně Celsia, nyní to bylo o 5,3 stupně více.

Sobotní počasí v Česku:

Slunečno, teploty 17 až 21 stupňů Celsia.