Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas varoval před veřejným nátlakem v Bártově kauze

Ze soudu s předsedou poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou (dříve VV) se nesmí stát politický proces, který by měl dopadnout podle veřejného mínění. Na pondělním Žofínském fóru o ekonomických vyhlídkách ČR to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Nehodnotil přitom, zda obžalovaní Bárta nebo Škárka něco skutečně spáchali. Vinu jim má prokázat soud, nesmí se ale zvrtnout v politický proces. "Jsme demokratický, právní stát a nezávislý soud má rozhodnout objektivně o vině či nevině konkrétního člověka," řekl Nečas. Už dříve uvedl, že samotný soud nedává důvod ke změnám ve vládě, protože její současní členové v kauze nefigurují. Odchod VV z vlády v souvislosti s procesem s Bártou požadují opoziční sociální demokraté. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík deníku Právo řekl, že v případě Bártova odsouzení by TOP 09 musela velmi zvažovat další vládní spolupráci s VV. Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím Českému rozhlasu řekl, že pokud bude Bárta už v první instanci odsouzen kvůli podezření z uplácení kolegů, měl by se vzdát stranické funkce a složit poslanecký mandát.

Nečas: Valorizace důchodů by měla být vázána na výběr pojištění

Valorizace důchodů by v budoucnu měla být vázána na výběr důchodového pojištění. Vláda ale při vyměřování důchodů bude brát ohled na situaci důchodců. Premiér Petr Nečas to řekl novinářům na Žofínském fóru. V tomto směru bychom podle něj měli následovat vyspělé a sociálně zaměřené státy, jako je například Švédsko. Neměli bychom přitom zvyšovat deficit důchodového účtu. Všechny změny ve valorizaci penzí vláda udělá až po pečlivé analýze příjmové situace důchodců, uvedl premiér. Pro příští rok úplné zmrazení důchodů nechystá. V neděli v České televizi řekl, že vláda má asi šest variant, jak by se od příštího roku mohly penze zvyšovat. Uvedl přitom, že zpomalení růstu penzí by mělo být jen dočasné po dobu ekonomické stagnace. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) už dřív řekl, že by chtěl penze valorizovat aspoň o procento.

Nečas: Zahraniční instituce kladně hodnotí vládní úspory

Zahraniční instituce hodnotí úsporná opatření české vlády pozitivně. Na pondělním Žofínském foru to uvedl premiér Petr Nečas. Jako příklad jmenoval hodnocení ratingové agentury Moody´s, které může zvýšit důvěru investorů v ČR a případně snížit náklady na obsluhu státního dluhu. Agentura Moody´s minulý týden označila snahy vlády o výrazná rozpočtová opatření i navzdory ekonomickému zpomalení za pozitivní. "Znamená to větší důvěru investorů a úsporu z dluhové služby," uvedl premiér. Letos hodlá vláda zmrazit výdaje státního rozpočtu za zhruba 24 miliard korun. Kabinet tak chce udržet schodek rozpočtu 105 miliard korun a deficit veřejných financí na plánovaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu. V dalších letech plánuje vláda řadu úsporných opatření, především zvýšení daně z přidané hodnoty, omezení růstu důchodů a rušení nebo slučování řady státních úřadů a organizací.

Guvernér ČNB: ČR může přijmou euro nejdříve v roce 2017

Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2017. Vyplývá to z vyjádření guvernéra ČNB Miroslava Singera na Žofínském fóru věnovaném veřejným financím. Otázka vstupu do eurozóny je navíc podle něj komplikována nejasným vývojem eurozóny po současné dluhové krizi. "Nejsem si jist, zda vstup do eurozóny ještě zažiji. Můj mandát končí v polovině roku 2016 a první seriózní obnovení debat o vstupu do eurozóny si umím představit kolem 2014 a 2015. Technické období před vstupem do eurozóny je dva roky. Když si to posčítám, tak se přiznám, že já nepovažuji za rozumné využívání mého času dramaticky přemýšlet o přijetí eura," uvedl guvernér. Česká vláda přitom podle premiéra Petra Nečase nadále počítá s přistoupením k euru. Vláda podle premiéra nebude jednat o výjimce z přistoupení k jednotné evropské měně, kterou prosazuje prezident Václav Klaus. Podle Nečase přistoupení k euru schválili občané v referendu o vstupu do Evropské unie a je to závazek Česka.

Poslanci projednají přímou volbu prezidenta a léčbu marihuanou

Poslanci se začnou zabývat prováděcím zákonem k přímé volbě prezidenta a předlohou, která má umožnit využívat marihuanu k léčebným účelům. Zákon k přímé volbě prezidenta i k legalizaci marihuany pro léčebné účely budou projednávat v prvním čtení. O předloze k volbě hlavy státu se očekává debata zejména o hranici pro náklady kampaní. Vládní návrh ji neobsahuje. Uzákonění možnosti využívat konopí pro léčbu by měla sněmovna schvalovat patrně poměrně hladce; pod předlohu se podepsali zástupci ze všech stran zastoupených v dolní komoře. Poslanci by mohli rozhodnout také o návrhu ústavního zákona, jenž rozšiřuje pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Ve vládní koalici však ještě není nad jeho konečnou podobou shoda. Březnová schůze sněmovny začne v úterý a měla by trvat dva týdny. Příští týden by pak mohli poslanci hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Opoziční ČSSD chce žádost předložit v úterý po jednání poslaneckého klubu. Sociální demokraté ji zdůvodňují vládními reformami i praktikami v nejmenší vládní straně, Věcech veřejných. Opozice ale nemá v dolní komoře dostatečný počet hlasů, aby kabinet padl.

Jiří Pospíšil: Nová aplikace obchodního rejstříku bude od 31. března

Ministerstvo spravedlnosti spustí 31. března novou aplikaci obchodního rejstříku. Sdělil to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Hlavními výhodami bude jednodušší vyhledávání informací, jednodušší změny údajů a získávání elektronických údajů zdarma. Obchodní rejstřík je veřejný elektronický záznam, do kterého rejstříkové soudy zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích. "Nová aplikace usnadní život podnikatelům i soudům, navíc ještě v letošním roce s jejím napojením na Evropský obchodní registr," uvedl Jiří Pospíšil. K financování projektu ministerstvo využilo peníze z evropských fondů, ze státního rozpočtu se hradilo 15 procent z celkových 80 milionů Kč nákladů.

Dobešův projekt OKNO Brusel zamítl i pod novým názvem

Evropská komise zamítla ministerstvu školství projekt na vzdělávání dospělých za půl miliardy korun. Uvedl to deník Insider. "Kvalita projektu, jeho technické zpracování i náplň a potřebnost neodpovídají požadavkům na projekt, který by měl být realizován. Neztrácejte čas úsilím o jeho přepracování," píše podle deníku Insider Evropská komise Dobešovi. Školicí program byl prý navíc předražený. Deník upozorňuje, že s tímto projektem narazil ministr školství Josef Dobeš (VV) v Bruselu už jednou, když jej chtěl prosadit pod názvem OKNO (Obecné kompetence našim občanům). Hynek Jordán z ministerstva potvrdil, že proti doporučení komise nepůjdou. Podle něj se ale dál pracuje na dalších projektech z kategorie takzvaných individuálních národních projektů. Těch je přes 30, má na ně jít téměř 6,2 miliardy korun. Jsou určené třeba pro mateřské školy, spolupráci škol a firem nebo vzdělávání prostřednictvím informačních a komunikačních technologií, takzvaný e-learning. Ministerstvo školství má s čerpáním eurofondů dlouhodobě problémy. Auditoři komise našli chyby v zadávání veřejných zakázek, bylo proto pozastaveno vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun. Hrozí i zastavení celého projektu, z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun.

Plzeňská práv nezačnou přijímat nové studenty, rozhodnout musí ministerstvo

Právnická fakulta Západočeské univerzity (ZČU) nezačne přijímat nové studenty magisterského ani bakalářského studia, dokud nebude mít v ruce výsledek správního řízení, které vede ministerstvo školství (MŠMT). Rozhodnutí o přijímání nových studentů prvních ročníků má mít škola v nejbližších dnech. Po pondělním mimořádném jednání vedení ZČU to řekla mluvčí univerzity Kamila Kvapilová. Vedení ZČU se seznámilo s kompletním rozhodnutím ministra školství Josefa Dobeše (VV), který minulý pátek plzeňským právům prodloužil akreditaci magisterského studia o čtyři roky, tedy až do července 2016. Akreditační komise přitom fakultě akreditaci neprodloužila, a plzeňská práva tak měla skončit letos v červenci. Komise chce do pátku na ministra Dobeše podat podnět k žalobě k nejvyššímu státnímu zástupci. Uvedl to tajemník komise Jiří Smrčka.

Vláda rozhodne o zrušení vojenského letiště v Přerově

Vláda rozhodne o tom, jestli zruší vojenské letiště v Přerově. Podle velení armády je pro ozbrojené síly nejméně potřebné. Uvedl to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Na plán ministerstva letiště zrušit upozornil deník Hospodářské noviny. Podle deníku nepomohly ani přímluvy poslanců z Olomouckého kraje, kde se Přerov nachází. Jen v letech 2009 a 2010 přitom investovalo ministerstvo obrany do oprav a nemovité infrastruktury přerovského letiště téměř 75 milionů korun. Obrana je ale teď nucena šetřit na výdajích svého rozpočtu mimo jiné i kvůli nepříznivému vývoji české ekonomiky. Ještě letos musí uspořit zhruba 1,4 miliardy korun. Se zrušením nejméně jednoho vojenského letiště počítá také bílá kniha obrany. Česko má nyní čtyři taktické letecké základny. Podle bílé knihy je jejich struktura zcela neadekvátní. Z dokumentu také vyplývá, že v následujících letech nemá ČR prostředky k udržování všech schopností armády.

Aktuálně.cz: Šumava může přijít o světový status národního parku

Mezinárodní svaz ochrany přírody varoval českou vládu, že Šumava by kvůli připravovanému zákonu mohla přijít o status národního parku. Uvedl to server Aktuálně.cz. V dopisech ministru životního prostředí a premiérovi, které má server k dispozici, svaz píše, že ministerstvem připravovaný návrh zákona o Národním parku Šumava může oslabit ochranu a správu parku. Zároveň prý naznačuje, že Šumava by už nemusela být zařazena do mezinárodní kategorie národních parků. Světové organizaci vadí především velkoplošné kácení smrků napadených kůrovcem, které má zákon umožnit. "Tyto navrhované změny nejsou v souladu se zařazením Šumavy do kategorie chráněného území druhé kategorie (národní park)," uvádí se podle serveru v dopise. Šumava je podle svazu největší, nejlépe zachovanou a druhově nejbohatší zalesněnou oblastí střední Evropy. Což je i důvod, proč je zařazena do mezinárodní kategorie národních parků.

U Národního divadla začala výstava Praha objektivem tajné policie

Na piazzettě Národního divadla začala výstava Praha objektivem tajné policie. Akce, která nabízí panely s fotografiemi pořízenými bývalou Správou sledování Státní bezpečnosti (StB), je součástí Týdnu Charty 77. Zájemci se mohou seznámit s metodami a výsledky tajného sledování a fotografování lidí v tehdejším Československu. Na fotografiích jsou lidé známí, jako kardinál František Tomášek a filmový režisér Miloš Forman, i obyčejní, kteří se tehdejšímu režimu zdáli nebezpeční. U fotografií jsou i autentické texty popisující sledované osoby. "Jmenovaná se aktivně podílí na provádění nepřátelské činnosti proti ČSSR, a to zejména tvorbou, překládáním a rozepisováním nepřátelských letáků," napsal příslušník StB ke snímku chartistky Aleny Hromádkové, pořízenému v centru Prahy. Na jednom z panelů se nachází i ukázka skrytých způsobů dokumentace, například fotoaparátem umístěným v dětském kočárku. Týden Charty 77 zahájila nedělní vernisáž Charta v souvislostech v Národní galerii. Její další součástí je představení Divadla Na tahu, které uvádí hru Václava Havla Zahradní slavnost. Akci zakončí 18. března Havlova hra Asanace v Divadle Na zábradlí.

Výbor dobré vůle vyhlásil další ročník Ceny Olgy Havlové

Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV) vyhlásil další ročník Ceny Olgy Havlové. Kandidátky a kandidáty na toto ocenění, kteří navzdory svému handicapu pomáhají ostatním, je možné navrhovat do 1. května. Nominace mohou zájemci zasílat e-mailem na adresu [email protected] či poštou na adresu nadace. Laureáta vybere šestičlenná porota. Slavnostní vyhlášení 18. ročníku ceny se uskuteční 28. května v letohrádku Hvězda. Loni si ocenění odnesla neslyšící Věra Strnadová za svou činnost ve prospěch sluchově postižených. Zasadila se mimo jiné o to, aby české filmy na DVD měly české titulky a mohli se na ně dívat i lidé s postižením sluchu. Mezi další laureáty patří například právník rady postižených Jan Hutař či ekonomka Iveta Pešková, která založila sdružení Prosaz.

Šéfdirigent FOK Kout je nemocný, orchestr hledá nástupce

Pražští symfonikové hledají nástupce za svého uznávaného šéfdirigenta Jiřího Kouta, který je dlouhodobě nemocný. Uvedl to dramaturg orchestru Petr Daněk. V současné době vedení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK vybírá mezi českými a zahraničními dirigenty kandidáta, který by se tělesu mohl intenzivně věnovat. Na výběru se prý podílí i Kout. Letos pětasedmdesátiletý šéfdirigent nebude dirigovat již druhý koncert v tomto roce, 2. a 3. května jej zastoupí Petr Altrichter. Kvůli změně se částečně obmění i program. Kout patří mezi nejuznávanější české dirigenty současnosti a významné exilové umělce. Za svou kariéru pracoval s nejlepšími světovými orchestry a působil na předních operních scénách. Po emigraci se Kout vracel do Česka pravidelně od poloviny 90. let a v roce 2006 nastoupil k FOK. Za přínos pro kulturu obdržel cenu ministerstva kultury, medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a naposledy i Cenu Antonína Dvořáka.

Osobností české fotografie 2011 je krajinář Jan Pohribný

Osobností české fotografie za rok 2011 se stal fotograf Jan Pohribný. Rozhodla o tom Asociace profesionálních fotografů České republiky, která zároveň udělila cenu Jiřímu Hankemu za dlouhodobý přínos české fotografii. Jan Pohribný získal cenu především za svou knihu Kreativní světlo ve fotografii. Devítičlenná porota vybírala letos laureáta fotografické ceny ze 17 nominovaných. Jednapadesátiletý Jan Pohribný je i pedagogem a věnuje se zejména krajinářské fotografii a land-artu. Ve své tvorbě využívá vícenásobnou expozici v kombinaci s pohybovou neostrostí. V publikaci Kreativní světlo ve fotografii autor nejen vysvětluje, ale na množství snímků také ukazuje možnosti využití přirozeného denního světla, umělého osvětlení i jejich kombinací. Jan Pohribný, známý svými netradičními postupy a světelnými konstrukcemi, pracuje v publikaci s obrazovými ukázkami ze své tvorby, ale i s odkazy na další tvůrce v oblasti komerční i volné tvorby.

V Praze se poprvé představí zpěvačka Lara Fabianová

V pražském Obecním domě vystoupí zpěvačka Lara Fabianová. Její první koncert v České republice je podle pořadatelů beznadějně vyprodán. Vystoupení je součástí velkého evropského turné jednačtyřicetileté zpěvačky belgicko-italského původu, která se v roce 1994 stala kanadskou občankou a žije převážně v Montrealu. Lara Fabianová patří podle hudebních publicistů vzhledem ke svému velkému hlasovému rozsahu mezi nejlepší frankofonní zpěvačky současnosti. Mezi její pěvecké úspěchy se řadí duety s Philem Collinsem, Céline Dionovou nebo titulní písně nazpívané k filmům amerického režiséra Stevena Spielberga. K jejím největším hitům patří skladba Je suis malade od Serge Lamy, kterou v Česku pod názvem To mám tak ráda proslavila Marie Rottrová.

Nejdražší zlatou minci světa si za jediný den prohlédlo přes 1300 lidí

Více než 1300 zájemců si během pondělního odpoledne prohlédlo v Nové budově Národního muzea v Praze unikátní zlatou minci - americkou dvacetidolarovku Double Eagle z roku 1933. Je vůbec nejdražší zlatou mincí, která se objevila na světových aukcích. Její hodnota činí osm milionů dolarů (144,5 milionu korun). Její dvoudenní výstavu provázejí přísná bezpečnostní opatření. "K dnešnímu datu se ví o existenci 13 exemplářů Double Eagle z roku 1933," uvedl ředitel Národní pokladnice Libor Veselý. Praha je čtvrtou zastávkou této mince; po Londýně, Dublinu a Bruselu. Evropské "turné" zahrne ještě Varšavu, Oslo a vyvrcholí v Helsinkách. Zájemci mohou minci spatřit ještě v úterý od 10:00 do 20:00 hodin, a to zdarma.

Ve Vysočanech bude nejvyšší bytový dům v Česku

V pražských Vysočanech vyrůstá nejvyšší bytový dům v Česku. Podnikatel Vladimír Lederer tam se společníky zahájil výstavbu budovy, která bude mít 25 pater. Výška domu bude kolem 90 metrů. Celková investice do projektu s názvem Rezidence Eliška činí přibližně půl miliardy korun. V novostavbě bude celkem 385 bytů, většina z nich bude jednopokojových s kuchyňským koutem o výměře kolem 33 metrů čtverečních. "Cílovou skupinou jsou pro nás například mladí lidé a singles," poznamenal Lederer. Ve vrchních patrech ale budou i velké luxusní mezonety. Polovinu bytů v projektu dal developer na trh loni na podzim. Prodáno je už kolem 50 bytů, uvedl Lederer. Průměrná cena metru čtverečního u nyní prodávaných bytů činí zhruba 40.000 korun.

Obviněná žena z Radvanic smrt svého dítěte přímo nezavinila

Čtyřiadvacetiletá žena z Radvanic na Trutnovsku, jejíž čtyřměsíční dítě bylo nalezeno v pátek v lese mrtvé, smrt kojence přímo nezavinila. Podle výsledku pitvy byl příčinou smrti syndrom náhlého úmrtí dítěte v kojeneckém věku. Dítě ale bylo v předchozím období po dobu několika týdnů fyzicky bito. Uvedl to krajský státní zástupce Milan Šimek. Ženu, kterou policie viní z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby, vzal soud do vazby. Obviněné v případě odsouzení při současné kvalifikaci jejího jednání hrozí až 12 let vězení. Žena policii v pátek po poledni ohlásila, že jejího syna unesl z kočárku před domem neznámý muž. Policisté událost nejprve vyšetřovali jako únos. Při následné rozsáhlé pátrací akci členové horské služby se psy nalezli po třech hodinách pátrání tělo dítěte u lyžařského vleku v nedalekém lese. Podle Šimka žena potvrdila, že si verzi s únosem vymyslela.

Ze sportu:

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický podepsal novou smlouvu s Arsenalem. Původní kontrakt mu měl vypršet po sezoně. Londýnský klub, ve kterém je Rosický od roku 2006, oznámil prodloužení spolupráce na svém webu. Délku kontraktu však nezveřejnil.

Prezident Kontinentální hokejové ligy Alexandr Medveděv uvedl, že HC Lev opustí Poprad a bude od nové sezony hrát domácí zápasy v Praze v O2 areně. Zároveň potvrdil, že do soutěže vstoupí Slovan Bratislava.

Cyklista Roman Kreuziger udržel v závodu Tirreno-Adriatico druhé místo i po předposlední šesté etapě, v níž dojel sedmý. Průběžně třetí Ital Vincenzo Nibali se mu však přiblížil na rozdíl jedné sekundy. Bývalý Kreuzigrův kolega z týmu Liquigas snížil svou ztrátu díky bonusu za druhé místo v etapě, kterou vyhrál Španěl Joaquin Rodríguez.

Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve druhém čtvrtfinále play off extraligy nad Kometou Brno 3:2 po samostatných nájezdech a vyrovnali stav série na 1:1. Vítěz základní části sice dvakrát ztratil vedení, ale v rozstřelu rozhodl Petr Ton. Souboj na čtyři vítězné duely pokračuje ve středu a ve čtvrtek v Brně.

Plzeňští hokejisté využili i podruhé ve čtvrtfinále play off extraligy výhody domácího prostředí, když porazili Zlín přesvědčivě 5:1. Dvěma góly k tomu přispěl Václav Pletka, tři asistence si připsal domácí kapitán Martin Straka. Plzeň tak porazila Zlín podesáté za sebou. Třetí utkání série se hraje ve středu ve Zlíně.

Ani čtyři góly Martina Zaťoviče nepomohly hokejistům Karlových Varů k výhře na ledě Mladé Boleslavi v zápase 4. kola skupiny o udržení v extralize. Středočeši, kteří jsou i nadále v tabulce poslední, vyhráli 6:5 po samostatných nájezdech. Rozhodl Marek Loskot.

Hokejisté Litvínova porazili i pošesté v sezoně pražskou Slavii, tentokráte v zápase 4. kola skupiny o udržení v extralize 1:0 v prodloužení. Utkání rozhodl v 64. minutě nejproduktivnější hráč Severočechů Viktor Hübl. Pražané jsou však v tabulce stále na druhém místě za Karlovými Vary. Litvínov je o 4 body třetí.

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický podepsal novou smlouvu s Arsenalem. Původní kontrakt mu měl vypršet po sezoně. Londýnský klub, ve kterém je Rosický od roku 2006, oznámil prodloužení spolupráce na svém webu. Délku kontraktu však nezveřejnil.

Počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Teploty 7 až 11 stupňů Celsia.