Zprávy

0:00
/
0:00

Proces s Bártou a Škárkou po týdnu přerušen

Po pěti dnech byl v pátek odpoledne přerušen proces v kauze údajné korupce ve straně Věci veřejné (VV). Předseda trestního senátu Jan Šott hlavní líčení odročil na 4. až 6. dubna. Soud za týden vyslechl většinu svědků - většinou politiky spojené s VV, včetně některých členů vlády. Vypovídali třeba předseda strany Radek John, vicepremiérka Karolína Peake nebo ministr školství Josef Dobeš (VV). Svědci se rozdělili do dvou skupin. Výpovědi jedné svědčí spíš verzi o úplatku, druhé zase spíš verzi o půjčkách a pokusu o stranický puč. Často se rozebíralo i fungování strany. I pátý den procesu trestní senát řešil nečekané situace. Jeden ze svědků - Tomáš Janský - dostal desetitisícovou pořádkovou pokutu kvůli tomu, že nechtěl odpovědět na otázky, které se týkaly jeho vztahu k bezpečnostní agentuře ABL. Detektiv spolupracující s ABL Pavel Pertlíček zase soudu předložil další dosud neznámou nahrávku. Podle něj jde o záznam schůzky z poloviny loňského května, kdy se s ním setkal asistent poslance Stanislava Humla (dříve VV, nyní ČSSD) Petr Šlechta. Nabídl mu prý pomoc výměnou za svědectví proti nynějšímu šéfovi poslanců VV Vítu Bártovi. Pertlíček to prý pochopil i tak, že by dostal finanční odměnu.

Schwarzenberg pro Der Standard: Musíme patřit k evropskému jádru

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg stále věří, že Česká republika se dodatečně připojí ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti Evropské unie. Země musí patřit k evropskému jádru, řekl v rozhovoru pro rakouský deník Der Standard. Schwarzenberg se vyslovil také pro energické reformy, které mají posílit mezinárodní konkurenceschopnost EU. "Jeden krok není rozhodující, vždyť se můžeme k fiskálnímu paktu připojit i později," prohlásil Schwarzenberg. Nepřímo přitom odmítl námitku premiéra Petra Nečase, že svým postojem k této záležitosti zahájil kampaň před prezidentskými volbami. Schwarzenberg rovněž odmítl požadavek, aby se v budoucnu v Česku konalo referendum k přijetí eura. "To jsme slíbili už při vstupu do EU. Podle mého názoru nemohu něco, co jsem přislíbil při uzavírání smlouvy, později postoupit referendu. V tom mám odlišný názor od ministerského předsedy (Petra Nečase)," zdůraznil předseda TOP 09.

Ministr školství prodloužil plzeňským právům akreditaci do roku 2016

Ministr školství Josef Dobeš (VV) prodloužil Právnické fakultě Západočeské univerzity (ZČU) akreditaci do roku 2016. Podle něj nebyla jiná cesta, jak by se umožnilo dokončit studium 1800 plzeňských studentů. Dobeš to řekl novinářům s tím, že rozhodnutí má oporu v právních analýzách. Prodloužení akreditace je ale podle Akreditační komise nezákonné. Komise podle své šéfky Vladimíry Dvořákové podá žalobu. Připomněla, že Dobeš šel proti rozhodnutí komise už v případě dvou soukromých vysokých škol. "Tímto aktem vyvrcholilo dlouhodobé úsilí současného vedení ministerstva školství rozmělnit akreditační proces, a vytvořit si tak prostor pro vlastní arbitrární rozhodování," uvedla komise v tiskovém vyjádření. Postup ministra je podle ní nezákonný, v rozporu s dosavadní praxí a veřejným zájmem. Podle děkana plzeňských práv Jana Paulyho je prodloužení akreditace "vítězstvím práva a spravedlnosti". Rektorka Západočeské univerzity (ZČU) Ilona Mauritzová vnímá rozhodnutí jako zodpovědné vůči studentům.

Aktuálně.cz: Rampula čelí kárné žalobě kvůli zveřejnění videa

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula čelí další kárné žalobě. Kvůli zveřejnění záznamu, na němž je vidět, jak neznámí lidé vcházejí v doprovodu Stanislava Mečla v nočních hodinách do kanceláře náměstka Libora Grygárka, ji na něj podal nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman. Serveru Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová i Rampula. "Důvodem jsou informace, které byly zveřejněny na tiskové konferenci," řekla serveru Markusová. Rampula serveru sdělil, že si za zveřejněním videa trvá. "Jsem přesvědčen, že pan Mečl pustil do kanceláře osoby, které tu neměly co dělat," dodal. Mečl, který byl tehdy pověřen řízením pražského vrchního státního zastupitelství, i Zeman to ale odmítají. V reakci po zveřejnění videa uvedli, že se jednalo o tajnou akci bezpečnostních složek. Rampula tvrdí opak. "Pokud by byla zákonná, tak se domnívám, že jako osoba, která úřad vede a může se seznamovat s utajovanými informacemi, bych byl seznámen s tím, o co tady šlo," řekl Aktuálně.cz.

Nejvyšší ocenění NATO převzal teprve čtvrtý Čech

Nejvyšší vyznamenání Severoatlantické aliance, medaili za příkladnou službu, převzal z rukou ministra obrany Alexandra Vondry teprve čtvrtý Čech v historii, Luděk Kolesa. Tento voják působil čtyři roky jako hlavní praporčík aliančního velitelství pro transformaci v americkém Norfolku, kde odpovídal za rozvoj poddůstojnického a praporčického sboru členských zemí NATO i partnerských států. Kolesa, bývalý hlavní praporčík české armády je také veteránem několika zahraničních misí. Během válek v bývalé Jugoslávii byl devět měsíců členem Monitorovací mise Evropské unie. Sloužil ve strážním kontingentu Spojených národů v Iráku (UNGCI). Osobně vedl týmy UNGCI během dvou operací k záchraně osob několika nevládních a mezinárodních organizací z oblasti bojů mezi kurdskými frakcemi v severním Iráku. O udělení medaile osobně rozhoduje generální tajemník Severoatlantické aliance. První český občan, který ji v historii obdržel, je přitom sám nynější ministr Vondra.

Do sněmovny by se dostaly jen čtyři strany

Do Poslanecké sněmovny by se podle průzkumu STEM z konce února dostaly jen čtyři politické strany. Vzrostla podpora ČSSD, která by s komunisty měla 125 poslanců. Sociální demokraté by obsadili 88 poslaneckých křesel, o 11 více v porovnání s lednovým průzkumem agentury. Komunisté by se vrátili na prosincových 37 míst v dolní komoře. Poměrně výrazně ztratila TOP 09, které by ubylo v porovnání s lednovým průzkumem devět poslanců. TOP 09 se ve voličských preferencích propadla z téměř 11 na 8,1 procenta. Naopak ODS by si zachovala 50 poslanců. Věci veřejné by tradičně neobhájily ani jeden mandát; v preferencích klesly na 2,1 procenta z lednových 3,5 procenta. O půl procentního bodu na 3,4 procenta se snížila také podpora KDU-ČSL, které by podle volebního modelu STEM k návratu do sněmovny desetiny procent chyběly. Ze tří na 1,8 procenta se snížily preference také Straně zelených.

Česká ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta

Česká ekonomika v roce 2011 meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí odhad. V loňském 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta, zatímco předběžný únorový odhad signalizoval růst 0,5 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta. Předběžný odhad přitom počítal proti 3. čtvrtletí se snížením HDP o 0,3 procenta. "Je však třeba upozornit, že HDP se výrazněji nesnížil pouze díky značnému mezičtvrtletnímu nárůstu daní z produktů o 5,4 procenta," upozornil ČSÚ. Celková hrubá přidaná hodnota (HPH), která charakterizuje ekonomickou výkonnost jednotlivých odvětví, totiž podle statistiků po devíti čtvrtletích nepřetržitého růstu v úhrnu o šest procent v posledním loňském čtvrtletí klesla o výrazných 0,8 procenta.

Průměrná mzda v ČR loni vzrostla o 522 korun na 24.319 Kč

Průměrná mzda v České republice loni meziročně vzrostla o 522 korun na 24.319 Kč. Byla tak vyšší o 2,2 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoj v podnikatelské a nepodnikatelské sféře se přitom podle statistiků lišil. Zatímco v soukromých firmách mzdy po odečtení inflace vzrostly o 0,8 procenta, v nepodnikatelské sféře průměrné platy reálně klesly o 1,8 procenta. Analytici zároveň upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr. "Jako dobrý rok mohou označit 2011 jen v několika málo odvětvích, kde vzrostl jak počet zaměstnanců, tak se i výrazněji zvýšila průměrná mzda," uvedli statistici.

ČSÚ: Zemědělci loni zdvojnásobili zisk na rekordních 16,4 mld. Kč

Čeští zemědělci loni podle předběžných údajů hospodařili s rekordním ziskem 16,4 miliardy korun, který byl ve srovnání s rokem 2010 více než dvojnásobný. Loňský zisk je nejlepší od roku 1998, kdy statistici tento údaj sledují. Oznámil to Český statistický úřad. "Loňský hospodářský výsledek je vynikající, ale je to první velká vlaštovka," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, který poukázal na to, že celkový zisk oboru za posledních 20 let činí jen 27,8 miliardy korun a průměrný roční zisk odvětví od roku 1991 dosahuje 675 milionů Kč. Veleba upozornil, že loňský rok byl z hlediska úrody výjimečný. "Mimořádně příznivé přírodní podmínky se těžko budou opakovat," podotkl. Příznivě pro farmáře se loni vyvíjely také ceny zemědělských komodit. Celková produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách v důsledku toho loni podle předběžných údajů ČSÚ vzrostla meziročně o 14,4 procenta na 117,45 miliardy korun. Celková živočišná produkce byla v roce 2011 meziročně vyšší. Klesla produkce prasat, drůbeže a vajec, ale zvýšila se produkce mléka.

ČT: MD chce na dálnice 39 mld. Kč od Lesů ČR a odkladem placení

Ministerstvo dopravy si chce půjčit na stavbu dálnic asi deset miliard korun, které leží na účtech státní firmy Lesy ČR. Dalších 29 miliard korun na dopravní výstavbu by stát mohl získat odkladem placení stavebním firmám. Uvedla to Česká televize. Ministerstvo tak chce získat peníze hlavně pro roky 2013 a 2014, kdy by se kvůli rozpočtovým úsporám měly státní výdaje na výstavbu dálnic výrazně ztenčit. Návrh musí schválit vláda. Stavební firmy jsou plánu nakloněny. Kladně se k plánu ministerstva pro ČT vyjádřili generální ředitelé stavební společnosti Skanska Dan Ťok i firmy Metrostav Pavel Pilát. Takto získané peníze by podle televize mohly jít přednostně na budování dálnice D3 do jižních Čech, rychlostní silnice R35 mezi Hradcem Králové a Mohelnicí, což by odlehčilo dálnici D1, a také na stavbu další části dálničního obchvatu Prahy.

Ministr Kuba: Odložené financování by mohlo pomoci i dostavbě R6

Odložené platby stavebním firmám nebo přesun nevyčerpaných evropských dotací na infrastrukturní projekty by mohly pomoci dostavbě silnice R6 z Chebu do Prahy. Důležité ale je, aby stavba byla připravena, řekl při své návštěvě Karlovarského kraje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Silnice R6 je téměř dokončena mezi Chebem a Karlovými Vary. Směrem na Prahu ale byla stavba pozastavena. Rychlostní komunikace R6 měla být podle prvních slibů dokončena v roce 2010. Postupně se ale termín posouval na 2015 a nyní se hovoří spíš o roku 2025. Jak připomněl místostarosta Chebu Tomáš Linda (ODS), zatímco směrem do vnitrozemí má průmyslový park nejbližší napojení na dálnici vzdálené 50 kilometrů, na německé straně je dálnice jen 20 kilometrů od Chebu.

AK: Někteří obchodníci zneužívají nedostatku vajec a zvyšují marže

Někteří obchodníci zneužívají paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvyšují své marže, řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Chovatelé nosnic podle něj dostávají v současnosti za jedno vejce maximálně 3,50 Kč, spravedlivá cena v obchodě by podle něj proto neměla rozhodně překročit pět korun. V některých obchodech se však vejce prodávají i za sedm korun za kus. Podle Veleby je přitom u vajec přidaná hodnota obchodníka minimální. V loňském roce obchodníci v tuzemsku od chovatelů vykupovali v průměru jedno vejce za 1,43 Kč, průměrná cena vajíčka v regálech obchodů dosáhla 2,31 Kč. "Konkrétně to znamená marži 61 procent," poznamenal Veleba.

Správce vyplatil půl miliardy prvnímu věřiteli Sazky

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka zahájil výplatu věřitelů zkrachovalé loterijní společnosti. Na účet zajištěného věřitele The Bank of New York Mellon zaslal 567 milionů Kč z prodeje majetkové podstaty podniku. Uvedla to Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Konkurz na Sazku byl uvalen koncem května 2011. Cupka mohl začít s výplatou poté, co Vrchní soud potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu a zamítl odvolání společnosti Gladiolus. O výplatě zajištěného věřitele rozhodl Městský soud v Praze 12. ledna 2012. Sazku získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Z této částky Cupka vyplatil The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech. Zajištěná pohledávka The Bank of New York Mellon vůči Sazce činí téměř pět miliard korun.

Majitelé domů dál usilují o možnost výpovědi bez udání důvodu

Majitelé domů v Česku dál usilují o zavedení výpovědi z nájemního bytu bez udání důvodu. V souvislosti s tím chtějí také prosadit nový zákon o sociálním bydlení. Lidem, kteří mají nikoli vlastní vinou problémy s úhradou nákladů na bydlení, by měl pomoci stát, ostatním obce. Na setkání s novináři to řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) Tomislav Šimeček. Zákon o sociálním bydlení i výpověď bez udání důvodu prosazují majitelé domů už několik let. "Návrhy zapadly, protože dosud neproběhla deregulace nájemného a je tu spousta zájmových skupin, které mají proti zákonu námitky," poznamenal předseda OSMD.

Lafarge začne pálit ostravské kaly, odpůrci zvažují blokádu

Cementárna Lafarge v Čížkovicích na Litoměřicku obnovila po zimní odstávce výrobu a příští týden začne se spalováním takzvaných ostravských kalů. ČTK to řekla mluvčí firmy Milena Hucanová. Spalování kalů vyvolává u obyvatel severu Čech silné emoce, protože region platil do 90. let za nejznečištěnější v Česku. Firma tvrdí, že podle měření není spalování závadné, odpůrci to zpochybňují a připravují protesty. Ostravské kaly se na zkoušku pálily v menším množství už na podzim, mimo jiné kvůli měření emisí. Akreditovaná firma při něm zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Odpůrce spalování to ale příliš neuklidnilo: povolené hodnoty prý uměle navýšila výjimka od krajského úřadu a i jim se blíží výsledky měření až ze 70 procent.

Žena z Broumovska nelegálně prodala půl tuny tabáku z Polska

Hradečtí celníci ve čtvrtek zadrželi dvaačtyřicetiletou ženu z Broumovska podezřelou z ilegálního prodeje více než půl tuny řezaného tabáku z Polska. Stát tím na spotřební dani údajně ošidila o více než 700.000 korun. Ženě v případě odsouzení hrozí za krácení daní až osm let vězení. Informovala o tom mluvčí hradeckých celníků Jitka Fajstavrová. Tabák žena po koupi v Polsku balíčkovala ve sklepě svého rodinného domku. Následně jej přes internet prodávala.

Hledač kovů nalezl na Brněnsku sedm funkčních raket Kaťuša

Sedm funkčních raket Kaťuša, které za druhé světové války používala Rudá armáda, našel hledač kovů v lese poblíž Střelic na Brněnsku. Uvedl to policejní mluvčí Bohumil Malášek. Nálezy munice na Brněnsku z druhé světové války nejsou ojedinělé. Například v roce 2010 našli dělníci přibližně 70 kilogramů vážící nevybuchlou leteckou pumu v Sokolnicích na Brněnsku. Puma byla odpálena v polích mezi vesnicemi.

Archeologové objevili v Kutné Hoře doklady počátků těžby stříbra

Významné doklady počátků těžby stříbra z 13. a 14. století v areálu bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře objevili archeologové při záchranném výzkumu. Pocházejí z období počátků Kutné Hory jako města. Archeologové od loňského září shromáždili 500 beden nálezů a velké množství přírodovědných vzorků. "Odhaleny byly jámy, zřejmě pokusné šachty, žlab pro přívod vody a podezdívky staveb v sousedství jednoho ze známých vstupů středověkého dolu Osel," uvedl vedoucí výzkumu Jan Frolík. Archeologové objevili také četné od vozů vyježděné koleje, které svědčí o rušném provozu. Vrstvy hlušiny místo zakonzervovaly a uchovaly pro budoucnost, dodal archeolog. Na parcelách za domy stály menší stavby, zděné sklípky a odpadní jámy, které dokreslují vybavení středověkých kutnohorských domácností. V jedné usedlosti se například vyráběly z kostí a parohů užitkové předměty.

Úřady si připomněly výročí protičínského povstání v Tibetu

Radnice, magistráty a krajské úřady po celé České republice vyvěsily tibetskou vlajku jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity. Vlajky budou na úřadech viset i v sobotu, tedy v den 53. výročí protičínského povstání v Tibetu. ČTK to sdělila Andrea Pavlátová z občanského sdružení Lungta, které je koordinátorem kampaně Vlajka pro Tibet. "Z celkového počtu 728 oslovených obecních, městských a krajských úřadů nám zatím potvrdilo připojení k akci 405 z nich a 307 úřadů se k akci nepřipojilo," řekla ČTK Pavlátová s tím, že ještě čeká na vyjádření několika úřadů. K akci Vlajka pro Tibet se tradičně připojují radnice v Karlových Varech, Českých Budějovicích nebo Jihlavě. Ve středních Čechách bude tibetská vlajka o víkendu vlát například v Mladé Boleslavi nebo Kolíně, v plzeňském kraji bude asi v pětadvaceti městech.

V Kutné Hoře uctili oběti holokaustu

V Kutné Hoře slavnostně odhalili pamětní desku obětem holokaustu. Je umístěna u bývalé synagogy ve Smíškově ulici. Obyvatele města, kteří byli deportováni do vyhlazovacích táborů, připomíná také památník, který byl před kutnohorskou synagogu umístěn již v minulosti. Desku inicioval Marek Lauermann, potomek jedné z mála židovských rodin z Kutné Hory, která holokaust částečně přežila. Zástupci města se také rozhodli udělit čestné občanství kutnohorské rodačce Dagmar Lieblové, spoluzakladatelce a dlouholeté předsedkyni mezinárodního sdružení Terezínská iniciativa. Jeho posláním je všestranná péče o bývalé vězně koncentračních táborů a lidi pronásledované nacismem. Za mimořádnou veřejnou aktivitu a přednáškovou činnost prezident Václav Klaus Dagmar Lieblové loni propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv.

Čeští a němečtí vědci pokročili na cestě ke kvantovým počítačům

Významný krok ke kvantovým počítačům udělali čeští a němečtí vědci z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské Českého vysokého učení technického v Praze a Ústavu Maxe Plancka v Erlangenu. Jde o takzvané dvourozměrné kvantové procházení. O kvantových počítačích se hovoří jako o počítačích nové generace, protože využívají "hardwarově" kvantové mechanické vlastnosti částic, například elektronů, atomových jader nebo světla. "Námi navržený a realizovaný experiment je založený na takzvané dvourozměrné kvantové procházce, která nám mimo jiné umožňuje napodobovat dynamiku dvou kvantových částic a studovat dopad jejich vnitřních vlastností na jejich pohyb v prostoru," uvedl profesor Igor Jex z Katedry fyziky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské, který se na experimentu podílel.

Jiří Suchý a Petr Hořejš dostali ceny od Akademie literatury

Cenu Ladislava Fukse za celoživotní přínos české literatuře, kterou udílí Akademie literatury české, dostal herec, hudebník a dramatik Jiří Suchý. Akademie udílí také Cenu Boženy Němcové, tu dostal Petr Hořejš za dvanáctidílný projekt Toulky českou minulostí. Cenu Karla Hynka Máchy, jíž akademie oceňuje literární prvotinu, dostala za sbírku povídek Čtyři stěny Alžběta Bublanová. Akademie literatury české vznikla před sedmi lety, chce pomáhat rozvoji české literatury. Jejím současným prezidentem je Jiří Žáček, akademie má 38 členů. Cenu Ladislava Fukse v minulých letech dostali Jan Trefulka, Eva Kantůrková či Milan Kundera.

Kancelářská budova v Karlíně uspěla v developerské soutěži MIPIM v Cannes

Kancelářská budova Main Point Karlin uspěla v developerské a architektonické soutěži MIPIM Awards v Cannes. Budova v pražském Karlíně získala prvenství mezi více než stovkou projektů ze 47 zemí světa, a stala se tak nejlepší administrativní stavbou loňského roku. Soutěž se každoročně koná ve francouzském Cannes v rámci veletrhu MIPIM - největšího veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí v Evropě. "Ocenění je pro nás velkou motivací a potvrzením, že i u nás mohou vznikat projekty, které se svojí kvalitou řadí k absolutní světové špičce," uvedl ředitel a předseda představenstva PSJ INVEST Martin Jaroš. Kancelářská budova loni získala také ocenění v evropské realitní soutěži International Property Awards, pořádané ve spolupráci s Google, The New York Times a Bloomberg Television.

V Modeně se slavnostně otvírá Ferrariho muzeum od Jana Kaplického

Tři roky po smrti Jana Kaplického se v sobotu v severoitalské Modeně otevírá jedna z posledních staveb, kterou tento britsko-český architekt a jeho londýnské studio Future Systems přivedli k životu. Své první návštěvníky přivítá novostavba Muzea Enza Ferrariho, slavného automobilového konstruktéra a závodníka. Jeho zrekonstruovaný rodný dům a galerie, jež zdálky svítí svou jasně žlutou zvlněnou střechou připomínající kapotu legendárního vozu, se mají stát jedním z největších turistických lákadel dvousettisícového města přezdívaného "metropole motorů". Stavba trvala tři roky a stála 18 milionů eur (asi 446 milionů korun). Za prosklenou fasádou se nachází otevřený výstavní prostor, krom toho je v objektu také kavárna, knihkupectví, badatelské centrum s archivem a knihovnou, konferenční sál a malé kino. Slavnostní přestřižení pásky je naplánováno na sobotních 17:00 a první zájemci si pak mohou muzeum až téměř do půlnoci prohlédnout zdarma.

Tomáš Klus a Václav Neckář mají tři Ceny Anděl 2011

Písničkář Tomáš Klus a zpěvák Václav Neckář získali po třech Cenách Anděl 2011. Na slavnostním vyhlášení na pražském Výstavišti v Incheba Aréně proměnil Klus polovinu ze svých čtyř nominací, když získal sošky Anděla jako zpěvák roku a za album roku Racek. Navíc se Racek stal nejprodávanější deskou loňského roku. Neckář se skupinou Umakart proměnil obě své nominace, když píseň Půlnoční uspěla jako skladba i videoklip roku. Osmašedesátiletý zpěvák k tomu byl zvolen jako nový člen Síně slávy a sklidil největší aplaus přítomných. Skupinou roku se stali plzeňští Mandrage za album Moje krevní skupina.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála i finálový závod Světového poháru na dlouhých tratích, jímž byla tříkilometrová trať v Berlíně. Dvojnásobná olympijská šampionka v sezoně ani jednou neprohrála a šesté celkové prvenství v SP za sebou měla jisté už před pátečním startem.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila čtvrtá na Světovém poháru v jízdě v boulích ve švédském Aare. Na sjezdovce Slalombacken postoupila pátá z kvalifikace. Ve finálové jízdě si o místo polepšila a potřetí v sezoně se zúčastnila superfinále. V tom jí ale jízda nevyšla, dostala jen 15,77 bodu a na stupně vítězů nedosáhla. Čtvrté místo je třetím nejlepším výsledkem devětadvacetileté Sudové v sezoně. Dvakrát byla třetí - v zahajovacím závodu v Ruce a v Lake Placid.

Sdruženář Miroslav Dvořák si vylepšil maximum sezony a dojel desátý v závodě Světového poháru v Oslu. Dvořák figuroval po skokanské části na 24. místě, ale třetím nejrychlejším časem v běhu na deset kilometrů volnou technikou se posunul až do elitní desítky. Splnil tak své předsevzetí z SP v Liberci, kde vyhlásil, že chce do konce sezony být v desítce. Další z českých sdruženářů Tomáš Slavík se po 19. pozici ve skoku propadl na 27. místo. Pavel Churavý byl poslední po skoku a poslední i skončil.

Biatlonisté Michal Šlesingr, Zdeněk Vítek, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec skončili devátí ve štafetě na mistrovství světa v Ruhpoldingu. Naděje českého kvarteta pohřbil na druhém úseku Vítek, který absolvoval tři trestná kola.

Víkendový program 20. kola první fotbalové ligy přinese šlágr mezi druhým Libercem a čtvrtou Mladou Boleslaví, ale také premiéru dvou nových trenérů. Bohemians 1905 povede na hřišti Slovácka ve svém trenérském debutu Jozef Weber. Na lavičku Slavie proti Jablonci usedne po Františku Strakovi, který ve čtvrtek rezignoval, jeho dosavadní asistent Martin Poustka. I pro něj to bude debut v roli hlavního kouče.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zahájila řízení s plzeňským Václavem Pilařem a sparťanem Tomášem Zápotočným po vzájemném utkání 19. ligového kola a oba hráče předvolala na své příští zasedání. Pilaře si komise pozvala kvůli nafilmovanému pádu, který vedl k penaltě, a Zápotočného kvůli hrubému faulu na Daniela Koláře.

Čeští běžci úspěšně vstoupili do halového mistrovství světa v Istanbulu. Úřadující halová mistryně Evropy v závodu na 400 metrů Denisa Rosolová vyhrála svůj rozběh, stejně jako Pavel Maslák na téže trati a Jakub Holuša na osmistovce. Všichni poběží semifinále. Těžkou úlohu nezvládla půlkařka Lenka Masná, které se nepodařilo postoupit z rozběhu do finále.

Profesionální boxer Lukáš Konečný se ve čtvrtek 5. dubna v Brně utká s Francouzem Salimem Larbim o titul prozatímního mistra světa v lehké střední váze organizace WBO. Duel se uskuteční v městském sportovním areálu Vodova. Hlediště haly bude na toto utkání upraveno pro čtyři tisíce diváků.

Čeští ragbisté odehrají v sobotu poslední utkání dvouletého cyklu mistrovství Evropy divize B. Na hřišti Tatry Smíchov přivítají Německo, které se bude chtít pomstít za domácí porážku 23:29.

Počasí v Česku:

V sobotu čekáme polojasno až oblačno, odpoledne od severozápadu další přibývání oblačnosti a později i místy déšť. Na hřebenech hor budou srážky sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 10 stupňů.