Zprávy

Premiér Nečas: Model sociálního státu v řadě evropských zemí je v krizi

Model takzvaného sociálního státu je podle předsedy ODS Petra Nečase v řadě evropských zemí v hluboké krizi a mnoho obyvatel některých zemí EU se tak dostalo do chudoby. Zpozornět by proto měli zejména sociální demokraté, prohlásil premiér Nečas na ideové konferenci občanských demokratů v Olomouci. "Není většího rozporu slov a činů, než v současné době předvádějí představitelé ČSSD," řekl ve svém projevu. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka však tvrdí, že hlavním problémem ČR není sociální stát, ale reformy současné vlády. České veřejné rozpočty jsou podle Sobotky v krizi kvůli nezodpovědnému snižování daní, které bylo zahájeno v roce 2008 a které vedlo mimo jiné i k propadu důchodového účtu, kde byl loni deficit téměř 40 miliard korun.

Sociální demokraty Nečas kritizoval za to, že prý agresivně prosazují přijetí evropské smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, přitom svým voličům zatajují, že by svůj program museli "skartovat". Česká republika a Velká Británie jsou jedinými členskými státy EU, které smlouvu zatím nepodepsaly. "S přísnými fiskálními pravidly, například zavedením takzvané dluhové brzdy na evropské úrovni, je program sociálních demokratů zkrátka neslučitelný," uvedl Nečas. Rozpor vidí i v tom, že na evropské úrovni ČSSD podporuje přísnou rozpočtovou politiku, která vyžaduje reformy, naopak doma reformy zatracuje. Sobotka nezastírá, že ČR bude muset snižovat deficity veřejných rozpočtů bez ohledu na to, zda bude součástí "nějakého fiskálního paktu nebo ne". To, že se k němu nepřipojila, jí z hlediska rozpočtové politiky nepřináší žádnou ekonomickou volnost. Schodek rozpočtu ale nelze snižovat bez ohledu na sociální soudržnost, zaměstnanost a ekonomický růst, zdůraznil. Mrzí prý ho, že se premiér na konferenci ODS nevyjádřil k valorizaci důchodů. "Vláda tak slíbila kompenzovat zvyšování cen a teď se k tomu nehlásí," dodal. "Vládě se zcela rozpadl výběr daní, roste veřejný dluh a ukazuje se, že vládní reformy nefungují a budou nutné další škrty, bohužel i v sociální oblasti a v prorůstových výdajích," řekl. ČSSD zpochybňuje i důchodovou reformu a chce ji odložit až na rok 2016.

Předseda DSSS Tomáš Vandas chce kandidovat na prezidenta

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vanda se chce ucházet v přímé volbě o funkci prezidenta republiky. Věří, že potřebných 50.000 podpisů pod kandidátní listinu získá. "Pokud bych měl vycházet z toho, jakou podporu mi dávají lidé na setkáních, tak bych řekl, že šance na sehnání podpisů tady je," řekl ČTK Vandas. Ke kandidatuře ho přivedla i postupně zveřejňovaná jména možných prezidentských kandidátů. Jeho případné zvolení prezidentem by podle něj sice pro Česko znamenalo výraznou změnu, a to i pro prezentaci v zahraničí, ale jeho prioritou by prý byl národ, "nikoliv podlézání bruselským úředníkům". Rozhodnutí o Vandasově kandidatuře údajně padlo na nedávné republikové poradě krajně pravicové strany, která v poslední době například často sympatizovala s organizátory protiromských protestů na severu Čech.

MF Dnes: Někteří politici VV vypovídali na policii proti Bártovi

Někteří politici Věcí veřejných vypovídali na policii v úplatkářské aféře proti šéfovi stranických poslanců Vítu Bártovi. Píše to Mladá fronta Dnes (MfD). Soud s Bártou a jeho bývalým spolustraníkem, poslancem Jaroslavem Škárkou, kteří jsou obžalováni z korupce, začíná v pondělí. Bárta podle některých svědků vysvětloval straníkům loni v dubnu na schůzce u sebe v bytě, že dal poslankyni Kristýně Kočí "první splátku šestimilionového úplatku", napsal deník. Kočí si údajně řekla o šestimilionový úplatek "na kabelky" a on jí dal 500 tisíc korun jako první splátku. "Je to pravda, to tam zaznělo. Byla to informace, která zazněla na tomto jednání z úst Víta Bárty," řekl podle MfD do protokolu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Poslankyně VV Jana Suchá sice na poradě chyběla, ale podle deníku vypověděla, že stejné informace slyšela od další účastnice schůzky, poslankyně Jany Drastichové. Drastichová však popřela, že o milionech slyšela.

Bárta od počátku tvrdí, že peníze, které tehdy poskytl Kočí a Škárkovi, byly půjčkami. Před soudem se bude hájit i tvrzením, že další poslanec VV Martin Vacek mu už 150.000 korun vrátil. Bártu žaloba viní z podplácení, za což mu v případě odsouzení hrozí až šestiletý trest vězení. Škárka, který údajně dostal 170.000 korun, čelí obvinění z přijetí úplatku. Část peněz podle policie utratil. Soud mu může uložit až tříletý trest. Rovněž Škárka je přesvědčen o tom, že je nevinný; policisty prý sám upozornil na to, že jednu bankovku rozměnil. Škárka počátkem loňského dubna řekl, že od září 2010 dostával měsíčně 55.000 korun za loajalitu. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni.

Vláda bude trvat na možnosti zahrnout do mzdy i práci přesčas

Opoziční ČSSD asi neuspěje u vlády s novelou, podle níž by zaměstnavatelé neměli mít možnost sjednávat s pracovníky mzdu, která zahrnuje také přesčasovou práci. Podle sociálních demokratů je ustanovení zákoníku práce v rozporu s mezinárodní úmluvou. Možnost sjednávat mzdu už s ohledem na práci přesčas přinesla novela platná od ledna. ČSSD ji chce vrátit do stavu, kdy by to bylo možné jen u vedoucích pracovníků. Pokud by předloha platila, změnila by také odměňování práce přesčas u příslušníků bezpečnostních sborů. Nyní nedostávají příplatky za 150 přesčasových hodin, nově by je zahrnoval služební příjem jen v době vyhlášení krizového stavu.

Kabinet v návrhu stanoviska podotkl, že současná úprava není protiústavní, což konstatoval Ústavní soud. Změna, jak ji navrhla ČSSD, by prý přišla zhruba na dvě miliardy korun. Stanovisko vlády není rozhodující. O předloze rozhodne parlament, koalice ve sněmovně ji zřejmě zamítne.

ODS podpoří zkrácené úvazky pro matky i různé formy hlídání dětí

Občanští demokraté hodlají podpořit zkrácené úvazky pro matky dětí či alternativní formy hlídání jejich potomků. Prioritou sociální politiky je prohlubování adresného vyplácení sociálních dávek a přenášení podpory rodin s dětmi do daní. Strana také hodlá bojovat proti zneužívání sociálních dávek. Vyplynulo to z jednání ideové konference strany v Olomouci. Špičky ODS se zde radí o tématech sociální politiky. "Pro málokterou ženu je možné, aby osm hodin chodila do práce a poté ještě zdárně plnila roli matky. V řadě zemí Evropské unie se ukazuje, že princip jedna židle, ale dva lidé, kteří na ní mohou tu práci dělat, se osvědčil," uvedla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Podotkla, že je to i v zájmu zaměstnavatele, který do svých zaměstnanců investuje. Podle předsedy ODS a premiéra Petra Nečase by se návrat matek do práce mohl podpořit například slevami na odvodech sociálního pojištění pro zaměstnavatele, který vytvoří pro takové rodiče částečné pracovní úvazky. Němcová podotkla, že například v Holandsku je takových zkrácených úvazků 76 procent, v Česku pouze deset procent.

Podpořit hodlají občanští demokraté také alternativní formu péči o děti, která by zajistila hlídání dětí při návratu matek do práce. "Nejsme zastánci masivního dotování výstavby nových a nových mateřských školek z veřejných rozpočtů," řekl Nečas. Správnou cestou je podle něj rozšířit služby péče o děti od individuálního hlídání přes vytváření různých miniškolek, péči sousedskou až po snazší zřizování malých školek, které by mohly být zřizovány obcemi, firmami nebo neziskovými organizacemi za jednodušších hygienických, prostorových a dalších souvisejících podmínek.

Proti dávání psychofarmak dětem protestovala v Praze stovka lidí

Proti podávání psychiatrických léků dětem protestovala v Praze zhruba stovka lidí. Oděni v černém šli v pohřebním průvodu se dvěma dětskými rakvemi a smutečními věnci z Karlova náměstí ke Kongresovému centru, kde začal kongres Asociace evropských psychiatrů. Podobné protestní akce bývají u každého většího setkání psychiatrů, obvykle bývají hlučné, tentokrát zvolili organizátoři formu tiché vzpomínky. "Cílem je upozornit na stále rostoucí množství předepsaných psychofarmak, především dětem," řekl ČTK Zbyněk Svadba z pořádající Občanské komise pro lidská práva, kterou před čtyřmi desítkami let založila scientologická církev. Scientologové nevěří v duševní nemoci, psychiatrie podle nich porušuje lidská práva. Organizátoři protestního průvodu chtěli s jednou rakví jít do sálu za jednajícími psychiatry, ochranka je nevpustila.

Svadba uvedl, že od roku 1997, kdy se v Česku začaly dávat dětem léky na problémy s hyperaktivitou, stoupl jejich objem téměř na patnáctinásobek. O žádné dětské oběti v Česku zprávy nemá, čeští psychiatři jsou v předepisování těchto léků zdrženlivější než jejich američtí či jiní evropští kolegové.

Aktuálně.cz: Starka chce po státu stamilionové odškodné

Příbramský podnikatel Jaroslav Starka, který kvůli neprokázanému obvinění, že se podílel na únosu Lamberta Krejčíře, strávil celkem 84 dnů ve vyšetřovací vazbě, chce teď po státu odškodnění. Píše to server Aktuálně.cz. "Můj klient si nepřeje zveřejnit přesnou částku, ale je v řádech stamilionů korun," řekl Aktuálně.cz Starkův právní zástupce Julius Kramarič. Veškeré obvinění proti Starkovi stálo na výpovědi svědka se skrytou identitou. Celé vyšetřování nakonec skončilo fiaskem a Starku 6. února 2007 z vazební věznice po 84 dnech ztráty svobody propustili, připomíná server. Že bude po státu požadovat náhradu škody, avizoval již několik měsíců.

Devítiletý chlapec spadl do řeky v Trmicích u Ústí nad Labem

Policie nenašla devítiletého chlapce z Trmic, kde zřejmě spadl do řeky, přestože prohledala Bílinu i Labe až k hranici s Německem. Do hledání se zapojilo několik desítek policistů, strážníků, vrtulník s termovizí i potápěči. Chlapec údajně spadl do řekly Bíliny v Trmicích poblíž Ústí nad Labem v pátek kolem 18:00, nahlásili to jeho rodiče. Neštěstí se podle policejní mluvčí stalo, když si chlapec u řeky hrál s několika dalšími dětmi.

Podobný případ se stal v Lipníku nad Bečvou. Sedmiletého chlapce strhl proud v potoku. Voda jej vtáhla do kanalizačního svodu. Topící se dítě nakonec zachránil jeho otec. Chlapec byl podchlazen a skončil na pozorování v nemocnici.

Nízké Tatry zažily tragický den, mezi třemi mrtvými je i Češka

Šestadvacetiletá žena z Česka zemřela na následky úrazu při lyžování na Chopku ve slovenských Nízkých Tatrách. Tamní horská služba v sobotu evidovala celkem tři mrtvé, dalších více než deset lidí se zranilo. Do lyžařky z Česka narazil jiný, neznámý lyžař, když jela na vleku od Kosodreviny na Chopok. Spadla, narazila do lesního porostu a utrpěla těžká zranění. Snažili se jí pomoci záchranáři z horské služby, na místo přiletěl i vrtulník, ale lyžařka zemřela.

Úředníci Olomouce našli závady na 50 budovách v centru města

Kontroloři olomouckého stavebního úřadu našli závady u téměř 50 budov v městské památkové rezervaci. Do kontrol se pustili po loňské tragédii v ulici 8. května, kdy na procházející chodkyni spadl kus zdi a na místě ji usmrtil. Na budovách v centru města objevili nejen špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo. Některé objekty mohou mít i statické závady. Vlastníci je musejí co nejrychleji odstranit. Informuje o tom Olomoucký deník.

Čeští vědci odletěli do Senegalu chytat ohrožené antilopy

Stáda kriticky ohroženého západního poddruhu antilopy Derbyho se letos v péči českých přírodovědců v Senegalu rozrostla nejméně o 12 mláďat. Původně šest zvířat se za 12 let projektu rozmnožilo na 85. V rámci záchranného programu z pražské Ruzyně odletěl na měsíční misi do Afriky tým, který zajistí nezbytné přesuny zvířat mezi chovnými stády. V týmu je veterinář, zoolog pražské zoo či odbornice z občanského sdružení Derbianus CSAW. Samotný chov začal v roce 2000, kdy bylo odchyceno devět antilop Derbyho v Národním parku Niokolo Koba na východě Senegalu. Tamní poslední divoká populace vinou pytláků postupně vymírá. Češi díky již ukončené rozvojové pomoci od ministerstva zahraničí a ministerstva životního prostředí ČR v následujících letech vybudovali ve dvou rezervacích obory i potřebné zázemí v podobě terénní stanice. Záchranný program vede občanské sdružení Derbianus Czech Society for African Wildlife, tvořené zejména vědci z České zemědělské univerzity v Praze.

Ve Čtenářské kavárně v Chebu našli práci zdravotně postižení lidé

Čtenářská kavárna, kde najdou práci při obsluze zákazníků i v kuchyni zdravotně postižení klienti ze sociálně terapeutických dílen, se oficiálně otevřela v centru Chebu. Lidé s postižením, nejčastěji mentálním, tu najdou práci a získají pracovní dovednosti. Spolu s doporučením kavárny jim mohou v budoucnu pomoci s hledáním zaměstnání na otevřeném trhu práce. Zřízení kavárny podpořil finančně úřad práce, město Cheb, Karlovarský kraj i EU, řekl ČTK Miroslav Vostrý z občanského sdružení Joker, jež provozuje chráněné dílny a sociální služby. Celé zdi jsou obložené policemi s knihami, které si mohou zákazníci půjčit, máme tu deskové hry, wi-fi připojení na internet," popsala Petra Lhotáková, která má na vzniku kavárny největší podíl.

V Holešovicích se otevřel "kostel na lodi" pro mladé Pražany

V holešovickém přístavu v Praze začal provoz zrekonstruované historické lodi, která bude sloužit aktivitám mládežnických a křesťanských spolků. V prostorách více než 60 metrů dlouhé lodi se budou pravidelně konat bohoslužby pro mladé věřící, ale také divadelní představení, koncerty, výstavy, workshopy nebo komerční akce. Provozovatelem a majitelem "kostela na lodi" je pražská odnož Mezinárodního křesťanského společenství (ICF, International Christian Fellowship). "V posledních letech se ukazuje, že obvyklé projevy křesťanských církví považuje většina mladých za nepříliš vstřícné, zkostnatělé," komentují projekt "plovoucího chrámu" organizátoři. Kázání proto mají mladým věřícím více zpřístupnit také projekce filmů, videoklipů nebo divadelní skeče. Loď bude s břehem v holešovickém přístavu napevno spojena lany a lávkami.

Začal rok Víta Bohumila Tajovského, želivského opata

V želivském klášteře si připomněli sté výročí narození někdejšího opata Víta Bohumila Tajovského. V 50. letech byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 20 let do vězení. V 90. letech mu byl udělen za celoživotní postoje Řád Tomáše Garrigua Masaryka. V roce 1993 se vrátil do Želiva a započal éru obnovy kláštera. Zemřel před 13 lety. Jeho odkazu chtějí premonstráti věnovat celý rok. "Připravujeme výstavu z jeho pozůstalosti i konferenci, věnován mu bude letní festival Musica Figurata a každoroční vzpomínková mše na vězněné kněze a řeholníky na Želivě, na kterou chceme pozvat především mladé lidi, aby se na něj nezapomnělo," řekl ČTK správce kláštera František Marek. Ve výročí jeho smrti - 11. prosince plánují uspořádat další akci na závěr Týdne duchovní obnovy, kam pozvou církevní hodnostáře. Jméno Tajovského ponese také zdejší vzdělávací institut.

Tajovský se narodil v Klanečné u Havlíčkova Brodu, želivským opatem byl zvolen jako šestatřicetiletý v roce 1948. V 50. letech byl v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem zatčen a neprávem odsouzen za velezradu, vyzvědačství a organizování ozbrojeného převratu na dvacet let do vězení. Poté pracoval jako topič a v roce 1993 se vrátil do Želiva, aby pomohl obnovit klášterní život. Želivský klášterní komplex byl loni zařazen na seznam národních kulturních památek. Založen byl v roce 1139. V 50. letech v něm byl internační tábor pro kněze a řeholníky, od roku 1956 psychiatrická léčebna. V roce 1991 se do něj vrátili premonstráti. V komunitě teď žije 37 mnichů, z toho v klášteře desítka. Na chod kláštera se snaží vydělat v rámci turistického ruchu.

Do plaského kláštera se po 100 letech vrátí velké knihovní skříně

Dvě rozměrné barokní knihovní skříně se letos vrátí do knihovního sálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku. Čtyři metry vysoké skříně se na své místo dostanou po sto letech, dlouhou dobu čekaly na obnovu v depozitáři. Nyní se památkářům podařilo získat peníze na jejich restaurování díky německým a francouzským filmařům, kteří tu natáčeli film o králi Jindřichu IV. Skříně se tak od nové sezony, jež v klášteře začíná 31. března, vrátí k dalším třem podobným, řekl ČTK David Růžička z plzeňského památkového ústavu. Téměř dvouleté restaurování se uskutečnilo částečně v dílnách plzeňského restaurátora Vladimíra Hrubého, závěrečné fáze se musely s ohledem na rozměry skříní provést přímo v konventní budově.

Rozhledna na vrchu Mařenka na Třebíčsku bude stát v půli léta

Nová rozhledna na vrchu Mařenka na Třebíčsku bude stát v polovině léta. Se stavbou 31 metrů vysoké věže z kamene, kovu a dřeva začnou stavebníci hned, jak to dovolí počasí. Práce by mohly skončit už v červenci. Vyhlídkové molo pak bude pro veřejnost volně přístupné. Vstupné se vybírat nebude, řekl ČTK starosta Rokytnice nad Rokytnou Josef Herbrych (za KDU-ČSL). Rozhledna by podle něj mohla lákat turisty, protože bude zhruba v polovině cesty mezi městy s památkami UNESCO - Telčí a Třebíčí. Na vrchu Mařenka, který je s nadmořskou výškou 711 metrů nejvýše položeným místem Třebíčska, stála rozhledna do poloviny minulého století, kdy spadla při bouřce.

Nejstarší sedačková lanovka v ČR vede na Pustevny již 72 let

Před 72 lety, 4. března 1940, zahájila provoz nejstarší sedačková lanovka v ČR i Evropě, která vede v Beskydech z Ráztoky na Pustevny. Lanovka byla několikrát rekonstruována a v roce 1987 zde začala jezdit zcela nová a delší lanová dráha. Návrh lanovky na Pustevny vznikl po odstoupení pohraničí a vzniku protektorátu v roce 1939, na jehož území byly Beskydy jedinými horami s nadmořskou výškou nad 1000 metrů. Jednolanová dráha s převýšením 304 metrů se stavěla jen dva měsíce v zimě 1940, kdy mrazy dosahovaly téměř minus 30 stupňů Celsia. Začátkem roku 1987 se rozjela zcela nová lanovka na delší a výškově členitější trase. Délka se zvětšila na 1637 metrů a převýšení na 400 metrů. Lanová dráha jezdí celoročně a je hojně využívána v létě turisty a v zimě lyžaři.

Slunečné počasí vylákalo davy lidí na tradiční Matějskou pouť

Slunečné počasí vylákalo spoustu lidí k návštěvě tradiční Matějské poutě, která začala v sobotu na pražském Výstavišti. Hned po otevření brány se u vstupu tvořily fronty, kolem poledne už byla pouť plná rodin s dětmi, mladých lidí, ale i důchodců. Jen ti odvážnější vyzkoušeli adrenalinová zařízení, ze kterých se mnohým svíral žaludek. Tradice Matějské pouti v Praze je zaznamenávána od roku 1595, takže letos jí je už 417 let.

V Praze soutěžilo o tituly krásy 260 ušlechtilých koček

O tituly krásy soutěžilo v Kongresovém centru v Praze na mezinárodní výstavě ušlechtilých koček 260 chlupatých krasavic a krasavců z Česka, Slovenska, Dánska, Polska a Rakouska. Absolutním vítězem v soutěži Best of Best, v níž se utkali vítězové jednotlivých kategorií, se stal perský kocour Bárny Tabby Mág Hokami. Výstava připravila První organizace chovatelů koček v ČR. Poskytla prostor také pro nabídku opuštěných koček z bohnického útulku.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Karolína Erbanová skončila na juniorském mistrovství světa v Japonsku druhá ve víceboji. Stříbro získala i na kilometrové trati, v obou případech ji předčila domácí závodnice Miho Takagiová.

Mistrem světa v biatlonovém sprintu na 10 km se stal vedoucí muž Světového poháru Martin Fourcade z Francie. Ondřej Moravec obsadil v Ruhpoldingu jako nejlepší z Čechů 18. místo.

Německá biatlonistka Magdalena Neunerová obhájila v domácím prostředí v Ruhpoldingu titul ve sprintu a má 11. zlatou medaili z mistrovství světa. Navíc zvýšila vedení ve Světovém poháru. Nejlepší Češka Veronika Vítková skončila se třemi trestnými okruhy pětadvacátá.

Třiadvacáté místo Miroslava Dvořáka bylo nejlepším českým výsledkem v dnešním závodu Světového poháru v severské kombinaci v Lahti, který vyhrál norský sdruženář Jan Schmid. Silný vítr nejprve v pátek znemožnil dokončení soutěže dvojic, ani dnes dopoledne se kvůli němu nedalo skákat, a tak sdruženáři nakonec do běžecké části odstartovali podle výsledků čtvrtečního provizorního kola. V tom se Češi pohybovali kolem 30. místa a všichni tři se také nakonec probojovali do bodované třicítky.

Helena Erbenová vyhrála mistrovství Evropy v zimním triatlonu. Druhou medaili pro českou výpravu vybojoval na šampionátu v Itálii Martin Hušek, který v kategorii do 23 let získal bronz. Závodilo se na tratích osm kilometrů běhu, 12 kilometrů na kole a deset kilometrů na lyžích. Třiatřicetiletá mistryně republiky a bývalá lyžařská reprezentantka Erbenová neměla v Carcoforu konkurenci, jejímu tempu žádná ze soupeřek nestačila. Jen na kole pronásledovatelky její náskok trochu stáhly, ale v lyžařské části česká závodnice suverénně potvrdila zisk evropského titulu.

Komise pravidel fotbalu IFAB schválila na svém zasedání v Británii zavedení technologie, která bude hlídat, zda míč přešel brankovou čáru celým svým objemem. Systém bude vybrán v červenci, přičemž se rozhodne mezi "Jestřábím okem", známým především z tenisu, a německo-dánskou technologií GoalRef. Poprvé by vítězný systém mohl být v akci na prosincovém mistrovství světa klubů v Japonsku, posléze FIFA počítá s jeho nasazením na Poháru konfederace v příštím roce a na MS 2014 v Brazílii. O možném zavedení technologie při řešení sporných momentů se hovořilo už řadu let, předseda FIFA Sepp Blatter se ale novince dlouho bránil s vysvětlením, že lidský faktor je nedílnou součástí fotbalu.

Počasí v Česku:

Bude oblačno, v Čechách může slabě pršet, na severovýchodě bude polojasno. Teploty vystoupí na 4 až 8, na horách bude kolem 1 stupně Celsia.