Zprávy

Praha a Londýn chtějí podpořit jednotný trh EU

Česká republika připravuje spolu s Velkou Británií iniciativu, která by měla vést k větší razantnosti Evropské rady v otázkách ekonomického růstu unie a dokončení jejího vnitřního trhu. Iniciativa bude mít formu dopisu radě, dopis bude formálně adresovaný jejímu předsedovi Hermanu Van Rompuyovi. Kromě premiérů Petra Nečase a Davida Camerona by jej zřejmě měli podepsat také předsedové vlád některých dalších zemí EU. Mimo jiné například nizozemský premiér Mark Rutte. Podpis zřejmě připojí i předsedové vlád některých jižních členů sedmadvacítky. Nečas už v prosinci zdůrazňoval, že společný evropský trh by neměl být "jakousi popelkou" v porovnání se společnou měnou, tedy s eurem. Nyní pod jednotný trh spadá jen asi 40 procent zboží a služeb v Evropě.

Papež ve Vatikánu sloužil mši s 22 novými kardinály včetně Duky

Papež Benedikt XVI. za přítomnosti 22 nových kardinálů včetně pražského arcibiskupa Dominika Duky a dalších duchovních odsloužil v neděil mši ve vatikánské bazilice svatého Petra. Ve Vatikánu tak třetím dnem pokračují ceremonie spojené s uvedením do funkce nových kardinálů. Papež v úvodu své promluvy připomněl, že kardinálský post je poctou pro národy a společenství, ze kterých jmenovaní pocházejí. Nese s sebou ale i další povinnosti týkající se služby víře a církvi. Odznaky kardinálské hodnosti Duka z rukou Benedikta XVI. převzal v sobotu. Duka je v pořadí 22. kardinál z českých zemí, přitom teprve šestým kardinálem od roku 1945.

Nejvyšší žalobce Zeman trvá na důvodech odvolání Rampuly

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman trvá na důvodech odvolání pražského vrchního žalobce Vlastimila Rampuly z funkce, který se na základě rozhodnutí Městského soudu v Praze vrátí do funkce. Zeman to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM). Městský soud vyhověl žalobě Rampuly a zrušil rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který ho loni v říjnu na návrh Zemana odvolal. Odůvodnění rozsudku však zatím není známo. Státní zastupitelství od listopadu dočasně vede Stanislav Mečl. Zeman také uvedl, že s Rampulou budou muset po návratu do funkce pražského vrchního státního zástupce "koexistovat tak, jak to dělali v době minulé".

Eurovia CS podala kvůli D47 žalobu k rozhodčímu soudu

Společnost Eurovia CS podala kvůli dálnici D47 žalobu k rozhodčímu soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. Reagovala tak na dopis Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z počátku února, které chce stavební firmě vrátit k opravě zvlněný úsek dálnice u Ostravy. Podle ŘSD nebyla stavba řádně dokončena a předána. Informovala o tom mluvčí společnosti Petra Kučerová. Podle ŘSD byl při stavbě dálnice použitý špatný podkladový materiál. Na devítikilometrovém úseku dálnice mezi Bělotínem a Ostravou ŘSD reklamuje 901 vad. Problematický úsek dálnice postavilo za 4,3 miliardy korun konsorcium firem v čele se společností ODS-Dopravní stavby Ostrava, kterou v roce 2009 převzala Eurovia CS. Úsek je v provozu od prosince 2007. Severomoravská D47 se začala budovat v roce 2004, nyní se stavba blíží ke svému konci. Zbývá dostavět poslední část mezi Bohumínem a hranicemi s Polskem.

Kapsch získal zakázku za 331 milionů korun

Společnost Kapsch získala od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) zakázku za zhruba 331,44 milionu korun. V jejím rámci má digitálním rádiovým signálem GSM-R pokrýt úsek trati mezi Děčínem, Všetaty a Kolínem. Původně odhadovaná hodnota zakázky byla 331,6 milionu korun. Kapsch byl jediným uchazečem o zakázku. Vyplývá to z informací, které se nyní objevily v portálu veřejných zakázek. Podobnou zakázku za téměř půl miliardy Kapsch získal od SŽDC již loni.

VZP přidá dětem na očkování proti rotavirům

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) letos opět přispívá novorozencům ve věku šest až 24 týdnů na očkování proti rotavirovým infekcím. Sdělil to mluvčí VZP Jiří Rod. "Až do konce letošního roku mohou rodiče požádat v rámci preventivního programu 'Chraňte své dítě, my vás podpoříme' o slevu na očkování. Program funguje čtvrtým rokem, loni ho využily tisíce rodičů," uvedl mluvčí. Tato infekce postihne do pěti let věku prakticky každé dítě. Projevuje se horečkou, průjmem, zvracením, bolestmi břicha a nechutenstvím. Největším rizikem je odvodnění následkem průjmu a zvracení. U dětí do dvou let věku jsou rotavirové infekce nejčastější příčinou hospitalizace. V Česku bylo v roce 2010 očkováno proti rotavirům sedm až osm procent dětí.

IKEM loni transplantoval 367 orgánů

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) loni transplantoval 367 orgánů, počty transplantací stouply o čtyři procenta, sdělil ředitel IKEM Aleš Herman. V ostatních centrech podle něj počty transplantací loni mírně klesly, IKEM jako největší centrum provedl 63,2 procenta všech transplantací v ČR. "V počtu transplantovaných orgánů byl loňský rok druhý nejlepší v historii IKEM, lepší výsledek jsme měli jen v roce 2007," uvedl ředitel. Česko se podobně jako jiné vyspělé státy potýká s nedostatkem dárců. Loni klesl počet dárců na milion obyvatel oproti předchozímu roku z 19,5 na 17,6.

Studenti práv z Brna vyhráli právnickou soutěž

Tým studentů práv brněnské Masarykovy univerzity se stal vítězem celostátního kola nejstarší mezinárodní soutěže studentů práva Jessup. Uspěl v celodenním právním sporu před simulovaným Mezinárodním soudním dvorem, v němž se řešil spor mezi dvěma fiktivními státy týkající se legality použití síly nebo zničení kulturní památky. Akce se konala v sobotu na půdě olomoucké univerzity, vítězný tým bude reprezentovat republiku v mezinárodním kole, které se koná na konci března ve Washingtonu. Do největší a nejstarší právnické soutěže Jessup se každoročně hlásí přes 2000 studentů práv. Letos se koná již 53. ročník, přihlásilo se do něj 600 týmů z 86 zemí, které se utkají v 55 regionálních a vnitrostátních kolech.

Film s českou koprodukcí získal na Berlinale Stříbrného medvěda

Zlatého medvěda pro nejlepší soutěžní snímek 62. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale získalo italské vězeňské drama Cesare deve morire (Cézar musí zemřít). Dánský historický film Královská aféra, který vznikal v Česku a v české koprodukci, dostal dva Stříbrné medvědy za nejlepší scénář a pro nejlepšího herce. Neuspěl naopak česko-slovinský zástupce Příliš mladá noc, který soutěžil o cenu pro nejlepší celovečerní debut. Nezískal ani žádnou z cen nezávislých porot.

Koncert Stinga v Praze slyšelo 3000 diváků

Do posledních míst zaplnili v sobotu večer pražské Kongresové centrum fanoušci jedné z největších hvězd světové rockové scény. Britský zpěvák, skladatel a bývalý frontman legendární rockové kapely The Police, který již více než čtvrt století vystupuje pod pseudonymem Sting, do Prahy zavítal v rámci svého koncertního turné Back to Bass. Na scéně Stinga doprovázeli kytaristé Dominic a Rufus Millerovi, bubeník Vinnie Colaiuta, hráč na elektrické housle Peter Tickell a vokalistka Jo Lawryová. Baskytary a zpěvu se ujal sám Sting. Fanoušci, kteří si nestihli koupit vstupenky na koncert v Kongresovém centru, mají šanci Stinga vidět ještě 25. června, kdy vystoupí v O2 Areně.

Cyklus Stopy paměti bude vystaven v Praze

Cyklus dvou desítek fotografií Jiřího Doležela Stopy paměti bude poprvé vystaveny v Praze. Soubor portrétů lidí z Olomoucka, kteří prošli nacistickými koncentračními tábory a komunistickým vězením, bude vystaven v pražském Karolinu v rámci festivalu Mene Tekel. Autor doplnil fotografickou výstavu zvukovým záznamem, na kterém každý z bývalých vězňů vypráví svůj příběh. Doleželovy snímky z projektu Stopy paměti získaly uznání od mezinárodní poroty Czech Press Photo. V roce 2010 obdržel autor první cenu v kategorii Portrét, o rok později pak Čestné uznání ve stejné kategorii. Stopy paměti budou součástí výstavního projektu Cesty ke svobodě, který v pondělí zahájí festival proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel. Snímky budou vystaveny do 2. března.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na vícebojařském mistrovství světa v Moskvě stříbrnou medaili. Šampionka z let 2009 a 2010 po výborném výkonu v závěrečné pětce nestačila pouze na Ireen Wüstovou z Nizozemska, která tak obhájila triumf z loňského roku.

Sdruženář Tomáš Slavík obsadil na Světovém poháru v Klingenthalu třetí místo a poprvé v kariéře se probojoval na stupně vítězů. Vyhrál lídr seriálu Francouz Lamy Chappuis před Němcem Bernhardem Gruberem.

Český lyžař Kryštof Krýzl obsadil ve slalomu Světového poháru v bulharském Bansku 20. místo a zaznamenal druhý nejlepší výsledek v sezoně. Poosmé v sezoně vyhrál Rakušan Marcel Hirscher a posunul se na druhé místo celkového hodnocení seriálu.

Dálkový běžec na lyžích Stanislav Řezáč obsadil po dramatickém finiši páté místo v Tartu maratonu a poprvé při letošních startech ve FIS Marathon Cupu chyběl na stupních vítězů. Šestý díl seriálu v Estonsku dnes ovládli Švédové v čele s vítězným Jörgenem Brinkem, na kterého Řezáč ztratil tři sekundy. Od třetí příčky českého lyžaře po 63 kilometrech klasickou technikou dělila jedna sekunda. Petr Novák a Martin Koukal skončili ve čtvrté desítce.

České družstvo obsadilo páté místo v závodu Světového poháru v letech na lyžích v Oberstdorfu, jenž byl kvůli počasí zkrácen na jedno kolo. Zvítězili nečekaně Slovinci o pouhých sedm desetin bodu před Rakouskem. Z kvarteta Jakub Janda, Antonín Hájek, Lukáš Hlava a Roman Koudelka dnes v hustém sněžení a měnícím se větru překonal dvousetmetrovou hranici pouze český rekordman Hájek, jenž dolétl na značku 209 metrů. Pátý muž sobotního individuálního závodu Koudelka zaznamenal 195 metrů, Hlava o dva a půl metru méně. Jandovi se pokus nepovedl a naměřili mu jen 175 m.

Druhou polovinu utkání 17. kola fotbalové ligy mezi Mladou Boleslaví a Ostravou přerušily v 49. minutě nepokoje v sektoru hostujících fanoušků. Rozhodčí poslal hráče do kabin a zápas byl asi na deset minut přerušen. Poté duel pokračoval. Fanoušci Baníku začali řádit krátce po zahájení druhé půle. Hostující příznivci se ze svého sektoru snažili dostat na hřiště a při tom surově zmlátili jednoho z pořadatelů, který se jim ve vniknutí na trávník snažil zabránit. Zasáhnout museli policejní těžkooděnci, rozvášněné příznivce také kropili pořadatelé vodou.

Hokejisté Karlových Varů porazili v 50. kole extraligy České Budějovice 3:1 a díky šesté výhře za sebou se udrželi ve hře o postup do předkola play off. Západočeši bodovali dokonce v desátém duelu, Jihočeši naopak prohráli šestý z posledních sedmi duelů. Hráčem zápasu byl útočník Martin Zaťovič, který vstřelil dvě branky.

Hokejisté Litvínova se ve zbytku základní části extraligy musejí obejít bez útočníka Michala Trávníčka. Disciplinární komise Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) mu zastavila činnost na čtyři utkání za faul na Ondřeje Havlíčka z Plzně v pátečním zápase 49. kola. ČTK o tom dnes informoval asistent ředitele asociace Antonín Vansa.

Hokejová Sparta v příštím týdnu na závěr základní části extraligy oslaví významné postavy své historie. Ve středu při utkání s Litvínovem uvede 19 bývalých hráčů, trenérů a funkcionářů do nově založeného klubu legend. V neděli pak v rámci derby se Slavií slavnostně vyvěsí pod střechu Tipsport Areny dres Pavla Richtra.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil páté místo v závodu Světového poháru v letech v Oberstdorfu. Dařilo se i Lukáši Hlavovi, jenž byl devátý. Loňské vítězství z tohoto můstku obhájil Rakušan Martin Koch.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila na Světovém poháru v japonské Naebě v paralelní jízdě šestá. Bývalá vicemistryně světa si pohoršila o jednu příčku oproti sobotnímu individuálnímu závodu, v průběžném pořadí seriálu se však přiblížila na deset bodů třetímu místu.

Hokejový útočník Radim Vrbata rozhodl v sobotním utkání NHL gólem v prodloužení o výhře Phoenixu nad Dallasem 2:1. Český kanonýr si připsal 28. trefu v sezoně a vylepšil své osobní maximum z roku 2008, kdy zaznamenal 27 branek.

Český hokejový obránce Pavel Kubina se stěhuje v NHL z Tampy Bay do Philadelphie. Flyers získali trojnásobného mistra světa a vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 za útočníka Jona Kalinského, výběr ve třetím kole draftu v letošním či příštím roce a pozici ve čtvrtém kole v roce 2013.

Počasí v Česku:

Bude oblačno, sněhové přeháňky budou jen ojediněle. Postupně se bude vyjasňovat. Teploty -1 až +3 stupně, na horách 5 pod nulou.