Zprávy

0:00
/
0:00

EK pohrozila ČR, že zastaví vzdělávací program za 53 mld

Evropská komise (EK) pohrozila České republice, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z programu, který spravuje ministerstvo školství, by mělo být čerpáno až 53 miliard korun. Uvedl to server Euro.cz. Premiér Petr Nečas (ODS) ČTK potvrdil, že taková hrozba skutečně existuje. Ministerstvo školství ale tvrdí, že od EK nemá žádné oficiální informace o hrozbě pozastavení celého programu. Petr Nečas se kvůli problémům s využitím evropských dotací v pátek sešel s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). "Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí," uvedl premiér ve vyjádření, které ČTK poskytl jeho tiskový odbor.

Do Česka a dalších zemí EU stále proudí z východu méně plynu

Dodávky ruského plynu do ČR přes Ukrajinu zůstávají nadále mírně nižší proti běžné úrovni tohoto období. Dovozce RWE to kompenzuje plynem ze severního plynovodu Nord Stream a koneční spotřebitelé pokles v dodávkách nepociťují, sdělil ČTK mluvčí společnosti Martin Chalupský. Pokles dodávek plynu z Ruska i nadále hlásí řada zemí Evropské unie, situace však nedosahuje krizové úrovně, sdělila Evropská komise. "Mohu potvrdit, že pokles dodávek plynu hlásí různé členské státy: Polsko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko Rumunsko, Řecko a Itálie," řekla podle agentury Reuters mluvčí evropského komisaře pro energetiku Marlene Holznerová. Krizová situace však podle ní nenastává. protože všechny tyto země jsou schopny zajistit si surovinu z jiných zdrojů, buď ze zásobníků, nebo náhradní dodávky ve formě zkapalněného plynu LNG.

Úřad vlády zveřejnil neoficiální překlad smlouvy o fiskální unii

Úřad vlády zveřejnil neoficiální překlad smlouvy o fiskální unii spolu s argumenty premiéra Petra Nečase (ODS), proč se Česká republika nyní nezavázala k její ratifikaci. Dokument a poznámky předsedy vlády budou umístěné na stránkách úřadu vlády, sdělilo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády. Česká republika v pondělí na jednání Evropské rady oznámila, že stejně jako Velká Británie nemůže v tuto chvíli fiskální pakt podpořit. Postoj, který prezentoval premiér, vyvolal v Evropě nepochopení a doma jeho ostrou slovní přestřelku s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Podle mluvčího vlády Jana Osúcha není v pondělí dohodnutý finální text smlouvy pro ČR příliš uspokojivý a zatím nepanuje dohoda na způsobu její ratifikace. Proto premiér Nečas oznámil, že jej země v tuto chvíli nemůže podpořit. "Ani však nevyloučil možnost jeho podepsání v budoucnu," připomněl mluvčí kabinetu.

Postoje v EU mohou podle expertů komplikovat ČR dotační jednání

Pokud se Česká republika bude držet stranou důležitých iniciativ v Evropské unii, jako tomu je nyní v případě unijního paktu o rozpočtového disciplíně, může to Česku zkomplikovat vyjednávání o penězích z evropských fondů pro období 2014 až 2020. Bez ohledu na to ale lze očekávat, že objem dotací z EU určených pro ČR bude od roku 2014 menší než dřív. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. "Pokud by se Česká republika dlouhodobě a opakovaně nepřipojovala k zásadním unijním iniciativám, které podporuje drtivá většina členských zemí, hrozí její odklon mimo hlavní evropský integrační proud a ztráta jejího diplomatického vlivu v EU. V takovém případě by bylo pro naše představitele obtížné vyjednat si dotace ze strukturálních fondů v dostatečně štědré podobě," řekl ČTK odborník České spořitelny na evropské fondy Jan Jedlička. Český postoj k fiskální unii je ale podle něj zatím jen ojedinělým a možná jen dočasným rozhodnutím. Podobně to vidí také vedoucí municipalit a programů veřejné podpory Komerční banky Jan Hanuš. "Obecně platí, že pro zachování vlivu ČR na budoucí formování politik EU, včetně kohezní, není dobré se vyřazovat z nově vznikajících dohod nebo struktur," uvedl expert. Na druhou stranu ale podle Hanuše nelze říci, že by za případné nepřistoupení k nové fiskální smlouvě následovala automatická sankce v podobě snížení objemu dotací.

Poslanci se střetli nad církevními restitucemi

Slovní přestřelky mezi vládní koalicí a opozicí provázely hned od počátku jednání sněmovny o vládním návrhu zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Opoziční kritiku předlohy neotupilo ani úvodní prohlášení ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09), že církve zřejmě nebudou žádat vydání majetku v celém rozsahu, se kterým předloha počítá. Norma je podle ministryně nezbytná s ohledem na předloňský verdikt Ústavního soudu. Bez jejího přijetí by církve mohly žádat vydávání majetku soudní cestou "velmi živelně". Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc se vzápětí neúspěšně pokusil projednávání předlohy odložit do dubna, aby mohl být koaliční návrh projednán s opozicí. Komunisté navrhli přímo zamítnutí předlohy. Zpochybnili rozsah majetku za 75 miliard korun, který vláda navrhuje církvím vrátit, i oprávněnost nároků církví. Námitky měli i k výpočtu náhrad za nevydaný majetek. Stát má podle návrhu církvím vyplatit od roku 2013 za třicet let 59 miliard Kč. V úvahu má přitom být brána inflace. Celkově by se tak částka mohla vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Poslanci se k jednání vrátí v úterý.

Ministr Vondra jednal se Švédy o stíhačkách

Ministr obrany Alexandr Vondra v Bruselu začal jednat se Švédskem o možném dalším používání švédských stíhaček Jas-39 Gripen, kterým skončí podle dosavadní smlouvy pronájem v roce 2015. Vondra po jednání se svým švédským protějškem Stenem Tolgforsem řekl, že šlo o zahajovací informativní schůzku. Klíčová podle něj bude pro ČR cena. Vondra na okraj jednání ministrů NATO a dalších účastníků mise ISAF v Afghánistánu švédského kolegu informoval o rozhodnutí české vlády, že se nadzvukového letectva ani po roce 2015 nevzdá. Kabinet Vondru pověřil, aby se Stockholmem jednal o možnostech případného dalšího využití letounů. Se Švédy bude Vondra jednat o "překlenovacím" řešení formou dalšího provozování 14 švédských letounů, které mají čeští piloti k dispozici nyní. Definitivní rozhodnutí o tom, jak stíhačky pro české vojenské piloty v budoucnu zajistit, podle úterního prohlášení premiéra Petra Nečase vláda odložila na dobu, kdy se zlepší ekonomická situace.

Ministr Dobeš kritizuje Vladimíru Dvořákovou za zveřejňování výsledků

Ministr školství Josef Dobeš (VV) kritizoval šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou za způsob zveřejnění informací o rušení plzeňské právnické fakulty. Podle něj rozhodnutí sdělila dřív médiím než univerzitě, čímž "opakovaně selhala". Sdělil to tiskový odbor ministerstva školství. Akreditační komise neprodloužila plzeňským právům, která měla v posledních letech problémy, akreditaci. Zdůvodnila to tím, že se ve škole situace nezlepšila. Fakulta tak fakticky končí. Definitivní slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích proti stanovisku komise jít nemůže. Jméno plzeňské právnické fakulty padlo v posledních letech při několika skandálech. Už v roce 2008 akreditační komise plzeňským právům zakázala nabírat studenty do doktorandského studia. Zdůvodnila to nekvalitní vědou a chybějícími vědeckými výstupy. Škola se odvolala, zájemce mohla přijímat jen do několika oborů.

Pirátská strana se připojí k celosvětovým protestům proti ACTA

Česká pirátská strana (ČPS) se připojí k celosvětovému protestu namířenému proti mezinárodní smlouvě proti padělkům ACTA, které se odehrají v sobotu 11. února. Informuje o tom server Pirátské noviny. Konkrétní podobu protestů oznámí strana v neděli. "Jisté je, že proběhne masová demonstrace či průvod v Praze a očekáváme podobné akce i v dalších městech," uvedli zástupci ČPS na webu. Podobné protesty se uskutečnily i tento týden. Ve čtvrtek svůj nesouhlas s mezinárodním paktem v hlavním městě vyjádřilo několik stovek nespokojených lidí. "Po úspěchu čtvrtečního shromáždění připravujeme další protesty proti ACTA. Na 11. února vyhlásilo celosvětové Pirátské hnutí a další organizace den odporu vůči ACTA. Čeští Piráti nezůstanou stranou," stojí ve stručném prohlášení strany. Cílem mezinárodní dohody, ke které se připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Podle kritiků ale umožní cenzuru internetu a omezí jeho svobodné užívání.

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky, letos čeká stagnaci

Česká národní banka zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos čeká stagnaci a příští rok růst ekonomiky o 1,9 procenta. Informoval o tom guvernér ČNB Miroslav Singer. V listopadu přitom ČNB počítala letos s růstem o 1,2 procenta a příští rok o 2,7 procenta. ČNB tak následuje ministerstvo financí, které v úterý rovněž zhoršilo odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok. MF také počítá se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. V říjnu odhadoval úřad jednoprocentní růst. Ministerstvo ovšem nevylučuje ani recesi české ekonomiky. V roce 2013 by se měl ekonomický výkon Česka zvýšit pode odhadů MF o 1,6 procenta.

Nezaměstnanost ve 4. čtvrtletí klesla na 6,5 procenta

Míra nezaměstnanosti ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně klesla o 0,5 procentního bodu na 6,5 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesla o 0,1 bodu. Nezaměstnaných bylo 337.900. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Proti předchozímu čtvrtletí se počet nezaměstnaných snížil o 8400, meziročně potom o 25.100. Pokles celkové nezaměstnanosti se projevil i absolutním poklesem počtu nezaměstnaných déle než jeden rok. Oproti minulému roku se jejich počet snížil o 15.900 na 144.000 lidí. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných z celkového počtu nezaměstnaných dosáhl 42,6 procenta. V rámci celkové zaměstnanosti ubylo zaměstnanců, a to o 19.800 na 4,01 milionu. Jejich podíl z celkové zaměstnanosti činil 81,7 procenta. Naopak meziročně vzrostl počet podnikatelů včetně pomáhajících rodinných příslušníků o 16.700 na 899.500. Jejich podíl vzrostl na 18,3 procenta.

CCB: V lednu vyhlášeno 226 bankrotů firem, o 48 více než loni

V prvním měsíci letošního roku bylo vyhlášeno 226 firemních bankrotů, což bylo o 48 více než v lednu před rokem. Důvodem růstu je zvyšování počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů. Jejich počet se meziročně zvýšil o 53 případů. Vyplývá to z nejnovější analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau. "V letošním roce se počet firemních bankrotů bude i nadále zvyšovat, především kvůli bankrotům fyzických osob podnikatelů. Bankrotovou statistiku v letošním roce ovlivní nejen očekávaný slabý ekonomický výkon a úspory ve vládním sektoru, ale i fronta návrhů na bankrot, které čekají na vyřešení," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

ČSSD: Ať ministr Bendl doloží, že ředitel Budvaru manažersky pochybil

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) by měl podle místopředsedy ČSSD Michala Haška zveřejnit výsledky kontroly v Budějovickém Budvaru a zadat v pivovaru audit provedený nezávislou firmou. Jinak podle Michala Haška nebude věrohodné případné odvolání dlouholetého ředitele firmy Jiřího Bočka. Pokud audit nepotvrdí výrazné pochybění nynějšího managementu firmy, potvrdí se domněnky, že "kmotři ODS se snaží Budvar nejdříve ovládnout, potom možná podojit a následně také zprivatizovat", řekl Micvhal Hašek. Podobnou interpretaci svých kroků ale ministr Bendl v rozhovoru pro ČTK odmítl. "Od roku 2003 zakladatel nekontroloval hospodaření Budvaru," poznamenal s tím, že úvahy o záměru pivovar zprivatizovat jsou nesmysl. "Chci zkontrolovat hospodaření v organizaci, kterou spravuje ministerstvo zemědělství," uvedl. Situaci v Budvaru ministr označil za paniku, která je prý až podezřelá. Podle Petra Bendla přišla jen s několikadenním zpožděním poté, co bylo o kontrole firmy rozhodnuto.

Mrazy v Česku pokořily arktickou třicítku

Pátení ranní teplota v Česku na mnoha místech klesla pod minus 30 stupňů Celsia, na Kvildě dosáhla minus 38,1 stupně, což byla nejnižší hodnota letošní zimy. Teplotní rekordy padly na 105 ze 155 měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Extrémně chladné počasí si vyžádalo další životy. V Prusinovicích na Kroměřížsku umrzl na dvoře svého domu devětapadesátiletý muž. Pravděpodobně upadl a nemohl vstát. V Novém Jičíně ve čtvrtek večer zahynula čtyřicetiletá bezdomovkyně ze Slovenska, když přístřešek, do něhož se ukryla před mrazem, zachvátil požár. Ostravští strážníci ráno našli ve stanu mrtvého bezdomovce. Zatím neznámý muž umrzl v noci v Plzni. Našli ho v bývalém domě kultury Inwest na Americké třídě, který je nyní opuštěný. Právě lidi bez domova chlad ohrožuje nejvíce, jen ve čtvrtek přišli o život další čtyři. Mráz také komplikuje provoz na železnici a způsobuje havárie vodovodních potrubí. Kvůli takové poruše se vylila voda na vozovku pražské Jižní spojky a vyřadila tuto komunikaci z provozu.

Praha staví pro mrznoucí bezdomovce další stany

Praha staví pro bezdomovce další stany. Na Rohanském ostrově, kde byl první postaven již ve středu, v pátek vyrostl další pro 40 osob. Třetí pak bude postaven v sobotu u střediska Naděje pod magistrálou u křižovatky U Bulhara. ČTK to řekl ředitel magistrátní organizace Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján. Ve stanu na Rohanském ostrově podle něj na pátek spalo 59 lidí, tedy o devět více, než byla jeho kapacita. Hlavní město nechalo postavit na Rohanském ostrově první stan ve středu. Reagovalo tak na mrazivé počasí, které Česko zasáhlo a které působí potíže především bezdomovcům. Jen v Praze mrazům tento týden podlehli čtyři lidé, z toho tři byli lidé bez domova, další spáchal pravděpodobně sebevraždu umrznutím.

Letošní Tříkrálová sbírka vynesla celkem 74,69 milionů korun

V Tříkrálové sbírce se letos vybralo celkem 74,69 milionů korun, je to nejvíce peněz v její dvanáctileté historii. Konečný výsledek ČTK oznámila Charita ČR, která sbírku organizuje. Lidé přispívali koledníkům ve městech i obcích, posílali také dárcovské sms zprávy. Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí, zejména v regionech, kde se sbírka koná. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí. "Každá koruna znamená most mezi dárci a lidmi v nouzi, kterým Charita ČR pomáhá," řekl ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. Charita ČR je největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb, provozuje jich přes 750 a pomáhá tak 80.000 lidí z řad seniorů, matek s dětmi, lidí bez přístřeší, drogově závislých, zdravotně postižených a dalších potřebných.

Výstava v New Yorku připomíná osmdesátiny Miloše Formana

Nová výstava více než 30 plakátů ke snímkům režiséra Miloše Formana v newyorském Českém centru připomíná blížící se osmdesátiny tohoto zřejmě neznámějšího českého filmového tvůrce. Na výstavu, jejíž vernisáž ve čtvrtek večer místního času provázel velký zájem návštěvníků, navážou během celého února projekce Formanových filmů. Rodák z Čáslavi oslaví životní jubileum 18. února. Exponáty na výstavu poskytla pražská "filmová galanterie" Terryho ponožky, která se stará o více než 10.000 historických a často výtvarně velmi pozoruhodných filmových plakátů. Hlavní poklady sbírky pocházejí ze "zlatého období" českého filmového plakátu v 60. letech minulého století. Sám Forman se na vernisáž výstavy ke zklamání mnoha přítomných nedostavil. S režisérem se ale diváci v New Yorku mohou setkat alespoň nepřímo na promítání jeho filmů v centru. K vidění zde bude například Amadeus z roku 1984 či právě Lásky jedné plavovlásky z roku 1965. Formanovy 80. narozeniny si připomenou i další Česká centra. V závěru února začne měsíční přehlídka českých filmů na univerzitě ve španělské Granadě, která bude klást důraz na režisérovu osobnost a dílo. Programy k umělcovu výročí se pak letos uskuteční i ve Vídni, Bulharsku, Maďarsku či Belgii.

Plastici a Půlnoc připomenou nedožité narozeniny "Mejly" Hlavsy

Nedožité 61. narozeniny výrazného zástupce českého hudebního undergroundu Milana "Mejly" Hlavsy připomenou jeho někdejší spoluhráči na sérii koncertů. Turné s názvem Vzpomínka na Mejlu zahájí skupiny The Plastic People of the Universe a Půlnoc 1. března vystoupení na zámku v Holešově. Informoval o tom za pořadatele Romek Hanzlík. "Nedožité narozeniny Mejly Hlavsy připadají na 6. března, ve stejný den se na koncertě v Paláci Akropolis v Praze sejdou muzikanti z kapel, v nichž působil," uvedl. Kromě Prahy a Holešova zavítají také do Olomouce, Brna a skončí 29. března v Třebíči. Podobná série koncertů k tehdejším Hlavsovým nedožitým šedesátinám se uskutečnila i loni. Hlavsa, zakládající člen Plastic People of the Universe, byl v roce 1976 s dalšími členy skupiny odsouzen a uvězněn za výtržnictví.

V Karlových Varech představují výtvarníci práce spojené se sklem

Čeští a němečtí výtvarníci představují od čtvrtka svůj vztah ke sklu a jeho využití při tvorbě na výstavě pojmenované Sklo-Sklu-Sklem/Glas-Gläser-Am Gläsersten. První letošní expozice otevřená v karlovarské Interaktivní galerii Becherova vila je prezentací výsledků práce umělců, která vznikla při jejich loňském tvůrčím setkání ve sklárně Lamberts v bavorském Waldsassenu. Výstavní soubor obsahuje přes čtyři desítky děl, podíleli se na něm malíři, fotografové, filmaři i designéři.

Prague Spirit Festival nabídne přednášky i vystoupení hudebníků

Všem, kteří mají chuť dozvědět se něco o sobě, je věnován Prague Spirit Festival, jehož druhý ročník bude odpoledne zahájen na Novoměstské radnici v Praze. Třídenní akce, jejíž patronkou je herečka Bára Hrzánová, nabídne zájemcům přednášky, vystoupení zahraničních i domácích hudebníků, lekce jógy, taneční dílny a atrakce pro děti. Zajímavostí bude přednáška úspěšné české reprezentantky v bojovém umění Tai chi Zory Jandové o relaxačně meditačních technikách. Více o programu naleznou zájemci na webové adrese www.praguespiritfestival.cz.

Nová rozhledna nabídne vyhlídku na Blansko a údolí Svitavy

Vyhlídku na město Blansko a údolí řeky Svitavy nabídne nová rozhledna, kterou do letních prázdnin postaví obec Spešov. Osmimetrová dřevěná stavba přijde na zhruba půl milionu korun. Bude postavena tak, aby byl na ní patrný takzvaný ondřejovský kříž, který má obec ve znaku. Uvedla to starostka Ivana Holomková (Top 09). Objekt se bude nacházet jen 200 metrů od spešovského koupaliště, nedaleko kterého je letní dětský tábor. Turisty na rozhlednu přivede i nová cyklistická stezka. Její součástí bude i odpočinkové místo. Obec na projekt získala evropské dotace. O stavbě rozhledny uvažovalo v minulosti i Blansko. Spešov byl jeho součástí do roku 2000, kdy získal samostatnost. Nad Blanskem ale zatím věž nevznikla. Radnici se na tuto výstavbu nepodařilo zajistit peníze.

Ze sportu:

Iveta Benešová zahájí cestu českých tenistek za obhajobou titulu ve Fed Cupu. Devětačtyřicátá hráčka světa bude hrát první dvouhru úvodního kola proti Německu se Sabine Lisickou. Zápas začne ve Stuttgartu v sobotu v poledne, poté nastoupí wimbledonská vítězka Petra Kvitová proti Julii Görgesové. Rozhodl o tom páteční los.

Tenista Tomáš Berdych si na turnaji v Montpellieru zahraje semifinále. Ve čtvrtfinálovém duelu porazil domácího Francouze Nicolase Mahuta 6:3 a 6:4. Do semifinále se Tomáš Berdych probojoval na čtvrtém z posledních sedmi turnajů, na kterých startoval. Český tenista je v Montpellieru nasazen jako jednička a zatím roli favorita potvrzuje.

Útočník Jaromír Jágr z Philadelphie přestihl Roberta Holíka na druhém místě v historické tabulce českých hokejistů s nejvyšším počtem odehraných zápasů NHL. Ve čtvrtek proti Nashvillu odehrála bývalá hvězda Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers 1315. zápas v základní části slavné soutěže. Holík, který v roce 2009 ukončil kariéru, má na kontě v dresech Hartfordu, New Jersey, New York Rangers a Atlanty o jeden duel méně.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová obsadila na Světovém poháru v americkém Deer Valley deváté místo v jízdě v boulích. Potřinácté za sebou vyhrála domácí reprezentantka Hannah Kearneyová.

Pavel Churavý se 15. místem v závodě Světového poháru v severské kombinaci v italském Val di Fiemme postaral o nejlepší český výsledek v sezoně. Vyhrál francouzský favorit Jason Lamy Chappuis a upevnil si vedení v průběžném pořadí seriálu. Dařilo se také Tomáši Slavíkovi, který si 19. místem vylepšil dosavadní maximum v sezoně, kterým byla 26. příčka z Lillehammeru a Oberstdorfu. Bodoval i čtyřiadvacátý Miroslav Dvořák.

Futsalisté vstoupili do mistrovství Evropy porážkou 1:2 s Rumunskem, které s českým týmem neprohrálo už deset zápasů a postoupili do čtvrtfinále. K postupu a udržení naděje na obhajobu bronzových medailí potřebují Češi vyhrát závěrečné utkání skupiny s domácím Chorvatskem minimálně o dvě branky.

Přes 180 plavců, což je nejvíce v historii soutěže, se přihlásilo do otužileckého závodu Branické ledy. Jde o vrcholnou soutěž, která je součástí Českého poháru v zimním plavání. Letošního jubilejního 10. ročníku se v sobotu 4. února účastní v Praze Braníku nejlepší čeští zimní plavci a dorazí i borci z Británie, Itálie, Polska a Slovenska.

Dvojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar definitivně odsouvá cyklokros na vedlejší kolej. I v příští sezoně by měl startovat v terénu, ale pouze v rámci přípravy na silniční závody, jimž se chce naplno věnovat. Podle belgického listu Het Laatste Nieuws se na tom dohodl s trenérem a sportovním ředitelem stáje Omega Pharma-Quickstep Wilfriedem Peetersem.

Dlouhé čekání je minulostí, fotbalový reprezentant Tomáš Necid si téměř na den přesně sedm měsíců po operaci zraněného kolena zahrál zápas. Útočník CSKA Moskva se v přípravném utkání ve španělské Marbelle objevil v prvním poločase proti čínskému celku Kuang-čou. Přestože šlo "jen" o přípravu, Tomáš Necid byl i tak šťastný, že jeho martyrium je u konce. Rád by se co nejdříve dostal do formy, aby stihl na konci února osmifinálové duely Ligy mistrů proti Realu Madrid a pak mohl bojovat o nominaci na Euro.

Sobotní počasí v Česku:

Bude přibývat oblačnosti, ojediněle sněžení. Teploty -7 až -11 stupňů Celsia.