Zprávy

ČR může získat novou šanci připojit se k řízení ve Švýcarsku

Švýcarské trestní řízení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) by se podle šéfa Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislava Mečla mohlo vrátit do přípravné fáze. Mečl to řekl v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce s tím, že česká strana má závažné důkazy, které zatím Švýcaři neznají. Mluvčí VSZ Iva Vojtková řekla, že pokud by se případ ve Švýcarsku vrátil do přípravné fáze, získala by Česká republika novou možnost připojit se k řízení jako poškozená strana. Švýcarsko se Česka v minulosti opakovaně dotázalo, zda se hodlá k tamnímu trestnímu řízení připojit. České úřady s odpovědí váhaly příliš dlouho a nakonec se v termínu připojit nestihly. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Švýcaři v rámci vyšetřování zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. Tvrdí, že ČR v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišla o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se dostat k zablokovaným penězům. Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění dosud nepadlo. Mečl uvedl, že ke spáchání trestných činů při obchodech s akciemi Mostecké uhelné podle něho "nepochybně" došlo.

SANEP: Češi si nepřejí vstup do eurozóny

Češi chtějí říci jasné "ne" dohodě EU v referendu a odmítají i vstup ČR do eurozóny. Nadpoloviční většina domácí populace sdílí názor, že by o osudu smlouvy EU o fiskální odpovědnosti měli občané ČR rozhodnout ve všelidovém referendu. V něm by pak většina veřejnosti odmítla dohodu, která by měla sloužit k záchraně eura a která přenáší další část kompetencí na EU. Naprostá většina domácí populace pak nadále odmítá i vstup ČR do eurozóny, a tedy i zavedení eura coby nové národní platební jednotky. V případě aktuálního konání referenda by se tak proti vstupu do eurozóny vyjádřily téměř čtyři pětiny Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP. S vyhlášením všelidového referenda o dohodě EU souhlasí občanští demokraté a představitelé Věcí veřejných. Naopak podle názoru představitelů TOP 09 a nejsilnější opoziční strany ČSSD by ratifikace smlouvy měla proběhnout parlamentní cestou. Konání všelidového referenda odmítá i jeden z největších kritiků EU prezident Václav Klaus, podle něhož by vláda neměla přehazovat politickou odpovědnost na občany.

Na majetek Prahy byla uvalena exekuce

Na majetek hlavního města Prahy je podle zápisů v katastru nemovitostí uvalena exekuce. Týká se například i radnice na Mariánském náměstí nebo Staroměstské radnice. O exekuci informovala televize Nova. Podle mluvčí města Terezy Krásenské magistrát neví, čeho se exekuce týká, protože byla uvalena až v pátek odpoledne. Informace tak město získá až v pondělí. Další postup Krásenská nechce předjímat, je nicméně pravděpodobné, že se magistrát proti rozhodnutí odvolá. Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci o přidělování státních poznávacích značek. Podobnou kauzu řešily už dříve i Karlovy Vary. Město mělo na čas zablokován majetek kvůli tomu, že rok a půl nepodalo informace ze stavebního úřadu Tomáši Pecinovi.

Dobeš navrhne přejmenovat ruzyňské letiště po Václavu Havlovi v únoru

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) získal souhlas vdovy po exprezidentovi Václavu Havlovi Dagmar k přejmenování ruzyňského letiště. Vláda počátkem ledna odložila debatu o změně na jaro. Premiér Petr Nečas (ODS) přitom případné přejmenování letiště podmínil souhlasem pozůstalých. Dobeš v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že Dagmar Havlová s návrhem souhlasí a je ochotna zúčastnit se i jednání vlády na toto téma. Příští týden by chtěl Dobeš navrhnout, aby se kabinet k záměru vrátil na prvním únorovém jednání. S nápadem přejmenovat pražské letiště přišel po Havlově úmrtí režisér Fero Fenič. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) by přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla stálo deset až 15 milionů korun.

ŘSD: Na devítikilometrovém úseku D47 je rekordních 901 vad

Na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice D47 mezi Bělotínem a Ostravou reklamuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) celkem 901 vad. 460 z nich připadá na mostní objekty, zbytek na mimoúrovňové křižovatky (98) a samotnou dálnici (343). Oznámila to mluvčí ŘSD Nina Ledvinková. Ředitelství chce vady uplatnit v rámci záruky. Stát za úsek dlouhý 8,5 kilometrů utratil celkem 4,3 miliardy korun. Nedlouho po uvedení úseku dálnice do provozu se povrch vozovky zvlnil, což je prý podle ŘSD důsledek použití nevhodného materiálu, takzvaného studeného odvalu, na stavbu tělesa dálnice. ŘSD v rámci reklamačního řízení požaduje opravu po společnosti Eurovia CS, která převzala dodavetele této komunikace, stavební firmu ODS-Dopravní stavby Ostrava. Eurovia pochybení odmítá, použitý materiál si prý vyžádalo ŘSD. Problematický úsek je v provozu od prosince 2007. Severomoravská D47 se začala budovat v roce 2004, nyní se stavba blíží ke svému konci. Zbývá dobudovat poslední úsek mezi Bohumínem a hranicemi s Polskem.

Zákonodárci projednají česko-ruskou sociální dohodu

Zákonodárci budou projednávat česko-ruskou dohodu o sociálním zabezpečení. Vztahuje se na dávky nemocenského a důchodového pojištění, dávky při pracovních úrazech a nemocech z povolání, na pohřebné a na přídavky na děti. Jde o jednu ze smluv, která byla podepsaná při prosincové návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Smlouva zaručuje rovné nakládání s obyvateli obou států, sčítání pojistných dob, výplatu dávek do ciziny a využívání jednoho zákonodárství. Nahradí zastaralou úmluvu z dob socialistu, kterou Česko vypovědělo ke konci roku 2008. Na český státní rozpočet bude mít smlouva dopad jen v případě důchodů. Podle předkladatelů však o zásadní zvýšení nákladů nepůjde. V současnosti pracuje v Česku podle důvodové zprávy zhruba 4900 Rusů. Největší podíl z nich splní podmínky pro přiznání dílčího důchodu zhruba až v roce 2040. Výdaje na penze těchto lidí za každý rok jejich zaměstnání by činily asi 14 milionů korun.

Dvojí zdanění s Tchaj-wanem bude zrušeno

Nástroje proti dvojímu zdanění příjmů ve vztazích mezi Českem a Tchaj-wanem bude zřejmě obsahovat zákon o daních z příjmů a nikoli samostatná smlouva, jaké stát uzavírá s mnoha jinými zeměmi. Důvodem je, že ČR s asijským ostrovním státem nemá diplomatické styky, a nemůže s ním proto smlouvu uzavřít. V Praze v minulých dnech dokonce pobývala skupina tchajwanských odborníků, kteří s českými protějšky dojednávali způsob, jak dvojímu zdanění zamezit. Všechny ostatní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění, které stát sjednává z jinými státy, vycházejí ze standardních modelů OECD nebo OSN, to však nelze v případě Tchaj-wanu. Tchaj-wan se vyvíjí nezávisle na pevninské Číně od roku 1949, kdy se v Pekingu chopili moci komunisté a na ostrov se stáhli představitelé poraženého kuomintangského režimu. Peking považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii a vyhrožoval mu pravidelně vojenskou silou pro případ, že by oficiálně vyhlásil odtrhnutí od Číny. Země si dělá nárok na oficiální reprezentaci celé Číny a jeho oficiální název zní Čínská republika.

Zájem o stavební spoření loni klesl

Stavební spořitelny loni půjčily Čechům přes 45 miliard korun. Vyplývá to z údajů čtyř z pěti stavebních spořitelen, které čísla za loňský rok zveřejnily, a z výsledků Českomoravské stavební spořitelny do loňského listopadu. V roce 2010 poskytly spořitelny podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen téměř 114.000 úvěrů za 58 miliard korun. Sněmovna na počátku loňského listopadu přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření na nejvýše 2000 korun ročně. Zdaňují se i úroky z vkladu. Ministerstvo financí chystá i další změny, například omezení využití státní podpory pouze na bydlení. Podle odhadů asociace by měl být ale příští rok mírně lepší, a to z pohledu úvěrů i nových smluv.

V Dukovanech začala plánovaná odstávka třetího bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany v sobotu začala plánovaná odstávka třetího výrobního bloku. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Energetici při ní vymění část jaderného paliva a provedou revize. Jeden ze čtyř dukovanských reaktorů bude mimo provoz zhruba měsíc. Třetí dukovanský blok má od roku 2009 výkon 500 megawattů (MW), jeho zvýšení z projektovaných 440 MW umožnila rozsáhlá modernizace výrobních zařízení. Obnova systémů ale ještě neskončila. Během nynější odstávky bude pokračovat zlepšování systému kontroly a řízení. Starší ze dvou českých atomových elektráren byla i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba se meziročně zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan.

V Pohořelicích vyhořela střecha francouzské firmy

V Pohořelicích na Brněnsku vyhořela střecha výrobního objektu francouzské společnosti S.N.O.P. Nikdo nebyl zraněn. Plameny podle mluvčího hasičů Jaroslava Haida vyšlehly při pokládání izolace v přístavbě objektu. Škoda přesáhne milion korun. Požár je letošním největším výjezdem jihomoravského hasičského sboru. Na místě zasahovalo celkem devět jednotek. S.N.O.P. se zabývá lisováním a svařováním ocelových dílů pro automobilový průmysl. Pohořelický podnik zaměstnává zhruba 250 lidí. V pohořelické průmyslové zóně hořela naposledy střecha jedné z hal v roce 2008.

Spadané stromy zastavily vlaky u Železného Brodu

Popadané stromy zastavily v neděli ráno vlaky na hlavní železniční trati z Liberce na Pardubice. Nedaleko Železného Brodu ve směru na Semily narazil vlak do spadlého stromu a vykolejil, nikomu se nic nestalo. Provoz na trati se podařilo v 11:15 obnovit, přestože České dráhy původně počítaly s výlukou až do 15:00. Stále ale zůstává uzavřena trať z Železného Brodu na Tanvald a Harrachov. Je tam víc popadaných stromů, řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. K popadaným stromům vyjížděli v noci i silničáři a hasiči. Všechny silnice jsou ale průjezdné a sjízdné, s výjimkou silnice 290 v Bílém Potoce a Hejnicích, kterou zavál sníh. V Libereckém kraji se oteplilo a vyjasnilo. Objevují se jen přeháňky, které jsou v horách sněhové a v nižších polohách smíšené či dešťové. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy mohou ležet zbytky rozbředlého sněhu, které mohou namrzat.

Digitalizována je čtvrtina kin, ostatním hrozí příští rok zánik

Mnoha tuzemským kinům od příštího roku hrozí zánik, protože nejsou vybavena digitální technologií. Nové filmy totiž od roku 2013 už nebudou distribuovány na klasických filmových kopiích, ale pouze v digitální formě. Moderními digitálními technologiemi je přitom nyní v Česku vybavena necelá čtvrtina z 470 biografů, jejichž modernizace připadá v úvahu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a portálu Digitálníkino.cz. Digitalizováno je nyní v Česku všech 26 multikin a 106 klasických biografů. Nejdále podle ČSÚ postoupila digitalizace klasických kin v Praze, kde v závěru loňského roku byly zmodernizovány dvě třetiny biografů. Naopak na Olomoucku, Pardubicku a Královéhradecku je připravena k projekcím v nových digitálních formátech pouze necelá desetina původních kin. Technologií umožňující promítat ve 3D formátu bylo loni vybaveno 72 sálů v multikinech a 77 sálů v ostatních kinech. Nové digitální technologie umožnily kinům nasazovat filmové novinky stejně rychle jako multikina.

Hlavní cena festivalu krátkých filmů putuje do Francie

Hlavní cena letošního ročníku Mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha putuje do Francie. Získal ji režisér Rudi Rosenberg za snímek Aglaée. Ocenění byla v sobotu vyhlášena v pražském kině Světozor. Přehlídka tu v neděli končí. Vítězný snímek vypráví příběh chlapce, který prohraje na školním hřišti sázku a musí pozvat na rande postiženou spolužačku. Cenu si z Prahy odnáší také švédský režisér Jens Assur, kterému porota udělila zvláštní uznání za film s názvem Zabij kuře, vystrašíš opici. Ukazuje, jaké následky pro život člověka mají v Číně národní politika a strategie. Dalšího zvláštního uznání se dostalo skotskému režisérovi Paulu Wrightovi a jeho snímku Než se řeka zbarví rudě, vyprávějícím o šestnáctileté Chloe, která s rodiči tráví život na cestách hledáním mystické rudé řeky. Romance z jednoho domu seniorů pod názvem Láska na první pohled pak vynesla diváckou cenu Michaelu Daviesovi. Letošní mezinárodní soutěže se zúčastnilo 20 filmů z 15 zemí. V porotě, která udělila hlavní cenu s finanční odměnou 5000 eur a tři zvláštní uznání, zasedli za české tvůrce spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová a designér Aleš Najbrt.

Pohřeb skokana Rašky bude v sobotu ve Frenštátě

Pohřeb legendárního skokana na lyžích Jiřího Rašky se uskuteční v sobotu 28. ledna ve 14:00 ve smuteční obřadní síni ve Frenštátě pod Radhoštěm. O den dříve se v městském kině od 16:00 uskuteční pietní rozloučení pro veřejnost s olympijským vítězem z Grenoblu 1968. Raška zemřel v pátek ve věku 70 let. Nejslavnější český skokan na lyžích a vítěz domácí ankety o lyžaře století byl hospitalizován delší dobu. Jednasedmdesáté narozeniny by rodák z Frenštátu pod Radhoštěm oslavil za dva týdny 4. února. Raška vybojoval na olympiádě v Grenoblu vedle zlaté medaile na středním můstku ještě stříbro na velkém můstku. Mezi jeho největší úspěchy patřilo také vítězství na prestižním Intersporturné v roce 1971, o rok později získal bronzovou medaili na prvním mistrovství světa v letech.

Ze sportu:

Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil druhý v závodě Světového poháru na 15 kilometrů klasickou technikou v Otepää a popáté v kariéře vystoupil v Estonsku na stupně vítězů. Suverénně vyhrál Švýcar Dario Cologna, král Tour de Ski, který českého reprezentanta porazil o 24 vteřin. Třetí byl Kanaďan Devon Kershaw.

Cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil druhé místo v závěrečném závodu Světového poháru v Hoogerheide, jenž byl generálkou na mistrovství světa. Dvojnásobný světový šampion dnes v Nizozemsku nestačil jen na Belgičana Kevina Pauwelse, jenž si vítězstvím zajistil celkové prvenství v seriálu.

Tenista Tomáš Berdych postoupil stejně jako před rokem do čtvrtfinále grandslamového Australian Open. Sedmý nasazený hráč v osmifinále porazil Španěla Nicoláse Almagra 4:6, 7:6, 7:6 a 7:6. V boji o semifinále Berdycha čeká v Melbourne utkání s Rafaelem Nadalem ze Španělska, druhým nasazeným tenistou a vítězem turnaje z roku 2009.

Český tým pro první kolo Fed Cupu proti Německu vytvoří Petra Kvitová, Iveta Benešová, Lucie Hradecká a Barbora Záhlavová-Strýcová. Čtveřici tenistek, která zahájí 4. a 5. února ve Stuttgartu cestu za obhajobou loňského triumfu, nominoval v dějišti Australian Open kapitán Petr Pála.

Potřetí během letošního Australian Open zahájí Petra Kvitová program v Rod Laver Areně. Soupeřkou turnajové dvojky bude v pondělí od 1:00 SEČ v duelu o čtvrtfinále bývalá jednička Ana Ivanovičová ze Srbska.

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie, který si v sobotní utkání na ledě New Jersey obnovil zranění třísel, by měl podle deníku Philadelphia Inquirer vynechat příští dva zápasy a vrátit se do hry až po pauze pro Utkání hvězd. Devětatřicetiletý nejproduktivnější Evropan historie NHL tak vynechá duel s Bostonem a úterní zápas na ledě Floridy. Další utkání pak čeká Philadelphii až v úterý 31. ledna proti Winnipegu.

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Ivan Hašek byl jmenován novým trenérem saúdskoarabského klubu Al Hilál. Ve funkci nahradil odvolaného Němce Thomase Dolla. S klubem podepsal v sobotu smlouvu, trenérské role by se měl ujmout začátkem února. Klub o tom informoval na svém webu. Osmačtyřicetiletý Hašek tak bude pokračovat v práci na Blízkém východě. Po červnovém nečekaném konci v roli předsedy českého fotbalu se vrátil do Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech, kde působil již v letech 2007-2009. V listopadu ho však vedení klubu odvolalo.

Basketbalisté Nymburka v dnešním utkání VTB ligy porazili litevský klub Lietuvos Rytas 80:73, v soutěži mají šestou výhru a stále také naději na postup do play off. Středočeši nyní mají bilanci šesti výher a pěti porážek stejně jako čtvrtý tým skupiny B Mariupol. Právě první čtyři týmy si zajistí účast ve vyřazovacích bojích. Rytas má na kontě pět výher i porážek.

Michal Šlesingr obsadil páté a jeho reprezentační kolega Jaroslav Soukup sedmé místo v sobotním závodu Světového poháru biatlonistů s hromadným startem v Anterselvě. Štafeta žen byla jedenáctá.

Český lyžař Kryštof Krýzl byl jednadvacátý ve slalomu Světového poháru v Kitzbühelu, v sezoně bodoval již v šestém slalomu a počtvrté za sebou. Závod vyhrál Ital Cristian Deville před Rakušanem Mariem Mattem a Chorvatem Ivicou Kosteličem. Krýzl postoupil do druhého kola z 29. místa, na vedoucího Matta ztrácel 3,87 sekundy. V druhém dějství však využil lepší podmínky na trati a zajel šestý čas kola. V sezoně byl lepší pouze ve slalomu v Adelbodenu (12.) a stejný výsledek předvedl v Adelbodenu v obřím slalomu.

Martin Koukal obsadil čtvrté místo na rakouském Dolomitenlaufu, který byl druhým dílem FIS Marathon Cupu v dálkovém běhu na lyžích. Po 42 kilometrech volnou technikou ztratil někdejší mistr světa, který se rozhodl věnovat v této sezoně maratonským běhům, jen necelé dvě sekundy na vítězného Itala Fabia Santuse.

Čeští krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner budou na nadcházejícím mistrovství Evropy čelit v boji o medaile dvěma "novým" soupeřům. Po dvouleté pauze se na amatérský led vrací olympijský šampion z roku 2006 Rus Jevgenij Pljuščenko a díky ohromnému výkonnostnímu vzestupu je zatím nejlepším Evropanem této sezony Španěl Javier Fernández. Právě tito dva budou na šampionátu, který začne v pondělí v britském Sheffieldu, hlavními kandidáty na titul.

Bez českých rychlobruslařem bude v neděli pokračovat v Salt Lake City Světový pohár. Martina Sáblíková nebude v USA startovat proto, že v dějišti olympijských her 2002 jsou na programu jen závody na 500 a 1000 metrů, Karolína Erbanová se zase soustředí na nadcházející světový šampionát ve sprintu, který se uskuteční příští týden v Calgary. Tam se obě rychlobruslařky pod vedením trenéra Petra Nováka momentálně připravují.

Počasí v Česku:

V noci bude zataženo až oblačno a déšť nebo přeháňky, od středních poloh sněhové. Teploty klesnou na 4 stupně až nulu. V pondělí čekáme oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh srážky sněhové. Teploty vystoupí na 2 až 6 stupňů, na horách bude kolem 2 pod nulou.

Meteorologové varují před tím, že po předpokládaných srážkách mohou stoupat hladiny řek v západních, středních a jižních Čechách. Na horách se zase mohou vlivem sněžení a silného větru tvořit závěje a sněhové jazyky. Jejich upozornění platí do pondělního poledne. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).