Zprávy

0:00
/
0:00

Tymošenko dostal azyl v ČR

Manžel bývalé ukrajinské premiérky Oleksandr Tymošenko obdržel v České republice azyl. Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích to potvrdil ministr vnitra Jan Kubice. Tymošenko zažádal o azyl již před několika měsíci. Expremiérka Tymošenková byla loni na Ukrajině odsouzena na sedm let v procesu, který Západ ostře kritizoval jako politicky motivovaný. Podle Kubiceho by azyl pro manžela Tymošenkové nijak neměl ovlivnit vztahy mezi Českou republikou a Ukrajinou. Podle něj to je rozhodnutí ministerstva vnitra a ne ministerstva zahraničních věcí. "To znamená, že jde o vnitřní záležitost České republiky," řekl Kubice. Politický azyl Oleksandra Tymošenka v Česku je podle ukrajinské vládní Strany regionů motivován finančně. Manžel bývalé premiérky, který v ČR podniká, chtěl údajně v zahraničí "uklidit" peníze, které jeho manželka získala od "politických sponzorů". Ukrajinským médiím to řekl poslanec Strany regionů Vadym Kolesničenko.

Dominik Duka se stal kardinálem

Pražský arcibiskup Dominik Duka se stal kardinálem. Jmenoval ho papež Benedikt XVI. na závěr mše, kterou sloužil při příležitosti Zjevení Páně, informovalo ČTK pražské arcibiskupství. Česká republika měla k dnešku pouze jednoho kardinála, a to Miloslava Vlka. Duka se stal 22. kardinálem z českých a moravských diecézí. Jmenovací dekret převezme v únoru. "Pražský arcibiskup Dominik Duka se jmenováním kardinálem stává spolu s ostatními 22 nově jmenovanými kardinály papežovým spolupracovníkem a poradcem v církevních záležitostech," uvedlo arcibiskupství. Rozhodnutí papeže uvítal prezident Václav Klaus. Kardinál Vlk, jehož Dominik Duka v pražské arcidiecézi nahradil, letos 17. května oslaví 80. narozeniny. Proto se již nebude moci účastnit volby papeže. Toho při konkláve volí pouze kardinálové mladší osmdesáti let. Nově mezi nimi bude tedy i osmašedesátiletý Dominik Duka. Konzistoř s novými kardinály zasedne poprvé 18. února. Noví kardinálové převezmou jmenovací dekret. Den poté bude papež spolu s novými kardinály v bazilice sv. Petra sloužit slavnostní mši, při níž budou předány také kardinálské prsteny.

Duka: Dohoda církví o vyrovnání se státem je jediné řešení

Dohoda o finančním vyrovnání státu s církvemi je historická. Jde o jediné kompromisní řešení. Stát i církev musely při vyjednávání ustoupit ze svých požadavků, uvedl kardinál Dominik Duka. "Chceme tuto smlouvu dodržet a očekáváme od vlády, že tato smlouva dodržena bude," řekl na tiskové konferenci v Arcibiskupském paláci. Vládní strany nyní jednají o podobě církevních restitucí. Věci veřejné přitom chtějí odložit výplatu finančních kompenzací na dobu ekonomického růstu. Kardinál vyjádřil obavu nad tím, pokud by se církve rozhodly domáhat se svých práv soudní cestou. Nebylo by to příjemné ani pro církev, ani pro společnost, vysvětlil Duka.

Petr Nečas jednal s francouzským premiérem Fillonem

Český premiér Petr Nečas jednal v Paříži se svým francouzským protějškem Francoisem Fillonem. Podle informací ČTK hovořili o ekonomických problémech Evropské unie, energetice, ale i vědecké spolupráci obou zemí. ČR nyní zvažuje, zda se připojí ke vznikající smlouvě eurozóny o fiskální odpovědnosti, a právě tento vznikající dokument byl jedním z okruhů diskuse premiérů ČR a Francie. Řada věcí, které hodlá eurozóna pomocí smlouvy zavést, je Česku podle starších Nečasových vyjádření sympatická a má její podporu. Jde třeba o usilování o vyrovnané rozpočty či o automatičtější trestání těch, kteří poruší dohodnutá pravidla. Přesto by se dokument podle názoru Prahy měl vztahovat pouze na země, které už eurem platí. Podle dobře informovaného zdroje ČTK Nečas s Fillonem hovořili také o energetické spolupráci obou zemí.

ČSSD chce mimořádnou schůzi sněmovny k čerpání eurofondů

Opoziční ČSSD bude žádat o svolání mimořádné schůze sněmovny k čerpání evropských fondů. Nejhorší situace je podle sociálních demokratů v operačních programech, které obhospodařují ministerstva školství, životního prostředí a pro místní rozvoj. Reálně Česku hrozí, že přijde o desítky miliard korun, možné je však i úplné zastavení evropských dotací. Uvedli to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a někdejší eurokomisař Vladimír Špidla. Podle něj by Evropská unie mohla zastavit čerpání fondů kvůli tomu, že český systém kontroly neodpovídá nárokům Evropské komise. "Není nezávislý," uvedl někdejší premiér a eurokomisař. Česko by mohlo vyčerpat za nynější období 2007 až 2013 celkem asi 789 miliard korun. Z českých zdrojů šlo na jednotlivé projekty dosud 290,5 miliardy korun, unie z nich proplatila nebo proplatí 132,6 miliardy korun. Hodnota v Česku schválených žádostí je prý 550 miliard korun. Z unie by mohlo přijít ještě 656,6 miliardy korun, uvedl Špidla.

ČSSD dodá pro přímou volbu prezidenta více než tři pětiny svých hlasů

Pro přímou volbu prezidenta bude podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) hlasovat více než třípětinová většina senátorů sociální demokracie. Štěch to uvedl na tiskové konferenci strany. Zpochybňování podpory označil za "trapné divadlo", z něhož obvinil premiéra a předsedu ODS Petra Nečase. "Senátorský klub sociální demokracie disponuje velmi silnou většinou, daleko větší než tři pětiny hlasů, která podpoří přímou volbu prezidenta," uvedl Štěch. Pokud ostatní strany zajistí obdobný přístup u svých členů v Senátu, přímá volba bude schválena, míní Milan Štěch. Předseda Senátu se také ohradil proti spekulacím, že horní komora bude změnu ústavy brzdit. Podotkl, že vládní návrh byl sněmovně předložen koncem loňského června. "A není určitě naší vinou, že do Senátu byl návrh předán až 3. ledna letošního roku," poznamenal. Připomněl, že Senát bude o přímé volbě rozhodovat ve druhém únorovém týdnu.

Počet policistů klesl o téměř 2200

Počet policistů v Česku se meziročně snížil o téměř 2200. K prvnímu lednu 2011 policejní prezidium evidovalo 41.224 policistů, k prvnímu dni letošního roku bylo v ČR 39.037 příslušníků sboru. Uvedla to mluvčí prezidia Veronika Hodačová. Podle propočtů policejního prezidia by v zemi mělo být nejméně 40.309 policistů, již delší dobu je však v souvislosti s úspornými opatřeními zastaven plošný nábor. Policejní prezident Petr Lessy v minulosti označil devětatřicetitisícovou hranici, k níž nyní počet policistů klesl, za "naprosto kritickou". Ministr vnitra Jan Kubice před časem přislíbil, že se nábor postupně obnoví. Nebude prý ale celoplošný. Personální posílení má přijít zejména v regionech, kde je vyšší míra kriminality. Loni policie přijala například 50 nových lidí do vznikající speciální pořádkové jednotky, která bude dočasně sídlit ve Varnsdorfu a má působit na severu Čech.

Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 18,4 mld. Kč

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 18,4 miliardy korun, který byl meziročně o 8,5 miliardy korun vyšší. Obrat zahraničního obchodu vzrostl na 511,6 miliardy korun a dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od vzniku České republiky. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle předběžných údajů přeshraniční statistiky se v listopadu meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 9,6 procenta a dovoz o 6,3 procenta. Po sezonním očištění se vývoz v listopadu meziměsíčně zvýšil o 0,6 procenta a dovoz o 2,7 procenta. Trend vývoje podle statistiků ukazuje na růst vývozu o 1,1 procenta a dovozu o 0,9 procenta. Vlivem oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám rostl zahraniční obchod pomaleji při přepočtu na eura (vývoz o 6,1 procenta a dovoz o 2,9 procenta) a dolary (vývoz o 5,2 procenta a dovoz o 2,1 procenta) než obchod vyjádřený v českých korunách.

Analytici: Listopadový průmysl předčil veškerá očekávání

Výsledek listopadové průmyslové výroby sice překonal i ta nejoptimističtější očekávání, ale nelze jej přeceňovat, shodli se analytici oslovení ČTK. Jde podle nich o kompenzaci předchozího slabého čísla a jednorázové zlepšení díky dokončení řady zakázek. Pro první měsíce roku 2012 jsou spíše pesimisty. Průmyslová výroba se zvýšila o 2,7 procenta ve srovnání s říjnem, respektive o 5,4 procenta meziročně. "Výsledky průmyslu po delší době překvapily v pozitivním směru, a to dokonce tak, že dynamika produkce předčila veškeré odhady," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Čísla ale nelze přeceňovat. Značným dílem k němu totiž z důležitých zpracovatelských odvětví přispěly opět pouze výroba aut, a strojírenství, kde ovšem sehrálo roli jednorázové dokončení většího množství zakázek, dodal. "Listopadové výsledky průmyslové výroby nepotvrdily očekávaný pokles průmyslové výroby, ale překvapivě se vrátily ke své letní dynamice růstu. Výsledky nicméně potvrzují slabost domácí poptávky, která brzdí daleko rychleji než poptávka ze zahraničí," řekl ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

ČSÚ: Stavebnictví v listopadu zpomalilo pokles na 2,3 pct

České stavebnictví loni v listopadu meziročně zpomalilo pokles na 2,3 procenta po říjnovém propadu o osm procent. Počet bytů, které se začaly stavět, v listopadu meziročně klesl o 10,8 procenta a dokončených o 34,2 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. "Stavební produkce sice už meziročně neklesá o osm procent jako v říjnu, ale ani pokles o 2,3 procenta není zrovna uspokojivý. Ve skutečnosti ale ani toto číslo neukazuje pravou realitu. Řada lidí se totiž snažila urychlit stavební práce kvůli očekávanému růstu daně z přidané hodnoty," uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Odvětví pokračovalo v poklesu navzdory dobrému počasí, které stavařům přálo, komentoval čísla prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. "Nejhůře je na tom dopravní infrastruktura, která je téměř výhradně závislá na vypisování veřejných zakázek - a těch je díky vládní politice škrtů stále méně," řekl ČTK šéf svazu.

MZ doporučuje ženám s prsními implantáty PIP jejich odstranění

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby ženy s vadnými prsními implantáty PIP si je daly odstranit. Pokud operaci podstupovat nechtějí, mají chodit na pravidelné kontroly. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. V ČR byly implantáty PIP voperovány ze zdravotních i kosmetických důvodů 2000 žen. Český lékový ústav dostal jedno hlášení "nežádoucí příhody". "Ministerstvo respektuje doporučení odborných společností, aby si ženy nechaly vadné implantáty z Francie odstranit. Kdo tuto operaci zaplatí, se bude řešit v následujících týdnech za účasti zdravotních pojišťoven," řekl. Doporučení odborných společností platí pro všechny pacientky, ať dostaly prsní náhradu PIP ze zdravotních nebo kosmetických důvodů. Celkem bylo v ČR voperováno 3000 implantátů 2000 ženám, některé potřebovaly náhradu či zvětšení jen jednoho prsu. Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila v letech 2007 až 2010 tuto operaci 210 ženám.

CVVM: Se svým životem je spokojena více než polovina Čechů

Více než polovina obyvatel Česka je spokojena se svým životem. Opačné stanovisko k této otázce zaujímá 18 procent lidí. Zhruba čtvrtina občanů tvrdí, že není "ani spokojena, ani nespokojena". Podle průzkumu, který udělalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) loni v prosinci, jsou přitom spokojenější mladší lidé, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a z hlediska rodinného stavu svobodní. V porovnání s předchozím listopadovým průzkumem se výsledky nezměnily, výraznější změny analytici neznamenali ani z hlediska dlouhodobého vývoje. Velkou spokojenost se svým životem v prosinci vyjádřilo 11 procent lidí a 45 procent uvedlo, že je spíše spokojeno. Naopak velmi nespokojeno je s ním pět procent veřejnosti a 13 procent spíše nespokojeno. "Spokojenost se životem výrazně roste s klesajícím věkem, se zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání, se zlepšující se životní úrovní a rostoucím příjmem," uvedlo CVVM s tím, že méně spokojeni jsou důchodci, nezaměstnaní, lidé pracující v dělnických profesích, rozvedení nebo ovdovělí a lidé, kteří žijí osaměle.

Ukrajinská menšina v ČR se za pět let zvětšila o třetinu

Ukrajinská menšina v Česku se v posledních letech rychle rozrůstá. Za posledních pět let se počet jejích příslušníků, kteří v zemi trvale žijí, zvedl o třetinu. Zatímco v roce 2007 mohlo v ČR natrvalo zůstat zhruba 32.600 lidí z Ukrajiny, loni na konci listopadu mělo povolení k trvalému pobytu téměř 50.100 Ukrajinců a Ukrajinek. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra. Celkem v zemi legálně pobývalo 106.040 Ukrajinců. Podle výsledků sčítání lidu bylo koncem března v ČR 117.810 Ukrajinců. Ukrajinská menšina patří v Česku k uznávaným minoritám. Má svou zástupkyni také v radě vlády pro národnostní menšiny. V ČR působí čtyři hlavní ukrajinské organizace a několik dalších menších. Pro své akce získaly v roce 2010 podle vládní zprávy dotace celkem 1,64 milionu korun. Na své projekty pak od měst dostaly zhruba 123.000 korun a od ministerstev školství a kultury 2,39 milionu.

V Česku přibývá komunálního odpadu

V České republice v roce 2010 vzniklo o 16 procent víc komunálních odpadů než v roce 2003. Celkem domácnosti a města předloni vyprodukovaly 5,36 milionu tun odpadů. Na jednoho obyvatele tak připadlo zhruba 510 kilogramů komunálních odpadů. Podíl nevytříděného odpadu činil 59 procent, což je nejnižší hodnota za celé sledované období. Průměr se v prvním desetiletí pohyboval kolem 62 procent. V popelnicích na netříděné zbytky tak reálně na jednoho Čecha skončilo zhruba 300 kilogramů odpadu. Postupně od roku 2003 narůstá materiálové využití komunálních odpadů, v současnosti se jich recykluje čtvrtina. V porovnání s ostatními zeměmi EU si Česko vede velmi dobře. Produkce komunálních odpadů patří k nejnižším v evropské sedmadvacítce, což souvisí s kupní silou, spotřebitelským chováním a četností výměny spotřebního zboží.

Most dostal padesátimilionovou pokutu za průmyslovou zónu

Mostecký magistrát má vrátit státu skoro 50 milionů korun z dotací na průmyslovou zónu Joseph. Projekt stál zhruba tři čtvrtě miliardy korun, nepřinesl ale očekávaný počet pracovních míst. Novinářům to potvrdilo vedení města. Proti rozhodnutí se odvolalo a chce se státem ještě jednat o snížení sankce. Město argumentuje tím, že další rozšiřování průmyslových podniků se chystá. Nesplnění podmínek prý způsobila hospodářská recese.

Poklady Kremlu přilákaly už 18.000 návštěvníků

Výstava Carský dvůr pod žezlem Romanovců v Císařské konírně Pražského hradu přilákala během necelého měsíce už přes 18.000 lidí. Podle ředitele tiskového odboru Radima Ochvata se tak zařadila mezi nejúspěšnější výstavní projekty pořádané Správou Pražského hradu. Expozice ukazuje život zakladatelů ruského impéria, carů z rodu Romanovců. Návštěvníci mají možnost vidět na 150 památek, mimo jiné ceremoniální oblečení, dvorské nádobí, zbraně, jezdeckou výzbroj a cenné liturgické předměty, uvedl Ochvat. Výstava bude otevřena až do 4. března, Správa Pražského hradu ale doporučuje nenechávat si návštěvu na poslední chvíli. Kapacita výstavy je totiž omezená.

V kostele sv. Salvátora se uskuteční rekviem za Josefa Škvoreckého

Rekviem za spisovatele Josefa Škvoreckého se uskuteční v kostele Nejsvětějšího Salvátora u Karlova mostu ve středu 11. ledna od 17:00. Zádušní mši bude sloužit Tomáš Halík, hudební doprovod zajistí titulární varhaník kostela Robert Hugo, hudebník Jiří Stivín a další. ČTK o tom informovala Jana Šlefrová z Literární akademie (Soukromá vysoká škola J. Škvoreckého), která se na akci částečně podílí. Josef Škvorecký, významný spisovatel a nakladatel, zemřel v úterý v Torontu ve věku 87 let.

Náchod chce sochu Josefa Škvoreckého

Náchodská radnice vyhlásí veřejnou sbírku na zhotovení sochy spisovatele a exilového nakladatele Josefa Škvoreckého. Náchodského rodáka, který zemřel v úterý v Torontu 87 letech, uctí město 9. února také vzpomínkovým večerem, který doplní výstava fotografií. Informoval o tom mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. Spisovatele by ve městě měla připomínat tzv. Škvoreckého lavička na Masarykově náměstí, jehož úpravy chystá Náchod v letošním roce. Město chce také vyznačit naučnou stezku po stopách Josefa Škvoreckého. Škvoreckému bude věnovaný i letošní ročník festivalu studentské tvořivosti Náchodská prima sezóna, který se uskuteční v prvním květnovém týdnu. V neděli 8. ledna v náchodském kostele svatého Vavřince proběhne od 09:00 smuteční mše.

Ze sportu:

Tenisté Petra Kvitová a Tomáš Berdych postoupili do finále Hopmanova poháru. Český pár zdolal Dánsko 2:0 a bez porážky vyhrál skupinu A. V sobotu vyzve v Perthu v boji o titul francouzskou dvojici Marion Bartoliová a Richard Gasquet. Kvitová s Berdychem rozhodli o své výhře i v třetím utkání již po dvouhrách. Wimbledonská vítězka v ostře sledovaném duelu porazila světovou jedničku Caroline Wozniackou 7:6, 3:6 a 6:4. Sedmý hráč světa Berdych potvrdil roli jasného favorita proti Frederiku Nielsenovi a 236. tenistu žebříčku ATP zdolal 6:1, 6:3. Češi jsou ve finále soutěže poprvé po 18 letech.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová ovládla potřetí za sebou závod na 500 metrů na vícebojařském mistrovství Evropy v Budapešti. Na otevřeném kluzišti v centru maďarské metropole se představila v poslední dvanácté rozjížďce a splnila roli favoritky, když se jako jediná dostala pod 40 sekund. Druhou Nizozemku Ireen Wüstovou porazila o 34 setin sekundy. Obhájkyně celkového triumfu Martina Sáblíková byla na své nejslabší trati čtrnáctá, když za svou tréninkovou partnerkou zaostala o 1,92 sekundy.

Hokejista Petr Mrázek byl vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa hráčů do 20 let a byl zvolen i do All Star týmu turnaje. Devatenáctiletý hráč týmu zámořské juniorské OHL Ottawa 67's dosáhl unikátního zápisu, protože byl oceněn i přesto, že Česko nezasáhlo do bojů o medaile a skončilo páté. Mezi hvězdami šampionátu se objevil český zástupce poprvé od roku 2005, kdy byl vybrán direktoriátem turnaje nejlepším gólmanem a rovněž zařazen akreditovanými novináři do nejlepší šestice Marek Schwarz.

Českého útočníka Milana Michálka z Ottawy zvolili fanoušci do Utkání hvězd NHL. Sedmadvacetiletého hokejistu v elitní pětici pro zápas, který se 29. ledna uskuteční právě v kanadské metropoli, doplní spoluhráči Daniel Alfredsson, Jason Spezza s Erikem Karlssonem a Dion Phaneuf z Toronta s brankářem Timem Thomasem z Bostonu. Milan Michálek dostal od příznivců 743.977 hlasů a v pořadí útočníků obsadil třetí místo.

Hokejisté pražské Sparty porazili v předehrávce 36. kola extraligy Třinec 5:4 po samostatných nájezdech a zvýšili svůj náskok v čele tabulky na šest bodů před druhou Plzní, s kterou v úterý prohráli. Oceláři sice dokázali smazat tříbrankovou ztrátu, ale v rozstřelu rozhodl Petr Ton. Úřadující mistr i kvůli kontumační prohře s Plzní získal za posledních osm zápasů jen čtyři body a je sedmý.

Poprvé v letošním ročníku Rallye Dakar se Aleš Loprais s Tatrou prosadil na stupně vítězů. V páté etapě skončil mezi kamiony druhý, když souboj o vítězství s Nizozemcem Gerardem de Rooyem na 177 km dlouhém měřeném úseku prohrál jen o 14 sekund. Celkově zůstal Loprais čtvrtý, vedení si pojistil De Rooy.

David Svoboda se stal podruhé za sebou a počtvrté v kariéře vítězem ankety Pětibojař roku. V hlasování trenérů a funkcionářů Českého svazu moderního pětiboje vyhrál v hodnocení minulé sezony suverénně před Natálií Dianovou, za kterou těsně o bod skončil třetí Ondřej Polívka.

Silnice na Harrachov a Polsko je pro kamiony opět průjezdná

Silnice I/10 na Harrachov a Polsko je od pátečního odpoledne pro kamionovou dopravu opět průjezdná. Na frekventovaném tahu byly od čtvrtečního pozdního večera problémy kvůli sněhu a uvízlým kamionům. Odpoledne už mohou nákladní auta jezdit v obou směrech, řekl ČTK hlavní dispečer krajské společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil. V Libereckém kraji postupně přestává sněžit. Problémy by ale stále mohl způsobovat silný vítr, kvůli kterému se mohou vytvářet sněhové jazyky. V noci v horách vyjížděli i hasiči. Odstraňovali popadané stromy například v okolí Harrachova nebo Josefova Dolu. V Deštné na Českolipsku spadl ve čtvrtek večer strom na automobil. Muže se zlomenou rukou převezli záchranáři do nemocnice v České Lípě.

V Krkonoších a Jeseníkách po sněžení stouplo nebezpečí lavin

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení minulých dní stouplo na třetí stupeň z pětibodové škály. Třetí stupeň je nejzrádnější. Túry již vyžadují zkušené posouzení a horská služba je vůbec nedoporučuje. Za posledních 48 hodin na hřebenech napadlo okolo 60 centimetrů sněhu, uvedl lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Špindlerův Mlýn. Také v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách vyhlásila horská služba třetí lavinový stupeň. Horští záchranáři varují návštěvníky hor, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale i do ostatních míst mimo turisticky značené cesty. ČTK to řekl šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

Počasí v Česku:

V noci bude oblačno až polojasno, na horách místy sněhové přeháňky, jinde jen ojediněle. Ochladí se na nulu až -4 stupně. Zítra čekáme oblačno, místy sněhové přeháňky, od západu až zataženo se sněžením. Teploty od dvou do šesti stupňů, na horách -2.