Zprávy

Začaly vánoční svátky

Začaly vánoční svátky. Pro křesťany jsou Vánoce vyvrcholením adventu, který vnímají jako dobu ztišení, soustředění a těšení. Připomínají si, že před více než dvěma tisíci lety se narodil Ježíš Kristus. Svátek Narození Páně se na datu 25. prosince ustálil zřejmě v 5. století. "Ježíškovi", který nosí českým dětem dárky, je podstatně méně než 2000 let. Vždyť i zvyk stavět na Vánoce jesličky je starý teprve sedm století a v českých zemích zdomácněl až před dvěma sty lety. Tradice vánočních stromků je ještě o něco mladší, stejně jako tradice adventního věnce se čtyřmi svícemi.

Na Vánoce chodí do kostela nejen věřící, ale i ti, kdo nemají víru v Boha nebo ji nepraktikují. I to je důvodem, proč se na některých místech neslouží katolické mše se svatým přijímáním, ale koná se jen bohoslužba slova. Tradice půlnočních bohoslužeb je živá i v Církvi československé husitské. Půlnoční mše se bude sloužit v desítkách katolických kostelů. Sloužit se budou i v cizích jazycích. V rodné řeči si mohou bohoslužbu vyslechnout Italové, Francouzi nebo Vietnamci.

I na Štědrý den lidé v pražských ulicích vzpomínali na Václava Havla

Štědrý den si v historickém centru Prahy užívají zahraniční turisté i lidé, kteří se tu tradičně setkávají s přáteli. Živo bylo i v supermarketech a obchodních domech, kde lidé kupovali poslední vánoční dárky pro své blízké. Na pietních místech spojených s osobností Václava Havla stále hoří svíčky. Novým pietním místem je břeh Vltavy u vstupu na Kampu, kde se kromě obrovského plátna s Havlovým podpisem a tradičním červeným srdíčkem objevilo na nábřežní zdi u Říční ulice skromné graffiti s Havlovou podobiznou a nápisem Life is Mystery, his Life is History. Hoří zde svíčky, stejně jako na vinohradském hřbitově u hrobky rodiny Havlových, kam má být v příštích dnech umístěna urna s popelem bývalého prezidenta.

Centrum Prahy ale ovládla také vánoční nálada, ulice byly plné především tatínků s dětmi - to aby nedočkavé před příchodem Ježíška ukrátily čas. Řada Pražanů tradičně zamířila do zoo, která na připravila vánoční komentované krmení. Otevřeny byly brány některých muzeí. Živo bylo na vánočních trzích na Staroměstském náměstí. Počasí připomínalo spíše listopad, foukal vítr, zatímco před rokem byl ve stejné době alespoň zasněžený Petřín a sníh se leckde udržel i na střechách.

Zádušní mše za Havla se zúčastnili čeští i světoví představitelé

Účastí na páteční zádušní mši ve Svatovítském chrámu na Pražském hradě vzdali čest památce zesnulého prezidenta Václava Havla čeští i světoví státníci a další hosté. Tisíce lidí sledovaly státní pohřeb nedaleko katedrály prostřednictvím velkoplošných obrazovek. Obřadem vyvrcholil třídenní státní smutek. Prezident zemřel v neděli ve věku 75 let. Na státní pohřeb, který začal ve 12:00 minutou ticha, přicestovalo téměř pět desítek zahraničních delegací, mimo jiné 15 prezidentů. Obřadu byli přítomní například ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy, dále prezidenti Německa, Slovenska, Rakouska a řady dalších zemí. Vedle kázání pražského arcibiskupa Dominika Duky přítomní vyslechli i poselství papeže Benedikta XVI., které přednesl jeho vyslanec Giovanni Coppa, a projevy prezidenta Václava Klause, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a bývalé šéfky americké diplomacie Madeleine Albrightové. Při projevech se katedrálou nesla především slova o svobodě a nutnosti za ni bojovat. Karel Schwarzenberg slíbil, že on i jiní budou dál usilovat o pravdu a lásku, o něž se Havel snažil. Madeleine Albrightová uvedla, že málokdo byl víc Čechem než zesnulý prezident, který patřil k nejrespektovanějším mužům planety. I když podle Václava Klause se zesnulým Havlem mnohé odchází, neodchází s ním myšlenka, že za svobodu stojí přinášet oběti. Na Pražský hrad se s Havlem přišly rozloučit tak jako v minulých dnech tisíce lidí. Veřejnost zaplnila první a druhé hradní nádvoří včetně části Hradčanského náměstí. Pražané a návštěvníci metropole mohli sledovat mši na velkoplošných obrazovkách.

Ve strašnickém krematoriu se konalo soukromé rozloučení s Václavem Havlem

Ve strašnickém krematoriu se s prezidentem Václavem Havlem při hodinovém soukromém obřadu rozloučila rodina a přátelé. Na závěr pietní akce zazněla hymna někdejšího Československa, kterou lidé zpívali, a Havlův hlas ze záznamu. Soukromý obřad symbolicky uzavřel pětidenní loučení s prvním polistopadovým prezidentem. Obřad podle zpravodajky ČTK začal jedním ze symbolů sametové revoluce - písní Modlitba pro Martu. Havlova manželka Dagmar položila k rakvi kytici. V první řadě byli další členové rodiny - dcera jeho manželky Nina či Havlův bratr Ivan. Mnozí přítomní se neubránili slzám. Herečka Táňa Fischerová přednesla první projev. Mluvila pak též chartistka Dana Němcová, která vyjádřila naději, že nyní již Václav Havel dostal odpovědi na svoje otázky po smyslu života. "Pane prezidente, slibujeme vám, že budeme pokračovat v šok show," prohlásil známý divadelník Oldřich Kaiser. Na okamžik se mu tím podařilo odlehčit smutek přítomných, protože se ozval i smích. Herečka Vlasta Chramostová recitovala básně, řádové sestry boromejky, které se staraly o Havla v posledních měsících, u rakve zazpívali.

O hudební rámec smutečního obřadu se postaral muzikant Michael Kocáb, který spolu s Havlovou manželkou Dagmar vybral písně, jež měl prezident rád. V sále tak zazněly třeba tóny slavné protiválečné písně Johna Lennona Imagine, hitu amerického rockera Lou Reeda Perfect Day či undergroundový kus Magické noci od Plastic People Of The Universe. Ze záznamu hrála píseň Když jsem já šel tou Putimskou branou, kterou v noci před obřadem nazpívala bývalá první dáma Havlová. Na závěr se za zvuku hudby z Odcházení zatáhla opona a ze záznamu zazněl Havlův citát: "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Zapněte si mobilní telefony". Věta, kterou slavný literát a dramatik pronesl na konci svého filmového debutu Odcházení, připomněla jeho pověstný smysl pro humor.

Zaplněný palác Lucerna duněl rockem a vzpomínal na Václava Havla

Setkáním přátel, kteří si mají co říci a mají stejnou zálibu - rockovou muziku, divadlo a film, se stal večer ve všech sálech a pasáži pražského paláce Lucerna. Byl posledním místem rozloučení se zesnulým Václavem Havlem a navázal na státní pohřeb ve svatovítské katedrále a soukromý obřad ve strašnickém krematoriu. Kromě toho, že ho připomínalo téma mnohých hovorů, byla jeho tvář na fotografii umístěné na klavíru kavárny kina vedle rozžaté svíce a rudé růže. Na Poctu Václavu Havlovi rozdali pořadatelé zájemcům 4000 lístků; kolem 20:00 byla tato kapacita téměř naplněna. Na multikulturní akci účinkovaly kapely, které měl rád, hrálo se divadlo a promítaly se filmy připomínající osobnost velkého českého státníka, spisovatele a dramatika. Hudební produkce doplnily v Lucerna Music Baru projekce snímků těch fotografů, kteří k němu měli blízko. Ve střední části Václavského náměstí sledovalo několik set lidí, na které se lístky nedostaly, vystoupení z Velkého sálu na velkoplošné obrazovce.

Výzvu pojmenovat letiště po Havlovi podpořilo už přes 30.000 lidí

Výzvu režiséra a producenta Fero Feniče, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po zesnulém bývalém prezidentu Václavu Havlovi, podpořilo na internetu již více než 30.000 lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života. Více než tři desítky tisíc signatářů se s apelem obracejí na parlament a kompetentní státní orgány. Uvádějí, že Václav Havel si zaslouží poctu, která nebude jen formálním uznáním, ale konkrétním odrazem jeho boje za svobodu. Pod textem výzvy jsou mimo jiné jména herců Jiřího Bartošky a Jiřího Lábuse, moderátora Marka Ebena, scenáristy Zdeňka Svěráka, režisérů Břetislava Rychlíka, Viktora Polesného, Heleny Třeštíkové a Olgy Sommerové, zpěvaček Marty Kubišové a Hany Hegerové, sportovkyně Věry Čáslavské, sochaře Davida Černého a dirigenta Libora Peška. Ve světě nese jméno významných státníků řada letišť. Tím nejznámějším je asi letiště Johna Fitzgeralda Kennedyho v New Yorku. Toto jméno dostalo již 24. prosince 1963, tedy zhruba měsíc po Kennedyho smrti.

SC&C: Pro většinu Čechů byl Havel dobrým prezidentem

Devět z deseti Čechů hodnotí úřadování bývalého prezidenta Václava Havla kladně. Vyplývá to z průzkumu společnosti SC&C pro Českou televizi (ČT). Pro 23 procent dotázaných byl Havel dobrým prezidentem a pro 12 procent vynikajícím. Dalších 11 procent lidí vyzdvihlo jeho lidskost. Shodně deset procent dotázaných ho vidělo jako osobnost, respektive demokrata. Pro osm procent lidí byl především slušným člověkem. Deset procent lidí hodnotilo jeho práci v prezidentském úřadu negativně. Skoro 70 procent dotázaných se domnívá, že první český prezident měl získat Nobelovu cenu míru.

Bývalí manažeři ŘSD podezřelí z korupce jsou ve vazbě

Soud poslal do vazby dva bývalé manažery a někdejšího právníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), řekla ČTK mluvčí ruzyňské vazební věznice Pavla Bohatová. Protikorupční policie muže ve čtvrtek obvinila kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení (čerpací stanice, odpočívadla) na dálnicích D47 a D5. Smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun, sdělil ve čtvrtek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něho tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy. Druhý někdejší manažer ŘSD podle policie umožnil podpis nevýhodných smluv, obviněný bývalý právník se zase podílel na jejich vypracování.

Švýcaři prý zamítli žádost Česka o připojení k žalobě kvůli MUS

Švýcarský soud údajně zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom server Česká pozice, podle něhož švýcarský soud kritizoval způsob komunikace českých úřadů. Česko se k trestnímu řízení připojilo jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody po dlouhém otálení, uvádí server. Podle vyjádření mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba však má ČR ještě další možnosti, jak se náhrady domoci.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu. Švýcarský federální soud v Bellinzoně českou žádost o připojení k trestnímu řízení zamítl 19. prosince, tvrdí podle České pozice zdroj švýcarského deníku Le Temps.

V Praze na Žižkově bylo objeveno torzo ženského těla

V Praze na Žižkově v lesoparku Krejcárek bylo nalezeno torzo lidského těla. Server iDnes.cz uvedl, že ostatky patřily ženě a na místě ležely delší dobu. Kriminalisté na místě ostatky zajistili a nařídili soudní pitvu. V Praze je to v krátké době již třetí případ, kdy byly nalezeny lidské ostatky. V půli prosince byl v Hostivaři objeven pytel s kosterními pozůstatky. Podle policie jsou kosti nejspíš lidské. Začátkem prosince zase svědek našel na břehu Kunratického potoka lidské ruce. Policie zjistila, že ruce patřily ženě středního věku.

Lidé z Uherského Hradiště jsou kvůli havárii bez vody

Lidem z Uherského Hradiště přestala téct voda z vodovodu kvůli prasklému potrubí. Vodohospodáři na opravě pracují. Havárie vznikla na hlavním řadu na třídě Malinovského. Problém je s tlakem vody. Kromě Hradiště se problém týká i části Starého Města. Naši pracovníci se snaží odběratele napojit na druhý, záložní řad.

V babyboxech se letos našlo 22 dětí, funguje 47 těchto schránek

V babyboxech v Česku se letos našlo 22 dětí. Od roku 2005, kdy začala fungovat první taková schránka, v nich bylo celkem 62 chlapců a děvčat. V tomto roce přibylo šest nových babyboxů. Po republice jich tak slouží dohromady 47. Vyplývá to ze statistik sdružení Babybox pro odložené děti - Statim, které schránky instaluje. Zatímco drtivá většina Čechů a Češek považuje babyboxy za prospěšné, Výbor OSN pro práva dítěte letos "vážně znepokojily". Porušují prý úmluvu o právech dítěte. Doporučil státu je zrušit. Podle předsedy sdružení Ludvíka Hesse naopak zachraňují dětem životy. Své potomky do nich totiž odkládají obvykle ženy, které se ocitly ve velmi tíživé situaci. Kdyby taková možnost nebyla, nemusely by některé děti přežít. Organizátoři projektu se snaží i o to, aby nechtěná nemluvňata nekončila v ústavech a dostala se k náhradním rodičům.

Agentura rozdělí na společenskovědní výzkum téměř 50 milionů

Technologická agentura ČR rozdělí na aplikovaný výzkum v první vlně programu OMEGA pro společenské vědy mezi 48 úspěšných projektů téměř 50 milionů korun. Plánovaná částka byla 51,5 milionu, proto bude možné podpořit všechny doporučené projekty, uvedla Zuzana Lavičková ze státní Technologické agentury. Cílem programu OMEGA, který byl vyhlášen letos 20. července, jsou poznatky o aktuálních společenskovědních jevech a procesech. Důraz je kladen na využitelnost výsledků v praxi. Agentura podpoří projekty menšího rozsahu s délkou trvání nejvýše dva roky. Program OMEGA je určen pro výzkumné organizace a podniky.

V září by ve Vysokém Mýtě měla být odhalena socha Přemysla Otakara II.

Kovová socha Přemysla Otakara II., zakladatele Vysokého Mýta, by měla být ve městě slavnostně odhalena 8. září příštího roku. Na její zhotovení sbírá od 1. května loňského roku peníze formou veřejné sbírky sdružení Pomník zakladateli města. Dosud se mu podařilo shromáždit asi polovinu potřebné částky, řekl ČTK zástupce sdružení Augustin Andrle. "Teď už je to absolutně reálné. Zastupitelé také navíc na posledním zasedání schválili umístění sochy před Pražskou bránou při vjezdu do města," uvedl Andrle. Budoucí klasická socha ve zbroji bude vysoká 2,5 metru. Na hlavě bude mít král zlatou korunu, u nohou přilbu se zlatou korunkou, okolo pasu upnutý meč, v ruce bude držet listinu s pečetí. Umělecký kovář Karel Bureš z Mýta ji již vyrábí z kovaných železných plátů nýtovaných na dutou konstrukci.

O rybí polévku od primátora Svobody byl velký zájem

O rybí polévku od pražského primátora Bohuslava Svobody byl velký zájem od Pražanů i cizinců. Na Staroměstském náměstí na ni čekali v dlouhé frontě a dokonce došlo i na strkanici. "V základu měl tento zvyk určitou charitativní úlohu, aby i ti chudí lidé a žebráci dostali o Vánocích nějaký dárek," řekl novinářům primátor, který si odskočil od kotle v bílém kuchařském oblečení a čepici. "Rybí polévka historicky k našim zemím patří," uvedl primátor. Připustil ale, že dnes je to už více tradice, i když této příležitosti stále využívají bezdomovci. Odhadl, že polovina příchozích jsou Pražané, z nichž mnozí chtějí vychutnat tento sváteční den, a polovina cizinci. "Říkali mi, že když uslyší, že polévku nalévá primátor hlavního města, nechtějí si to nechat ujít, je to pro ně zážitek," dodal. Letos kuchaři pro zájemce chudé i bohaté připravili 3000 porcí rybí polévky.

Štědrý den v Plzni nabízí zastavení pro osamělé i akce pro rodiny

Program pro osamělé lidi i pro rodiny s dětmi nabízí tradičně na Štědrý den plzeňské náměstí. Na biskupství mířily desítky lidí na posezení pro osamělé, zpívání koled, živý betlém, troubení z věže či rozdávání betlémského světla zas láká především rodiny s dětmi. Posezení pro osamělé pořádá už tradičně zhruba 18 let plzeňská charita na biskupství. Za tu dobu si Plzeňané zvykli, že do biskupství nosí dopoledne dárky. "Je to obrovský pelmel, zrovna tak, jako je pelmel těch lidí, kteří sem přijdou," řekla ČTK organizátorka akce Anna Srbová. Na setkání zve charita všechny, kteří by se na Štědrý den jinak ocitli sami - mohou přijít cizinci, lidé bez domova, osamocení senioři i mladí lidé. Na štědrodenním stole se sešly krabice cukroví, ovoce, vepřové rolády, vánočky, salát i ovoce. Místní řezník přivezl polévku, magistrát zaplatil řízky a salát, lidé ale nosí i drobné dárky pro děti nebo hygienické potřeby. Jen pár metrů od biskupství, u katedrály zas především rodiče či prarodiče s dětmi sledovali představení živého betléma. Připravili ho dobrovolníci ze Starého Plzence, základ skupiny herců tvoří početná rodina s desítkou dětí.

Armáda spásy v Brně uspořádala oběd pro 200 bezdomovců

Slavnostní oběd pro bezdomovce připravila brněnská Armáda spásy ve svém azylovém centru v Mlýnské ulici. Příchozí lidé bez střechy nad hlavou si při něm pochutnali nejen na tradičním vánočním cukroví, ale i na rybím filé a bramborovém salátu, řekl ČTK ředitel střediska Pavel Kosorin. Na akci dorazilo 200 lidí bez domova. "Pro každého jsme připravili dárek v podobě balíčku se sladkostmi a hygienickými potřebami. Vytvořit vánoční atmosféru se nám podařilo díky darům firem i mnoha Brňanů," uvedl. Armáda spásy připravuje oběd z vánoční sbírky, v níž letos vybrala přes 200.000 korun.

Brněnské kostely vystavují společně historické a unikátní betlémy

Vánoční svátky si mohou lidé v Brně zpestřit procházkou po kostelích, v nichž jsou k vidění historické betlémy. Akce se koná pátým rokem a letos se do ní zapojilo 18 římskokatolických chrámů, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Příchozí podle ní uvidí i četné rarity. Největší brněnský betlém naleznou zájemci v minoritském kostele sv. Janů. Raritou je betlém v Komíně. Jeho tvůrce, řezbář Jaroslav Vaněk, vytvořil figury rolníků a pastýřů přinášejících dary tak, aby připomínaly místní obyvatele v krojích.

Betlémský příběh sehrálo v Měříně na šest desítek herců

Příběh o narození Ježíše Krista v Měříně na Žďársku sehrálo přes šedesát herců. V inscenaci nechyběli koně, oslíci, velbloud či ovce a husy. Divadlu v podání amatérských herců přihlížely na Štědrý den dopoledne na tribuně i pod tribunou stovky lidí. Letos podruhé v sedmileté historii se měl v jesličkách objevit živý Ježíšek, miminko ale těsně před představením onemocnělo. Scenáristka a režisérka Tereza Motyčková narychlo obvolávala všechny maminky v obci i okolí. Nakonec se jí podařilo sehnat náhradního Ježíška. Ten si na konci příběhu v jesličkách i zaplakal. Součástí inscenace je asi deset písniček a hudebních vystoupení. Každý rok přibudou do živého betléma nové kostýmy. Mají už je Marie i Josef a také tři králové a zbrojnoši. Některé jsou půjčené z půjčovny, třeba kožíšky a zástěry pro chudý lid pak od místních babiček.

Ledovou vodu přehrady v Jablonci okusily dvě desítky otužilců

Ledovou vodu přehrady Mšeno v Jablonci nad Nisou okusily dvě desítky otužilců, mezi nimiž byla jediná žena. U vody se všichni sešli při tradiční vánoční rozplavbě, kterou už několik let organizuje místní klub džudistů. Letos se k nim poprvé připojili i vodáci z dračích lodí. My v létě do vody nechodíme, protože jsou v ní bakterie a sinice a ještě bychom něco chytli, začínáme chodit plavat až v listopadu," řekl ČTK jeden z organizátorů, trenér džudo Petr Brádel. Otužilci trénují každý víkend už od listopadu, na Štědrý den se jich ale vždy sejde podstatně víc.

Sport

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar nevybočil z nevýrazných výsledků ani v šestém závodu Superprestige v belgickém Diegemu, kde obsadil osmé místo. Devátý byl další český jezdec Radomír Šimůnek. Po nejhorším výsledku v tomto seriálu v sezoně klesl Štybar v průběžném pořadí z druhé na třetí pozici. Večerní závod pod umělým osvětlením vyhrál Niels Albert před dalšími Belgičany Kevinem Pauwelsem a Svenem Nijsem, který celkově vede s náskokem pěti bodů. "Byl to pro mě těžký závod. Zkusil jsem to v prvním kole a odrovnal tím jediného člověka - sebe. Ale jinak už se cítím lépe," uvedl Štybar na Twitteru po závodě, v němž na vítězného Alberta ztratil přes minutu.

Možná si bude připadat tak trochu ztracený v obrovském pelotonu motorkářů při nadcházejícím ročníku Rallye Dakar. Jan Veselý bude totiž v plejádě jezdců z celého světa jediným Čechem, což v minulých letech neplatilo. Ještě v letos v lednu startovali dva a v roce 2010 jich bylo rovných pět. "Česká účast se vlivem ekonomické situace opět zmenšila. Je mi to líto, že pojedu jediný, ale sám jsem se s financemi dost potýkal. Musel jsem sáhnout i do vlastní kapsy," řekl Veselý spolupracovníkovi ČTK. "Škoda, Češi na dvou kolech byli na Dakaru dobrá parta. Naproti tomu budou na startu čtyři Slováci," uvedl jezdec Czech Dakar Teamu. Trasu mezi argentinským městem Mar del Plata, chilskou pouští Atacama a peruánskou metropolí Limou bude Veselý absolvovat na stroji Yamaha 450. Veselý bude Dakar absolvovat bez mechanika.

Počasí

Bude polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Postupně se bude od severozápadu zatahovat, na většině území se sněžením, které bude přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Teploty 1 až 5, na horách bude kolem mínus 1 stupně Celsia.