Zprávy

Schwarzenberg připustil, že vláda přistoupí na půjčku pro MMF

České vládě nezbývá mnoho jiných možností, než ve stanovené lhůtě potvrdit Mezinárodnímu měnovému fondu, že Česko je ochotno poskytnout další zdroje na podporu boje s krizí. V Otázkách Václava Moravce to připustil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Celkem má jít o 200 miliard eur a na ČR by připadala částka asi 3,5 miliardy eur, tedy 89 miliard korun. "Dle mého názoru nám mnoho jiných možností nezbyde," konstatoval Schwarzenberg. Jeho oponent v diskusi, předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, ujistil, že pokud se vláda rozhodne účastnit se evropské integrace, může v tomto směru počítat s podporou ČSSD. Zdůraznil, že jde o prosperitu země. Řekl také, že jde o částku, která se Česku vrátí na příspěvcích z EU během dvou let. Poskytnutí miliard na boj s krizí ovšem odmítají koaliční Věci veřejné. Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek po summitu uvedl, že se teprve rozhodne, zda se ČR připojí k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura. Podle něj vše bude záviset na konečné podobě dokumentu, z něhož jsou zatím hotové jen teze.

Schwarzenberg se soukromě setkal s dalajlamou

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se v neděli odpoledne krátce setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Schwarzenberg ČTK sdělil, že šlo "jako vždy o inspirativní rozhovor" a "přátelské setkání". Bez dalších podrobností zdůraznil, že šlo o soukromou schůzku. Ministr je zřejmě jediným aktivním českým vrcholným politikem, který se s dalajlamou setkal při příležitosti jeho nynější návštěvy v Česku. Dalajlamův pobyt vždy kriticky sleduje čínské velvyslanectví v Praze, které tvrdí, že na svých cestách propaguje odštěpení Tibetu od Číny. Nejlidnatější země světa má Tibet 60 let pod svojí správou. Peking kvůli tomu kritizují ochránci lidských práv, kteří čínskou vládu obviňují z okupace a utiskování Tibeťanů. Dalajlamu pozval do Česka bývalý prezident Václav Havel, třídenní návštěvu organizuje Nadace Forum 2000.

Vážnými kandidáty na ministra kultury jsou Hanáková a Stehlík

Celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude v pondělí při rozhodování, jak obsadit křeslo ministra kultury, vybírat mezi svou poslankyní Alenou Hanákovou a děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Michalem Stehlíkem. Uvedl to předseda hnutí Petr Gazdík. Ze zákulisních informací přitom plyne, že větší šance má Hanáková. Její jméno v souvislosti s ministerským křeslem nejčastěji padalo už minulý týden, kdy po skandálu s bytem na Floridě kabinet opustil dosavadní ministr Jiří Besser. Konečnou personální pravomoc v otázce členů vlády za TOP 09 a STAN má předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten o víkendu ČTK řekl, že zcela respektuje nominační pravomoc Starostů, a o výběr kandidáta se proto schválně ani příliš nezajímá. Podle informací ČTK o Hanákové už předseda STAN hovořil i s premiérem Petrem Nečasem (ODS), kterému se měla její případná nominace líbit mimo jiné také proto, že by do vládního týmu po vicepremiérce Karolíně Peake z Věcí veřejných nastoupila další žena.

Randák: Peníze vyváděné z dopravního podniku se vracely zpět do ČR

Peníze vyváděné z pražského dopravního podniku (DPP) na Britské Panenské ostrovy se vracely zpět do České republiky k lidem napojeným na dopravní podnik. V pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl ředitel rozvědky Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Fond má podle něj tuto skutečnost podloženu konkrétními poznatky, které chce předat policii. Informace o údajném vyvádění peněz z dopravního podniku zveřejnil fond minulý týden. Finance prý šly například z dodávek náhradních dílů, pohonných hmot nebo z výroby jízdenek. Minimálně ve dvou případech figuruje firma Cokeville Asset napojená na lobbistu Ivo Rittiga. Fond upozornil i na údajné vztahy advokátní kanceláře Šachta & partners, která podle nashromážděných dokumentů za Rittiga žádala vyplacení peněz od Cokeville. Advokátní kancelář i Rittig informace popřeli. DPP uvedl, že je připraven na vyšetřování případu spolupracovat.

ČSA konzultují restrukturalizaci s potenciálními zájemci

Vedení Českých aerolinií v současnosti vede jednání s potenciálními zájemci o leteckou společnost. Konzultují s nimi prý navrhované restrukturalizační kroky. V České televizi to bez dalších podrobností uvedl generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. Ten potvrdil, že ČSA letos vykážou další ztrátu, a to 100 až 300 milionů korun. Letišti Praha se podle něj naopak podaří překonat loňský čistý zisk, který byl 991 milionů Kč. ČSA letos čelí úbytku počtu cestujících. V říjnu se prohloubil, meziročně jich přepravily o 14,5 procenta ročně. V současnosti mimo jiné řeší problém s protestem pilotů z řad odborové organizace CZALPA. Ti požadují okamžité zastavení převodu letadel z mateřské společnosti, aby byl prodej ČSA novému zájemci úspěšný. Protest pilotů začal minulý čtvrtek, kdy kvůli nim musely ČSA zrušit 25 zpátečních letů. Na místo vlastních zaměstnanců si České aerolinie najaly letadla a posádky zahraničních společností.

Obecní volby prohrály strany, v Pramenech byly bez platných hlasů

Sobotní dílčí komunální volby prohráli straničtí kandidáti. Zastupitelstvo podle očekávání nepřinesly ani na šestý pokus zadlužené obci Prameny na Chebsku. Ani jeden z dvou odevzdaných hlasů tam nebyl podle výsledků zveřejněných na serveru www.volby.cz platný. Jediným výsledkem v obci se 109 voliči je tak volební účast 1,83 procenta. Marnost hlasování v Pramenech byla zřejmá ještě před jeho zahájením. Přihlásilo se pouze pět přespolních kandidátů strany Lidové fórum z jihu Moravy a východních Čech, kteří ale nezískali trvalé bydliště, jednu z podmínek pro úspěšné zvolení. Ministerstvo vnitra v pátek rozhodlo, že ani případné platné hlasy místních voličů nebudou započítány. Volební místnost se přesto v sobotu otevřela, protože hlasování nikdo nezrušil. V ostatních osmi obcích ze souboje se stranickými kandidáty vzešla vítězně místní seskupení.

HK: Pětina firem se chystá propouštět, nabírat desetina

Zhruba pětina českých podniků se chystá v příštím roce propouštět nebo snižovat stavy prostřednictvím dobrovolných odchodů. Naopak nabírat nové zaměstnance chce jen asi desetina firem. Vyplývá to z předběžných výsledků aktuálního průzkumu Hospodářské komory mezi téměř 800 členskými podniky. Přibližně polovina firem podle průzkumu předpokládá, že ponechá počty zaměstnanců beze změny. Třetina podniků zatím neví, jak bude dál postupovat, záležet prý bude na ekonomické situaci. Podle mluvčího komory Petra Kopáčka svědčí výsledky průzkumu o tom, že firmy jsou nyní velmi opatrné a vyčkávají. Podniky se ale podle něj po první krizi poučily, že bezhlavé propouštění kvalifikovaných pracovníků v době krize je nešťastné, protože je poté obtížně získávají zpět. Opakující se signály snižující se domácí poptávky a postupně ochabující zahraniční poptávky vyvolávají u firem nejistotu, souhlasil mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

ČT: Zásahová jednotka chytila muže, kteří vydírali podnikatele

Zásahová jednotka zadržela ve čtvrtek v Praze 3 čtyři muže, kteří údajně delší dobu vydírali a bili jednoho pražského podnikatele. Také mu podle policie vyhrožovali smrtí. Hrozí jim až osm let vězení. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Skupina mužů ve věku od 26 do 37 let údajně vydírala pětatřicetiletého podnikatele z Prahy 1. "Nejprve navštívili poškozeného v jeho provozovně v Panské ulici, kde mu sdělili, že jim dluží několikamilionovou částku," popsal postup vyděračů Hulan. Své oběti dali čtyři dny na zaplacení, a když jim podnikatel peníze nevydal, zbili jej. Částku údajného dluhu poté navýšili o dalších několik set tisíc korun. Tentokrát měl muž dluh uhradit do týdne. Vyděrači mu řekli, že pokud nezaplatí, zabijí ho. Kvůli obavě o život se nakonec podnikatel obrátil na policii, na základě získaných informací pak policisté podezřelé muže chytili.

Policie odhalila gang padělatelů slovenských dokladů

Policie odhalila gang padělatelů dokladů. Působili na jihu Moravy, kde vyráběli především slovenské dokumenty pro běžence. Čtyři lidé čelí obvinění, tři z nich jsou ve vazbě. Hrozí jim až desetileté tresty vězení. Další podezřelé zadržela slovenská policie, s níž čeští vyšetřovatelé při zásahu proti padělatelům spolupracovali. Zásah na obou stranách hranice se uskutečnil už v listopadu. Padělatelská dílna odhalená na jihu Moravy patří k největším, na které policisté v posledních deseti letech narazili. Specializovala se výhradně na velmi kvalitní padělky slovenských občanských a řidičských průkazů a cestovních dokladů.

Srážku tří aut na D1 nepřežil spolujezdec

Dálnici D1 u Všechrom nedaleko Prahy v neděli ráno uzavřela hromadná nehoda. Na 16,5. kilometru ve směru na Prahu se střetly dvě dodávky s nákladním autem, řekl operační důstojník mirošovického dálničního oddělení. Podle mluvčího policie Prahy-venkov Zdeňka Chalupy při nehodě zemřel jeden člověk. Nehoda se stala po 07:00 před odbočkou na Velké Popovice. Její obětí se podle mluvčího stal spolujezdec z dodávky. Cestující byl ve voze zaklíněn a jeho vyprošťování bylo komplikované. Záchranáři mu už nemohli nijak pomoci. "Druhý muž utrpěl těžké zranění a byl letecky transportován do pražské vinohradské nemocnice," dodala mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Dálnice musela být uzavřena kvůli přistávání vrtulníku záchranné služby. Kolem 08:15 byl provoz obnoven levým jízdním pruhem. Nyní už je průjezdný i prostřední jízdní pruh.

Nový řád ČD přináší zdražení jízdenek

Od neděle platí nový jízdní řád Českých drah. Nejpodstatnější změnou je pětiprocentní zdražení jízdného, které má podle dopravce pokrýt náklady spojené s růstem DPH a zdražením pohonných hmot. Obyčejné jízdné stoupne v průměru o pět procent; při jízdě na vzdálenost jeden až 20 kilometrů tak zdraží jízdenky o korunu a na delší vzdálenosti z 1,20 na 1,26 Kč na kilometr. Méně výhodné budou i některé slevy. Například za takzvanou Kilometrickou banku budou lidé nově platit 2100 korun, tedy o pět procent více. Za roční IN kartu Senior 1090 korun, což je o desetinu více. Další významnou změnou je omezení počtu některých dálkových spojů. To se dotkne méně vytížených spojů zkraje dne nebo na méně vytížených trasách. České dráhy zároveň začnou cestující odškodňovat za zpožděné vlaky podle evropských norem.

Po opravě se opět otevřel klášterní pivovar v Želivě

Po rekonstrukci se v neděli opět otevřely brány želivského klášterního pivovaru. Požehnal mu želivský opat Bronislav Ignác Kramár. Součástí slavnostního zahájení provozu byla exkurze s výkladem a také posezení s ochutnávkou piv. Pro běžné návštěvníky by se pivovar měl otevřít kolem Vánoc. ČTK to řekl jednatel společnosti Želivský klášterní pivovar a správce kláštera František Marek. Klášterní pivovar bude vařit světlá, tmavá i polotmavá piva, jako jsou ležáky Haštal a speciál Salesius. Tato piva jsou vařená podle upravených původních historických receptur. Lidé si je budou moci koupit přímo v pivovaru, nebo ve speciálních pivních galeriích, například v Praze. Pivo se v Želivě prokazatelně vařilo už od roku 1617, první zmínky však pocházejí už z 14. století. Premonstráti vařili pivo skoro 300 let až do roku 1907, kdy budovy zničil rozsáhlý požár. V 50. letech minulého století byl v areálu internační tábor a od roku 1956 až do roku 1992 psychiatrická a protialkoholní léčebna.

Skauti přivezli do Česka betlémské světlo

Skauti v sobotu večer přivezli do Česka takzvané betlémské světlo. Jde o plamínek slavnostně zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Světlo se v Česku za posledních 20 let stalo jedním ze symbolů Vánoc. V neděli ráno skauti předali světlo do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Po slavnostní mši v katedrále svatých Petra a Pavla si světlo mohou ve svých lampionech či lampách odnést i zájemci z řad veřejnosti. Od 17. prosince začnou světlo rozvážet do celé země vlaky Českých drah. Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku. Brněnští skauti ji do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy.

Na koncertu Carrerase v Praze převládala vánoční atmosféra

Atmosféra blížících se Vánoc převládala na koncertu španělského tenoristy Josého Carrerase, který v sobotu večer vystoupil v ne zcela zaplněné pražské O2 areně. Na pódiu se dvěma vánočními stromky zazněly vánoční písně. V přídavku si se slavným umělcem přišel zazpívat Karel Gott. Společně předvedli oscarovou skladbu White Christmas Irvinga Berlina z filmu Holiday Inn, kterou Gott nazpíval česky jako Já sním o Vánocích bílých. Carreras koncert v Praze nezrušil, přestože podle manažera Petera Kupfera trpí od čtvrtka žaludečními problémy a i publikum v O2 areně mohlo vidět, že je nachlazený. Legendárního tenoristu proslavily interpretace Verdiho a Pucciniho děl, ale především mnoholeté působení v hvězdném triu Los Tres Tenores (Tři tenoři) spolu s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim. V Česku se naposledy představil v prosinci 2008 v Kongresovém centru Praha. Roku 1971 Carreras poprvé vystoupil v Praze jako Alfréd ve Verdiho Traviatě.

Klokan se opět objevil u dálnice na Vysočině

Klokan, kvůli kterému se ve středu uskutečnila na Humpolecku rozsáhlá pátrací akce, se v neděli opět objevil v blízkosti dálnice. Projíždějící řidička oznámila kolem 11:00 policistům, že klokana spatřila u svodidel na 92. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Uvedla to krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle ní policie uvědomila majitelku, která si hledání zajistí sama. Policisté budou situaci pouze monitorovat. Klokan podle nich patří lékárnici z Chýnova na Táborsku, která potvrdila, že klokan jí utekl před několika dny dírou v plotě z chalupy na Vysočině. Ve středu po zvířeti pátrali pracovníci odchytové služby, policisté, hasiči i dobrovolníci. V době nejvyššího nasazení bylo na místě kolem 70 osob. Klokana se však najít nepodařilo.

Ze sportu:

Barbora Závadová obsadila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Štětíně čtvrté místo v polohovém závodě na 400 metrů v novém českém rekordu 4:28,21 minuty. Od medaile ji dělilo 35 setin. O nejlepší mužský výsledek na šampionátu v Polsku se postaralo v závěrečné disciplíně kvarteto kraulařů, jež skončilo ve štafetě na 4x50 metrů páté.

Jachtařka Veronika Fenclová skončila čtvrtá na mistrovství světa v Perthu ve třídě Laser Radial. Češku, která si v Austrálii zajistila účast na olympiádě v Londýně, dělil jen bod od bronzové Paige Raileyové z USA. Vyhrála Nizozemka Marit Bouwmeesterová před Evi van Ackerovou z Belgie.

Hokejisté Karlových Varů porazili ve 31. kole extraligy Liberec 4:1. Bílí Tygři sice na západě Čech vedli, ale nakonec si připsali pátou porážku za sebou. Západočeši naopak udolali svého soka po sérii čtyř proher ve vzájemných zápasech v řadě. Nejvýrazněji k tomu přispěli útočníci Petr Kumstát s Janem Košťálem. Kumstát dal dva góly, Košťál k jedné trefě přidal navíc dvě asistence.

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Philadelphie se díky gólu v sobotním utkání proti Tampě Bay dotáhl v historické tabulce střelců NHL s 656 góly na jedenácté místo, o které se dělí s bývalým spoluhráčem z New Yorku Rangers Brendanem Shanahanem. Devětatřicetiletý Jágr svou desátou trefou v sezoně ve 24. minutě otočil s Lightning při výhře 5:2 stav na 2:1 a v zápase si připsal i jednu asistenci. Jágr stihl 656 tref ve 1297 zápasech, Shanahan na to potřeboval 1524 utkání.

České kvarteto biatlonistů Zdeněk Vítek, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr obsadilo sedmé místo v prvním štafetovém závodu sezony Světového poháru. Jejich reprezentační kolegyně byly v Hochfilzenu desáté. V obou kategoriích vyhrály štafety Norska.

České florbalistky získaly na mistrovství světa v St. Gallenu historickou medaili, když v souboji o bronz porazily domácí Švýcarsko 3:2. Tým trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové prohrával už 0:2, ale díky gólům Ivety Hyršlové, Hanky Lackové a Dominiky Šteglové skóre otočil. Češky tak o jednu pozici vylepšily své dosavadní maximum z minulého MS v roce 2009 ve Švédsku.

Český skokan na lyžích Lukáš Hlava skončil třináctý v druhém závodu Světového poháru v Harrachově. Z výhry se poprvé v kariéře radoval dvacetiletý Němec Richard Freitag. Druhý dnes skončil Rakušan Thomas Morgenstern a třetím místem umocnil úspěch Němců Severin Freund.

Sdruženář Pavel Churavý obsadil 19. místo v druhém závodu Světového poháru v Ramsau a dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně. Premiérové vítězství v ročníku si připsal držitel velkého křišťálového glóbu Jason Lamy Chappuis z Francie.

Počasí v Česku:

Jasno až polojasno, ráno a dopoledne ještě místy mrznoucí mlhy. Později odpoledne na jihovýchodě území místy nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 0 až 4 stupně, na horách kolem -3 a foukat bude jen slabý jihozápadní až jižní vítr.