Zprávy

Havel se setkal s dalajlamou

Bývalý prezident Václav Havel se v sobotu zhruba na hodinu setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který dopoledne přiletěl do Prahy na třídenní návštěvu. Podle Oldřicha Černého, ředitele Nadace Forum 2000, která návštěvu organizuje, Havel svému dlouholetému příteli poděkoval, že přijel do země, kde jej lidé milují, ale politici se jej trochu obávají. "Požádal jsem ho, aby žil ještě deset let," řekl pak novinářům při odchodu ze schůzky dalajlama. Do České republiky přijel přesně po dvou letech, na Den lidských práv. Jeho pobyt vždy kriticky sleduje čínské velvyslanectví v Praze, které tvrdí, že na svých cestách propaguje odštěpení Tibetu od Číny. Dalajlama se zřejmě s žádným aktivním českým politikem nyní nesetká. V programu má ale například debatu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zúčastní se jí rovněž Havel, íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Širín Ebadíová, přední čínský disident Jang Ťien-li či spoluautor Všeobecné deklarace lidských práv Stéphane Hessel. Veřejnost se s dalajlamovými názory bude moci seznámit na přednášce o hledání štěstí v nejistém světě, která se bude konat v Kongresovém centru v Praze. Výtěžek z akce půjde na podporu tibetské školy.

Exprezident převzal slovenskou Langošovu cenu

Slovenskou cenu Nadace Jána Langoše převzal v Praze někdejší československý a český prezident Václav Havel. Stejné ocenění převzala v centru moderního umění DOX za svého nemocného otce i dcera slovenského spisovatele Ivana Kadlečíka. Slavnostnímu předání byla přítomna i slovenská premiérka Iveta Radičová, která oba oceněné označila za "dva lidi plné člověčiny" a za mluvčí pravdy, která je často nepříjemná. Cena Jána Langoše, pojmenovaná po někdejším federálním ministru vnitra, slovenském politikovi a předsedovi správní rady tamního Ústavu paměti národa, bývá každoročně udělována na národní a mezinárodní úrovni. V národní části jsou oceňováni Slováci, v druhé pak zahraniční osobnosti. Předání cen provázela hudba slovenského skladatele a instrumentaristy Mariána Vargy.

Vedení ČSSD se stále neshodlo na platbách pacientů za jídlo

Ústřední výkonný výbor ČSSD se ani na sobotním jednání neshodl na tom, zda by pacienti v nemocnici měli platit za jídlo. Na zrušení ostatních regulačních poplatků ve zdravotnictví však trvají. Po jednání ÚVV o tom informoval místopředseda strany Michal Hašek. Nyní platí pacient stokorunový poplatek za každý den. Výbor schválil aktualizovanou podobu návrhů reforem, které se týkají korupce, daní, penzí a změn ve zdravotnictví. Ve zdravotnictví chce ČSSD například omezit počet zdravotních pojišťoven a zachovat páteřní nemocnice fungující na neziskovém principu. V důchodové oblasti chce ČSSD zrušit takzvaný druhý pilíř penzijního systému, tedy dobrovolné spoření v penzijních fondech, a sloučit ho s penzijním připojištěním. V boji s korupcí chtějí sociální demokraté podle Haška zrušit akcie na doručitele a zjednodušit systém zadávání veřejných zakázek a zpřístupnit co nejvíce informací o průběhu těchto zakázek. V daňové oblasti ČSSD navrhuje znovuzavedení daňové progrese u fyzických osob a více sazeb daně u firem.

Jaroslav Šedivý: Prodej MUS byl od samého počátku podezřelý

Česká vláda měla při svém rozhodování v roce 1999 o prodeji Mostecké uhelné společnosti k dispozici varující informace z českého velvyslanectví v Bernu. Týkaly se švýcarské firmy Investenergy, která chtěla podíl koupit. V sobotním Právu to napsal tehdejší velvyslanec ve Švýcarsku Jaroslav Šedivý. Bylo pro něj nepochopitelné, jak mohla vláda Miloše Zemana pominout jeho varující sdělení, uvedl v deníku. Podle něj se na obchodního radu velvyslanectví 18. srpna 1999 obrátil zástupce ministerstva průmyslu se žádostí, aby zjistil ze švýcarského obchodního rejstříku informace o několika firmách, které usilují o privatizaci státního majetku v ČR. Česká policie okolnosti privatizace MUS z konce 90. let prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku, v roce 2008 však případ odložila. V roce 2009 ale tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila kauzu otevřít a pokračovat v prověřování. Švýcarská prokuratura koncem října informovala o tom, že v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací.

Demonstranti v Praze protestovali proti porušování lidských práv

Několik desítek lidí protestovalo v Praze kvůli nedostatkům v dodržování lidských práv v Česku i po celém světě. Účastníci se při příležitosti mezinárodního Dne lidských práv shromáždili na Klárově. Před 15:00 se vydali k úřadu vlády, poté k Poslanecké sněmovně a kanceláři OSN na náměstí Kinských. Akci pořádalo hnutí Skutečná demokracie teď. Na Klárově se objevilo několik transparentů, například "Lidská práva se musí dodržovat", "Solidarita s hnutím Occupy" a také vlajka "Ne základnám". Lidé podepisovali petice za odvolání Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Protest má navazovat na podobnou akci z 15. října, které se v Praze účastnilo 200 až 300 lidí. Přítomní tehdy vyslovili nesouhlas s vládní politikou, státním dluhem a korupcí.

Policie odhalila gang padělatelů slovenských dokladů

Policie odhalila gang padělatelů dokladů. Působili na jihu Moravy, kde vyráběli především slovenské dokumenty pro běžence. Čtyři lidé čelí obvinění, tři z nich jsou ve vazbě. Hrozí jim až desetileté tresty vězení. Další podezřelé zadržela slovenská policie, s níž čeští vyšetřovatelé při zásahu proti padělatelům spolupracovali. Zásah na obou stranách hranice se uskutečnil už v listopadu. Padělatelská dílna odhalená na jihu Moravy patří k největším, na které policisté v posledních deseti letech narazili. Specializovala se výhradně na velmi kvalitní padělky slovenských občanských a řidičských průkazů a cestovních dokladů.

V Jablonném chystají obnovu rybníka

V Jablonném v Podještědí na Liberecku připravují rozsáhlou revitalizaci Markvartického rybníka, který loni v srpnu poškodily povodně. Náklady odhadli projektanti téměř na 50 milionů korun. Obnovu malé vodní nádrže připravovala radnice už před povodní, po velké vodě ale musela projekt přepracovat. Voda částečně protrhla hráz a poškodila most, odhadované náklady se tak proti původnímu projektu zvýšily asi o deset milionů, řekl starosta Petr Sadílek. Město má přislíbenou dotaci z Operačního programu Životní prostředí, z vlastního rozpočtu by tak mělo zaplatit jen kolem pěti milionů korun. Práce by měly začít na jaře příštího roku, hotovo musí být do září 2013. Půjde o opravu hráze a rekonstrukci funkčních prvků, zároveň se rybník dočká odbahnění. Vznikne tam mimo jiné izolovaný ostrov s tůní, osázený stromy a keři.

Skauti přivezli do Česka betlémské světlo

Skauti v sobotu večer přivezli do Česka takzvané betlémské světlo. Jde o plamínek slavnostně zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Světlo se v Česku za posledních 20 let stalo jedním ze symbolů Vánoc. V neděli ráno skauti předají světlo do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Po slavnostní mši v katedrále svatých Petra a Pavla si světlo mohou ve svých lampionech či lampách odnést i zájemci z řad veřejnosti. Od 17. prosince začnou světlo rozvážet do celé země vlaky Českých drah. Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku. Brněnští skauti ji do Česka přinesli po pádu komunistického režimu, když obnovili kontakty s rakouskými kolegy.

Horní Lideč na Vsetínsku otevřel unikátní mechanický betlém

Horní Lideč nabídne turistům unikátní mechanický betlém. Kromě tradičních dřevěných postaviček představují dřevořezby 40 nejzajímavějších míst Zlínského a Trenčínského kraje, filmový snímek o historii a zvycích kraje i pohyblivé figurky, díky nimž v betlému ožívají stará řemesla a zvyky. Turisté si budou moci betlém prohlédnout až od 25. prosince. Betlém je umístěn v nové budově vedle moderního kostela. Její stavba stála asi osm milionů korun. Na dalších osm milionů pak přijde pořízení betlému. Postaven byl za rok, pracovalo na něm asi 50 lidí včetně dvou desítek řezbářů z ČR i ze Slovenska. Betlémská scéna je umístěna na ploše 170 metrů čtverečních, z toho betlém má 50 metrů čtverečních. Je v něm osazeno na 220 figur, z toho 65 pohyblivých, a více než 100 vyřezávaných staveb.

Tenorista Carreras zpívá Pražanům v O2 areně

Slavný španělský tenorista José Carreras vystoupil tuto sobotu večer v pražské O2 areně. Přednesl ukázky z operní, italské písňové tvorby i vánoční repertoár. S Carrerase vystoupili i Karel Gott, korejská sopranistka Pak Mi-hje a Kuhnův dětský sbor. Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídil dirigent David Giménez. Carreras ztvárnil na nejslavnějších operních scénách světa a po boku těch nejlepších operních pěvkyň přes šest desítek rolí. Jeho široký koncertní repertoár zahrnuje přes 600 titulů nejrozmanitějších stylů, od baroka až k hudbě 20. století. Do Prahy přicestoval z Košic, kde vystoupil na obdobném koncertu. V Česku se naposledy s velkým ohlasem představil v prosinci 2008 v Kongresovém centru Praha. I tehdy měl koncert vánoční atmosféru. Poprvé v Praze zazpíval v roce 1971, a to v roli Alfréda ve Verdiho Traviatě.

V Praze vystupují finští Leningrad Cowboys

V Kulturním centru Vltavská v Praze v sobota večer hraje recesistická finská skupina Leningrad Cowboys. Kapela proslulá divokými koncerty nabídne písně z nové desky Buena Vodka Social Club. Je na českých pódiích častým hostem; poprvé zde "leningradští kovbojové" vystoupili v roce 2000 v pražském Divadle Archa. Naposledy v Česku zahráli na loňském festivalu Sázavafest v Kácově na Kutnohorsku. Leningrad Cowboys mají na kontě již více než desítku alb. Tři filmy, které jim získaly příznivce po celém světě, s nimi natočil finský režisér Aki Kaurismäki.

Ze sportu:

Běžec na lyžích Lukáš Bauer obsadil v závodu na 30 km volnou technikou v Davosu třetí místo a poprvé v sezoně Světového poháru se dostal na stupně vítězů. Český reprezentant nestačil pouze na Francouze Maurice Manificata a suverénního vítěze Pettera Northuga z Norska.

Česká lyžařka Nikola Sudová zahájila Světový pohár v jízdě v boulích třetím místem. Ve finském středisku Ruka byly lepší pouze vítězná Američanka Hannah Kearneyová, obhájkyně celkového prvenství, a její krajanka Elize Outtrimová. Druhá česká reprezentantka Kristýna Hnyková skončila v kvalifikaci třicátá.

Nejlepší český skokan na lyžích Roman Koudelka byl po vážném pádu ve čtvrtečním tréninku propuštěn z nemocnice, ale v nedělním závodu Světového poháru v Harrachově skákat nebude. Rozhodl se kvůli tomu, že se ještě necítí úplně v pořádku zejména koordinačně. Příští týden při pokračování Světového poháru v Engelbergu však prý už nastoupí.

Cyklista Roman Kreuziger příští rok poprvé po čtyřech letech nepojede nejslavnější etapový závod světa Tour de France. Nejlepší český silniční jezdec se soustředí na Giro d'Italia a Vueltu. V plánu má také starty na olympijských hrách v Londýně a mistrovství světa, na kterém letos po zranění ruky z Tour chyběl.

Hokejisté Pardubic deklasovali ve 30. kole extraligy Spartu 8:2 a sesadili ji z čela soutěže. Východočeši o své první výhře nad Pražany v sezoně rozhodli ve třetí třetině, ve které vstřelili šest branek. Pětkrát překonali brankáře Tomáše Pöpperleho v rozmezí necelých tří minut. Do čela se tak dostaly České Budějovice, které i potřetí porazily Slavii a opět v O2 areně neinkasovaly. Brankář Jakub Kovář si při výhře 5:0 připsal třetí čisté konto v sezoně.

Hokejisté Litvínova pokračují v získávání bodů pod novými trenéry. Severočeši porazili ve 30. kole extraligy Kometu Brno 3:2 po samostatných nájezdech a po odvolání kouče Kýhose získali ve čtyřech zápasech devět bodů. Duel rozhodl v sedmé sérii nájezdů Viktor Hübl.

Hokejisté Českých Budějovic zvítězili ve 30. kole extraligy na ledě Slavie jednoznačně 5:0. Jihočeši i podruhé v této sezoně v hale Pražanů neinkasovali a při porážce Sparty v Pardubicích se posunuli do čela tabulky. Gólman Jakub Kovář si připsal třetí vychytanou nulu v sezoně.

Hokejisté Kladna porazili ve 30. kole extraligy Karlovy Vary 4:1 a potvrdili, že se jim v domácím prostředí daří. Před svými fanoušky vyhráli popáté za sebou. Západočeši, kteří jsou i nadále předpolední, naopak potvrdili postavení nejhoršího týmu na kluzištích soupeře.

České florbalistky zvítězily v čtvrtfinále mistrovství světa v St. Gallenu nad Dánskem 5:1 a už vyrovnaly své historicky nejlepší umístění z minulého šampionátu. Hattrickem se na tom podílela Adéla Bočanová, které na všechny tři góly přihrála starší sestra Kamila. Dnes čeká svěřenkyně trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové od 19:10 boj o finále s Finskem a zároveň první pokus získat premiérovou medaili.

Česká plavkyně Simona Baumrtová obsadila na mistrovství Evropy v krátkém bazénu šesté místo na trati 100 metrů znak. V druhém dnu soutěží se tak postarala o zatím nejlepší výsledek české výpravy, o jednu pozici vylepšila čtvrteční výkony polohovkářky Barbory Závadové a prsařky Petry Chocové.

Čeští reprezentanti v závodu Světového poháru v severské kombinaci v Ramsau nebodovali. Pavel Churavý doběhl na 32. místě, Aleš Vodseďálek skončil čtyřiačtyřicátý. Poprvé v kariéře zvítězil norský sdruženář Jan Schmid.

Osmnáctiletá Martina Mikulášková se v Kolíně stala poprvé v kariéře mistryní republiky v cyklokrosu. Lounská závodnice při neúčasti šampionky z předchozích dvou ročníků Kateřiny Nash porazila o 39 sekund jinou bývalou mistryni Pavlu Havlíkovou. Třetí skončila Pavlína Šulcová. Mužský Toi Toi Cup vyvrcholí za měsíc v rámci šampionátu v Uničově. V jeho předposledním dílu dnes triumfoval David Kášek těsně před Petrem Dlaskem a připsal si první vítězství v sezoně.

Počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky deště se sněhem nebo sněhové. Nejvyšší teploty 1 až 5 stupňů C., v 1000 m na horách kolem -3 stupňů C.