Zprávy

0:00
/
0:00

Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu

Plány NATO a USA na vznik systému protiraketové obrany v Evropě, světová a evropská finanční krize, vztahy Ruska a EU či arabské nepokoje patří k tématům, o nichž chce diskutovat ruský prezident Dmitrij Medveděv ve čtvrtek v Praze. Podle ruského velvyslance v ČR Sergeje Kiseljova ale mají návštěvě dominovat obchodní a ekonomické vztahy Česka a Ruska. Diplomat očekává podpis "významného balíku" dvoustranných smluv. Podle ruských diplomatů k hlavním tématům patří i protiraketový štít, který chtěly v ČR postavit Spojené státy. Česká strana bude chtít zřejmě protiraketovou ochranu spíše upozadit. Zatím totiž není jasné, zda a jak by se ČR do ní mohla zapojit. Moskva plány na vznik štítu dlouhodobě odmítá, velmi ostře se před lety vyjadřovala k původnímu návrhu Washingtonu, aby byly prvky systému umístěny v ČR a Polsku. Také česko-ruské vztahy kvůli tomu tehdy ochladly.

V souvislosti s nákupem Tater padlo obvinění z podvodu a uplácení

V souvislosti s armádní zakázkou na nákup nákladních automobilů značky Tatra padlo před časem obvinění z podvodu ve stadiu pokusu a přijímání úplatků. Uvedla to šéfka Krajského státního zastupitelství v Ostravě Zlatuše Andělová. Podle neoficiálních informací je stíhán bývalý ministr obrany Martin Barták a majitel zbrojařské firmy MPI Group a Bartákův známý Michal Smrž. Oba obvinění po zástupcích automobilky údajně požadovali pět milionů amerických dolarů. Policie se údajnou korupcí zabývá od loňského listopadu. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. To potvrdil i Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

Nečas se vyjádří k Besserovi ve středu, ministr kultury asi končí

Premiér Petr Nečas (ODS) má jasný názor na pokračování ministra kultury Jiřího Bessera ve vládě. Chce ho ale sdělit nejprve Besserovi, který se vrací ze zahraniční cesty ve středu večer. Nečas to v úterý řekl novinářům. Politici vládních stran uvedli, že Besser ve vládě s největší pravděpodobností skončí. TOP 09 a Starostové a nezávislí (STAN), kteří Bessera do vlády nominovali, nyní ale řeší otázku, kým ho nahradit. Zatím nechtějí oficiálně kauzu komentovat. Předseda strany Karel Schwarzenberg uvedl, že TOP 09 bude rozhodnutí partnerského hnutí zcela respektovat. Besser tvrdí, že se účastí ve firmě spoluvlastněné odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem nedopustil korupčního chování. Pokud někdo předloží důkazy, je ochoten odstoupit po předložení zákona o vyrovnání s církvemi. Za to, že se k vlastnictví nepřihlásil v majetkovém přiznání, je připraven nést důsledky.

Peake: K dohodě o přímé volbě zbývá shoda na jmenování rady ČNB

Zástupci vládní koalice a ČSSD budou ve středu jednat o tom, v jaké podobě projde ústavní zákon o přímé volbě prezidenta sněmovnou. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se sociální demokraté pokusí ve druhém čtení k předloze doplnit své úpravy kompetencí. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) řekla, že zbývá už jen vyřešit požadavek ČSSD, aby byli členové bankovní rady České národní banky jmenováni po souhlasu Senátu, jako to platí v současné době pro ústavní soudce. Před dlouho plánovanou schůzkou premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že může jít o hledání záminek, aby přímá volba zavedena nebyla. Zákonodárci mají přitom poslední možnost připravit přímou volbu prezidenta už pro hlasování o nástupci Václava Klause. Jeho mandát skončí začátkem roku 2013. Vláda navrhla v ústavní novele pouze změnit mechanismus výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči podobným systémem, jakým volí senátory.

Sněmovna znovu schválila trestní odpovědnost firem

Firmy budou od roku 2012 trestně odpovědné. Soudy je budou moci pokutovat, zabavit jim majetek a za vážná provinění je budou moci i zrušit. Počítá s tím zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, který v úterý opět schválila sněmovna. Přehlasovala přitom veto prezidenta Václava Klause. Podle prezidenta norma popírá vazbu mezi pachatelem a trestem a je spíše příkladem alibismu než snahy potrestat konkrétní viníky trestných činů. Průlomovou změnu trestního práva, která má přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci, předložila vláda kvůli českým závazkům vůči EU a OECD. Předlohu znovu kromě poslanců vládní koalice podpořila také opoziční ČSSD. Firmy budou moci být podle zákona stíhány pro téměř osm desítek trestných činů.

Rozpočtové určení daní stále rozděluje ODS a TOP 09

ODS a TOP 09 dosud nenašly shodu nad tím, jak by měly vypadat změny v rozpočtovém určení daní, které má ve středu projednat vláda. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes odmítl údajně "jánošíkovský přístup" TOP 09 a spor označil za umělý. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík naopak řekl, že ODS v této věci prosazuje své stranické zájmy ve čtyřech velkých městech, za než lobbují i někteří vlivní podnikatelé. TOP 09 podle něj svému koaličnímu partnerovi neustoupí a nedovolí, aby nový návrh poškodil menší obce. Z vyjádření politiků ODS a TOP 09 vyplývá, že vláda ve středu o návrhu zřejmě nerozhodne.

Poslance ČSSD povede Tejc, pražskou organizaci Bodenlos

Novým předsedou poslanců ČSSD se stal dosavadní místopředseda klubu Jeroným Tejc. Ve funkci vystřídal šéfa strany Bohuslava Sobotku, který už dříve ohlásil rezignaci. Jeroným Tejc získal ve volbě 48 hlasů, tři členové frakce byli proti. Jeroným Tejc, který patří k pomyslnému Sobotkovu křídlu, měl nominace od předsedy ČSSD i od prvního místopředsedy ČSSD Michala Haška, s nímž se Bohuslav Sobotka o funkci v čele strany loni utkal. Podle dostupných informací byl jediným kandidátem. Pražskou sociální demokracii dočasně do volební konference povede místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos. Rozhodl o tom krajský výkonný výbor strany. Bodenlos nahradí dosavadního šéfa Petra Hulinského, který na pozici rezignoval. Nového předsedu by měla zvolit volební konference, která se bude konat zřejmě v červnu nebo září příštího roku.

Pražské zastupitele ODS povede Pecha

Novým předsedou klubu pražských zastupitelů za ODS bude bývalý radní pro kulturu Ondřej Pecha. Klub o tom rozhodl na svém úterním jednání. Pecha nahradí Rudolfa Blažka, který pod tlakem událostí na pražském magistrátu odstoupil z funkce minulý týden. Jeho odchod je součástí změn, které nastaly po uzavření nové koalice ODS a TOP 09. Své funkce opustili předsedové pražských organizací ODS a ČSSD Boris Šťastný a Petr Hulinský, kteří jsou spojováni s bývalým vedením hlavního města a některými kontroverzními podnikateli. Pecha se řadí do křídla 0DS, které podporuje primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Dlouhá léta působí ve vedení Prahy 3.

Dobeš požaduje 2,2 miliardy na rozvoj sportu

Ministr školství Josef Dobeš (VV) požaduje 2,2 miliardy korun pro financování sportu v roce 2013. Jedině tak je podle něj možné sport rozvíjet koncepčně a systémově. Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta dodal, že nejmenší vládní strana, do jejíž gesce resort školství a tělovýchovy patří, požaduje jasné garance pro financování sportu. Finance pro sport podle předsedy poslanců VV projedná sněmovna při nejbližší debatě o rozpočtu na rok 2012. V plánech na rozvoj sportu v následujících letech má Dobeš například pozvednutí atletického mítínku v Ostravě na jednu ze zastávek prestižní Diamantové ligy v atletice. Ministr by také rád podpořil tradiční závody běžeckého lyžování v Novém Městě na Moravě či pořádání závodů motocyklové Velké ceny v na okruhu v Brně.

Ve středu bude stávkovat 20.000 kantorů ze 1600 škol

Do středeční stávky učitelů se zapojí 20.000 lidí, tedy asi pětina všech vyučujících. Až do 09:00 zůstane zavřeno 1600 škol. Sdělila to místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková s tím, že nejvíce nespokojenců je z Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Naopak Praha se připojí spíše symbolicky. Kantoři tak protestují proti změnám v platových tarifech. O výši platu by měl nově rozhodovat ředitel školy, nikoliv délka praxe. Odbory začaly svolávat stávku minulý týden v pátek, stovky škol prý odpověděly, že je to pro ně narychlo, ale že by podpořily třeba celodenní stávku v příštím roce. Ve středu bude zrušení takzvaného věkového automatu projednávat vláda. Kantorům se od ledna zvýší plat o 500 až 1500 korun. Pokud by vláda věkový automat zrušila, odboráři nevyloučili "větší akce". Odbory už podpořila ČSSD.

Ve středu budou protestovat odboráři ve zdravotnictví

Kampaň Zůstáváme, splňte sliby, ve které odbory lékařů, sester a dalších zdravotníků celý měsíc připomínaly ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) platové sliby pro příští rok, vrcholí ve středu mítinkem před jeho úřadem. Odboráři přinesou ministrovi Prohlášení jako poslední ze série dárků a vytvoří živý řetěz kolem budovy. Organizátoři očekávají zhruba 300 lidí. V předchozích dnech dostával ministr řadu připomínacích dárků - první byla obří kopie únorového memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté. Právě podpisem memoranda skončila protestní akce Děkujeme, odcházíme, ve které čtvrtina nemocničních lékařů dala výpověď. Po podpisu memoranda lékaři výpověď stáhli a v nemocnicích zůstali. Tarify jim stouply o 5000 až 8000 korun, průměrný příjem narostl z 50.000 na 60.000 korun. Příští rok mají dostat přidáno s lékaři i všichni zdravotníci v nemocnicích. Ministr jim nabídl od ledna 6,25 procenta, zbytek nejdřív v pololetí. Odbory trvají na slíbených deseti procentech.

CZALPA: Piloti chtějí s ČSA jednat

Protestující piloti chtějí s vedením ČSA zasednout k jednacímu stolu opět ve středu. Uvedl to mluvčí Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) Filip Gaspar. Potvrdil, že sdružení na jednání už obdrželo pozvánku. Mezitím stále ale platí stávková pohotovost a místo pilotů ČSA létají cizí posádky. Podle pondělního vyjádření podmiňuje vedení společnosti ČSA další diskusi tím, že se Gaspar omluví za to, že označil prezidenta aerolinií Phillippa Moreelse za tuneláře. Zástupce pilotů se ale omlouvat nehodlá, tunelářem prý šéfa ČSA nenazval. Protesty pilotů v minulém týdnu vyvolalo převádění letadel z mateřské společnosti na charterovou dceřinou společnost Holidays Czech Airlines. ČSA do ní už přesunuly 11 svých letadel. Podle CZALPA jde o vyvádění majetku ze společnosti a ohrožování pozice ČSA na trhu. Firma zároveň uvedla, že propustí 100 dopravních pilotů, tedy zhruba třetinu. Přibližně stejný počet míst vytvoří ve společnosti Holidays Czech Airlines, kde však piloti mají jiné mzdové ohodnocení.

Odboráři Státní opery Praha se chystají stávkovat

Odboráři Státní opery Praha chystají ve středu stávku na protest proti sloučení s operou Národního divadla (ND), plánovanému od 1. ledna. Má se do ní zapojit orchestr, balet i sbor Státní opery a řada dalších profesí. Diváci tak přijdou o středeční představení Donizettiho Lucie z Lammermooru. ČTK to dnes řekl předseda základní operní odborové organizace Miroslav Svoboda. Organizátoři stávky zaslali dopis se svými požadavky řediteli ND Ondřeji Černému. Stávka, která se bude vztahovat na zkoušky i představení, se podle organizátorů může protáhnout do pátku. Ohrožena tak je čtvrteční Dvořákova Rusalka a páteční představení Verdiho opery La traviata. "První den stávky bude určitě. Dále záleží na postoji vedení Národního divadla, kterému jsme zaslali návrhy, za jakých podmínek bychom protest zkrátili, aby diváci nebyli tolik poškozeni," uvedl Miroslav Svoboda.

Libor Grygárek na post náměstka vrchního zastupitelství nerezignuje

Náměstek vrchního státního zástupce v Praze Libor Grygárek ze své funkce neodstoupí. Nevyslyší tak výzvu dočasného šéfa pražských žalobců Stanislava Mečla, který ho v pondělí požádal o rezignaci. Stanislav Mečl proto nařídí kontrolu případů, kterými se zabýval trestní úsek státního zastupitelství pod náměstkovým vedením a které se vztahovaly k lobbistovi Romanu Janouškovi. Na základě výsledků prověrky pak případně navrhne Grygárkovo odvolání. Stanislav Mečl to dnes řekl ČTK. Podle vrchního státního zástupce by měl Libor Grygárek na post rezignovat kvůli kontaktům s vlivným podnikatelem Janouškem. Stanislav Mečl podle svého vyjádření zjistil, že v době, kdy měl jeho nynější podřízený na starosti úsek trestního řízení, zabývalo se vrchní státní zastupitelství pěti případy, které se k němu vztahovaly.

ČSA zrušily lety z Bratislavy, na Slovensko létají jen do Košic

České aerolinie od dnešního dne přestaly létat na všech svých linkách z Bratislavy. Společnost zruší i lety z Prahy do Popradu a Žiliny. Firma své kroky vysvětluje propadem zájmu slovenských klientů a nátlakovými akcemi pilotů, které prý útlum nevýdělečných linek urychlily. Jedinou linku na Slovensko, která v zimním letovém řádu zůstane, je spojení Prahy s Košicemi. "Impulsem pro stažení kapacity ze Slovenska na domovské letiště byly nátlakové aktivity CZALPA (České sdružení dopravních pilotů) a reálná možnost ohrožení letového provozu," řekla serveru iDnes mluvčí ČSA Hana Hejsková. Zdůvodnění Českých aerolinií, že kvůli protestům pilotů zrušily linky z Bratislavy, je spíše pro pobavení, řekl ČTK mluvčí CZALPA Filip Gaspar. Dodal, že pokud skutečně společnost dělá strategická rozhodnutí ze dne na den na základě aktivit pilotů, tak je něco špatně. Podle něj pravděpodobně jde o zástupný důvod. Pravým důvodem rušení linek by mohlo být to, že linky patrně po půl roce provozu nevydělávají.

Nanotechnologie spojily libereckou a japonskou univerzitu

Technická univerzita v Liberci podepsala dohodu o spolupráci a výměně v oblasti výzkumu a vývoje nanotechnologií s japonskou univerzitou Shinshu. Vědcům i studentům se tím otevře možnost získat nové zkušenosti v Japonsku. Obě univerzity budou spolupracovat i na projektech, pořádat společné konference a semináře, vyměňovat si informace či publikace. ČTK o tom informovala Štěpánka Filipová, mluvčí agentury CzechInvest, která libereckou univerzitu představila v únoru na veletrhu Nanotech 2011 v Tokiu. Liberecká univerzita se výzkumu a vývoji nanovláken a nanotechnologií věnuje už řadu let. V roce 2004 vyvinula jako první na světě technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných netkaných materiálů.

Letos nepřežilo střet s vlakem už 201 lidí, nejvíc od roku 2006

Už 201 lidí letos nepřežilo střet s vlakem. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala je to podruhé od vzniku inspekce v roce 2003, kdy na následky srážky s vlakem zemřelo víc než 200 lidí. Drtivá většina tragických nehod se stala v místech veřejnosti nepřístupných. Nejtragičtější byl rok 2006 - tehdy na kolejích zemřelo 209 lidí. Podle statistik Drážní inspekce letos srazil vlak 264 lidí, což je téměř o sedm procent víc nehod než za stejné období roku 2010 a o 14 procent víc než v roce 2009. Rovněž v počtu nehod byl nejtragičtější rok 2006, kdy vlak srazil 274 lidí. "Vzrůstající tendenci lze vysledovat i v následcích nehod. Zatímco v roce 2009 evidovala Drážní inspekce k 5. prosinci 165 usmrcených, tak v roce 2010 to již bylo o sedm procent více, a v letošním roce dokonce o necelých 21 procent více," uvedl Martin Drápal. Klesá naopak počet raněných. Drážní inspekce letos zatím eviduje 63 zraněných, což je o devět procent méně než v roce 2010 i v roce 2009.

NS zamítl dovolání kvůli přihlášení Salma k německé příslušnosti

Nejvyšší soud zamítl dovolání potomků hraběte Huga Mikuláše Salma (1893 až 1946) ve sporu, který mohl ovlivnit restituční kauzu celého šlechtického rodu. Potomci hraběte chtěli dosáhnout toho, aby justice zneplatnila Salmovo přihlášení k německé národnosti. Tvrdili, že jednal pod nátlakem. Městský soud v Praze ale rozhodl, že k podobnému verdiktu nemá kompetenci. Nejvyšší soud jeho stanovisko nyní potvrdil, zjistila ČTK z databáze rozhodnutí. Salm přišel po druhé světové válce na základě Benešových dekretů o rozsáhlý majetek na Blanensku. Ve sporu, který nyní řešil Nejvyšší soud, jde o Salmův podpis na dotazníku z 29. září 1939, jímž se hrabě přihlásil k německé státní příslušnosti. Jeho potomci Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzová, Ida Schoellerová a Hugo Salm-Reifferscheidt tvrdí, že podpis je od počátku neplatný, protože hrabě jednal pod tlakem okolností spojených s okupací, nikoliv o své svobodné vůli. Proto podle potomků vlastně nikdy nepozbyl československého občanství. To by mohlo být důležité pro případnou restituci majetku. Obvodní soud pro Prahu 9 loni v září žalobě Salmů vyhověl. Verdikt ale letos v březnu změnil odvolací Městský soud v Praze. Žalobu zamítl a řízení zastavil. Nejvyšší soud se nyní přiklonil na stranu odvolacího soudu.

Soud poslal výtvarníka Týce za úpravu semaforů do vězení

Obvodní soud pro Prahu 7 poslal výtvarníka skupiny Ztohoven, který tvoří pod jménem Roman Týc, na měsíc do vězení. Umělec David Hons, který vystupoval v předchozích líčeních pod příjmením Brudňák, totiž nezaplatil dříve uloženou pokutu 60.000 korun. Tou ho soud potrestal za výměnu skel u semaforů na přechodech pro chodce. Obhájce jednoho ze zakladatelů skupiny Ztohoven proti usnesení podá stížnost k Městskému soudu v Praze. Ztohoven je v umělecké obci respektovaná tvůrčí skupina, nicméně její projekty jsou často kontroverzní a někdy končí i stíháním jejích členů. Davida Honse soud viní z poškozování cizí věci, kterého se umělec dopustil tím, že v roce 2007 vyměnil v metropoli skla na 50 semaforech pro chodce za šablony s postavičkami v komických či lehce vulgárních situacích. Za to mu soud před třemi lety uložil peněžitý trest 60.000 korun, který David Hons odmítá a nezaplatil ho. Výtvarník byl původně obžalován také z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení. Soudkyně v závěrečné řeči uvedla, že trest vězení zvolila proto, že peněžitý trest 60.000 korun by odsouzený podle vlastních slov nezaplatil.

Kapela postižených muzikantů sklidila v opeře ovace vestoje

Ovace vestoje zažila v pondělí večer pražská Státní opera. Aplaus od publika si tentokrát nevysloužila hvězda světového formátu, ale kapela postižených studentů Jedličkova ústavu The Tap Tap. Na jejím benefičním mikulášském koncertu se vybralo 991.000 korun. Peníze se použijí pro vzdělávací centrum Studeo. Uskupení The Tap Tap vzniklo v roce 1998 v pražském Jedličkově ústavu. Členové používají hlavně bicí nástroje - bicí soupravu, bonga, conga, ozvučná dřívka, tamburíny, zvonce či činely. Na sboristech jsou doprovodné rytmy, sólisté mají zjednodušené notové zápisy a střídají se ve zpěvu. Na flétnu, tubu, saxofon a piano pak hrají hostující muzikanti. První CD s názvem Hopšidyridy pokřtila kapela v roce 2006. Svou deskou se záznamem předchozího koncertu v opeře podarovala v pondělí i všechny diváky.

Ostrava hostí výstavu moderního umění za miliardu

Ostravský Dům umění, který provozuje Galerie výtvarného umění Ostrava, hostí rozsáhlou unikátní výstavu moderního umění nazvanou Černá slunce/Odvrácená strana modernity 1927-1945. Ve výstavních sálech bylo umístěno celkem 200 uměleckých děl, jejichž hodnota přesahuje miliardu korun. Kromě mnoha jiných jsou zastoupeni i světově proslulí umělci, jako Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla, Josef Čapek, František Gross, František Drtikol nebo František Janoušek. Aby tento soubor mohl být zpřístupněn veřejnosti, musela si galerie zajistit speciální pojištění. Výstava potrvá do 4. března. Galerie výtvarného umění v Ostravě k výstavě od ledna připravuje doprovodné programy v podobě komentovaných prohlídek, přednášek a vzdělávacích i tvůrčích programů. Za posledních deset let jde o druhý největší výstavnický počin ostravské galerie. Rozsáhlejší byla jen úspěšná výstava Sváry zření, kterou galerie připravila na přelomu let 2008 a 2009. Tehdy ji zhlédlo přes 30.000 návštěvníků.

Brněnský Anthropos vystavuje umění australských domorodců

Brněnský Pavilon Anthropos, který se věnuje nejstarším dějinám člověka, vystavuje umění australských domorodců. Jde o předměty, které získali pracovníci Moravského zemského muzea v roce 1969 při expedici ke kmeni Rembarrangů v oblasti Arnhemské země. K nejcennějším exponátům patří malby na kůře i předměty využívané k duchovním rituálům. Jde například o schránky na uložení kosterních pozůstatků, hudební nástroje a rituální vesla. Tyto předměty tvoří jednu z nejcennějších kolekcí Moravského zemského muzea. Součástí výstavy je i rozsáhlá kopie známé skalní obrazárny Oenpeli, pravěkých skalních maleb, originální archeologické nálezy nebo rekonstrukce unikátní malované chýše. Výstava nazvaná Za posledními lidmi doby kamenné se bude konat až do konce roku 2012.

Ze sportu:

Házenkáři Zubří se v osmifinále Vyzývacího poháru utkají se Sportingem Lisabon. Vítěze soutěže ze sezony 2009/10 přisoudil poslednímu českému zástupci v mužské pohárové Evropě úterní los ve Vídni. Hrát se bude nejprve 11. nebo 12. února v Zubří, odveta se uskuteční o týden později v Portugalsku.

České florbalistky ve druhém utkání na mistrovství světa v St. Gallenu splnily roli jasného favorita a zvítězily nad outsiderem z Maďarska 12:1. Svěřenkyně trenérek Karolíny Šatalíkové a Markéty Šteglové vedou skupinu C s plným počtem čtyř bodů o dva před Slovenskem a Norskem.

Počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, na většině území sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m smíšené nebo i dešťové. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia, v 1000 m na horách kolem nuly. Čerstvý jihozápadní až západní vítr.