Zprávy

0:00
/
0:00

Rakouský soud zamítl návrh Diag Human na exekuci uměleckých děl z ČR

Rakouský odvolací soud zamítl návrh společnosti Diag Human na exekuci uměleckých děl patřících českému státu. Společnost o exekuci žádala ve sporu s Českou republikovou o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Odvolací soud ale zrušil nepravomocné rozhodnutí okresního soudu ve Vídni z května letošního roku a celé následující řízení prohlásil za nicotné. Informoval o tom mluvčí českého Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt. Exekuce se měla týkat obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda. Díla byla zapůjčena na výstavu do Vídně. Firma se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde dala podnět k zabavení uměleckých děl. Česko se proti tomu ohradilo. Diag Human vede spor s Českem kvůli obchodu s krevní plazmou téměř 20 let. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

ČR bude usilovat o miliardy z privatizace Mostecké uhelné

Česká republika se přihlásí k 12 miliardám korun z privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), zablokovaným na švýcarských účtech. Jakým způsobem to udělá, bude analyzovat státní zastupitelství. Ve hře je připojení k trestnímu řízení i čistě civilní žaloba, řekl premiér Petr Nečas (ODS) po schůzce členů vlády a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Rozhodnutí padne zhruba do tří týdnů. Vláda podle premiéra dává přednost připojení se k už vedenému trestnímu řízení, pokud to bude ještě možné. Stát si podle Nečase najme švýcarskou právní kancelář. Nejvyšší státní zastupitelství už dříve prohlásilo, že ČR může o náhradu škody usilovat jen v civilním řízení. Vrchní státní zastupitelství v Praze upřesnilo, že podle sdělení švýcarských orgánů lze se souhlasem soudu spojit civilní řízení s řízením trestním, k tomu je však potřeba doložit, jaké skutečnosti České republice bránily se připojit se svými nárokem již v řízení trestním. Nečas uvedl, že ke zpoždění mohlo přispět i to, že ve Švýcarsku platí od 1. ledna nový trestní řád, který vedení kauz upravuje rozdílně od starého. Švýcarská strana přitom část roku komunikovala s ČR podle starých pravidel.

Duff: EP by neměl podpořit výjimku ČR z lisabonské smlouvy

Evropský parlament by neměl podporovat zakotvení české výjimky z lisabonské smlouvy do unijních smluv. Při své návštěvě Prahy to řekl britský europoslanec Andrew Duff, který je v europarlamentu zpravodajem pro tuto záležitost. Duff se v Praze sešel s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a se senátory. V plánu je i schůzka s předsedou Ústavního soudu. Duff svou zprávu předloží europarlamentu v pondělí. Přijetím výjimky z listiny základních práv EU podmínil svůj podpis lisabonské smlouvy v roce 2009 prezident Václav Klaus. Chtěl tak prý zaručit ochranu českého majetku před nároky sudetských Němců. Kabinet se letos koncem srpna dohodl na tom, že bude sjednání české výjimky prosazovat. Podle Duffa je jediný účinek protokolu takový, že "vytváří právní nejistotu a politický zmatek" a nepřispívá k posílení základních práv v EU. Místo toho by prý "pozitivním signálem české vlády a parlamentu bylo, kdyby partnerům v EU pomohly k vytvoření jasného právního rámce na ochranu základních práv". Českou výjimku musí odhlasovat všech 27 členských států. Hrozí ale, že by schvalování mohlo ztroskotat i v Praze. ČSSD, která má v Senátu většinu, výjimku odmítá.

Václav Klaus vetoval zákon o trestní odpovědnosti právnických osob

Prezident Václav Klaus vetoval vládní návrh zákona, který měl od příštího roku zavést trestní odpovědnost právnických osob. Oznámil to mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Zákon popírá vazbu mezi pachatelem a trestem a je spíše příkladem alibismu než snahy potrestat viníky trestných činů, uvedl prezident. Normou se nyní bude znovu zabývat sněmovna, která může veto prezidenta přehlasovat. Podle vlády má zavedení trestní odpovědnosti právnických osob přispět k boji proti organizovanému zločinu a korupci. Firmy by podle návrhu mohly být stíhány pro téměř osm desítek trestných činů - například za legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz či krácení daní. Vládní návrh je navíc podle Klause špatně zpracován a představuje jen velmi hrubou kostru pro stíhání právnických osob. Před možným zneužitím zákona již dříve varovali někteří právníci a Hospodářská komora ČR. Zastánci zákona poukazovali mimo jiné na výhodnost úpravy zejména v ochraně životního prostředí a u hospodářské kriminality, kde může hrozit nebezpečí, že za určité delikty není postižen nikdo. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale uvedl, že Evropská unie i mezinárodní organizace jako OECD po ČR vyžadují, aby trestní odpovědnost právnických osob byla součástí jejího právního řádu.

Prezident Klaus podepsal nová pravidla pro rejstřík trestů

Záznam o odsouzení Čecha v EU se objeví v jeho rejstříku trestů. Novelu zákona, která to umožní, podepsal prezident Václav Klaus. Norma také zvyšuje poplatek za výpis z rejstříku o 50 na 100 korun. O rozhodnutí prezidenta informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Do rejstříku bude mít nově přístup vězeňská služba. Novela dále upravuje zkušební dobu při podmíněném propuštění lidí z vězení. Češi budou mít podle novely v rejstříku uvedeny informace o tom, zda byli odsouzeni v jiném členském státě EU. V případě, že by šlo o trestní řízení, budou úřady na toto odsouzení pohlížet, jako by šlo o verdikt českého soudu. Výjimkou budou pouze prohřešky, které nejsou v ČR trestným činem. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je přesvědčen o výrazném přínosu normy v oblasti postihu trestné činnosti, která je páchána na celém území EU.

OECD zhoršila výhled ekonomiky ČR v roce 2012

Česká ekonomika by v příštím roce měla podle odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zpomalit růst na 1,6 procenta z letošních 2,1 procenta. Vyplývá to ze zprávy OECD, kterou představil generální tajemník OECD Ángel Gurría. Česká republika je podle něj stabilní a úspěšnou ekonomikou s dobrým reformním programem. V květnu OECD předpovídala pro ČR letošní růst o 2,4 procenta a příští rok zrychlení růstu na 3,5 procenta. V roce 2013 by měla tuzemská ekonomika podle OECD stoupnout o tři procenta. Odhadovaný růst může být podle OECD ohrožen zpomalením světového hospodářství a vývojem v eurozóně. K odvrácení těchto hrozeb a povzbuzení ekonomické aktivity tak OECD doporučuje udržet spád reforem zaměřených na posílení konkurenceschopnosti a dlouhodobého růstu. Odhady OECD na příští rok jsou optimističtější než prognóza České národní banky, ministerstva financí a Evropské komise.

Svaz měst a obcí: Sněmovní návrh zdanění hazardu je nepřijatelný

Starostové a primátoři se jednomyslně shodli na tom, že podoba zdanění hazardu, kterou schválila sněmovna, je naprosto nepřijatelná. Navrhují, aby Senát návrh rozpočtového výboru sněmovně vrátil. Po svém mimořádném zasedání o tom informovalo předsednictvo Svazu měst a obcí ČR. Pokud by návrh rozpočtového výboru prošel, doporučuje obcím a městům hazard na svém území plošně zakázat. Novela, kterou poslanci schválili a která přerozděluje odvody z hazardu mezi stát, obce a neziskový sektor, prý zásadně snižuje příjmy obecních rozpočtů. Pro samosprávu v tomto případě budou loterie znamenat především výdaje související s negativními vlivy hazardu. V roce 2012 už totiž obce nebudou moci vybírat ani místní poplatek. Senát zřejmě sněmovní podobu zdanění hazardu ve prospěch obcí upraví. Senátoři jim chtějí například zachovat příjmy za hrací automaty, třetinu výnosů z hazardu chtějí nechat pro financování sportu. Vlastní změnu chystají také poslanci v rámci novely zákona o místních poplatcích. Obcím chtějí zachovat peníze z poplatků za automaty a videoloterijní terminály.

Vnitro nemá dost podkladů k návrhu na pozastavení činnosti KSČM

Ministerstvo vnitra nezískalo ani s pomocí expertů a zpravodajců dostatek závažných materiálů k tomu, aby připravilo návrh na pozastavení činnosti Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM). Přesto se ale stranou chce dál zabývat a chce ji sledovat. Vyplývá to z materiálů, které by měla ve středu projednat vláda. Kabinet ministrovi vnitra v červenci uložil, aby návrh na pozastavení činnosti komunistů do konce října vypracoval. Vnitro oslovilo čtyři experty na extremismus a nechalo si od nich udělat analýzy. Ani jeden z nich pozastavení činnosti nedoporučuje. Odborníci se shodli na tom, že není možné činnost politické strany omezovat, pokud neohrožuje demokratický systém a práva a svobody občanů v budoucnu. Podle zprávy pro vládu tak nestačí předpoklad, že by nynější komunistická strana mohla opakovat zločiny své předchůdkyně, kdyby k tomu měla někdy příležitost. Ministerstvo se obrátilo i na Bezpečnostní informační službu, zda nemá poznatky o protiústavní činnosti komunistů. BIS odpověděla záporně.

Policie obvinila Roma za útok na místostarostku Albrechtic

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Jablonecka v souvislosti s úterním útokem na místostarostku Albrechtic v Jizerských horách. Obviněn byl z násilí proti úřední osobě. Za to mu hrozí až čtyři roky vězení. Na místostarostku a jejího muže zaútočila skupinka Romů. Domáhali se důchodu nemocné Romky, jíž se rodina dříve zřekla. Místostarostka byla napadena přímo u sebe doma. Útočník ji dvakrát udeřil do obličeje. Přišel k ní ještě v doprovodu dalších dvou žen. Její manžel se snažil do konfliktu vstoupit, a byl proto také napaden. Poté trojice utekla. Incident vznikl kvůli ženě, které se její příbuzní zřekli, když ji soud kvůli schizofrenii zbavil svéprávnosti. Ze zákona se tedy o nemocnou starala obec a místostarostka za ni za 4000 korun měsíčně od státu vyřizovala agendu na úřadech a platila léky a jídlo. Problém nastal, když pro ženu obec vymohla důchod. Ten jí přišel zpětně ve výši 60.000 korun a Romové je chtěli. Ve středu se v Albrechticích sešlo i mimořádné zastupitelstvo. Rozhodlo, že se v obci zvýší policejní dohled. Nemocná Romka by se také měla vrátit do péče své rodiny.

Besser odvolal ředitele Národního filmového archivu

Ministr kultury Jiří Besser odvolal dlouholetého ředitele Národního filmového archivu (NFA) Vladimíra Opělu. Rozhodnutí může souviset s Opělovým nesouhlasem se zúženým výběrovým zřízením na stavbu nových budov archivu v pražských Jinonicích a nového depozitáře v Hradištku u Prahy. Uvádí to server Lidovky.cz. Na ředitele NFA někdo údajně naléhal, aby souhlasil se zúženým výběrovým zřízením na stavební firmy. Opěla však trval na řádném řízení. Vedoucí tiskového odboru resortu Stanislav Brunclík serveru sdělil, že pokud ví, došlo ze strany vedení NFA k "jistému finančnímu pochybení, čímž nemá být řečeno, že by se snad obohatil ředitel Opěla". Besser již vypsal výběrové řízení na nového ředitele, rozhodnout se má do konce listopadu. Do té doby byl vedením archivu pověřen Besserův náměstek František Mikeš. Opěla stál v čele NFA od roku 1992. Za tu dobu se mu podařilo stabilizovat tradiční instituci, jež shromažďuje jedinečný archiv domácího i světového filmového dědictví, a vytvořit z něj mezinárodně uznávané badatelské a archivní centrum.

Národní cenu vlády Česká hlava získal kardiolog Widimský

Projekt Česká hlava vybral laureáty svých sedmi cen. Tu nejvýznamnější, Národní cenu vlády Česká hlava, získal mezinárodně uznávaný český kardiolog Petr Widimský. Kabinet ocenil jeho mimořádné vědecké výsledky v intervenční léčbě akutního infarktu myokardu. Ocenění získali například i autoři teorie o výpočtu nadmořské výšky či postupu na likvidaci jedovatých sinic ve vodních plochách. Vláda uděluje Národní cenu za vědu od roku 2005. Dotuje ji milionem korun. Je to dosud nejvyšší vědecké vyznamenání v republice a někdy se o ní hovoří jako o české Nobelově ceně. Cenu "Invence" letos získal Viliam Vatrt z Vojenského geografického hydrometeorologického úřadu. Jeho tým vyvinul teorii, jak z družicových dat vypočítat výšku jakéhokoli místa na Zemi nad hladinou moře. Profesor Pavel Winternitz z Montrealské univerzity, který patří k nejcitovanějším fyzikům českého původu, obdržel cenu "Patria". Winternitz pracoval v hlavních světových střediscích fyzikálního výzkumu. Po roce 1989 navázal kontakty s vědci v tehdejším Československu. Ministerstvo průmyslu udělilo cenu "Industrie" společnosti ImageMetry za software VerifEyed, který dokáže během deseti vteřin rozpoznat, zda někdo manipuloval s fotografií nebo naskenovaným dokumentem. Ministr životního prostředí ocenil Františka Pochylého a Blahoslava Maršálka z Botanického ústavu Akademie věd za technologii pro řízení kvality vody ve vodních nádržích. Technologie zbavuje vodní plochy jedovatých sinic podporou jejich "konkurence" okysličováním spodních vrstev vody.

Na zámku v Peruci zloději ukradli cenné Fillovy obrazy

Na zámku v Peruci na Lounsku zloději ukradli čtyři obrazy kubistického malíře Emila Filly (1882 až 1953). Škodu kriminalisté odhadují na desítky milionů korun. Uvedla to mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Po obrazech policie vyhlásila celostátní pátrání, upozornila i kolegy v zahraničí. Ukradená díla nebyla pojištěna, řekla Alica Štefančíková, ředitelka krajské Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která obrazy spravuje. V jižním křídle peruckého zámku se nachází pamětní síň Emila Filly, vybavená původním mobiliářem s ukázkami z umělcovy tvorby a sbírek. Filla tuto část zámku po roce 1945 obýval, maloval hlavně okolní krajinu Českého středohoří. Peruc si umělec zřejmě zamiloval, protože odkázal část svého díla ve své závěti pod podmínkou, že budou vystavena právě v Peruci. V roce 1963 na zámku zřídilo Národní muzeum v Praze pamětní síň. Fillova díla patří k nejdráže prodávaným obrazům na aukcích v Česku. Nejvyšší ceny z jeho tvorby dosáhlo loni Zátiší s lahví Cherry, které bylo vydraženo za 16,25 milionu Kč (bez aukční přirážky) a je na pátém místě v žebříčku nejdražších obrazů prodaných v ČR.

Výzkum potvrdil, že se ve Vyšším Brodě nachází hrobka s 39 Rožmberky

Archeologický výzkum v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku potvrdil přesné místo, kde se nachází hrobka Rožmberků a že je v ní kromě Petra Voka pohřbeno i dalších 38 členů tohoto rodu. Hrobka byla podle vědců původně výrazně větší, než vykazují současné zachovalé prostory. Novinářům to řekl Jiří Šindelář z občanského sdružení Naše historie. Původní dno hrobky nyní podle něj zakrývá zemina a také ostatky z rozhrnutých hrobů předků Petra Voka. "Potvrdily se nám tak písemné dokumenty, v nichž stálo, že na jednom místě bylo pochováno na čtyři desítky Rožmberků," uvedl Šindelář. Vědci průzkum provedli 4. listopadu. Do té doby nebylo jisté, zda se ostatky téměř čtyř desítek Rožmberků nacházejí v místě, kde je pochován i Petr Vok. Vokova cínová rakev je stále ve velmi zachovalém stavu. Vědci o jejím stavu vědí už od výzkumu z roku 2009. Kromě ní se v hrobce nachází ještě jeden podobný sarkofág. Archeologové neví přesně, kdo ve druhé cínové rakvi leží. Ale pravděpodobně by mohlo jít o manželku Viléma z Rožmberka Žofii Braniborskou. Petr Vok byl posledním Rožmberkem a zemřel 5. listopadu 1611.

Fanoušci Queen si připomenou úmrtí Mercuryho

Tuzemští fanoušci zemřelého zpěváka legendárních Queen Freddieho Mercuryho si v sobotu v pražském klubu Mlejn připomenou jeho úmrtí a 40. výročí založení skupiny. Akce se zúčastní sestra zpěváka Kashmira Cooková. V Praze je poprvé, podobné akce se zúčastňuje teprve potřetí. Přijela sem na pozvání Petera Freestonea, osobního asistenta Mercuryho, který nyní žije v Česku. Hudební část večera obstará skupina Queenie známá z televizního pořadu Československo má talent. Novináře o tom informoval Karel Lehner, předseda českého fanklubu Queen. Původně avizovaná operní pěvkyně Eva Urbanová se kvůli onemocnění omluvila. Vstupenky na akci jsou již vyprodané.

Stavba lanovky na Sněžku letos už nezačne

Zahájení stavby lanovky na Sněžku se odkládá na jaro 2012. Původně měly být již letos vybetonované základy pro sloupy na prvním úseku, ale kvůli starému elektrickému kabelu v jejich trase se tak nestane. Stavbaři z firmy BAK budou muset upravit harmonogram stavby. Horní úsek lanovky tak zřejmě skončí provoz dříve, než se plánovalo. Uvedl to generální ředitel společnosti BAK Trutnov Dušan Čížek. Nová lanovka nahradí přes 60 let starou lanovku. Město Pec pod Sněžkou za nové zařízení zaplatí 299 milionů korun bez DPH. 230 milionů korun z nich přitom pokryje dotace z Evropské unie. Lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 minut na zhruba 16 minut.

Ovzduší v ČR se zlepšilo

Na řadě míst Česka, která už několik dní trápí smog, je ovzduší o něco lepší. Přesto naměřené denní koncentrace škodlivin někde stále překračují zdravotní limity. Platí to zejména pro Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Lépe se naopak dýchá lidem v Ústeckém a Olomouckém kraji, v Praze i ve středních Čechách. Podle meteorologů však o víkendu v některých oblastech znovu hrozí zhoršení rozptylových podmínek.

Ze sortu

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála úvodní závod Světového poháru na 3000 metrů v Čeljabinsku. O 62 setin porazila Nizozemku Wüstovou. Třetí skončila Němka Claudia Pechsteinová, která na Sáblíkovou ztratila 1,27 vteřiny.

Automobilový jezdec Martin Prokop oficiálně potvrdil své starty v příštím ročníku mistrovství světa v rallye se speciálem nejvyšší kategorie WRC. Juniorský světový šampion z roku 2009 se představí za volantem vozu Ford Fiesta RS WRC v deseti závodech na evropském kontinentu. Prokop, který startuje v MS od roku 2005, se s fiestou RS WRC představil "zkušebně" na Britské rallye v minulém týdnu. Po nehodě v pátek a následné penalizaci dojel na 21. místě.

Český krasobruslař Michal Březina je třetí po krátkém programu v pařížské soutěži seriálu Grand Prix. Vítěz říjnové Americké brusle nestačil v první části Trofeje Erika Bomparda jen na mistra světa Patricka Chana z Kanady a Číňana Nan Songa. Jednadvacetiletý Březina dostal za svůj krátký program od rozhodčích 74,32 bodu, téměř o pět bodů méně než při svém triumfu před měsícem v Kalifornii. Jízdu zahájil čistě skočeným trojným axelem a pokračoval na jistotu bez čtverných skoků. O více bodů přišel při drobných chybách při piruetách.

Zita Frydrychová obsadila dvanácté místo na mistrovství světa ve skocích na trampolíně v Birminghamu a postarala se o druhý nejlepší český výsledek v historii. Lépe dosud dopadla pouze Lenka Honzáková, jež v roce 1996 skončila devátá. Umístění pro devatenáctiletou Frydrychovou znamená zároveň bezpečný postup do lednového předolympijského závodu v Londýně, který bude zbývající možností kvalifikovat se na olympiádu.

Počasí

V sobotu bude zataženo nízkou oblačností a mlhy, ráno a dopoledne mrznoucí. Nejvyšší teploty 0 až 4 stupně.