Zprávy

Sobotka: Alternativou ČSSD je sociální stát nebudovaný na dluh

Vládní reformy představují podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky pro řadu lidí konečnou stanici a slepou uličku. Reakce kabinetu na současnou ekonomickou krizi postrádá spravedlnost, etický rozměr a dlouhodobý plán. Sobotka to uvedl v úvodu programové konference své strany v Praze. ČSSD podle něj musí lidem nabídnout alternativu v podobě sociálního státu, který nebude budován za cenu zadlužování. "Lidé pochopí potřebu reforem jen tehdy, pokud budou mít jistotu, že ušetřené peníze nebo výnosy z vyšších daní nikdo nerozkrade," dodal. Sobotka zopakoval, že jeho strana bude usilovat mimo jiné o obnovení nižší DPH na léky a potraviny, zavedení progresivní daně z příjmů a vyššího zdanění nejbohatších firem. Slíbil také "oslabit" koalicí zaváděný druhý pilíř důchodového systému, tedy individuální spoření v soukromých penzijních fondech s příspěvkem státu. Tématy programové konference jsou úpravy důchodové, daňové a zdravotnické reformy a aktualizace plánu boje s korupcí.

Nečas předá Kocourkovu demisi v pondělí, jednal s Doktorem

Premiér Petr Nečas (ODS) přinese prezidentu Václavu Klausovi demisi ministra Martina Kocourka (ODS) na Pražský hrad v pondělí 14. listopadu v 11:00. Informoval o tom Klausův mluvčí Radim Ochvat. Zatím není jisté, zda předseda vlády Klausovi zároveň předloží i jméno nového ministra průmyslu. O vládním angažmá jednal Nečas s poslancem a ekonomickým expertem strany Michalem Doktorem. Doktor řekl, že s Nečasem o vedení ministerstva průmyslu a obchodu hovořil. "Pan premiér mou odpověď zná," řekl. Další schůzka s předsedou vlády kvůli této věci už zřejmě následovat nebude, dodal na dotaz ČTK. "Ta volba už je jenom na panu premiérovi a já to naprosto respektuji," uvedl Doktor. Média i poslanci ODS zmiňovali mezi možnými nástupci Kocourka také předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru či někdejšího ministru průmyslu Martina Římana. Stanjura nechtěl komentovat, zda s Nečasem o vstupu do vlády jednal.

ČSNS 2005 rozhodne o sloučení s Paroubkovou stranou LEV 21

Česká strana národně socialistická (ČSNS 2005) na svém sobotním sjezdu v Praze rozhodne, zda se sloučí s novou stranou Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), kterou založil bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Varianta fúze obou politických subjektů je velmi pravděpodobná. Paroubkova nová strana svůj sjezd plánuje o dva týdny později, na něm by se pak mělo sloučení stran dokončit. Někdejší premiér a bývalý šéf sociálních demokratů vyjednává o spolupráci s ČSNS od letošního jara. Na počátku října Paroubek vystoupil z parlamentní opoziční ČSSD a oznámil, že zakládá novou politickou stranu. Sjezd ČSNS 2005 by také měl rozhodnout o svém předsedovi. Vedením strany je zatím pověřen Stanislav Palša.

Mší vyvrcholily oslavy 800. výročí narození sv. Anežky

Mší ve svatovítské katedrále vyvrcholily letošní oslavy 800. výročí narození svaté Anežky České. V roli zvláštního papežského vyslance ji vedl kardinál Joachim Meisner, arcibiskup z Kolína nad Rýnem. Meisner má pověření od papeže Benedikta XVI., aby jej zastoupil a přednesl jeho poselství. Bohoslužba připomněla také svatořečení Anežky před 22 lety. Součástí slavnosti bylo i předání děkovných vyznamenání - medailí svaté Anežky České zasloužilým pracovníkům České katolické charity. Ve Strahovském klášteře bude také otevřena výstava výtvarných prací dětí z České a Slovenské republiky, které vznikly v rámci soutěže pořádané hnutím Na vlastních nohou - Stonožka a pražským arcibiskupstvím. Výstava nazvaná "Svatá Anežka Česká - génius českého učitele" potrvá do 2. prosince. Bude tu vystaveno 230 z více než 2000 soutěžních dětských prací.

Nad ČR stopové koncentrace jódu, zdroj ale není znám

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) zaznamenal nad územím České republiky v pátek stopové koncentrace radioaktivního jódu. Zdroj kontaminace ale nezná, proto se obrátil s žádostí o pomoc na Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE). Naměřený obsah jódu v ovzduší v žádném případě neohrožoval zdraví obyvatel. Stopová radioaktivita byla podle MAAE zjištěna i v dalších evropských zemích, uvedly zahraniční agentury. "S pravděpodobností hraničící s jistotou to není ze zdroje z České republiky, určitě ne z našich jaderných elektráren. Ale nevíme, odkud to je, proto jsme oslovili agenturu, aby zapojila své mechanismy a zkusila ten zdroj najít," řekl šéfka SÚJB Dana Drábová. Podle neoficiálních zpráv nejsou tyto koncentrace ale jen v Česku, ale i nad oblastí střední Evropy, podotkla k tomu Drábová.

Vnitro: Čeští neonacisté přišli s novým konceptem Třetí cesty

Část české neonacistické scény v uplynulých měsících podle ministerstva vnitra přišla s novým ideologickým konceptem, takzvanou Třetí cestou. Podle úřadu jde o směr inspirovaný zahraničními režimy, vyhraňuje se vůči klasickému hitlerismu a kombinuje nacistickou a socialistickou nebo komunistickou ideologii. Vzorem je prý i italské neofašistické hnutí Casa Pound, které klade důraz na sociální témata. Za novým projektem je skupina Autonomních nacionalistů, stojí ve zprávě o extremismu za třetí čtvrtletí, kterou vnitro zveřejnilo na svém webu. Snahy o vytvoření nového konceptu úřad registroval přibližně od zimy 2010, projekt byl představen letos na jaře. "Málokdo zaregistroval, že se čeští neonacisté pokusili poprvé v historii zformulovat komplexní ideologický rámec," uvedlo ministerstvo. Za diskusí podle vnitra stojí zřejmě Autonomní nacionalisté ze středních Čech.

Česmad: Pro přesun nákladů na dráhu během oprav D1 je málo vlaků

Automobiloví dopravci se obávají dopravních komplikací, které vzniknou v souvislosti s generální opravou dálnice D1. Jednou z možností, jak ulehčit dopravním zácpám, je přesunutí kamionů na železnici. K přesunu dostatečného množství kamionů na železnici však chybí vlakové soupravy a překladiště, uvedli zástupci Sdružení dopravců Česmad Bohemia. Zahájení oprav D1 se podle Lidových novin proti původním plánům ministerstva dopravy o několik měsíců zdrží. O modernizaci nejstarší české dálnice ministerstvo dopravy rozhodlo letos v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Tehdy úřad chtěl s rekonstrukcí dálnice začít na jaře příštího roku. Nyní to vypadá, že se začátek realizace stavby posune na podzim, uvedly Lidové noviny. Navíc se místo chystaných pěti úseků budou rekonstruovat pouze dva. Na stavbu je údajně pro příští rok vyhrazeno 1,58 miliardy korun.

V Litoměřicích protestovalo proti spalování kalů asi 500 lidí

Zhruba 500 lidí protestovalo v Litoměřicích proti spalování ropných kalů z Ostravska. Ty mají být v příštích šesti letech likvidovány v nedaleké cementárně Lafarge. Protestující podpořil i starosta města Ladislav Chlupáč (ODS), podle nějž je absurdní, když se podobné materiály pálí uprostřed oblasti zvané jako Zahrada Čech. Víc než samotná likvidace kalů vadí lidem netransparentní přístup úřadů. Asi 100 až 150 lidí proti spalování kalů demonstrovalo i v pátek v Teplicích. Tak velké protesty v Litoměřicích dlouho nepamatují. Kaly, nashromážděné za celé století pod ostravskou chemičkou Ostramo, se budou pálit v čížkovické cementárně. Zakázka na likvidaci vyjde stát na 2,6 miliardy korun. Zainteresované firmy a některé státní instituce vysvětlují záměr tím, že čížkovická cementárna je pro likvidaci podobných odpadů nejvhodnějším zařízením v Česku.

Celníci našli v Klatovech skoro půl tuny nelegálního tabáku

Téměř půl tuny nelegálního tabáku a cigaret našli celníci při kontrole jednoho skladu v centru Klatov. Sklad patřil prodejci, který nedaleko náměstí provozuje obchod se smíšeným zbožím. Příruční sklad s nelegálními tabákovými výrobky měl ve stejné ulici. Daňové úniky na objeveném zboží přesahují 600.000 korun, řekla ČTK mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová. "Kromě vyměření cla a daní zde existuje podezření ze spáchání trestného činu," uvedla. Celníci už v minulosti při kontrolách u tohoto obchodníka zjistili nesrovnalosti. Nyní ve skladu objevili celkem 442,2 kilogramu tabáku v balíčcích a dalších téměř čtyři tisíce kusů cigaret bez tabákových nálepek.

Na Dole Karviná onemocnělo asi 300 lidí

Přibližně 300 pracovníků Dolu Karviná - závodu ČSA trápí v posledních třech dnech zažívací potíže. Příčina onemocnění není dosud jasná. Zdroj nákazy hledá Krajská hygienická stanice ve spolupráci s OKD i externími firmami, které pro šachtu zajišťují stravování a další služby, informoval Marek Síbrt ze společnosti OKD. Na Dole Karviná je celkem zaměstnáno asi 5000 lidí, problémy jsou pouze v závodu ČSA. Podle údajů z dnešního rána se stav nemocných stabilizoval a jejich počet se již nezvyšuje. Firma tak očekává, že v dalších dnech se situace stabilizuje. Podle Síbrta je sice vysoká nemocnost pracovníků závodu ČSA komplikací, ale neohrozila chod společnosti.

Husa na provázku uvedla novou hru o Leoši Janáčkovi

Povaha i osud skladatele Leoše Janáčka je tématem nové hry brněnského Divadla Husa na provázku. Na inscenaci Leoš aneb Tvá nejvěrnější spojili síly dramatik Milan Uhde, muzikolog, hudební skladatel a znalec Janáčka Miloš Štědroň a režisér Vladimír Morávek. Zaměřili se zvláště na Janáčkův vztah k ženám, v němž se podle Morávka odrážela skladatelova hluboká citlivost, ale zároveň neomalenost, odtažitost i hrubost. Roli Janáčka ve třech různých životních obdobích si rozdělila trojice herců. Mladého skladatele hraje Martin Donutil, Janáčka jako dospělého muže ztvárnil Martin Havelka a třetím představitelem Janáčka je Jožka Králík. Uhde a Štědroň jsou společně podepsáni například pod Baladou pro banditu, která má v Huse na provázku status kultovního představení. O inscenaci věnované Janáčkovi prý přemýšleli mnoho let.

V Divadle Hybernia měl premiéru muzikál Quasimodo

V pražském Divadle Hybernia měl v pátek premiéru výrazně taneční muzikál Quasimodo s podtitulem Kdysi se pro lásku umíralo. Romantický příběh vychází z románu Chrám Matky Boží v Paříži francouzského klasika Victora Huga. Hudbu napsaly Petr Kaláb, Jan Maxián a Jakub Prachař. Autory libreta jsou Lukáš Trpišovský a režisér představení Kukučka. Slavná Hugova předloha již byla pro muzikál zpracována několikrát, a to nejen ve Francii. Podle internetového muzikálového serveru musical.cz existují dvě české adaptace: první z nich od Miloslava Janíčka se uváděla na pražské Křižíkově fontáně, další od Daniela Fikejze má na programu Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě.

V Praze a Brně proběhne přehlídka filmů ze severských zemí

Vybrané snímky ze severských zemí nabídne filmovým fanouškům od 17. listopadu v Praze a Brně a pak také v Olomouci, Uherském Hradišti a v Berouně přehlídka nazvaná Severský filmový podzim. Pořadatelé ze Severského filmového klubu se v ní už počtvrté zaměřili na tituly, které se často v kinech nevidí. Během osmi dnů uvidí zájemci celkem jedenáct filmů z Dánska, Švédska, Norska a Islandu. V Praze se bude promítat v Atlasu a v Brně v kině Art. Paralelně probíhající festival zahájí ve čtvrtek 17. listopadu téma Polární kruh na dosah. Svět dvou severských ostrovních zemí, Grónska a Islandu, přiblíží první dánský film, který získal nominaci na Oscara s názvem Qivitoq - duch hor z roku 1956 a dva roky starý islandský snímek Prosinec. Přehlídku v Praze a Brně uzavřou 20. listopadu dánský film Přes ulici, pod vodou (2009), norsko-dánská koprodukce To největší na světě (2001) a norsko-švédský snímek Spolehni se (2010).

Graselovy stezky v létě navštívily tisíce turistů

Několik tisíc turistů vyrazilo letos v létě na některou z tras Graselových stezek, které vedou jižními Čechami, Vysočinou a Rakouskem. Letos otevřené návštěvnické centrum Graselových stezek ve Slavonicích na Jindřichohradecku navštívilo téměř 5000 lidí. Uvedla to Olga Žampová ze Slavonické renesanční společnosti, která se o projekt stará. Stezky jsou určeny výhradně pro pěší. První vznikla v roce 2003 a jejich síť se postupně rozrůstala až na současných 182 kilometrů. Lidé se na nich mohou podívat do míst, kde na počátku 19. století loupežník Johann Georg Grasel okrádal pocestné. V roce 1818 byl ve Vídni popraven. Jeho jméno prý dalo vzniknout hanlivému označení "grázl". Stezky vznikly díky příspěvku z programu Phare a dostaly cenu Herritage Awards 2003 Nadace Partnerství.

V Moravskoslezském kraji se znovu zhoršily rozptylové podmínky

V Moravskoslezském kraji se v pátek večer a v noci na sobotu opět výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Hodinové koncentrace polétavého prachu (PM10)se zvýšily natolik, že i průměrné denní limity na všech měřících stanicích překročily mezní hranici 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Obyvatelé regionu museli špatný vzduch dýchat od konce října, počátkem listopadu dokonce meteorologové vyhlásili signál regulace. Od čtvrtku se situace začala zlepšovat, a tak byl signál regulace v pátek dopoledne odvolán. V platnosti dál zůstal signál upozornění, který varuje před možným vznikem smogové situace.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté v prvním ze dvou barážových zápasů o postup na mistrovství Evropy porazili 2:0 Černou Horu po brankách Pilaře a Sivoka, který se trefil v druhé minutě nastaveného času. Dvoubrankový náskok bude tým trenéra Michala Bílka hájit v úterý v Podgorici. Hosté budou v odvetě postrádat Jovanoviče, který podruhé v kvalifikaci dostal žlutou kartu.

Brankář Tomáš Vokoun se stal jedním z hlavních strůjců vítězství Washingtonu 3:1 na ledě New Jersey v pátečním utkání NHL. Český gólman zneškodnil 32 z 33 střel Devils a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

České hokejisty čeká po vítězství nad Švédskem druhý zápas úvodního podniku Euro Hockey Tour turnaje Karjala. V Helsinkách se výběr trenéra Aloise Hadamczika utká od 16:00 s mistry světa z Finska.

Tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji Masters v Paříži do semifinále. Český hráč, který si ve čtvrtek výhrou v třetím kole zajistil účast na Turnaji mistrů, porazil Andyho Murrayho z Británie 4:6, 7:6 a 6:4. Příštím soupeřem české jedničky bude Švýcar Roger Federer, který porazil Juana Mónaka z Argentiny, čímž dosáhl 800. výhry v kariéře. S bývalou světovou jedničkou Federerem má šestadvacetiletý Berdych sice pasivní bilanci 4:9, ale z posledních čtyř zápasů tři vyhrál včetně letošního čtvrtfinále na turnaji v Cincinnati.

Čeští volejbalisté prohráli v prvním ze dvou přípravných utkání na olympijskou kvalifikaci v Legionowu u Varšavy s Poláky 0:3 po vyrovnaných setech 21:25, 24:26 a 25:27. Odveta se hraje v sobotu od 14:30.

Český krasobruslař Tomáš Verner je po krátkém programu na NHK Trophy v Sapporu na posledním, devátém místě. Do historie se v Japonsku zapsal Američan Brandon Mroz, který jako první na mezinárodní soutěži skočil čtverný lutz.

Josef Král neproměnil druhou řadu na startu finálového závodu formulového seriálu GP2 v Abú Zabí v solidní výsledek a po kolizi v prvním kole se musel spokojit s dvacátým místem. Královy naděje po třetím místu v kvalifikaci pohasly hned v úvodní zatáčce, kdy se dostal do kolize s Danim Closem a dostal hodiny.

Počasí v Česku:

Je jasno, nejvyšší teploty 4 až 8 st.C, na horách kolem 4 stupňů.