Zprávy

0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna možná o státním rozpočtu rozhodne ve středu večer

Opoziční ČSSD chce hlasovat o rozpočtu ještě ve středu, poté je připravena na permanentní zasedání. Pokud koaliční strany schůzi sněmovny ukončí, bude to sociální demokracie považovat za vítězství, řekl na středeční podvečerní tiskové konferenci její předseda Bohuslav Sobotka. Vycházel z kuloární informace, že poslanci ODS, TOP 09 a VV chtějí odhlasovat konec zasedání hodinu po půlnoci bez ohledu na to, že ráno byli odhodláni pokračovat v nepřetržitém jednání. Sněmovna zasedá s krátkými přestávkami zhruba 30 hodin. Oba tábory taktizují a vymýšlejí cesty, jak vyzrát na protistranu.

Celé odpoledne se poslanci ČSSD střídali u řečnického pultíku s kritikou rozpočtu na příští rok. Na rozdíl od reformních zákonů ale opozice nechce blokovat schválení klíčového zákona, protože země by neměla být v rozpočtovém provizoriu. "Skutečně nevidíme důvod, proč bychom měli zdržovat projednání státního rozpočtu," řekl na tiskové konferenci Sobotka. "Budeme respektovat harmonogram, který byl pro jeho projednání schválen," dodal předseda ČSSD.

Vládní koalice tvrdí, že obstrukce její řady stmelily, prezident Václav Klaus označil chování ČSSD za smutné a nedůstojné. ČSSD si podle něj neuvědomuje vážnost ekonomické situace, když vyvolává nejrůznější blokace a petice. Koaliční trojici ODS, TOP 09 a VV se dopoledne podařilo z programu prodlužující se schůze vyškrtnout všechny dosud neprojednané body kromě rozpočtu, interpelací a zákonů vrácených Senátem. Část z nich přesunula na mimořádnou páteční schůzi. ČSSD se naopak úsporné a reformní předlohy vrácené Senátem vyřadit ze schůze opětovně nepodařilo.

Ministr Vondra: Armádu čeká redukce velitelských struktur a civilistů

Armádu v příštím roce čeká redukce velitelských struktur a civilních zaměstnanců. Podle ministra obrany Alexandra Vondry ale nepůjde o žádnou revoluci. Do konce roku chce ministr předložit vládě materiál týkající se budoucí ochrany vzdušného prostoru. Armáda řeší, jestli v jejím letectvu mají pokračovat nadzvukové stíhačky Gripen a zda zrušit některá z pravděpodobně přebytečných letišť. Podle Vondry se redukční zásahy v minulosti děly často nahodile, plošně a naráz. Zatímco v západních zemích je zvykem o nich diskutovat a realizovat je tak, aby se armáda mohla na jejich dopad s předstihem připravit. Z bílé knihy obrany vyplývá, že v následujících letech nemá ČR prostředky k udržování všech schopností armády. Bude tedy třeba zachovat vše, co souvisí s ústavní povinností armády a závazky vyplývajícími ze spojeneckých smluv, dodal Vondra.

O volbě prezidenta mají jednat lídři stran i parlamentních klubů

O přímé volbě hlavy státu by měla v nejbližší době diskutovat politická reprezentace na velké schůzce, shodli se zástupci sněmovních klubů. Podle šéfa klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by o způsobu, jak prosadit, aby prezidenta přímo vybírali občané, měli společně jednat předsedové parlamentních stran společně se šéfy stranických klubů obou komor českého parlamentu. "Jasně se vydefinuje postoj jednotlivých klubů a stran. Po schůzce jsem k přímé volbě prezidenta mnohem optimističtější, než tomu bylo dříve," prohlásil Gazdík. Podle místopředsedkyně sněmovny za VV Kateřiny Klasnové by se schůzka měla odehrát "urychleně". "Mělo by to být co nejdříve, jak bude v našich možnostech. Ale víte, že teď tady jednáme od rána do večera," poukázala na nynější nepřetržitou schůzi Poslanecké sněmovny. Konkrétní body související s přímou volbou podle ní už v první polovině roku projednala stranická skupina, nynější schůzka by měla vyřešit zbývající spory.

TOP 09: Ať obce deklarují podporu neziskovkám po zdanění hazardu

Starostové a zastupitelé českých měst a obcí by měli deklarovat, že z peněz, o které jim vzrostou příjmy v důsledku zdanění hazardu, budou dotovat neziskové a veřejně prospěšné aktivity. Výzvu v tomto smyslu v Poslanecké sněmovně zveřejnili zástupci TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová upozornila, že pokud parlamentem projde koalicí domluvená podoba zdanění hazardu, budou mít obce nárok na 80 procent výtěžku z výherních automatů a 30 procent výtěžků z ostatních loterií. "Tímto návrhem se navýší příjmy obcí o 4,6 miliardy korun," řekla. Správnou cestou proto podle ní je, aby tyto peníze získaly organizace, které v obcích působí a které obce a zastupitelstva dobře znají. Podle poslance Jana Farského (TOP 09) loterijní společnosti i neziskové organizace v poslední době upozorňují na možnost, že zdanění hazardu ve svém důsledku sníží finance pro neziskový sektor. "My se domníváme, že toto riziko nepřichází v úvahu," podotkl Farský.

Pospíšil zprostil funkce dva stíhané litoměřické soudce

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) zprostil funkce dva soudce Okresního soudu v Litoměřicích Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. Sdělila to mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Muže začala koncem října stíhat policie, obvinila je z přijímání úplatku a zneužití pravomocí. Hrozí jim až osmileté tresty vězení. "Obvinění obou soudců jsou natolik závažná, že jsem nemohl postupovat jinak, čímž ale není dotčena presumpce neviny," uvedl v tiskové zprávě Pospíšil. Muži se proti jeho rozhodnutí mohou odvolat - podat si takzvaný rozklad, který však nemá odkladný účinek. Knotek a Jelínek nebudou ve funkcích do doby, než skončí trestní řízení. Ministr také prostřednictvím své mluvčí potvrdil, že na oba soudce podá kárné žaloby.

Tři moravské kraje a Prahu opět trápí smog, přibyly i další kraje

Obyvatele Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje trápí už od úterý smog, přidal se k nim Liberecký kraj, Pardubice a Mladá Boleslav, odpoledne se ovzduší zhoršilo také v Královéhradeckém kraji. Nejhorší situace je jako obvykle na severu Moravy, kde byl už v úterý vyhlášen signál regulace na Ostravsku a Karvinsku, ve středu byl pro Českotěšínsko vydán signál upozornění. Meteorologové výraznější změny imisní situace nepředpokládají. Zvýšené množství znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často vede k jeho zhoršení, především pak u nemocí dýchacích cest a srdečně-cévních chorob. Lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším občanům a dětem se proto doporučuje omezit pobyt pod širým nebem. Dospělí bez zdravotních potíží by se neměli venku zadýchávat.

Meteorologové už v úterý vyhlásili v nejvíce postižených místech severu Moravy signál regulace. Znečišťovatelé s platnými regulačními řády musejí dodržovat ekologická opatření. Signál upozornění na vznik smogové situace byl navíc vyhlášen i v oblasti Českého Těšína. " zdejší občané museli dýchat zamořený vzduch 99 dní," řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková. Připomněla, že evropská směrnice povoluje překročení limitu pouhých 35 dní v roce.

Soud potrestal majitele sítě Amsterdam shopů dvěma roky vězení

Olomoucký okresní soud potrestal majitele sítě Amsterdam shopů v Česku Artura Slawomira Kamedulu dvěma roky vězení. Poté bude na šest let vyhoštěn z České republiky. Za šíření toxikomanie mu hrozilo až pět let vězení. Před soud se dostal kvůli tomu, že ve svých prodejnách nabízel syntetické drogy označené za sběratelské předměty. K jejich zneužívání přitom sváděl zájemce prostřednictvím reklam v rádiích a na svých internetových stránkách. Jde o průlomový rozsudek, za tuto činnost dosud nikdo před soudem nestál. "S ohledem na vyšší škodlivost společenského jednání soud přistoupil k nepodmíněnému odnětí svobody. Pohybujeme se v sazbě rok až pět let, obžalovaný byl dosud bezúhonný, trest jsme proto uložili ve třetině trestní sazby," uvedla soudkyně Markéta Langerová.

Inspekce nezjistila pochybení policistů zasahujících v Novém Boru

Policejní inspekce nezjistila žádné pochybení policistů v souvislosti s brutálním mačetovým útokem na hosty v baru v Novém Boru na Českolipsku z letošního 7. srpna. ČTK to řekla mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Inspekce podle ní obdržela kvůli incidentu od zadržených Romů dva podněty, které se týkaly údajného napadení ze strany policistů. "V obou případech nebylo našimi inspektory zjištěno žádné pochybení ani podezření ze spáchání trestného činu, a to jak při zadržování, tak při samotném zákroku," uvedla mluvčí. Útok se odehrál v neděli 7. srpna odpoledne v baru v Purkyňově ulici po konfliktu mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Obsluha od nich požadovala občanské průkazy, a mladíci ji kvůli tomu začali slovně napadat. Jeden z hostů se prý ženy zastal a jednoho z mladíků údajně i udeřil. Pak prý hosté mladíky z baru vyvedli. Oni se však vrátili s posilou vyzbrojeni mačetami a obušky. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Policie podezřelého sedmatřicetiletého muže zadržela ještě týž den, patnáctiletého mladíka o den později.

Fakultní nemocnice měly v 1. pololetí kladný hospodářský výsledek

O téměř tři čtvrtě miliardy korun převýšily v letošním prvním pololetí výnosy fakultních nemocnic a dalších ústavů zřizovaných ministerstvem zdravotnictví jejich náklady. Vyplývá to z dat statistiků. Výsledky jednotlivých nemocnic zveřejní ministerstvo ve čtvrtek, včetně kroků k další efektivitě těchto zařízení. Celkem tyto nemocnice hospodařily kladně, zlepšila se i situace Bulovky, která si ale nese zátěž starších dluhů. K 30. červnu 2011 byly náklady 19 zařízení zřizovaných ministerstvem 29,768 miliardy korun, výnosy 30,478 miliardy. Naopak krajské nemocnice a příspěvkové organizace skončily v minusu 107 milionů. Ztrátové hospodaření měly také krajské a městské obchodní společnosti, 198 milionů, a nemocnice ostatních centrálních orgánů, minus 186 milionů. V kladných číslech byly obecní a městské nemocnice a církevní nemocnice.

Hlavní dotace českým zemědělcům letos vzroste na 16,5 miliardy Kč

Čeští zemědělci za letošní rok obdrží v rámci jednotné platby na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací, zhruba 16,5 miliardy korun. Dotace bude více než o dvě miliardy vyšší než loňských 14,3 miliardy korun. ČTK to sdělilo ministerstvo zemědělství. Přímé platby pro Česko a další země, které do EU vstoupily v roce 2004 nebo později, rok od roku rostou, přesto stále zaostávají za dotacemi ve starých unijních státech. "Je to proto, že přímé platby pro nové členské státy EU se postupně zvyšují. V roce 2011 mají čeští zemědělci nárok na 80 procent z částky, kterou dostávají farmáři ve starých členských zemích. V roce 2012 obdrží 90 procent a plného vyrovnání se dočkají v roce 2013," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který vyplácení dotací v Česku administruje, začne vydávat od příštího týdne rozhodnutí. Výplaty poputují k farmářům od 1. prosince, což je oficiální termín stanovený Evropskou unií.

CCB: V říjnu vyhlášeno 206 bankrotů firem, o 24 méně než v září

V říjnu bylo vyhlášeno 206 bankrotů firem, což je o 24 bankrotů méně než v září, avšak o 79 více než v říjnu loňského roku. Říjen byl pátým měsícem po sobě, kdy počet bankrotů fyzických osob podnikatelů převýšil počet bankrotů právnických osob. Vyplývá to z analýzy, kterou poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau. Z celkového počtu vyhlášených bankrotů se jich 108 týkalo fyzických osob podnikatelů a 98 právnických osob. Ve srovnání s říjnem 2010 se letos počet bankrotů právnických osob zvýšil o osm případů, zatímco počet bankrotů fyzických osob podnikatelů o 71 případů. Za deset měsíců 2011 bylo vyhlášeno 1049 bankrotů právnických osob a 948 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Ve srovnání se stejným obdobím loni se počet bankrotů právnických osob snížil o 18 případů. U fyzických osob podnikatelů stoupl jejich počet o 696 případů.

V říjnu bylo podáno 528 návrhů na bankrot firem, což je o 34 návrhů méně než v září, avšak o 145 návrhů více než v říjnu 2010. U podaných návrhů na bankrot stále ještě převládají návrhy na bankrot právnických osob. V říjnu letošního roku se na celkovém počtu podílely 64 procenty, zatímco ve stejném měsíci loni to bylo 81 procent.

Areva: Velké reaktory v Temelíně by byly ekonomicky výhodnější

Velké reaktory s celkovým instalovaným výkonem kolem 3300 megawattů, které francouzská společnost Areva nabízí pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, by byly ekonomicky výhodnější než menší zařízení nabízené konkurencí. V rozhovoru s ČTK to řekl regionální ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron. Ostatní uchazeči chystají dvojici reaktorů s výkonem kolem 2200 MW. Areva se uchází o dostavbu Temelína a v tendru proti ní stojí americký Westinghouse a rusko-české konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. "Využití dvojice velkých reaktorů EPR je ekonomicky výhodnější, protože náklady na jeden megawatt se sníží. Staveniště v Temelíně je navíc dostatečně velké, aby je pojalo," řekl Epron. Někteří energetici ale upozorňují, že příliš velké reaktory by mohly způsobit problémy v energetické soustavě.

Dopravci nesouhlasí s návrhem na zvyšování cen za použití kolejí

Železniční nákladní dopravci se obávají návrhu ministerstva dopravy na změny v poplatcích za používání kolejí, mohl by prý vést k přesunu dopravy na silnice. Vadí jim zejména snížení slev za kombinovanou dopravu v ucelených vlacích ze současných 40 na 35 procent a růst poplatku za provozování dieselových lokomotiv na elektrifikovaných tratích. ČTK to po jednání dopravní komise tripartity řekl výkonný ředitel Svazu dopravy České republiky Petr Kašík. Výhrady včetně vlastních propočtů dopadů změn předají ministerstvu dopravy ve čtvrtek. "Pokud by návrh ministerstva zůstal v současné podobě, znamenalo by to tragické ohrožení nákladní železniční dopravy," uvedl Kašík.

V Ostravě se od příštího roku zřejmě výrazně omezí hazard

V Ostravě by se v budoucnu mohl výrazným způsobem omezit hazard. Zastupitelé města totiž na svém jednání schválili obecně závaznou vyhlášku o regulaci hazardu. Vyhověli tak přání čtyř městských obvodů, které městu předložily své návrhy na omezení hazardu. Nejvíce se změna projeví v centrální městské části - Moravské Ostravě a Přívozu. Obvod totiž požádal o zákaz výherních automatů a videoloterijních terminálů na celém území. O zákaz hracích přístrojů na území celého obvodu požádala také Polanka nad Odrou. Město se schválením vyhlášky spěchalo, protože od 1. ledna začne platit novela loterijního zákona, která stanovuje hernám výpovědní dobu na tři roky. Zrušení smluv s provozovateli videoloterijních terminálů musí ještě schválit ministerstvo financí.

Praha rozdělí miliardu korun z dividend na stavbu tunelu Blanka

Praha rozdělí miliardu korun, kterou letos dostala z dividend, na výstavbu tunelového komplexu Blanka a napojení Strahovského tunelu. Rozhodla o tom v úterý rada města, vyplývá z usnesení zveřejněného na webových stránkách města. Stavby zatěžují pražský rozpočet, jen tunel Blanka bude stát asi 36,98 miliardy korun. Hlavní město letos dostalo na dividendách z akciových společností, ve kterých má vlastnický podíl, přes miliardu korun. Peníze obdrželo od firem Pražská energetika Holding, Pražská teplárenská Holding, Pražské služby a Pražská plynárenská Holding.

Odpůrci stěhování epopeje předali petici pražské radnici

Odpůrci stěhování Muchovy Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy předali ve středu v podvečer v podatelně pražského magistrátu petici za zachování pláten na Moravě. Ve čtvrtek dopoledne budou odpůrci demonstrovat před magistrátem na Mariánském náměstí a odevzdají kopii petice představitelům Prahy. Petici podle organizátorů podepsalo zhruba 3000 lidí. Petici nesla z Moravského Krumlova do Prahy od minulého pátku skupina aktivistů. Do štafetového pochodu se zapojilo sto lidí, především studentů, trasa měřila 310 kilometrů. Další akce je naplánována na čtvrtek, kdy v 08:00 začne před budovou magistrátu demonstrace, která by měla trvat asi hodinu. Z Moravského Krumlova na ni přijede třemi autobusy přibližně 150 lidí. Pořadatelé demonstrace předpokládají, že je přijedou podpořit i další lidé.

Na trh letos míří kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín

Od příštího pátku půjde na český trh kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín. Je to asi o 400.000 více než loni. Právo používat tuto značku získalo letos 365 vzorků. Zájem vinařů o Svatomartinské v posledních letech roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125, uvedl Vinařský fond v tiskové zprávě. Zatímco loni se o značku Svatomartinské ucházelo 100 vinařů s 238 víny, letos už to bylo 125 vinařů a vinařských firem s 435 víny. Po dvoukolovém hodnocení dostalo právo používat značku Svatomartinské 365 vín.

V publikaci Vins du Monde bude 35 českých a moravských vín

Pětatřicet vín z Čech a Moravy se dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde pro rok 2012. Je to stejný počet jako v minulém ročníku. Publikace sdružuje nejlepší vína světa. Její význam je srovnatelný s michelinským průvodcem, v němž hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie. "Být na jedněch stránkách vedle nejvyhlášenějších vinařských domů světa je pro naše vinaře tím největším oceněním jejich práce," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. Z pětatřiceti moravských a českých vín si největší pozornost komisařů a autorů výběru 1000 Vins du Monde vysloužilo Vinařství Horák, Josef Dufek, Tomáš Krist a Mikrosvín Mikulov shodně se čtyřmi víny. Kromě menších vinařství mají ve výběru zastoupení i významní výrobci jako Zámecké vinařství Bzenec nebo Znovín Znojmo.

V Brně začal festival Mezipatra, tématem je cestování v čase

Cestování v čase je hlavním tématem 12. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začal v Brně. I nadále platí, že přehlídka nabízí hlavně filmy s motivem homosexuality, případně jiných menšinových identit a životních stylů. Tentokrát ale pořadatelé vybírali snímky, které přibližují vnímání sexuality v minulosti, případně se prostřednictvím žánru sci-fi dívají do budoucnosti. Brněnská část festivalu potrvá do 8. listopadu, o dva dny později začne druhá, pražská polovina, sdělili pořadatelé. Podle ředitele festivalu Aleše Rumpela se vnímání sexuality výrazně mění v čase. "Muž, žena, sexualita, identita, rodina, intimní vztah, sexuální akt - tyhle kategorie a jejich obsahy se jen v naší kultuře proměnily mnohokrát," uvedl Rumpel.

Letošním laureátem Ceny Josefa Škvoreckého se stal Martin Ryšavý

Vítězem 5. ročníku literární Ceny Josefa Škvoreckého se stal spisovatel Martin Ryšavý. Odborná porota ocenila jeho poslední román Vrač, v němž se autor opět vrací k Rusku. Ryšavého třetí kniha, kterou vydalo nakladatelství Revolver Revue, letos získala ocenění také v literární soutěži Magnesia Litera 2011, kde obdržela Literu za prózu. Porota na románu ocenila zejména jeho neobvyklou formu (román je napsán jako dlouhý nepřerušovaný monolog), ale také zaměření na ruské prostředí. Ryšavý tak za sebou v literárním klání zanechal tituly Jana Balabána, Jaroslava Kovandy, Jaroslava Rudiše a Ivo Tretery.

Ze sportu

Jednička českého fedcupového týmu Petra Kvitová si ve středu v Moskvě poprvé vyzkoušela centrální kurt, určený pro víkendovou finálovou bitvu s ruskými tenistkami. Vítězka Turnaje mistryň by ráda protáhla šňůru 19 vítězných utkání v hale ještě o další dva zápasy, i když po istanbulském triumfu se ještě necítí stoprocentně fit.

Třetí prohru za sebou utrpěli v Lize mistrů fotbalisté Plzně. Západočeši ve čtvrtém kole základní skupiny v pražském Edenu podlehli Barceloně 0:4. Výhru obhájce titulu řídil argentinský fenomén Lionel Messi, autor hattricku, který má na svém kontě už 202 branek v barcelonském dresu. Jednu branku přidal Fábregas. Plzeňští se hodně zlobili na rozhodčího, který před první brankou inkasovanou z penalty ještě v 22. minutě vyloučil obránce Mariána Čišovského.

Snowboardistka Šárka Pančochová postoupila do finále závodu Světového poháru na U-rampě ve švýcarském Saas-Fee. Ve čtvrtek bude bývalá juniorská mistryně světa v disciplíně Big Air usilovat v šestičlenném finále o druhé medailové umístění v pohárovém seriálu v kariéře. Dvacetiletá Pančochová má zatím na kontě vítězství na U-rampě z loňského ledna v rakouském Kreischbergu.

Počasí v Česku na čtvrtek:

Očekáváme nízkou oblačnost, nejvyšší teploty zítra 6 až 10 stupňů. Při zmenšené oblačnosti až 15 a na horách naměříme kolem 12.