Zprávy

Ministerstvo zveřejnilo nový odhad růstu ekonomiky, vláda o konkrétních změnách rozpočtu rozhodne až v lednu

Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky v příštím roce připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu, uvedl premiér Petr Nečas. Ke které z nich se kabinet nakonec přikloní, bude podle něj rozhodnuto až na základě lednové makroekonomické predikce. "V tuto chvíli je předčasné hovořit o opatřeních na výdajové, případně i příjmové stránce státního rozpočtu," uvedl Nečas v tiskové zprávě. Snížení odhadu růstu hrubého domácího produktu je podle něho očekávané. "Česká ekonomika reaguje na vývoj v celé Evropské unii, kde dochází ke zpomalení hospodářského růstu i u tak silných ekonomik, jako je ta německá," vysvětlil premiér. Následující vývoj podle něho nelze nyní spolehlivě odhadnout.

Ministerstvo financí v pondělí oznámilo, že česká ekonomika v příštím roce poroste jen o jedno procento. Vládou schválený rozpočet, o kterém má tento týden jednat Poslanecká sněmovna, je přitom postaven na předpokladu růstu ve výši 2,5 procenta. Ve sněmovně tak lze očekávat napjatou diskusi o podobě rozpočtu, teoreticky však mají vládní strany k jeho schválení dostatečnou většinu.

Očekávaný pomalejší růst české ekonomiky by mohl nepříznivě dopadnout na zdravotnictví i sociální oblast. Kvůli případnému nižšímu výběru pojistného by mohlo být méně peněz na zdravotní péči, v sociální oblasti by se mohlo dál škrtat. Vyplývá to z vyjádření představitelů příslušných resortů. Ministerstvo zdravotnictví chystá nyní úhradovou vyhlášku, podle níž budou v roce 2012 platit zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení. Kvůli očekávané horší kondici hospodářství by se mohlo méně vybrat na pojistném.

Ministr průmyslu Kocourek: Nová exportní strategie sníží závislost exportu na EU

Snížit závislost českého vývozu na trzích Evropské unie, zvýšit počet exportních oborů či zapojit do vývozu více malých a středních podniků má za cíl nová exportní strategie na roky 2012 až 2020, jejíž návrh zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. "ČR je sice na evropské špičce podle podílu exportu na HDP, když vyvážíme zhruba dvě třetiny z toho, co každoročně vyprodukujeme, ale v objemu exportu na jednoho obyvatele se jen blížíme velikostí srovnatelným státům, jako je Belgie, Nizozemsko, Dánsko, nebo Rakousko," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ministr připomněl, že 83 procent českého exportu nyní směřuje do zemí EU a tuzemská ekonomika je kvůli tomu extrémně závislá na hospodářském cyklu EU.

Miroslava Němcová je pro spolupráci se Senátem na přímé volbě prezidenta

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se nebrání tomu, aby ústavní novelu o zavedení přímé volby prezidenta projednaly společně ústavně-právní výbory dolní komory i Senátu. Němcovou o to požádal začátkem října šéf horní komory Milan Štěch (ČSSD), aby měla horní komora možnost podobu předlohy ovlivnit. Sněmovna nemůže Senát na rozdíl od běžných zákonů při změnách ústavy přehlasovat. "Výbory se mohou kdykoli sejít a mohou vyvolat společné jednání," tlumočila ČTK stanovisko Němcové její tisková tajemnice Eliška Klepalová. Němcová však soudí, že Štěch vznesl požadavek poněkud pozdě, když vládní návrh ústavní novely už je ve sněmovně před druhým čtením. Němcová chce také záležitost probrat se Štěchem při pracovní večeři, jejíž termín ale ještě není stanoven.

Starostové připomínají Nečasovi odkládání změn v rozdělení daní

Sdružení místních samospráv chystá další akci na podporu novely zákona o rozpočtovém určení daní. Starostové kritizující současný způsob rozdělení výnosů z daní na svých úřadech v úterý vyvěsí vlajku, která na problém upozorní. Premiéru Petru Nečasovi (ODS) tím chtějí připomenout, že vláda navzdory jeho slibu dosud změny v zákoně o rozpočtovém určení daní neprojednala. "Ocenili jsme, když se k nám předseda vlády v Praze postavil čelem a zavázal se, že vláda nové financování obcí projedná a přijme do konce října. Věřil jsem, že se na jeho slova starostové mohou spolehnout. O to větší zklamání nyní na samém konci měsíce zažívám," uvedl předseda sdružení Josef Bartoněk.

Vědkyně žádají Nečase o rovné zastoupení žen a mužů v radě

Vědkyně a aktivistky žádají premiéra, aby zajistil rovné zastoupení žen a mužů v radě pro výzkum, vývoj a inovace. Podle nich je v tomto sedmnáctičlenném poradním sboru vlády dlouhodobě velice málo žen, měly by mít ale osm křesel. Na předsedu vlády Petra Nečase (ODS) se otevřeným dopisem obrátilo Národní kontaktní centrum - ženy a věda Sociologického ústavu Akademie věd. Podpořila ho Česká ženská lobby. O novém složení rady by měla vláda v brzké době jednat. Podle centra je častým argumentem to, že by se kandidující neměli navrhovat podle pohlaví, ale podle kvality. S tím souhlasí i aktivistky. V dopise připomínají, že loni podle statistického úřadu působilo v česku 7490 výzkumných pracovnic. "Mezi nimi by zcela jistě bylo možné nalézt osm expertek, které by práci v radě přijaly a vykonávaly stejně kvalitně a svědomitě jako jejich kolegové," píše centrum premiérovi.

Náčelník štábu zakázal lety letounům CASA, jeden měl poruchu

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek opět zakázal lety nových dopravních letounů CASA. Jeden ze strojů měl totiž v neděli těsně před přistáním závadu, při níž mu mimo jiné vysadil motor. Ministr obrany Alexandr Vondra k případu ustanoví vyšetřovací komisi, sdělila ČTK mluvčí generálního štábu Mira Třebická. Závada se projevila po návratu stroje ze španělské Sevilly. "Během přistávacího manévru přestal fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně pak došlo k závadě na pravém motoru," sdělila ČTK Třebická. Posádka letadla podle ní v souladu s manuálem letounu pravý motor vypnula a dokončila přistávací manévr jen s jedním motorem.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise ČR údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení.

Úspory navrhované komisí MV jsou podle vedení policie nereálné

Úspory, které by podle poradní komise ministra vnitra mělo přinést zrušení nebo zcivilnění celkem více než 2000 především manažerských pozic u policie, jsou podle policejního prezidia nereálné. Poradní sbor nevzal v úvahu související náklady a úspory by tak namísto 980 milionů činily pouze necelých 168 milionů korun, spočítalo vedení policie. Navíc by se prý dočasně mohly naopak výdaje zvýšit. Policejní prezidium s částí návrhů komise souhlasí, většina z nich by však "významně a negativně ovlivnila přímý výkon služby". Vyplývá to z vyjádření prezidia k doporučením komise, které má ČTK k dispozici. Ministr vnitra Jan Kubice již dříve upozornil, že opatření se nemají dotknout policistů v přímém výkonu služby, kterých má naopak přibýt. "Pro komisi bylo neúnosné, aby plat policisty nasazujícího 24 hodin denně život či zdraví při ochraně zákona začínal na 14.000 či 16.000 korunách a dál se snižoval," sdělil předseda komise a karlovarský krajský policejní ředitel Oldřich Tomášek.

Vypovídání smluv nemocnicím je prý zásah do hospodářské soutěže

Vypovězení smluv se zdravotními pojišťovnami všem nemocnicím je podle asociace menších nemocnic zásahem do hospodářské soutěže a měl by to posoudit antimonopolní úřad. Asociace velkých nemocnic tak kritická není. Záleží podle ní na tom, jakým způsobem pojišťovny nemocnice posoudí. Smluvní nejistoty v příštím roce, než se dočkají smlouvy nové, se nemocnice s proslulými centry neobávají, menší nemocnice ano. Na vypovězení smluv se shodly zdravotní pojišťovny s ministerstvem zdravotnictví, podepsaly memorandum. Výpovědi začnou rozesílat v prosinci,.

Farmářům se nelíbí návrh, jenž má usnadnit zábory zemědělské půdy

Soukromým zemědělcům se nelíbí přílepek k novele zákona o podporovaných zdrojích, který má usnadnit zabírání zemědělské půdy mimo jiném ke stavbám v průmyslových zónách. Asociace soukromých zemědělců (ASZ) proto poslala premiérovi Petru Nečasovi dopis, zjistila ČTK na webu asociace. Stejně jako zhruba před měsícem několik ekologických organizaci v něm upozorňují, že podobná snaha je v rozporu s programovým prohlášením vlády. Nenápadný přílepek k novele zákona o podporovaných zdrojích energie již v září podpořil sněmovní hospodářský výbor. Novela je na programu aktuální řádné schůze, která bude od úterka pokračovat.

Zájemci o dostavbu Temelína převzali od ČEZ zadávací dokumentaci

Zájemci o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín od energetické skupiny ČEZ převzali zadávací dokumentaci, která jim poslouží jako podklad pro přípravu nabídek. O dostavbu temelínské elektrárny se ucházejí americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. Termín pro předložení nabídek je 2. červenec 2012. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Vláda nevylučuje, že pátý jaderný blok může po roce 2020 vzniknout také v Dukovanech.

Soud schválil prodej bývalých poboček Oděvního podniku

Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) Miloslava Horská může začít s prodejem výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků podniku zajištěných pro Českou spořitelnu, největšího věřitele textilky. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Ve výběrovém řízení na prodej nemovitostí textilky budou například výrobní budovy v Olomouci, Uherském Hradišti, Ostravě, Konici, Jeseníku a Lošticích. "Usnesení soudu mi bylo doručeno. Okamžitě byly zahájeny veškeré úkony směřující k realizaci tohoto usnesení a pokynu zajištěného věřitele. Harmonogram prodeje je nastíněn a bude se dolaďovat," řekla ČTK Horská. Chce plánované prodeje co nejvíce inzerovat, aby se o možnosti koupě dozvědělo velké množství potenciálních kupců. Doplnila, že její snahou je zahájit co nejdříve i prodej dalšího majetku textilky, mimo jiné takzvaných měřenek, výroby na míru, což je poslední funkční část OP. "V tomto případě zatím soud usnesení nevydal," uvedla insolvenční správkyně.

PPF a KKCG oficiálně převezmou Sazku, šéfem bude Ziegler

Firma Sázková kancelář kontrolovaná společnostmi PPF a KKCG podepíše v úterý s insolvenčním správcem Sazky Josefem Cupkou poslední dokumenty, které jí umožní oficiálně převzít Sazku. V úterý do ní jako generální ředitel a šéf představenstva nastoupí manažer PPF Kamil Ziegler. Napsal to server Aktuálně.cz s odkazem na zdroje ze Sazky. Ziegler si podle serveru ponechá v roli výkonného ředitele Marka Bielyho, kterého do čela Sazky přivedl Cupka. Biely pro něj řídil Sazku po odchodu předchozího vedení Aleše Hušáka. Do nejvyššího vedení vyšlou PPF a KKCG své ředitele. Členy představenstva Sazky tak budou Pavel Horák (finanční ředitel PPF) a Radek Dyntar (KKCG).

Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Insolvenční správce Cupka podepsal smlouvu s vítězem tendru koncem září. Převzetí potvrdil 27. října antimonopolní úřad.

Počet starobních důchodců ve 3. čtvrtletí vzrostl o 29,8 tisíce

Na konci září bylo v České republice více než 2,31 milionu starobních důchodců. Jejich počet v průběhu 3. čtvrtletí vzrostl téměř o 29.800. To je nejvyšší nárůst za poslední rok. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jich přibylo téměř 55.500. Vyplývá to z údajů, které ČTK sdělil mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Pavel Gejdoš. Důvod nárůstu Gejdoš neupřesnil. Podle dřívějších vyjádření ČSSZ však letos prudce vzrostl počet žádostí o předčasný starobní důchod. To bylo podle analytiků dáno změnami ve výpočtu důchodů, které snížily 70 procent důchodů přiznávaných po 30. září, ale i situací na trhu práce.

Pojišťovny vybraly do září na pojistném o 1,8 pct více než loni

Tuzemské pojišťovny vybraly za letošní tři čtvrtletí na pojistném 107,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 1,8 procenta. Životní pojištění stouplo o 5,6 procenta, neživotní kleslo o 1,7 procenta. Loni pojistný trh vzrostl o osm procent na 151,1 miliardy korun. Trh neživotního pojištění klesá kvůli vývoji cen pojistných produktů pro motoristy. Předepsané pojistné v pojištění vozidel kleslo v průměru o sedm procent. Situace je patrná zejména u pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Fakt, že při 2,4procentním nárůstu pojistných smluv kleslo předepsané pojistné téměř o 1,5 miliardy Kč, svědčí podle asociace o přetrvávajícím enormním tlaku na nízkou cenu v konkurenčním boji o zákazníka.

Česko dalo 2,5 milionu Turecku, které postihlo zemětřesení

Česká republika vyčlenila 2,5 milionu korun na pomoc Turecku, které minulý týden postihlo silné zemětřesení. Česká diplomacie tak reagovala na žádost Turků, kteří potřebují zajistit přístřeší pro tisíce lidí, kteří přišli o domov. Východ Turecka zasáhlo chvění země minulou neděli. Bilance mrtvých dosáhla téměř šest stovek, přes 400 jich připadá na město Ercis. Téměř 4000 lidí utrpělo zranění a přes dvě stovky zavalených se podařilo vyprostit ze sutin živé. "Pomoc ČR bude poskytnuta prostřednictvím tureckého Červeného půlměsíce, který dočasná obydlí zajistí přímo v místě," informovalo ministerstvo zahraničí na svém webu.

Kvůli výhrůžce bombou byla evakuována dvě obchodní centra v Praze

Policie v pondělí v podvečer evakuovala obchodní dům My na pražské Národní třídě. Již dříve odpoledne také vyklidila centrum na Andělu, které zhruba od 15:00 prohledává pyrotechnik. Anonym nahlásil v obou budovách bombu, řekla ČTK pražská policejní mluvčí Jana Rösslerová. První hlášení dostala policie ve 14:30. "Anonym nám sdělil, že v obchodním centru je uložen nástražný výbušný systém. Na místo okamžitě vyjel pyrotechnik a několik policejních hlídek," uvedla mluvčí.

Kraje by příští rok měly zaplatit více za použití kolejí

Kraje by od příštího roku měly za použití železnic platit o 100 milionů korun více. Ministerstvo dopravy navrhlo od 1. července zrušit slevu, kterou jim Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) poskytuje. Na tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Kraje by tak zvýšily svůj příspěvek na financování regionální dopravy. Nyní mají kraje podle ministerstva ve slevách výhodu, která ostatní objednavatele diskriminuje. Ministerstvo zároveň chce od příštího roku sjednotit slevu za použití kolejí pro nákladní dopravce.

V kauze Studénka potvrdil další svědek řadu chyb při stavbě mostu

V Ostravě pokračovalo hlavní líčení v případě železničního neštěstí ve Studénce. Další z řady svědků potvrdil zásadní chyby a nedostatky během stavby mostu, který se v srpnu 2008 zřítil před projíždějící vlak. Nehoda si vyžádala osm lidských životů a devět desítek zraněných. Jako svědek vypovídal přední manažer společnosti ODS - Dopravní stavby Ostrava Jiří Muroň. Připustil, že z dnešního pohledu byla projektová dokumentace navržená pro stavbu mostu ve Studénce neproveditelná. Uvedl také, že firma porušila smlouvu, když značně překročila maximálně povolený limit prací zadaných subdodavatelům. "Původní projektová dokumentace nebyla podle informací proveditelná, musela se měnit technologie. Předem jsme to nezjistili," uvedl Muroň.

Ochránci soukromí na webu otevřou diskusi k používání kamer

Lidé si budou moci během listopadu vyměnit na webu Úřadu pro ochranu osobních údajů své názory na používání kamer. Diskusní fórum má téma: "Meze použití kamery pro osobní potřebu". Mělo by pomoci stanovit hranici mezi ochranou majetku a ochranou soukromí. Úřad to oznámil s tím, že diskusní příspěvky využije při své kontrolní činnosti. "Úřad očekává informace o tom, co občany v oblasti používání kamer pro osobní potřebu nejvíce znepokojuje," uvedla Andrea Sklenářová z tiskového oddělení úřadu. řad už léta sleduje provozování kamerových systémů, jejichž instalace bývá zdůvodňována nejčastěji ochranou pořádku nebo majetku. Zjišťuje, zda je toto sledování skutečně nezbytné a zda neporušuje právo na ochranu soukromí. V několika případech úřad neváhal sáhnout k pokutám, které stihly firmy, bytové domy i instituce, například Státní tiskárnu cenin.

Podvodník Kohout chtěl obnovu řízení a neuspěl, hrozí Štrasburkem

Případ takzvaného létajícího asistenta ministra Kavana se otevírat nebude. Za podvod odsouzený Lukáš Kohout neuspěl u pražských soudů s žádostí o obnovu řízení a zatím směřuje k tomu, že si zbylých deset měsíců z trestu bude muset odpykat ve vězení. Kohout se označuje za disidenta a tvrdí, že se obrátí na mezinárodní soud pro lidská práva. Osmadvacetiletý Kohout byl odsouzen v roce 2006 na 28 měsíců se zkušební dobou pěti let; jménem poslance Jana Kavana (ČSSD) si v roce 2002 ještě coby teenager objednával lety do zahraničí.

Problémy Vietnamců v Libuši eskalují, bude o nich jednat sněmovna

V městské části Praha Libuš se podle vedení místní radnice zvyšuje kriminalita a narůstá počet narkomanů. Místní lidé z problémů viní především vietnamskou komunitu, která se sdružuje kolem tržnice Sapa. Vztahy mezi místními a Vietnamci se tak zhoršují. Situaci bude za dva týdny řešit sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost, na přelomu listopadu a prosince se do míst chystá také pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). "Situace se zhoršila, Libuš se stala centrem distribuce drog," řekl ČTK starosta místní radnice Jiří Koubek. Podle něj problémy eskalují především v posledním roce, kdy vlivem krize přišly o práci tisíce Vietnamců žijících v Česku. Podle Koubka se jedná o Vietnamce, kteří se s vidinou výdělků v Česku doma zadlužili a nyní jsou připraveni vzít jakoukoliv práci.

V Česku letos do konce září přibylo 114 nakažených virem HIV

Lékaři za prvních devět letošních měsíců evidovali v Česku 114 nových pacientů s virem HIV. Nemoc AIDS propukla u 14 nakažených. Sedm lidí pak na tuto chorobu selhání imunity letos zemřelo. ČTK o tom informoval tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Údaje pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Pražský Dům světla nabízí tento týden testování na vir HIV zdarma. Nákaza virem HIV se sleduje od roku 1986. Od té doby do konce letošního září ji odborníci v ČR odhalili či potvrdili u 1636 lidí - u 1333 mužů a 303 žen.

Po třech letech prací skončila rekonstrukce fasád zámku v Lednici

V Lednici na Břeclavsku skončila po třech letech rekonstrukce fasád tamního zámku, který je nejnavštěvovanější památkou Moravy. Zaměstnala 120 řemeslníků a přišla asi na 148 milionů korun, což z projektu činí jednu z největších akcí spojených se záchranou historické architektury v zemi. ČTK to řekl ředitel brněnského památkového ústavu Petr Kroupa s tím, že hotovo je už několik dní. Objekt získal okrovou barvu, kterou měl přes 150 lety při barokní přestavbě. Fasáda zámku má přes 13.000 metrů čtverečních, což je plocha dvou fotbalových hřišť. Na její obnovu padlo 6000 tun stavebních materiálů. Zámek má v obvodu jeden a čtvrt kilometru, přičemž součástí projektu byla také oprava jeho 600 oken.

Vychází Havlovy první profesionální dramatické texty

Nakladatelství Galén uvedlo na trh knižní vydání prvních profesionálních dramatických textů bývalého prezidenta a dramatika Václava Havla. Titul obsahuje skeče, které Havel napsal před půl stoletím pro revue spisovatele Ivana Vyskočila. Titul s názvem Motomorfóza vychází u příležitosti Havlových nedávných 75. narozenin. Čtenáři se v nové knize budou moci začíst do krátkých satirických textů Motomorfóza a Ela, Hela a stop, které byly původně určeny pro revue Autostop. "Ačkoli skeče nakonec inscenovány nebyly, Motomorfóza byla ke hře zpětně připojena v již zapomenutém sborníku z roku 1963, zatímco skeč Ela, Hela a stop se podařilo nalézt až v roce 2009. Poté jej jako příležitostné scénické čtení nastudovalo Divadlo v Dlouhé," sdělila ČTK za nakladatelství Lenka Příhonská. Texty ke knižnímu vydání připravila Lenka Jungmannová, která titul doplnila o rozsáhlý doslov, ve kterém Havlovy první dramatické texty uvádí do dobových souvislostí. Grafické úpravy se zhostila Clara Istlerová.

Ze sportu

České tenistky vyrazily do Ruska na finále Fed Cupu, ve kterém budou o víkendu usilovat o první titul v samostatné historii. Z Prahy odletěly Lucie Šafářová a Lucie Hradecká spolu s kapitánem Petrem Pálou, až přímo v Moskvě se k nim přidá zbývající půlka týmu - čerstvá vítězka Turnaje mistryň a světová dvojka Petra Kvitová spolu s deblistkou Květou Peschkeovou. Český celek je po istanbulském úspěchu své jedničky nabit sebevědomím a věří, že s její pomocí získá vysněnou trofej.

Podle britského deníku Independent nebude velkým překvapením, když česká tenistka Petra Kvitová vystřídá Dánku Caroline Wozniackou v čele světového žebříčku. List Telegraph tvrdí, že čerstvá vítězka Turnaje mistryň a nová světová dvojka je favoritkou na zisk ocenění pro nejlepší tenistku roku od organizace WTA.

Trenér Černé Hory Branko Brnovič má pro barážové dvojutkání o postup na mistrovství Evropy s Českou republikou k dispozici všechny opory z dosavadního průběhu kvalifikace. Stabilní členy kádru doplnil záložník Branko Boškovič, který se do týmu vrací po roční přestávce.

Za sněhem na závěrečnou přípravu před zahájením zimní sezony se z Prahy vydali běžci na lyžích v čele s Lukášem Bauerem a Martinem Jakšem, kteří by měli podle tréninkových ukazatelů promlouvat v závodech Světového poháru do boje na předních pozicích. Poslední soustředění ve finském Muoniu se týká jen pětice elitních běžkařů, zbytek si závěrečnou část tréninku odbude na ledovci na Dachsteinu. Sezona začne za necelé tři týdny v norském Beitostölenu.

Počasí v Česku na úterý:

Zataženo nízkou oblačností, zpočátku místy mlhy. Na horách a místy i v nižších polohách polojasno. Nejvyšší teploty 8 až 12 st., při zmenšené oblačnosti až 15 stupňů.