Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident odvolal ministra zemědělství Fuksu

Prezident Václav Klaus na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Novinářům to po schůzce s prezidentem řekl premiér, odvolání Fuksy pak potvrdil tiskový odbor Hradu. Nečas uvedl, že s ministrem byl dlouhodobě nespokojen mimo jiné kvůli správě lesů či postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod. Své výhrady prý Fuksovi několikrát osobně vyjádřil. O jeho odvolání prý uvažoval už na jaře. "V mnoha ohledech byl pro mě zklamáním," řekl Nečas. Fuksa ale po schůzce s premiérem řekl, že Nečas jeho výměnu vysvětlil politickými důvody. Za svým odvoláním vidí vnitrostranické neshody v ODS a snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách. Fuksa patří mezi stoupence někdejšího šéfa poslanců ODS a Nečasova vnitrostranického oponenta Petra Tluchoře.

Kalousek: za odvoláním Fuksy jsou spory v ODS

Koaliční partneři ODS mají na rozhodnutí premiéra a šéfa ODS Petra Nečase odvolat ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS) rozdílné názory. Podle ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska stojí za jeho nedobrovolným odchodem z kabinetu vnitrostranické spory uvnitř ODS. Na rozdíl od Nečase je Kalousek přesvědčen, že Fuksa byl ve své funkci kompetentním. Věci veřejné vnímají odvolání ministra zemědělství "jako svrchované rozhodnutí premiéra". Od změny si slibují zlepšení práce resortu. Podle předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky složení vlády nyní určují aktuální mocenské zájmy Nečase uvnitř ODS. Výměna ministra je důsledkem Nečasovy snahy získat větší vliv ve středočeské krajské organizaci ODS. Premiér podle něj nikdy Fuksu nekritizoval. Podobný názor v Českém rozhlase vyslovil i předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch.

Zemědělci Fuksu chválí, ekologové kritizují za lesy

Zemědělské a potravinářské organizace hodnotí práci odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) vesměs pozitivně, ministrovo odvolání nečekaly. Fuksa prý se zemědělci komunikoval, snažil se omezovat byrokracii či bojovat proti erozi půdy. "Ač nezemědělec, tak určitou snahu o podporu českého zemědělství měl," uvedl k Fuksovu působení prezident Agrární komory Jan Veleba. Také šéf Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík práci odcházejícího ministra pochválil. Fuksovi se podle něj podařilo připravit několik důležitých zákonů. Pozitivně ohodnotil také jednání MZe na půdě Evropské unie o budoucnosti společné zemědělské politiky EU. Naopak ekologická organizace Hnutí Duha Fuksu dlouhodobě kritizovala za jeho lesnickou politiku. "Ministr Fuksa prosadil zakázky státních lesů na míru několika dřevařským společnostem - na úkor výletníků a turistů, na úkor péče o krajinu i na úkor státní kasy," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Nový ministr podle něj musí udělat pořádek ve státních lesích a mimo jiné připravit nový lesní zákon, který zaručí zdravé hospodaření v českých lesích.

Lidé si objednali státní dluhopisy už za 8,8 miliardy

Ministerstvo financí do úterních 14 hodin evidovalo objednávky na spořící státní dluhopisy za 8,8 miliardy korun. Pilotní emisi státních dluhopisů pro občany o objemu 10 miliard korun začalo MF prodávat v pondělí. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že vzhledem k zájmu o dluhopisy rozhodne o překročení desetimiliardového limitu. Další podrobnější statistiky nechce MF podle Jakuba Haase z tiskového oddělení úřadu zatím sdělovat. Důvodem je fakt, že objednávky nejsou zatím uhrazené. Po celé upisovací období totiž platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována. Dluhopisy jsou k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. MF nabízí tři druhy dluhopisů se splatností jeden a pět let. Objednávat dluhopisy bude možné do 1. listopadu, vydány budou 11. listopadu. Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle MF dvě procenta. V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů, pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis.

Nečas a Borisov řešili situaci ČEZ v Bulharsku

O situaci energetické společnosti ČEZ v Bulharsku mezi čtyřma očima jednali premiéři ČR a Bulharska Petr Nečas a Bojko Borisov. Borisov ujistil, že je jeho osobním zájmem problémy, které se vyskytly, vyřešit. Bulharské úřady loni kritizovaly například příliš vysoké ceny, které si ČEZ za svou energii účtoval. Podle Borisova ale nové vedení firmy, které nastoupilo počátkem roku, pracuje mnohem lépe. Firma podle něj například aktivně pracuje na dostavbě tří bloků teplárny ve Varně. Borisov připomněl, že jeho vláda hodlá privatizovat svých 33 procent podílu ve dvou bulharských energetických podnicích, které ČEZ v zemi kontroluje. Skupina ČEZ působí v Bulharsku v oblasti prodeje, distribuce i výroby elektrické energie. V polovině desetiletí uspěla v privatizačním procesu a získala majoritní podíly v tehdejších třech distribučních společnostech na západě země. O rok později získala v tendru elektrárnu Varna.

Přes 100.000 lidí podepsalo petici zemanovců za přímou volbu

Více než 100.000 lidí se podepsalo pod petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů, kterou zorganizovala Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ). Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda SPOZ Vratislav Mynář. K dnešnímu dni podle něj petici podepsalo 100.439 lidí. Kampaň zemanovců za přímou volbu se tak zařadila mezi jednu z nejúspěšnějších petic v posledních letech. Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman již dříve řekl, že by se přímých voleb prezidenta účastnil. Lídři strany považují prosazení přímé volby dále za hlavní téma zemanovců. Vládním stranám a opoziční ČSSD vyčetli, že přímou volbu podporují jen na oko a skutečný zájem na jejím zavedení nemají. SPOZ sbírala podpisy za přímou volbu od konce června v rozsáhlé kampani v ulicích českých a moravských měst. Dnes zemanovci shromážděné podpisy předají petičnímu výboru sněmovny a očekávají, že se k petici odehraje veřejné slyšení.

Důvěra v prezidenta od března klesla, i tak mu věří většina Čechů

Důvěra v prezidenta Václava Klause od března klesla o 11 procentních bodů. Nadále je ale pro občany ČR nejdůvěryhodnějším politikem, kterému věří 51 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl dnes zveřejněn na webu. V porovnání s předchozím průzkumem nenarostla důvěra v žádného politika. Václavu Klausovi v březnu věřilo 62 procent Čechů. V září, kdy byl proveden zatím poslední průzkum CVVM, to bylo jen těsně přes polovinu obyvatel země. Statisticky významný pokles byl zaznamenán i u dalších politiků. Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) věří o devět procentních bodů méně lidí než v březnu. Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ztratil šest procentních bodů. Stejnou ztrátu zaznamenal i šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Důvěra klesla také předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS), ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) a ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

ČR obsadila šesté místo v EU v průhlednosti rozvojové spolupráce

Česká republika v roce 2010 učinila řadu pozitivních kroků, díky nimž zprůhlednila poskytování finanční pomoci rozvojovým zemím. V nastoleném trendu by ale měla i nadále pokračovat. Zároveň by měla zvážit, jakým zemím poskytuje některé formy pomoci. Finance k vylepšení státního rozpočtu totiž poskytla například Afghánistánu nebo Mongolsku, které mají velmi vysokou míru korupce. Novinářům to dnes v Praze řekla Zuzana Sládková z Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FoRS). Česko v roce 2010 přijalo zákon o rozvojové spolupráci, kterým byla dokončena transformace zahraničí pomoci. "Právě transformaci zahraniční rozvojové spolupráce lze bezesporu považovat za úspěšný krok směrem ke zvýšení její efektivnosti," řekla Zuzana Sládková. Neformální zpráva nevládních organizací sdružených ve FoRS však zároveň upozorňuje na některé nedostatky v koncepci rozvojové spolupráce v Česku. Jedním z nich je poskytování peněz do rozpočtu zemí s vysokou mírou korupce. Pro další zlepšení transparentnosti rozvojové spolupráce FoRS navrhuje prosadit přistoupení ČR k mezinárodním standardům pro průhledné financování rozvojových zemí.

Za korupci a podvod dostal exšéf policie v Liberci 4 roky vězení

Okresní soud v Liberci dnes potrestal bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka čtyřmi roky vězení za přijímání úplatků, zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování služebních povinností a podvod. Rovněž mu zakázal na deset let práci u policie. Hrozilo mu až osm let vězení. Obžalováni byli i další tři policisté. Dva odešli od soudu s podmíněným trestem, jeden byl obžaloby zproštěn. Rozsudek zatím není pravomocný. Bývalý policejní šéf na vyhlášení rozsudku nepřišel. Podle soudu Miroslav Dvořák požadoval úplatek od společnosti Mapro v souvislosti s projektem na umisťování radarů pro měření rychlosti u škol v Libereckém kraji. Podle soudu žádal 250.000 korun, jinak se prý projekt zastaví. Postaral se také o smazání přestupku, kterého se dopustil hejtmanův náměstek Martin Sepp (ČSSD). V tom mu pomohl tehdejší šéf dopravního inspektorátu Miroslav Valášek, který nechal záznam zařadit mezi nečitelné.

Policie zatkla v Brně tři lidi v souvislosti s Toflovým gangem

Policejní inspekce zatkla dnes ráno v Brně podle důvěryhodných informací tři lidi, které vyslýchá v souvislosti s aktivitami Toflova gangu. Nyní kriminalisté shromažďují podklady, případná obvinění by mohla padnout odpoledne či ve středu ráno, řekl ČTK ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Počet předvedených neupřesnil. Neupřesnila jej ani policejní inspekce. Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele a za úplatky zahlazovala jejich kauzy pod koberec. "Nic není ještě uzavřeno, a to ani ve vztahu k počtu osob, které podávají vysvětlení. Nic není konečné. Zatím analyzujeme zajištěné podklady," uvedl k dnešnímu zásahu Petr Šereda. Na objasňování kauzy pracuje policejní inspekce s olomouckým vrchním státním zastupitelstvím a policejním útvarem pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Pavel Hanták ČTK řekl, že případ nelze jakkoli komentovat. Mezi zadrženými je podle deníku Právo jeden bývalý policista z brněnské hospodářské kriminálky, advokát a také někdejší člen policejní inspekce. Tím je Lubomír Mokrý, bratr někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého. Někdejší fotbalový funkcionář to dnes řekl ČTK.

Podniky za loňský rok nahlásily víc emisí než za rok předchozí

Data o znečištění životního prostředí, která nahlásily české podniky do integrovaného registru za loňský rok, napovídají, že po útlumu v předchozích letech průmyslová výroba stoupla. Zvýšila se produkce základních znečišťujících látek, jako jsou prach a oxid uhličitý, konstatovala analýza ekologického sdružení Arnika, kterou novinářům představil Milan Havel. Většina podniků i dalších sledovaných látek vypustila víc než předloni. Nejvíc velkých průmyslových zdrojů znečištění je podle hlášení do registru zřízeného ministerstvem životního prostředí v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, následuje je Středočeský a Zlínský kraj. Množství podniků, které nahlásily úniky a přenosy do registru, vzrostlo přibližně o stovku z 1507 v roce 2009 na 1609 za rok 2010. Na trojnásobek se oproti ohlašovacímu roku 2009 vyšplhalo množství nahlášených vysoce toxických dioxinů vypuštěných do ovzduší, vody a odpadů. Z 98 gramů jejich množství vzrostlo na 310 gramů, a ačkoli jde "pouze" o gramy, u tak nebezpečné látky, jako jsou dioxiny, je to podle vedoucího programu Toxické látky a odpady Jindřicha Petrlíka podstatné navýšení.

NG hrozí kvůli zápůjčkám mezinárodní izolace

Národní galerii (NG) hrozí kvůli pozastaveným zápůjčkám v souvislosti s kauzou Diag Human mezinárodní izolace v oblasti kulturní i vědecké spolupráce. Instituce totiž musela v posledních měsících zrušit řadu dohodnutých zápůjček uměleckých i sbírkových předmětů do zahraničí. Informovala o tom mluvčí instituce Eva Kolerusová. Do NG se předčasně vrátilo 11 uměleckých děl z výstav v Paříži, Drážďanech, Berlíně, Padově a Houstonu. Zcela vypovězeno bylo 23 již uzavřených výpůjčních smluv s partnery ve Španělsku, Francii, Itálii či na Slovensku. "Národní galerie v Praze odstoupila také od předběžně přislíbených zápůjček sedmi sbírkových předmětů do Vídně, Říma a Barcelony. Od května roku 2011 byla NG nucena zamítnout sedmnáct žádostí o zapůjčení celkem 21 uměleckých děl," uvedla Kolerusová. Pozastaveno bylo také jednání o zápůjčce díla Pabla Picassa (Hlava ženy) do prestižního Guggenheimova muzea v New Yorku. Stávající situace podle NG s sebou nese i ekonomické dopady a může ohrozit hodnotu samotných děl. Finance z některých zápůjček totiž měly být využity na restaurování děl.

Budějovice vypíšou soutěž na stavbu nové točny v Českém Krumlově

Součástí obnovy zámecké zahrady v Českém Krumlově bude i nová stavba typického otáčivého hlediště. Soutěž na ni vypíše město České Budějovice. Na schůzce na ministerstvu kultury se na tom shodli členové pracovní skupiny, která má tento problém vyřešit. Nynější točna v zámeckém parku totiž vadí Výboru světového kulturního dědictví UNESCO, který několik let žádá její odstranění. V červnu na zasedání v Paříži vyzval Českou republiku, aby urychlila její demontáž, neboť podle památkářů ruší autentický prostor barokní zahrady. ČR musí do 1. února 2013 předložit zprávu o stavu ochrany památkových objektů v Českém Krumlově a o plnění požadavků organizace. Jinak může být Český Krumlov zapsán na seznam ohrožených památek. Když Československo žádalo o zápis historického jádra Českého Krumlova na seznam UNESCO, přiložená dokumentace zmínku o točně neobsahovala.

Titul Knihovna roku 2011 putuje do Veselice na Blanensku

Titul Knihovna roku 2011 putuje do veřejné knihovny Veselice, která působí v malé obci Vavřinec na Blanensku. V kategorii významný informační počin cenu získala Moravská zemská knihovna v Brně, která na internetu zpřístupnila unikátní kolekci tisíců starých map, takzvanou Mollovu sbírku. Městskou knihovnou roku se stala knihovna v Lounech. Ceny dnes v pražském Klementinu vyhlásil ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Veselická knihovna působí v obci Vavřinec tvořené čtyřmi místními částmi, z nichž tři mají svou vlastní knihovnu. V místní části Veselice žije 272 obyvatel, z nichž více než 20 procent jsou čtenáři knihovny. Vítěznou knihovnu vede dobrovolná knihovnice Olga Hájková. Čtenáři navštěvují opravenou moderní budovu, která podle komise spojuje účelnost, estetické požadavky a přívětivost k návštěvníkům. Knihovna se významně podílí na kulturním a společenském životě obce. V kategorii "základní knihovna" byla dnes rovněž udělena zvláštní ocenění. Dostaly je Místní knihovna v Miletíně z Královéhradeckého kraje a Obecní knihovna Jaroměřice z Pardubického kraje. Vítězné knihovny v hlavních kategoriích získají diplom a 70.000 korun.

Dny Woodrowa Wilsona zahájila výstava v Národním muzeu

První akcí dnů Woodrowa Wilsona, které oslavují návrat jeho sochy před pražské Hlavní nádraží, bylo dnes zahájení malé výstavy v nové budově Národního muzea. Deset panelů návštěvníky informuje o životě Wilsona a prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a také o historii sochy. Wilson Masarykovi pomohl v jeho snaze o osamostatnění Československa v roce 1918. Wilsonův památník se před Hlavní nádraží vrátil po sedmdesáti letech už v září, až tuto středu se bude konat slavnostní odhalení. Původní dílo za druhé světové války strhla německá okupační vojska. Panely v muzeu připomínají Wilsonovy zásluhy o ustavení samostatného Československa v roce 1918 a dramatické okolnosti existence původní sochy, jejímž autorem byl Albín Polášek. Pomník Woodrowa Wilsona byl proti budově nádraží vztyčen v roce 1928. Nacisté ho zničili v roce 1941. Místo, kde pomník byl, je nyní zastavěno novou nádražní halou.

Slovensko-český film Dům navržen v Londýně na cenu pro debut

Slovensko-český film Dům režisérky Zuzany Liové byl navržen na cenu Londýnského filmového festivalu. Spolu s dalšími 11 filmy byl Dům navržen na Sutherlandovu cenu "pro režiséra nejoriginálnějšího debutu". Na cenu byly nominovány také filmy z Thajska, USA, Belgie, Francie, Rakouska, Íránu, Švédska, Austrálie a Číny. Liová už dostala za scénář k tomuto snímku prestižní cenu Krzysztofa Kieslowského. Film byl letos uveden i na berlínském festivalu Berlinale. Na festivalu bude uveden také český snímek Pouta a slovensko-česká koprodukce Cigán. Londýnský festival patří k největším přehlídkám v Evropě a má charakter nesoutěžního festivalu. Předloni ale organizátoři poprvé udělili cenu za nejlepší film přehlídky, který bude vyhlášen i letos.

V Českých Budějovicích začal 37. ročník Ekofilmu

V Českých Budějovicích začal 37. ročník mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm. Mottem sedmidenní přehlídky je tentokrát Mezinárodní rok lesů. Symbolicky ji zahájil působivý americký dokument O lesech a lidech, který na výzvu OSN vznikl v režii Yanna Arthuse-Bertranda. Přehlídku vyhlašuje ministerstvo životního prostředí, jeho šéf Tomáš Chalupa v úvodníku festivalového zpravodaje píše, že ochranu přírody nelze dlouhodobě zajistit bez lidí, kteří v daném území žijí. Velkoplošně a přirozeně se podle něj v Evropě obnovují už jen jehličnaté lesy v tajze, "kdežto obnova lesa se u nás řídí zcela jinými zákonitostmi." Dotkl se tak kontroverzního tématu obnovy lesa v šumavském národním parku. O ceny se na festivalu bude ucházet 59 filmů vybraných z 202 přihlášených. V informativní sekci bude uvedeno 27 a v sekci filmů na přání 108 snímků. Soutěž zahájil Bertrandův působivý osmiminutový snímek. Je sestavený z leteckých záběrů z filmu Home, který zhlédlo 400 milionů lidí, a z televizních pořadů Vu du Ciel.

Začíná šestidenní přehlídka designu a módy - Designblok '11

Téměř 60 míst po celé Praze dnes ožije designem, módou a uměním. Začíná totiž už 13. ročník Designbloku, který potrvá až do 9. října. Zájemcům nabídne produkty světových i tuzemských designérů a módních návrhářů. Osobní účast na Designbloku potvrdila například světová topmodelka českého původu Petra Němcová, výrobce šperků Roberto Coin, návrhář sportovní značky Adidas Jeremy Scott, francouzští designéři ze studia 5,5 designers nebo autoři nové olympijské pochodně pro nadcházející celosvětové sportovní klání v Londýně. Pětidenní přehlídka Designblok '11 bude prezentovat současné trendy v designu nábytku, osvětlení či odívání, a to prostřednictvím celkem 220 prezentací. Budou konat po celé Praze. Návštěvníkům budou k dispozici také takzvaná Superstudia, která budou na tisících metrech čtverečních koncentrovat nejnovější trendy současného designu.

Americká spisovatelka Elizabeth Stroutová navštívila Prahu

Americká spisovatelka Elizabeth Stroutová přijela do české metropole představit svůj slavný román Olive Kitteridgeová, za který v roce 2009 získala Pulitzerovu cenu. Na setkání se Stroutovou do Amerického centra v Praze dorazilo několik desítek jejích příznivců. Autorka jim přiblížila okolnosti vzniku knihy a popsala, jak své příběhy tvoří a kde se inspiruje. Kniha, jež se české verze dočkala v roce 2010 pod hlavičkou brněnského nakladatelství Jota, vypráví příběh kritické, často zlomyslné, ale také zábavné učitelky v penzi Olive Kitteridgeové. "Když jsem byla dítě, trávila jsem mnoho času u postarších příbuzných. Jejich vidění světa bylo tehdy velmi negativní a kritické. Taková je i Olive. Abych napsala věrohodnou scénu, musím ji sama prožít. Jinak ji pak přes knihu neprožijete ani vy," uvedla spisovatelka.

Hudebním ředitelem opery kodaňského Královského divadla je Čech

Třicetiletý český dirigent Jakub Hrůša se stal novým hudební ředitelem opery kodaňského Královského divadla. Jakub Hrůša o tom informoval ČTK. V současné době působí jako hudební ředitel britského operního projektu Glyndebourne on Tour a šéfdirigent u Pražské komorní filharmonie (PKF). "Královská dánská opera mě na tři roky jmenovala generálním hudebním ředitelem počínaje sezonou 2013/2014. Do té doby se stávám designovaným hudebním ředitelem," uvedl v prohlášení Jakub Hrůša. Dodal, že tento post získal v mezinárodním výběrovém řízení, kterého se zúčastnilo téměř 150 zájemců. Role hudebního ředitele bude v následujících letech pro operu Královského divadla klíčová, uvádí tiskové prohlášení této instituce. Bude mít na starosti dohled nad hudebními standardy, poradenstvím a plánováním. Pro každou sezonu se počítá, že bude řídit nejméně dvě opery a koncert. Umělecký ředitel opery Keith Warner označil Jakuba Hrůšu za "perfektního člověka" pro tuto práci. Jakub Hrůša je považován za jeden z nejvýraznějších dirigentů mladé české generace.

Jiří Suchý převzal diamantovou desku Supraphonu

Divadelník Jiří Suchý, který v sobotu oslavil osmdesátiny, převzal v pondělí večer v Praze od vydavatelství Supraphon diamantovou desku za 2,320.000 prodaných zvukových nosičů v letech 1960 až 2011. Stalo se tak na jevišti Divadla Semafor při první repríze narozeninového koncertu nazvaného Znám ještě starší lidi, který Jiří Suchý připravil s Jitkou Molavcovou. "Došlo k něčemu, co se za osmdesát let mého života ještě nestalo," řekl Jiří Suchý, když ocenění z rukou supraphonské ředitelky Ivy Milerové převzal. Ta mu poděkovala za to, že toto vydavatelství mohlo být na jeho umělecké cestě s ním. Supraphon právě vydal komplet jedenácti semaforských alb nazvaný Semafor/Léta šedesátá, který shrnuje první desetiletí existence této populární pražské scény a obsahuje 275 písní a povídání. Znějí na něm hlasy Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, Pavlíny Filipovské, Waldemara Matušky, Karla Gotta, Hany Hegerové, Evy Pilarové, Jany Malknechtové, Jiřího Jelínka, Pavla Sedláčka, Nadi Urbánkové, Miroslava Horníčka, Evy Olmerové, Věry Křesadlové, Ljuby Hermanové a mnoha dalších.

Začíná druhý ročník festivalu Rozhlasový podzim

Šest koncertů nabídne druhý ročník mezinárodního hudebního festivalu Rozhlasový podzim, který začíná v úterý večer v Divadle Archa koncertem s názvem Ars Acustica. "Nováček" mezi festivaly, který se zaměřuje především na rozhlasová tělesa, představí na začátku října ale i frankfurtský Symfonický orchestr Hessenského rozhlasu. Těleso pod vedením Paava Järviho vystoupí 8. a 9. října v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Své umění na festivalu do 1. listopadu předvedou i sólisté, například gruzínská klavíristka Chatia Buniatišviliová nebo laureáti Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga trumpetista Walter Hofbauer a flétnistka Veronika Blachutová. Na koncertu 17. října s názvem Pocta klasicismu zahraje nový statutární sólista Symfonického orchestru Českého rozhlasu - dvacetiletý houslista Jan Mráček.

Spadlá branka zabila v Lubenci třináctiletého chlapce

V pondělí večer zahynul na fotbalovém hřišti v Lubenci na Lounsku třináctiletý chlapec. Spadla na něj přenosná branka, zemřel po úrazu hlavy. Informovala o tom mluvčí lounských policistů Jaromíra Střelcová. Podle starosty Lubence Bohumila Peterky se neštěstí stalo u hřiště místního fotbalového klubu. Jak to na venkovských hřištích bývá, travnatá plocha tam je jen jedna a na ní se smějí hrát jen oficiální tréninky. "Vedle hřiště tam ale postavili přenosné branky, aby kluci neničili trávu. Ještě nedávno je dokonce zajistili velkými hřeby, aby se nemohly převrátit," řekl ČTK Peterka. Není to první úmrtí, kterou padající přenosná branka způsobila. Před pěti lety podobným způsobem zahynuli dva třináctiletí hoši v Plzni a na Blanensku, v roce 2008 se zabil dvanáctiletý kluk na Kladensku a v roce 2009 zemřel třináctiletý chlapec poblíž Okříšek na Třebíčsku a šestiletá dívka z Jihlavska.

Ze sportu:

Fotbalisté Plzně jsou podle žebříčku Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků IFFHS nejlepším českým klubem současnosti. Oproti zářijovému pořadí se posunuli z 63. na 50. místo a dostali se tak před dosavadního české lídra Spartu, která klesla na 65. pozici. V čele žebříčku nadále zůstává Barcelona, která navýšila náskok před Realem Madrid na 26 bodů. Plzeň byla ještě v červnu až na 217. místě, ale suverénní cesta kvalifikací o Ligu mistrů ji katapultovala vzhůru. Za srpen dokonce získala nejvíce bodů ze všech klubů světa, v září si polepšila o dalších pět bodů hlavně zásluhou remízy 1:1 v Lize mistrů proti Borisovu. Do žebříčku zahrnujícího 400 klubů se z české ligy dostaly už jen Jablonec (141.), Mladá Boleslav (296.) a Olomouc (308.).

Fotbalisté Slovácka porazili v dohrávaném utkání devátého kola první ligy Jablonec 1:0. O jejich výhře rozhodl v 73. minutě po pěkné Doškově individuální akci Daníček svým prvním gólem v nejvyšší soutěži. Slovácko bodovalo v šestém zápase po sobě, Jablonec porazilo po více než pěti letech. V týmu hostů vyšel poprvé po sedmi zápasech naprázdno nejlepší ligový střelec Lafata, který pouze nastřelil tyčku. Jablonec je v tabulce třetí bod za Bohemians 1905, Slovácko je osmé.

Český útočník Jaromír Jágr bude po návratu do NHL v dresu Philadelphie útočit na další milníky své bohaté zámořské kariéry. Jediný bod chybí devětatřicetiletému kladenskému odchovanci, aby se jako devátý hokejista v historii dostal na hranici 1600 bodů. V dresu Pittsburghu, Washingtonu a New Yorku Rangers nasbíral Jágr ve 1273 utkáních 1599 bodů za 646 tref a 953 asistencí. Osmý Joe Sakic, který už s hokejem skončil, má na kontě o 30 bodů více. Na sedmého v pořadí, bývalého parťáka z Pittsburghu Maria Lemieuxe, ztrácí Jágr 124 bodů.

Dvacetiletý český útočník Roman Horák se může těšit na premiéru v NHL. V přípravném kempu zaujal trenéra Calgary Brenta Suttera a podle jeho slov českobudějovický odchovanec nebude chybět v sestavě v sobotním prvním utkání sezony proti Pittsburghu. Přestože v přípravných zápasech Roman Horák nebodoval, trenér Sutter jej chválil. Jako tvůrce hry si sedl ve formaci s Renem Bourquem a Leem Stempniakem.

Český tenista Tomáš Berdych porazil na turnaji v Pekingu Rakušana Jürgena Melzera dvakrát 7:5 a postoupil do druhého kola. S turnajem se naopak ve druhém kole rozloučila Klára Zakopalová, která po boji podlehla světové trojce Věře Zvonarevové z Ruska za dvě a čtvrt hodiny 3:6, 6:4 a 2:6.

Tenista Tomáš Berdych má naději se podruhé za sebou kvalifikovat na Turnaj mistrů v Londýně. Do do startu závěrečného podniku sezony zbývá poslední měsíc a půl a bitva o zbylá čtyři místa jde do finále. Aktuálně Berdych figuruje v pořadí pro Turnaj mistrů na osmém místě, tedy posledním postupovém.

Poslední český boxer na mistrovství světa v Baku Zdeněk Chládek vypadl ve váze do 64 kg ve třetím kole s Italem Vincenzem Mangiacaprem po porážce 9:16 na body. Nezajistil si tak přímou účast na olympijských hrách v Londýně, k níž potřeboval postoupit do čtvrtfinále. Pokud by však Mangiacapre prošel do finále, "vytáhl" by s sebou i Chládka, neboť podle aktuálních informací z dějiště MS v každé váhové kategorii postupuje do Londýna deset boxerů.

Jakub Štěpánek z Petrohradu byl dnes vyhlášen nejlepším brankářem Kontinentální hokejové ligy za září. Český reprezentant odchytal v prvním měsíci sezony pět zápasů, v nichž inkasoval jen sedm gólů a dovedl SKA ke čtyřem vítězstvím.

Ivan Lendl si poprvé v životě zahraje s veterány ve slavné Royal Albert Hall. Bývalého prvního hráče světa, který se loni vrátil k tenisu a začal hrát exhibice a veteránské turnaje, v Londýně vyzve i Američan John McEnroe.

Počasí v Česku:

Ve středu bude oblačno, přechodně i zataženo. Teploty 17 až 21, na východě až 23 stupňů.