Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus v Brně opět kritizoval euro

Vznik a koncept eurozóny a společné evropské měny euro v pondělí opět tvrdě kritizoval prezident Václav Klaus. Řekl to v projevu při zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Podle něj současné problémy zemí platících jednotnou měnou ukázaly, že eurozóna byla od počátku chybný projekt. Prezident zároveň vyzval k "nekompromisnímu a důslednému" řešení situace kolem Řecka, které je v hluboké dluhové krizi a táhne eurozónu do ekonomických problémů. "I jako nečlenové eurozóny pozorujeme s velkou obavou její problémy, které byly dávno zřejmé a v podstatě nevyhnutelné, protože to byl od počátku chybný projekt," řekl Klaus, který je dlouhodobým kritikem některých klíčových konceptů Evropské unie. "Vytvoření společné evropské měny nebylo v žádném případě nutností, a jak dostatečně ukazuje realita posledních let, nebylo ani prozíravým krokem," dodal Klaus. Mezinárodní strojírenský veletrh je největší výstavní akce v zemi. Letos se na něm představuje 1600 firem z 25 zemí. Je to o zhruba deset procent více než loni.

Paroubek se chystá opustit ČSSD

Někdejší premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek naznačil, že v příštích dnech opustí sociální demokracii. Uvedl to na pondělním křtu svých pamětí Plnou parou v politice. Poznamenal, že svému setrvání v ČSSD příliš nevěří a odhadl, že ve straně zůstane zhruba čtyři dny. O Paroubkově politické budoucnosti se v posledních týdnech intenzivně spekulovalo mimo jiné v souvislosti s neparlamentní Českou stranou národně socialistickou (ČSNS 2005). Někdejší lídr ČSSD zopakoval, že ve hře je i založení vlastního politického uskupení. V knize pamětí Paroubek popisuje klíčové události ze života sociální demokracie od jejího obnovení po listopadovém převratu v roce 1989 do současnosti. Větší prostor však věnuje době, kdy stál v čele strany a byl předsedou vlády. V celé publikaci vyzvedá především své úspěchy, zatímco ke svým stranickým spolupracovníkům je vesměs kritický. Své působení v politice Paroubek na křtu přirovnal mimo jiné k noční procházce newyorským Bronxem.

Kompenzace církvím by i s inflací mohla činit až 96 miliard

Částka, kterou by stát měl církvím vyplatit v připravovaném majetkovém narovnání, by se s předpokládanou inflací mohla celkově vyšplhat na 78,9 miliardy až 96,24 miliardy korun. Uvádí to ministerstvo kultury v návrhu zákona, který byl zveřejněn na vládním webu a nyní je v připomínkovém řízení. Vyplácení peněz by podle dohody vlády s církvemi mělo být rozloženo do 30 let. Ministerstvo kultury se už s církvemi shodlo na tom, že dostanou 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána dvouprocentní inflace. Církve vedle finančního vyrovnání také dostanou zpět 56 procent majetku, o který přišly v minulém režimu. Celková finanční kompenzace církvím má být vyplácena ročně, podle předpokládané míry inflace by to mělo být 2,63 miliardy až 3,21 miliardy korun. Návrhem zákona chce vláda napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu. Se způsobem vyrovnání nesouhlasí opoziční ČSSD a KSČM. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země. Původně měly výhrady také koaliční Věci veřejné.

Zájem o státní dluhopisy pro občany je vyšší, než se čekalo

Zájem o státní dluhopisy pro občany je vyšší, než se čekalo. Například ČSOB v prvních hodinách přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Česká spořitelna zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů, uvedl Český rozhlas. Podle České televize si lidé už zamluvili polovinu z celkové desetimiliardové částky. Dluhopisy jsou od pondělí k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále budou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Dlouhodobým cílem MF v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

Schodek státního rozpočtu stoupl na 105 mld. Kč

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 105,1 miliardy korun ze srpnových 87,3 miliardy Kč. Loni v září rozpočet vykázal deficit 99,6 miliardy Kč. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Výsledek je podle ministerstva financí ovlivněn meziročním poklesem příjmů rozpočtu. Daňové příjmy rozpočtu sice rostly, ovšem méně, než plánovalo ministerstvo financí. Například příjmy z rozpočtu EU pak byly ke konci září o 15,8 miliardy korun nižší než před rokem a činily 56,9 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun.

Investice do ekologie v Česku loni klesly na 22,6 miliardy korun

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni meziročně klesly o 3,6 procenta na 22,6 miliardy korun. Naopak ekologické náklady neinvestičního charakteru ve srovnání s rokem 2009 vzrostly bezmála o desetinu na 53,4 miliardy Kč, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Hlavní část ekologických investic směřovala loni stejně jako v předchozích letech do zlepšování čistoty odpadních vod. Bylo to více než devět miliard Kč a částka meziročně vzrostla takřka o 500 milionů Kč. Na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Druhá nejvyšší částka byla investována do nakládání s odpady, kam směřovalo 3,7 miliardy korun. Více než 3,5 miliardy Kč putovalo na ochranu ovzduší a klimatu. Při srovnání s rokem 1986, od kterého statistici investice na ochranu životního prostředí sledují, vzrostl jejich celkový objem více než desetinásobně. Dosud nejvyšší částka byla do ekologie investována v roce 1997, kdy souhrn investic přesáhl 40 miliard Kč.

Plat státních zaměstnanců by měl vzrůst v průměru o 600 korun

Průměrný plat všech státních zaměstnanců by mohl v příštím roce vzrůst o 602 korun na 23.833 korun. Jejich počet by se měl ale snížit téměř o 8000. Vláda přesto předpokládá, že jejich platy si dohromady vyžádají 128,5 miliardy korun, tedy asi o 845 milionů víc než letos. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu upozorňuje, že uvedený nárůst platů o 2,6 procenta ale neposkytuje přesný obraz o vývoji platů, protože různým skupinám porostou platy odlišně. Například na platy učitelů v regionálním školství půjde o 2,4 miliardy korun víc. Téměř desetiprocentní nárůst platů státních zástupců si vyžádá 105,4 milionu korun, na pětiprocentní zvýšení platů soudců půjde proti letošku navíc 152,4 milionu korun. Státním zástupcům by měly v příštím roce vzrůst mzdy v důsledku zákona, který schválila sněmovna a nyní ho má projednat Senát. Zákon jim určuje platy na úrovni 90 procent platů soudců.

Armáda z Vojenského újezdu Hradiště neodejde

Vojenský újezd Hradiště, který má rozlohu kolem 33.000 hektarů, má být v budoucnu zhruba o 15 procent menší. Ministerstvo obrany zároveň počítá s tím, že se z něj bude muset vystěhovat asi 600 obyvatel. Zbývající část prostoru bude armáda nadále využívat pro cvičení. Novinářům to po setkání se starosty z regionu oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Výcvikový prostor na Doupově považují vojáci za jeden z nejlepších v Česku, a proto ho budou dále využívat, řekl náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek. Armáda chce současně zachovat všechna pracovní místa, která s jejím působením v újezdu Hradiště souvisejí. V příštích čtyřech letech hodlá ministerstvo obrany částečně redukovat i území dalších vojenských újezdů v Česku. Těch má armáda k dispozici pět. Přinést to má úspory v desítkách až stovkách milionů korun. Vojsko odejde z Brd. Ostatní újezdy, třeba Boletice a Libavá, se změnší a také v jejich případě obyvatelé přejdou pod správu obcí.

Kontrola barů v Rumburku zjistila 14 lidí zneužívajících dávky

Při rozsáhlé páteční kontrole barů a heren v Rumburku na Děčínsku odhalili úředníci s policisty 14 lidí zneužívajících sociální dávky. Lidé popíjeli alkohol a hráli na automatech. Uvedla to mluvčí radnice Gabriela Doušová. Do akce se zapojilo 42 úředníků a policistů, kteří zkontrolovali celkem 150 lidí. Kromě 14 lidí zneužívajících dávky našli kontroloři i čtyři mladistvé, kteří popíjeli alkohol. Dvěma z nich bylo 12 let. Odebrat dávky úředníci těmto lidem nesmí, mohou jim je ale vyplácet poukázkami nebo každodenní malou částkou. Nesrovnalosti se našly i v provozu zastaváren, které vůbec neevidovaly vykoupené zboží a braly si ho i od nezletilých. Ve Šluknovském výběžku panuje od srpna sociální napětí. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě. Rozbuškou byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.

Dva maskovaní muži přepadli bar ve Varnsdorfu

Dva muži maskovaní kuklami přepadli v noci na pondělí bar ve Varnsdorfu na Děčínsku. Obsluhu ohrožovali dřevěnou tyčí, odnesli si asi 32.000 korun. Informoval o tom mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka. Policie žádá o pomoc případné svědky loupeže. Loupeži nezabránila ani pořádková jednotka, která od konce srpna hlídkuje v ulicích měst Šluknovského výběžku. "Policisté nemohou být všude, všem trestným činům zkrátka zabránit nejde. Situace na ulicích se za poslední měsíc výrazně zklidnila i díky policejní přítomnosti," řekl mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Švýcar, který jel v protisměru na R10, může na kauci z vazby

Třiatřicetiletý Švýcar Sascha Spataro, který se v květnu řítil po R10 v protisměru a způsobil několik nehod, může po složení kauce 400.000 korun z vazby. Uvedla to jeho obhájkyně Markéta Pekařová, podle níž o tom rozhodl středočeský krajský soud v Praze. Muž stanul před okresním soudem v Mladé Boleslavi, kde mu za obecné ohrožení hrozí tři až osm let vězení. Soudce případ odročil na 17. října, protože se nedostavil znalec z oboru psychiatrie. Obžalovaný podle policie koncem května ohrozil svou jízdou v protisměru, při níž byl pod vlivem metamfetaminu neboli pervitinu, desítky lidí na rychlostní silnici R10 mezi Turnovem a Prahou. Ve vysoké rychlosti ujel desítky kilometrů, policie ho zadržela až v Praze-Kbelích. Cestou muž způsobil šest dopravních nehod, při nichž havarovalo devět vozidel. Havárie se obešly bez vážných zranění.

Vítkovice zprovoznily rychlokovárnu za dvě miliardy korun

Strojírenská společnost Vítkovice Machinery Group v pondělí v Ostravě spustila provoz moderní rychlokovárny. Technologie za více než dvě miliardy korun je podle zástupců firmy svými parametry a výkonností ojedinělá v Česku, ale i v evropském měřítku. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková sdělila, že rychlokovací stroj je současnou nejmodernější technologií takzvaného volného kování. Zprovozněním kovárny firma vytvořila 80 nových pracovních míst. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) Vítkovicím velká investice pomůže být na špici v oboru. "Vzhledem k velké investici je to velká odvaha. Kontinuální proces výroby bude naprosto unikátní v celé Evropě," řekl Kocourek. Rychlokovárna užívá k vytápění karuselové pece zemní plyn, hořáky mají snížený obsah oxidu dusíku ve spalinách a zbytkové teplo se dále využívá. Provoz téměř nezatěžuje okolí hlukem, uvedla mluvčí.

Markit: Podmínky v českém průmyslu se v září zhoršily

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se v září zhoršily, zářijový index nákupních manažerů (PMI) klesl na 52,3 bodu ze srpnových 53,4 bodu. Index tak poklesl na nejnižší hodnotu od prosince 2009. Oznámila to dnes společnost Markit Economics, která údaje zpracovala pro banku HSBC. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby na skladě, se drží nad 50 body od listopadu 2009. Předtím byl 16 měsíců za sebou pod touto hranicí. Markit je společnost, která poskytuje finanční informační služby. Má přes 1200 zaměstnanců v Evropě, Severní Americe a oblasti Asie a Pacifiku. Jejich služeb využívá více než 1500 finančních institucí.

České dráhy od prosince zvýší ceny jízdného

České dráhy od prosince, kdy v platnost vstoupí nový jízdní řád, zvýší ceny jízdného. Společnost nedokáže ve vlastním rozpočtu najít rezervy, kterými by mohla dorovnat plánované navýšení daně z přidané hodnoty (DPH). Sdělil to mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Konkrétní zvýšení cen ani další podrobnosti neuvedl. Dráhy podle něj ale v posledních dvou letech ceny základního jízdného neměnily, a to přes zvýšení DPH i meziroční růst cen vstupů. České dráhy od minulého týdne čelí poprvé konkurenci. Na železnici vyjely vlaky Regiojet soukromé společnosti Student Agency. Na trase Havířov - Ostrava - Olomouc - Praha jezdí tři spoje RegioJetu denně každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně.

Albrightová pátrá v Praze po dokumentech o otci

Po dokumentech a informacích o svém otci, československém diplomatovi Josefu Korbelovi, pátrá v Česku bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Píše knihu, která přiblíží jeho působení a bude pojednávat o době mezi lety 1937 až 1948. Celou řadu materiálů z konce 30. let, a také z 40. a 50. let našla například v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ředitel ÚSTR Daniel Herman řekl, že o Korbelovi chtěla vědět i po jeho emigraci komunistická tajná služba. Státní bezpečnost ale zajímala i Albrigtová samotná. Na rozdíl od svazků o otci však byl svazek o Albrightové 5. prosince 1989 zničen. Josef Korbel se narodil v roce 1909 v Kyšperku, nynějším Letohradě. V letech 1936 až 1939 byl tiskovým atašé v Bělehradě, za druhé světové války vedl československé vysílání BBC v Londýně. Po válce se stal velvyslancem v Jugoslávii a Albánii. Po únorovém puči v roce 1948 kvůli nesouhlasu s vývojem emigroval do USA. Přednášel na Vysoké škole mezinárodních studií v Coloradu, vychoval nejen svoji dceru, ale jako studentku i další šéfku diplomacie, Condoleezzu Riceovou. Korbel zemřel v roce 1977.

První fáze transformace ND uspoří 22 milionů

Už první fáze kontroverzní transformace Národního divadla (ND) a Státní opery Praha (SOP), kterou ministerstvo kultury (MK) připravuje pro letošní a příští rok, by měla přinést výrazné úspory. Především na manažerských platech by se mělo ušetřit až 22,3 milionu korun, uvedl ministr Jiří Besser (za TOP 09). Měly by umožnit postupné zvyšování odměn umělců, kteří se o svá místa podle MK obávat nemusejí. Zeštíhlí zřejmě administrativa. Celý proces transformace přesáhne konec funkčního období současné vlády, potrvá do roku 2014. Ministerstvo také zadalo procesně-personální audit. Proti slučování obou scén opět protestovali především umělci ze SOP. Za transformací vidí spíše ekonomické zájmy MK než snahu o zvýšení umělecké úrovně. Trvají na zachování samostatnosti obou souborů. Petici za zachování samostatnosti operního i baletního souboru SOP podepsalo zhruba 20.000 lidí. Ministerské aktivity kritizuje řada odborníků. Podpořil je i Senát, který označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné.

Činohra ND se vrátila z úspěšného zájezdu do Koreje

Z nejvzdálenějšího zájezdu ve své historii se v neděli večer vrátila činohra Národního divadla v Praze. V Soulu její členové uvedli Čapkovu Věc Makropulos v režii Roberta Wilsona. Zahájili tak Dny české kultury v Koreji. Do Koreje se vydalo přes 40 herců, hudebníků a technických pracovníků. Přijali pozvání na Festival národních divadel a 30. září a 1. října uvedli celkem tři reprízy této náročné inscenace. Wilson je zřejmě nejznámějším světovým divadelním tvůrcem, který kdy zpracoval činoherní text českého autora a současně i režíroval na české scéně. "Mimořádná inscenace podnítila zájem zahraničních festivalů, což není v kontextu činoherního divadla běžná věc," uvedl mluvčí činohry Tomáše Staněk. V Čapkově fantastické komedii se záhadnou, až detektivní zápletkou hrají dále Vladimír Javorský, Pavla Beretová, Filip Rajmont, Jan Bidlas, Petr Pelzer a Milan Stehlík.

Stavbou roku je Pražský okruh nebo univerzitní kampus

Stavbami roku 2011 se staly jihozápadní část Pražského okruhu, golf klub Čertovo břemeno v Jistebnici u Tábora, společenské centrum Trutnovska pro kulturu a volný čas, krytý plavecký bazén v Litomyšli a univerzitní kampus Masarykovy univerzity v Brně - Bohunicích. Oznámila to Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Výstavba jihozápadní části Pražského okruhu získala také cenu veřejnosti hlavního města Prahy. Cenu předsedy Senátu získalo onkologické centrum Fakultní nemocnice Plzeň. Nová budova ČVUT v Praze - Dejvicích si vysloužila cenu primátora hlavního města Prahy. Cenu veřejnosti za stavbu roku 2011 získala revitalizace Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavy. Cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství získala rekonstrukce zastupitelského úřadu ČR v Brazílii. Vyhlášení výsledků se uskutečnilo v rámci pátého ročníku Dnů stavitelství a architektury.

Ze sportu

Fotbalové reprezentaci bude v závěru kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti Španělsku a v Litvě chybět zraněný záložník Marek Matějovský. Ten se sice v nominaci objevil po téměř dvou letech, ale nakonec se z dnešního srazu reprezentace omluvil kvůli zranění třísel. Trenér Michal Bílek za něj nikoho dalšího dodatečně povolávat nebude.

Dlouhý motivační proslov k mužstvu, individuální rozhovory s většinou zkušených hráčů a přibližně hodinový výklus. Nový kouč slávistických fotbalistů František Straka poprvé předstoupil před své "červenobílé" svěřence a v Edenu premiérově vedl trénink.

V 10. kole fotbalové ligy nakonec neobstará tradiční pondělní dohrávku duel Bohemians 1905 - Dukla Praha, ale jiné pražské derby Viktoria Žižkov - Slavia Praha, ve kterém hostující tým poprvé povede František Straka. "Klokani" budou hrát v Edenu už v neděli 16. října od 17:00, na Žižkově zápas před kamerami ČT4 začne 17. října v 18:30.

Tenista Radek Štěpánek nezaváhal na úvod turnaje v Tokiu a s indickým soupeřem Somdevem Devvarmanem si v prvním vzájemném duelu v kariéře poradil 6:4, 6:3. Sedmý nasazený český daviscupový reprezentant, jemuž patří aktuálně 24. místo ve světovém žebříčku, využil čtyři z osmi brejkbolů a postup přes 85. hráče žebříčku ATP slavil za hodinu a 32 minut.

Český hokejista Jakub Petružálek z Chabarovsku byl vyhlášen nejlepším útočníkem uplynulého týdne v Kontinentální lize. Šestadvacetiletá letní posila Amuru z finského Lukko Rauma si ve třech zápasech připsala pět bodů za gól a čtyři asistence.

Český boxer Miroslav Šerban prohrál ve druhém kole mistrovství světa v Baku ve váhové kategorii do 60 kg s Džajem Bhagwanem z Indie 6:14 a turnaj pro něj skončil. Šerban tak přišel o šanci kvalifikovat se na olympijské hry v Londýně.

Basketbalisté Nymburka na Evropskou ligu nedosáhli. Ve finále kvalifikace podlehli domácímu Charleroi 53:79, na čemž se šesti body, dvěma doskoky a sedmi asistencemi podílel i český reprezentant Jiří Welsch, a čeká je tak znovu Evropský pohár ULEB.

Volejbaloví mistři z Českých Budějovic v tréninkovém tempu porazili nejslabší tým uplynulé sezony Brno a po třetím kole extraligy zůstali stoprocentní. Jihočeši nad brněnským týmem vyhráli 3:0 a vedou tabulku o bod před Příbramí.

Házenkářky Písku postoupily do třetího kola Vyzývacího poháru. Na turnaji v Bosně vyhrály všechny tři zápasy: po vítězstvích o deset gólů nad běloruským celkem Druts i domácím Mostarem na závěr zdolaly polské Kielce 37:32.

Čeští plážoví volejbalisté i volejbalistky postoupili do semifinále Kontinentálního poháru, který je součástí olympijské kvalifikace. Na třídenním turnaji na Tenerife obsadili muži čtvrté místo, ženy skončily páté.

Tenistce Petře Kvitové se nepovedlo oslavit premiérový postup na páté místo žebříčku WTA vítězstvím. Wimbledonská šampionka v druhém kole turnaje v Pekingu prohrála s 85. hráčkou světa Sofií Arvidssonovou ze Švédska po boji 6:7, 6:4 a 3:6. Zápas skončil až pár minut po půlnoci místního času. V Pekingu tak z českých tenistek pokračuje už jen Klára Zakopalová, která zvítězila nad Naděždou Petrovovou 6:3, 6:7, 6:1 a ve druhém kole ji čeká další Ruska, světová trojka Věra Zvonarevová.

Český skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil podruhé za sebou třetí místo v letní Grand Prix. Sobotní bronzovou příčku z rakouského Hinzenbachu dvaadvacetiletý reprezentant zopakoval v německém Klingenthalu, kde jedenáctidílný seriál vyvrcholil. Koudelka v Klingenthalu vyhrál nedělní kvalifikaci a formu potvrdil i v obou soutěžních kolech. Za 129 a 131 metrů dostal 251,4 bodu a bezpečně uhájil místo na stupních vítězů před Polákem Piotrem Žylou.

Počasí

V Česku už třetí den za sebou padají teplotní rekordy. V Javorníku po poledni naměřili 27 stupňů. V noci bude polojasno, k ránu se ojediněle objeví mlhy. Ochladí se na 13 až 9, v údolích až na 6 stupňů. Zítra čekejte polojasno až skoro jasno, s teplotami 22 až 26 stupňů.