Zprávy

Schwarzenberg míří do USA na jednání OSN

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odletěl do Spojených států, kde se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN. V New Yorku se zúčastní také jednání o jaderné bezpečnosti, která svolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun, a schůzek ministrů EU s představiteli USA a Ruska. Na programu má také dvojstranná jednání s ministry zahraničí dalších zemí. Poté zamíří také na Floridu, kde se zúčastní ekonomického fóra a setká se s místními politiky kubánského původu. Českou delegaci na zasedání Valného shromáždění OSN povede prezident Václav Klaus, který do USA odletí v pondělí. Na program jednání světových politiků by se mohlo dostat mimo jiné členství palestinské samosprávy v OSN. Česká diplomacie zatím nedala najevo jasný postoj k této věci. Premiér Petr Nečas nicméně při návštěvě Izraele ve čtvrtek uvedl, že Česko nepodporuje jednostranné kroky, které by mírový proces poškodily. Cestu premiéra do Izraele krátce před jednáním OSN o Palestině kritizovala opoziční ČSSD.

Nečas: Za problémy na Šluknovsku může i štědrá sociální politika

Jednou z příčin dnešních problémů na Šluknovsku, kde vládne velké napětí ve vztazích mezi starousedlíky a Romy, je podle premiéra Petra Nečase v minulosti až příliš štědře nastavená sociální politika. Pro řadu lidí je stále výhodnější pobírat sociální dávky než legálně pracovat, uvedl premiér na konferenci starostů ODS v Brně. Stát má zajistit především bezpečnost lidí a ochranu jejich majetku. Podle Nečase je ale iluzí, že existují "zázračné a rychlé recepty". Před několik dny se na Nečase obrátili v otevřeném dopise starostové měst a obcí ve Šluknovském výběžku. V listu jej jednak obviňují z nečinnosti a nezájmu o problémy severních Čech a zároveň jej žádají, aby přijel a pomohl jim. Nečas na Šluknovsko chystá zřejmě v příštím týdnu. Stát na sever Čech vyslal policejní posily. Ty podle Nečase na místě zůstanou tak dlouho, jak bude potřeba. "Lidé musí cítit, že se na ulicích budou cítit bezpečně," uvedl Nečas.

Kino ve Varnsdorfu dopoledne zaplnily stovky nespokojenců

Kino ve Varnsdorfu, kde v posledních týdnech roste napětí mezi Romy a ostatními obyvateli, zaplnily v sobotu dopoledne stovky nespokojených lidí. Obyvatelé města kritizovali laxnost radnice i práci policie. V bouřlivé atmosféře znovu zazněly i výzvy k odstoupení starosty. Setkání radnice s občany se uskutečnilo už podruhé, to současné mělo informovat o opatřeních, která radnice přijala. Podle lidí se ale zatím ve městě mnoho nezměnilo. Napětí mezi starousedlíky a Romy nejen ve Varnsdorfu, ale i v sousedním Rumburku a Šluknově, se stupňuje už delší dobu. Do měst přicházejí stále noví a noví Romové. Na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost řada místních podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu a měst inkasují nemalé příspěvky na sociální bydlení. Vydělává na nich ale i samo město, které ubytovny také vlastní, upozornili občané.

Klaus označil Vávru za fenomén českého a československého filmu

Za jeden z fenoménů českého a československého filmu 20. století považuje režiséra Otakara Vávru, který zemřel ve čtvrtek ve věku 100 let, prezident Václav Klaus. "Nepochybuji o tom, že státní vyznamenání, které jsem mu udělil v roce 2004 za jeho celoživotní dílo, bylo naprosto zasloužené. Bude nám moc chybět," uvedl prezident Klaus. Za člověka s fascinujícím osudem, který má za sebou úžasná umělecká díla, označil Vávru premiér Petr Nečas. "Je to člověk, který jako dospělý zažil prezidenta Masaryka i prezidenta Klause. To je přece fantastický osud," podotkl předseda vlády s tím, že přes výhrady, které k režisérovu životu mohou lidé mít, bezpochyby šlo o výraznou osobnost českého uměleckého života. Názory na Vávrův život a tvorbu jsou rozporuplné. Jeho obhájci v něm vidí otce české a československé filmové školy, který se i do svých nejhorších filmů snažil propašovat ideologicky nonkonformní prvky. Kritici jej naopak odsuzují jako pouhého oportunistu a řemeslně zručného eklektika poplatného režimům.

V pondělí poprvé zasedne sbor pro boj s korupcí Karolíny Peake

V pondělí dopoledne poprvé zasedne poradní sbor předsedkyně vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolíny Peake (VV). Na programu bude mít znovuzavedení institutu účinné lítosti, národní evidenci účtů a problematiku financování politických stran. Ve výboru spolu bude jednat maximálně 15 poradců. Osloveni byli lidé ze státního zastupitelství, z policejních protikorupčních týmů, Transparency International či občanského sdružení zaměřeného na boj s korupcí Oživení. ČTK to řekl ředitel kanceláře místopředsedkyně VV Pavel Kotrba, který se na stavbě týmu podílel. "Chtěli jsme tam mít také lidi z praxe přímo ve vyšetřování korupce, protože mají úplně jiný náhled na věc," řekl Kotrba. Konečné složení týmu, počet lidí a jejich jména nechtěl ale předjímat. Všichni mu prý ještě nepotvrdili, že se mezi poradce šéfky vládního protikorupčního výboru opravdu připojí.

Rakousko chce použít "všechny prostředky" proti českému jádru

Rakousko chce využít všechny prostředky, aby zabránilo výstavbě dalších jaderných elektráren v Česku. Prohlásil to rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Podle jeho kolegy ministra životního prostředí Nikolause Berlakoviche se Česko "z Fukušimy nijak nepoučilo". Ostrý zásah vlády proti koncepci české energetiky požadovali též zemští politici vládních stran v Dolních Rakousech. "Vyčerpáme z rakouské strany všechny politické a právní prostředky, abychom zabránili plánům na atomovou výstavbu v České republice," prohlásil Spindelegger. "Změna myšlení v energetice musí být celoevropská," dodal.

V Senátu proběhne tradiční setkání s občany

Senát v sobotu odpoledne ve Valdštejnské zahradě pořádá tradiční svatováclavské setkání s občany. Letos je věnováno 15. výročí založení horní komory parlamentu. Lidé budou moci přijít nejen za svými politiky, ale připravena pro ně budou i hudební vystoupení. Po úvodním slově předsedy Senátu Milana Štěcha budou koncertovat Felix Slováček sextet se zpěvačkou Martinou Bártovou, Šárka Rezková a Paul McCountry Band a staropražská dámská kapela Ála Band. Senát pořádá zahradní slavnost každoročně.

ČT, Nova: Policie začala s rozsáhlou akcí zaměřenou na cizince

Policie v pátek zadržela při celostátní akci zaměřené na kontrolu cizinců pět celostátně hledaných osob. Akce bude pokračovat minimálně do neděle. Policisté už stihli prověřit celkem asi 1500 osob, kontrolují především povolení k pobytu a zaměřují se na místa, kde se cizinci pohybují nejčastěji. Uvedla to Česká televize a Nova. Jedna z kontrol probíhala v Praze. "Zkontrolovali jsme stovky cizinců, kdy 58 z těchto cizinců jsme museli předvést na náš útvar. Zatím jsme zahájili pět správních řízení o vyhoštění, vypátrali jsme dvě osoby v celostátním pátrání, vydali jsme několik rozhodnutí o povinnosti opustit území republiky, jednoho cizince jsme zajistili a odhalili jsme pět trestních činu," řekl ČT velitel policejní akcie v Praze Aleš Benedikt. Jedna z prvních kontrol mířila také na tržnici na hraniční přechod Studánky. Policisté během dopoledne zkontrolovali tři desítky cizinců, problémy s doklady měla zhruba třetina z nich, převážně měli neplatné doklady. V podvečer se kontroly přesunuly do nočních klubů.

Do Česka se po nehodě v Řecku vrátila část turistů

Na mezinárodním letišti v Mošnově na Novojičínsku v obotu krátce po 08:30 přistálo letadlo s turisty zraněnými při tragické nehodě autobusu v severním Řecku. Zemřeli při ní tři lidé. Z dovolené se předčasně zpět do vlasti vrátilo celkem deset lidí, šest zraněných a jejich příbuzní. Cestovní kancelář Nikolas Tours je mikrobusem převezla na vyšetření do nemocnice. K nehodě došlo ve středu, kdy se turisté vraceli autobusem z návštěvy klášterů ve středním Řecku. Zezadu do nich narazil terénní vůz. V autobuse cestovalo 21 lidí. Při nehodě bylo zraněno dalších 11 lidí. Ve většině případů šlo o lehčí zranění. U dvou lidí pak středně těžká.

Film Alois Nebel se chystá do českých kin od 29. září

Samotářský Alois Nebel se po festivalech v Benátkách a Torontu již brzy představí i tuzemským divákům. Před oficiálním uvedením filmu do českých kin 29. září jej čeká ještě slavnostní předpremiéra, která se bude konat o devět dnů dříve v kině Pohoda v Jeseníku. Právě zde totiž film, jehož tvůrci jako první v Česku využili animační technologie rotoskopie, částečně vznikal. Přestože film Alois Nebel odkazuje k nedávné české historii, která může být pro zahraniční diváky prakticky neznámá, jsou tvůrci s jeho prvními krůčky za hranicemi spokojeni. "Máme již francouzského distributora, zároveň bude snímek uveden v koprodukčních zemích, což je Slovensko, Německo a jednáme také s Polskem," řekl producent filmu Pavel Strnad na tiskové konferenci v Praze. Film o samotářském výpravčím, kterého pronásleduje ponurá minulost sudetského pohraničí a jenž nachází uklidnění jen v předčítání jízdních řádů, vznikl na motivy stejnojmenné komiksové trilogie Alois Nebel (Bílý potok, Hlavní nádraží, Zlaté hory).

V Přelouči vyhlásí Ceny Františka Filipovského za dabing

V Přelouči převezmou herci ocenění za nejlepší výkony v dabingu za rok 2010. Mezi nominovanými jsou herečky Tereza Bebarová, Hana Talpová či Lucie Vondráčkové či herci Vladislav Beneš, Lukáš Hlavica a Martin Stránský. Organizátoři již dříve oznámili, že cenu za celoživotní mistrovství získají Jana Štěpánková, Jan Skopeček, Jaroslav Kuneš, Jan Schánilec a Karel Janský in memoriam. Ceny za nejlepší dabing se v Přelouči udělují od roku 1995. V nultém ročníku o rok dříve byl in memoriam oceněn František Filipovský. Ceny mají podle pořadatelů zlepšit kvalitu a prestiž českého dabingu a měly by být stimulem pro práci všech, kdo se na této umělecké disciplíně podílejí.

Dorotheum draží Sutnara, Štyrského či Fillu

Aukční síň Dorotheum v sobotní dražbě nabízí díla od významných českých výtvarníků Jindřicha Štyrského, Emila Filly, Ladislava Sutnara, ale i současníka Michaela Rittsteina. Zájemci se v pražském hotelu Marriot budou moci ucházet o více než 300 uměleckých děl - obrazy, sochy a práce na papíře, jež mapují uměleckou tvorbu od 17. až po závěr 20. století. Součet vyvolávacích cen všech nabízených děl přesahuje 25 milionů korun. Jednou z nejvýraznějších položek na aukčním seznamu je Štyrského obraz Kominík a sněhulák, jehož vyvolávací cena je 3,8 milionu korun. Podle organizátorů by konečná vydražená cena mohla přesáhnout i hranici šesti milionů korun.

Janáčkova filharmonie Ostrava představí hudbu Pink Floyd

Netradiční koncert Symphonic Pink Floyd připravila pro své posluchače na příští pátek Janáčkova filharmonie Ostrava. Pod taktovkou dirigenta Miloše Machka zazní nejznámější skladby legendární rockové kapely, na jejichž interpretaci se bude podílet i vokální skupina, rockový band a symfonický orchestr. Uvedla to mluvčí filharmonie Jana Knižátková. Návštěvníkům se v programu představí mužské vokální kvarteto Q VOX, které vzniklo v roce 1997 a tvoří ho absolventi JAMU v Brně a AMU v Praze. Ostravskému publiku se ansámbl představil v loňské sezoně společně s Janáčkovou filharmonií a právě dirigentem Machkem v úspěšném předvánočním pořadu s názvem Po stopách gospelu. V programu zazní celkem 15 skladeb, mezi kterými nebudou chybět hity jako Wish You Were Here, Another Brick in the Wall, Money, High Hopes nebo See Emily Play.

V Praze probíhají slavnosti vína

V pátek začaly na náměstí Míru v Praze slavnosti vína. Letošní ročník připomíná antické bakchanálie. Tisíce lidí tu ochutnaly letošní burčák. Vinaři z pražské vinice Grébovka měli letos bohatou úrodu, podle správce vinice Antonína Turečka připravili pro vinobraní z vlastních hroznů 2000 litrů burčáku. V programu byl i prodej výrobků tradičních řemesel, ochutnávky staročeských pokrmů, divadelní představení a večer proběhla na náměstí ohňová show. V sobotu se vinobraní přenese přímo do vinice Grébovka. Lidé navštíví věštírnu, římské lázně, víno poteče ve vinné fontáně. Jedním z vrcholů vinobraní bude otevření zrekonstruované jeskyně Grotta. "Po loňském otevření Pavilonu je Grotta dalším velkým počinem na cestě nesmírně náročné obnovy areálu Havlíčkových sadů," uvedl starosta Jiří Paluska. Organizátoři slibují průvod koňského spřežení v čele se slonem a zápasy statných gladiátorů. Večer se slavnosti uzavřou koncertem Ilony Csákové v roli Kleopatry. Nad městem se rozzáří ohňostroj. Tradiční vinobraní s programem se koná také na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. O víkendu proběhne další vinobraní na Pražském hradě v na Kampě.

Ze sportu:

Čeští tenisté si udrží příslušnost ve Světové skupině Davisova poháru i pro příští sezonu. V sobotní čtyřhře v souboji s Rumuny Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem porazili v Bukurešti Horiu Tecaua a Mariuse Copila 3:6, 6:3, 6:0 a 6:2, a získali tak rozhodující třetí bod. Češi vedou nad Rumunskem 3:0 na zápasy a závěrečné nedělní dvouhry už na jejich vítězství nic nezmění.

Český souboj o postup do semifinále na tenisovém turnaji v kanadském Québeku vyhrála Barbora Záhlavová-Strýcová. Proti Andree Hlaváčkové, rovněž plzeňské rodačce a vítězce čtyřhry na letošním grandslamovém Roland Garros, splnila roli favoritky a zvítězila ve dvou setech 6:3, 7:5.

Tenistka Eva Birnerová nedotáhla cestu turnajem v Taškentu do vítězného konce. Češka ve svém prvním finále dvouhry na okruhu WTA dnes prohrála s nejvýše nasazenou Ksenií Pěrvakovou z Ruska 3:6 a 1:6.

Fotbalisté Slavie remizovali v předehrávce 7. ligového kola v pražském derby s Duklou bez branek a prodloužili sérii bez vítězství na čtyři zápasy. Po pátečním výsledku hrozí odvolání trenérovi červenobílých Michalu Petroušovi, jehož pozice je od nedělní porážky 0:4 v Jablonci v ohrožení. Nováček z Julisky ani ve třetím utkání sezony na hřišti soupeře nedal gól, ale tentokrát to stačilo k premiérovému venkovnímu bodu.

Stoper Sparty a její bývalý kapitán Tomáš Řepka by mohl zamířit do Příbrami. O možném angažmá by měl sedmatřicetiletý fotbalista jednat s příbramskými zástupci dnes v poledne. Deníkům MfDnes a Právu to potvrdil šéf Příbrami Jaroslav Starka. Řepka, který má na kontě 46 startů za reprezentaci, působí ve Spartě od ledna 2006, kdy přišel z West Hamu United. Bělem letní pauzy ale ztratil své výsadní postavení v pražském týmu a začaly se množit spekulace o jeho možném odchodu. Neúspěšně se o něj zajímaly Jablonec i nováček první ligy pražská Dukla.

Útok na svůj patnáctý titul v 19. ročníku ohlásili před víkendovým startem extraligy florbalisté mistrovského Tatranu Střešovice, kteří mají za cíl i obhájit triumf v domácím poháru a také uspět na říjnovém Poháru mistrů v Mladé Boleslavi. V domácí soutěži, kde se místo finálové série bude hrát nově jediné superfinále, může ale Tatran čekat tuhý boj s Vítkovicemi, Chodovem, FBC Ostrava nebo Mladou Boleslaví, které mají také myšlenky na nejvyšší umístění.

Český útočník Kamil Kreps se zapsal dvakrát mezi střelce Astany v utkání KHL s Omskem, který si však z kazašské metropole odvezl vítězství 5:4 po samostatných nájezdech. Gólem k výhře týmu českého trenéra Rostislava Čady pomohl nejlepší střelec minulé sezony Roman Červenka.

Baseballisté Techniky Brno porazili v úvodním utkání kvalifikace o postup do Evropského poháru chorvatskou Nadu Split 4:2. O svém vítězství rozhodli Brňané hned v úvodu zápasu, po třech směnách už vedli 4:0 a soupeři umožnili korigovat výsledek až v závěrečném inningu.

Motocyklový závodník Jakub Kornfeil zajel v trénincích na Velkou cenu Aragonie v kategorii do 125 ccm třináctý čas. Karel Abraham byl v třídě MotoGP patnáctý.

Skifařka Miroslava Knapková a osmiveslice rozšířily počet českých finálových posádek na mistrovství Evropy ve veslování, které se koná v Plovdivu. Už v pátek do bojů o medaile postoupily ženský dvojskif, párová čtyřka a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah mužů. Čeští veslaři tak mohou v neděli získat pět medailí. Úřadující světová šampionka Knapková, která je hlavní favoritkou ženského skifu, své semifinále bezpečně vyhrála. Druhou Julii Levinovovou z Ruska porazila o více než pět sekund. Z prvního místa, ale z oprav, do finále postoupila i osma ve složení Matyáš Klang, Petr Melichar, Jakub Koloc, Jakub Podrazil, Jan Pilc, David Szabó, Kornel Altman, Jiří Srna a kormidelník Martin Šuma. Zbývající dvě české posádky, Milan Viktora, Petr Čabla a Markéta Pazderková, Klára Janáková na dvojskifu lehkých vah, se představí v B-finále.

Česká golfistka Klára Spilková si na turnaji v resortu La Quinta na jihošpanělském pobřeží zahraje také během finálového víkendu. Po čtvrtečním slabším výkonu obešla v pátek hřiště v paru 72 a těsně zůstala nad hranicí cutu, který se zastavil na výsledku +5. Podobně na tom je i Slovenka Zuzana Kamasová, která si naopak proti pátku výrazně pohoršila.

Anglický golfista Roger Chapman zvládl skvěle úvodní kolo seniorského turnaje Casa Serena Open na Roztěži a díky 64 ranám, sedmi pod par hřiště, se usadil v čele. Z českých profesionálů je Jiří Seifert na děleném 52. místě s 72 údery, zatímco Jan Juhaniak se za 74 dělí o 62. místo.

Sobotní počasí

Oblačno až polojasno, teploty vystoupí na 21 až 25 stupňů.