Zprávy

Ctirad Mašín bude v USA pohřben s vojenskými poctami

Odbojář Ctirad Mašín bude jako veterán americké armády pochován v Clevelandu v USA se všemi vojenskými poctami, řekl s odvoláním na Mašínova bratra Josefa dokumentarista Martin Vadas. Smuteční akt se uskuteční zřejmě do deseti dnů od úmrtí. Termín ani místo pohřbu zatím nebylo stanoveno. Zda se smutečního obřadu zúčastní někdo z českých vládních kruhů, není jasné. Premiér Petr Nečas pro ČTK upřesnil, že bude v prvé řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. "O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu," uvedl Nečasův mluvčí Jan Osúch. Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se kromě stovek lidí zúčastnili i nejvyšší ústavní činitelé. Na smuteční obřad v Poděbradech přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová. Jednaosmdesátiletý Mašín zemřel po delší nemoci v sobotu.

Ekonomika podle odhadů stoupla o 2,4 pct.

Tuzemská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla podle analytiků v průměru o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ekonomika v průměru podle odhadů rostla o 0,3 procenta, někteří ekonomové ovšem očekávají i mezičtvrtletní stagnaci nebo dokonce mírný pokles. Růstu ekonomiky podle expertů pomohl především export. "Vývoj v druhém čtvrtletí byl příznivý v průmyslu, i když ve srovnání s prvním čtvrtletím by měl být růst daleko nižší. Slušně se vyvíjelo i stavebnictví, pozitivní příspěvek do mezičtvrtletního růstu HDP lze očekávat i od soukromých služeb, což naznačuje zlepšující se důvěra ve službách. Naopak zemědělství by mělo stagnovat a veřejné služby dokonce poklesnout," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Česká ekonomika tak i podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zpomaluje růst, když ve druhém čtvrtletí podle něj meziročně stoupla o 2,1 procenta. Meziroční vývoj HDP byl podle něj pozitivně ovlivněn průmyslem, turistikou a čistým exportem zboží i služeb. V prvním čtvrtletí letos česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Za celý letošní rok oslovení analytici odhadují růst ekonomiky v průměru o 2,2 procenta. V příštím roce by pak měla ekonomika svůj růst podle odhadů zrychlit v průměru na 2,4 procenta.

Počet připojištěných na penzi stoupl o 24.000 na 4,55 milionu

Počet účastníků penzijního připojištění v Česku v letošním prvním pololetí stoupl na 4,55 milionu, což byl proti konci roku 2010 nárůst o 24.000. Tempo růstu penzijního pojištění je tak mírnější než v předchozích letech. V letošním roce bylo do konce června uzavřeno 234.000 nových penzijních připojištění. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. S rostoucím počtem penzijních připojištění stoupl také objem státních příspěvků, které jsou státem poskytovány ve prospěch účastníků penzijního připojištění na jejich příspěvky. Za první pololetí roku 2011 objem vyplacených státních příspěvků dosáhl 2,79 miliardy Kč, což je o 56 milionů Kč více než ve stejném období loni. Roste také celkový objem účastnických příspěvků (bez příspěvků zaměstnavatelů), který letos do konce června činil 11,418 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 155 milionů Kč.

Zisk ČEZ klesl o 11 procent

Čistý zisk společnosti ČEZ v pololetí meziročně klesl o 11 procent na zhruba 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Tržby energetického podniku podle ekonomů vzrostly o 1,5 až pět procent na zhruba 100 miliard až 103 miliard Kč. ČEZ zveřejní své výsledky v úterý 16. srpna před otevřením akciového trhu. Negativní vliv na zisk má podle analytiků nižší cena prodané elektřiny a nepříznivý vývoj koruny vůči euru. Zisk také zhorší nově zavedené daně z emisních povolenek a daň ze solárních elektráren. Negativní vývoj čekají analytici také za samotné druhé čtvrtletí. U zisku předpokládají pokles o zhruba čtvrtinu na sedm až 8,3 miliardy korun. Tržby ve druhém čtvrtletí podle odborníků vzrostly o zhruba tři procenta na asi 46 miliard Kč.

Farmáři podali téměř 27.000 žádostí o dotace

Farmáři letos podali Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) 26.867 takzvaných jednotných žádostí, v nichž žádají o hlavní agrární dotace, meziročně téměř o 1000 více. Vyplývá to ze statistiky, kterou ČTK poskytl SZIF. Fond očekává, že letos vyplatí dotace ve výši 37 miliard korun, zhruba o dvě miliardy více než loni. Zemědělci se ucházeli hlavně o přímé platby z EU vyplácené na hektar obhospodařované plochy, včetně doplňkových plateb ze státního rozpočtu na podporu takzvaných citlivých komodit, jako jsou brambory či chmel a další dotace. Na stejné žádosti mohli o zvláštní platbu žádat také zemědělci hospodařící v méně příznivých oblastech. Těm začne fond vyplácet peníze jako prvním v polovině října. Počet žadatelů o dotace rok od roku roste. Podle mluvčí fondu Kateřiny Böhmové je to patrně tím, že o finanční podporu žádá také stále více rolníků hospodařících na malých výměrách, kteří dříve dotací nevyužívali.

Aktivisté na Modravě počítají holiny po kácení kůrovcových stromů

V šumavské lokalitě Na Ztraceném ekologičtí aktivisté v neděli počítali stromy pokácené v uplynulých týdnech. Chtěli tak určit přesný rozsah holin, které tu vznikly po zásahu proti kůrovci. Poblíž Ptačího potoka objevili parazity, viry a plísně, které na jiných místech v parku kůrovce zahubili. Jestli se skutečně jedná o totožné zabijáky brouka, stanoví rozbory, oznámil mluvčí blokády Vratislav Vozník. Ekologové chtějí znát pokud možno co nejpřesnější velikost holin ještě před pondělním setkáním s vedením Národního parku Šumava, obcí a dalších institucí. Podle Vozníka proto pokácené kmeny zaměřují s pomocí GPS zařízení. Mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek řekl, že pondělní schůzka bude prvním oficiálním jednáním k problematice kácení Na Ztraceném, kde bude reprezentativní zastoupení odborníků z obou stran. Dělníci asanovali více než 5000 stromů napadených kůrovcem - pokáceli je nebo ze stojících oloupali kůru. Protesty ekologických aktivistů provázela po dobu aktivní blokády také řada incidentů. Asi nejvážnější se stal v pátek, kdy se jeden z lesních dělníků na noze poranil motorovou pilou. Podle Vozníka se ale dřevorubec zranil mimo prostor označený pro těžbu, kde ořezával větve z poraženého stromu.

Ve vinařské Grand Prix Austerlitz bodovala vína z ČR i Moldavska

Ve vinařské soutěži Mezinárodní výstava vín Grand Prix Austerlitz, která v sobotu skončila vyhlášením výsledků na zámku ve Slavkově u Brna, bodovala česká a moravská vína. Ocenění se dostalo i jednomu z zahraničních vín - z Moldavska. ČTK to za organizátory sdělila Irena Svobodová. Do posledního kola soutěže degustátoři vybrali 140 vín, z nichž asi 80 procent tvořila produkce z Čech a Moravy. Výstava se vázala k bitvě tří císařů z roku 1805. Tuto událost reflektoval i systém soutěže. Mohla se do ní přihlásit jen vína z Francie a jejích spojenců a historicky spřátelených zemí, dále vína ze zemí, které v historické bitvě u Slavkova stály proti Francii, a konečně moravská a česká vína. Vítězem kategorie Speciální a sladká vína se stal rýnský ryzlink slámový z vinařství Oldřicha Drápala z Brna. "Toto víno se stalo i absolutním vítězem výstavy," podotkla Svobodová. Odrůda moldavského vína kagor, ročník 2008, zvítězila v kategorii likérových vín.

Na TBC zemřelo loni v ČR 28 lidí

Na tuberkulózu zemřelo loni v Česku 28 lidí. Nemoc byla potvrzena u 680 pacientů, je to o čtyři procenta méně než v roce předchozím. U cizinců bylo 117 onemocnění, o 19 méně než předloni. Tím podíl cizinců klesl z 19 na 17 procent. Nejvíc nemocných bylo z Ukrajiny, Vietnamu, Mongolska a Slovenska. TBC byla zjištěna také u 38 bezdomovců. Uvádějí to statistici na svém webu. Česko patří s 6,5 případu TBC na 100.000 obyvatel k zemím s nízkým výskytem této infekce. I to byl důvod, proč loni zrušilo plošné očkování novorozenců a před dvěma roky přeočkování jedenáctiletých. Očkují se jen novorozenci v riziku, tedy rodičů, kteří přišli ze zemí s vysokým výskytem TBC, déle tam pobývali nebo byla nemoc v rodině.

V Holešově začal Týden židovské kultury

Židovskou historii, tradice a zvyky mohou blíže poznávat lidé v Holešově na Kroměřížsku, kde začal Týden židovské kultury. Zájemci se mohli svézt historickým vlakem a sledovat filmy v přistaveném kinematovlaku. V bývalé čekárně holešovského nádraží je připravena židovská školní třída a výstava významných židovských osobností. Letošní ročník festivalu je věnován cyklu popisujícímu život Žida od narození až po smrt. Od pondělí do čtvrtka bude každý den tuto tematiku přednášet Chaim Kočí z Prahy. Návštěvníci se mohou těšit i na přednášku o osobnostech židovského ghetta či na vystoupení Petra Dujky o zániku židovské komunity v Holešově. Program v následujících dnech slibuje také ukázku židovské svatby, koncerty klezmerových kapel, filmové projekce či výuku izraelských tanců. Program pokračuje do 20. srpna. Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté. Židovská menšina však po sobě ve městě zanechala několik kulturních památek, nejvýznamnější jsou Šachova synagoga s unikátní lidovou výzdobou a židovský hřbitov s 1500 náhrobky.

Obludárium bratří Formanů bude hostovat v Praze

Celosvětově proslulá putovní show Divadla bratří Formanů Obludárium se začátkem září zastaví v Praze. Mluvčí souboru Klára Doubravová řekla, že domů se Formani vrátí po úspěšném dvouměsíčním hostování na Champs Elysées v Paříži. V Praze představí Divadlo bratří Formanů svůj putovní projekt pouze v šesti reprízách, a to 5., 6., 9. a 11. září, přičemž ve dvou posledních termínech bude hrát i odpoledne. Inspirací pokleslé show, která měla světovou premiéru v listopadu 2007 ve francouzském městě Rennes, je svět kabaretů, cirkusů, němých filmových grotesek, potulných komediantů, loutkářů, barových tanečnic, drzých pouťových vyvolávačů i lidí poznamenaných anomáliemi a deformacemi. Publikum na tento svět nahlíží z lóží dvoupatrového stanu obloženého dřevem. Evropou putuje kabaret od jara 2008. Loni představení urazilo téměř 10.000 kilometrů. Dostalo se za diváky do Španělska, Itálie a Belgie a na celkem sedmi místech mělo 35 repríz.

Festival v Panenském Týnci uzavřeli Interpol a Good Charlotte

Vystoupení rockové kapely Interpol a pop-punkových Good Charlotte v noci na neděli na letišti v Panenském Týnci na Lounsku uzavřela hudební Open Air Festival. Podle pořadatelů překonal dvacetitisícovou hranici počtu návštěvníků a díky tomu se při svém druhém ročníku zařadil mezi největší české letní festivaly. Hlavním lákadlem byly páteční koncerty elektronických Chemical Brothers a Leftfield. Na sobotní program však podle pořadatelů již přišlo lidí méně. Zatímco páteční vystoupení hlavních hvězd Chemical Brothers si chválili fanoušci i sama kapela, druhá největší hvězda festivalu, newyorská ikona alternativního rocku Interpol, už diváky tolik nepotěšila. Odehrála sice energický koncert s programem sestaveným převážně ze starších alb, ale po necelé hodině z pódia odešla. Z českých kapel se na festivalu představili například Tata Bojs, Kryštof, Nightwork, Chinaski, J.A.R., Mig 21, Sto zvířat, Priessnitz nebo Vltava, přijeli i slovenští No name. Ve stejném duchu, tedy s několika zahraničními hvězdami a převážnou většinou místních kapel, chtějí pořadatelé pokračovat i příští rok. Termín stanovili už nyní, plánují ho na 9. až 11. srpna 2012.

Chodské slavnosti letos připomínají jubilea chodských muzikantů

Tradiční Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť, jejichž 57. ročník zahájil dnes hlavním programem v historickém centru Domažlic, jsou letos ve znamení jubileí chodských muzikantů. Připomínají 80. narozeniny Antonína Konrádyho a 50. výročí vzniku Chodského souboru Mrákov. Oba oslavenci mají vyhrazený zvláštní večerní programový blok pod Chodským hradem a u brány na náměstí. ČTK to řekl ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Kamil Jindřich. Hrát s zpívat se však bude v Domažlicích v sobotu a v neděli také na mnoha dalších místech. V atriu Chodského hradu či na jarmareční scéně. Na pódiích se setká více než 500 účinkujících, převážně chodských souborů, ale i jejich zahraničních hostů z Norska, Srbska, Německa, Anglie a Belgie. "V programu se představí všechny významné chodské soubory. Počasí se na víkend zlepšilo, tak očekáváme mezi 70.000 až 80.000. návštěvníky. Všechna vystoupení na hlavních scénách jsou zdarma," poznamenal ředitel.

Sdružení Paleta Vlasti vystavuje v Roztokách u Prahy

Ještě do 28. srpna nabízí úsměvný pohled do padesátileté historie proslulého společenství výtvarníků, filmařů a sportovců Paleta Vlasti výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Expozice nabízí obrazy, plastiky, grafiky a fotografie vytvořené předními výtvarníky, mezi nimiž jsou například malíři Theodor Pištěk, Vladimír Suchánek, Karel Kouba, sochaři Hugo Demartini, Petr Kavan, Jan Koblasa, Karel Nepraš, fotograf Ivan Šlapeta, v pořadí už čtvrtý prezident tohoto neformálního společenství Jan Vachuda (po Bedřichu Dlouhém, Hugo Demartinim a Theodoru Pištěkovi) či jako filmař-dokumentarista Jan Schmidt. Právě jeho záběry tu jsou promítány na videoprojekcích.

Letní žurnalistická škola v H. Brodě přiblíží i polská média

V Havlíčkově Brodě dnes začala Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského. Zaměřena je například na polská média v posledních desetiletích, média v Rakousku či česko-německé vztahy. Sbírat zkušenosti v žurnalistice přijely čtyři desítky mladých lidí z pěti zemí. ČTK to řekl spoluautor projektu Milan Pilař. Součástí akce, která potrvá do příští neděle, jsou přednášky a besedy pro veřejnost. Do Brodu kromě mladých zájemců o novinařinu z Česka, Slovenska a Německa přijela i studentka fakulty žurnalistiky z ukrajinského Užhorodu a mladá Běloruska. Jejich lektory jsou profesionální novináři. Mezi nimi se objeví i hosté ze Slovenska, jako odbornice na televizní zpravodajství Stanislava Benická. Žurnalistická škola se koná posedmé, pořádá ji obecně prospěšná společnost Centrum Vysočina.

Všechovice znovu postihl přívalový déšť

Zaplavené zahrady, sklepy, ale i dva rodinné domy za sebou zanechal vydatný přívalový déšť, který se v sobotu v podvečer během hodiny hned dvakrát přehnal nad obcí Všechovice na Přerovsku. Hasiči na místě odčerpávali vodu a pomáhají s odklízením nánosů bahna. Vodu čerpali po dešti také na několika místech v Přerově. ČTK to potvrdil krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Ve Všechovicích kvůli přívalovému dešti v srpnu zasahují již podruhé.

Turista původem z ČR prý zahynul při havárii kluzáku ve Francii

Ve Francii při havárii kluzáku zahynul turista původem z České republiky. Uvedl to na webu francouzský list Le Dauphiné Libéré. Větroň havaroval v sobotu u obce Saint-Firmin na alpském jihovýchodě země. Deník Le Parisien na webu uvedl, že záchranáře k místu neštěstí přivolal svědek, pilota však v sobotu odpoledne našli mrtvého. Totožnost oběti ten den v podvečer nebyla známa, policie ale upřesnila, že jde o muže. List Le Dauphiné Libéré na internetových stránkách informoval, že stroj pilotoval pětačtyřicetiletý turista z České republiky. Neštěstí se stalo v horách v regionu Provence-Alpes Côte d'Azur. Kluzák podle svědka změnil dráhu letu. Pilot se pokoušel nabrat původní výšku, větroň ale narazil špičkou do země.

Slovenská horská služba o víkendu pomáhala několika Čechům

Slovenská horská služba o uplynulém víkendu pomáhala několika Čechům, pro jednoho turistu v Nízkých Tatrách v neděli odpoledne musel letět i vrtulník. Na svém webu o tom informovali záchranáři. Vrtulník přivolala skupina českých turistů pro 47letého muže, který zkolaboval na Ďumbieru, nejvyšším vrchu Nízkých Tater. Záchranáři ho letecky transportovali do nemocnice v Liptovském Mikuláši. V noci na neděli jejich kolegové ve Slovenském ráji ošetřili Čecha, který si rozbil hlavu. Kvůli silnému krvácení ho převezli na kliniku. V sobotu v Malé Fatře pomáhali dalším dvěma Češkám, vyčerpané 67leté seniorce a zraněné 25leté ženě.

Ze sportu:

Jaroslav Kulhavý suverénně vyhrál závod Světového poháru v cross country na horských kolech v Novém Městě na Moravě a s předstihem si zajistil i celkové prvenství v seriálu. Druhý dojel Švýcar Nino Schurter, třetí Francouz Julien Absalon. Schurter byl Kulhavému nejblíže v celkovém pořadí SP, ale v posledním závodě ve Val di Sole ho již nemůže předstihnout.

Závod Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě vyhrála v elitní kategorii žen Kanaďanka Catharine Pendrelová. Druhá skončila s téměř minutovou ztrátou Francouzka Julie Bressetová, která však před posledním podnikem sedmidílné série nadále vévodí průběžnému pořadí. Nejlépe z českých závodnic dnes dojela Kateřina Nashová na 13. příčce.

Ital Andrea Iannone na stroji Suter vyhrál na mistrovství světa silničních motocyklů v Brně závod třídy Moto2 před Španělem Markem Márquezem. Vedoucí jezdec seriálu Němec Stefan Bradl skončil třetí. Závod se jel bez české účasti.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil na aprilii obsadil v Brně sedmé místo ve třídě do 125 ccm a vyrovnal své letošní maximum. První vítězství v seriálu mistrovství světa si po dramatickém závěru vybojoval Němec Sandro Cortese, který o 397 tisícin sekundy porazil Francouze Johanna Zarca. Ten je v průběžném pořadí druhý, ztrátu na vedoucího Španěla Nicoláse Terola snížil na 12 bodů.

Karel Abraham po pádu a následné poruše motocyklu nedokončil v Brně závod královské kubatury MotoGP. Pokračoval tak ve své smolné sérii na Masarykově okruhu, technická závada ho zastavila v devátém kole. Zvítězil vedoucí jezdec seriálu mistrovství světa Australan Casey Stoner na hondě.

Tým Husaberg Czech, který tvořili zkušení motokrosaři Michal Kadleček, Martin Žerava a Radek Toman, vyhrál soutěž klubů na 86. ročníku endurové Šestidenní ve Finsku. Další český tým ENC Racing CZ Jiřetín skončil sedmý, v soutěži juniorů obsadil český výběr osmé místo. Kadleček se Žeravou tak zopakovali svůj klubový triumf z roku 2009. Tehdy s nimi v týmu byl ještě David Čadek. Letos zvítězili s bezmála pětiminutovým náskokem před švédským Teamem West. Junioři jeli už od druhého dne bez Radovana Míla. Zbylá trojice byla nakonec osmá stejně jako před třemi lety, kdy čeští junioři na Šestidenní startovali naposledy.

Deblkanoisté Tomáš Koplík s Jakubem Vrzáněm skončili ve finále Světového poháru vodních slalomářů v Praze druzí. Vyhráli Slovinci Sašo Taljat a Luka Božič.

Slovenská kajakářka Elena Kaliská vyhrála závod Světového poháru ve vodním slalomu v Praze. Češky do finále neprošly, nejlepší byla 15. Štěpánka Hilgertová.

Fotbalisté Baníku Ostrava protáhli čekání na prvoligové vítězství už na sedm utkání. V duelu 3. kola doma prohráli 1:4 s Mladou Boleslaví a v nové sezoně jsou nadále bez bodu. O branky se postarali Marek Kulič, Kerem Bulut, který se trefil v lize po více než roce, Jan Chramosta a Petr Wojnar. Za domácí snížil na 1:2 svým premiérovým zásahem v české lize Polák Lukasz Zejdler.

Hokejisté Pardubic uspěli i ve svém druhém utkání v European Trophy, když po čtvrteční výhře v Hradci Králové nad Linköpingem 3:2 zdolali na vlastním ledě další švédský tým HV 71 stejným výsledkem. Slavia po čtvrteční prohře ve Stockholmu s Djurgaardenem tentokrát vyhrála v Lulee 2:1.

Čeští volejbalisté prohráli v závěrečném utkání mezinárodního turnaje v Sofii s Francií 1:3, když získali pouze druhý set poměrem 25:19. Po páteční prohře 0:3 s Bulharskem obsadili poslední třetí místo.

Český fotbalový reprezentant Jaroslav Plašil má velký podíl na tom, že Bordeaux v utkání 2. kola francouzské ligy získalo na půdě Lorientu alespoň bod. Plašil totiž v poslední minutě našel přihrávkou Henriqueho a ten zařídil konečnou remízu 1:1.

Český fotbalista Václav Svěrkoš definitivně uzavřel své angažmá v Sochaux. V pátek se s vedením francouzského klubu dohodl na ukončení spolupráce a jako volný hráč odjel do Čech. V sobotu již sledoval zápas Baníku Ostrava, kam pravděpodobně povedou jeho další kroky. O ukončení smlouvy informovalo Sochaux na svém webu.

Počasí v Česku:

Bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Ty mohou přinést i přívalové deště a kroupy, zejména ve východní polovině republiky.Nejvyšší teploty zítra 19 až 24 st.C, na východě kolem 27 a na horách kolem 15 st.