Zprávy

0:00
/
0:00

Česko odsoudilo násilí syrského režimu, vyzvalo k jeho zastavení

Česká republika odsoudila brutální útoky syrského režimu proti demonstrantům ve městě Hamá, kde si vyžádaly oběti na životech civilistů, a vyzvala k okamžitému zastavení násilí. Ministerstvo zahraničí sdělilo, že syrské vedení nese za svůj postup vůči obyvatelstvu plnou zodpovědnost. Syrská armáda krvavě potlačuje povstání proti režimu v několika městech. Ministerstvo současně zdůraznilo, že podporuje země, které usilují o přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by vyzvala syrskou vládu k okamžitému ukončení násilí, respektování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva a bude požadovat svobodu médií. Praha také považuje za nepřijatelné, aby byli ze Sýrii vypovídáni zahraniční novináři. K většímu tlaku na Sýrii kvůli tamní situaci v červenci vyzvali také zástupci Tolerance a občanské společnosti, Amnesty International ČR, Berkatu, Formace a Českého helsinského výboru.

Senát bude řešit reklamu v ČT a boj s kůrovcem na Šumavě

Novela o omezení reklamy v České televizi a formy boje s kůrovcem na Šumavě budou zřejmě nejbouřlivějšími body schůze Senátu, která začíná ve čtvrtek. Senátoři mají posoudit také zprůhlednění veřejných zakázek pro armádu, převod nevyužitých peněz na likvidaci autovraků na zateplování domů do programu Zelená úsporám a novelu, která má zrychlit řízení u Nejvyššího správního soudu. Tuto předlohu by chtěl předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) zbavit některých právních nečistot a nelogičností. Celá řada úprav se chystá v novele, která má podle sněmovní verze reklamu ve veřejnoprávní televizi omezit jen na kanály ČT2 a ČT4. Podobu změn naznačí ve středu senátní výbory. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) už oznámila, že navrhne reklamu ponechat na kanále ČT1, ne na ČT2. Slibuje si od toho více peněz pro Státní fond kultury. Senátorka chce také přesunout termín dokončení digitalizace televizního vysílání z letošního 11. listopadu na 1. červenec 2012, a to kvůli technickému provedení i na Zlínsku a Jesenicku. Z novely podle předsedy senátní mediální komise Jiřího Oberfalzera (ODS) zřejmě odstraní pasáž, která má osvobodit od koncesionářských poplatků majitele přijímačů, které byly upraveny pro jiné účely, než je televizní vysílání. Rušná debata se očekává u projednávání dva roky staré petice s 13.200 podpisy, v níž starostové šumavských obcí vyzývají k razantnímu zásahu vůči lýkožroutovi smrkovému, kterému by národní park neměl být nechán napospas. Jejich postoj podpořil i senátní výbor pro veřejnou správu a životní prostředí. Téma se stalo aktuálním kvůli více než týden trvajícímu úsilí ekologických aktivistů, kteří se snaží bránit kácení stromů napadených kůrovcem u Modravy na Klatovsku. Správa parku chce na příští týden sezvat zástupce všech zúčastněných stran sporu. Podstatně klidnější by mělo být projednávání petice za zachování populace kamzíka horského v Jeseníkách, kterou podepsalo přes 25.000 lidí. Horní komora má schvalovat i několik senátorských předloh. Senátoři opozičních stran chtějí prosadit dvouletý odklad přechodu financování sociálních služeb z ministerstva práce a sociálních věcí na kraje. Další novely mají zavést pravidla pro společné osamostatnění více částí obce a upravit chod Komory daňových poradců. Schválení se očekává u novely, jejímž cílem je zmírnit podmínky pro odškodnění českých občanů za nemovitosti, které museli před druhou světovou válkou zanechat na Podkarpatské Rusi.

Spor okolo kůrovce je pseudonáboženská válka, míní Schwarzenberg

Do sporu o kácení v jádrových oblastech Národního parku Šumava se vložili i lídři některých parlamentních stran. Vládní TOP 09 vyzvala všechny strany k návratu k jednacímu stolu. Předseda strany a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci situaci okolo kůrovce označil za pseudonáboženskou válku. Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že Šumavu ve středu na pozvání Hnutí Duha a zástupců samosprávy navštíví. Vedení národního parku a ministerstvo životního prostředí podle něj situaci nezvládá. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v reakci na kritiku uvedl, že řešení situace vidí v novém zákonu, který jasně stanoví budoucnost národního parku. Jednat o něm chce na úrovni vysoké politiky, krajů i s vědeckou obcí ještě v průběhu srpna. Někdejší člen vědecké rady Národního parku Šumava Jakub Hruška novinářům řekl, že z diskuse o budoucnosti byli vyloučeni vědci, kteří si myslí, že by 30 procent parku mělo být ponecháno přírodním procesům. Na zbývajících 70 procentech je podle nich zásah nutný. Vyloučení vědci ustavili stínovou radu parku, zasedají v ní přední odborníci univerzit i akademických ústavů. Schwarzenberg připomněl, že situace na Šumavě škodí pověsti Česka v zahraničí a že se na ni dotazovala i Evropská komise. Ministerstvo zahraničí zatím neodpovědělo, protože čeká na vyjádření resortních ministerstev, řekl ministr. Na dotaz, zda by nebylo na místě odvolání Stráského z postu ředitele správy parku, předseda TOP 09 odpověděl, že tato otázka není v kompetencích jeho strany. Stráského si Schwarzenberg podle svých slov váží, ve funkci šéfa parku ho ale zklamal. Jeho roli přirovnal k nově jmenovanému řediteli nemocnice bez lékařské odbornosti, který po nástupu do funkce řekne, že povolen je jen jeden léčebný postup. Primáře a docenty, kteří nesouhlasí, vyhodí.

Aktivisté chtějí, aby soud zakázal policii zasahovat na Šumavě

Jeden z účastníků blokády kácení stromů napadených kůrovcem Na Ztraceném u Modravy, plzeňský aktivista Martin Marek, se obrátil na soud, aby předběžným opatřením zamezil policii zasahovat proti aktivistům. Policie podle Marka postupuje protiprávně. Pokud by soud jeho návrhu vyhověl a předběžné opatření vydal, policie by nemohla dál bránit aktivistům v pohybu ve vymezených zónách a vyvádět je z prostor označených pro těžbu. Kácením by se měla na základě dalších podnětů zabývat také kancelář ombudsmana. Aktivistům pomáhá Ekologický právní servis (EPS). Jeho právníci dospěli k názoru, že těžba ve sporné lokalitě je nelegální. Policie tak prý tím, že brání blokádě, napomáhá nezákonné činnosti a upřednostňuje ochranu nelegální těžby před dodržováním zákonů na ochranu životního prostředí. Kvůli kácení stromů se ozvali i další lidé a spolky. Okrašlovací spolek Zdíkovska a dva místní obyvatelé pak žalují správu parku. Podle nich se masivním kácením dopustila a stále dopouští nezákonného zásahu do práva na příznivé životní prostředí. Podle Markéty Višinkové z EPS se dají v nejbližších dnech očekávat i další žaloby. Na soud se už dříve obrátila i správa parku. Klatovský soud vydal předběžné opatření, jímž zakázal Hnutí Duha bránit ve sporné lokalitě v těžbě.

Vedení ČSSD nesouhlasí s úvahami o propuštění 10.000 policistů

Vedení ČSSD zásadně nesouhlasí se zvažovaným snížením počtu policistů o přibližně 10.000. Podle místopředsedy strany, jihomoravského hejtmana a předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška by to přineslo rozvrat celého bezpečnostního systému v zemi. Ministrovi vnitra Kubicemu zaslal dopis, v němž jej žádá o setkání s hejtmany a vysvětlení připravovaných opatření. Poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc v této souvislosti upozornil na to, že podle bezpečnostních analýz by počet policistů v ČR neměl poklesnout pod 40.000, protože by pak mohly vzniknout problémy se zajišťováním bezpečnosti. Už nyní se pohybují počty policistů těsně nad kritickou hranicí. Návrh na snížení jejich stavu o 10.000 je podle Tejce v naprostém rozporu s cílem zajistit bezpečnost veřejnosti. Snižování početních stavů policistů by přineslo rušení policejních stanic, prodlužování dojezdových časů hlídek ke kriminálním činům i nehodám a zejména zhoršení celého Integrovaného bezpečnostního systému v ČR. Hašek zdůraznil, že vláda a vnitro nemohou v budoucnu automaticky počítat s tím, že kraje a radnice budou za stát financovat policii. Například Jihomoravský kraj poskytl letos 20 milionů korun ze svého rozpočtu pro zachování šesti policejních a sedmi hasičských stanic v regionu. Místopředseda ČSSD se domnívá, že stát už více na policii šetřit nemůže.

Deště v Česku brzdí žně, za poslední týden téměř nepokročily

Deštivé počasí dále brzdí žně v Česku. Za poslední týden sklizeň obilí pokročila jen o šest procent z celkové sklizňové plochy, v některých krajích se sklizeň prakticky zastavila. Je sklizeno 17 procent ploch obilí a polovina polí s řepkou. Průměrné výnosy u obilí i řepky jsou zatím vyšší než loni. Například na Vysočině sklidili zemědělci za uplynulý týden jen 87 hektarů obilovin a 78 hektarů řepky. V okrese Opava je sklizeno pouze 2,4 procenta obilí a sedm procent řepky. Naopak nejdále jsou žně v Jihomoravském kraji, dále v kraji Královéhradeckém a ve středních Čechách. Po prudkých deštích na mnoha místech obilí leží, což podle Agrární komory významně ohrožuje kvalitu letošní sklizně. Na některých podmáčených polích prý nebude možné porosty sklidit vůbec. Průměrný výnos obilovin zatím letos je 5,4 tuny na hektar, loni průměr za celou sklizeň činil 4,7 tuny. Průměrný hektarový výnos u dosud sklizené řepky je 3,1 tuny, loni byl 2,83 tuny. Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu Českého statistického úřadu zveřejněného v polovině července měla být o 6,1 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,547 milionu tun. Úroda řepky by měla vzrůst na rekordních 1,056 milionu tun, což by proti loňsku znamenalo nárůst o 1,3 procenta. Agrární komora odhaduje mírně nižší sklizeň než ČSÚ.

Lidovcům stoupají preference, klíčový bude ale výsledek voleb 2012

Rok poté, co KDU-ČSL poslali voliči mimo sněmovní lavice, dávají průzkumy veřejného mínění straně naději, že se do nejvyšší politiky vrátí. S novým vedením lidovci připravují aktualizovaný program, chystají změnu stanov a uvažují i o změně názvu. "Zkratka by se mohla stát oficiálním názvem," řekl mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. Do sněmovních voleb, pokud současná vládní sestava přečká vnitrokoaliční turbulence, nicméně zbývají tři roky, strana se proto soustředí na krajské a senátní volby v příštím roce. Pro KDU-ČSL budou klíčové. Programové teze, kterými hodlá strana voliče oslovit, chtějí lidovci dát dohromady na programové konferenci na přelomu října a listopadu. Podle dosavadních výstupů předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se strana bude výrazně distancovat od politiky současné vládní koalice.

Pět policistů obviněných kvůli práci pro filmaře bylo propuštěno

Vedení pražské policie rozhodlo o okamžitém propuštění pěti policistů, kteří byli v neděli v souvislosti s údajnou nelegální prací pro filmaře obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Tři z propuštěných zastávali vedoucí funkce. Na policejních webu o tom informovala tisková mluvčí Andrea Zoulová. Státní zástupce sdělil obvinění celkem 16 pražským policistům, vedle pěti propuštěných bylo ve zbylých jedenácti případech zahájeno řízení o zproštění výkonu služby. Personální rozhodnutí nabývají podle ní účinek okamžikem doručení. Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové se policisté uvolňovali ze služeb, někteří práci pro filmaře vykonávali i v době pracovní neschopnosti. Všichni policisté jsou stíháni na svobodě, v případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Stíhání exmanažerů KB v kauze miliardových ztrát pokračuje

Stíhání osmi bývalých členů představenstev Komerční banky (KB), kteří čelí obvinění kvůli miliardovým ztrátám při obchodování s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona, pokračuje. Obvodní soud pro Prahu 1 sice v dubnu jejich stíhání zastavil, žalobci si však proti tomu podali stížnost a nadřízený Městský soud v Praze jí vyhověl. Obžaloba muže viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobci naposledy v přepočtu vyčíslili na téměř sedm miliard korun. Obvodní soud muže již čtyřikrát osvobodil, odvolací senát Městského soudu v Praze však verdikt vždy zrušil a případ vrátil k novému projednání. Naposledy koncem února. Obžalobě čelí Petr Budínský, Tomáš Doležal, Jaroslav Mareš, Bořivoj Pražák, Pavel Ševčík, Lubomír Štěpáník, Ladislav Vinický a Karel Bednář. V případě odsouzení jim hrozí dva roky až osm let vězení. Mezi obžalovanými byl původně i někdejší generální ředitel KB Jan Kollert, který ovšem před časem zemřel. Bankéři vždy vinu za ztráty odmítali s tím, že představenstvo činilo jen strategická rozhodnutí, banka prý měla i jiné kontrolní mechanismy. Na různých úrovních řízení byl vždy pracovník, který odpovídal za práci svých podřízených. Takovým člověkem prý byla i bývalá šéfka odboru financování KB Jiřina Kaplanová, která údajně měla B.C.L. na starost a vedení prý před rozhodováním předložila nepravdivé podklady. Kaplanová je kvůli obchodům s Alonem v odděleně vyšetřované kauze rovněž stíhána.

Hasiči zlikvidovali požár Petrovy boudy, začne vyšetřování

Hasiči zlikvidovali požár chátrající Petrovy boudy na hřebenech Krkonoš. Plameny, které zřejmě někdo úmyslně založil, unikátní památkově chráněnou budovu zcela zničily. Na dnešek plánované zahájení vyšetřování příčin vzniku požáru hasiči a policie zatím odložili. ČTK to řekl mluvčí trutnovské policie Udo Ertner. "Z důvodu vysoké teploty na místě požáru byli vyšetřovatelé nuceni ohledání místa požáru odložit. Podrobné šetření na místě bude provedeno ihned poté, co podmínky policejním specialistům dovolí vstup na místo," řekl Ertner. Místo požáru nadále kontrolují hasiči. Mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková uvedla, že s ohledem na velikost objektu může vyšetřování na místě požáru trvat i několik dní. Petrova bouda, kterou tvořila trojice objektů, byla v posledních letech uzavřená, z celého komplexu se po požáru podařilo zachránit pouze část obvodových stěn a trafostanici. Hasiči k malému požáru na Petrově boudě vyjížděli už v druhé polovině července. Jednatel společnosti Snowy Chalet, která objekt vlastní, Karel Janda řekl, že objekt nebyl pojištěný a po majetkové stránce měl už nulovou hodnotu. "Jeho hodnota byla především historická, nyní musíme vymyslet nový plán, jak Petrovu boudu obnovit," řekl Janda. Petrova bouda, která leží v nadmořské výšce 1288 metrů nad mořem, je od roku 2008 pro turisty uzavřená. Objekt v posledních letech poškodilo vlhko a vandalové. Podle některých odborníků stavbě hrozilo kvůli špatnému technickému stavu zřícení.

Ústavní soud vyhověl ženě, jejíž syn byl na psychiatrii kvůli sporu o péči

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Aleny Davidové, jejíž nezletilý syn strávil šest měsíců v psychiatrické léčebně kvůli sporu rodičů o péči. Soud tímto rozhodnutím podle ÚS porušil práva matky i dítěte a také právo ženy na spravedlivý proces. Krajský soud se domníval, že chlapcův pobyt v léčebně omezí vliv matky na něj a hoch bude moci najít i vztah k otci. Podle ÚS nebyla léčebna vhodným zařízením, a navíc i kdyby krajský soud sledoval legitimní cíl, postup tomu nebyl přiměřený. Chlapec strávil v léčebně půl roku, poté tam jeho pobyt soud ukončil novým rozhodnutím. U ÚS zaznělo, že chlapec se v léčebně s otcem stýkal a neodmítal ho. Vztah však k němu nenašel. Mimo léčebnu se otec se synem nescházeli.

Policie v Brně zadržela Rakušana podezřelého z rozsáhlých podvodů

Policie v kavárně hotelu Grand v centru Brna zadržela Rakušana podezřelého z rozsáhlých podvodů. Klientům údajně se společníky sliboval investice do amerických nemovitostí, podle policie však ve skutečnosti šlo o pyramidovou hru. Poškozené tak údajně skupina připravila o 2,5 milionu eur, tedy 65,5 milionu korun, zveřejnila v tiskové zprávě Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia. Rakušanovi hrozí deset let vězení. Čeští policisté a státní zástupci ho předají do jeho vlasti.

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo rozhodnutí o odložení věci v pražské kauze opencard

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo v pražské kauze opencard rozhodnutí o odložení věci. Jde o tu část případu, v níž policie zjišťovala, zda při zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb k projektu nebyl porušen zákon. Kriminalisté nezjistili pochybení a případ odložili. Jenže NSZ má na věc jiný názor, informovala mluvčí zastupitelství Helena Markusová. Policie tak bude muset vyšetřování v této části složité kauzy obnovit. Mluvčí připomněla, že po odložení věci si případ vyžádal v červnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k takzvané kontrole skončené věci. Vedení NSZ pak dospělo k závěru, že usnesení o odložení věci bylo předčasné a v rozporu se zákonem. Pražské zastupitelství věc nechtělo komentovat.

V Jihlavě zmizela deska, která označovala historický střed města

V Jihlavě se ztratila kovová deska označující historický střed města. Do dlažby v ulici Matky Boží byla vsazena teprve letos v dubnu. Po pachateli pátrá policie. Za krádež mu hrozí až dva roky vězení. Radnice se poptává i ve sběrnách kovů v širším okolí. Pokud se desku nepodaří najít, bude zřejmě zhotovena znovu. Na kruhové desce o průměru 40 centimetrů byli dva ježci jako symbol Jihlavy, nápis Střed historického města a souřadnice bodu společně s nadmořskou výškou. Pokud bude radnice nucena vyrobit desku znovu, bude zvažovat výběr materiálu, aby byl ještě méně lákavý pro zloděje. Důkladnější by zřejmě bylo i ukotvení do dlažby; první deska byla přilepena.

O volnou zónu v Nepomuku má po krizi zájem velký investor

Německý výrobce autodílů má zájem o celou osmihektarovou průmyslovou zónu v Nepomuku, která je vinou krize už několik let volná. Výrobní haly by budoval po etapách a ve finále by zaměstnal 500 až 700 lidí. Blýská se na lepší časy, jednání jsou ale na úplném začátku, řekl starosta Václav Kovář. Zóna, do jejíchž sítí včetně příjezdové silnice dalo město přes 20 milionů korun, je čtyři roky prázdná, protože její dokončení se krylo se začátkem ekonomické krize. Kvůli nulovému zájmu investorů měla na části plochy vzniknout elektrárna na biomasu, která by ale dala práci jen pár lidem. Investor však nakonec podle starosty nepředložil do konce roku 2010 stavební povolení a smlouva o budoucí kupní smlouvě, kterou uzavřelo minulé vedení města, vypršela. Obyvatelé byli navíc proti tomu. Nepomuk je zatím spíše zásobárnou a noclehárnou pracovních sil pro Plzeň. Ve městě žije zhruba 2000 práceschopných lidí, z toho tři čtvrtiny dojíždějí za prací, stejně jako studenti. Míří hlavně do Plzně, ale i do Blatné na Strakonickou, Klatov i Blovic a Štáhlav na Plzeňsku. Nezaměstnanost se díky tomu, že jsou místní ochotni dojíždět, dlouhodobě pohybuje pod pěti procenty. Práce nejvíce chybí pro mladé matky s dětmi.

Čeští vědci dostali v USA ocenění za léčbu diabetické nohy

Čeští vědci z Centra diabetologie pražského IKEM a Ústavu experimentální medicíny Akademie věd dostali na mezinárodním kongresu diabetologů v americkém San Diegu prestižní ocenění za studii o novém způsobu buněčné léčby takzvané diabetické nohy. Oznámilo to tiskové oddělení Akademie věd. Prestižního kongresu Americké diabetologické asociace v San Diegu, na němž letos se svou novou léčebnou metodou slavili úspěch čeští vědci, se jako každý rok zúčastnilo téměř 20.000 specialistů z celého světa. V sekci diabetická noha je každoročně udělována cena dvěma nejlepším příspěvkům. Čeští vědci se ve své studii zaměřili na pacienty, u nichž hrozila amputace, dlouhodobě se jim nehojily rány po amputaci nebo trpěli nesnesitelnými bolestmi, přičemž všechny dostupné možnosti léčby byly vyčerpány. Od roku 2008, kdy se jim podařilo vyléčit prvního pacienta, prošlo buněčnou terapií téměř třicet nemocných.

Kvůli rušení internetu v knihovnách bude demonstrace před vnitrem

Česká pirátská strana svolala na pondělí 8. srpna protest proti rozhodnutí ministerstva vnitra zrušit kvůli nedostatku financí projekt internetu v knihovnách, který ročně stojí téměř 100 milionů korun. Záměr ministerstva nicméně musí ještě projednat vláda. Pokud by s ním souhlasila, dotklo by se to hospodaření asi 3500 knihoven. Podle organizátorů protestu si ale řada z nich nebude moci dovolit připojení k internetu na vlastní náklady. Protest se bude konat od 18:00 před sídlem ministerstva vnitra v ulici Nad Štolou. Pořadatelé očekávají účast až 200 demonstrantů z řad knihovníků, členů pirátské strany i veřejnosti.

Zemřela přední česká sopranistka Milada Šubrtová

Ve věku 87 let v Praze v pondělí zemřela Milada Šubrtová, přední česká sopranistka a sólistka opery Národního divadla. Poslední rozloučení s rodačkou ze Lhoty u Kralovic bude neveřejné, řekla mluvčí Státní opery Praha Lucie Ljašková. Milada Šubrtová se narodila 24. května 1924. V roce 1941 ukončila dvouletou obchodní školu a začala pracovat jako úřednice. Účinkovala v ochotnickém souboru. První profesionální angažmá získala v roce 1946 v opeře Divadla 5. května, s jehož souborem přešla o dva roky později do Národního divadla. Na jeho scéně působila plných 43 let a ztvárnila desítky rolí českého i světového repertoáru. Šubrtová se rovněž věnovala koncertní činnosti, často nahrávala pro rozhlas a televizi a natočila řadu gramofonových desek. V roce 1999 dostala Cenu Thálie za celoživotní mistrovství.

Ze sportu:

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek povolal na přípravné utkání v Norsku všechny hlavní opory včetně brankáře Petra Čecha, záložníka Tomáše Rosického a útočníka Milana Baroše. Nováčkem v nominaci je záložník Fulhamu Marcel Gecov. Duel v Oslu se odehraje ve středu 10. srpna a bude pro národní tým generálkou na zářijové utkání evropské kvalifikace ve Skotsku.

Jednadvacet českých atletů bude reprezentovat na mistrovství světa, které se v korejském Tegu koná od 27. srpna do 4. září. V týmu jsou i největší medailové naděje oštěpařka Barbora Špotáková nebo překážkářka Zuzana Hejnová, ale také sprinter Pavel Maslák, který dostal jako jediný divokou kartu. Nominaci schválil Český atletický svaz.

Možnosti zahrát si simultánku se světovým špičkovým šachistou Sergejem Movsesjanem v Olomouci využilo hodně fandů královské hry. K 64 políčkům u 30 stolů na Horním náměstí usedli většinou hráči, kteří šachy hrají pravidelně. Nejmladším byl ani ne šestiletý chlapec. Šachové odpoledne pro veřejnost zahájilo 14. ročník mezinárodního šachového festivalu, který se ve městě koná do 11. srpna.

Počasí v Česku:

Ve středu očekáváme jasno až polojasno, na horách při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 23 až 27 stupňů C., v 1000 m na horách kolem 19 stupňů C. Slabý východní až severovýchodní vítr.