Zprávy

Sněmovnu čeká debata o prodeji státní zemědělské půdy cizincům

Poslanecká sněmovna by měla na některé z příštích schůzí projednávat novelu zákona, která umožní prodej státní zemědělské půdy občanům Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. V květnu totiž přestala platit výjimka, kterou si Česko vyjednalo při vstupu do EU. Na prodej zemědělské půdy cizincům tehdy uvalilo sedmiletý zákaz. I v případě, že by český parlament tuto novelu nepřijal, občané EU by měli na odkup půdy právo. Smlouva o přistoupení k EU je totiž nadřazenou právní normou. Novela by měla kromě jiného i sjednotit pravidla pro převody zemědělských pozemků na farmáře a zamezit tomu, aby je získávaly lidé nehospodařící v zemědělství. Nově by mohli zemědělci získat od státu pole, která mají nejméně deset hektarů a na kterých hospodaří alespoň tři roky. Česko si před vstupem do EU vyjednalo na prodej nemovitostí určených k bydlení pětileté a zemědělské půdy sedmileté přechodné období. V případě bydlení se tak ustanovení devizového zákona nevyužívá už od předloňského května. Některé okolní státy žádaly Brusel o prodloužené této výjimky. Požadovala to neúspěšně i česká Agrární komora. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dříve upozornil na to, že existují dva způsoby jak současný zákon obejít, takže mnoho půdy cizinci vlastní již nyní. Na prodloužení výjimky by podle ministra Kalouska vydělali pouze takzvaní bílí koně, jejichž prostřednictvím si cizinci půdu opatřili.

Úvěrové firmy nefinancují nákup luxusního či erotického zboží

Úvěrové společnosti v Česku odmítají financovat nákup zboží denní spotřeby, luxusní, choulostivé, jinak 'citlivé' nebo rizikové výrobky. Na výtvarné dílo, zlatý náramek nebo erotickou hračku by si tak zákazníci měli přichystat hotovost. Vyplývá to z ankety ČTK mezi úvěrovými firmami, podle nichž se přitom spektrum zboží a služeb, které si Češi mohou pořídit na úvěr, stále rozšiřuje. "Úvěr je běžný finanční nástroj pro zákazníky, kteří v dané chvíli nemají dostatek hotovosti na dražší věc, kterou potřebují. I když to neplatí do důsledku, některé druhy zboží prostě na splátky neposkytujeme, a tento náš názor zůstává už 14 let stejný," uvedl generální ředitel Home Creditu David Bystrzycki. Úvěrové firmy obecně nenabízejí na splátky zboží, které stojí méně než 3000 korun. Je to jakási psychologická hranice, suma, kterou by zákazníci měli být schopni vydat najednou. Proto si na úvěr není možné nakoupit jídlo, drogerii, oblečení či boty. Odlišnou kategorií jsou šperky, luxusní hodinky nebo drahé značkové brýle. Vše to jsou věci nad běžný životní standard, lidé se bez nich mohou obejít, anebo je nahradit levnější variantou. "Vycházíme z obecného předpokladu, že na přepychové zboží zákazník buď má, nebo si ho nekoupí. Pokud si ho koupí na splátky, dělá často unáhlené a nezodpovědné rozhodnutí a i jeho motivace splácet je nižší," upozornil Lukáš Civín, který v Home Creditu řídí riziko.

Za nelegální práci pro filmaře čelí 18 policistů obvinění

Státní zastupitelství obvinilo 18 policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku kvůli jejich nelegální práci pro filmové produkce. ČTK o tom informovala mluvčí policejní inspekce Radka Sandorová. Inspekce v sobotu 17 policistů zadržela, jeden z podezřelých je zatím v zahraničí. Na údajného organizátora trestné činnosti byl podán návrh na uvalení vazby. Obviněným hrozí až osmileté odnětí svobody. Inspekce v sobotu zadržela 16 policistů z krajského ředitelství v Praze a jednoho ze Středočeského kraje. Skupina se prý nechávala nelegálně najímat na práci firmou, která zajišťovala různé činnosti pro filmový průmysl. Policisté například odkláněli dopravu nebo uzavírali prostory. Odměna za účast na akci činila pro každého policistu nejméně 2000 korun. Někteří z nich si podle Sandorové dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně. "Tuto nelegální činnost prováděli přibližně deset let, domněnky, podle nichž se jí dopouštěli kvůli letošnímu snížení platů, nejsou tedy na místě," řekla mluvčí. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify přibližně o deset procent, odbory však upozornily, že kvůli škrtání různých příplatků bude propad vyšší. Policisté ale vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické, literární nebo umělecké. Inspekce zjistila, že podezřelí při akcích používali služební stejnokroj a služební zbraně, nebo jejich plastové napodobeniny, někdy také záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem. Obvinění údajně také zneužívali policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích aut parkujících v místech vyhrazených pro natáčení.

Druhé zaměstnání mělo loni o šestinu méně lidí než před 10 lety

Dva pracovní úvazky loni mělo v průměru 106.300 lidí, což bylo o 16 procent méně než v roce 2000. Tenkrát mělo druhou práci 126.500 lidí. Od roku 1993, ze kdy jsou první údaje, se počet lidí se dvěma pracemi snížil o 144.700. V porovnání s rokem 2009 ale počet lidí se dvěma pracovními úvazky vzrostl o 14.600. Vyplývá to z publikace Trh práce v ČR 1993-2010, kterou tento týden zveřejnil Český statistický úřad. Počet lidí s dalším zaměstnáním kontinuálně klesal s výjimkou roku 2003 až do roku 2007. Od té doby opět roste. Nejvíce lidí loni mělo druhý pracovní úvazek v Jihomoravském kraji, 15.700. Těsně za ním následovala Praha s 15.000. Nejméně jich naopak bylo v Olomouckém, a to 3600, a v Ústeckém kraji 4000. V rámci druhého pracovního úvazku loni působilo 45.800 zaměstnanců, jako podnikatelé bez zaměstnanců 52.400, jako podnikatelé se zaměstnanci 4900 a jako pomáhající rodinní příslušníci 2800 lidí. Ve srovnání s koncem minulého tisíciletí přitom zažily úbytek všechny čtyři skupiny, největší pak podnikatelé bez zaměstnanců, o 12.300.

Solární elektrárny vyrobily za 5 měsíců více než loni za celý rok

Výroba elektřiny v solárních elektrárnách letos výrazně převyšuje produkci z loňského roku. Za prvních pět měsíců letošního roku solární elektrárny vyrobily 890 gigawatthodin elektřiny. Za stejné období loni sluneční zdroje vyrobily 175 GWh elektřiny, za celý loňský rok činila jejich produkce 616 GWh. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Prudký nárůst výroby souvisí s tím, že výhodné státní dotace v loňském roce přilákaly do solárního sektoru řadu investorů. Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 1950 MW. Z celkového množství vyrobené elektřiny tvoří ale solární energie jen malý zlomek. Celkem za prvních pět měsíců vyrobily všechny tuzemské elektrárny téměř 38.000 GWh. Solární elektrárny tedy tvoří necelá tři procenta. Výroba solárních zdrojů nicméně průběžně narůstá v průběhu roku se zlepšujícím se počasím.

V červenci zemřelo při nehodách zatím 61 lidí; nejméně za 21 let

V červenci zahynulo na českých silnicích zatím 61 lidí, to je nejméně za posledních 21 let. Nejhorší červenec zaznamenaly policejní statistiky v roce 2003, kdy si dopravní nehody vyžádaly 159 obětí. Vloni přišlo ve stejném období o život 104 lidí. Letošní červenec má zatím čtyři dny, kdy zahynulo po pěti lidech, naopak tři dny se obešly bez nehod se smrtelnými následky. Podle předběžných policejních statistik téměř polovina z obětí přišla o život v prvních devíti dnech měsíce. Od 1. do 9. července zahynulo při dopravních nehodách celkem 29 lidí. V tomto období policie zaznamenala tři dny, v nichž zahynulo po pěti lidech, dva dny měly po čtyřech obětech. Začátek prázdnin patří na českých silnicích k nejhorším obdobím roku, policie před ním dlouhodobě varuje a řidiče nabádá k opatrnosti. Nejvíce havárií na silnicích policisté vyšetřovali 21. července, kdy vyjížděli ke 302 případům. Celkem 241 nehod evidovali 15. července, o čtyři dny dříve to bylo 240 havárií. Naopak dnem, kdy bylo na silnicích relativně nejklidněji, se stal pátý červencový den se 117 nehodami. Řada nehod byla také ovlivněna tím, že řidiči před jízdou požili alkohol. Nejhorší byla z tohoto hlediska sobota 9. července, kdy policie vyšetřovala 26 případů, o čtyři méně zaznamenala v neděli 21. července.

10.000 Čechů ročně využije weby nabízející spolujízdu

Počet lidí, kteří využívají služeb internetových serverů nabízejících zprostředkování spolujízdy, se po přechodném snížení v důsledku ekonomické recese opět zvyšuje. Ročně tyto služby využije osm až deset tisíc Čechů. ČTK to řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Jde o lacinější způsob cestování, při kterém spolucestující hradí zpravidla jen náklady na pohonné hmoty a zprostředkovatelský poplatek. "Cena, kterou zaplatí jedna osoba za ujetý kilometr na území Evropy se pohybuje kolem jedné koruny a na území České a Slovenské republiky dokonce okolo 60 haléřů za kilometr," uvedl Jaromír Beránek. Výše zprostředkovatelského poplatku podle něj závisí na vzdálenosti. V rámci cest po Evropě se obyčejně pohybuje v rozmezí 100 až 400 Korun. V tuzemsku je pochopitelně poplatek výrazně nižší, pohybuje se v rozmezí 20 - 80 korun, doplnil Jaromír Beránek. Velké množství serverů ale služby poskytuje bezplatně. Rozdíl v cenách spolujízdy proti běžným způsobům dopravy je nejvíce vidět na delších cestách po Evropě.

Letošní sezona je podle majitelů kempů nejhorší za poslední roky

Letošní sezona je z pohledu majitelů pražských kempů ještě horší, než byla ta loňská. Shodují se na tom provozovatelé pražských autokempů, které ČTK oslovila. Podle některých meziroční úbytek hostů dosahuje až 15 procent. Naopak výrazně lepší sezonu zažívají pražští hoteliéři. Nárůst počtu klientů v hotelech v centru je zřetelný od května a červnová obsazenost dosáhla 83 procent, informovala bez meziročního srovnání poradenská firma KPMG. Většinu hotelových hostů tvoří podle průzkumu společnosti cizinci, a to 91 procent. Podle majitele pražského Triokempu Vlastimila Němce jsou pražské kempy životně závislé na zahraničních turistech, protože místní vyznavači autocampingu do zařízení v hlavním městě nejezdí. Za poklesem zahraničních turistů podle něj může zdražení pohonných hmot po celé Evropě. Podle Němce tak značná část zahraničních klientů zůstane s karavanem doma a na dovolenou raději poletí k moři. Letos je lidí v kempech proti loňsku výrazně méně a zůstávají kratší dobu, uvedl Teodor Kohout z Caravan Campingu.

Aktivisté na Modravě dřevaře nenašli, pokáceno prý bylo 80 stromů

Aktivisté, kteří už sedmý den blokují těžbu kůrovcem napadených stromů v Národním parku Šumava (NPŠ), v neděli neobjevili v šesti těžebních lokalitách poblíž Modravy žádného dřevorubce. Tvrdí, že v dříve bezzásahové zóně Ptačí potok nepadl ani jeden smrk. Správa parku ale naopak uvedla, že se dřevorubcům podařilo pokácet asi 80 stromů, zjistila ČTK. Policisté, podobně jako v s sobotu, nemuseli vůbec zasahovat. K neděli je podle mluvčího NPŠ Pavla Pechouška pokáceno v lokalitě téměř 1700 stromů a odkorněno nastojato přes 500 kmenů. Správa parku chce za dva týdny vytěžit zhruba 5000 napadených stromů. Těžkou techniku, tedy harvestory, zřejmě nepoužije. Za pondělí až pátek předvedli policisté na obvodní oddělení 83 aktivistů, kteří nechtěli opustit nebezpečná místa těžby. Celkem 21 se jich dopustilo přestupku opakovaně a mohou dostat od sušického městského úřadu ve správním řízení pokutu až 30.000 Kč.

Měsíc srpen na památkách NPÚ bude patřit šlechtickým kratochvílím

Do projektu Národního památkového ústavu (NPÚ) Oživlé památky se v srpnu zapojí další hrady a zámky. Návštěvníky hradu Karlštejn tak přivítá císař Karel IV., zámek Konopiště zase nabídne šlechtické hody. Chybět nebudou ani speciální kostýmované prohlídky, hry, akce pro děti, soutěže a divadelní představení. To vše v duchu letošního tématu Oživlých památek - Šlechtické kratochvíle. ČTK o tom informovala mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová. Speciální akce určené pro návštěvníky všech věkových kategorií na památkách ve správě NPÚ se konají už od počátku prázdnin. Na srpen si ale řada historických objektů přichystala nová lákadla pro turisty. "Prohlídka zámku, hradu či jiné památky nemusí znamenat jen tradiční procházku expozicí s výkladem. Historii mohou o letošních prázdninách návštěvníci i prožít," uvedla k projektu Zdeňka Kalová. Letos se zájemci dozvědí více o tom, jak šlechtici na českých hradech a zámcích trávili svůj volný čas. Tématy prohlídek tak jsou například lov, hon, tanec, hudba, móda, sběratelství, zahradničení, zájem o vědu či o vybrané pokrmy. Právě na chuťové buňky turistů cílí středočeský zámek Konopiště. "Na zámku se bude konat akce s názvem Františkovy ovocné knedlíky. Návštěvníci budou moci ochutnat tradiční švestkové knedlíky, jaké miloval i František Ferdinand d'Este, tedy posypané tvarohem a přelité máslem. Zámečtí kuchaři tuto lahůdku chystali pokaždé, když arcivévoda ohlásil svůj příjezd," dodala Zdeňka Kalová s tím, že gurmánská akce se koná 13. srpna.

Slovanské hradiště Slavníkovců budou znovu zkoumat archeologové

Národní kulturní památku slovanské hradiště Slavníkovců v Libici nad Cidlinou na Nymbursku čeká v srpnu revizní archeologický výzkum. Archeologové znovu otevřou již prokopanou sondu, řekla ČTK mluvčí Archeologického ústavu Praha Jana Maříková Kubková. Na místě jsou k vidění makety základů přemyslovského paláce a slavníkovského kostela, které jsou rekonstruovány na základě výzkumů archeologa a historika Národního muzea Rudolfa Turka. Výzkum vedl v lokalitě v 50. letech minulého století. Jsou tam instalovány také sochy svatého Vojtěcha a svatého Radima. "Místo je pravděpodobným rodištěm právě svatého Vojtěcha," řekla Jana Maříková Kubková. V srpnu na hradišti přímo v areálu otonského kostela začne revizní archeologický výzkum. S ním se na akropoli archeologové vrátí po 38 letech. Mnoho významných lokalit, kam Slovanské hradiště Slavníkovců patří, zkoumali v 2. polovině 20. století. Dnes díky novým metodám tyto velké výzkumy nově zpracovávají. "Archeologové mají dnes mnohem větší možnosti a také si kladou nové otázky. Stává se tedy, že přistupují k revizním výzkumům, tedy znovuotevření již prokopaných sond," vysvětlila mluvčí ARÚ Praha. Cílem bádání ve Slovanském hradišti Slavníkovců má být severní část kostela, kde se dochovala část originálního zdiva.

Havelkovi Melody Makers poprvé hráli v Británii

Poprvé se londýnským posluchačům představil v sobotu večer český zpěvák a režisér Ondřej Havelka se svým jazzovým orchestrem Melody Makers. Hráli příznačně na festivalu Vintage (Retro) v londýnském středisku South Bank Centre, kde je nadšení diváci odměnili potleskem i tancem. "Hrál jsem už na jazzovém festivalu v Edinburghu ve Skotsku, ale to bylo před mnoha lety ještě s Originálním pražským synkopickým orchestrem. S Melody Makers jsme v Británii poprvé," řekl ČTK Ondřej Havelka. Podle něj jsou Melody Makers známí mezi fanoušky swingu v Evropě i v Americe. "Lidé, kteří se věnují swingu jako tanečníci, o nás vědí, vyhledávají nás po celé Evropě a jezdí za námi i do Prahy. Takže se muselo stát i to, že jsme přijeli do Londýna," dodal. V Londýně hráli v rámci festivalu Vintage, který se zaměřuje na módu a hudbu minulého století především od 20. do 50. let. V londýnském Southbank Centre tak hrály nejrůznější kapely od swingu po rockúnúroll a na jejich hudbu tančili Londýňané oblečení v dobových šatech. První ročník Vintage festivalu byl loni v srpnu v Goodwoodu v jižní Anglii. Měl takový úspěch, že se organizátoři rozhodli přenést ho letos do Londýna; i to byl jeden z důvodů, jak se Havelka s Melody Makers do britské metropole dostali.

Hlučínský festival Štěrkovna navštívilo 3000 diváků

Na 3000 diváků navštívilo během tří dnů festival Štěrkovna Open Music v Hlučíně, největší hudební přehlídku na Opavsku. Viděli a slyšeli třeba skupiny Monkey Business a Kryštof, největší hvězda je ale čekala v sobotu večer - slovenský zpěvák Richard Müller. Pro pohodovou atmosféru se o Štěrkovně říká, že je to rodinný festival. Letos dobrou náladu nezkazilo ani nepříliš příznivé počasí, kvůli kterému bylo v areálu množství kaluží a bláto. "S něčím takovým se na festivalech musí počítat. Můžeme tomu říkat Prajzský Woodstock," prohlásila Ivona Horáková, která na festival přijela z nedaleké Ostravy. Štěrkovna je oblíbená i pro svou žánrovou nevyhraněnost. Nabízí interprety rozličných hudebních stylů, každý návštěvník si něco svého vybere. Na jednom pódiu se tak střídají popoví Kryštof se zběsile tanečními Skyline, Tleskačem hrajícím ska nebo Totálním nasazením, jejichž hudba se nejvíce blíží punku.

Prahou projela spanilá jízda majitelů italských skútrů Vespa

Hlavní městem se v neděli proháněli milovníci klasických skútrů Piaggio Vespa. Dostaveníčko si majitelé těchto malých ladných motocyklů dali na pražském koupališti Džbán, odkud vyrazili na spanilou jízdu městem. Z Česka, Rakouska nebo Itálie přijelo do Prahy asi 90 "vespařů", někteří s sebou přivezli i desítky let staré stroje. Ačkoli přehlídce malých motorek okolnosti nepřály a naleštěné skútry omýval ještě před začátkem jízdy déšť, nakonec se počasí umoudřilo. Na výlet Prahou se vydalo za ohlušujícího zvuku klaksonů asi 50 skútrů. Evropskou ulicí přes Prašný most a Malostranské náměstí zamířily na Strahov, kde si jezdci i stroje dopřáli oddechu a výhledu na krásy města. Ze Strahova trasa vedla přes Bělohorskou ulici kolem letohrádku Hvězda a po Evropské zpět na Džbán. Motorkáři se sjeli do Prahy už v pátek. Prohlédli si minipivovar U Medvídků, v sobotu pak uspořádali výlet na Karlštějn, sděšlil ČTK prezident Vespa Club Czech Republic Vítězslav Křížek.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté se v kvalifikaci o mistrovství světa 2014 v Brazílii utkají ve skupině B se čtyřnásobnými mistry světa z Itálie, Dánskem, Bulharskem, Arménií a Maltou. Rozhodl o tom los v Rio de Janeiru. Na šampionát postoupí přímo jen vítězové devíti skupin. Osm nejlepších celků na druhých místech se utká v baráži o zbylé čtyři letenky do Brazílie. Evropská část kvalifikace začne na podzim 2012 a skončí o rok později. Jelikož čeští fotbalisté figurují v žebříčku FIFA až na 23. místě mezi evropskými celky, byli nasazeni až ve třetím výkonnostním koši. Nevyhnuli se tak nejsilnějším protivníkům.

Nedělní výsledky 1. kola první fotbalové ligy: České Budějovice - Sparta Praha 2:4, Hradec Králové - Viktoria Žižkov 1:0.

Hned první kolo fotbalové ligy přineslo první změnu trenéra. V Ostravě po prohře 3:4 od Teplic přišel o místo Karol Marko, nástupcem slovenského kouče se stal s okamžitou platností Pavel Malura. ČTK to řekl předseda představenstva Jakub Kahoun. Podle něj byla důvodem výměny nejen porážka s Teplicemi, ale také výsledky a výkony v přípravě, v níž Ostrava často inkasovala. Mužstvo už převzal trenér rezervy Pavel Malura, o dalším složení trenérského týmu se bude rozhodovat v příštích dnech.

Kajakář Vavřinec Hradilek vyhrál předolympijský závod vodních slalomářů v Londýně. V nově vybudovaném kanálu v areálu Lee Valley White Water Centre, kde se za rok bude bojovat o olympijské medaile, byl český vicemistr světa absolutně nejrychlejší a o triumf jej nepřipravila ani dvousekundová penalizace za dotyk branky. Na stupně vítězů jej doprovodili bezchybně pádlující bývalí mistři světa - Slovince Petera Kauzera Hradilek porazil o 97 setin, dvojnásobného šampiona Fabiena Lefevra z Francie dokonce o 2,98 sekundy. V závodě kanoistů obsadil Stanislav Ježek čtvrté místo, zvítězil dvojnásobný olympijský vítěz Michal Martikán ze Slovenska.

Kanoista Martin Fuksa se stal juniorským mistrem světa na trati 500 metrů a přidal bronz na olympijské dvoustovce. Kajakář Josef Dostál, sobotní šampion z kilometru, v neděli v německém Brandenburgu získal stříbro na 500 m. Po další medaili sahal Fuksa společně s Matyášem Jiráskem na dvoustovce v kategorii C2. Až do poloviny závodu se česká dvojice držela v čele, v závěru však nestačila na tři soupeře a skončila těsně pod stupni vítězů.

Plavkyně Barbora Závadová obsadila sedmé místo ve finále polohového závodu na 400 metrů a postarala se o nejlepší český výsledek na mistrovství světa v Šanghaji. Osmnáctiletá reprezentantka časem 4:38,04 minuty zaostala za českým rekordem, kterým si v dopoledních rozplavbách suverénně zajistila účast na olympiádě v Londýně. Barbora Závadová v jednu chvíli sahala i po medaili, když se v polovině závodu držela na třetím místě. V prsařské části se ale začala propadat a klesla až na sedmé místo. Na vítěznou Američanku Elizabeth Beiselovou ztratila 6,26 sekundy.

Tenista František Čermák získal spolu se Slovákem Filipem Poláškem na turnaji v Gstaadu titul ve čtyřhře. Ve finále porazili německo-rakouskou dvojicí Christopher Kas, Alexander Peya 6:3, 7:6 a český hráč si připsal jubilejní 25. deblový triumf v kariéře.

Čeští moderní pětibojaři ve finále mistrovství Evropy neuspěli a zůstali daleko za osmým místem, které by jim zajistilo přímý postup na olympijské hry v Londýně. Z českého kvarteta byl v britském Medway nejlepší na 18. pozici Ondřej Polívka, Michal Sedlecký skončil 22. těsně před obhájcem prvenství Davidem Svobodou a Michal Michalík se musel spokojit s 29. příčkou. Závod skončil ruským triumfem. Vyhrál Andrej Mojsejev před Sergejem Karjakinem, bronz vybojoval Ukrajinec Dmitro Kirpuljanskij.

Český biker Jaroslav Kulhavý obsadil páté místo v testovacím závodě v dějišti příštích olympijských her. V britském Hadleighu vyhrál Francouz Julien Absalon, jenž bude na tomto okruhu za rok usilovat o třetí olympijské zlato za sebou. Lídr Světového poháru Kulhavý absolvoval většinu závodu v tréninkovém tempu.

Pondělní počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na severovýchodě má pršet víc. K večeru budou od západu srážky ustávat a bude se vyjasňovat. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia. Po chladném a deštivém závěru července slibuje začátek srpna příjemné a teplé letní počasí. Přibližně od příštího víkendu však přijde ochlazení s bouřkami a deštěm. Závěr prázdnin by měl být slunečný, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle odborníků bude srpen teplotně průměrný a srážkově nadprůměrný.