Zprávy

Koalici čeká jednání o rozpočtu, DPH a škrtech

Další nelehké jednání má zřejmě v pondělí před sebou vládní koalice. Vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) by měli hledat cestu, jak dojít k plánovanému schodku rozpočtu 3,5 procenta. Ve hře je další zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH) až na 19 procent i miliardové škrty v jednotlivých resortech. Proti tomu se staví VV. Předsednictvo VV se v pátek dohodlo na tom, že proti osekání financí pro svá ministerstva bude mít na pondělní schůzce K9 zásadní výhrady. Pokud by kabinet chtěl daně zvyšovat, budou VV navrhovat "mírnější progresivní zdanění" a zvýšení daní firmám. To ale ODS a TOP 09 už dřív odmítly. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce vládě předložit rozpočet se schodkem 105 miliard, tedy 3,5 procenta. Podle něj se toho dá dosáhnout zvýšením daní, snížením dávek či škrty v jednotlivých resortech. Použít se prý musí všechny tři cesty. O zvýšení DPH na 19 procent se zmínil premiér Petr Nečas (ODS). Podle něj by léky, knihy a tisk měly nižší sazbu. Vládní strany koncem června v dodatku koaliční smlouvy přitom podepsaly, že se příští rok nižší sazba DPH zvedne na 14 procent a v roce 2013 se obě sjednotí na 17,5 procenta.

PK: Vyšší DPH zhorší kvalitu potravin

Zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 procent by zhoršilo kvalitu prodávaných a dovážených potravin a zvýšilo výdaje nízkopříjmových domácností za potraviny na zhruba 25 procent. To by přitom ČR přiblížilo k úrovni méně vyspělých států. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl předseda Potravinářské komory Miroslav Toman. Na Slovensku podle něj zvýšení DPH na 20 procent vedlo k poklesu potravinářského průmyslu až o 30 procent. Toman rovněž upozornil, že se může zvýšit objem přeshraničních nákupů potravin a dovoz nekvalitních potravin. Ministr zemědělství Ivan Fuksa však uvedl, že dopady zvýšení DPH do ceny potravin očekává přibližně stejné jako při posledním zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent. Zvýšení DPH by se tak podle ministra mělo promítnout do cen potravin ne v plné výši, ale jen zhruba čtvrtinově. Fuksa současně upozornil, že zvýšení DPH bude nezbytné v případě, že vláda nepřistoupí k razantním úsporám v činnosti jednotlivých ministerstev.

Analytici: Zvýšení DPH na 19 pct. je z ekonomického hlediska dobré

Zavedení základní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) ve výši 19 procent místo plánovaných 17,5 procenta považují ekonomové oslovení ČTK za dobrý krok. Podle nich povede k žádoucímu přesunu zdanění z přímých na nepřímé daně a současné zlepšení stavu veřejných financí. Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by mohly v takovém případě spotřebitelské ceny stoupnout o 1,9 procentního bodu a měsíční výdaje na osobu o 220 korun měsíčně. Ve srovnání se současným stavem by přitom měly být daňové příjmy v případě 19procentní DPH s výjimkou pro léky, knihy a tiskoviny vyšší o zhruba 48 miliard korun. V provozu státní správy toho po předchozí sérii úsporných opatření podle Marka nezbylo příliš ke škrtání. Konsolidace rozpočtů se tak bude muset opřít o škrty v sociálních dávkách a vyšší nepřímé daně. I analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek vidí sjednocení DPH na 19 procentech jako nejčistší řešení situace, kdy se ekonomický růst ukáže slabší a zároveň bude finanční krize vyžadovat krok ke snížení schodku veřejných financí.

Druhá část privatizace společnosti OKD byla podle EK v pořádku

Druhá část privatizace společnosti OKD včetně prodeje jejích bytů byla podle Evropské komise v pořádku. Vyplývá to ze zatím neveřejného rozhodnutí, o kterém informovala Česká televize. V Bruselu tak se svou stížností neuspělo sdružení BYTYOKD.cz, které tvrdilo, že byty OKD byly prodané pod cenou. Podle Evropské komise stát neudělal chybu, když v roce 2004 prodával svůj menšinový podíl v důlní společnosti OKD. Prodej podílu ve výši 45,88 procenta společnosti Karbon Invest neobsahoval podle komise žádný prvek státní podpory. Právě na to si stěžovalo sdružení BYTYOKD.cz, které usiluje o prodej bytů stávajícím nájemníkům. Podle sdružení nebyla jejich hodnota v prodejní ceně dostatečně promítnutá a Karbon Invest měl zaplatit o 1,7 miliardy víc. Česko tak mělo utrpět škodu 20 miliard korun. Stát za podíl v OKD dostal od společnosti Karbon Invest 4,1 miliardy korun, podle sdružení byla skutečná cena několikanásobně vyšší.

MPO: Počet podnikatelů letos stoupl na 2,268 milionu

Také letos pokračuje rostoucí trend počtu podnikatelů. Za první pololetí se zvýšil o 34.000 na 2,268 milionu. Stále tak platí, že od roku 2008 přibývají podnikatelé tempem zhruba 30.000 subjektů za půl roku. Vyplývá to z aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu, které zveřejnil server Podnikatel.cz. Více než milion podnikatelů ale podle něj nepatří mezi aktivní a existují pouze na papíře. Během letošního roku stoupl na téměř 94.000 i počet podnikatelů cizinců působících v ČR. Roste jak počet právnických, tak fyzických osob. Na celkovém nárůstu počtu registrovaných podnikatelů se ale podílejí především podnikající fyzické osoby, které budou během několika let zřejmě atakovat hranici dvou milionů. K 30. červnu jich MPO napočítalo 1,932 milionu. Vůči konci minulého roku též vzrostlo množství právnických osob, kterých je nyní o 10.000 více (celkově 335.000) než na počátku roku.

Ekologičtí aktivisté pokračují v blokádě lesa napadeného kůrovcem

Ekologičtí aktivisté už třetím dnem bránili kácení stromů napadených kůrovcem v lokalitě Ptačí potok u Modravy. Podle aktivistů nemá správa Národního parku Šumava nutnou výjimku, která by umožnila kácení stromů v této lokalitě. Park tvrdí, že kácení je v souladu se zákonem i stanoviskem ministerstva životního prostředí. Dřevorubci se v místě ale od pátku už neobjevili, řekl jeden z aktivistů Mojmír Vlašín. Aktivisté na místě zůstanou i v dalších dnech. S blokádou začali už v pátek. Podle nich je v místě, kde by se mělo kácet a kde žijí chráněné druhy zvířat, označeno na 3000 stromů. Jejich vykácením by vznikla holina. Na místě blokády jsou asi tři desítky ekologů, kteří chtějí v blokádě pokračovat i příští týden.

Policie na jihu Moravy kontrolovala autobusy s turisty

Jihomoravští policisté kontrolovali autobusy vracející se s turisty z jihu do ČR. Prověřovali technický stav vozů, dodržování pauz při řízení i alkohol za volantem. Autobusy také vážili. Kontrola začala na hraničních přechodech v Mikulově, Hatích a Lanžhotě v 6:00 a trvala asi pět hodin. Policie namátkově zkontrolovala 48 autobusů, třetina jich z různých důvodů neprošla. Kontroly autobusů se konaly už v pátek, kdy se policisté zaměřili na vozy jedoucí z ČR na jih. Nejvážnější nedostatek zjistili podle mluvčího Bohumila Maláška u švédského autobusu. Řidič překročil maximální dobu řízení danou předpisy i pravidla o pauzách a odpočinku. Musel zaplatit kauci 30.000 korun. Záležitost se bude řešit ve správním řízení. V pátek při první vlně kontrol policisté odhalili i autobus, který měl brzdy v tak špatném stavu, že zakázali jeho další provoz. Kontroly přišly několik dní poté, co rakouská policie zastavila ve Vídni český autobus, kterému chybělo jedno kolo. Autobus byl na cestě z italského Udine do Brna.

Do Prahy se sjíždí na 700 "neutronových" vědců z celého světa

Na 5. evropskou konferenci o rozptylu neutronů se do Prahy sjíždějí přední odborníci tohoto oboru. Přestože je konference deklarována jako evropská, už od svého počátku se stala prestižní příležitostí pro setkávání vědců z celého světa. Pořadatelé očekávají na 700 specialistů nejen z evropských zemí, ale i ze Spojených států a Japonska. Uvedl to Petr Lukáš z Ústavu Jaderné fyziky (UJF) Akademie věd. Věda zkoumající rozptyl neutronů spolupracuje na mezinárodní úrovni. Skutečnost, že Evropská asociace pro rozptyl neutronů (ENSA) svěřila organizaci konference českým vědcům, je podle Lukáše oceněním výsledků jejich výzkumů. Čeští "neutronoví" vědci mají základnu neutronového výzkumu v ÚJF v Řeži u Prahy, který spolu s ENSA a Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy konferenci pořádá. Konference bude oficiálně zahájena v pondělí a potrvá do 22. července.

V Praze začíná světový kongres o tvorbě Williama Shakespeara

Česká metropole hostí světový kongres o tvorbě jednoho z nejslavnějších literátů a dramatiků - Williama Shakespeara. Součástí akce, která potrvá do 22. července, bude také veřejné promítání snímků na motivy autorových slavných divadelních her na piazzetě Národního divadla. Kongres s podtitulem Renesanční Shakespeare v proměnách času pořádá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy společně s Mezinárodní shakespearovskou asociací a Národním divadlem. Zde bude také kongres slavnostně zahájen. Účast potvrdilo asi 600 odborníků na anglickou literaturu, dějiny, renesanční divadlo a umění z celého světa. Prezentovat budou nové poznatky nejen o životě a díle slavného dramatika, ale i o kulturních stycích mezi Anglii a Čechami a o vlivu anglické renesance na českou a světovou kulturu. Vědecký program a promítání filmů doplní řada kulturních akcí, včetně divadelních představení v rámci tradičních Letních shakespearovských slavností. Konat se budou také tematické exkurze na Pražský hrad, Křivoklát, bělohorské bojiště, do Klementina, Faustova domu, Třeboně nebo Českého Krumlova.

V Brně začaly shakespearovské slavnosti

Na hradě Špilberk v Brně začal brněnský seriál Letních shakespearovských slavností. Pořadatelé pro brněnskou část přehlídky vybrali pět her a publikum nejvíc zaujala nová inscenace Zkrocení zlé ženy. Lístky zmizely za jediný den po zahájení předprodeje. Vyprodáno je i na Veselé paničky Windsorské. Ve festivalové inscenaci Zkrocení zlé ženy vystupují v titulní roli Kateřiny Tatiana Vilhelmová a Roman Zach jako Petrucio. Brněnská část přehlídky má kromě toho na programu nejznámější Shakespearovu hru Romeo a Julie, dál Jindřicha IV., Oko za oko a Veselé paničky windsorské. Letní shakespearovské slavnosti začaly 23. června v Praze, konají se také v Ostravě a třech městech na Slovensku. Celkem je letos na všech pódiích na programu 139 představení, z toho v Brně 13. Program lze nalézt na stránkách www.shakespeare.cz.

Večer na festivalu v Českém Krumlově patřil Maiskému

Druhý koncert na českokrumlovském hudebním festivalu patřil světoznámému violoncellistovi Mischovi Maiskému. Lotyšský rodák, který žije v Belgii, se do jižních Čech vrátil po šesti letech s beethovenovsko-brahmsovským programem. Jako koncertní partnerku navíc představil svou dceru, klavíristku Lily. Dvojici doplnila korejská houslistka Sang-hi Čchong. Doprovázející Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídil nizozemský dirigent Daniel Raiskin. Na úvod zazněla předehra Coriolan Ludwiga van Beethovena a jeho koncert pro klavír, housle, violoncello a orchestr C dur. Dílo Johannese Brahmse uvedla Akademická slavnostní předehra, po které následoval Dvojkoncert a moll, v němž sóla patřila houslím a violoncellu. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájil v pátek s velkým úspěchem mexický tenorista Ramón Vargas. Jubilejní 20. ročník více než měsíční hudební přehlídky nabídne kromě operních galakoncertů i další žánry včetně šesti představení Leoncavallových Komediantů. Svou účastí jej zpestří tenorista José Cura. Poslední koncert bude 20. srpna patřit slavnému tenoristovi Plácidu Domingovi a sopranistce Aně Maríi Martínezové.

Vrcholí festival Colours of Ostrava, očekává se 25 tisíc návštěvníků

V moravskoslezské metropoli vrcholí festival Colours of Ostrava. Večer vystoupí hlavní hvězda programu, legendární hudebník Nick Cave s třemi spoluhráči z The Bad Seeds, v projektu Grinderman. Během prvních tří dnů festival zatím navštívilo 17.000 lidí, včetně neděle by jich mělo být podle odhadu pořadatelů celkem 25.000. Na hlavní scéně kromě Nicka Cava ještě vystoupí Divokej Bill, SMOD a Yann Tiersen. Zajímavou nabídku má i scéna označená New York City v podobě amerických bluesových Hazmat Modine nebo kreolského zpěváka a akordeonisty Cerdika Watsona, nominovaného na prestižní ocenění Grammy. "Zatím jsme s průběhem festivalu velmi spokojeni, od kapel máme jenom samé pozitivní ohlasy. Velmi se nám osvědčil Festival v ulicích, na který je vstup zdarma," uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová. Policie zatím nemusela řešit žádné větší problémy. Záchranáři většinou ošetřovali pouze zdravotní indispozice z horka, u žádného vážného zranění neasistovali.

Na Masters zazářily Twisted Sister

Jako velmi úspěšný hodnotí pořadatelé devátý ročník rock-metalového festivalu Masters of Rock, který ve Vizovících končí v neděli o půlnoci koncertem skupiny Tři sestry. "Vyšlo počasí, diváci byli skvělí a až na jednu výjimku vystoupily všechny kapely," uvedl ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron. Za absolutní vrchol festivalu označil koncert americké heavymetalové kapely Twisted Sister. I když vznikla již v roce 1972, v České republice dosud nevystupovala. "Jejich koncert považuji za nejlepší vystoupení v dosavadní historii festivalu. Reakce fanoušků zasáhla i kapelu," uvedl Daron. Vyzdvihl ale také vystoupení následující australské skupiny Airbourne. Méně práce než před rokem měli na festivalu policisté. Jedním ze závažnějších případů bylo zadržení dvou mužů, kteří vykrádali stany účastníků. Další muž je podezřelý z výtržnictví, skončil na záchytce. Podle odhadů pořadatelů se festivalu zúčastnilo kolem 23.000 lidí.

Mináčův film Nickyho rodina získal cenu na MFF v Jeruzalémě

Celovečerní film režiséra Mateje Mináče o záchraně 669 československých dětí sirem Nicholasem Wintonem Nickyho rodina získal v pátek cenu Fóra pro zachování audiovizuální paměti na 28. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Jeruzalémě. V krátké době je to další úspěch slovensko-českého snímku, který začátkem července dostal diváckou cenu na MFF v Karlových Varech. Mináč ve svém snímku prostřednictvím faktů, autentických záběrů i hraných rekonstrukcí přibližuje čin Nicholase Wintona, který těsně před druhou světovou válkou zachránil stovky československých - převážně židovských - dětí, které by jinak skončily v nacistických koncentračních táborech. Snímek měl premiéru v lednu v Praze za účasti Sira Wintona, který v květnu oslavil 102. narozeniny. Podle Mináče film míří do kin v USA, Austrálii, ve Francii, premiéry v Londýně se podle něj má zúčastní Nicholas Winton osobně. Snímek bude uveden i na Mezinárodním filmovém festivalu v Montrealu.

Radní budou diskutovat o možném umístění epopeje v Praze

Radní hlavního města budou na svém úterním jednání diskutovat o možných variantách umístění Muchovy Slovanské epopeje v Praze. Pět pláten epopeje je nyní umístěno v pražském Veletržním paláci, zbývajících 15 obrazů je na zámku v Moravském Krumlově. Praha je odtamtud chce letos na podzim přestěhovat do hlavního města. Ředitel Galerie hlavního města Prahy (GHMP) Milan Bufka řekl, že je možné pro vystavení kompletního díla využít některých současných objektů, jako je Veletržní palác nebo Jízdárna Pražského hradu. Další variantou je postavení nového pavilonu na Vítkově nebo Letné. V úvahu podle Bufky připadá i přestavba nějakého jiného objektu, například jízdárny na Pohořelci. Bufka předpokládá, že si radní vyberou dvě tři možnosti, které pak GHMP, která se o Slovanskou epopej stará, rozpracuje. Souběžně se GHMP připravuje na odvezení zbývajících obrazů z moravskokrumlovského zámku a jejich vystavení ve Veletržním paláci. Výstava by měla být otevřena v první polovině prosince.

České centrum v New Yorku chystá výtvarnou soutěž

Čeští umělci a výtvarníci mají jedinečnou možnost navrhnout pouliční bannery, které budou zdobit newyorskou třídu Madison Avenue. Výtvarné klání vyhlašuje České centrum New York. Uzávěrka pro zasílání návrhů do soutěže Windows on Madison je 11. září tohoto roku. Informovala o tom Ivana Síglerová z Českého centra v Praze. Bannery budou zavěšeny na oknech budovy Stálé mise České republiky při OSN na Madison Avenue, která je jen jediný blok od slavného Metropolitního muzea. Konkrétní téma není vyhlášeno, uvedla Síglerová s tím, že Windows on Madison chce prezentovat umění pro veřejný prostor, jež se zabývá především sociálními, kulturně-politickými nebo enviromentálními tématy současnosti. Klání se může zúčastnit jakýkoliv český výtvarník, který se ve své tvorbě dlouhodobě zabývá veřejně angažovanými tématy. Více informací naleznou zájemci na stránkách Českého centra.

Skanzen na Veselém Kopci ovládla lidová řemesla

Zhruba 7000 lidí přišlo o víkendu na jarmark ve skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska na Chrudimsku. Své dovednosti tam předváděla asi stovka lidových řemeslníků. Veselokopecká akce je největší svého druhu na východě Čech a hlavní událostí ve skanzenu v celém roce. Největší pozornost návštěvníků o víkendu poutal Milan Mach ze Suchdola nad Lužnicí, který vyráběl košíky z borových loubků, což jsou tenké proužky dřeva. Velkému zájmu se těšil i Zdeněk Gregor z Herálce, který vyráběl hrábě, topůrka a dalších dřevěné nástroje, a Štefan Kanaloš z Ostravy se svými nádobami a mísami dlabanými ze dřeva. Dále lidé mohli při práci sledovat například keramiky, výrobce valch, kosišťat, vařeček a misek, kováře, brouskaře, košíkáře či dráteníky. Součástí jarmarku bylo i vystoupení folklorních souborů. Příští akcí ve skanzenu bude veselokopecké posvícení 10. září. Skanzen patří k nejnavštěvovanějším památkám v Pardubickém kraji, loni jej navštívilo asi 55.000 lidí.

Sport:

České tenistky se v prvním kole příštího ročníku Fed Cupu utkají s Německem, soupeř bude mít výhodu domácího prostředí. Rozhodl o tom los v japonském Kóbe. Hrát se bude 4. a 5. února.

Česká sedmibojařka Kateřina Cachová vybojovala na mistrovství Evropy do 23 let v Ostravě stříbrnou medaili v osobním rekordu 6123 bodů a pojede na mistrovství světa do Tegu. Jednadvacetiletou atletku, která si vylepšila osobní rekord o plných 212 bodů, porazila o pouhých jedenáct bodů Estonka Grit Sadeiková. Juniorská vicemistryně Evropy z roku 2009 a mistryně světa do 17 let z Ostravy 2007 přišla o zlatou medaili v hodu oštěpem, který pokazila výkonem 41,99 metru. V závěrečné osmistovce se ještě snažila smazat manko 94 bodů, ale těsně se jí to nepodařilo.

Český motocyklový jezdec Jakub Kornfeil vybojoval ve Velké ceně Německa tři body za 13. místo ve třídě do 125 ccm. Osmnáctiletý pilot na aprilii přitom na Sachsenringu startoval až z třicáté pozice, na kterou jej v sobotní kvalifikaci odsoudil zadřený motor.

Čeští inline hokejisté se stali podruhé v historii mistry světa organizace FIRS, když ve finálovém utkání porazili po vyrovnaném prvním poločasu domácí Itálii těsně 3:2. Hrdinou utkání se stal střelec dvou branek Pavel Strýček, jenž si navíc připsal asistenci na vítězné trefě Marka Loskota.

Česká tenistka Lucie Hradecká získala na turnaji v Bad Gasteinu pátý titul ve čtyřhře za sebou. Spolu s Evou Birnerovou ve finále porazila Jarmilu Gajdošovou z Austrálie a Julii Görgesovou z Německa 4:6, 6:2 a 12:10. Hradecká na rakouské antuce navázala na úspěchy z let 2007 až 2010 a po triumfu na grandslamovém Roland Garros si připsala druhý letošní a celkově jedenáctý deblový titul. Birnerová dosud na okruhu WTA vyhrála turnaj ve čtyřhře jen jednou - v roce 2006 spolu s Gajdošovou ve Stockholmu.

Česká tenistka Petra Cetkovská si v Palermu o první titul v kariéře nezahraje. V semifinále prohrála se čtyřnásobnou vítězkou turnaje Anabel Medinaovou-Garriguesovou ze Španělska 5:7 a 3:6. Nedařilo se ani druhé nasazené dvojici ve čtyřhře Andree Hlaváčkové s Klárou Zakopalovou. České duo ve finále prohrálo s prvním nasazeným párem Sarou Erraniovou a Robertou Vinciovou z Itálie 5:7 a 1:6.

České pozemní hokejistky do 18 let obhájily na domácím mistrovství Evropy divize B bronzové medaile. V utkání o třetí místo v pražském Edenu porazily Itálii po samostatných nájezdech 2:1. Zápas skončil nerozhodně 1:1, když ve druhém poločase Monika Kubů smazala manko z první půle. Rozhodující nájezd proměnila Anna Vorlová.

České volejbalistky obsadily v Evropské lize čtvrté místo. V utkání o bronz v Istanbulu prohrály s Bulharskem 0:3 za 80 minut. Ve vyrovnané partii nezvládl český tým koncovky jednotlivých setů a v turnaji Final Four nezískal ani jednu sadu.

Jezdec továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký obsadil třetí místo na Rallye Azory. Šestý závod seriálu Intercontinental rallye challenge vyhrál jeho týmový kolega Juho Hänninen z Finska, který se dostal i do čela průběžného pořadí seriálu. Šampionát IRC bude pokračovat sedmým závodem ve Zlíně. Barum rallye se uskuteční od 26. do 28. srpna.

Počasí

Čekáme většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty vystoupí na 19 až 23, na horách bude kolem 13 stupňů.