Zprávy

Tripartita se shodla na předčasných důchodech u namáhavých profesí

Expertní tým tripartity se shodl na základních zásadách právní úpravy, která umožní lidem v namáhavých a rizikových povoláních odejít do předčasného důchodu, aniž se jim kvůli tomu sníží penze. Na předčasnou penzi jim totiž budou přispívat zaměstnavatelé. Úprava by měla být součástí novely reformující systém penzijního připojištění. Sdělili to zástupci odborů. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) informaci o shodě potvrdilo. Podle expertního týmu by mohli zaměstnanci z namáhavých profesí odcházet do důchodu o jeden až pět let dříve, než je dáno zákonem. Seznam profesí přitom není dopředu určený. U jednotlivých zaměstnavatelů by se stanovil v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu. Za tyto lidi by zaměstnavatel spořil u penzijního fondu částku ve výši dvou až tří procent mzdy, a to nad její rámec. Naspořené prostředky by byly určeny na předčasnou penzi. Ta by umožnila zaměstnancům překlenout období do doby, než budou dostávat plný starobní důchod. Výše předčasného důchodu se přitom bude pohybovat podle toho, kolik se naspoří. Podle odborů je cílem, aby se blížila částce, kterou by člověk dostával po dosažení důchodového věku. Pokud zaměstnanec naspořenou částku nevyužije vůbec, měla by se přesunout na jeho doplňkovou penzi z penzijního připojištění.

Heger: Část peněz z daní u tabáku by měla jít do zdravotnictví

Při dalším zvýšení spotřebních daní u cigaret by část výnosu mohla směřovat přímo do zdravotnictví. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ministr je zastáncem dalšího zvýšení daně u tabáku a přeje si, aby prostředky z ní šly na zdravotní péči. Zatím ale prý má pouze "vágní příslib" ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že při případném dalším zvýšení daně u cigaret bude část vyčleněna na financování zdravotnictví. Heger uvedl, že výběr ze spotřební daně u tabáku je v desítkách miliard korun. Peníze ale končí ve státním rozpočtu, kde je těžké vydobýt je pro zdravotnictví. Další možností, jak přenést odpovědnost za nákladnou zdravotní péči více na občany, je podle něj například zvýšení plateb u zdravotního pojištění lidem, kteří dělají rizikové sporty.

Dvořáková: Největším úspěchem vlády po roce je to, že ještě existuje

Za největší úspěch koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS) označují pozorovatelé fakt, že po roce ještě vůbec existuje. Spory, které kabinetem začaly zmítat už před koncem loňského roku, byly sice vždy vyřešeny dohodou mezi stranami, v očích veřejnosti však zcela překryly snahu vlády o "kabinetu boje s korupcí a rozpočtové odpovědnosti". Po roce vládnutí tak Nečasova vláda nemá důvěru veřejnosti a opoziční kritici jí vyčítají i nekoncepčnost v jejím reformním úsilí. Ekonomičtí analytici kritizují zejména pomalou přípravu důležitých reforem. Naopak chválu si od ekonomů vysloužilo prosazení rozpočtových úspor, plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty či novela zákoníku práce. Podle Vladimíry Dvořákové byla vláda úspěšná. "Podařilo se jí přežít, i když ve své podstatě většinu času věnovala sporům o to, jak fungovat," poznamenala politoložka. Ocenila odchod Renaty Vesecké a nástup Pavla Zemana na post vrchního státního zástupce. Vládu pochválila také za přípravu novely zákona o soudních znalcích či přijetí nového občanského zákoníku. Kabinet ale podle ní nesplnil očekávání voličů z loňského roku. "Způsoby chování a komunikace se za uplynulý rok svým způsobem zhoršily," myslí si Dvořáková. "Projevy jako neuvěřitelný cynismus, vydírání či nahrávání už jsou zcela veřejně vidět. Zhoršuje se důvěra lidí ve vládu a obecně v systém. To je hrozně moc nebezpečné," varovala.

D8 se musí vyřešit příští rok, jinak půjdou peníze jinam

Už jenom rok zbývá na rozhodnutí o dostavbě dálnice D8 přes České středohoří. Pokud se nezačne problémový úsek u Řehlovic stavět do poloviny roku 2012, ministerstvo dopravy použije evropské dotace raději na opravy dálnice D1. Uvedl to mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Práce na rozestavěné části dálnice by se sice nezastavily, už by je ale financoval stát ze svého. A to by mohlo znamenat i seškrtání projektu na úroveň rychlostní silnice. Dostavbu dálnice provázejí problémy už od 90. let minulého století, kdy se rozpoutal spor odborníků, státních úředníků a ekologických aktivistů o trasu dálnice. Zřejmě poslední šancí na bezproblémové dokončení je balík zbývajících stavebních povolení, které chce lovosický úřad vydat koncem léta. Další vývoj potom bude záviset na ekolozích a také na soudech. Evropské dotace je potřeba vyčerpat do roku 2015, k dokončení stavby je přitom potřeba minimálně dva roky stavebních prací. "Teplická" dálnice D8 má spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a severním Německem, přes České středohoří ale zbývá dostavět ještě 16,4 kilometru, z nichž se pracuje jen asi na dvou třetinách. Celý úsek měl podle původních odhadů stát asi 11,7 miliardy korun.

iDnes.cz: U Dobornína se přes noc objevil nový kříž

V noci na neděli někdo na louce Budínka u obce Dobronín na Jihlavsku postavil kříž. Má připomínat německé oběti poválečného masakru. Památník se objevil v místě, kde stával dřevěný kříž. Ten však letos v březnu někdo znehodnotil a rozřezal. Jen několik dní předtím se na kříži objevily dva protiněmecké vzkazy. Píše o to server iDnes.cz. Současný kříž, který na louce stojí, je železný a měří asi čtyři metry. Není jisté, kdo jej vyrobil. Kříž se nachází na místě, kde byly loni v srpnu nalezeny ostatky Němců ubitých v roce 1945. Někteří němečtí obyvatelé Dobronína si po konci druhé světové válce museli na této louce vykopat masový hrob. Následně je prý Češi ubili lopatami a zahrabali. Podle antropologů byla na louce Budínka zakopána těla nejméně 13 lidí.

Ústav pro totality pořádá letní školu pro učitele dějepisu

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) pořádá koncem srpna letní školu pro učitele dějepisu. Na dvoudenní akci se historici, metodici a učitelé dějepisu pokusí zodpovědět na to, co, proč a jak učit z českých soudobých dějin. Intenzivní kurz v Praze se zaměří na západoevropské didaktiky dějepisu, a to především na německou. Chce se jimi inspirovat při výuce českých dějin. Frekventanti navštíví také expozici k moderním českým dějinám v památníku na Vítkově. ÚSTR letos zorganizoval sedm školení pro pedagogy po celém Česku. Týkala se doby mezi roky 1938 až 1989, kdy tehdejší Československo prožilo nacismus a komunismus. Pracovníci ÚSTR v minulosti vytvořili i výuková DVD. Loni se ale ukázalo, že například DVD o událostech roku 1968 a 1989 jsou nespolehlivá a pro výuku nevhodná. Věc řešila i rada ÚSTR, která vyzvala ředitele Daniela Hermana, aby zajistil nápravu chyb.

Policie našla matku, která odvedla dceru z kojeneckého ústavu

Policie v sobotu našla matku, která ve čtvrtek dopoledne odvedla svou rok a půl starou dceru z kojeneckého ústavu v Praze 4. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Dítě britské národnosti bylo umístěno v ústavu na základě předběžného opatření soudu proto, že mu matka není schopna zajistit základní životní potřeby. Policisté se původně obávali, že matka může se svou dcerou odjet do Německa, nakonec ji ale zadržela hlídka pražských strážníků v Rytířské ulici v Praze. Stalo se tak na základě upozornění občanů, kteří matku s dcerou poznali. Ženu policisté vyslechli, dítě je v pořádku a vrátí se zpět do kojeneckého ústavu.

Přes Česko se v noci přehnaly silné bouře

Přes Českou republiku se v noci na neděli přehnaly bouře. Na řadě míst vyvrátily stromy a zlámaly větve, které pak přerušily elektrické vedení či dopravu na železnici. Energetický podnik ČEZ eviduje desítky poruch. Bouře postupovaly přes jižní a střední Čechy, Vysočinu, východní Čechy a sever Moravy. Vlaky dopoledne zůstaly stát na trati v úseku Jindřichův Hradec - Jarošov nad Nežárkou, Rožná - Žďár nad Sázavou a na Osoblažsku. Blesk zapálil rodinný dům v Zlatníkách ve středních Čechách, kulový blesk pak poničil dispečink záchranné služby v Liberci. Podle údajů meteorologů byly zaznamenány v bouřkách vysoké úhrny srážek a kroupy. V okresech Šumperk, Žďár nad Sázavou, Jindřichův Hradec, Příbram, Strakonice, Prachatice to bylo dokonce 30 až 50 mm, nejvíce v oblasti Velešína v okrese Český Krumlov spadlo podle radarových odhadů až kolem 100 mm. Nejvyšší změřený úhrn byl ve Strážném, okres Prachatice, 57 mm, uvedli meteorologové. Hasiči z Vysočiny v noci na neděli zasahovali přibližně stokrát. Většinou odstraňovali spadlé stromy. Nejvíce vyjížděli k případům na Žďársku a Třebíčsku.

Vítězem karlovarského festivalu je izraelský snímek Restaurátor

Vítězem 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je izraelský snímek Restaurátor. Jeho režisér Joseph Madmony převzal v sobotu večer ve Velkém sále Thermalu Křišťálový glóbus. Tato cena je dotovaná částkou 30.000 dolarů (zhruba půl milionu korun). Za slovensko-český snímek Cigán převzal jeho režisér Martin Šulík zvláštní cenu poroty s dotací 20.000 dolarů (340.000 korun) a představitel hlavní role Ján Mižigár zvláštní uznání. Cenu prezidenta festivalu předal Jiří Bartoška americkému herci, scenáristovi a režisérovi Johnu Turturrovi. Cenu za režii udělila mezinárodní porota v čele s maďarským oscarovým filmařem Istvánem Szabóem francouzské komedii Prázdniny u moře, kterou natočil Pascal Rabaté. Ocenění za nejlepší herecké výkony převzali David Morse za výkon v americko-kanadské soutěžní tragikomedii Spoluautor v režii debutujícího herce Martina Donovana a v Dánsku narozená evropská "shooting star" Stine Fischerová Christensenová. Morse se kvůli převzetí ceny do Česka vrátil z USA.

Porota soutěže Na východ od Západu ocenila makedonsko-srbský snímek Punk's Not Dead Vladimira Blaževského. Zvláštní uznání udělila rusko-americkému filmu Generation P režiséra Victora Ginzburga. V soutěži dokumentů zabodovaly dánský snímek Dobrý život Evy Mulvadové a polský film Deklarace nesmrtelnosti Marcina Koszalky. Porota udělující cenu Nezávislá kamera odměnila mystifikační dokument kanadského režiséra Aarona Houstona s názvem Sunflower Hour. Cenu diváků převzal režisér Matej Mináč za slovensko-český koprodukční dokument s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina, který byl jako bonus zařazen před půlnocí do Letního kina.

Po oficiální části zakončení MFF zhlédli zvaní hosté ve Velkém sále Thermalu romantickou komedii Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Snímek otevíral letošní festival v Cannes. Jiří Bartoška pak poděkoval svým spolupracovníkům, sponzorům a divákům. Pozval je na 47. ročník festivalu, který se v Karlových Varech uskuteční od 29. června do 7. července 2012.

Lidé společně plavali v řekách

Zájemci o koupání v přírodě se v neděli odpoledne sešli v pražském Braníku. V 15:00 se společně ponořili do Vltavy, aby si připomněli Evropský den koupání v řekách. Akce, kterou v hlavním městě pořádá ekologické sdružení Arnika, se zúčastnily zhruba dvě desítky lidí. Organizované koupání se ale konalo i na mnoha místech České republiky. Arnika pozvala nadšence také do Děčína, další sdružení pak pořádala hromadné skoky do řek například v Brně, v Lysé nad Labem, Mělníce, Křešicích u Litoměřic, Třeboni nebo Přímělkově na Jihlavsku. Arnika pořádá společné skoky do řek již od roku 2002. Za posledních 20 let se podle ekologů kvalita vody v tocích výrazně zlepšila, koupat se ve většině řek již není problém. Sdružení přesto chce vyburcovat i obyvatele průmyslových oblastí, aby kvůli chemickému znečištění vody tlačili na úřady a podniky. Evropský den koupání v řekách zastřešuje Evropská říční síť a podle Arniky se jí tradičně účastní tisíce lidí na mnoha místech po celé Evropě, kteří se snaží o ochranu přírodních toků.

Dobrovolníci ze zahraničí pomohou čistit Nový prales na Ještědu

Do budování Nového pralesa na Ještědu se v příštích dnech zapojí na 15 zahraničních dobrovolníků, kteří se zúčastní letního workcampu organizace INEX - Sdružení dobrovolných aktivit. Po tři týdny budou mladí lidé z Polska, Ukrajiny, Francie, Mexika, Německa, Turecka a dalších zemí pomáhat ekologické organizaci Čmelák s budováním oplocení a výsadbou původních dřevin na Ještědu. Projekt Nový prales zahájila ekologická organizace Čmelák v roce 2005 na sedmihektarovém pozemku a postupně přikupovala další plochy, až se rozrostl na dnešních 35 hektarů. V Libereckém kraji spolupracuje organizace také se správou hradu Grabštejn, při jehož obnově pomáhají dobrovolníci už 15 let. Letos by měli přijet 23. července. "Chtěli bychom, aby hlavně pomohli se zabezpečením a rozšířením přístupové cesty pro pěší, aby se po ní na hrad mohli dostat i vozíčkáři," řekl kastelán hradu Jan Sedlák.

Ze sportu:

Skifař Ondřej Synek ovládl třetí díl Světového poháru ve veslování v Lucernu a připsal si druhý triumf v letošním seriálu. Společně s úřadujícím mistrem světa se na stupně vítězů prosadila i skifařka Miroslava Knapková, která dojela třetí.

Český biker Jaroslav Kulhavý vyhrál v americkém Windhamu druhý závod Světového poháru za sebou. Úřadující vicemistr světa navázal na týden staré vítězství z kanadského Mont Sainte Anne a pojistil si průběžné vedení v seriálu, který pokračuje v polovině srpna v Novém Městě na Moravě.

Český akrobatický lyžař Roman Dobřanský vybojoval bronz na letním mistrovství Evropy v akrobatických skocích do vody. Devatenáctiletý Dobřanský skončil třetí už v kvalifikaci, cestou do finále vyřadil dva soupeře a nestačil až v takzvaném superfinále na dvojici Ukrajinců. Tituly na Freestyle Czech Open v Acrobat Parku olympijského vítěze Aleše Valenty ve Štítech získali v sobotu večer pod umělým osvětlením Ukrajinci Alexander Abramenko a Olga Volkovová.

České volejbalistky porazily v Evropské lize v Samokovu za 103 minut domácí Bulharsko 3:1. Kolo před koncem základní části soutěže se díky tříbodovému zisku dostaly na první místo tabulky skupiny B. Odvetný zápas týmů, které už mají jistý postup do Final Four, je na programu v sobotu opět v Samokovu.

Basketbalistky USK Praha se ve skupině Evropské ligy utkají s Jekatěrinburgem s Hanou Horákovou, Valencií s Janou Veselou, Bourges, Galatasarayem, Kaunasem, Gdyní a Györem. Losování soutěže v Mnichově určilo soupeře také pro Frisco Brno, které narazí na Spartak Moskva, Taranto, Madrid, Wislu Krakov, Košice, Gospič a Montpellier.

První jízdu v osmém dílu mistrovství světa superbiků na Masarykově okruhu v Brně vyhrál Ital Marco Melandri před svým krajanem Maxem Biaggim. Třetí skončil vedoucí jezdec seriálu Španěl Carlos Checa. Český závodník Jakub Smrž, který zajel v kvalifikaci pátý nejrychlejší čas, se postupně propadal. Po třetině závodu se před něj dostal Ayrton Badovini a v závěrečných okruzích se Čech ocitl až na jedenáctém místě. V závěru už Smrž raději z konce skupiny po předcházejících čtyřech nedokončených závodech vylepšení své pozice neriskoval.

Krátce o počasí v České republice:

Večer a v noci bude zpočátku polojasno až skoro jasno, postupně oblačno až zataženo, a občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky, ojediněle intenzivní. Teploty 18 až 14 stupňů. V pondělí čekejte zpočátku oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na východě místy bouřky. Během dne bude oblačnosti ubývat a k večeru se déšť objeví jen výjimečně. Nejvyšší teploty 22 až 26 stupňů, na východě až 28, na horách pak kolem 18ti stupňů. Povane mírný severozápadní až severní vítr.