Zprávy

0:00
/
0:00

Stávka zastavila vlaky, autobusy i metro, kolaps ale nenastal

Ve čtvrtek celý den stojí v Česku kvůli stávce nákladní i osobní železniční doprava, v některých městech také částečně městská hromadná doprava. Poprvé v historii se zcela zastavilo pražské metro. Omezený provoz MHD je vedle Prahy stále v Brně, Olomouci a Ústí nad Labem. Odboráři tak protestují proti vládním reformám, zejména oddalování věku odchodu do důchodu. Celorepubliková stávka kolaps nezpůsobila, lidé se na stávku připravili. Část jich zůstala doma, část vyrazila do práce na kole. Prázdné tak zůstaly i autobusy najaté jako náhradní doprava. Odborový předák Jaromír Dufek hodnotil čtyřiadvacetihodinovou stávku po její půli jako vítězství. I když nakonec nedošlo na plánovanou blokádu hlavních uzlů v Praze, odboráři podle něj ukázali, že by hlavní město zcela zastavit mohli.

Nečas: Stávka nesplnila očekávání

Stávka nesplnila očekávání odborových předáků, nic pozitivního nepřinesla a způsobila milionové škody, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Zopakoval, že je připraven s odbory dále jednat o vládních reformních plánech. Kabinet od nich ale neustoupí. Stávka podle Nečase přinesla zvýšení politického napětí, protože na ní "parazitovala" levicová opozice. Projevy odborářských předáků a aktivní účast politiků ČSSD podle něj ukázala, že šlo o politický akt. Premiér také poznamenal, že pokud se potvrdí informace o tom, že stávkující v některých místech vyhrožovali zaměstnancům, kteří chtěli pracovat, bude to považovat za neuvěřitelný exces. Postoj premiéra ke stávce podpořil i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ostře se na adresu odborů vyjádřila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní odbory zvolily neadekvátní postup. Stává se z nich politická síla, která odmítá přijmout výsledek demokratických voleb. Podle ní se prokazuje, že odbory jsou převodní pákou sociální demokracie.

Václav Klaus v ČRo: Rušení oslav bylo hloupé, stávka mě znepokojuje

Podle prezidenta Václava Klause bylo hloupé, že kvůli stávce musel rušit oficiální oslavy svých sedmdesátin na Pražském hradě, i když prý na oslavách osobně nelpěl. Václav Klaus to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Stávka odborářů ho znepokojuje. Podobný způsob řešení problémů podle něj nikam nevede. Hrad původně plánoval na čtvrtek dvě setkání u příležitosti Klausova jubilea - jedno pro představitele veřejného života a další pro zástupce diplomatických misí. Ve středu mluvčí prezidenta oznámil, že se akce bez náhrady ruší se zdůvodněním, že prezident nechce vystavovat hosty setkání riziku. Václav Klaus řekl, že nechce "přehrávat své slavení". "Já kdybych mohl, tak bych se někam schoval a nic neslavil," poznamenal. Dodal ale, že prezident je také institucí a nemůže narozeniny oslavit jen v úzkém rodinném kruhu.

Odboráři házeli na ministra Kalouska rajčata

Odboráři ve čtvrtek dopoledne zorganizovali protestní pochod Prahou. Z Palackého náměstí, kde proběhl zhruba hodinový mítink, se vydali směrem k úřadu vlády. Podle odhadů se pochodu zúčastnily asi dva tisíce lidí. Nejvypjatější okamžiky vcelku poklidné akce se odehrály před ministerstvem financí, když si s průvodem nespokojených lidí přišel pohovořit šéf úřadu Miroslav Kalousek (TOP 09). Odboráři tvrdí, že šlo z jeho strany o "cílenou provokaci" a chtějí o věci diskutovat na pondělní schůzce tripartity. Účastníci pochodu Kalouskovi spílali a dávali mu najevo svou nespokojenost - padaly nadávky, ale i rajčata nebo vejce. Tlačenice si vyžádala zásah antikonfliktního týmu.

Sobotka: Vláda by měla s odbory jednat

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka označil čtvrteční stávku v dopravě za úspěšnou. Stávkujícím vyjádřil podporu. Premiéra Petra Nečase (ODS) vyzval, aby obnovil sociální dialog, stáhl vládní reformní zákony a jednal o nich s odbory i s opozicí. Šéf opoziční ČSSD přišel demonstraci odborářů v Praze podpořit. Odbory podle něj ve stávce nehájí své zájmy, ale zájmy většiny společnosti. Sobotka vyzýval Nečase k novému jednání s odbory o reformách i při sněmovních interpelacích. Nečas v reakci na jeho kritiku řekl, že odbory nejsou reprezentativní zástupci zaměstnanců, protože reprezentují jen 15 procent z nich. Totéž podle něj platí v tripartitě i pro svazy zaměstnavatelů. Vláda navzdory tomu některé připomínky odborářů k reformám zohlednila, hájil se premiér.

Hašek: Hejtmani hodnotí stávku jako zvládnutou

Hejtmani jednotlivých krajů hodnotí stávku proti vládním reformám jako zvládnutou. Po odpolední videokonferenci s hejtmany to řekl předseda Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj žádný z hejtmanů během stávky dopravních odborů nezaznamenal zásadnější problémy. "Lidé zvolili jiný způsob dopravy nebo měli dovolené, studenti někde měli volno. Regionální dopravci fungovali ve všech krajích," uvedl Hašek. "Forma protestu byla relativně kultivovaná, oceňuji i přístup veřejnosti, která nebyla nijak hysterická," dodal.

Dráhy sčítají škody způsobené stávkou

České dráhy odhadly škody vzniklé v souvislosti se stávkou na 70 milionů korun. Zahrnují nevybrané jízdné nebo poplatky za provoz vagónů. Nákladní dopravce ČD Cargo vyčíslil ušlé tržby a vícenáklady asi na 57 milionů korun. Obnovení provozu na železnici po stávce vyjde Správu železniční dopravní cesty zhruba na dalších pět milionů korun. Škody už sčítají i některé firmy. V celém Česku zastavilo asi 120 nákladních vlaků, které stojí ve větších stanicích a rozjedou se až nad ránem. Výpadek části ze 7000 spojů, které denně vypraví, se dráhy snažily kompenzovat zhruba 200 náhradními autobusy. Denně využije vlak kolem půl milionu cestujících, náhradní autobusy ale většinou zely prázdnotou. Dosah měla stávka například i na Slovensku, kde ovlivnila stovky železničních spojů. Některé vlaky jezdily po zkrácených trasách, další spoje slovenský přepravce ani nevypravil. Kolem půlnoci by se měly vlaky rozjet podle platného jízdního řádu ze stanic, kde před 24 hodinami zůstaly stát. Mezi prvními tak vyjede z Olomouce mezinárodní spoj Šírava, ve kterém uvízla asi desítka zahraničních cestujících.

Stávka nevyvolala v Praze větší problémy

Vlaky podzemní dráhy po ránu poprvé v historii hlavního města nevyjely kvůli protestu dopravních odborů. Podle primátora Bohuslava Svobody však ani při ranní špičce nenastala krizová situace. Zdravotníci podle něj nastoupili do práce v plném či téměř plném stavu, ambulance jsou spíš prázdné. Autobusy soukromých dopravců, kteří vozí cestující v rámci pražské integrované dopravy, a všichni ostatní středočeští autodopravci, neměli během dopoledne potíže dojet do Prahy. Většina autobusů středočeských dopravců byla poloprázdná, spoje jezdily včas podle jízdních žádů, zjistila ČTK od autodopravců. Po pražských cyklostezkách projelo dnes do 08:00 stejně lidí jako jindy za celý den. Automatické sčítače ukazovaly v ranní špičce průměrně sedminásobný nárůst, informuje server www.prahounakole.cz. Do pražských škol kvůli stávce dorazila zřejmě méně než polovina žáků, většina škol a školek ale funguje a zajišťuje aspoň hlídání.

V některých městěch přišli odborář podpořit stávku dopraváků

Kolem 80 lidí přišlo před brněnské hlavní nádraží podpořit stávku v dopravě. Akci organizovala krajská regionální rada odborových svazů. Trvala několik minut. Nesetkala se s větším zájmem kolemjdoucích. Podle předsedkyně regionální rady odborových svazů Jihomoravského kraje Stanislavy Slavíkové byla akce poděkováním těm, kteří šli do stávky. Pochodu na podporu stávkujících zaměstnanců se v Českých Budějovicích zúčastnilo kolem 150 lidí. Za zvuku píšťalek a houkaček šli od Senovážného náměstí k nádraží Českých drah, před krajským úřadem akci ukončili. Pochodu se zúčastnili členové různých odborových organizací nejen z krajského města, ale i z Tábora, Strakonic, Sezimova Ústí či Týna nad Vltavou.

Vondra nenašel na organizaci předsednictví EU vážné selhání

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ani s odstupem času nenašel na organizaci českého předsednictví EU "nějaké fatální selhání". Prohlásil to ve sněmovně na mimořádné schůzi ke kauze údajně předražené zakázky pro firmu Promopro na poskytování audiovizuálních služeb při předloňském předsednictví. Podle Vondry zatím nikdo neprokázal, že technické zabezpečení českého předsednictví bylo skutečně předraženo. Ministerstvo financí přitom zjistilo, že není zřejmé, jaké služby společnost PROMOPRO poskytla za téměř 300 milionů z celkových zhruba 550 milionů korun. Vyšetření by mělo příslušet policii, zdůraznil Vondra a schůzi označil za vítanou příležitost pro opozici blýsknout se kritikou. Sociální demokraté označili jeho projev za arogantní a volali po Vondrově odstoupení.

Martin Roman: Německo bude tlačit ČR k zastavení jaderných elektráren

Německo bude v souvislosti s odstavením svých jaderných elektráren vytvářet tlak na český stát, aby také ukončil výrobu energie z jádra. Na schůzi sněmovního hospodářského výboru to řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČEZ, který v ČR provozuje jediné dvě jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, podle něj ale cítí silnou podporu české vlády v oblasti jaderné energetiky. "Ten tlak na českou vládu bude enormní," řekl Martin Roman. Hlavní kritika české jaderné energetiky podle něj bude směřovat z Rakouska, které nemá žádné jaderné elektrárny, a Německa, které všechny své jaderné elektrárny plánuje odstavit do roku 2022. ČEZ podle Martina Romana nadále počítá s dostavbou jaderné elektrárny Temelín a cení si pozitivního přístupu české vlády k jaderné energii.

Obrana kupuje do Afghánistánu obrněnce s rušičkou min

Ministerstvo obrany pořídí vojákům do Afghánistánu vozidlo s rušičkou dálkově odpalovaných výbušnin. Systém za zhruba 80 milionů zvýší jejich bezpečnost. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo předložilo vládě. Podle informací ministerstva obrany, které má ČTK k dispozici, bude takzvaný mobilní průzkumně rušící systém namontován do obrněného vozidla Iveco. "Systém zaručí, že vojáci budou mít několikanásobně zvýšenou schopnost zjišťování hrozeb napadení protivníkem elektronicky odpalovanými improvizovanými výbušnými zařízeními," uvádí materiál. Právě improvizovaná výbušná zařízení jsou jednou z největších hrozeb pro vojáky působící v Afghánistánu. Na konci května po výbuchu podobného nástražného systému zahynul český voják a jeho afghánský tlumočník. Další dva vojáci byli zraněni. Rušička dálkového odpalování výbušnin má podle ministerstva obrany zaručit několikanásobně vyšší úroveň ochrany vojáků.

Gripen: Offsetový program je splněn již z 93 procent

Konsorcium Gripen International, které českému vojenskému letectvu dodalo 14 stíhaček Jas-39 Gripen, do konce loňského roku v Česku vytvořilo offsetové projekty v celkové hodnotě 23,74 miliardy korun, což je 93 procent ze slíbené částky. ČTK to sdělil ředitel programu Gripen pro ČR Bengt Littke. Zpětné investice Gripenu do české ekonomiky mají v letech 2004 až 2014 dosáhnout 25,5 miliardy korun. Je to zhruba 130 procent ceny pronájmu stíhacích letadel. Do konce loňského roku bylo v programu Gripen evidováno celkem 48 offsetových projektů. Největším přímým offsetem je zakázka na montáž a výrobu helikoptér S-76 v hodnotě 2,5 miliardy korun, kterou získala společnost Aero Vodochody. V kategorii nepřímých offsetů má největší hodnotu kontrakt společnosti Brush SEM na výrobu generátorů a energetických zařízení, jehož celková hodnota je 6,9 miliardy korun. Podle některých českých firem, které se na offsetech podílejí, však jde mnohdy o formální akt, protože by tyto obchody udělaly i bez zapojení Gripenu.

Počet přímých zahraničních investic loni v Česku vzrostl o 16 pct

Počet projektů přímých zahraničních investic se loni v Česku po předchozím poklesu zvýšil meziročně o zhruba 16 procent na 71; v roce 2009 jich bylo o deset méně. Česká republika loni mezi ostatními evropskými zeměmi opět obsadila 14. místo. V celé Evropě v loňském roce vzrostl počet investičních projektů o 14 procent na 3757 z předloňských 3303 projektů. Vyplývá to z průzkumu European Investment monitor 2011, který vypracovala společnost Ernst & Young. "Do ČR investory i nadále láká především dobrá kvalita infrastruktury a vysoce kvalitní lidské zdroje," komentovala loňské statistiky Magdalena Souček ze společnosti Ernst & Young. Agentura CzechInvest loni do České republiky zprostředkovala 209 tuzemských i zahraničních projektů v hodnotě 16,248 miliardy korun.

Penzijní fondy loni připsaly klientům dvě procenta

Penzijní fondy připsaly klientům za loňský rok zhodnocení v průměru dvě procenta. O rok dříve to bylo 1,5 procenta. Vzhledem k 1,5procentní inflaci činí reálné zhodnocení za loňský rok půl procenta. Nejvíce zhodnotil prostředky účastníků Allianz PF, který dlouhodobě připisuje zhodnocení okolo tří procent. Naopak nejméně se v loňském roce dařilo ČSOB PF Progres, který vydělal jen procento, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Partners. Penzijní fondy nebudou mít ani v letošním roce odlišné výnosy, předpověděl analytik společnosti AWD Tomáš Rampula. Dlouhodobě se podle něj jejich výnosy budou udržovat na úrovni inflace. Výnosy penzijních fondů jsou dány jejich investiční strategií, která je kvůli legislativě silně konzervativní. Penzijní fondy nesmí v daném kalendářním roce vykázat ztrátu, což je nutí investovat pouze do produktů. Penzijní fondy loni vydělaly 4,6 miliardy Kč, což bylo o dvě miliardy více než o rok dříve. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace.

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák dostal výpověď

Předseda představenstva Sazky a její bývalý generální ředitel Aleš Hušák dostal výpověď z pracovního poměru v loterijní společnosti. Uvedla to mluvčí insolvenčního správce Josefa Cupky Lenka Tichá. Hušák byl podle ní ale výpověď do vlastních rukou nepřevzal. Cupka přesto považuje výpověď za platnou, dodala. Cupka odvolal Hušáka z funkce generálního ředitele minulý týden. Výkonný šéf týmu insolvenčního správce Marek Biely současně omezil Hušákovi vstup do budovy Sazky. Zůstal mu jen přístup do přísně vymezených prostor sídla společnosti. Cupka Hušákovi také omezil většinu nadstandardních požitků, které vyplývají z jeho manažerské a pracovní smlouvy. Hušák prý také nedostane žádné odstupné. Sazka je v konkurzu, investiční skupina Penta a skupina E-Invest proti němu ale podaly odvolání. Firmy jsou přesvědčeny, že konkurz byl prohlášen v rozporu s insolvenčním zákonem a věří, že Vrchní soud odvolání vyhoví. Stejný názor má i Hušák.

CK Pressburg ukončila činnost

Olomoucká cestovní kancelář CK Pressburg ukončila z ekonomických důvodů činnost. Informoval o tom mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Několik stovek klientů kanceláře má koupené zájezdy nebo jsou na dovolené, nyní se jedná o následujících krocích vůči těmto lidem, dodal Okamura. Po CK Karma tours, která z ekonomických důvodů skončila před 14 dny, jde o druhou cestovní kancelář, která v letošním roce ukončila činnost. CK Pressburg patří mezi nejstarší české cestovní kanceláře, na českém trhu působí již od roku 1993, ročně odbavila přibližně 5000 klientů a specializovala se především na zájezdy na Slovensko, do Maďarska, Polska a v tuzemsku. V České republice v současnosti působí 1420 cestovních kanceláří, které loni prodaly 2,225 milionu zájezdů.

Obraz Jana Mikulky byl vybrán na prestižní výstavu v Londýně

Obraz českého malíře Jana Mikulky byl vybrán na prestižní výstavu v londýnské Národní portrétní galerii, která se pořádá při udílení ceny pro portrét roku BP Portrait Award. Výstava potrvá do 18. září. Národní portrétní galerie letos uspořádala již 32. ročník jedné z nejznámějších soutěží na světě zaměřených na portréty. Letos porota vybírala z rekordního počtu 2372 přihlášených portrétů, z nichž 728 pocházelo ze zahraničí. Na výstavu pak bylo vybráno 55 pláten, mezi nimi i Mikulkovo plátno Jakub. Hlavní cenu dostal nizozemský umělec Wim Heldens za obraz Distracted. Jednatřicetiletý Mikulka si za model pro svůj portrét vybral dokumentaristu Jakuba Wagnera, který mezi jiným natočil dokument o známém českém architektovi Profil - Jan Kaplický.

V Telči začíná festival filmů o umění Arts&film

Více než dvě stovky filmů z 32 zemí budou usilovat o úspěch na sedmém ročníku evropského filmového festivalu Arts&film, který dnes začíná v Telči na Jihlavsku. Filmy jsou tematicky zaměřeny na výtvarné umění, architekturu, design, hudbu, dramatické umění, film a literaturu. Tradičním hostem festivalu je režisér Vojtěch Jasný. Festivalu se letos nově účastní pobaltské země, Kypr, Srbsko a Malta. Samostatně na festivalu soutěží studentské filmy. V doprovodném programu mohou diváci navštívit výstavy fotografií Vojtěcha Jasného a Jany Syrové. Součástí festivalu Arts&film je akce Volné partnerství v kultuře, propagující spolupráci v kultuře a cestovním ruchu. Návštěvníkům festivalu akce nabídne přehlídku kulturních a turistických příležitostí. Partnery festivalu jsou letos města českého dědictví UNESCO a města spolupracující ve sdružení České inspirace.

V Brně začíná výstava o kuchyni jižní Moravy a Dolních Rakous

V Brně začíná putovní výstava Sousedé na talíři, která představí historii a společné i rozdílné rysy gastronomického umění jižní Moravy a Dolního Rakouska. Expozice, kterou mají návštěvníci možnost zhlédnout v brněnském Paláci šlechtičen, zachycuje historii gastronomie od druhé poloviny 19. století až po dnešek. Spolu s rakouskou stranou ji zorganizovala Centrála cestovního ruchu - Jižní Morava (CCRJM). Výstavu tvoří fotografie, grafiky, videoprojekce a doprovodné texty. "Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje v tradiční lidové, stejně jako městské stravě," uvedla Zuzana Vojtová z CCRJM. Návštěvníci se mohou seznámit s přípravou základních a jednoduchých pokrmů až po kulinářské umění nejvyšší kvality včetně slavnostních tabulí. Opomenuty nejsou ani nápoje typické pro tyto regiony, především víno, ale i pivo, mošt a káva. Podle Zuzany Vojtové budou součástí výstavy tři ochutnávky, které v průběhu června až srpna připraví přední brněnské restaurace. Výstava se bude konat od 16. června do 28. srpna v Brně v prostorách Etnografického ústavu Moravského zemského muzea, v září a říjnu na zámku Wilfersdorf v Rakousku a od konce listopadu do začátku ledna v Telči v Městské galerii Hasičský dům.

Čeští koně Převalského vyběhli do mongolské stepi

Čtyři koně Převalského ve čtvrtek po dlouhé cestě z pražského letiště ve Kbelích poprvé vyběhli do stepi v rezervaci Chomyn Tal na západě Mongolska. Podle informace z pražské zoologické zahrady koně komplikovaný transport z Česka přestáli bez problémů včetně závěrečné cesty autem z letiště v Chövdu trvající 21 hodin. Koně do Mongolska dopravil vojenský letoun CASA. Odletěli z Prahy v úterý v doprovodu pracovníků Zoo Praha. Po sedmnáctihodinovém letu absolvovala zvířata ještě cestu autem dlouhou 250 kilometrů. Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před čtyřiceti lety. Příchod čtveřice mladých koní z Prahy je pro pokračování kriticky ohrožené populace v mongolské rezervaci zásadní. Zvířata mají oživit nejmenší ze tří nově sestavených mongolských stád, které čítá 24 jedinců.

Ze sportu:

Fotbalová reprezentace do 21 let prohrála ve svém druhém utkání na mistrovství Evropy v Dánsku se Španělskem 0:2. Po předchozí výhře nad Ukrajinou má tým trenéra Jakuba Dovalila na kontě tři body a o postup do semifinále ze skupiny B bude bojovat v závěrečném utkání v neděli s Anglií.

Boston s českými hokejisty Tomášem Kaberlem a Davidem Krejčím slaví po 39 letech zisk svého historicky šestého Stanleyova poháru. V sedmém utkání finále play off zvítězili Bruins na ledě Vancouveru 4:0 a vyhráli sérii 4:3 na zápasy. Dvěma góly se zaskvěli v rozhodujícím duelu Patrice Bergeron a Brad Marchand. Čtvrté čisté konto v letošním play off vychytal gólman Tim Thomas.

Útočník David Krejčí z Bostonu jako první český hokejista a celkově šestý Evropan v historii vyhrál kanadské bodování play off NHL. Pětadvacetiletý rodák ze Šternberku pomohl k triumfu Bruins 23 body za 12 branek a 11 asistencí ve 25 zápasech a vyhrál produktivitu o bod před Henrikem Sedinem z Vancouveru, který ve stejném počtu utkání vstřelil tři góly a na 19 přihrál. David Krejčí byl i nejlepším střelcem bojů o Stanleyův pohár, což dokázal také jako první Čech. S 12 trefami překonal i český rekord v jednom play off, který předtím držel s 11 góly z let 1992 a 1996 z působení v Pittsburghu Jaromír Jágr. Maximum v produktivitě Jágrovi zůstalo, protože v roce 1992 nasbíral ve 21 duelech 24 bodů.

Český tenista Tomáš Berdych prohrál v přípravě na Wimbledon exhibici s Američanem Andym Roddickem 3:6 a 4:6. Zápas se hrál v rámci Tennis Classic na trávě v soukromém klubu Hurlingham v Londýně. Tomáš Berdych se na Wimbledon v Hurlinghamu připravuje podruhé za sebou. Loni zde porazil bývalého wimbledonského vítěze Lleytona Hewitta z Austrálie.

Česká tenistka Petra Kvitová si počtvrté v sezoně zahraje na okruhu WTA v semifinále. Turnajová pětka wimbledonské generálky na trávě v Eastbourne porazila ve čtvrtfinále Agnieszku Radwaňskou z Polska 1:6, 6:2, 7:6. O postup do finále si Kvitová zahraje se Slovenkou Danielou Hantuchovou, která vyřadila bývalou první hráčku světa Venus Williamsovou.

České tenistky Barbora Záhlavová-Strýcová a Klára Zakopalová si na turnaji v Hertogenboschi zahrají o titul ve čtyřhře. V semifinále porazily belgicko-americkou dvojici Kirsten Flipkensová, Coco Vandewegheová 6:4 a 6:1. Ve finále se utkají se Slovenkou Dominikou Cibulkovou a Flaviou Pennettaovou z Itálie.

Plážové volejbalistky Lenka Háječková a Hana Klapalová postoupily na mistrovství světa v Římě do osmifinále. V prvním kole play off porazily turnajové jedenáctky Američanky Angelu Akersovou a Nicole Branaghovou ve třech setech po velkém boji, který trval 56 minut. Úřadující mistryně republiky budou v pátek bojovat o účast mezi elitní osmičkou v duelu s Australankami Louise Bawdenovou a Beccharou Palmerou, které jsou nasazeny jako číslo 18.

ČHMÚ: Česko zasáhnou bouře, potrvají až do pátku

Území České republiky dnes odpoledne zasáhnou silné bouře, které potrvají až do pátku. Na některých místech hrozí kroupy, silné nárazy větru a přívalové deště, které by mohly rozvodnit menší toky, varovali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před bouřemi platí od čtvrtečních 13:00, v Čechách se budou zřejmě vyskytovat do pátečních 3:00, na Moravě by mohly trvat až do pátečního poledne. Bouře mohou přinést kromě krup a silného větru také přívalové deště, při nichž by mohlo spadnout i více než 40 milimetrů srážek. Deště by mohly rozvodnit malé toky i jindy suchá koryta a voda z nich hrozí zatopením níže položených míst či sklepů.

Krátce o počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 24 až 28 stupňů Celsia.