Zprávy

0:00
/
0:00

Do Prahy přijede britský premiér Cameron

Českou republiku by měl podle zatím neoficiálních informací navštívit koncem měsíce britský premiér David Cameron. Zdroje uvádějí, že jsou připravována jeho setkání s českým protějškem Petrem Nečasem (ODS) i prezidentem Václavem Klausem. Cameronova návštěva, chystaná údajně na 23. června, bude jeho první cestou do Prahy ve funkci premiéra. Jako lídr britských konzervativců byl ale Cameron v české metropoli už několikrát. Například v roce 2007 byl hostem na kongresu ODS, tehdy vedené Mirkem Topolánkem. Cameron přijede do Prahy jen krátce před červnovým summitem EU, který se bude mimo jiné zabývat otázkou případné další pomoci zadluženému Řecku. Podle názoru zemí skupiny G8, kam patří i Velká Británie, ohrožuje řecká situace světovou ekonomiku.

Tripartita se opět neshodla na reformách

Zástupci vlády na předsednictvu tripartity jednali se zaměstnavateli a odbory o připravovaných vládních reformách. Ani tentokrát se obě strany neshodly na návrzích zdravotnické a penzijní reformy předložených vládou. Zaměstnavatelé i odbory jejich podobu odmítli. Páteční jednání tak chystanou stávku odborů neodvrátilo. "Přípravy jsou tak daleko, že je to hodně blízko ke stávce," řekl novinářům předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Jednání o reformách by mělo pokračovat i příští týden. V kompletním složení se všechny tři strany nad nimi sejdou opět v pondělí 20. června na zasedání tripartity. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) byly na jednání dva problémové body. Prvním z nich byla penzijní reforma. Vláda v rámci penzijní reformy navrhuje, aby si lidé od roku 2013 mohli převádět část pojistného ze státního pilíře do takzvaného druhého pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností, a to za podmínky, že přidají část peněz ze svého. "Stanovisko českého byznysu je jednoznačné, tím že není druhý pilíř povinný, tak my ho nepodporujeme," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Zaměstnavatelé by preferovali reformu státního průběžného systému a penzijního připojištění. Proti zavedení nového pilíře v podobě individuálních účtů jsou i odboráři. "Požadujeme, aby se nevytahovaly peníze z průběžného systému a aby se zreformoval třetí pilíř (penzijní připojištění)," řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Sazka dostala od PPF 200 milionů Kč na zajištění chodu firmy

Loterijní společnost Sazka dostala na účet 200 milionů Kč, které ji na zajištění běžného chodu poskytla společnost Moranda. Tu kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. Tato částka půjde prioritně na úhradu dluhů státu a výher včetně dvou jackpotů, řekla ČTK mluvčí insolvenčního správce Josefa Cupky Lenka Tichá. Věřitelský výbor Sazky vybral nabídku Morandy ve čtvrtek večer. Schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 miliónů korun se splatností dva roky. Druhou nabídku od společnosti Gladiolus, za kterou stojí skupiny Penta a E-Invest, nevyhodnotil podle Tiché Cupkův právní odbor jako relevantní. Sazka nutně potřebuje uhradit svoje závazky vůči státu 66 miliónů korun, na základě kterých bylo se Sazkou zahájeno ministerstvem financí správní řízení o pozastavení nebo odebrání udělených licencí k provozování loterijní činnosti. Další peníze jsou potřeba na výplaty výher, mezd zaměstnanců a běžný provoz v souladu s loterijním zákonem.

Ministerstvo financí v kauze Promopro porušilo ochranu dat

Ministerstvo financí porušilo v kauze firmy Promopro zákon o ochraně osobních údajů, když v polovině února zveřejnilo informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy bez jejich souhlasu. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Nařídil informace odstranit z webových stránek ministerstva, což už ministerstvo splnilo, a případ postoupil do správního řízení. Ministerstvo zřejmě čeká finanční postih. Na úřad se obrátili se stížností majitelé firmy kvůli tomu, že do médií unikly podrobné informace o jejich bankovních transakcích.

Jihočeský a Plzeňský kraj musí zaplatit čtvrt miliardy za chybné čerpání dotací

Plzeňský a Jihočeský kraj musí zaplatit 245 milionů korun za závažné systémové chyby v čerpání evropských peněz. Sporné dotace pocházejí ze druhé a třetí výzvy regionálního operačního programu Jihozápad. Plzeňský kraj má zaplatit 95 milionů, Jihočeský 150 milionů korun. Pokud se obě hejtmanství nezaručí, že sankci zaplatí, další dotace nedostanou. "Ta částka je doslova šokující, 150 milionů nenajdete jen tak někde na ulici, nenajdeme je ani v krajské kase," řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Kraj ale podle něj bude muset peníze někde najít, jinak by ohrozil dotace pro všechny příjemce. Plzeňský krajský náměstek pro evropské fondy Ivo Grüner (ČSSD) uvedl, že kraj nyní platí za chyby bývalého vedení, které upřednostňovalo projekty v obcích, odkud pocházelo, například výstavbu aquaparku ve Kdyni, revitalizaci náměstí v Konstantinových Lázních nebo nový pavilon nemocnice Privamed. Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) se Plzeňský kraj rozhodl rozdělit částku do splátkového kalendáře, aby se nemusely snižovat investiční akce. Splátkový kalendář musí ještě schválit zastupitelstvo, rozhodnout by mělo 9. června.

Klaus předal předsedkyni jaderného úřadu Drábové Stříbrnou plaketu

Prezident Václav Klaus předal předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Daně Drábové Stříbrnou plaketu prezidenta republiky. Vyjádřil při tom podporu její práci v čele jaderného úřadu a projednal s Drábovou současnou situaci kolem jaderné energetiky v Evropě. "Děkuji vám, že přispíváte k tomu, aby lidé jaderné energetice rozuměli a chovají se u nás méně šíleně než v některých jiných zemích," řekl prezident. Poté s Drábovou jednal o zátěžových testech, které čekají evropské jaderné elektrárny. Drábová také Klause informovala o aktuální situaci kolem jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku, která se již několik měsíců vypořádává s následky ničivého zemětřesení a vlny cunami. S prezidentem také krátce probrala situaci v Německu, které se rozhodlo do roku 2022 úplně odstoupit od jádra. "Zdaleka neznáme všechny důvody, které k tomu vedly. Pana prezidenta jsem ujistila, že to pouze bezpečnostní či technické důvody nebyly," dodala Drábová.

Do čela RFE/RL nastoupí Steven Korn, mimo jiné exmanažer CNN

Novým ředitelem Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda bude podle informací ČTK Steven Korn (56), který má zkušenosti mimo jiné z vrcholných manažerských funkcí ve zpravodajské televizi CNN. Do funkce by jej měla ve Washingtonu jmenovat Rada guvernérů, která šéfa stanice, sídlící v Praze a financované Spojenými státy, vybírá. Korn ve funkci nahrazuje Jeffreye Gedmina, který letos v lednu oznámil svou rezignaci a v únoru odešel, protože dostal novou pracovní nabídku. Korn by měl do Prahy přicestovat už v pondělí, funkce by se měl ujmout 11. června, zjistila ČTK. Za sebou má tento vzděláním právník vedoucí funkce v televizní zpravodajské stanici CNN, ale i ve firmě Turner Broadcasting System (TBS), která CNN založila a vlastní. Dosud působil i v několika dalších společnostech.

S arcibiskupem Karlem Otčenáškem se rozloučily tisíce lidí

S arcibiskupem Karlem Otčenáškem, který zemřel v pondělí 23. května ve věku 91 let, se v pátek v centru Hradce Králové rozloučily odhadem přes dva tisíce lidí. Po mši a pohřebních obřadech bylo tělo zesnulého uloženo do krypty v presbytáři katedrály. Mši, kterou ve zcela zaplněném chrámu sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál, předcházelo několikaminutové vyzvánění zvonů. Posledního rozloučení se zúčastnili například pražský arcibiskup Dominik Duka, ministři Leoš Heger a Miroslav Kalousek a většina českých a slovenských biskupů. Lidé, kteří se nevešli do katedrály, sledovali mši na velkoplošné obrazovce. Po mši průvod vynesl rakev před katedrálu, kde se s Karlem Otčenáškem, který byl 23. biskupem královéhradeckým, mohli věřící rozloučit naposledy. Následnému uložení do krypty již přihlíželi pouze jeho nejbližší. V kryptě hradecké katedrály jsou ostatky některých hradeckých biskupů, ostatní jsou pohřbeni v Chrasti u Chrudimi, kde dříve měli biskupové letní sídlo, řekl ČTK biskupský sekretář Vojtěch Macek, který odhadl, že pohřbu přihlížely přes dva tisíce lidí. Dominik Duka během mše připomněl Otčenáškův pobyt ve vězení i jeho ideu spřátelování. "Zapsal se nejen jako církevní činitel, ale jako člověk, který opravdu měl vždy zájem o druhé. Církev chápal jako instituci, která má sloužit člověku," řekl novinářům.

Policisté zadrželi Šika, který vyvedl 500 milionů z ČKA

Policie v Praze ve středu zadržela Jana Šika, kterému soud v únoru pravomocně uložil trest 5,5 roku vězení za vyvedení 500 milionů z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Bývalý manažer firmy nenastoupil k výkonu trestu. Policie se obávala, že stejně jako jeho spoluodsouzený Miloš Skořepa uprchne do zahraničí, uvedl na webových stránkách tiskový mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Kriminalisté zatkli pětatřicetiletého Šika v Evropské ulici ve 13:00. "Protože nebylo jisté, zda je či není ozbrojen, zadržení provedla zásahová jednotka," uvedl mluvčí. Akce byla podle něj podrobně naplánovaná, trvala jen několik vteřin. Muže již převzala vězeňská služba. Do vězení měl nastoupit před týdnem. Šika odsoudil loni v květnu pražský městský soud, letos jeho verdikt potvrdil odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Bývalý manažer vyvedl peníze z Galileo Real v roce 2005 bez souhlasu představenstva na konto do Švýcarska. Podnikatel Skořepa je pak použil na soukromé aktivity. Souzen byl jako uprchlý, v lednu 2009 byl zadržen ve Spojených arabských emirátech, později byl propuštěn na kauci. Soud mu uložil 8,5 roku vězení.

V pražské Stromovce se sesunula půda

Mohutný sesuv svahu, který se ve čtvrtek odpoledne utrhl v pražské Stromovce, sledují statici a geologové. Základy historické Šlechtovy restaurace nejsou ohroženy, řekl ČTK statik Tomáš Vaněk. Zalesněný svah nad zchátralou restaurací údajně narušila voda z poškozeného vodovodu. Podle statika voda stále uniká. Odborníci se ale zatím neshodli, zda pokračuje i sesuv půdy. Plocha sesuté půdy je 20 krát 50 metrů. Historický objekt patří hlavnímu městu a už mnoho let chátrá. Půda se ve Stromovce sesunula už několikrát, v roce 2008 to bylo dvakrát kvůli výstavbě Blanky. Země se i tehdy propadla v prostoru okolo Šlechtovy restaurace. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který si ve čtvrtek pozdě večer místo prohlédl, řekl, že sesuv s tunelem nesouvisí.

Po výbuchu v otrokovické ubytovně zemřeli tři muži

Při výbuchu granátu v pokoji na ubytovně Oáza v Otrokovicích na Zlínsku zemřeli v noci na pátek dva muži, další podlehl nad ránem vážným zraněním ve zlínské nemocnici. Výbuch nastal při manipulaci s ručním obranným granátem F1, oběti jsou z Kroměřížska, Přerovska a Ostravska. V pokoji v šestém patře ubytovny ve starším panelovém domě se kolem 01:00 ozval ohlušující výbuch. Na místě zemřel pětačtyřicetiletý muž, který zřejmě držel při výbuchu granát v ruce, i jeho o pět let mladší společník. Třetí z mužů, který byl asi dva metry daleko u vstupních dveří do bytu, zemřel v nemocnici. Dozorující státní zástupce Leo Foltýn řekl, že událost policisté vyšetřují pro nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení. Podle policie muž, kterého záchranáři s vážnými zraněními převezli do nemocnice, měl v krvi 2,8 promile alkoholu.

Detektivové dopadli gang kuplířek

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili desetičlenný gang z kuplířství, čtyři nejvýše postavené členy skupiny také z praní špinavých peněz. ČTK o tom informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Prostitutky, většinou z Česka a Slovenska, poskytovaly služby výhradně zahraničním klientům v mnoha zemích. Podmínkou bylo, že musely ovládat alespoň jeden světový jazyk. Podle délky jejich pobytu a typu služeb pak inkasovaly až několik tisíc eur. Skupinu kuplířů tvořilo devět žen a jeden muž ve věku od 26 do 48 let. Jedna z údajných pachatelek pochází z Německa, ostatní obvinění jsou Češi. Všem hrozí až osmileté vězení. Dvě údajné organizátorky jsou ve vazbě. Organizovaná skupina měla podle obvinění od roku 2004 do současnosti v Německu a v ČR sjednávat ústní smlouvy se ženami, které byly ochotny provozovat prostituci. "Příslibu lukrativních výdělků neodolalo nejméně 50 žen převážně z Česka a Slovenska," řekl Hanták. Podle něj skupina, kterou ovládaly dvě ženy ve věku 47 a 48 let, sjednávala pro své zákazníky takzvané "meetingy". "Spočívaly v převozu žen do hlavního města České republiky či dalších zemí po celém světě za účelem poskytování sexuálních služeb," dodal Hanták.

Herec Malkovich byl v Praze okraden o doklady

Americký herec, režisér a producent John Malkovich byl ve čtvrtek v Praze okraden. Přišel o doklady a všechny osobní věcí, informovala polská agentura PAP. Malkovich ve čtvrtek v české metropoli vystoupil na festivalu Pražské jaro v hudebním moritátu Pekelná komedie. Podle agentury musel kvůli krádeži o několik hodin odložit dnešní odlet do Polska. "Mohu potvrdit, že 2. června ve večerních hodinách došlo k vloupání do hotelového pokoje na Maltézském náměstí. Pachatel odcizil osobní věci jednomu z ubytovaných v hodnotě několika tisíc korun," řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Podle ní policie po pachateli intenzivně pátrá. Mluvčí festivalu Pražské jaro Alena Svobodová ČTK řekla, že Johnu Malkovichovi se stala "nepříjemná událost". Podrobnější informace by podle ní by měl podat hotel Mandarin Oriental v Praze 1. Polská agentura informovala o krádeži s odvoláním na Jolantu Kolanovou, mluvčí lodžského kina Charlie, kde herec převezme cenu pro výjimečné osobnosti světa filmu. Do Polska měl dorazit dopoledne, odlet podle ní odložil na odpoledne.

V Národním zazněla Goebbelsova nová experimentální opera

Na scéně historické budovy Národního divadla (ND) se ve čtvrtek večer s úspěchem odehrál scénický koncert I went to the house but did not enter (Šel jsem do domu, ale nevstoupil) od německého skladatele Heinera Goebbelse. Experimentální operu jednoho z nejvýznamnějších soudobých skladatelů provedlo renomované britské mužské vokální kvarteto The Hilliard Ensemble. Netradiční vystoupení hostil festival Pražské jaro, opakovat se bude v pátek. Opera vznikla před třemi lety pro Edinburghský festival a dosud ji viděli diváci v řadě evropských zemí, letos v březnu i v Jižní Koreji. Kvůli hlasové indispozici kontratenoristy Davida Jamese se jeho pěvecké role ujal kontratenorista Matthew Venner, který kvůli záskoku narychlo přiletěl z Británie. James tak zůstal na jevišti jako herec a Venner jej pěvecky doplňoval. Před ne zcela vyprodaným hledištěm účinkovali také tenoristé Rogers Covey-Crump a Steven Harrold a barytonista Gordon Jones. Koncertu se osobně zúčastnil i skladatel Goebbels, který v Praze zůstane déle kvůli divadelnímu studentskému projektu v Divadle Archa. V české metropoli už zaznělo několik jeho děl - La Jalousie, Odpoutání Prométhea a Černé na bílém.

Část vybavení Štvanice by mohla být zachována

Část vybavení zimního stadionu na Štvanici by mohla být zachována. Uvedli to zástupci Prahy i Národního památkového ústavu (NPÚ). Zachovat by se mohla část jižní tribuny, historické hodiny i reklamní poutače z 50. let. Budova ale bude zbořena, Praha demolici zastavit nechce. Do 21. června chce vedení hlavního města vyřešit, co bude dál se smlouvou se společností Meridianspa, která chtěla na místě stadionu vybudovat lázně. Demolice stadionu začala v sobotu. Dosud byla rozebrána střecha, obvodové stěny ještě stojí. Zachované předměty by mohly být svěřeny muzeu hlavního města, uvažovalo se i o tom, že by mohly být součástí nového stadionu, který by mohl na ostrově vyrůst.

Legendární Jehro Tull obsadili středověký hrad Helfštýn

Hitem Living In The Past ze stejnojmenného téměř 40 let starého alba odstartovali ve čtvrtek večer členové legendární britské skupiny Jethro Tull svůj první letošní koncert v Česku. Odehrál se na netradičním místě, za hradbami středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku. Neobvyklou atmosféru si nenechalo ujít na 1300 návštěvníků. Fanoušci přijeli na Helfštýn z celé Moravy. V kraji šlo o jednu z největších hudebních událostí. Koncert přilákal lidi především osobitou atmosférou. Velké nadšení sklidila i myšlenka spojit tradiční hudbu Jethro Tull s doprovodem smyčcového kvarteta ostravského Janáčkova komorního orchestru. S britskými legendami se tak na pódiu objevily dvoje housle, viola a violoncello. Výběr místa zřejmě hudebníky potěšil. Sám lídr kapely Ian Anderson, který nadšeně zdravil fanoušky oblečen do černé vesty a s černým šátkem na hlavě, je znám tím, že má vztah ke všemu starému.

Filharmonie Brno v příští sezoně klade důraz na českou hudbu

Česká hudba převládá v koncertním programu Filharmonie Brno pro příští sezonu. Zazní skladby 18 českých autorů, devět z nich jsou žijící komponisté. Některé skladby budou mít v Brně světovou premiéru. "Na naši objednávku například vzniká skladba Tomáše Pálky," řekl novinářům programový manažer Jan Žemla. Zvláštní místo mají v programu díla brněnských skladatelů, například Miloslava Ištvana, Jana Nováka a Pavla Haase. "Příští sezona se od těch minulých liší především důrazem, který klademe na českou hudbu, zejména českou hudbu 20. století," uvedl Žemla. Zlatý fond české hudby zastupují díla Antonína Dvořáka nebo Bohuslava Martinů. Do příští sezony vstoupí filharmonie v personálně značně pozměněné podobě. Ředitel David Mareček, generální manažer Robert Hanč a manažerka orchestru Adéla Bartáková odešli do České filharmonie. Na místo ředitele pravděpodobně nastoupí hudební skladatel Zbyněk Matějů, jenž ve čtvrtek uspěl před výběrovou komisí. Nyní jej musí schválit ještě městská rada. Jistotu má filharmonie na postu šéfdirigenta. Smlouvu prodloužil Srb Aleksandar Markovič. Na spolupráci s Matějů se prý těší.

V Londýně je výstava místních českých a slovenských výtvarníků

V londýnském East Endu vystavuje osm českých a slovenských výtvarníků v rámci skupinové expozice nazvané Velvet (Samet), kterou uspořádala místní Red Gallery. Společným jmenovatelem mladých výtvarníků je fakt, že studují nebo pracují v Londýně. Skupina mladých výtvarníků, kteří sdílejí společnou paměť a dějiny Československa, odráží reakce na pomíjivost a novost, kterou Londýn jako světová metropole nabízí, uvádějí organizátoři výstavy. Od doby sametové revoluce se do Londýna přestěhovala spousta lidí, ale v poslední době nepřicházejí jen za prací, ale také studovat umění a působí jako umělci, řekla ČTK Hana Janečková, která výstavu zorganizovala se slovenským výtvarníkem Jaroslavem Kyšou. "Chtěli jsme zjistit, jaký vliv má na umělce kosmopolitní město, jako je Londýn, a jak je na našich dílech poznat, odkud pocházíme," řekla Janečková. "S většinou vystavujících se mezi sebou známe, někteří jsou kamarádi. Většina lidí tu je rok nebo dva," dodala. Zatímco Janečková studuje výtvarnou školu v Chelsea, další vystavující také studují, pracují v galeriích či v uměleckých dílnách. Výstava nabízí videa (Kyša), obrazy (Jakub Hošek, Nik Timková), fotografie (Hana Knížová, Tereza Zelenková, Nina Bumbálková) nebo nejrůznější objekty (Janečková, Marián Grolmus). "Na přípravě výstavy jsme pracovali od ledna a většina z nás na ní připravila nové věci," dodala Hana Janečková.

Martinický palác bude hostit rakouskou inscenaci Alma

Alma Mahlerová-Werfelová, považovaná za největší femme fatale 20. století, je hrdinkou hry Joshuy Sobola. Nazval ji Alma a inscenace, která podle ní v Rakousku vznikla, bude celkem čtrnáctkrát uvedena od 10. června do 2. července v prostorách Martinického paláce na Hradčanském náměstí v Praze s nádhernými sloupy, nástropními freskami a renesančním oltářem. Tato rakouská autorka memoárové literatury se narodila v roce 1879 ve Vídni a zemřela v roce 1964 v New Yorku. Představení, ve kterém se mluví německy, anglicky a česky, budou spojena s podáváním nápojů a teplým bufetem. Vstupenky se prodávají po 1500 korunách. Bližší informace získají zájemci na adrese www.alma-mahler.com.

V ostravské zoo se narodilo tygří mládě

Samice tygra ussurijského porodila ve čtvrtek v podvečer v ostravské zoologické zahradě nejméně jedno mládě. Ošetřovatelé to poznají jen podle zvuku, protože tygřici nemohou rušit a mláďata zatím nejsou vidět. Uvedla to asistentka ředitele zahrady Monika Ondrušová. Otcem mláděte je šestnáctiletý samec Tharo, který právě kvůli páření s třináctiletou Majou přicestoval v únoru ze zoo v Kolíně nad Rýnem. Maja už v Ostravě odchovala několik mláďat. Za partnera měla samce Xara, který se později přestěhoval do Prahy. Maja se narodila v roce 1998 v zoo v Petrohradu, v Ostravě je od roku 1999 a vychovala tam už šest mláďat - čtyři samičky a dva samečky. Tharo pochází původně z Berlína a po celém světě má už osm potomků. Tygři ussurijští jsou hlavně kvůli nelegálnímu lovu na pokraji vyhynutí. Podle odhadů žije v přírodě asi 300 zvířat, v lidské péči jich je kolem 600.

Ze sportu

České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká vyhrály čtyřhru na Roland Garros a získaly první grandslamový titul. Na pařížské antuce ve finále porazily 6:4 a 6:3 indicko-ruský pár Sania Mirzaová, Jelena Vesninová. Navázaly tak na 11 let staré pařížské vítězství Jany Novotné se Švýcarkou Martinou Hingisovou. Ryze český pár získal titul na jediném antukovém grandslamu dosud naposledy v roce 1990, kdy Novotná hrála spolu s Helenou Sukovou.

S denním předstihem oznámil trenér českých fotbalistů Michal Bílek základní sestavu pro sobotní zápas proti Peru v japonském Macumotu, kterým Češi vstoupí do turnaje Kirin Cup. Kvůli bolestem zad nenastoupí stoper Tomáš Sivok. V sestavě jsou dva útočníci Tomáš Necid a Martin Fenin, i když v rozestavení 4-2-3-1 bude plnit Fenin spíše úkoly na levé straně zálohy. Reprezentační premiéra čeká záložníky sparťana Kamila Vacka a Petra Trappa z Plzně.

České basketbalistky ve čtvrtém přípravném utkání před evropským šampionátem podlehly Francii 60:74. Odveta je na programu v pátek opět na Folimance. České vicemistryně světa v neděli získaly výhru nad silným Ruskem.

Počasí

V noci bude jasno až polojasno, s teplotami 16 až 12 stupňů. V sobotu bude slunečno, během dne až oblačno a místy se objeví - zejména na jihu a východě - přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty 24 až 28 stupňů, na horách kolem 20ti.