Zprávy

0:00
/
0:00

ČR v současnosti neví, jak se zapojí do protiraketové obrany

Česko v současné době nemá konkrétní představu, jak se zapojí do systému protiraketové obrany Severoatlantické aliance. Po jednání se šéfkou americké diplomacie Hillary Clintonovou to ve Washingtonu sdělil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Řekl, že Česko nejprve musí počkat na výsledek jednání mezi USA a Ruskem o protiraketové obraně i na výsledek konzultací v Severoatlantické alianci. Až po těchto jednáních se bude rýsovat jasnější představa, jaké by mohlo být zapojení České republiky do systému. Šéf české diplomacie nicméně zdůraznil, že Praha má zájem se na něm podílet. Loni premiér Petr Nečas uvedl, že v Česku bude středisko včasného varování nového systému protiraketové obrany, s nímž přišla nová administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle původních informací mělo středisko začít vznikat letos jako náhrada za dříve zvažovanou výstavbu radaru v Česku. Zařízení, jež by shromažďovalo a dál předávalo data ze senzorů a družic, hodlaly USA financovat dvěma miliony dolarů. Mělo se stát součástí společné protiraketové obrany NATO. Ministr obrany Alexandr Vondra již dříve centrum popsal jako dvě kanceláře, jednu v Praze na generálním štábu armády a druhou na jiném místě. Experti v nich měli obsluhovat počítačové terminály sledující případný pohyb raket. Podle Vondry je projekt jen prvním krůčkem k zapojení ČR do systému protiraketové obrany, který by měl být dobudován někdy okolo roku 2020.

ČR a USA v září začnou jednat o změně smlouvy na ochranu investic

Česká republika a Spojené státy v září začnou vyjednávat o změnách dosavadní smlouvy na ochranu investic. Po jednání s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem to ve Washingtonu řekla šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Česká strana považuje dokument z roku 1991 za nevýhodný, protože se prý kvůli němu stává častým terčem arbitráží, a přeje si tedy ujednání změnit. USA dosud ale neprojevovaly ochotu v tomto směru činit nějaké ústupky. České ministerstvo financí již pohrozilo jednostranným vypovězením dohody: Česko by se stalo vůbec první zemí, která by k takovému kroku vůči USA přistoupila. Ochranná lhůta, během níž by ale dokument ještě dál platil, je deset let.

Voják, zraněný v Afghánistánu, byl převezen do ČR

Český voják, který v úterý utrpěl vážné poranění v Afghánistánu, kde jeho vůz najel na improvizované výbušné zařízení, byl přepraven do Prahy. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Ostatky vojáka, který při tomto výbuchu zahynul, budou přepraveny v neděli. Je to čtvrtý český voják, který přišel v Afghánistánu o život. "Vojenský speciál Airbus A-319 se zraněným na palubě přistál krátce po deváté hodině večer na letišti v Praze Kbelích. Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu," uvedla mluvčí. Stav zraněného byl stabilizovaný, v současné době je v péči lékařů Ústřední vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. K útoku na české vojáky došlo v afghánské provincii Vardak. Vojáci jeli na pravidelné setkání s místními obyvateli, jejich obrněné vozidlo Iveco však najelo na improvizované výbušné zařízení. Po výbuchu na následky zranění zemřel také afghánský tlumočník, zranění utrpěl i velitel českého poradního a výcvikového týmu podplukovník Michal Kucharský.

Koalice jednání o změnách ve vládě přerušila, sejde se o víkendu

Čtvrteční jednání koaličních lídrů o personálních změnách ve vládě skončilo bez výsledku. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že vyjednávači si sdělili svá stanoviska a diskusi přerušili, aby návrhy projednali ve vedení svých stran. Sejít by se měli znovu o víkendu, podle neoficiálních informací v neděli večer. Občanští demokraté podle informací ČTK na schůzce znovu nabídli Věcem veřejným funkci předsedy legislativní rady vlády. Nejmenší vládní strana to ale zatím odmítá a žádá odchod ministra obrany Alexandra Vondry a ministra zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS). Jejich odchod byl totiž podle VV součástí dubnové dohody, po níž opustil ministerstvo vnitra předseda VV Radek John. Neformální lídr VV Vít Bárta chtěl podle neoficiálních informací z koaliční schůzky odejít tak, aby stihl večerní divadelní představení. Při rychlém odchodu ze Strakovy akademie ale tyto informace nepotvrdil.

Vláda zamítla návrh ČSSD na zavedení daňové progrese

Vláda odmítla návrh ČSSD na zavedení progresivní daně z příjmu. ČTK to řekl zdroj obeznámený s jednáním vlády. Sociální demokraté navrhli, aby lidé s příjmy nad 100.000 korun měsíčně platili 30procentní daň z příjmu. Pro ostatní by zůstala zachována 15procentní daň. Chtějí tak získat prostředky na zachování státní podpory pro stavební spoření. Návrh ČSSD bude nezávisle na stanovisku vlády posuzovat Poslanecká sněmovna. V té má ale vládní koalice většinu.

Ministři nepodpořili změny v postupu při uznávání nových států

Ministři podle očekávání odmítli návrh komunistických poslanců, aby napříště nové státy musela uznávat se souhlasem parlamentu. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s jednáním vlády. Podle návrhu KSČM by uznávání nových států mělo být analogické s uznáváním mezinárodních smluv. Kabinet ve zdůvodnění svého negativního stanoviska argumentoval nutností v takovém případě měnit Ústavu, neboť se jedná o zásah do dělby moci mezi mocí zákonodárnou a výkonnou. Návrh, kterým se ale stejně bude i po odmítavém stanovisku vlády zabývat Poslanecká sněmovna, předložili komunističtí zákonodárci jako reakci na uznání Kosova vládou Mirka Topolánka (ODS) v roce 2008. Od začátku nesouhlasí s tím, jakým způsobem to tehdy udělala. Vadí jim, že problematiku kabinet neprojednal s poslanci a senátory.

Příští rok půjde na rozvojovou pomoc jako letos 807 milionů

Vláda na příští rok schválila 807 milionu korun na zahraniční rozvojovou spolupráci, což je podle české diplomacie stejně jako letos. Tato částka zřejmě s ohledem na škrty ve státním rozpočtu zůstane stejná i v roce 2013 a 2014. Vyplývá to z informací ČTK. Podle ministerstva zahraničí půjde konkrétně 251 milionů korun do takzvaných "programových" zemí, tedy Afghánistánu, Bosny a Hercegoviny, Etiopie, Moldavska a Mongolska, jež vláda v minulosti vybrala jako prioritní. Na projekty v Gruzii, Kambodži, Kosovu, Palestině a Srbsku, které diplomacie označuje jako "projektové" země, bylo vyčleněno 97 milionů korun.

MF navrhuje přidat peníze z daní obcím na úkor největších měst

Ministerstvo financí navrhuje změny v systému rozpočtového určení daní, které by snížily rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek. Novinářům to řekl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že návrh novely zákona by měl jít do připomínkového řízení do konce června. S účinností novely počítá od ledna 2013. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy Kč, k čemuž přispěje sedmimiliardové navýšení příjmů obcí z dotačních programů z národních zdrojů. Naopak celkem asi pětimiliardovou ztrátu budou mít následkem zrušení zvláštních koeficientů města Brno, Ostrava a Plzeň a snížením přepočítacího koeficientu Praha, jež byly podle ministra Kalouska dosud přepláceny na úkor ostatních obcí. Po přechodnou dobu čtyř let jim budou tyto ztráty částečně kompenzovány.

Vláda na měsíc přerušila diskusi k analýze přímé volby starostů

Vláda na měsíc přerušila diskusi nad analýzou k zavádění přímé volby starostů malých obcí a souvisejícími materiály. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s výsledky jednání kabinetu. Analýza ministerstva spravedlnosti poukázala na to, že případné zavedení této přímé volby by se neobešlo bez změny Ústavy. Proto ministerstvo vládě navrhlo, aby buď uložila ministrům vnitra a spravedlnosti předložit do konce roku vedle legislativních změn nezbytných pro přímou volbu starostů i návrh novely ústavy, která by ji umožnila, nebo od záměru zavést přímou volbu starostů v komunálních volbách roce 2014 ustoupila. V souvisejícím materiálu pak ministerstvo vnitra připomíná výsledky ankety, podle nichž přímou volbu podporují zhruba dvě třetiny oslovených obcí, především těch menších. Svaz měst a obcí České republiky a Asociace krajů České republiky přímou volbu podle vnitra naopak dlouhodobě nepodporují, pro jsou naopak členské obce Sdružení místních samospráv.

Firmy a lékárníci kritizují plán elektronických aukcí léků

Elektronické aukce, které mají umožnit zdravotním pojišťovnám nakupovat léky co nejlevněji, kritizují farmaceutické firmy i lékárníci. Ministr Leoš Heger (TOP 09) prosazuje elektronické aukce ve svých návrzích reformních zákonů. Sněmovní zdravotní výbor v tomto týdnu jeho záměr podpořil. Firmy a lékárny ale tvrdí, že důsledkem budou výpadky dodávek řady léků. Pro pacienty se tak údajně stanou nedostupnými přípravky, na něž jsou zvyklí. "Objektivní fakta z jiných zemí jsou neúprosná: aukce výrazně zhoršují postavení pacienta při léčbě, například se běžně stává, že z trhu zmizí léky, na které jsou lidé zvyklí řadu let. Rok po zavedení aukcí odchází z trhu zhruba polovina výrobců a s nimi i jejich léky," sdělil ČTK výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Emil Zörner. Důsledkem aukcí podle něj bude jen to, že pacienti si připlatí za léky výrazně víc než teď. Právě tyto dopady na pacienty jsou podle Zörnera důvodem, proč elektronické aukce jsou pouze ve čtyřech zemích EU.

NSS: Lidé mají právo na informace o odměnách ve veřejné správě

Úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na zaměstnance veřejné správy vztahuje kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků. Vyplývá to z nového verdiktu Nejvyššího správního soudu (NSS). Soud vyhověl kasační stížnosti muže, jenž neúspěšně žádal informaci od zlínského magistrátu. "Podle novely zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2006 je třeba poskytnout informaci o základních osobních údajích každého příjemce veřejných prostředků, i když by jinak byla tato informace chráněným osobním údajem," uvedl Nejvyšší správní soud v tiskové zprávě. Z veřejných prostředků jsou vypláceni i pracovníci veřejné správy, a proto jsou příjemci ve smyslu informačního zákona. Mluvčí NSS Petra Lavická ČTK potvrdila, že nové rozhodnutí soudu se týká i platů. Žadatelé mají podle informačního zákona právo na údaje v rozsahu jméno, příjmení, rok narození, obec trvalého pobytu, výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků.

Václav Klaus: Spojování okurek s nákazou bylo uměle vytvořeným cirkusem

Spekulace o tom, že španělské okurky byly zdrojem nynější epidemie střevní nákazy v Německu, jsou podle českého prezidenta Václava Klause uměle vytvořeným cirkusem. Václav Klaus, který se v Římě účastní oslav 150. výročí vyhlášení sjednocené Itálie, to řekl serveru Novinky.cz. "Je to uměle vytvořený cirkus, který se opakuje se železnou pravidelností a vždy postihne někoho jiného. Teď to zrovna postihlo výrobce okurek," uvedl Václav Klaus podle serveru. Také premiér Petr Nečas pokládá paniku okolo okurek za zbytečnou. Okurky ostatně celý minulý týden "demonstrativně jedl". Je podle něj evidentní, že v tuto chvíli není jasné, čím je nákaza způsobena. Podle něj situaci pečlivě sledují a vyhodnocují orgány ministerstva zemědělství a hygienická služba patřící pod ministerstvo zdravotnictví.

V ČR bylo zatím 10 podezření na krvácivý průjem, potvrdilo se 1

V Česku se zatím objevilo deset podezření na onemocnění krvácivým průjmem. Odborníci z národní referenční laboratoře potvrdili zatím jeden případ. Nákazu vyvrátili u pěti pacientů. U dalších čtyř se testy provádějí či budou provádět. ČTK to řekl Petr Petráš z Národní referenční laboratoře pro pro E.coli a shigely. Odborníci nákazu nebezpečnou formou bakterie E.coli s označením EHEC/STEC O104 potvrdili u americké turistky, která předtím pobývala v Německu. Léčila se pak v pražské nemocnici Na Bulovce. Dalších pět testů bylo negativních, uvedl Petr Petráš. Výsledky tří lidí z Liberce, Trutnova a Českých Budějovic by měly být podle něj známy nejspíš v pátek odpoledne. Českobudějovický pacient pobýval v Německu, upřesnil lékař. Poslední vzorek, o kterém má laboratoř zatím zprávy, by měl dorazit v pátek ze Semil. Nákaza se projevuje krvácivými průjmy a může vést až k selhání ledvin. Poprvé se objevila na severu Německa. Co ji způsobuje, se zatím neví.

Stávka řidičů MHD v Ostravě pokračuje, dohodě nic nenasvědčuje

Stávka zaměstnanců Dopravního podniku Ostrava (DPO), která začala ve středu, zřejmě hned tak neskončí. Zatímco odboráři odmítají ustoupit ze svých požadavků, vedení města a DPO zatím nenabízí žádný jiný návrh než ten, který odbory jako nepřijatelný odmítly. Ředitel DPO Roman Kadlučka na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že od pátku budou kvůli stávce některé spoje DPO zajišťovat jiní dopravci. Městská hromadná doprava jezdí v Ostravě v omezeném rozsahu podle nedělních jízdních řádů, ale například nejdůležitější tramvajové linky častěji. "Situace je vyhrocená, možnost kompromisu v podstatě neexistuje. S žádným návrhem proto ani nepřicházíme," řekl primátorův náměstek pro dopravu Aleš Boháč (ČSSD). Uvedl, že trvá nabídka zvýšení mezd o 1,5 procenta zpětně už od ledna a garance stejného nárůstu i na příští rok. Nevyloučil další navýšení, pokud by město našlo někde rezervy. Odbory požadují pětiprocentní zvýšení, nabídka DPO je pro ně nepřijatelná.

V ZOO Dvůr Králové uhynul jeden z posledních bílých nosorožců na světě

V ZOO Dvůr Králové nad Labem minulý týden uhynul jeden z posledních na světě žijících severních bílých nosorožců. Devětatřicetiletá uhynulá samice Nesárí byla dlouhou dobu nemocná. Téměř dvoutunové tělo zvířete bude po preparaci zachováno pro studijní a vědecké účely, řekla ČTK mluvčí zoo Jana Myslivečková. Ve dvorské zoo ze severních bílých nosorožců zůstává samice Nabiré. Další čtyři nosorožce tohoto kriticky ohroženého druhu, samce Súdána a Suniho a samice Nájin a Fatu, dvorská zoo v prosinci 2009 převezla do rezervace Ol Pejeta v Keni. Zoologové věří, že v Africe se zvířata v jejich přirozeném prostředí podaří rozmnožit a mezinárodní projekt Poslední šance na přežití bude úspěšný. Samice Nesárí do Afriky neodletěla kvůli nemoci a vysokému věku. Vedle samice Nabiré ve dvorské zoo a čtyř jedinců v rezervaci v Keni žijí ještě dva severní bílí nosorožci v zoo v americkém San Diegu. Jeden z nich byl do USA zapůjčen z dvorské zoo.

Václav Havel obdrží italskou cenu

Bývalý prezident Václav Havel obdrží Cenu Alcida De Gasperiho, pojmenovanou po někdejším premiérovi Itálie. V Trentu ji za Havla 6. června převezme jeho manželka Dagmar. Bývalému prezidentovi cestu do Itálie lékaři nedoporučili, protože nyní je v lázních. Stále se zotavuje po nemoci dýchacích cest, která ho postihla v březnu, sdělila ČTK jeho tajemnice Sabina Tančevová. Křesťanský demokrat De Gasperi byl hlavním tvůrcem poválečné podoby Itálie a položil také základy spojující se Evropě. Ocenění je předáváno každé dva roky, kandidáta vybírá komise v Trentu, odkud italský politik pocházel. "Cena byla založena v roce 2004 u příležitosti 50. výročí úmrtí De Gasperiho. Touto tradicí se oceňují osobnosti, které přispěly k budování nové spojené Evropy," přiblížila Havlova kancelář.

Havlovo Odcházení bude soutěžit na festivalu v Moskvě

Film bývalého prezidenta Václava Havla Odcházení bude uveden v první soutěžní den na mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. Uvedl to v rozhovoru pro vydání listu Izvestija programový ředitel festival Kirill Razlogov. Uvedení Havlova snímku na moskevském festivalu ČTK potvrdil producent snímku Jaroslav Bouček. "Pochopitelně, že jednáme i s dalšími distributory ve světě," řekl ČTK Bouček, který Odcházení představil i na projekci pro festival v Cannes a nabízí je i dalším přehlídkám. Uvedení takového filmu na zahraničních trzích je podle něj během na dlouhou trať. Komorní drama o ztrátě moci se v českých kinech promítá od března. Dosud ho podle informací Unie filmových distributorů zhlédlo jen něco přes 40.000 diváků. Recenze, které se po premiéře objevily, Havla jako režiséra většinou nechválily.

Režisér Vávra ve Zlíně převzal Grand Prix za celoživotní dílo

Legenda českého filmu, režisér a scenárista Otakar Vávra, který letos oslavil sté narozeniny, převzal ve čtvrtek ocenění Grand Prix Zlín Film Festivalu za celoživotní přínos světové kinematografii. Stalo se tak při příležitosti slavnostního přijetí festivalových hostů primátorem Zlína Miroslavem Adámkem v Baťově vile. "Už se stalo tradicí, že při každém ročníku Zlín Film Festivalu se neudělují jen ceny v rámci mezinárodních filmových soutěží, ale také čestné ceny. Je to zvláštní cena, která loni byla udělena siru Christopheru Leemu, takové ocenění získal i pan Jiří Menzel," řekl ČTK a Českému rozhlasu mluvčí festivalu Martin Pášma. Cenu Vávrovi předal umělecký šéf přehlídky Petr Koliha. "Opravdu a ze srdce rád vám tuto cenu uděluji. Děkuji vám nejen za sebe, ale za celý festival. Skutečně, z úcty k vám a s láskou k vašim filmům a i k vám jako k pedagogovi. Učil jste celé generace českých režisérů. Učil jste i mě a musím říct, že jste byl přísný. Neměl jsem to s vámi lehké," řekl při předávání legendě českého filmu.

Festival Mateřinka přivítá i soubory z Izraele a z Japonska

Loutkářské soubory a skupiny včetně pěti zahraničních se v Liberci představí na Mateřince, mezinárodní přehlídce profesionálních loutkových divadel pro předškolní děti. Vyhledávaná akce se letos uskuteční po jedenadvacáté a kromě libereckého Naivního divadla se budou představení konat i na řadě dalších zajímavých míst. K největším lákadlům by letos měli patřit divadelní hosté z Japonska nebo Izraele, řekli pořadatelé festivalu. Přehlídka se uskuteční od 14. do 18. června. Mateřinka je soutěžní festival. Kromě množství soutěžních představení ale nabídne i řadu doprovodných akcí. Vedle inscenací pro malé diváky se plánují i večerní představení pro dospělé nebo koncerty v podání hudebníků známých českých loutkových divadel. Bude se hrát například v liberecké zoo nebo na nádvoří oblastní galerie. Jedno z představení se uskuteční také v Praze, v Divadle Minor.

V pátek začínají v Mikulově na Břeclavsku Dny růžových vín

Více než třicet vzorků představí dvoudenní akce Dny růžových vín. Začíná v pátek v prostorách zámecké terasy zámku v Mikulově na Břeclavsku. Obliba tuzemského růžového vína se za poslední tři roky ztrojnásobila. Díky špatné úrodě loňského roku je ho ale málo. Vysokou kvalitu tuzemských růžových vín potvrzují i výsledky z prestižních mezinárodních soutěží. Moravská a česká růžová vína dosud bodovala například na Le Mondial du Rosé v Paříži nebo na Decanter World Wine Awards v Londýně.

Po 100 letech od Kašparova letu vzlétne replika jeho stroje

Téměř na minutu přesně 100 let od odletu českého aviatika Jana Kašpara z Vysokého Mýta vzlétne ze zdejšího letiště replika jeho letounu Blériot XI. Vzpomínková akce se uskuteční 11. června během slavností Sodomkovo Vysoké Mýto. Tentokrát však nepoletí do Pardubic jako v roce 1911, ale pouze zakrouží nad městem, řekl novinářům Josef Bárta z Aeroklubu Vysoké Mýto. "Vzlet je naplánován na 17:30, protože navečer se většinou uklidní počasí. Blériot nemůže letět, pokud rychlost větru přesáhne pět metrů za vteřinu," uvedl Bárta. Před 100 lety bylo Kašparovo vystoupení ve Vysokém Mýtě ojedinělé. Letec do té doby podnikl teprve dva přelety, první z Pardubic do Prahy a druhý z Čáslavi do Pardubic.

Náměstím republiky v Praze vanuly vůně středomořských pochoutek

Levandule, olivy, čerstvá mozarella a jiné delikatesy z Řecka, Francie, Itálie či Libanonu ovládly pražské Náměstí republiky. Na cestu po gastronomii Středomoří návštěvníky pozvali pořadatelé Festivalu chutí a vůní, který potrvá do neděle. "Festival nabízí sýry, vína, cidry, klobásky i čerstvou zmrzlinu. Vystavovatelé kladou důraz na čerstvost," řekla ČTK za pořadatele Jana Šourková. Upozornila, že festival navazuje na tradici Francouzského aperitivu, který v minulých letech lákal na francouzské delikatesy na Ovocném trhu. Lidé mohou ochutnat grilovanou mozarellu, rybí produkty, plněné olivy i další lahůdky, které představuje 27 stánků. Kromě oblíbené produkce z tradičních turistických jihoevropských destinací jsou zastoupeny také arabské či turecké chutě. Zájemci mohou také potěšit smysly vůní levandulové kosmetiky. Požitek z chutí a vůni doplnila také živá hudba, jazzové koncerty, flamenco a další typické jižní rytmy a styly.

Ze sportu:

Čeští profesionální fotbalisté mají svou asociaci, která bude hájit jejich zájmy při jednání s kluby, ČMFS, dalšími organizacemi a bude jim zajišťovat právní a sociální podporu. Předsedou České asociace fotbalových hráčů (ČAFH) se stal Karel Poborský, ambasadorem Pavel Nedvěd. ČAFH byla přijata za člena mezinárodní unie profesionálních hráčů FIFPro. Česká republika byla jednou ze tří posledních zemí v Evropě, která dosud hráčskou asociaci postrádala. Dalšími dvěma byly Slovensko a Bulharsko.

Čtyřiatřicetiletý fotbalový obránce Marek Jankulovski se podle očekávání po šesti letech rozloučil s AC Milán, kde mu vypršela smlouva. Osmasedmdesátinásobný reprezentant se vrací do Ostravy a do konce června by měl oznámit, zda bude ve své aktivní kariéře pokračovat v barvách Baníku, nebo vrcholový fotbal opustí a bude působit na jiné pozici. Marek Jankulovski zakončil své působení v jednom z nejslavnějších klubů světa premiérovým ziskem ligového titulu.

Hokejisté Znojma definitivně opouštějí českou první ligu a od příští sezony budou startovat v rakouské mezinárodní lize (EBEL). Znojemský klub uzavřel kontrakt s vedením EBEL o minimálně tříletém startu v soutěži. Mládežnické týmy Orlů budou nadále startovat v českých soutěžích.

Tenista Radek Štěpánek drží naději na třetí titul na challengeru v Prostějově. Dvaatřicetiletý hráč se před čtvrtfinále turnaje Czech Open rozehrál s někdejší světovou jedničkou Ivanem Lendlem a pak po výhře 7:5 a 6:4 nad Italem Andreasem Seppim postoupil do semifinále. Soupeřem turnajové šestky Štěpánka v boji o finále bude Kazach Jurij Ščukin, kterému nejvýše nasazený hráč a světová třináctka Michail Južnyj z Ruska vzdal ve druhém setu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.