Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus: EU se při rozšiřování neřídí podstatou

Evropská unie při vyjednávání se zájemci o vstup bere v úvahu jednotlivosti, nikoli podstatu a hloubku sociálních, hospodářských a politických přeměn. Českým novinářům to ve Varšavě řekl prezident Václav Klaus. Týká se to podle něj i Srbska. "To, že generál Ratko Mladič nebyl do čtvrtka zatčen, byl pro mnoho západoevropských zemí strašně jednoduchý argument, který jim umožnil nedívat se na to, jaké opravdu Srbsko je, a apriorně povědět ne." Zatčení bývalého velitele bosenskosrbské armády obviněného z válečných zločinů v bývalé Jugoslávii proto Klaus považuje za šanci pro Srbsko, aby se přiblížilo Evropské unii.

Nečas jednal s předsedou ČSSD o důchodové reformě

Premiér Petr Nečas (ODS) se v pátek odpoledne setkal s předsedou opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Jednali spolu o důchodové reformě. Dohodli se, že v blízké době budou o důchodové reformě jednat zástupci vlády a opozice. Potvrdil to vládní mluvčí Jan Osúch. Podle Sobotkových představ by se schůzka zástupců ČSSD a vlády nad reformou měla odehrát ještě do prázdnin, iniciativa prý ale musí vzejít z kabinetu. Vládní návrh důchodové reformy počítá s tím, že od roku 2013 si lidé budou moci dobrovolně převádět ze státního průběžného systému na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. Po přijetí reformy vládou přestavitelé ČSSD prohlašovali, že reforma je nespravedlivá a dopady vládních plánů poškodí většinu společnosti. Sociální demokraté kritizují i změny DPH, které podle vlády s reformou souvisejí. Podle Sobotky je ČSSD připravena jednat s vládními stranami také o všech opatřeních, která by posílila transparentnost financování politických stran. Sobotka dodal, že s předsedou vlády a ODS se bavili i o aktuální politické situaci. "Myslím, že není třeba k tomu uvádět více informací," dodal.

Premiér pohrozil Věcem veřejným odchodem z vlády kvůli reformě zdravotnictví

Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil Věcem veřejným, že budou muset opustit vládu, pokud se koalice do týdne neshodne na reformě zdravotnictví. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz s tím, že výhrůžka zazněla na středečním jednání K9 o reformách. Nečas to podle serveru řekl ve čtvrtek na grémiu občanských demokratů. Na bouřlivém, emotivním a dlouhém středečním jednání koaličních špiček podle serveru padla pohrůžka, že pokud VV nepodpoří zdravotní reformu, budou zbylé dvě strany hledat podporu u opozice. Dohoda se prý zadrhla na dvou bodech, které spolu souvisejí: VV odmítly, aby si zubní plomby platili pacienti sami a požadovaly analýzy toho, jak velká je spoluúčast pacienta - tedy toho, co si musí hradit sám - v jiných zemích Evropské unie. Tento požadavek už ve středu označil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) za zbytečný.

VV budou na konferenci jednat i o složení vlády

Věci veřejné budou na víkendové konferenci debatovat mimo jiné o personálních změnách ve vládě. Obměnu kabinetu požadují od krize, během níž vládu opustili jejich ministři vnitra Radek John a dopravy Vít Bárta. Do řešení otázky nového obsazení ministerstev se má kabinet pustit po víkendu. Podle informací ČTK je stále ve hře možnost, že VV budou požadovat resort spravedlnosti pro svou první místopředsedkyni Karolínu Peake. Bárta vládu opustil kvůli skandálu s údajným podplácením vlastních poslanců. John byl nejprve koaličními partnery donucen opustit vnitro, neboť byl prý napojen na detektivní agenturu ABL, již Bárta donedávna vlastnil. Později John sám rezignoval na vládní pozici šéfa úřadu pro boj s korupcí. Vadilo mu, že se s premiérem Petrem Nečasem (ODS) nemohl shodnout na personálním složení týmu svých spolupracovníků. Johna a další členy vedení strana mají účastníci konference v Hradci Králové ve funkci potvrdit v sobotu dopoledne. Potvrzovací hlasování bude ale spíše formalitou. John a jeho místopředsedové mají prý plnou podporu krajských organizací. Představitelé obou větších koaličních stran ODS a TOP 09 očekávají, že VV budou po Johnově znovuzvolení plnit vládní program a prosazovat reformy.

Největší věřitelé chtějí poslat Sazku do konkurzu

Společnost KKCG navrhla, aby na krachující Sazku byl uvalen konkurz. KKCG má snahu zachovat loterijní činnost Sazky, ale ne se současným vedením. Soudu to řekl právní zástupce KKCG. K návrhu na konkurz se připojil i největší věřitel s téměř pěti miliardami pohledávek, The Bank of New York Mellon. Schválením konkurzu věřiteli a jeho následným prohlášením soudem by představenstvo Sazky ztratilo oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění by přešlo na insolvenčního správce Sazky. Společnosti Penta a Gladiolus naopak označily návrh na konkurz od KKCG za absurdní. Viní je ze stávajících potíží Sazky. Zástupce Penty oznámil, že bude podporovat reorganizaci firmy. Schůzi věřitelů loterijní společnosti Sazka od začátku provázely spory mezi věřiteli navzájem i mezi některými věřiteli a Sazkou. Jednání se zúčastnilo zhruba 40 věřitelů i generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Při rozhodování o tom, zda Sazka projde reorganizací nebo na ni bude uvalen konkurz, bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek. Těmi jsou podle dosavadního výsledku schůze věřitelů skupiny PPF a KKCG. Společnosti Moranda, Sidereus, KKCG a držitel dluhopisů The Bank of New York Mellon mají totiž nadpoloviční většinu. Hlasovací práva mají celkem věřitelé s pohledávkami za necelých 8,4 miliardy korun. Městský soud v Praze ponechal ve funkci dosavadního prozatimního insolvenčního správce loterijní společnosti Sazka Josefa Cupku. Věřitelé o jeho případném odvolání na páteční schůzi nemohli hlasovat, neboť nebyla přítomna potřebná nadpoloviční většina všech věřitelů.

Ze stínové vlády vypadli Urban či Onderka, vrací se Škromach

Ze stínové vlády ČSSD vypadli například poslanci Milan Urban, Vlasta Bohdalová a Václav Zemek a brněnský primátor Roman Onderka. Vrátil se do ní Zdeněk Škromach, jenž podal "stínovou demisi" po březnovém stranickém sjezdu. Novými tvářemi stínové vlády se stali poslanec Jan Hamáček, senátor Marcel Chládek, ostravský primátor Petr Kajnar a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec. Jihomoravský hejtman a poslanec Hašek zůstává stínovým ministrem zemědělství, ministrem financí Jan Mládek, zahraničí místopředseda ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek, vnitra poslanec Jeroným Tejc, spravedlnosti senátor a místopředseda strany Jiří Dienstbier, zdravotnictví středočeský hejtman a poslanec David Rath a kultury poslanec Vítězslav Jandák. Lidská práva bude mít dál na starosti Michaela Marksová-Tominová.Se složením nové stínové vlády novináře seznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Předseda ČSSD je přesvědčen o tom, že stínová vláda bude věrohodnou a pracovitou alternativou ke koaliční vládě Petra Nečase (ODS), která, jak zdůraznil, nemá důvěru veřejnosti.

HN: Svědkyně tvrdí, že Bárta korumpoval poslance

Bývalá PR manažerka poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Alena Maršálková tvrdí, že peníze, které měl dávat exministr dopravy Vít Bárta (VV) některým poslancům VV, byly pokusem o zkorumpování odbojných politiků. Maršálková to řekla Hospodářským novinám (HN) a také protikorupční policii, která případ vyšetřuje. Maršálková podle HN rovněž naznačuje, že šéfové detektivů vyšetřování zpočátku zbrzdili. To ale minulý týden popřeli policejní prezident Petr Lessy a šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. Peníze od Bárty měli dostat Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Škárka počátkem dubna řekl, že od září pobíral měsíčně 55.000 korun za loajalitu a dostal prý také 170.000 přímo od Bárty. Kočí tvrdila, že od Bárty dostala půl milionu korun. Škárka a Kočí byli následně ze strany vyloučeni. Podle VV připravovali rozkol ve straně řízený lidmi z ODS. Maršálková byla u toho, když Kočí před zraky advokátky otevřela obálku, kterou dostala od Bárty, a našla v ní půl milionu korun. Maršálková dále říká, že tři hodiny po esemesce od Kočí se dověděla o druhé obálce od Bárty. Kočí a Škárkovi pak pomáhala vymýšlet, jak obálky zabezpečit, než je předají policii. Maršálková podle HN popisuje, proč mohl mít Bárta potřebuje Kočí a Škárku korumpovat. Škárka podle Maršálkové měl na sebe vzít aféru kolem sledování politiků v Praze 1 bezpečnostní agenturou ABL, která patří Bártově rodině, ještě předtím, než na to přijdou novináři. Kočí zase měla obálka vrátit mezi poslušné poslance.

Aktuálně.cz: Člen Věcí veřejných obvinil ministra Kalouska z přijetí úplatku

Teplický právník a člen VV Tomáš Jarolím podal trestní oznámení, které se týká ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Obviňuje ho z přijetí úplatku za povolení internetového sázení v roce 2008. Uvedl to server Aktuálně.cz, který má text oznámení k dispozici. Případem se zabývá protikorupční policie, Kalousek obvinění odmítá. "Považuji to za ryze politický akt," řekl Aktuálně.cz Kalousek. Podle serveru podání sice míří na neznámého pachatele, jednoznačně však obviňuje Kalouska. Podle Jarolíma by policie měla hledat stopu uplácení ve financování volební kampaně strany TOP 09, která prý před volbami roku 2010 byla vidět úplně stejně jako ODS, jež za kampaň zaplatila půl miliardy. TOP 09 však vykázala pouze stomilionové náklady stejně jako Věci veřejné. Kalousek se odvolal na srovnávací studie k této problematice a uvedl, že podzimní senátní kampaň navíc mohla jeho strana financovat ze státního příspěvku ve výši 87 milionů, který obdržela v polovině minulého roku.

České a slovenské kraje chtějí spolu lobbovat za peníze z Bruselu

Zástupci českých a slovenských krajů chtějí v Bruselu společně usilovat o to, aby kraje mohly využívat peníze z evropských fondů i po roce 2013. Dnes k evropským dotacím mají přístup přes regionální operační programy. Například v ČR se z těchto peněz opravují silnice a investuje do turismu. Na společném postupu se hejtmani a předsedové krajů z obou zemí dohodli v Trenčíně. Uvedl to šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). Do konce září hejtmani dokončí diskusi o cílech, v říjnu chtějí se závěry seznámit členy Evropské komise a české a slovenské europoslance, uvedl. Hašek už dřív řekl, že o evropském financování po roce 2013 musejí jednat kraje i s českou vládou. Politici na obou úrovních prý musejí najít shodu, protože plánovací období 2014 - 2020 zahrne nejméně dvě volební období.

MŽP vrátilo k přepracování dokumentaci k jezu v Děčíně

Ministerstvo životního prostředí vrátilo Ředitelství vodních cest (ŘVC) k přepracování dokumentaci dopadu vlivu výstavby labského plavebního stupně v Děčíně na životní prostředí (EIA). Podle ekologického sdružení Arnika má dokumentace vážné nedostatky v hodnocení vlivu stavby jezu na území chráněná v rámci soustavy evropsky cenných lokalit Natura 2000. Ředitelství vodních cest se jako předkladatel návrhu výstavby jezu původně zaštiťovalo tím, že stavba nebude mít na životní prostředí v okolí Labe žádný negativní vliv, uvedla Zora Kašíková ze sdružení Arnika. Závažná pochybení, která odborníci podle ní posudku vytýkají, jsou nepřehlednost a neobjektivnost uspořádání základních poznatků o lokalitě Labské údolí a nekonkrétní popsání významu a velikosti přímých i nepřímých dopadů stavby na jedno z nejcennějších území v Evropě. Důvody, které vedly ministerstvo životního prostředí k vrácení dokumentace, ŘVC podle svého mluvčího Václava Straky v současnosti zkoumá. Plavební stupeň u Děčína má umožnit téměř celoroční splavnění přeshraničního úseku Labe, jeho výstavbu podporují hlavně lodní dopravci. Proti výstavbě děčínského plavebního stupně protestují české i německé ekologické organizace a také vláda spolkové země Sasko.

Zaměstnanci ostravského dopravního podniku budou stávkovat

Zaměstnanci Dopravního podniku Ostrava (DPO) budou od 1. června stávkovat. Požadují navýšení průměrných platů o osm procent. Firma ale nabízí jen tři procenta. Přesný rozsah omezení dopravy ve městě ještě není znám. Stejně tak není určen ani konec protestu. ČTK to řekl šéf odborářů Ivo Protivínský. Magistrát tvrdí, že na odbory požadované zvýšení mezd peníze nejsou. Vedení dopravního podniku chce v případě stávky zachovat provoz alespoň na páteřních linkách. O plánované stávce informoval Moravskoslezský Deník. Podle něj chtěly odbory stávkovat v Ostravě už 31. května. Protest ale odložily kvůli mezinárodním atletickým závodům Zlatá tretra. "Nechtěli jsme městu udělat mezinárodní ostudu," řekl listu Protivínský.

V ordinaci na Praze 4 se střílelo, dva mrtví

V Doudově ulici v Praze 4 v pátek zastřelil třiašedesátiletý muž svoji devětapadesátiletou manželku, která zde pracovala jako lékařka. Poté namířil zbraň na sebe a vzal si život. Uvedla to pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Oznámení o střelbě podle ní policie přijala ve 13:10. "Na místě nalezli policisté dvě osoby bez známek života," uvedla mluvčí. Následně podle ní zjistili, že jde o manželský pár. Muž prý přišel za doktorkou do její ordinace, kde se mezi nimi strhla potyčka. Střelnou zbraň podle policie držel muž legálně.

Policie zkoumá, zda jsou v Alšově galerii padělané obrazy

Výstavou obrazů a kreseb ruské avantgardní malířky Natalie Gončarovové v Alšově jihočeské galerii (AJG) se zabývá policie. Existuje totiž podezření, že většina vystavovaných děl je padělaná. Informují o tom servery Artalk.cz a Denik.cz. Pro galerii jde o velice prestižní výstavu, slavnější autorku než Gončarovou zatím nevystavovala. Obraz ruské autorky nazvaný Španělka se loni vydražil v aukční síni Christie's za 6,4 milionu liber (zhruba 181 milionů korun), a stal se tak nejdražším obrazem, jaký kdy namalovala žena. Ruský portál ArtInvestement.ru ale upozornil, že zhruba před deseti lety se na trhu objevily falešné obrazy ruské avantgardy z počátku 20. století se znaleckými posudky od Anthonyho Partona, Denise Bazetoux a Jeana Chauvelina. Ti samí nyní potvrdili pravost exponátů Gončarové. Dočasně pověřený šéf galerie Petr Berkovský je přesvědčen, že o falza nejde.

Policie rozbila skupinu, která legalizovala kradené vozy

Pardubická policie rozbila organizovanou skupinu, která legalizovala kradené vozy. Hodnota zabavených aut dosáhla desítek milionů korun. Z 12 obviněných mužů jsou čtyři ve vazbě, informovala mluvčí krajské policie Markéta Janovská. Skupina měnila identifikační znaky vozidel stejného typu a provedení, které byly oficiálně provozovány mimo území Evropské unie. S padělanými doklady pak nechali auta přihlásit do českého registru vozidel a prodávali je. Podle policie takto zlegalizovali 55 kradených vozidlech, zabaveno jich bylo 33.

Bambiriádu v Praze první den navštívilo rekordních 15.000 lidí

Účast rekordních 15.000 návštěvníků ve čtvrtek v úvodní den Bambiriády, největší české přehlídky aktivit pro děti a mládež v jejich volném čase, zaznamenali organizátoři v parku na Vítězném náměstí v Praze 6. Letošní 13. ročník Bambiriády potrvá do neděle a uskuteční se v dalších 16 městech ve všech krajích republiky. V Praze svou činnost prezentují zástupci 40 organizací a institucí pracujících s dětmi. Kromě pionýrů a skautů například i dobrovolní hasiči, Asociace turistických oddílů mládeže, Asociace malých debrujárů, Český červený kříž či Liga lesní moudrosti. Kromě Prahy jsou dějištěm Bambiriády také České Budějovice, Frýdek-Místek, Cheb, Chomutov, Chrudim, Ivančice, Jihlava, Liberec, Milovice, Náchod, Ostrava, Plzeň, Rychnov nad Kněžnou, Třinec, Zábřeh a Zlín. V úvodní den přehlídky organizátoři z České rady dětí a mládeže předali náčelníkovi generálního štábu Vlastimilu Pickovi symbolický šek na výtěžek sbírky, při níž děti z členských organizací rady vybrali 2400 dolarů (přes 40.000 korun). Sbírka pomůže dvěma školám v Afghánistánu - střední chlapecké škola v Azře a dívčí škole v Khoshi.

Exprezident Havel je tisícím pamětníkem na webu Paměť národa

První polistopadový prezident Václav Havel se stal tisícím člověkem, který vyprávěl svůj příběh pro projekt Paměť národa. Nyní byl publikován na webových stránkách pametnaroda.cz. Česká republika je díky tomuto projektu na předním místě mezi zeměmi dokumentujícími svou totalitní minulost prostřednictvím svědectví pamětníků, řekl jeden z autorů projektu Mikuláš Kroupa. Záměrem je nejen zpřístupnit vzpomínky českých pamětníků mezinárodní veřejnosti, ale také propojit je s dalšími podobnými projekty. Partneři z mnoha zemí se podle Kroupy připojují ke společnému úsilí české neziskové organizace Post Bellum, Českého rozhlasu a Ústavu pro studium totalitních režimů. Tyto organizace se snaží od roku 2008 budovat největší internetový pamětnický archiv v Evropě, dostupný na adresách www.pametnaroda.cz a www.memoryofnation.eu.

Stovky lidí se v katedrále sv. Víta rozloučily s exministrem Janotou

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě se stovky lidí rozloučily s ekonomem a bývalým ministrem financí Eduardem Janotou, který před týdnem náhle zemřel ve věku 59 let. Obřad vedl pražský arcibiskup Dominik Duka. Mezi přítomnými byli vedle rodinných příslušníků a přátel například premiér Petr Nečas, ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Janoty si pro jeho lidské a odborné znalosti vysoce vážila řada ekonomů a politiků, včetně prezidenta Václava Klause. Za bývalého Janotova zaměstnavatele, ministerstvo financí, se s ním rozloučil ministr Kalousek. "Děkuji ti za tvou práci, kterou jsi udělal na veřejných rozpočtech," řekl. "Jestliže dnes máme méně problémů než jiné evropské země, je to i tvoje zásluha," dodal. Janota byl dlouholetým nepolitickým úředníkem ministerstva financí, kde měl na starosti přípravu státního rozpočtu. Tradovalo se o něm, že patří k několika málo lidem, kteří se detailně orientují ve státních financích; dokonce se říkalo, že bez něj žádný ministr financí rozpočet nesestaví. Jako nepolitický úředník pracoval pod ministry z různých stran včetně ODS a ČSSD.

V Česku probíhá Noc kostelů

V pátek se v církevních svatostáncích koná druhý ročník Noci kostelů. Během ní se široké veřejnosti otevřou křesťanské chrámy a modlitebny po celém Česku. Zvou k návštěvě běžně nepřístupných míst, na kulturní program i na mši. Noci se zúčastní přes 900 kostelů. Oficiální začátek akce všude po zemi oznámí zvony v 18:00, doprovázeny budou modlitbou za Noc kostelů. Například pražský arcibiskup Dominik Duka se vpodvečer chystá do vlašimského kostela na mši ke svatému biřmování, před půlnocí přijde do pražské katedrály svatého Víta, aby předal půlnoční požehnání. Mezitím chce neplánovaně zavítat i do jiných kostelů. Více informací o programu lze nalézt na www.nockostelu.cz. Program noci je zdarma a zahrnuje nejrozličnější aktivity. Je to třeba výstup se svícemi na staroboleslavskou Svatou Horu, komentovaná prohlídka děl Karla Škréty v Týnském chrámu, tanec světla u nejsvětějšího Salvátora či přednáška o moru v kapli svatého Rocha. Na Moravě bude zcela mimořádně v noci otevřena hrobka u kostela na Vranově u Brna. Jedná se o světový unikát, kdy členové panujícího rodu cizího státu byli pohřbíváni mimo výsostné území své země, v tomto případě Lichtenštejnska. Myšlenka pozvat kohokoli v nezvyklou hodinu do kostela vznikla v Rakousku v roce 2005.

Český film získal ocenění na festivalu v Brazílii

Druhou cenu získal na mezinárodním filmovém festivalu v brazilském Florianopolis film Útěk na Mauricius, debut české autorské dvojice Libora Špačka a Petry Doležalové. Dokumentární cestopis byl vybrán z téměř pěti stovek filmů z 50 zemí světa, sdělili v Praze ČTK autoři. Útěk na Mauricius je prvním ze série snímků projektu, který zprostředkuje filmové a fotografické pohledy na nejkrásnější místa planety. Dvojice cestovatelů Doležalová a Špaček ve snímku dokumentuje pestrost podmořského světa, na jehož pozadí se odvíjí hraný příběh, v němž oba vystupují. Velká část záběrů je pořízena při nočních ponorech a odhaluje zákulisí filmování a fotografování. Doprovodnou hudbu složil český hudební skladatel Michal Pavlíček. Film a fotografie z ostrova Mauricius lze zhlédnout na společné výstavě autorů nazvané Útěky do světa ticha v Galerii Kinský právě zrekonstruovaného Nového zámku Kostelec nad Orlicí.

Pražský hrad ovládnou gastronomické festivaly

V Královské zahradě Pražského hradu začíná gastronomická přehlídka Prague Food Festival, která potrvá do 29. května. Návštěvníci budou vybírat z delikates exotických i evropských kuchyní, které představí šéfkuchaři zhruba ze čtyř desítek restaurací. Produkci tuzemských vinařů pak nabídne Festival mladých vín, který se ve stejném období koná v malebném prostředí Svatováclavské vinice a Villy Richter. Součástí programu bude kuchařská i barmanská show, sommeliérský kurz i škola čepování.

Ze sportu

Roman Kreuziger se před víkendovým finále posunul na Giru d'Italia z devátého na sedmé místo celkové klasifikace. Do cíle 209 kilometrů dlouhé trasy z Bergama do Macugnagy ve výšce 1360 metrů nad mořem přijel jako osmý se ztrátou 21 sekund na týmového kolegu z Astany Paola Tiralonga. V sobotu je na programu předposlední etapa o délce 242 kilometrů z Verbanie do Sestriere, 94. ročník vyvrcholí nedělní časovkou na 26 km v Miláně.

Svůj poslední prvoligový zápas odehraje v sobotu sedmatřicetiletý brněnský fotbalista Richard Dostálek, kterému ve čtvrtek disciplinární komise prominula zbytek trestu za vyloučení v utkání se Slováckem, takže může proti Jablonci nastoupit. Dostálkova bohatá ligová kariéra začala a také skončí v Brně na kulatém čísle 350 odehraných zápasů, během nichž vstřelil 66 gólů.

České basketbalistky zahájily herní přípravu na červnové mistrovství Evropy porážkou. V Karlových Varech, kde při loňském mistrovství světa vyhrály stříbro, podlehly na úvod mezinárodního turnaje Polsku 48:51 po poločase 28:30. Druhým soupeřem českého celku bude v sobotu Lotyšsko, v neděli se svěřenkyně Lubora Blažka utkají s Ruskem.

Házenkářky Brittermu Veselí nad Moravou zvažují nabídku startovat v Lize mistryň, která bude mít od příštího ročníku nový model. České šampionky by byly zařazeny mezi osm týmů do prvního předkola. Čas na rozhodnutí je do 9. června, o den později musí Český svaz házené zaslat evropské federaci přihlášku.

Šesté místo vybojoval český jezdec Josef Král v závodu formulového seriálu GP2 v Monte Carlu a ziskem tří bodů dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně. Na městském okruhu v monackém knížectví vyhrál Ital Davide Valsecchi, za kterým Král zaostal o více než 14 sekund.

Trojice českých veslařů postoupila na Světovém poháru v Mnichově z úvodních rozjížděk přímo do sobotních semifinálových jízd. První "ostrý" start v sezoně zvládl suverénně úřadující světový šampion na skifu Ondřej Synek, který svou rozjížďku vyhrál.

Přibližně v polovině června by mělo být definitivně jasno, zda se Miloš Říha stane či nestane koučem ruské hokejové reprezentace. V tomto časovém horizontu by chtěl ruský svaz podle výkonného ředitele Valerije Fesjuka nalézt nástupce odvolaného Vjačeslava Bykova, s nímž skončil ve funkci i asistent Igor Zacharkin.

Počasí

V sobotu bude v Čechách většinou oblačno, místy přeháňky, na Moravě a ve Slezsku zataženo, občas déšť. Teploty 16 až 20st.