Zprávy

0:00
/
0:00

Příznivci VV v noci ukončí volbu nového předsedy strany

Až do 22:00 mohou oprávnění registrovaní příznivci Věcí veřejných volit nového předsedu nejmenší vládní strany. Funkci obhajuje dosavadní šéf strany Radek John, který uspěl v první internetové přímé volbě před dvěma lety. Jeho konkurentkami jsou předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake a olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová. Výsledek volby mimo jiné ovlivní obsazení některých ministerských postů ve vládě. Po Johnově odchodu z vnitra mají VV údajně zájem o resort spravedlnosti. Výsledky hlasování, které začalo ve čtvrtek večer, strana oficiálně oznámí zhruba půl hodiny po uzavření elektronické volby na tiskové konferenci za přítomnosti všech tří kandidátů. Elektronická volba předsedy VV je podle vedení strany dobře zabezpečená. Na její konání dohlížejí dva notáři. Hlasování je ale podle některých názorů neprůhledné. Může vzbuzovat pochybnosti, řekla ČTK už dříve politoložka Vladimíra Dvořáková.

Schwarzenberg je pro brzké přijetí Chorvatska do EU

Podle šéfa české diplomacie je na čase, aby Chorvatsko bylo přijato do Evropské unie. ČR chce, aby unie co nejdříve stanovila předběžné datum vstupu. Mezi diplomaty se v tomto směru nyní hovoří o půlce roku 2013. Přístupové rozhovory Chorvatska s EU by mohly skončit ještě za maďarského předsednictví, tedy do června, nebo možná v první části polského předsednictví, které připadá na druhou půlku tohoto roku. "Každý by měl být přijat podle své zásluhy, podle toho, jak se mu daří, a teď je opravdu na čase, aby Chorvatsko bylo přijato," řekl český ministr při příjezdu na jednání s kolegy z dalších zemí EU. Chorvatsko nyní finišuje v přístupových jednáních. Ty tvoří 35 kapitol, jež představují jednotlivé oblasti, v nichž se právo dané země musí přizpůsobit unijním pravidlům. Záhřeb jich už uzavřel 30 a podle Česka udělal výrazný pokrok i v dalších. Podle Karla Schwarzenberga už není na místě dál odkládat stanovení předběžného data přistoupení Chorvatska.

Irák by mohl od české armády brzy nakoupit bitevníky L-159

Irák a Česká republika by mohly "v krátké době" dokončit nákup českých letadel L-159 pro irácké ozbrojené síly. Po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem to v Bagdádu řekl předseda irácké vlády Núrí Málíkí. Připomněl, že v Nečasově delegaci je i ministr obrany Alexandr Vondra, a tak je možné v konkrétních jednáních o dodávce okamžitě pokračovat. Podle neoficiálních informací ČR s iráckou stranou vyjednává o dodávce 24 podzvukových bitevníků L-159. Určité dohody už byly v této věci uzavřeny v loňském roce, k definitivnímu podpisu kontraktu ale dosud nedošlo. Česká strana vyjednává v Bagdádu i o průmyslové spolupráci. Jednou z možností jsou dodávky traktorů Zetor, které mají v Iráku tradičně dobrou pověst. Už loni Zetor do Iráku dodal sto svých traktorů, místní trh by podle odhadů potřeboval až desetitisíce podobných strojů.

ČR kvůli erozi zemědělské půdy hrozí od EU pokuta 180 milionů

Evropská komise navrhla Česku kvůli erozi zemědělské půdy pokutu 180 milionů korun. Ministerstvo zemědělství nyní rozhodnutí EK studuje a nevyloučilo odvolání. Sdělila to mluvčí MZe Tereza Dvořáčková, podle které mohla být sankce až ve výši 1 miliardy. Díky aktivitě ministerstva je na spodní hranici možného rozpětí. Ministr Ivan Fuksa upozornil, že po jeho nástupu do funkce byly podmínky hospodaření na zemědělské půdě výrazně zpřísněny, čímž MZe předešlo vyšší pokutě ze strany EU. Erozí je nyní v Česku ohrožena téměř polovina orné půdy. Smývání ornice a tím i zhoršování kvality půdního fondu a vod má zamezit Fuksou iniciované vládní nařízení, které od 1. července rozšíří platnost takzvaných standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu (známých pod názvem GAEC) i na mírně erozně ohrožené půdy.

Dopravci kvůli rozšiřování mýta zvažují blokády silnic

Silniční dopravci uvažují o zablokování silnic, pokud bude ministerstvo dopravy pokračovat v údajně nekoncepční přípravě rozšíření mýta. Dopravci považují plánované rozšíření mýtného systému na silnice nižších tříd za neefektivní a požadují vypracování seriózní studie, která by ekonomičnost projektu doložila. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci prezident sdružení Česmad Bohemia Vladimír Starosta. Ministerstvo dopravy chce s dopravci jednat, úvahy o protestu jej překvapily. Česmad má 3. června valnou hromadu, kdy by měl upřesnit formu a podmínky protestu. Spouštěcím mechanismem by podle tajemníka Česmadu Martina Špryňara bylo vypsání výběrového řízení bez předchozího projednání s dopravci. "Voláme po tom, aby stát předložil seriózní studie proveditelnosti, efektivnosti a nákladovosti systému, aby to mohla posoudit odborná veřejnost. To se nyní neděje," řekl Vladimír Starosta. Podle něj utrpí při rozšíření mýta na silnice II. a III. třídy zejména místní živnostníci. Loni se na mýtném v Česku vybralo rekordních více než 6,5 miliardy korun, letošní výběry budou podle průběžných údajů zřejmě vyšší.

Václavu Klausovi se nelíbí rostoucí počet vysokoškolských profesorů

Prezident Václav Klaus přijal dnes v Lánech po pěti letech rektory vysokých škol. Pozvání přijalo 25 rektorů s partnery, omluvil se jen rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. Pozvání na oběd přijal i ministr Josef Dobeš (VV), s nímž univerzity nyní vedou spory o reformu vysokých škol. Václav Klaus si při uvítání rektorů posteskl nad rostoucím počtem profesorů a soudců. Ministr školství i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se mu prý dušovali, že jejich počty budou klesat. Podle návrhů, které prezident minulý týden dostal, ale číslo neklesá, řekl. "Je to největší počet v historii v obou případech," komentoval Václav Klaus návrhy na profesury a soudce. Václav Klaus už dříve řekl, že kvalita by měla v těchto případech převažovat nad kvantitou. Podle rektora brněnské Masarykovy univerzity a předsedy České konference rektorů Petra Fialy je třeba debatovat i o rostoucím počtu studentů. Právě na Fialův návrh se dnešní setkání konalo.

Maturity z češtiny zatím neudělala necelá 4 procenta žáků

U ústních maturit z češtiny zatím propadlo 3,8 procenta studentů, z cizích jazyků pak zkoušku dospělosti neudělalo 5,4 procenta maturantů. Uvedl to náměstek ministra školství Ladislav Němec s tím, že ústní zkoušení spolu s klasickými školními maturitami tento týden končí. Od příštího pondělí pak startují jednotné testy a písemky. Kvůli jednotnému zkoušení jsou letos kantoři přísnější, k maturitám nepřipustili skoro 11 procent studentů. Podle Němce zatím nebyly zaznamenány žádné technické chyby. Šéf CERMAT Pavel Zelený odmítl informaci, podle níž unikla zkušební zadání,jak o tom informoval deník Právo. Podle něj se na internetu už objevila zadání na ústní zkoušku z angličtiny. Podle Zeleného má ale každá maturitní komise jiné pracovní listy, komisí je přitom přes 4500. Až 96 procent maturantů si zvolilo lehčí verzi zkoušek, vysoké školy se totiž k uznávání maturitních výsledků při přijímacích zkouškách staví vlažně. O státních maturitách se s rektory vysokých škol a ministrem školství Josefem Dobešem (VV) bavil na společném setkání na zámku v Lánech také Václav Klaus. Prezident projekt dlouhodobě kritizuje.

Aktuálně.cz: Poslanec Svoboda opsal pasáže své diplomové práce

Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda údajně ve své diplomové práci doslovně zkopíroval dlouhé pasáže textů jiných autorů, aniž by udal zdroj těchto citací. Napsal to server Aktuálně.cz. Dlouholetý pražský poslanec ČSSD Svoboda používá titul inženýr. Podle servru ho získal právě na základě diplomové práce, která bez přiznání kopíruje cizí texty. Jde prý o odborné stati ekonomických expertů nebo o vládní materiály, které byly připraveny pro jednání kabinetu a úředníků. Svobodova práce z roku 2006 je běžně dostupná v knihovně pražské Vysoké školy finanční a správní, kde Svoboda titul získal. Svoboda v reakci na zjištění Aktuálně.cz řekl, že práci psal sám. Nevyloučil ale, že může obsahovat části převzaté od jiných autorů.

Nejdůvěryhodnějším straníkem je Schwarzenberg

Nejdůvěryhodnějším stranickým představitelem zůstává předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, věří mu 47 procent dotázaných. Předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi vyjádřily důvěru více než dvě pětiny lidí, třetím nejdůvěryhodnějším politikem je místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Naopak od března výrazně klesla důvěra v předsedu strany Věci veřejné (VV) Radka Johna, jehož podíl důvěryhodnosti spadl ze 30 na 20 procent. Vyplývá to z výsledků květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Mezi další osobnosti, u nichž silně převažuje nedůvěra a převaha negativního hodnocení je vyšší než 40 procentních bodů, patří ministr financí Miroslav Kalousek, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a jeho stranický kolega Petr Tluchoř.

Jana Hercegová odmítla, že by nařizovala neprověřit kauzu Drobil

Pražská městská státní zástupkyně Jana Hercegová se dnes důrazně ohradila proti tvrzení týdeníku Respekt, podle kterého nabádala svoji podřízenou obvodní žalobkyni pro Prahu 1 Šárku Pokornou k tomu, aby neprověřovala podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí (SFŽP). Pouze prý doporučila, aby státní zastupitelství případ posuzovalo "ve všech souvislostech". Kauza zatím ukončena nebyla, prověřování nadále pokračuje. Jana Hercegová poslala podle Respektu Šárce Pokorné dokument, ve kterém uvádí, že je nutné zabývat se celou nahrávkou rozhovoru odvolaného ředitele fondu Libora Michálka s bývalým ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem (ODS), nevytrhávat z kontextu jednotlivé věty a výrazy. "Například Drobil nevybízel Michálka ke zničení důkazů k činnosti SFŽP, ale sděloval mu to v souvislosti, že pokud má něco, co dokazuje trestněprávní odpovědnost, tak s tím má zajít na nejbližší policii a teprve poté dával alternativu 'anebo to zničte'," píše městská státní zástupkyně. Jana Hercegová podle svých slov dokumentem pouze upozorňovala obvodní žalobkyni na to, že policie při zahájení trestního řízení popsala skutek tak, že zcela neodpovídá všem souvislostem, za jakých se rozhovor uskutečnil. Odkázala také na příslušnou judikaturu Ústavního soudu.

Škrlová z kauzy Kuřim zůstane ve vězení i po polovině trestu

Šestatřicetiletá Barbora Škrlová, která figurovala v kauze Kuřim jako třináctiletá Anička nebo jako týraný chlapec Adam, zůstane zatím ve vězení ve Světlé nad Sázavou i poté, co si odpyká polovinu trestu. Okresní soud v Havlíčkově Brodě zamítl její žádost o podmíněné propuštění. Škrlovou poslal brněnský soud za mříže na pět let za podíl na týrání dětí. Za propuštění Škrlové se zaručilo občanské sdružení Český ombudsman a spolek Šalamoun, soudkyni Janu Panskou ale jejich argumenty nepřesvědčily. Škrlová ale podle České televize tvrdila opak, pro svou nápravu prý udělala maximum a podmínky pro propuštění splňuje. Proti rozhodnutí soudu si podala stížnost, kterou by se měl během čtrnácti dnů zabývat Krajský soud v Hradci Králové. O předčasné propuštění může případně znovu požádat až za rok.

Počet připojištěných na penzi stoupl o 22.000 na 4,55 milionu

Počet účastníků penzijního připojištění v Česku v letošním prvním čtvrtletí stoupl na 4,55 milionu, což byl proti konci roku 2010 nárůst o 22.000. Tempo růstu penzijního pojištění je tak mírnější než v předchozích letech. V letošním roce bylo do konce března uzavřeno 121.000 nových penzijních připojištění. Vyplývá to z údajů ministerstva financí, které má ČTK k dispozici. "Podle údajů poskytnutých penzijními fondy ministerstvu financí si penzijní připojištění stále udržuje růstový trend; tempo jeho růstu se však proti předchozím letům zpomaluje. Počet nově uzavřených smluv o penzijním připojištění je o 2000 smluv nižší než ve stejném období roku 2010," uvedlo ministerstvo financí. S rostoucím počtem penzijních připojištění roste také objem státních příspěvků, které jsou poskytovány ze státního rozpočtu ve prospěch účastníků. Objem vyplacených státních příspěvků za letošní první čtvrtletí činil 1,39 miliardy Kč, což je o 30 milionů Kč více než za stejné období loni.

Aktuálně.cz: Češi loni zneužili sociální dávky za 144 milionů

Pracovní úřady zjistily, že lidé v Česku loni zneužili dávky státní sociální podpory ve výši téměř 144 milionů korun. Proti předchozímu roku je to o zhruba 10,5 milionu korun více. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz, kterému uvedené údaje poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni bylo vyplaceno na sociálních dávkách 40,8 miliardy korun. Neoprávněně čerpané dávky musí lidé vrátit státu. Podle webu jejich objem v posledních pěti letech ale stále roste, přičemž v roce 2006 to bylo 73,4 milionu korun. Počet případů, kdy lidé museli neoprávněně čerpané dávky vrátit, se loni zvýšil na 29.400, meziročně je to o přibližně tisícovku více. Nejčastěji byl zneužíván rodičovský příspěvek, který neoprávněně čerpalo 29 procent příjemců. Ve 23 procentech případů pak úřady zjistily zneužití u příspěvku na bydlení, uvedlo Aktuálně.cz. "V rámci předběžných a průběžných finančních kontrol bylo loni zkontrolováno 100 procent podaných žádostí," uvedl náměstek ministra pro trh práce Karel Machotka. Vedle toho pak úřady provedly 3686 takzvaných vnějších kontrol příjemců dávek, což je stejně jako v roce 2009.

V Dobroníně začal průzkum lokality, kde by mohly být další oběti

V lokalitě U Viaduktu v Dobroníně na Jihlavsku začal archeologický průzkum dalšího místa, kde by mohly být německé oběti českého poválečného násilí z května 1945. Na ploše o rozloze kolem 40 čtverečních metrů by měl trvat dva až tři dny. Pokud se podaří najít kosterní pozůstatky očekávaných dvou obětí, budou převezeny do Antropologického ústavu do Brna na znalecká zkoumání, případné genetické analýzy opět provede Kriminalistický ústav v Praze. Sdělil to vyšetřovatel případu Michal Laška. Postup bude podle Lašky stejný jako při nálezu pozůstatků v jiné dobronínské lokalitě Budínka, kde byly kosterní pozůstatky Němců údajně zavražděných Čechy na konci války z masového hrobu vyzvednuty loni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Zemřelí se podle odhadu odborníků dožili věku od 30 do 60 let. Příčina jejich smrti je nejasná. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.

Stát bude likvidovat i 61 kg marihuany zabavené na severu Čech

Halucinogenní houby lysohlávky, šest kilogramů heroinu a 61,5 kilogramu marihuany - i to napočítal stát ve svých severočeských zásobách zabavených drog. Drogy byly zabavené v posledních letech především v Ústeckém a zčásti i Libereckém kraji a teď by je mělo postupně zlikvidovat ministerstvo vnitra. Kromě marihuany se bude likvidovat i 1049 předmětů sloužících k výrobě drog, informovala dnes ČTK mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová. Drogy se v policejních skladech shromažďují při protidrogových akcích, po nichž nařídil soud propadnutí majetku pachatelů. Tímto způsobem policie zabavila kromě nejběžnějších drog i 20 gramů metamfetaminu, čtvrt kilogramu lysohlávek nebo téměř kilogram směsí kofeinu s paracetamolem a efedrinem. V poslední době jsou ale nejčastějšími terči pěstírny marihuany, a tak se vedle 61,5 kilogramu drogy dostalo do skladů velké množství příslušenství, tedy například umělé osvětlení a různá elektrotechnika.

Jediná terapeutická komunita Plzeňského kraje se díky EU rozšíří

V Litohlavech na Rokycansku začala kompletní rekonstrukce Terapeutické komunity Vršíček, kde se dobrovolně léčí hlavně mladí muži závislí na drogách, alkoholu a hracích automatech. Od května 2012 se kapacita jediné podobné komunity v Plzeňském kraji zvýší z 12 na 20 lůžek a léčit se tam budou také ženy. Úpravy bývalé hájenky přijdou na téměř 22 milionů korun, řekla koordinátorka projektu Ivona Pavelková ze Střediska křesťanské pomoci Plzeň (SKP), které komunitu provozuje. Pobyt v komunitě trvá od devíti do 12 měsíců. Po skončení léčby mohou klienti přejít do Střediska následné péče - Chráněné bydlení, které provozuje plzeňská organizace Point 14. Klienty Vršíčku jsou zhruba ze 30 procent muži závislí na heroinu, stejné procento zastupují závislí na pervitinu a dalších 30 procent muži s kombinovanými závislostmi, deset procent činí alkoholici či gambleři. Někteří z nich mají také různé psychózy, deprese či trpí schizofrenií.

Vývoz ojetin z Česka stoupnul o třetinu

Vývoz ojetých osobních a lehkých užitkových aut z ČR oproti loňsku stoupl o více než třetinu na 7332 vozů. Nejvíc se vyváží značky VW, Ford a Škoda. Za nimi následují Audi a Mercedes. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů. Počet aut vyřazených z centrálního registru kvůli likvidaci na vrakovišti naopak do dubna meziročně poklesl o 13 procent na 50.192 vozů. Nejčastěji končí na vrakovištích škodovky, kterých lidé letos vyřadili 21.659, fordy s 5020 vyřazenými vozy, a dále východní značky Trabant, Wartburg, Polonez, VAZ, Zastava nebo Žuk. Ze silnic například zmizelo 185 wartburgů, 307 trabantů a 799 "žigulíků" VAZ.

Cenu Olgy Havlové dostala Věra Strnadová

Cenu Olgy Havlové převzala v pondělí v Praze Věra Strnadová za svou činnost ve prospěch sluchově postižených. Zasadila se mimo jiné o to, aby české filmy na DVD měly české titulky a mohli se na ně dívat i lidé s postižením sluchu. Ocenění udělil Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové (VDV). Výbor v roce 1990 založila první manželka bývalého prezidenta Václava Havla Olga. Organizace pomáhá handicapovaným a jinak znevýhodněným, aby se mohli co nejlépe začlenit do běžného života. Přispět k tomu má i Cena Olgy Havlové. Od roku 1995 ji dostávají lidé s postižením, kteří se věnují práci pro ostatní. Věra Strnadová je sama neslyšící. Dlouhodobě se snaží o zlepšení života sluchově postižených. Usiluje o odstraňování bariér v komunikaci, dopravě, zdravotnictví i médiích. V současnosti je viceprezidentkou Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel, kde vede komisi pro skryté titulky a legislativní komisi.

Tradiční romskou svatbou začal v Praze romský festival Khamoro

Pražská galerie Mánes v neděli ožila ryčnou hudbou, tancem a pestrými šaty, ukázkou tradiční romské svatby tu začal světový romský festival Khamoro. Romové předvedli také staré svatební rituály, v roli ženicha se představil bývalý finalista ČeskoSlovenské SuperStar Jan Bendig. "Samotné svatbě - bijav předchází mangavipen - zásnuby, obřad, při němž se uzavírá partnerský svazek," připomněli organizátoři ze sdružení Slovo 21. Celý obřad se konal v romštině, nevěsta vtančila na podium v bílých šatech s rudou spodničkou a závojem pošitým růžemi. Za zvuků romské kapely pak ženich s nevěstou a v doprovodu rozevlátých svatebčanů vtančili na terasu Mánesa, kde pokračoval obřad a následná hostina. Přehlídka romské kultury potrvá do 28. května, návštěvníci se mohou těšit na koncerty tradiční i moderní romské hudby, výstavy a přednášky. Khamoro neboli Slunce se v metropoli koná 13. rokem.

Ve Zlíně odstartoval divadelní festival Setkání/Stretnutie

Ve Zlíně dnes začal mezinárodní divadelní festival Setkání/Stretnutie - přehlídka toho nejlepšího, co v uplynulém roce nabídla česká a slovenská divadla. V hlavním programu uvede 13 představení; potrvá do 27. května. Oproti předchozím ročníkům bude letošní festival kvůli nedostatku peněz skromnější. Divadelní festival Setkání/Stretnutie má ve městě dlouholetou tradici. Letos se koná její 16. ročník. Pořádá ji zlínské městské divadlo. Letos se ale jeho vedení muselo potýkat s nedostatkem peněz, přemýšlelo i o zrušení festivalu. Nakonec se ale rozhodlo pro kompromis - festival uspořádalo, na programu je ale méně inscenací než loni, přehlídka je o den kratší. Od úterý do pátku je také připraven pestrý zábavný program venku, zejména na nádvoří zlínského divadla. Návštěvníci se mohou těšit na řadu divadelních představení, koncertů a zábavných vystoupení. Bude možné zhlédnout i dvě představení zlínského divadla: Komunismus a Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách. Závěrečný festivalový večer pak bude patřit cimbálové muzice Bystřica, která cimbálem rozezní prostor Dílny 9472. Podrobný program festivalu je možné nalézt na webových stránkách divadla.

V centru Trutnova budou k vidění sochy Jaroslava Róny

V centru Trutnova budou od června opět k vidění sochy pod širým nebem. Galerie města Trutnova připravila výstavu dvou soch Jaroslava Róny. Venkovní výstava se uskuteční podruhé, vloni bylo v centru Trutnova vystaveno 11 mužských bronzových figur v životní velikosti od sochaře Michala Gabriela, informovala ČTK ředitelka trutnovské galerie Lucie Pangrácová. Výstavu galerie zahájí 2. června, socha nazvaná Malý Marťan bude stát u Nádražního mostu. Před společenským centrem Uffo bude umístěna socha Sedící čert, která se v Trutnově poprvé představí veřejnosti. "Galerie města Trutnova chce pokračovat v tradici instalace uměleckých děl do veřejného prostoru, která má za cíl aktivovat u širší veřejnosti zájem o výtvarné umění," uvedla ředitelka. Rónovo dílo představí zájemcům také jeho výstava v městské galerii připravovaná na říjen. Trutnovská galerie také na 4. června chystá druhý ročník galerijní noci, expozice bude přístupná od 16:00 do 23:00.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych vypadl už v prvním kole grandslamového Roland Garros, kde loni došel až do semifinále. V úporné bitvě překvapivě prohrál s domácím Stéphanem Robertem, byť vedl 2:0 na sety a měl mečbol. Po bezmála třech a půl hodinách světová šestka podlehla 140. hráči žebříčku ATP 6:3, 6:3, 2:6, 2:6 a 7:9.

Česká ženská jednička Petra Kvitová nastoupila na stejný kurt po Berdychovi a do turnaje vstoupila suverénně. Maďarku Gretu Arnovou porazila 6:2, 6:1. Vítězka tří letošních turnajů WTA se ve druhém kole utká s Číňankou Čeng Ťie, přemožitelkou Sandry Záhlavové.

Vedení hokejového klubu SKA Petrohrad oficiálně potvrdilo, že se do svého kádru snaží získat hvězdného českého útočníka Jaromíra Jágra. Podle informací ruských médií by mohl devětatřicetiletý hráč podepsat smlouvu již v tomto týdnu. Že dosavadní opora konkurenčního Omsku do Petrohradu přijde, v to věří i nový kouč ambiciózního klubu Miloš Říha. "Jágr je jeden z kandidátů na posílení týmu. A šance jsou tam vždy. Zvláště teď, když nemá nikde podepsanou smlouvu," uvedl nový generální manažer Petrohradu Alexej Kasatonov pro agenturu RIA Novosti.

U fotbalistů Českých Budějovic po sezoně skončí trenér Jaroslav Šilhavý. Vedení jedenáctého týmu prvoligové tabulky se rozhodlo, že s ním neprodlouží smlouvu, která vyprší 30. června. Sobotní duel 30. kola v Liberci tak bude pro osmačtyřicetiletého kouče posledním na lavičce Dynama. "Dostali jsme se do stavu, kdy je potřeba kádr A-týmu trochu okysličit a udělat nějakou změnu. Výsledky v letošním ročníku sice znamenají záchranu v lize, ale herní projev nebyl především na hřištích soupeřů ideální a na tom chceme zapracovat," uvedl v tiskové zprávě generální manažer klubu Jiří Kotrba. Jihočeši venku v této sezoně jako jediný tým v lize zatím ani jednou nevyhráli.

Počasí v Česku:

V noci bude skoro jasno, s teplotami mezi 10ti a 6ti stupni. V úterý bude slunečno, odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Teploty 24 až 28 stupňů.