Zprávy

0:00
/
0:00

VV: Do personálií ve vládě nesmí Johnovi nikdo mluvit

Poslanci Věcí veřejných podpořili stranického předsedu a vicepremiéra pro boj s korupcí Radka Johna ve věci personálního obsazení jeho úřadu. Nechtějí, aby do něj zasahoval premiér Petr Nečas (ODS). Klub také chce, aby premiér svolal koaliční jednání ve formátu K9. Uvedla to předsedkyně frakce Karolína Peake. John si chce přivést do úřadu z ministerstva vnitra Michala Moroze. Nečas ale už dříve uvedl, že Moroz se Johnovým náměstkem na úřadu vlády nikdy nestane. John přitom hrozí, že odejde z vlády, pokud si svůj tým nebude moci sám zvolit. Klub podle Peake diskutoval i o rekonstrukci vlády, kterou VV požadují. Nečas ji sice už dříve avizoval, ale o víkendu už o záležitosti mluvil velmi opatrně. Poslanci VV k obměnám kabinetu žádné usnesení nepřijali.

VV považují za alarmující, že vnitro vyšetřuje finance politiků

Věci veřejné považují za alarmující, že finanční analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí je využíván k prošetřování politiků. Po jednání poslaneckého klubu nejmenší parlamentní strany to řekla jeho předsedkyně Karolína Peake. Podezření na možné spáchání kriminálních činů by podle ní měla řešit policie nebo státní zastupitelství. FAÚ začal prověřovat transakce poslance a sponzora VV Michala Babáka, který straně v letech 2009 a 2010 věnoval téměř šest milionů korun. Podle serveru Aktuálně.cz se FAÚ do vyšetřování Babákových transakcí pustil na základě upozornění banky, která zachytila neobvyklé operace na poslancově účtu. Část ze sponzorských peněz byla podle serveru na Babákovo konto vložena v hotovosti a banka má o skutečném původu peněz pochybnosti. Na Babákův účet bylo na přepážce banky v rozmezí necelého tři čtvrtě roku ve třech vkladech přidáno hotově celkem 1,2 milionu korun. Ty samé peníze pak obratem putovaly na účet VV, ale už bezhotovostně, převodem z účtu na účet, píše server.

Sněmovna podpořila zpřísnění trestů za braní úplatků

Až deset let vězení místo současných osmi bude zřejmě hrozit za přijímání úplatků nebo za pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Počítá s tím novela trestního zákoníku, kterou předložila vláda v souvislosti se svou protikorupční strategií. Novelu v prvním čtení podpořila sněmovna, proti dalšímu schvalování nebyl nikdo. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jsou v novele zvyšovány sankce u trestných činů korupčního charakteru, kdy pachatelem je úřední osoba. Horní hranice základní trestní sazby za zneužití pravomoci úřední osoby se zvyšuje ze tří na pět let vězení. Maximální sazba v případě škody či prospěchu velkého rozsahu zůstává na 12 letech vězení. Novela má také umožnit využívání agentů z řad policistů při odhalování úplatkářství a zaručit jim beztrestnost. Soudy by pak mohly vydat příkaz k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, což v případě korupčního jednání bude zvlášť důležité pro odhalování této trestné činnosti.

Češi zřejmě budou mít v rejstříku trestů výroky soudů zemí EU

Češi odsouzení ve státech Evropské unie by nově měli dostávat zápis do rejstříku trestů v České republice. Počítá s tím novela zákona o rejstříku trestů, kterou poslanci vyslali do druhého čtení. Norma také zvyšuje poplatek za výpis z rejstříku ze současných 50 na 100 korun. Novela vychází z evropské směrnice. Sjednocuje nakládání s informacemi zaznamenanými v rejstříku trestů. Pokud bude schválena, budou mít Češi v rejstříku uvedeny informace o tom, zda byli odsouzeni v jiném členském státě EU. V případě, že by šlo o trestní řízení, budou úřady na toto odsouzení pohlížet, jako by šlo o verdikt českého soudu. Výjimkou budou pouze prohřešky, které nejsou v ČR trestným činem.

Aktuálně: Brusel nechce Česku proplácet předražené dopravní stavby

Ministerstvo dopravy stáhlo z Bruselu žádosti o proplacení vodních a silničních staveb v celkové výši 110 miliard korun. Napsal to dnes server Aktuálně.cz s tím, že důvodem je varování Evropské unie, že neproplatí všechny žádosti na dopravní projekty, které jsou buď předražené nebo neregulérně zadané. EU zejména vadí sporná zakázka na stavbu zdvihacího železničního mostu v Kolíně. Stažení žádostí je podle tiskového mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského preventivním opatřením. "Je třeba prověřit, zda se nedostatky zjištěné na několika málo projektech, netýkají i dalších projektů," řekl mluvčí Ptačinský, přičemž předpokládá, že ministerská kontrola, které budou žádosti podrobeny, žádné chyby nenajde. V opačném případě stavby proplatí státní rozpočet. "Náklady ale budou minimální, z evropských prostředků nebude financována pouze ta část výdajů, která byla dotčena konkrétním pochybením," dodal mluvčí. Nezná však termín, kdy Česko opět začne žádat o proplácení dopravních staveb. Vedle Operačního programu Doprava je přitom stejně zpochybněno dalších pět evropských programů v hodnotě 330 miliard Kč, píše server.

ČSÚ: Meziroční inflace v dubnu zpomalila růst

Meziroční míra inflace v dubnu zpomalila růst na 1,6 procenta po růstu o 1,7 procenta v březnu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,3 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle alkoholické nápoje a tabák. "Zatímco ve světě inflace roste, česká ekonomika je výjimkou," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. V dalších měsících ovšem inflace podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky pravděpodobně poroste. "V červnu a červenci by se měly zvyšovat ceny plynu, což je důsledek předešlého vývoje cen komodit na světových trzích. V létě pravděpodobně míra inflace dosáhne dvouprocentní úrovně, a poté poroste dál," uvedl analytik Michal Brožka.

Soud eviduje přes dva tisíce věřitelů Sazky, pohledávky jsou za 41 miliard

Městský soud v Praze v úterý uzavřel počet věřitelů Sazky i celkovou sumu pohledávek a eviduje 2075 věřitelů s pohledávkami za necelých 41,1 miliardy Kč. Nyní jsou přihlášky pohledávek předávány insolvenčnímu správci, aby posoudil jejich oprávněnost. Sdělila to mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Sazka se s největší pravděpodobností odvolá proti dočasnému pozastavení loterijní licence. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí Sazky Jan Tuna. Ministerstvo financí v pondělí pozastavilo Sazce licenci na provozování číselných loterií kvůli tomu, že Sazka nevyplatila včas výhru ve Sportce za více než 103 milionů korun. Výhru však prý společnost podle Tuny postupně splácí. Dočasné zastavení provozování vydalo MF na dobu 30 kalendářních dnů. To znamená, že Sazka je povinna po nabytí právní moci rozhodnutí zastavit příjímání sázek na číselné loterie.

Sazka se připojila k návrhu odvolat insolvečního správce

Společnost Sazka, která je od konce března v úpadku, se připojila k návrhu společnosti E-Invest na zproštění insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky funkce. Zároveň podala odvolání k vrchnímu soudu kvůli tomu, že nesmí nakládat s majetkem bez souhlasu insolvenčního správce. V odvolání zpochybnila objektivitu soudce Městského soudu v Praze. Návrh E-Investu poukazuje například na údajné vazby Cupky se společností KKCG podnikatele Karla Komárka. E-Invest dále upozorňuje na Cupkovo údajné propojení s PPF a KKCG přes společnost Prima Lida a Chanty-Mansijskou banku. Poukázal i na to, že na Cupkův majetek byla nařízena exekuce. Cupka k tomu již dříve uvedl, že události zmíněné E-Investem nemají žádný vliv na jeho schopnost přezkoumat pohledávky Sazky a vykonávat funkci.

Středočeský kraj vypoví smlouvy dopravcům

Středočeský kraj ke konci měsíce vypoví smlouvy všem autobusovým dopravcům. Chce vypsat novou soutěž, která dopravu zlevní a zkvalitní, řekl hejtman David Rath (ČSSD). Kraj není podle Ratha hlavně spokojen s tím, že každému dopravci platí jinak a v systému je podle něj chaos. Soutěž by měla začít v polovině příštího roku. Zákazníci podle Ratha v tomto období žádné změny nepocítí. Po celou dobu potrvá platný smluvní vztah, byť ve výpovědi. ODS změnu kritizuje. Předsedkyně kontrolního výboru středočeského zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS) se obává, že roky budovaný systém se zhroutí, zmizí solidarita a změny negativně dopadnou především na malé obce, na které se už nebude doplácet.

Pro biotechnologické centrum u Vestce není pozemek

Národní biotechnologické a biomedicínské centrum za 365 milionů korun u Vestce nedaleko Prahy nevznikne. Ministerstvo vnitra na kraj nepřevedlo příslušný pozemek, řekl hejtman David Rath (ČSSD). Většinu peněz na výstavbu centra měl kraj získat z Evropské unie. Celý projekt byl zatím ve stádiu příprav, byl vybrán provozovatel centra a jednalo se o pozemcích. Důvody zamítavého stanoviska prý Rath nezná. Vědecké pracoviště mělo podle hejtmana navazovat na další významné evropské projekty, které se v této lokalitě chystají - na Biotechnologické a biomedicínské centrum (Biocev), které připravují Akademie věd a Univerzita Karlova, a na centrum s nejvýkonnějším laserem na světě v Dolních Břežanech, jež nedávno definitivně schválila Evropská komise.

Centra pro léčbu mozkové mrtvice varují, že nebudou mít peníze

Centra pro léčbu mozkové mrtvice varují, že v druhé půli roku nebudou mít dost peněz na léčení. Hrozí, že budou muset omezit počty pacientů, řekl dnes novinářům předseda výboru cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti primář neurologie Nemocnice Jihlava Ondřej Škoda. Pokud pojišťovny peníze nepřidají, budou muset nemocnice dotovat léčbu ze svého. Úhradová vyhláška pro letošní rok podle Ondřeje Škody nepočítá s 33 centry, z nichž deset komplexních poskytuje i neurochirurgickou péči. Platby nemocnicím vycházejí z úhrad roku 2009, kdy tato síť nebyla. Podání první účinné léčby po záchvatu mrtvice stojí pro jednoho pacienta 20.000 korun. "Na obzoru jsou nové účinné léky pro prevenci mozkové mrtvice a my potřebujeme od politiků organizační i ekonomickou podporu sítě center," uvedl primář. Cílem podle něj je, aby se na iktovou jednotku dostal každý pacient s mrtvicí.

ČSSD požádá partnery o souhlas se zveřejněním smluv k volbám

Sociální demokracie požádá své smluvní partnery, aby dodatečně souhlasili s tím, že strana zveřejní údaje o svých loňských volebních nákladech, které se těchto partnerů týkají. ČTK to dnes písemně sdělilo tiskové oddělení strany. ČSSD chce zveřejněním těchto údajů reagovat na informace médií, podle nichž stranické účetnictví nezahrnuje například peníze pro umělce, kteří vystupovali na volebních mítincích ČSSD. Podle informací tisku přitom mohlo jít až o miliony korun. Podle dnešního tiskového prohlášení ČSSD se strana rozhodla zpracovat na základě svého účetnictví podrobnou strukturu jednotlivých volebních nákladů na loňské sněmovní volby. Právní zástupci z advokátní kanceláře Kříž a Bělina ale sociální demokraty upozornili na závazek mlčenlivosti obsažený ve smlouvách s dodavateli z roku 2008.

Koalice v Praze se dohodla na obsazení postů ředitelů odborů

Pražská magistrátní koalice se dohodla na obsazení postů ředitelů odborů. Do funkcí by je měla na dnešním jednání jmenovat rada hlavního města. ČTK to po dnešním smírčím jednání řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný. Vyjednávači dnes probírali také obsazení místa jedenáctého radního, shodu ale nenalezli. Obě strany chtějí i nadále tento post pro sebe. "Nedošlo k žádné změně, usnesení obou klubů jsou jasná a neumožnily vyjednávačům žádný posun v této věci. Jednání jsme proto přerušili," řekl Boris Šťastný k obsazení jedenáctého místa radního. Smírčí řízení začalo 22. dubna poté, co ČSSD obvinila radní svého partnera ze špatné práce a pomalého prosazování koaliční smlouvy. ODS kritiku odmítla. Na dosavadních schůzkách se již vyjednávači například dohodli na transformaci městských akciových společností nebo na termínu rozdělení pětisetmilionové rezervy. Aktualizována bude také strategie velkých investičních akcí, tedy do čeho magistrát investuje a kdy budou dokončeny stavby typu tunelu Blanka.

NS zastavil kárné řízení s Františkem Dohnalem, sporné výroky jsou promlčené

Nejvyšší soud (NS) zastavil kárné řízení s prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem. Šlo o výroky v tisku o údajném ovlivňování NKÚ politickými stranami. Kárné provinění je promlčené. Zatímco se Ústavní soud zabýval tím, zda Nejvyšší soud vůbec může Dohnalův prohřešek řešit, vypršela roční lhůta od údajného kárného provinění. NS tak musel řízení zastavit, řekl ČTK mluvčí soudu Petr Knötig. Kárná komora NKÚ loni v listopadu uznala Františka Dohnala vinným z toho, že ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost úřadu. Dostal za to napomenutí. Vzhledem k tomu, že Nejvyšší soud nestihl o Dohnalově odvolání rozhodnout, zůstal trest z kárného řízení nepravomocný. František Dohnal tak má formálně čistý štít. Komoře konkrétně vadily Dohnalovy výroky, podle nichž jsou někteří členové kolegia ovlivnění politickými stranami.

Brněnský soud opět dal vedení Dělnické strany podmínky a pokuty

Brněnský městský soud potvrdil podmíněné tresty a pokuty šesti členům vedení zrušené Dělnické strany. Byli potrestáni za extremistické výroky při prvomájové demonstraci v r. 2009 v Brně. Městský soud již jednou výroky označil za extremistické. Krajský soud v Brně ale tento verdikt zrušil a nařídil opětovné projednání kauzy. Po prvomájové brněnské demonstraci z roku 2009 Nejvyšší správní soud Dělnickou stranu zrušil. Odůvodnil to tím, že podněcuje k extremismu. Vedení Dělnické strany založilo Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, kam většina členů původní strany přešla.

V Brně začal armádní veletrh IDET

V Brně dnes začal armádní veletrh IDET. Společně s přehlídkou požární a bezpečnostní techniky PYROS/ISET, která začne ve čtvrtek, nabízí ucelený přehled v oblasti vojenské a civilní bezpečnosti. Celkem do Brna přijelo 548 firem z 27 zemí. IDET je především odbornou přehlídkou. Probíhá už pojedenácté. Na veletrhu jsou k vidění například terénní Tatra T810, obrněné vozidlo Dingo 2 a IVECO LMV. Mezi největší atrakce patří expozice české armády, která v Brně ukazuje novou výzbroj a výstroj. Patří mezi ni lehká mostová souprava, která se uplatnila při povodních, vrtulník W3A Sokol, kolový obrněný transportér Pandur. Armáda dnes představí také bílou knihu o obraně, která je strategickým dokumentem o směřování české armády následujících deseti letech. Ministerstvo obrany ji dokončilo letos na jaře.

Tatra získala nové zakázky v Brazílii a Saúdské Arábii

Výrobce nákladních automobilů Tatra získal nové zakázky v Brazílii. Chce tam dodávat 400 až 1000 aut ročně. Dalších 500 automobilů dodá do Saúdské Arábie. Na veletrhu Idet to řekl generální ředitel firmy Ronald Adams. Automobilka loni snížila ztrátu o 483 milionů korun na 105 milionů korun. Smlouvu s vládou v Saúdské Arábii Tatra podepsala před měsícem. V Brazílii je jejím partnerem údajně významný hráč na místním trhu. Jeho jméno firma neuvedla. Před hospodářskou krizí byly pro automobilku nejdůležitějšími trhy Rusko, Indie a země střední a východní Evropy. Nyní se situace mění. "V uplynulých dvou letech jsme se snažili vytvořit pro Tatru globální síť. Pracovali jsme po celém světě, abychom mohli založit montážní haly a marketingové aktivity," uvedl Adams.

Medaile za spolupráci s hasiči obdržel arcibiskup a senátor

V prostorách pražského Trojského zámku se dnes uskutečnilo slavnostní předání medailí a plaket hasičského záchranného sboru. Ocenění předávali náměstek ministr vnitra Viktor Čech a šéf hasičů Miroslav Štěpán. Medaile za dlouhodobou spolupráci s hasiči obdrželi místopředseda senátu Přemysl Sobotka a pražský arcibiskup Dominik Duka. ČTK o tom informovala mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Přemysl Sobotka ocenění obdržel za dlouhodobou podporu hasičů a také za spolupráci na přípravě legislativy vztahující se k jejich působnosti. Arcibiskup Duka medaili dostal zejména za spolupráci církve s hasiči a za podíl na duchovní podpoře obětem mimořádných událostí. Mezi oceněnými byl také poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) za to, že aktivně přispívá k fungování integrovaného záchranného systému ve svém kraji. Medaili za zásluhy obdržel předseda asociace krajů i za podporu dobrovolných hasičů.

Jméno nového ředitele Národní galerie oznámí ministr v pondělí

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) zahájil pohovory s kandidáty na post ředitele Národní galerie (NG). Jako první jej navštívil ekonom Vladimír Rösel, kterého do čela instituce doporučila výběrová komise. "Ministr chtěl vědět podrobnosti o tom, jaké budou mé první kroky, detaily koncepce, s kým budu spolupracovat. Myslím, že jsem byl dobře připraven," řekl poté Rösel. Pohovor s ministrem byl podle něj daleko důkladnější než pohovor s výběrovou komisí. Během dne se Besser setkal ještě s šéfem Moravské galerie Brno Markem Pokorným a historikem umění Jiřím Fajtem. Jméno nového generálního ředitele Národní galerie oznámí ministr v pondělí 16. května. Vybírat bude mezi dvěma kandidáty Vladimírem Röselem a Jiřím Fajtem, kteří byli zároveň nejvýše hodnoceni výběrovou komisí. Z dalšího výběru vyřadil ředitele Moravské galerie v Brně Marka Pokorného. Nový generální ředitel NG by měl být jmenován k 1. červnu. Dosavadní šéf instituce Milan Knížák ve funkci setrvá zřejmě až do konce srpna. Mezi 1. červnem a 31. srpnem by si měl se svým nástupcem předávat agendu.

České kolo soutěže FameLab vyhrál Michal Babič z AV

České kolo britské soutěže FameLab v popularizaci vědy má vítěze. Českou vědu bude v Anglii reprezentovat Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. Zaujal prezentací Kuličková past na mikroba. Soutěž v Česku zorganizovala Britská rada ve spolupráci s RSJ algoritmic trading a Nadačním fondem Karla Janečka. Tato zábavná soutěž pro mladé vědce vznikla v Anglii v roce 2004. Účastníkům nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Se svými tříminutovými vystoupeními se ucházeli o hlasy poroty a publika finalisté vybraní v dubnu ve dvou oblastních kolech v Praze a ve Zlíně. Babič bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním finále soutěže FameLab v anglickém Cheltenhamu letos 11. června. Cenu Akademie věd vyhrál Petr Zouhar s vystoupením Tajemství dlouhého života. Společnou cenu ministerstva školství a British Council získala Kateřina Polívková s vystoupením Jak je důležité míti komplexy.

Technické muzeum připomene 100. výročí letu z Pardubic do Prahy

Replika letounu Blériot, se kterým Jan Kašpar uskutečnil před sto lety historicky první český dálkový let, bude v den tohoto výročí 13. května odpoledne vystavena před Národním technickým muzeem v Praze (NTM). Stejně jako tento průkopník české aviatiky zdolá předtím pilot Petr Mára se svým strojem cestu z Pardubic; na chuchelském závodišti přistane kolem deváté ráno. "Národní technické muzeum spolu s Pardubickým krajem, městem Pardubice a Českými drahami připravily na dny od 13. do 15. května bohatý program," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze generální ředitel NTM Karel Ksandr. Upozornil, že původní Kašparovo letadlo se tehdy dostalo přímo od majitele do muzejních sbírek. V dopravní hale muzea představí Česká národní banka 13. května vpodvečer pamětní stříbrnou minci v hodnotě 200 Kč; bude jí věnována i tematická vitrína. V sobotu 14. května vypraví České dráhy vlak s parní lokomotivou a rekonstruovaným salonním vozem Ferdinanda d'Este z roku 1909 z Masarykova nádraží do Pardubic, aby se zájemci dostali na Aviatický den do nového Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara v blízkých Kuněticích.

Hanácké slavnosti v Chropyni zahájí příjezd krále Ječmínka

Jízdou krále Ječmínka zahájí jezdci na koních 14. Hanácké slavnosti v Chropyni na Kroměřížsku. Ječmínek představoval v minulosti dobrotivého vládce, k němuž se upínaly naděje hanáckého lidu. Nyní do města, které je v posledních týdnech známo spíše rozsáhlým požárem plastů, přiveze od 27. do 29. května radost a zábavu. "Pro občany města a nejbližšího okolí je to připomenutí si dřívějších tradic, dobového oblečení i zvyklostí. Lidé se mohou v nádherném areálu chropyňského zámku sejít a pobavit se. Doufám, že bude pěkné počasí a že slavnosti občany sdruží a připomenou jim kořeny našeho města," řekl ČTK starosta Chropyně Jaroslav Hloušek. Slavnosti zahájí páteční posezení s cimbálovou muzikou Réva. Stěžejní část akce je na programu v sobotu 28. května. V 09:00 vyjedou krojovaní jezdci v čele s Ječmínkem za doprovodu hudby do města, aby přilákali jeho obyvatele na slavnosti. Jízda se váže k dávné legendě. Podle bájí byl chropyňský pán krutý a špatně zacházel se svou ženou. Ta pak porodila v poli syna a dala mu jméno Ječmínek. Později se ale ztratil a lid na něj stále čeká.

Zlínská zoo převezla medvěda ušatého na zámek Konopiště

Zlínská zoologická zahrada se dnes rozloučila s šestiletým medvědem ušatým. Samec Brumbas, který se v lešenském areálu narodil, najde nový domov v expozici zámku Konopiště na Benešovsku. Zlínský huňáč je náhradou za medvěda Kazimíra, který letos v únoru zemřel. Transport Brumbase ovšem nebyl nijak jednoduchý. Veterinář Dominik Gregořík jej musel uspat pomocí foukačky. Použil ji dokonce dvakrát, zhruba stopadesátikilovému medvědovi se napoprvé usnout příliš nechtělo. Po uspání veterinář medvěda prohlédl. Zlínská zoologická zahrada chová medvědy ušaté, v přírodě ohrožený druh, od roku 1957. Pro Konopiště je dnešní den významný. Tradice chovu se na zámku datuje už od dob Františka Ferdinanda d'Este. Kazimír žil na zámku od roku 1998, kdy přicestoval ze zoologické zahrady v polské Vratislavi.

Ze sportu:

Čeští hokejisté nastoupí ve středu odpoledne ve čtvrtfinále světového šampionátu na Slovensku proti týmu Spojených států amerických. Rozhodla o tom porážka Američanů v jejich posledním utkání v osmifinálové skupině F se Švýcarskem 3:5. Zámořský výběr tak zůstane na čtvrté příčce, pro Švýcary turnaj i přes vítězství končí. V posledním utkání osmifinále čeští hokejisté s Jakubem Štěpánkem v brance porazili Německo 5:2.

Lidé mohou českým hokejistům na mistrovství světa fandit na Staroměstském náměstí. Město nechá do centra Prahy umístit dvě velkoplošné obrazovky a fanoušci na nich budou moci sledovat již středeční čtvrtfinálový zápas Česka proti USA. Novinářům to řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Fandění u velkoplošných obrazovek v centru metropole se stalo již tradicí. Fanoušci mohli takto v minulosti sledovat zápasy z velkých hokejových i fotbalových turnajů. Příznivci českého týmu na Staroměstském náměstí loni oslavili titul mistrů světa.

Tenista Tomáš Berdych postoupil do 3. kola antukového turnaje série Masters v Římě. Sedmý nasazený hráč porazil Argentince Juana Monaka dvakrát 6:2 a už překonal svůj loňský výsledek, kdy Berdych dohrál už ve 2. kole. V italské metropoli své první utkání zvládla i Lucie Šafářová, která si v 1. kole poradila ve dvou setech 7:5 a 6:2 se čtyřicetiletou Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou, nejstarší hráčkou na okruhu WTA.

Vedení Sparty Praha láká první fotbalisty pro letní přestupové období. Přijít by měli Vlastimil Vidlička z Teplic a Martin Juhar z Košic. V obou případech jde o hráče, kterým na konci jara vyprší smlouvy v bývalých klubech. Sparta oficiálně příchod obou hráčů nechce komentovat dříve než po skončení sezony. Zájem pražského klubu o Vidličku však potvrdil hráčův agent Jiří Müller.

Hned několik plaveckých reprezentantů přilákal na start 18. ročník Velké ceny Ostravy, který se v krytém padesátimetrovém bazénu v Porubě uskuteční o víkendu. Mezi závodníky se objeví Květoslav Svoboda, Martin Verner, Michal Rubáček, Klára Václavíková nebo domácí naděje Barbora Závadová s Martinem Baďurou. Prestiž druhého podniku Českého poháru zvyšuje účast silného ženského celku PK Radovljica ze Slovinska.

Tři čeští reprezentanti z devíti uspěli v prvním kole mistrovství světa ve stolním tenisu v Rotterdamu. Do druhého kola postoupili pouze Dmitrij Prokopcov, Pavel Širuček a Iveta Vacenovská. Se soutěží se hned v prvním kole rozloučil nejzkušenější český hráč Petr Korbel, kterému povolil německý obranář Ruwen Filus uhrát pouze jednu sadu. Na své soupeře nestačili ani Josef Šimončík, Tomáš Konečný, kterého vyřadil šestý hráč světa Sü Sin, Renata Štrbíková, Dana Hadačová a Kateřina Pěnkavová.

Krátce o počasí v České republice:

V noci zůstane skoro jasno až polojasno a ochladí se na 9 až 5 st.C. Přes den bude skoro jasno, odpoledne přeháňky nebo bouřky. Teploty vyšplhají na 22 až 26 st.C.