Zprávy

Poslanci budou rozhodovat o nedůvěře vládě a o reformách

Poslance čeká od úterý dvoutýdenní schůze sněmovny. Na programu je například rozhodnutí o takzvané malé důchodové reformě či o změnách v regulačních poplatcích. Ještě předtím budou hlasovat o nedůvěře vládě. Toto jednání iniciovala opoziční ČSSD. Hlavním důvodem byla vládní krize a aféry spojené s jednotlivými členy vlády. Od návrhu sociální demokraté neustoupili ani po obměně kabinetu. Výměnu ministrů nazvali "špatným aprílovým žertem". Ke svržení kabinetu je třeba nejméně 101 hlasů, opozice má dohromady 82 poslanců. Dále se k nim připojí dva bývalí členové poslaneckého klubu VV Jaroslav Škárka a Stanislav Huml. Zda i bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, zatím není jasné. Pokud na svou stranu nezískají další členy koalice, vláda hlasování o nedůvěře přečká.

ČSSD rozhodne, kdo ve výborech nahradí Pecinu

Poslanecký klub ČSSD by mohl tento týden rozhodnout o tom, kdo zaujme volná místa ve dvou výborech a komisi po poslaneci Martinu Pecinovi, který se vzdal svého mandátu. O tuto pozici má zájem více sociálních demokratů. Například do branného výboru chce jak Pecinův náhradník Miroslav Svoboda, tak stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Možnost nominovat zástupce do orgánu sněmovny má stranický klub. Pecina ještě jako poslanec zasedal v hospodářském a branném výboru, dále zastával funkci šéfa komise pro činnost BIS. Nejde o první případ, kdy ČSSD musela obsazovat volná místa ve výborech. V říjnu zanikl mandát Zdeňku Škromachovi, který byl zvolen do Senátu. V sociálním výboru ho zastoupila jeho náhradnice Miroslava Strnadlová. Do komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny byl zvolen Jan Látka, předsednické křeslo v této komisi však po Škromachovi převzal Václav Votava (všichni ČSSD).

Výdaje státu na nezaměstnané klesly

Výdaje státu na podpory v nezaměstnanosti klesly v prvním čtvrtletí na 3,62 miliardy korun, což je zhruba o 0,6 miliardy méně než ve stejném období loňského roku. V roce 2010 vyplatil stát na podporách 13,35 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jedním z důvodů letošního poklesu mohou být změny v nárocích na podporu v nezaměstnanosti, které platí od ledna. Lidé na ni mají nově nárok až poté, co uplyne doba, která odpovídá výši odstupného. Pokud navíc člověk nově ukončí zaměstnání vlastní výpovědí nebo dohodou se zaměstnavatelem, pobírá podporu pět až 11 měsíců ve výši 45 procent průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Jinak začíná výše podpory na 65 procentech.

Prodej nelegálních drog má pokračovat, policie chce zasáhnout

Prodej legálních syntetických drog v síti obchodů Amsterdam shop v Ostravě a dalších městech má od úterý znova pokračovat. Provozovatelé prodejen to avizují na svých internetových stránkách. Pokud obchodníci začnou prodávat nová narkotika, policie zakročí. Prodejny jsou uzavřené od pátku, kdy vstoupila v platnost novela, která dosud nabízené drogy zařadila na seznam zakázaných látek. Nové syntetické drogy se ještě ve čtvrtek daly legálně koupit v několika městech Česka. Přítrž tomu učinila až novela, která doplnila do seznamů omamných a psychotropních látek celkem 33 položek. Mezi 30 látkami, které zakázala, jsou například butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A. Novela také doplnila seznamy látek, s nimiž mohou nakládat pouze oprávněné osoby pro lékařské či veterinární účely, o opioidy karfentanil a tapentadol a o anestetikum ketamin, který bude podléhat přísnějšímu režimu. Platit začala 22. dubna.

Od Velkého pátku zemřelo na silnicích 13 lidí

O prodlouženém velikonočním víkendu zemřelo na silnicích v Česku dosud osm lidí. Od pátku, kdy začaly zvýšené policejní kontroly, si dopravní nehody vyžádaly podle předběžných statistik již 13 obětí. Další lidé utrpěli těžká zranění. Za celé loňské velikonoční svátky přitom zemřelo podle policie šest, předloni 15 a před osmi roky dokonce 25 osob. Mezi řidiči, kteří letošní velikonoční svátky nepřežili, bylo opět několik motorkářů. Další lidé si z karambolů odnesli těžká zranění. Ve Šlapanicích u Brna se v neděli před polednem střetla sanitka s osobním autem, zraněni jsou čtyři lidé. Na řidiče tak letos příliš neměly vliv policejní výzvy k větší opatrnosti ani zhruba 150 regionálních dopravněbezpečnostních akcí, které policie přichystala zejména na pátek a pondělí. Policie se při akcích zaměřila na požívání alkoholu, rychlost, správné předjíždění, použití bezpečnostních pásů a dětských sedaček.

Desítky hasičů bojovaly od neděle s požárem na Karlovarsku

Desítky hasičů bojovaly od neděle s požárem v nepřístupném terénu kolem trati u Vojkovic na Karlovarsku. Na území desetikilometrového úseku kolem železnice hoří s různými přestávkami od nedělních 15:00 les, polní porost i tráva. Na místo byl dopoledne znovu povolán vrtulník. Plameny se zatím nedaří dostat pod kontrolu, jde přitom o největší letošní požár v Karlovarském kraji. ČTK to řekl mluvčí hasičů Martin Kasal. Zasaženo je území mezi obcemi Vojkovice a Mořičov. Na třech místech se podle Kasala poté začal požár šířit hlouběji do lesa. Postiženo bylo území o rozloze 300.000 metrů čtverečních a zhruba 50.000 metrů čtverečních okolo trati. Do akce bylo postupně nasazeno deset jednotek hasičů, 16 vozidel. Hlavním problémem je dostat vodu do nepřístupného terénu s převýšením až 100 metrů a příkrým svahem. Opět byl proto dnes dopoledne povolán vrtulník.

Sbírka pomůže dětem, které v Africe osiřely kvůli AIDS

Velikonoční sbírku solidarity pro etiopské děti a ženy vypsala Diakonie Českobratrské církve evangelické. Peníze poputují na pomoc sirotkům a ovdovělým ženám, které čelí následkům nemoci AIDS. Africké ženy se po zaučení stávají terénními sociálními pracovnicemi, které pomáhají v okolí dalším vdovám a sirotkům, obětem pandemie nemoci. Sbírka potrvá do 10. května. Zájemci mohou peníze posílat na konto Nadačního fondu Diakonie ČCE u LBBW Bank CZ na číslo účtu 5045221301/4000, variabilní symbol 100. Vybraná částka je určena na pětiletý projekt ve městě Bahir Dar v etiopském státě Amhara, koordinuje ho německá evangelická luterská církev. Jeho cílem je poskytnout zdravotní péči, stravu, vzdělání, oblečení a psychologickou podporu nejvíce potřebným sirotkům v oblasti tak, aby z nich vyrostli soběstační lidé. Dětský fond OSN (UNICEF) odhadoval, že nemoc AIDS připravila o rodiče více než 900.000 etiopských dětí.

Čeští streetworkeři budou terénní práci učit kolegy z Evropy

Čeští terénní pracovníci možná budou školit své kolegy v Evropě. Práci s drogově závislými, dětmi ulice a dalšími ohroženými skupinami by je mohli začít učit už letos. Uvedla to ředitelka České asociace streetwork (ČAS) Martina Zikmundová. Podle ní se na české streetworkery obrátila s žádostí o školení mezinárodní streetworková síť Dynamo International. ČAS nyní zvažuje, jak by se školení v zahraničí mohla provést. Školení streetworkerů z dalších států by mohlo podle šéfky ČAS přinést českým terénním pracovníkům i mezinárodní srovnání. "Nedochází nám, jaká je tu kvalita nízkoprahových služeb. Nemáme tak velké sebevědomí. Ve spoustě věcí jsme přitom lepší," dodala Zikmundová. Česká asociace streetwork zastřešuje 54 zařízení a 23 jednotlivců. Terénní pracovníky vzdělává a snaží se vytvářet podmínky pro jejich působení.

Jan Švankmajer připravuje černou komedii Hmyz

Světoznámý režisér Jan Švankmajer připravuje novou černou komedii Hmyz. Snímek, při němž bude ale také mrazit v zádech, by se měl dostat do distribuce v roce 2015. Uvedl to producent Jaromír Kalista. Základem je podle něj Švankmajerova filmová povídka z roku 1971, která vyšla v polosamizdatu a využívá některé části z Čapkova díla Ze života hmyzu. "Ochotníci zkoušejí její druhé jednání a na tomto backgroundu on vypráví svůj příběh," řekl Kalista. Film bude více hraný než animovaný. Jeho rozpočet je odhadován na 40 milionů korun. Tvůrci ho budou většinou natáčet ve vlastním ateliéru, ve starém biografu v Knovízi u Slaného, kde natočili všechny poslední filmy; reálie pak ve Slaném a minimálně v Bratislavě.

Stavovské divadlo aplaudovalo áriím kontratenoristy Mehty

Téměř zaplněné Stavovské divadlo v Praze aplaudovalo americkému kontratenoristovi Bejunu Mehtovi, který zde představil operní árie Georga Friedricha Händela. Mehtu doprovodil soubor Collegium 1704 pod taktovkou uměleckého vedoucího Václava Lukse. Mehta je uznávaný specialista na interpretaci barokní hudby. Na úvod svého koncertu si vybral árii titulního hrdiny Sento la Gioia, chi'in sen mi brilla (Mé nitro plane radostí) z opery Amadigi di Gaula. V programu dále zazněly árie z oper Richard I., král anglický, Giulio Cesare in Egitto, Radamisto a Orlando, které doplnila instrumentální čísla z Agrippiny, Josepha, Atalanty, Athalie a Šalamouna. Nadšené publikum po každé árii odměňovalo Mehtu dlouhotrvajícím potleskem. Jeden z nejvyhledávanějších kontratenorů své generace a bývalý violoncellista debutoval v roli Arminda v Händelově opeře Partenope v newyorské opeře a vystoupil v hlavních rolích v nejznámějších světových operních domech, jakými jsou Královská opera Covent Garden, Národní opera v Paříži, Státní opera v Berlíně nebo Metropolitní opera v New Yorku.

Festival Antonína Dvořáka v Příbrami zahájí Richard Zeller

Hudební festival Antonína Dvořáka v Příbrami letos zahájí jeden z předních amerických barytonistů Richard Zeller. Spolu s ním se publiku představí německá sopranistka Lisa Lehrová a Talichův komorní orchestr. Přehlídka, která bude mít na programu celkem šest koncertů, začne v úterý a potrvá do konce května, řekla zástupkyně ředitele příbramského divadla Anna Čiperová. Koncerty se uskuteční v divadle a Galerii Františka Drtikola. Hudební festival Antonína Dvořáka vznikl v roce 1969. Jeho cílem je připomínat dílo tohoto významného skladatele a přiblížit nejen příbramskému publiku v reprezentativní nabídce i další tituly české a světové hudební tvorby.

Vzácné varhany v městečku Úterý se po letech opět rozezněly

V městečku Úterý na Plzeňsku se v neděli odpoledne po letech opět rozezněly velmi vzácné barokní varhany v kostele sv. Jana Křtitele. Požehnal jim plzeňský biskup František Radkovský a zahrál na ně přední český varhaník Jaroslav Tůma. Po více než 11 letech shánění peněz se díky dotaci z norských fondů podařilo opravit nástroj považovaný za jeden z nejstarších a nejcennějších svého druhu v ČR. Oprava přišla na více než tři miliony korun. Varhany z Úterý jsou vzácný hudební nástroj z let 1700 až 1720, kvůli mnohaletému nezájmu se ale ocitly v kritickém stavu. Aktivisté z Úterý založili občanské sdružené Bart, aby získali peníze na opravu. Z norských fondů putovalo celkem do oblasti na obnovu pěti vybraných sakrálních památek přes 30 milionů korun. Kromě varhan ještě na obnovu minoritského kláštera a věže kostela ve Stříbře, na opravu kaple v Ostrově u Stříbra a kostela ve Vysokém Sedlišti.

V ČR po roce 1989 skončilo 1300 kin

V České republice po roce 1989 přestalo promítat takřka 1300 kin a nyní jich funguje už jen zhruba sedm stovek. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnil Český statistický úřad. Výrazný úbytek biografů souvisí s prudkým poklesem návštěvnosti kin po roce 1989 i expanzí multikin, kvůli kterým v mnoha městech přestala promítat původní kina a zbylé kinosály se často neobejdou bez dotací radnic. Zatímco v roce 1989 bylo v Česku evidováno 2025 kin, tak v roce 2009 jich bylo 735, z toho biografů s jedním kinosálem statistici vykázali 711. Dominantní pozici na tuzemském trhu si v uplynulých letech vybudovala multikina, kterých nyní v Česku funguje už 26.

Ze sportu

Hokejová reprezentace prohrála ve svém závěrečném vystoupení na Českých hrách v Brně se Švédskem 2:4, přesto čtvrtý díl Euro Hockey Tour ovládla. V konečném hodnocení seriálu ale obsadili svěřenci trenéra Aloise Hadamczika poslední místo.

Český reprezentant Jaromír Jágr byl direktoriátem turnaje vyhlášen nejlepším útočníkem Českých hokejových her v Brně. Cenu pro nejlepšího brankáře převzal Jevgenij Nabokov z Ruska, nejlepším obráncem byl Anssi Salmela z Finska.

Jen dvojici hráčů vyřadil po Českých hokejových hrách z kádru kouč národního týmu Alois Hadamczik. O šanci představit se na blížícím se mistrovství světa přišli obránce Tomáš Mojžíš a útočník Petr Vrána.

Hokejový útočník Václav Prospal neposílí českou reprezentaci na blížícím se mistrovství světa na Slovensku. Hráč New Yorku Rangers se vedení národního týmu omluvil, poté co jeho klub vypadl v prvním kole Stanleyova poháru. ČTK to potvrdil generální manažer reprezentace Slavomír Lener.

Fotbalisté Plzně mohou udělat další důležitý krok k zisku mistrovského titulu. V dohrávce 25. kola první ligy přivítají od 18:30 pražskou Slavií, a pokud zvítězí, zvýší v čele tabulky náskok před druhou Spartou na šest bodů. Slavia na rozdíl od plzeňské Viktorie v minulém týdnu postoupila do semifinále Ondrášovka Cupu.

Fotbalisté Ostravy remizovali v utkání 25. ligového kola na stadionu Slovácka 0:0. Tímto výsledkem skončily tři ze čtyř posledních zápasů Baníku, který na jaře vstřelil pouhé dva góly. Slovácko, jež mělo několik slibných šancí, si na jedenáctém místě tabulky udrželo před svým soupeřem dvoubodový náskok.

Fotbalisté Jablonce přišli v nejvyšší soutěži o čtrnáctizápasovou sérii bez porážky. Třetí tým tabulky senzačně podlehl na hřišti posledního Ústí nad Labem 1:2. Ústečtí vyhráli po čtyřech prohrách za sebou a přiživili naděje na záchranu.

Čeští florbalisté prohráli v závěrečném utkání na turnaji Euro Floorball Tour v Linköpingu se Švýcarskem 4:7 a skončili poslední. Jediný bod na turnaji si připsali díky vítězství v pozápasových nájezdech 1:0. Se soupeřem, kterého zdolali v prosinci v boji o bronz na mistrovství světa v Helsinkách, prohrávali už 1:7, ale v závěru zmírnili porážku třemi góly.

České tenistky Andrea Hlaváčková a Renata Voráčová vyhrály turnaj ve Fezu. Nejvýše nasazený pár ve finále čtyřhry zdolal rusko-rakouskou dvojici Nina Bratčikovová, Sandra Klemenschitsová 6:3 a 6:4. Na cestě za vítězstvím je nezastavil ani déšť, který přerušil druhý set za stavu 4:0 pro české hráčky.

Roman Kreuziger z týmu Astana obsadil čtvrté místo v cyklistickém závodu Lutych-Bastogne-Lutych. Hattrick z jarních klasik zkompletoval Belgičan Philippe Gilbert, jenž v předchozích dnech kraloval i na Amstel Gold Race a Valonském šípu. Kreuziger přitom původně vůbec neměl v Belgii startovat, rozhodl se až v týdnu během etapového závodu Kolem Trentina. Tam dokonce vyhrál závěrečnou etapu a nyní si připsal další cenný výsledek.

Krasobruslař Michal Březina prošel bez problémů kvalifikací na mistrovství světa v Moskvě, kde obhajuje čtvrté místo. Český závodník si ve volné jízdě troufl i na čtverné skoky, ale dvakrát spadl. Obsadil třetí příčku se ziskem 130,87 bodu, ze 24 mužů v kvalifikaci postoupila polovina.

Plavci Komety Brno obhájili loňské tituly ve finále ligy družstev. V soutěži mužů vyhrála Kometa v padesátimetrovém bazénu v Brně zcela suverénně, před druhou Ostravou měla téměř stobodový náskok a připsala si už osmnáctý titul. Naopak v lize žen plavkyně Komety tvrdě bojovaly o svůj dvanáctý titul s Ostravou a rozhodla až závěrečná štafeta.

Počasí

V noci bude v Čechách oblačno, teploty klesnou na 8 až 4 stupně. V úterý bude převážně zatažené s přeháňkami nebo deštěm. Teploty vyšplhají na 12 až 16 stupňů, na horách bude kolem sedmi.