Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus: K vládní krizi přispěly i skupiny v ODS

ODS při vládní krizi prohospodařila důvěru veřejnosti a podlomila akceschopnost vládní koalice. Musí se změnit a stát se znovu stabilizujícím prvkem české politické scény. Na čtvrteční oslavě dvaceti let ODS to řekl prezident Václav Klaus. Krize podle něj ODS poškodila. Občanští demokraté by neměli hledat viníky rozkolísání vlády jen "kolem sebe", ale zamyslet se nad tím, jak k tomu přispěl souboj různých skupin uvnitř strany. Za jeho nástupce Mirka Topolánka se ODS vyvíjela špatným směrem, řekl Klaus. Po jeho odchodu z čela strany se místo obhajoby svých idejí stávala "stranou politického kalkulu a praktického byznysu". Ničivé prý bylo i směřování do politického středu. Naděje prý vkládal do nového vedení v čele s Petrem Nečasem. Nemá to ale podle něj lehké a změny ve straně za poslední rok jsou příliš malé.

Prezident jmenoval nové ministry ve vládě Petra Nečase

Prezident Václav Klaus jmenoval ve čtvrtek ráno na Pražském hradě dva nové členy vlády Petra Nečase. Jan Kubice nahradil v křesle ministra vnitra Radka Johna (VV), Radek Šmerda vystřídal v čele ministerstva dopravy Víta Bártu (VV). Vládní změny jsou výsledkem dohody ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, kterou strany uzavřely v pondělí v noci po více než týden trvající krizi. Oba noví ministři jsou nestraníci. Klaus doufá, že jmenováním ministrů je vládní krize u konce. "V každém případě nás všechny poškodila a já věřím, že právě v tuto chvíli je definitivně ukončena," prohlásil prezident. Jeho naději mohou zklamat stále se objevující spory mezi koaličními lídry a jejich vzájemné výpady v médiích. John ve vládě zůstává, jako vicepremiér bude odpovědný za boj s korupcí, oficiální pověření dostane od kabinetu později. Klaus Johna z vnitra odvolal a přijal Bártovu demisi.

Kubice: Změny ve vedení vnitra nebudou masivní

Nový ministr vnitra Jan Kubice změny ve vedení resortu plánuje až po rozhovorech s náměstky a šéfy policie či hasičů. Nebudou masivní, alespoň ne v počátku, řekl, když přebíral ministerstvo po svém předchůdci a předsedovi VV Radku Johnovi. Tisk spekuluje o tom, že Kubice má z doby svého působení u policie napjaté vztahy například se svým nástupcem v čele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou či bývalým šéfem protidrogové centrály Jiřím Komorousem. Mluví se také o odchodu náměstka Michala Moroze. John později řekl, že dohoda v rámci koalice je, že Kubice si nezávisle, mimo koaliční dohody, určí, s kým bude spolupracovat. Kubice podle něj nemá prostor k výměně policejního prezidenta. "Nový policejní prezident by musel spáchat trestný čin, aby byl vyměněn. Pan (Petr) Lessy funguje znamenitě, takže to není ani otázka dne," řekl. Připustil zároveň, že by si mohl vzít Moroze do svého nového protikorupčního úřadu. Premiér Petr Nečas (ODS), který Kubiceho do úřadu uváděl, mu popřál v čele resortu hodně štěstí, zároveň poděkoval za odvedenou práci Johnovi, který má nově jako vicepremiér vést vládní radu pro boj s korupcí a koordinovat protikorupční opatření. V minulých dnech však Nečas Johna za jeho působení v čele vnitra opakovaně kritizoval.

Šmerda chce hlavně vyřešit financování dopravní infrastruktury

Nový ministr dopravy Radek Šmerda pokládá za svůj hlavní úkol v resortu vyřešit financování dopravní infrastruktury. Kvůli poklesu peněz od státu na dopravní výstavbu proto hodlá revidovat některé smlouvy. Šmerda to řekl, když přebíral ministerstvo po svém předchůdci Vítu Bártovi (VV). Ten podal v předminulém týdnu demisi kvůli podezření z uplácení vlastních poslanců i údajných snah o proniknutí bezpečnostní agentury ABL do státní správy. Jako další významná témata, kterým se chce Šmerda věnovat, jmenoval fungování Českých drah a ambice nákladního dopravce ČD Cargo vstoupit na zahraniční trhy. ČD Cargo například uvažuje o tom, že se bude ucházet o polského nákladního železničního přepravce PKP Cargo. Podle premiéra Petra Nečase, který Šmerdu do funkce uvedl, má nový ministr s řízením resortu zkušenosti, a proto by v chodu jeho úřadu neměl nastat žádný zádrhel. Šmerda na ministerstvu dopravy působil od července 2010 jako státní tajemník a náměstek ministra.

Topolánek: Spolupráce s VV je horší než opoziční smlouva

Vláda s Věcmi veřejnými je větší hrozbou pro ODS, než kdysi opoziční smlouva s ČSSD, řekl bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na oslavě dvaceti let ODS. VV jsou podle něj spíše sektou a podnikatelským záměrem než stranou. VV spojené s ABL jsou prý virem ohrožujícím svobodu v zemi. Topolánek zároveň odmítl, že by se podílel na údajném puči ve VV. Strana se podle něj do problémů dostala sama. Oslavu dvacetiletého výročí ODS na pražském Žofíně zahájil před Topolánkem nynější předseda ODS Petr Nečas. Zdůraznil, že ODS je standardní, etablovanou stranou, která má vnitřní sílu překonat i problematická období jako nynější vládní krizi. Poděkoval oběma svým předchůdcům Václavu Klausovi a Topolánkovi. Oba podle něj měli nelehký úkol v čele strany a zvládli ho se ctí. Atmosféru v sále poté rozproudil Topolánek s ostrým projevem. Prohlásil mimo jiné, že ODS by se měla přestat chovat jako puberťák, měla by vystupovat především jako důsledný ochránce občanské svobody. Právě proto prý nemůže spolupracovat s Věcmi veřejnými, které jsou spojené s agenturou ABL dříve vlastněnou Vítem Bártou.

Odbory opustily jednání tripartity o reformách

Odboráři opustili čtvrteční jednání tripartity o reformách. S kabinetem se nedohodli na změnách vládních reformních zákonů. Uvedl to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. První protest proti vládě chystají odboráři na sobotu 21. května. "Dnes už opravdu ten pomyslný pohár trpělivosti přetekl, a proto jsme se rozhodli dnešním dnem přerušit jednání tripartity a požádat premiéra o svolání mimořádného předsednictva tripartity k nalezení způsobu komunikace," řekl předák odborového svazu KOVO Josef Středula. Premiér Petr Nečas (ODS) se z dnešního jednání tripartity omluvil. Byl na Hradě, kde prezident jmenoval nové ministry. K možnému svolání předsednictva tripartity se zatím nevyjádřil. Podle Zavadila odboráři předložili vládě mnoho připomínek i vlastní návrh důchodové reformy, ale kabinet k nim nepřihlédl. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) postup odborů narušuje sociální dialog. Další ministři ho považují za politický.

Heger: Navýšení platů lékařů je povinností nemocnic

Navýšení platů nemocničních lékařů od března je podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) povinností nemocnic. Peníze na to si musejí se zdravotními pojišťovnami vyjednat. Odbory pak mají řešit problémy s navýšením v jednotlivých nemocnicích, řekl ministr. Ministerstvo se podle něj nemůže zabývat jednotlivostmi, bude řešit jen systémové problémy ze strany pojišťoven. Nemocniční doktoři mají podle dohody státu s lékařskými odbory dostat od března k průměrným 48.000 měsíčně dalších 5000 až 8000 korun. Ze 190 nemocnic nedostali lékaři přidáno v pěti - ve Zlíně, Vsetíně, Uherském Hradišti, Mělníku a Písku. V některých dalších nemocnicích jsou podle odborářů problémy. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podle mluvčího Jiřího Roda rozešle peníze na zvýšení platů lékařů ve druhé polovině dubna. Podle šéfa správní rady VZP Marka Šnajdra mohou pojišťovny platit až 30 dnů po vykázání péče, takže ani dřív zaplatit nemohly.

Postižení píšou Nečasovi, odmítají sociální reformu

Handicapovaným se nelíbí chystaná sociální reforma, poslali proto dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Kvůli připravovaným změnám by prý totiž lidé s postižením přišli o některé výhody. Nelíbí se jim ani plán, že by příspěvek na péči nepobíral postižený, ale jeho ošetřovatel. Uvedl to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Pokud by prý neuspěli a reforma měla být schválena, nevyloučil ani protesty nebo stížnost k Ústavnímu soudu. Proti reformám ministra sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) postižení sepsali dvě petice, pod jednou je zatím 21.000 podpisů, pod další se podepsalo 15.000 lidí.

Vondra ujistil vrchního velitele sil NATO o podpoře mise v Libyi

Ministr obrany Alexandr Vondra ujistil vrchního velitele sil NATO Jamese Stavridise o české podpoře alianční operace v Libyi. Zopakoval, že čeští vojáci se do této mise NATO nezapojí. Česká vláda je ale i nadále připravena podílet se na humanitární pomoci Libyi. Vondra to řekl po jednání se Stavridisem. Ministr s vysokým představitelem NATO a americké armády hovořil také o budoucnosti operace v Afghánistánu po chystaném stažení spojenců z této asijské země. Vondra informoval Stavridise o plánech na reformu české armády, které jeho úřad připravil v Bílé knize o obraně. Stavridis poděkoval české armádě za její příspěvky do operací NATO.

Chalupa povolil v cenných částech Šumavy ruční kácení dřeva

V částech nejcennějších chráněných zón Šumavy se bude moci kácet, ale jen ručně, rozhodl v souvislosti s výskytem kůrovce v lesích národního parku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Bez zásahů mají zůstat rašeliniště. Celkem se má letos v I. zóně Národního parku Šumava kácet na 12.800 hektarech. Podle ministra je to menší plocha než v loňském roce. Do I. zón parku odmítl pustit techniku, porážet stromy budou tedy muset lesní dělníci pilou a vytěžené dřevo nechat na místě. Vyloučeno je použití leteckých postřiků, insekticidů a dalších biocidních látek, oznámil ministr. Zaměstnanci parku už v minulých dnech i v I. zónách dělali podrobný monitoring výskytu kůrovce. Chalupa také zdůraznil, že si váží práce ředitele parku Jana Stráského, jako šéf resortu prý ale musí zohlednit i další aspekty, a proto jeho návrh upravil. Stráský ale ekologické aktivisty, kteří s těžbou nesouhlasí, ubezpečoval, že pokud park nezíská pro těžbu v bezzásahových oblastech rozhodnutí ministerstva životního prostředí, nebude tam pokácen ani jediný strom.

Demonstranti vyzvali Chalupu k zachování bezzásahových zón Šumavy

Na 150 demonstrantů přišlo ve čtvrtek k sídlu ministerstva životního prostředí v Praze, aby ministra Tomáše Chalupu (ODS) vyzvali k ochraně Šumavy. Ministr krátce předtím oznámil, že v nejcennějších lokalitách národního parku povolí kácení stromů napadených kůrovcem. Podle demonstrantů, mezi nimiž byl i exministr Martin Bursík (SZ), je třeba Šumavu zachovat pro příští generace. Demonstranti Chalupovi přinesli výzvu, aby nepřipustil kácení a těžbu v území ponechaném přírodě ve stávajícím rozsahu 30 procent plochy parku a vytvořil podmínky pro jeho postupné rozšiřování na více než polovinu rozlohy do roku 2030. Zajistit má také ochranu vzácných druhů a lokalit evropského významu. Chalupa by podle demonstrantů měl zabránit zastavění parku a nepřipustit použití pesticidů v lesích. Akci před ministerstvem pořádalo sdružení ŠumavaPro, k výzvě se připojilo 41 organizací.

Podíl energie z jádra by se měl v ČR zvýšit nad 50 procent

Podíl jaderné energetiky na výrobě energie v Česku by se měl v budoucnu zvýšit na 50 až 60 procent. Nyní tvoří jednu třetinu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto počítá s dostavbou dalších bloků Jaderné elektrárny Temelín. Na konferenci Strojírenství 2011 s podtitulkem ČR země špičkových jaderných technologií v Ostravě to řekl ředitel odboru elektroenergetiky MPO Roman Portužák. Důvodem k rozšiřování jaderné energetiky je jednak stále rostoucí spotřeba elektrické energie v domácnostech i v průmyslu, a dále to, že jaderná enrgetika je bezemisní a zásoby uhlí budou ubývat. Obnovitelné zdroje jsou podle ministerstva v našich podmínkách drahé. "Vláda dala jadernou energetiku do svého programového prohlášení, prioritou je dostavba Jaderné elektrárny Temelín i po událostech ve Fukušimě," dodal Portužák. Rozhodnutí o výběru dodavatele pro dostavbu Temelína má padnout na jaře roku 2013. Dostavba by v tom případě byla dokončena v roce 2025. Náklady se odhadují na několik set miliard korun. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americká firma Westinghouse, francouzská společnost Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

Průzkum: 90 procent firem je pro zachování zvýhodnění stravenek

Devět z deseti tuzemských firem je přesvědčeno, že stát má zachovat nynější systém závodního stravování a zvýhodnění stravenek. Více než tři čtvrtiny firem v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek a zavedení zaměstnaneckého paušálu očekává tlak zaměstnanců na růst mezd. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio mezi 200 tuzemskými firmami, které svým zaměstnancům poskytují závodní stravování. "Zaměstnanecký paušál postrádá pro zaměstnavatele smysl, neboť neplní roli zaměstnaneckého benefitu - nemotivuje zaměstnance k pravidelnému stravování, nevytváří vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem a neodlišuje zaměstnavatele na trhu práce," uvedl k průzkumu prezident Unie zaměstnavatelských svazů Pavel Dušek. Takzvaný zaměstnanecký paušál, jehož zavedení navrhuje ministerstvo financí v rámci daňové reformy, předpokládá zrušení dosavadního systému daňového zvýhodnění stravenek a jeho nahrazení daňově uznatelným odpočtem, který zaměstnancům přinese měsíční daňovou úsporu nejvýše 250 korun. Tlaku na zvýšení mezd ze strany zaměstnanců se nejvíce obávají firmy, které provozují jídelny. Jejich zaměstnanci totiž rozdíl mezi stravenkami a paušálem pocítí podle průzkumu v největší míře.

Inspekce zahájila trestní řízení pro únik nahrávky s Otakarem T.

Inspekce policie se začala zabývat únikem videonahrávky z výslechu Otakara T., podezřelého z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové. Inspekce má podezření na spáchání trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Řekla to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Za přijetí úplatku hrozí v tomto případě dva roky až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, uvedla mluvčí. Asi desetiminutové video z výslechu Otakara T., který se pokusil ve vazbě o sebevraždu a následně zraněním podlehl, se ve čtvrtek objevilo na serveru Novinky.cz. Otakar T. na záznamu mluví například o tom, jak do pražské Troje, kde se na podzim dívka ztratila, jezdil, aby si obhlédl dům, který chtěl později vykrást. Nejde přitom o první únik ze spisu v případu vraždy devítileté Anny Janatkové. Již letos v lednu například server Aktuálně.cz zveřejnil výsledky výslechu Otakara T. na detektoru lži. Nicméně ani po třech měsících není podle Zoulové vyšetřování u konce, a nikdo tedy zatím nebyl ani potrestán.

Městský soud v Praze zamítl odvolání Karla Srby

Městský soud v Praze zamítl odvolání Karla Srby, který se po ministerstvu spravedlnosti domáhal náhrady škody přes osm milionů korun. V souvislosti s vyšetřováním přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové mu policie v roce 2002 zajistila v hotovosti přes 21 milionů korun a on s penězi nemohl volně nakládat. Podle soudu Srbovi žádná škoda nevznikla. Podle předsedkyně senátu Ireny Noskové Srba navíc ani v žalobě netvrdil, že by mu nějaká škoda vznikla, pouze se snažil ukázat, jak by mohl peníze zhodnotit, kdyby je měl. "Celá věc se odehrává v rovině, co by se stalo, kdyby..," řekla Nosková. Podle ní stejně tak mohl o peníze přijít. Rozsudek je pravomocný, je však proti němu přípustné dovolání k Nejvyššímu soudu. Za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové byl bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí odsouzen na 12 let, soud ho po dvou třetinách trestu loni v září podmínečně propustil na svobodu.

NSS vypustil z územních plánů dvou obcí průtahy sporných silnic

Nejvyšší správní soud (NSS) zasáhl do územních plánů Drásova na Brněnsku a Perné na Břeclavsku. Zrušil jejich části, které upravovaly průtah kontroverzních rychlostních silnic. V případě Drásova jde o R43, jež má spojit Brno a východní Čechy. Územní plán Perné obsahoval část trasy R52 mezi Brnem a Vídní. Vedení obou rychlostních silnic je v kraji předmětem dlouholetých sporů, do nichž NSS už v minulosti opakovaně zasáhl. Oba návrhy podali obyvatelé obcí s podporou Ekologického právního servisu. "Hlavním argumentem byla skutečnost, že v těchto územních plánech byly vymezeny trasy pro rychlostní silnice R43 a R52, aniž byly jejich koridory vymezeny v nadřazeném územním plánu," řekl ČTK právník Ekologického právního servisu Pavel Černý. U soudu ještě leží obdobný návrh, jež se týká územního plánu Malhostovic na Brněnsku. NSS jej veřejně projedná 4. května.

Lidé v Náchodě opět zastavili dopravu

Přes 100 lidí ve čtvrtek odpoledne v Náchodě zablokovalo hlavní silniční tah z Hradce Králové do Polska. Auta zastavili na čtvrt hodiny neustálým přecházením po přechodech u kruhového objezdu Slávie. Na průjezdu městem se tak vytvořily kolony. První dvě blokády byly již loni v září a v říjnu. Protesty se lidé chtějí domoci rychlejší výstavby obchvatu. Akci svolalo občanské sdružení Obchvat Náchoda. Sdružení vadí to, že ministerstvo dopravy nezařadilo obchvat Náchoda do takzvané dopravní superkoncepce, která zahrnuje prioritní dopravní stavby do roku 2025. Jednadvacetitisícový Náchod patří mezi dopravou nejzatíženější města v zemi. Řidiči projíždějící městem denně čekají v dlouhých kolonách, obyvatelé trpí hlukem, prachem a vibracemi. Léta připravovaná stavba sedmikilometrového obchvatu by měla stát asi dvě miliardy korun. Radnice odhaduje, že v případě příznivého vývoje by obchvat mohl stát asi za osm let.

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí debut Tomáše Řehořka

Už osmnáctý ročník Dnů evropského filmu zakončí v pražském kině Lucerna snímek režiséra Tomáše Řehořka Czech Made Man. Skončí tak pražská část přehlídky, která do metropole přivezla čtyři desítky titulů z pětadvaceti zemí. Dny evropského filmu budou pokračovat tradičně v Brně. Jejich ozvěny se uskuteční v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Olomouci, Uherském Hradišti a Veselí nad Moravou. Přehlídku zahájil milostný příběh ze života čtyřicátníků německého režiséra Toma Tykwera nazvaný 3, který 14. dubna osobně uvedla představitelka hlavní role, rakouská herečka Sophie Roisová.

V Mikulově chystají Dny židovské kultury

V Mikulově přesně za týden začnou čtyřdenní Dny židovské kultury, které návštěvníky zasvětí do židovských kulturních tradic. Lidé budou mít možnost naučit se kroky tradičních židovských tanců, ochutnat tradiční jídla jako šoulet nebo košer vína a slivovici. Festival zahájí ve čtvrtek 28. dubna v mikulovském kinoklubu vrchní zemský rabín Karol Sidon. S hebrejskými a židovskými písněmi vystoupí Máša Kubátová, zahraje i houslový viruoz Alexandr Shonert. Příští pátek se bude promítat česko-slovenské dokumentární drama Nickyho rodina o stovkách českých a slovenských dětí, které zachránil před holocaustem Brit Nicholas Winton. O víkendu v centru města zatančí třebíčský soubor Yocheved. Poslední ze Dnů židovské kultury představí výstavu v obřadní budově židovského hřbitova. Mikulov patřil k nejvýznamnějším židovským centrům na Moravě. Působil v něm i slavný rabín Löw. Současnou atrakcí města je kromě četných památek židovský hřbitov s malou expozicí o rituálech spojených s židovským pohřbíváním.

Nová výstava v Brně představuje dovednosti umělců z Orientu

Dovednosti uměleckých řemeslníků islámského světa přibližuje nová výstava Příběhy tisíce a jedné noci v Moravské galerii v Brně. Vystavené šperky, oděvy, zbraně a další předměty pocházejí z různých muslimských zemí od Maroka přes Balkán a Blízký východ až po Írán. Mezi nejcennější exponáty patří tři modlitební koberce ze 17. století. Návštěvníci výstavy zjistí, že pojetí umění v islámu se liší od evropského pohledu. "Předměty byly vyrobeny za účelem služby, a nikoli potěšení, proto je v podstatě mylné označovat je za umění. Pojetí umění v islámu je odlišné od klasického západního vymezení, je vnímáno více ve vztahu k všednímu životu, a ve svých projevech se tudíž jeví jako umělecké řemeslo," uvedla autorka výstavy Sabina Dvořáková. Kvůli výstavě Moravská galerie revidovala své sbírky a nalezla v nich asi 400 předmětů spojených s islámským Orientem.

Kroměřížské muzeum vystavuje malby a kresby Zdeňka Buriana

Muzeum Kroměřížska v Galerii v podloubí otevřelo výstavu maleb a kreseb nazvanou Fenomén Zdeněk Burian. Tvoří ji osm desítek prací zobrazujících autorovo oblíbené téma - pravěk, ale k vidění jsou i méně známé pohledy například do exotických zemí. Expozice Burianových děl, zvláště v tomto rozsahu, je v Kroměříži přístupná vůbec poprvé, řekl ředitel muzea Jiří Stránský. "Nemůžeme Buriana zařazovat mezi jména, jako jsou například Kubišta, Špála nebo Filla, prostě tady do té moderny. Zabýval se světem dobrodružství a exotiky a Tarzana těžko můžete pojmout kubisticky nebo fauvisticky. Burianova největší zásluha je to, že opravdu oživil, zviditelnil, vyfotografoval neviditelný svět pravěku, počátku země a lidstva, a také i svět těch dobrodružství," poznamenal Stránský. Dodal, že Burian je i ze světového hlediska fenoménem, zejména díky neobvyklosti, výjimečnosti i jistého vizionářství. "Je to stejné jako u Julesa Verna, který také některé věci geniálně předjímal. Burian je předjímá v malbě a v kresbě, ale on byl vizionář, i co se týká minulosti. Jakoby vytvořil celý svět pravěku, i když při tom spolupracoval s vědci, paleontology a tak dále," doplnil ředitel kroměřížského muzea.

Horská služba zasahovala u 6512 případů, zemřelo 14 lidí

Horská služba v zimě zasahovala u 6512 případů, což je o 279 případů více než loni. Turisté jsou ale ukázněnější, řekl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Na horách za uplynulou zimu zemřelo 14 lidí, většina na infarkt či mrtvici, na následky úrazu jen tři. Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše s počtem 2491 zraněných osob, následují Jeseníky a Jizerské hory. "Na horách se v uplynulém zimním období zranilo také velké množství zahraničních návštěvníků," sdělil náčelník HS Krkonoše Adolf Klepš. Nejčastěji se prý zranili Poláci, Němci a Nizozemci. Horská služba ČR působí v sedmi horských oblastech a v zimní sezoně v ní pracuje více než stovka profesionálních členů a přes 400 dobrovolníků. Ministerstvo pro místní rozvoj přispělo letos na provoz 90 milionů korun.

Ze sportu

Údajný majitel fotbalové Slavie Antonín Franc a generální ředitel Pražanů Miroslav Platil řešili s předsedou ČMFS Ivanem Haškem situaci v zadluženém klubu z Edenu, kterému hrozí, že nedostane profesionální licenci pro příští ligovou sezonu. Svazového šéfa během krátké schůzky seznámili s kroky, které hodlají udělat, aby zachránili klub a obdrželi licenci. Svazový výkonný výbor ve středu veřejně vyzval majitele Slavie, aby začal ve spolupráci s ČMFS řešit kritickou situaci ve slavném českém klubu. Ten dluží hráčům přibližně deset milionů korun a pokud je nesplatí do konce dubna, hrozí mu, že od licenční komise svazu nezíská licenci pro další ročník první ligy. Slavii navíc tíží dluh bývalému vlastníkovi britské společnosti ENIC ve výši asi 110 milionů korun. Platil v pátečním rozhovoru s ČTK a deníkem Sport označil za majoritního akcionáře a současného majitele Slavie člena představenstva France, i když se spekuluje o tom, že faktickým vlastníkem klubu je kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

První semifinálovou dvojici domácího poháru ve středu vytvořili fotbalisté Mladé Boleslavi a třetiligové Kroměříže. Pátý tým MSFL dokázal i ve čtvrtfinálové odvetě porazit patnáctý celek nejvyšší soutěže Brno 2:1 a jako první mužstvo z třetí ligy postoupit mezi nejlepší čtveřici Ondrášovka Cupu. Mladá Boleslav vyřadila po dvou shodných výhrách 2:1 ligového lídra z Plzně, který tak loňský pohárový triumf neobhájí.

Vedení hokejistů Mladé Boleslavi se po úspěšně zvládnuté baráži rozhodlo stáhnout žalobu, s níž se obrátilo na soud kvůli rozhodnutí vedení extraligy o odpočtu 22 bodů za špatné registrace hráčů. Bruslařský klub v ní žádal přezkoumání rozhodnutí o bodovém odpočtu kvůli neoprávněným startům Jiřího Marušáka a Tomáše Divíška v 18 zápasech. Středočeši kvůli bodovému odpočtu přišli o naději na účinkování ve vyřazovacích bojích. Posléze se jim nepovedlo vybojovat jistotu účasti v příštím extraligovém ročníku ve čtyřčlenné skupině o udržení, ale v baráži proti vítězi první ligy Ústí nad Labem zvítězili v celé sérii 4:3 na zápasy.

Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského za rok 2010 obdržela na plenárním zasedání Českého olympijského výboru (ČOV) rychlobruslařka Martina Sáblíková. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru získala ocenění už podruhé, prvně se z ceny radovala za rok 2007. Sáblíková se za loňský rok stala také Sportovcem roku v anketě Klubu sportovních novinářů. Cenou je socha bohyně Niké na mramorovém podstavci se stříbrnou plaketou a reliéfním portrétem Gutha-Jarkovského, zakladatele českého olympismu. První nositelem byl v roce 1934 mistr Evropy ve vzpírání Václav Pšenička. Výkonný výbor Český olympijský výbor udělil také cenu Oty Pavla za propagaci sportu a olympismu, kterou dostal šéfredaktor redakce sportu České televize Otakar Černý.

Český olympijský výbor (ČOV) schválil na svém plenárním zasedání zásady nominace na olympijské hry do Londýna. Vedení ČOV počítá, že by na hry příští rok mohlo odjet rekordních až 180 sportovců. Sportovci musejí splnit kvalifikační kritéria Mezinárodního olympijského výboru a mezinárodních sportovních federací. Nominace ale je také podmíněna splněním kritérií českých sportovních federací a Českého olympijského výboru.

Počasí

Přes den bude skoro jasno, s teplotami od 21 do 25st. C.