Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus jmenuje ministry ve čtvrtek ráno, z Hradu pojedou rovnou do úřadů

Prezident Václav Klaus jmenuje nové ministry ve čtvrtek ráno. Mluvčí Hradu Radim Ochvat informoval, že v 09:00 jmenuje Radka Šmerdu do funkce ministra dopravy a Jana Kubiceho do funkce ministra vnitra. Podle zdrojů ze Strakovy akademie premiér a šéf ODS Petr Nečas počítá s tím, že nové ministry ihned uvede do jejich úřadů. Nejprve dojede přímo z Hradu s Kubicem na ministerstvo vnitra, po 10:00 pak dorazí na ministerstvo dopravy. Vicepremiéra a šéfa Věcí veřejných Radka Jona, který se má po odchodu z ministerstva vnitra jako vicepremiér na plný úvazek věnovat boji proti korupci, Nečas ve čtvrtek do nového úřadu uvádět nebude.

Nečas s Kalouskem: Krize nezbrzdila přípravu reformních zákonů

Končící ostrá vládní krize neovlivnila přípravu základních reformních zákonů, shodli se premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Platí původní plán kabinetu, že první etapu reforem zdravotnictví či důchodového a sociálního systému hodlá vláda předložit do poloviny roku. Případné zpoždění, kdy například nezasedala porada ekonomických ministrů, bude podle premiéra dohnáno "zvýšeným nasazením". Ministr připomněl, že zásadní politická rozhodnutí o reformách už jsou učiněna. Vláda prošla v minulých dvou týdnech hlubokou krizí, která skončila odchodem ministra dopravy Víta Bárty z Věcí veřejných a tím, že jeho stranický předseda Radek John odchází z ministerstva vnitra a stává se vicepremiérem odpovědným za boj s korupcí. Na vnitru jej střídá expolicista Jan Kubice, novým ministrem dopravy bude dosavadní náměstek Radek Šmerda, oba jsou nestraníci. V pondělí dohodnuté změny ve vládě by měl ve čtvrtek stvrdit prezident Václav Klaus.

Vláda schválila výdaje rozpočtu a státních fondů do roku 2014

Vláda schválila střednědobé výdajové rámce na roky 2012 až 2014. Ty počítají pro rok 2012 s výdaji státního rozpočtu a státních fondů ve výši 1154 miliard korun, pro rok 2013 s výdaji 1177 miliard korun a pro rok 2014 s výdaji 1212 miliard korun. To odpovídá strategii vlády dosáhnout vyrovnaných rozpočtu v roce 2016, uvedl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. Výdajové rámce odpovídají deficitu veřejných financí pro příští rok ve výši 3,5 procenta hrubého domácího produktu, pro rok 2013 s deficitem 2,9 procenta HDP a pro rok 2014 s deficitem 1,9 procenta HDP. Schválení výdajových rámců je první etapou při přípravě státního rozpočtu na následující rok. Výdajové rámce odpovídají pro roky 2012 a 2013 již loni schváleným výdajům, ovšem zvýšeným o 11,7 miliardy korun určených na kompenzace růstu cen elektřiny souvisejících se solárním elektrárnami. Vláda také schválila státní závěrečný účet za loňský rok. Hospodaření státního rozpočtu skončilo v roce 2010 schodkem 156,4 miliardy korun. Deficit veřejných financí činil 4,7 procenta hrubého domácího produktu.

Poslanci ODS mají rozdílné názory na Tluchoře v čele klubu

Mezi poslanci ODS panují rozdílné názory na to, zda by měl Petr Tluchoř zůstat předsedou jejich poslaneckého klubu. Někteří občanští demokraté se zatím k záležitosti nechtějí vyjadřovat, protože prý nemají nedostatek informací. Očekávají, že je dostanou na úterním zasedání frakce. Část poslanců ODS soudí, že případné hlasování o Tluchořovi v úterý nebude. Poukazují na to, že podle jednacího řádu klubu se jeho předsednictvo volí každoročně v červnu, což bude zakrátko. Tluchoř byl podle Věcí veřejných člověkem, který spolu s bývalou šéfkou klubu VV Kristýnou Kočí chystal puč ve frakci nejmenší vládní strany. Při současné vládní krizi vystupoval vůči VV nejvíce radikálně. Za krizí vidí "tluchořovskou kliku" v ODS i prezident Václav Klaus. Občanští demokraté ale tvrdí, že krize vznikla ve VV; údajným uplácením vlastních poslanců odstupujícím ministrem dopravy Vítem Bártou a informacemi o jeho plánu získat prostřednictvím politiky ekonomickou moc. Tluchoř už ve středu uvedl, že o jeho dalším osudu v čele frakce bude klub debatovat.

Na oslavách 20 let ODS vystoupí Klaus i Topolánek

ODS oslaví ve čtvrtek na pražském Žofíně dvacet let své existence. Se zdravicí v úvodu slavnosti vystoupí oba bývalí předsedové strany - prezident Václav Klaus a expremiér Mirek Topolánek. Klíčové postavy strany, které se v minulosti vzájemně ostře kritizovaly, by se měly na pódiu vystřídat. Ještě před tím občanské demokraty osloví nynější předseda ODS a premiér Petr Nečas. Účastníky oslavy pozdraví také předseda slovenské SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Občanští demokraté se na oslavu dvacetiletého výročí chystají krátce po vážné vládní krizi, při níž vládní lídři odvrátili rozpad koalice vedené ODS. Strana se po investicích do několika volebních kampaní potýká také se složitou finanční situací. Občanští demokraté vloni vykázali ztrátu přes 222 milionů.

Schwarzenberg chce dát do parlamentu smlouvu s Vatikánem

Po osmi letech, kdy Česko návrh česko-vatikánské smlouvy uložilo takzvaně k ledu, nastal nyní posun. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg totiž plánuje, že smlouvu o postavení katolické církve předloží ještě letos znovu do sněmovny, kde se její schvalování v roce 2003 zadrhlo. Dokument by měl být podle ministra upraven. Vatikán v minulých letech avizoval, že text vyjednaného dokumentu nechce měnit. Se změnami ve smlouvě už počítají zástupci české církve. Původní vyjednaná česko-vatikánská smlouva upravuje vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví, neřeší jejich financování. Poté, co ji poslanci odmítli, nebyla v Česku v uplynulých letech k řešení smlouvy politická vůle. Schwarzenberg řekl, že dokumentem se nyní zabývá ministerstvo zahraničí. Co konkrétně bude ve smlouvě upraveno, ale neupřesnil. Česká republika je podle expertů jedinou evropskou zemí s převážně katolickou tradicí, která nemá vztahy s Vatikánem upravené dohodou. Vyjednaná smlouva se týká hlavně působení církve v kultuře, školství, zdravotnictví, sociální oblasti a v resortu ministerstva vnitra. Předpokládá například možnost zřizovat právnické osoby a církevní zařízení; počítá též s tím, že případná změna současného způsobu financování nenaruší při zavádění nového modelu ekonomické zabezpečení církve.

Komunisté jednotně podpoří vyslovení nedůvěry Nečasově vládě

Komunističtí poslanci budou jednotně hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě premiéra Petra Nečase. Uvedl to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Komunističtí poslanci se tak připojí k sociálnědemokratickým, kteří požádali v pondělí o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, jejímž jediným bodem programu má být toto hlasování. Kováčik připomněl, že komunisté už pět týdnů usilují o mimořádnou schůzi sněmovny, na které by se hlasovalo o nedůvěře kabinetu, nesehnali ale k jejímu prosazení potřebných padesát poslaneckých podpisů. Jejich snahu podpořil bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Jeho výzva k sociálním demokratům, aby ho následovali, ale zůstala bez odezvy. K vyslovení nedůvěry je ve dvousetčlenné sněmovně potřeba 101 poslanců. Poslanecké frakce ČSSD a KSČM jich mají dohromady 82. Museli by tedy na svou stranu získat 19 poslanců stran vládní koalice.

Ústavní soud rozhodne o změnách ve stavebním spoření

Ústavní soud (ÚS) příští týden definitivně rozhodne o návrhu ČSSD na zrušení změn ve stavebním spoření, které jako jedno z úsporných opatření prosadila vláda Petra Nečase (ODS). Na 27. dubna svolal soudce zpravodaj Pavel Rychetský veřejné vyhlášení nálezu. Terčem kritiky ČSSD je obsah novely a její údajná nepřípustná zpětná účinnost, ale také způsob přijetí. Sněmovna normu odsouhlasila ve stavu legislativní nouze. Novela snížila státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory. Podle ČSSD zákon zasahuje do vlastnického práva lidí tím, že zpětně ruší nároky vzniklé podle dosavadních zákonů a právoplatně uzavřených smluv o stavebním spoření. Změny se podle stížnosti týkají čtyř milionů lidí.

Senátoři z kulturního výboru doporučili osvobodit knihy od DPH

Senátní výbor pro kulturu a petice chce osvobodit knihy od daně z přidané hodnoty (DPH). Doporučil to ministerstvům financí a kultury. Reagoval tak na Výzvu na obranu knih, kterou politikům adresoval Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Svaz touto peticí přitom protestuje jen proti vládnímu plánu na zvýšení sazby daně z deseti na 17,5 procenta do tří let. "V dnešní době, kdy mladá generace téměř nečte a i výsledky mezinárodních měření prokazují prudký pokles čtenářské gramotnosti v ČR, považuji za naprosto nezodpovědné zvýšení sazby DPH na knihy. Poučme se z vyspělých států západní Evropy. Například ve Velké Británii, kde jsou knihy zcela osvobozeny od DPH," zdůvodnil ve zprávě zaslané ČTK rozhodnutí výboru jeho místopředseda Marcel Chládek (ČSSD). Podle knihkupců a nakladatelů znamená zvýšení DPH na knihy jejich "pomalou smrt".

Aktuálně.cz: NSZ nařídilo prověřit možnou korupci Drobila

Nejvyšší státní zastupitelství nařídilo žalobcům zahájit prověřování bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), protože je podle něho podezřelý z korupce. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Pokyn souvisí s kauzou někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. Podle Aktuálně.cz má policie prošetřit, zda se Drobil nedopustil podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby. Libor Michálek vloni v říjnu pořídil nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na polici, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu údajně nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí. K závěru, že se má zahájit prověřování, dospělo NSZ při přezkoumávání jednání Drobila, premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra vnitra Radka Johna (VV). To potvrdilo, že Nečas ani John nejednali protiprávně.

Platy státních zástupců se budou odvíjet od platů soudců

Platy státních zástupců se budou odvíjet od soudcovských mezd. Počítá s tím návrh zákona, který schválila vláda. Žalobci by na základě novely měli dostávat 90 procent platu soudců, jejich platová základna by se již nestanovila jako násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Pro státní zástupce by měl návrh znamenat zvýšení jejich mezd a zároveň snížení rozdílu mezi jejich platy a platy soudců. "Cílem návrhu, který společně předkládají ministr spravedlnosti a ministr práce a sociálních věcí, je obnovit tradiční vztah mezi platy soudců a státních zástupců," uvedlo ministerstvo spravedlnosti v předkládací zprávě.

Způsob vydávání nových povolení k pobytu prý může cizince odradit

Nová pravidla pro udělování povolení k pobytu cizinců, která mají platit od května, by mohla odradit některé firmy od investování v Česku a některé cizince od práce v zemi. Uvedli to zástupci auditorské a poradenské společnosti PwC. Tvrdí, že postup udělování nových biometrických průkazů cizincům ze států mimo EU a schengenský prostor žadatele i úřadovny zatíží. Podle novely cizineckého zákona by od května měli cizinci s povolením k pobytu dostávat v Česku průkazy s biometrickými údaji. Musí se tak dostavit k focení a sejmutí otisků prstů. Zavedení biometrických karet ukládá EU. V některých členských státech už jsou, jinde se připravují. Opatření má bránit nelegálnímu pobytu. Povolení je víc spojeno s konkrétním cizincem. Podle manažerky PwC Jany Zelové se lidé ze zahraničí budou muset nyní na úřad dostavovat každý rok, někdy i víckrát ročně. Nebudou se moci nechat zastoupit. Zelová podotkla, že podání žádosti a snímání údajů se neodehrává najednou, ale člověk musí přijít dvakrát. Podle ní by tak úřadovny mohly být přetížené a průkazy by se mohly vydávat se zpožděním.

Zelená úsporám vyplatí přes 62.000 žádostí

V dotačním program na podporu zateplování budov a ekologického vytápění Zelená úsporám bylo dosud schváleno 37.477 žádostí, dalších 24.717 žádostí je úplných a před schválením. Na 16.612 žádostí je neúplných a žadatelé budou muset dokumentaci doplnit. Sdělil to ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Zároveň bude podle něj nutné systém dotací změnit, aby se zajistilo osm miliard korun, které v programu chybí. Dotace tak nedostanou veřejné budovy. Redukcí podpory pro veřejné budovy se podle Chalupy ušetří čtyři miliardy korun. Kontrolou všech typů žádostí by podle něj měla vzniknout úspora ve výši miliardy korun. Dalších 600 milionů korun lze očekávat z prodeje emisních povolenek do Japonska a Německa a 250 milionů korun ze snížení technické asistence. Vláda vzala ministrův plán na výplatu dotací v programu Zelená úsporám na vědomí.

Heger zrušil tendr ÚHKT na léky za 490 milionů korun

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zrušil výběrové řízení Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) na léky. Informace serveru Aktuálně.cz potvrdili mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň i ředitel ÚHKT profesor Marek Trněný. Soutěž byla na rámcovou smlouvu na dva roky, dohromady za 490 milionů korun. Mluvčí i ředitel odmítli jako chybný údaj serveru, že soutěž byla na veřejnou zakázku za 1,5 miliardy. K vyšší částce podle Sršně dospěl server tím, že započítal vedle léků pro pacienty s leukémií také krevní deriváty, ty ale předmětem zakázky nebyly. Sršeň potvrdil, že vítězové výběrového řízení by podle zadání měli mezi sebou soutěžit vždy o získání konkrétní dodávky. Účastnit soutěže se mohou lékárny i distributoři. Podle serveru nakupuje ÚHKT léky přímo u výrobců, což ale ředitel odmítl. Uvedl, že zákony něco takového nedovolují, nakupují tedy jen od lékáren.

V Explosii vybuchl nitroglycerin, pohřešují se čtyři lidé

V pardubické Explosii, kterou nejvíce proslavila plastická trhavina semtex, ve středu ráno vybuchl nitroglycerin. Exploze byla velmi silná, zničila dva objekty. Firma pohřešuje čtyři zaměstnance, kteří zřejmě zůstali v sutinách. Devět lidí bylo lehce zraněno. Mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková řekla, že stále trvá nebezpečí výbuchu. Hasiči koordinují záchranné práce, sutiny prohledávají psi. Záchranné práce mohou trvat i do druhého dne, dodala mluvčí. Situaci sleduje krajská bezpečnostní rada i Český báňský úřad. Česká inspekce životního prostředí čeká, až místo neštěstí bude bezpečné. Silnou explozi zaznamenali lidé na kilometry daleko. Továrna na výbušné látky vznikla v roce 1920 pro potřeby tehdejší československé armády. Dnes už semtex téměř nevyrábí. Zaměřuje zejména na střelné prachy a trhaviny pro vojenské a stavební účely.

Policie: Z pražské nemocnice utekl muž nakažený tuberkulózou

Z Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze 4 utekl ve středu pacient nakažený otevřenou formou tuberkulózy. Pokud by neužíval pravidelně své léky, může nakazit své okolí. Po nemocném muži bulharské národnosti pátrá policie, sdělila pražská policejní mluvčí Eva Kropáčová. Dvaatřicetiletý cizinec se v nemocnici léčil od 14. března. Podle informací policie nyní zřejmě pohybuje ve společnosti mladé Bulharky. Informace o hledaném mohou lidé sdělit policii na linku 158.

Právo: Elitní detektiv protikorupční police se zastřelil v parku

Elitní detektiv protikorupční police se v pondělí odpoledne zastřelil v parku na pražské Letné. V útvaru, který bojuje také s nejvážnější hospodářskou kriminalitou, řídil odbor praní špinavých peněz. Píše to deník Právo. "Všechno v tuto chvíli nasvědčuje tomu, že s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu," řekl Právu ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec. Dopis na rozloučenou policista nezanechal, motiv sebevraždy tak není jasný. Podle zjištění deníku ale může souviset s jeho prací špičkového detektiva. Na jím vedeném odboru, který se specializuje na vyhledávání praní špinavých peněz a daňových úniků, se nedávno uskutečnila kontrola nakládání s penězi ze zvláštního finančního fondu. Jde o prostředky, které mají detektivové k dispozici například na vyplácení svých informátorů. Podle informací listu byl detektiv krátce po kontrole kvůli podezření z dlouhodobého zneužívání těchto peněz odvolán.

Soud zastavil stíhání exmanažerů KB v kauze miliardových ztrát

Obvodní soud pro Prahu 1 minulý čtvrtek rozhodl o zastavení trestního stíhání osmi bývalých členů představenstev Komerční banky, kteří již 11 let čelí obvinění kvůli miliardovým ztrátám při obchodování s rakouskou firmou B. C. L. Trading Baraka Alona. Řekl to předseda obvodního soudu Libor Vávra. Doplnil, že bylo rozhodnuto v neveřejném zasedání, usnesení není pravomocné. Obžaloba muže viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobci vyčíslili v přepočtu na téměř sedm miliard korun. Obvodní soud muže již čtyřikrát osvobodil, odvolací senát Městského soudu v Praze však vždy verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. Naposledy tak učinil koncem února.

V ČR vyroste superlaser za sedm miliard

Evropská komise definitivně schválila projekt superlaseru ELI (Extreme Light Infrastructure), který má ze peníze EU vyrůst v Dolních Břežanech u Prahy. Oznámilo to ministerstvo školství s tím, že centrum za téměř sedm miliard korun začne fungovat od roku 2014. Má jít přitom o vědecký komplex světového významu, nejvýkonnější laser světa bude sloužit při zkoumání buněk nebo terapii nádorů. V Bruselu také čeká na schválení dalších pět obřích vědeckých projektů, které mají vzniknout v ČR. Je mezi nimi třeba Středoevropský technologický institut (CEITEC), který by měl za 6,5 miliardy korun vyrůst v Brně a kde by se zkoumaly biomateriály a robotické systémy využitelné při náročných operacích. V moravské metropoli má vyrůst také Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) za zhruba pět miliard korun. Na schválení čeká i Biotechnologické a biomedicínské centrum Biocev, které by mělo vyrůst u Vestce u Prahy nebo Udržitelná energetika Centra výzkumu ŘEŽ za 2,45 miliardy. Poslední velký projekt je ostravské superpočítačové centrum IT4Innovations za 1,8 miliardy.

Brno postaví nejvyšší budovu v ČR

V Brně začala stavba nové nejvyšší budovy Česka. Mrakodrap AZ Tower vysoký 109,5 metru bude stát poblíž centra města. Dokončen má být do května 2013. Náklady si vyžádají 800 milionů korun bez DPH. Dosud je nejvyšší budovou v republice City Tower v Praze na Pankráci, měří 109 metrů. V brněnském AZ Tower budou obchody a kanceláře, poslední patra domu jsou určena pro luxusní byty. Cílem investora eTower je vytvořit projekt s unikátním nízkoenergetickým provozem, použitými technologiemi a materiály. Mrakodrap, jehož vizualizace je k vidění na webových stránkách stránkách firmy PROPERITY, postaví jihlavská PSJ. Na místě už začaly přípravné práce, především příprava území a zařízení staveniště. Lokalita, v níž chce investor stavět, je velice atraktivní. Z výškových budov tam již stojí šedesátimetrový M palác. CTP invest ve svém Spielberk Office Centre loni obnovil výstavbu administrativní budovy, která měla být s 85 metry nejvyšší v Brně. AZ Tower ji však po dokončení předstihne.

Svatovítská katedrála bude mít nové zvony

Katedrála sv. Víta možná získá nové zvony. Ke čtyřem stávajícím by chtěli správci chrámu znovu přidat další zvony, které zmizely za první světové války. V katedrále jsou dnes čtyři funkční zvony - Jan, Josef, Václav a Zikmund. Další tři se jmenovaly Dominik, Mária a Ježíš-. Pořízení zvonů přijde zhruba na 1,6 milionu korun, na hledání sponzorů se podílí pražský magistrát, Hrad a pedagogové ČVUT. Uvedl to arcibiskup Dominik Duka. Plánem do budoucna je pořídit také nové varhany a chrám více otevřít veřejnosti. Už teď chrám zve na výstavy, koncerty a varhaní festival. Život v katedrále se obnovuje díky dohodě, kterou loni v květnu uzavřel Duka s prezidentem Václavem Klausem. Domluvili se na společné správě chrámu a ukončili dlouholetý soudní spor o určení vlastnictví katedrály. K výkonu společné správy o katedrálu vznikla rada držitelů klíčů od korunní komory. Jejími členy jsou mimo jiné prezident Klaus, premiér Petr Nečas, arcibiskup Duka či primátor Bohuslav Svoboda. Právě tito držitelé klíčů se domlouvají na plánech a projektech, které se týkají budoucnosti katedrály, tedy oprav, nákupu nových varhan a podobně.

Vzácné varhany v městečku Úterý se po letech opět rozezní

V městečku Úterý na Plzeňsku se o Velikonocích po letech opět rozezní vzácné barokní varhany v tamním kostele sv. Jana Křtitele. Zahraje na ně přední český varhaník Jaroslav Tůma. Po letech chátrání se díky dotaci z norských fondů podařilo opravit nástroj považovaný za jeden z nejcennějších svého druhu v republice. Oprava přišla na víc než tři miliony korun, peníze získala Místní akční skupina Český Západ - Místní partnerství s městem Stříbrem. Celkem se podařilo zachránit i další čtyři sakrální památky v oblasti, řekla Kateřina Kvasničková z Českého západu.

Sport

Nejlepší československý fotbalista let 1970 a 1971 Karol Dobiaš, bývalý hráč a úspěšný trenér Ivan Kopecký a rozhlasový reportér Karel Malina jsou letošními laureáty cen Václava Jíry, kterými ČMFS oceňuje fotbalové osobnosti. Všichni tři byli stejně jako předchozí držitelé ocenění vyznamenáni za to, jak přispěli k rozvoji českého fotbalu. Předání cen se uskutečnilo v Národním domě na Smíchově.

Vedení fotbalového svazu na jednání výkonného výboru vyzvalo majitele Slavie Praha, aby začal ve spolupráci s ČMFS okamžitě řešit záchranu tohoto tradičního českého klubu. Svazový předseda Ivan Hašek se svými kolegy tak chce veřejně vyzvat dosud neznámé osoby stojící v pozadí, aby se z mapy českého fotbalu neztratil jeden z nejslavnějších českých klubů.

Fotbalisté Kroměříže vyřadili z domácího poháru Ondrášovka Cupu senzačně prvoligový tým Brna. Hráči pátého celku MSFL porazili v odvetě čtvrtfinále Zbrojovku 1:0 po vítězné brance Hajdaroviče z 85. minuty. První zápas v Brně vyhrála Kroměříž 2:1 a může se těšit na semifinále.

Olympijský vítěz z Nagana a bývalý kouč extraligového Litvínova Robert Reichel převezme hokejovou reprezentaci hráčů do 16 let. Pozici mu nabídl svazový šéftrenér Slavomír Lener, přičemž Reichel, který koncem června oslaví čtyřicáté narozeniny, bude zároveň pokračovat v dosavadní práci u litvínovské mládeže.

Florbalisté Tatranu Střešovice obhájili titul v extralize. V pátém finálovém utkání předvedli na domácí půdě v Praze už třetí velký obrat v sérii a přes nepříznivý stav 3:8 ještě v 51. minutě zvítězili nad FBC Ostrava 9:8 v prodloužení. Sérii tak vyhráli 3:2 na zápasy, o čemž rozhodl v čase 61:05 minutě Milan Garčar. Svěřenci trenéra Jana Zahalky si zajistili i účast na říjnovém Poháru mistrů evropských zemí v Mladé Boleslavi.

Fotbalisté Bohemians Praha v předehrávaném utkání 33. kola ČFL zdolali doma vysoko 5:1 Chomutov a v čele tabulky mají aktuálně už jednadvacetibodový náskok před druhou Mladou Boleslaví B.

Fotbalový útočník Tomáš Pekhart, který v jarní části sezony hostuje v pražské Spartě z Jablonce, se dohodl na přestupu do Norimberku. Podle informací ČTK už hráč v německém klubu v minulých dnech podepsal čtyřletou smlouvu.

Kapitánem české hokejové reprezentace na mistrovství světa na Slovensku bude opět Tomáš Rolinek. Ve své funkci se podle kouče Aloise Hadamczika osvědčil. Pod Rolinkovým vedením získali loni čeští reprezentanti v Německu titul mistrů světa.

Tenista Tomáš Berdych se odhlásil z turnaje v Barceloně, neboť jej trápí střevní chřipka. Sedmý hráč světa měl letos plnit roli nasazené pětky a v prvním kole měl volný los.

Slavný tenista Ivan Lendl se radoval z další exhibiční výhry. Někdejší první hráč světa porazil v pondělí ve Stuttgartu Matse Wilandera 6:4, 3:6 a 10:8. Švéda tak porazil poprvé po návratu k tenisu. Letos se na Lendla opět mohou těšit čeští fanoušci. Bude hostem 50. ročníku atletické Zlaté tretry 31. května a ve stejném týdnu si zahraje exhibici na challengeru Czech Open v Prostějově.

Tenisový turnaj žen v marockém Fezu, kde loni triumfovala Iveta Benešová, se letos bude dohrávat bez českého zastoupení. Ve druhém kole vypadla Kristýna Plíšková s Maďarkou Gretou Arnovou a v dohrávce prvního kola nepřipustila překvapení Francouzka Alizé Cornetová proti Andree Hlaváčkové.

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa hráčů do 18 let v přímém souboji o postup do čtvrtfinále s Finskem 3:5, přestože ještě na začátku 55. minuty vedli 3:2 a jediný bod jim stačil k postupu do bojů o medaile. Český tým tak bude hrát pouze ve skupině o udržení, kam půjde s třemi body za výhru nad Norskem (3:2), ale čekají ho nelehké zápasy se Švýcary a Slováky.

Bývalý pátý hráč světa Fernando Gonzalez z Chile a lednový vítěz juniorky na Australian Open Jiří Veselý budou k vidění první květnový týden na "minigrandslamu" Strabag Open 2011 na pražské Štvanici. Dvojité tenisové menu divákům nabídnou muži v rámci challengeru mužů a ženy na akci ITF.

Počasí

V noci i zítra bude jasno nebo skoro jasno. Nejnižší teploty 7 až 3 stupně, odpoledne se oteplí se až ke 24ti stupňům, na horách naměříme 13 a na Šumavě až kolem 16ti. Foukat má mírný jihovýchodní nebo východní vítr.

Příjemné jarní počasí vydrží až do začátku května, teploty budou šplhat k 25 stupňům. Poté začne přibývat oblačnosti a většinu května poznamenají májové deště a bouřky. Podle Českého hydrometerologického ústavu (ČHMÚ) bude ale i přesto následujících 30 dní teplotně nadprůměrných a srážkově průměrných. Kvůli teplému a suchému počasí posledních dní navíc hrozí v celé ČR požáry.