Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Klaus odcestoval na státní návštěvu Argentiny a Chile

Prezident Václav Klaus odletěl na státní návštěvu Argentiny a Chile. V Latinské Americe bude do 7. dubna. Klaus se v obou zemích setká se svými protějšky a dalšími vrcholnými politiky. Na cestě ho doprovází i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Česká delegace chce v Argentině a Chile vést také obchodní jednání.

Do Argentiny koncem 19. a počátkem 20. století přišly desetitisíce Čechů a Slováků. Dnes jich v Argentině žije odhadem kolem 30.000. České ministerstvo zahraničí letos kvůli úsporám ve státním rozpočtu uzavřelo v Buenos Aires pobočku Českého centra, které v Argentině propagovalo ČR. S Argentinou stejně jako s Chile chce Česká republika také zlepšit spolupráci při výzkumu Antarktidy. Argentinské i chilské úřady Čechy už delší dobu podporují i kvůli tomu, že česká stanice se v Antarktidě nachází v relativní blízkosti stanic těchto latinskoamerických zemí.

Czech Coal kvůli postojům starosty vypověděl smlouvu s Litvínovem

Dceřiná firma společnosti Czech Coal - Litvínovská uhelná vypověděla smlouvu s Litvínovem, v rámci které přispívala ve městě na sport, kulturu a další věci. Mluvčí Czech Coal Liběna Novotná v tiskové zprávě oznámila, že je to kvůli negativním postojům litvínovského starosty a poslance za Věci veřejné Milana Šťovíčka k činnosti těžební společnosti. Za posledních osm let Litvínovská uhelná do města formou různých grantů poslala kolem 60 milionů korun.

Šťovíček v odpovědi Litvínovské uhelné označil její krok za "jasný nátlak na místní samosprávu v Litvínově s cílem dosáhnout změny postoje města Litvínova a jeho obyvatel k zachování těžebních limitů a dalšímu rozvoji." Dodal, že není pravda, že by se kdykoli vyhýbal jednání s představiteli těžařské společnosti. Podle něho naopak dohodu porušovali těžaři. Tvrdí, že když v roce 1998 město s Mosteckou uhelnou, která byla předchůdcem Czech Coalu, dohodu podepisovalo, firma deklarovala respektování těžebních limitů a ukončení těžby v dole Československá armáda v roce 2012.

Ekologové věří ministrovi, blokádu na Šumavě zatím nechystají

Ekologové zatím kvůli hrozící těžbě stromů v nejcennějších partiích Šumavy blokádu nechystají. Věří ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi (ODS), že žádost ředitele parku Jana Stráského o vyhlášení kůrovcové kalamity v celém parku nepovolí. ČTK to řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. ČSSD podle stínového ministra životního prostředí Václava Zemka chce, aby ministr Chalupa Stráského odvolal, jestliže bude pokračovat v dosavadním jednání, které by vedlo k likvidaci parku.

Svolení Stráský potřebuje k tomu, aby mohl těžařskými stroji i insekticidy proti broukovi zasáhnout i v nejcennějších partiích národního parku, které byly ponechány přirozenému vývoji. Radnice na Šumavě a těžaři ale tvrdý zásah proti kůrovci vítají. Podle Bláhy z Hnutí Duha by ekologové v případě schválení těžby nejspíše navrhli Národní park Šumava zrušit, protože by ztratil své poslání. Nesouhlas se Stráského návrhem je značný. Vznikají spontánně jednotlivé iniciativy na vysokých školách a mezi vědeckými společnostmi.

Aktuálně: Nečas nechá příští vyzyvatele k demisi vyloučit z vlády

Premiér Petr Nečas (ODS) podle serveru Aktuálně.cz pohrozil ministrům, že pokud někdo z nich bude svého vládního kolegu vyzývat k demisi, tak ho nechá odvolat. Minulý týden se ministr financí Miroslav Kalousek připojil k výzvě své TOP 09, aby funkci opustil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) kvůli údajně předraženým zakázkám během českého předsednictví EU.

Vláda posílila dotační program na podporu oprav panelových bytů

Vláda posílí Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) o miliardu korun na podporu oprav bytových domů. Po zasedání kabinetu to uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Program Nový panel fondu bydlení tak možná znovu začne přijímat žádosti o úrokové dotace; kvůli nedostatku peněz bylo přijímání žádostí od loňska pozastaveno. Miliarda by měla stačit na renovaci více než 28.000 bytů.

Ministerstvo pro mítní rozvoj ve prospěch programu argumentuje jeho ekonomickou výhodností. Jedna miliarda korun vložená na modernizace a zateplování bytových domů prý v dalších letech přinese do státního rozpočtu 1,5 miliardy korun na daních. Stejná investovaná částka do programu znamená zajištění zhruba 10.000 pracovních míst.

Štěch: Zákony by měly řešit financování agendy předávané krajům

Zákony, jimiž stát přenáší na kraje a obce nové agendy, by měly řešit také financování těchto činností. ČTK to po setkání s hejtmany řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Se zástupci krajů se proto dohodl, že v Senátu uspořádá za jejich účasti jednání se zástupci vlády o řešení nedostatečného finančního zajištění činností, které stát převedl na kraje.

Češi budou muset jít při summitech EU za dveře, kvůli Paktu pro euro

Země, které se nepřipojily k Paktu pro euro, včetně České republiky, se nebudou moci účastnit pravidelných jarních summitů signatářů paktu. Informuje o tom internetový server EUobserver. Česká vláda si přitom v poslední době několikrát stěžovala, že má málo informací z jednání eurozóny a nebyla přizvána k dojednávání paktu, který má zvýšit konkurenceschopnost EU. Nyní ovšem zůstane za zavřenými dveřmi úplně. Rozhodnutí vlády je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vážnou chybou a je v rozporu s národními zájmy. Vládu vyzval, aby své stanovisko přehodnotila.

Pro Česko by mohla být celá situace nepříjemná především proto, že schůzka signatářů paktu nebude samostatná. Bude se konat jako součást pravidelného jarního summitu celé EU a ve chvíli, kdy dojde řeč na konkurenceschopnost, budou muset Češi, Britové, Maďaři a Švédové opustit místnost. "Bude velmi zvláštní říci čtyřem zemím, aby šly za dveře, ale bude to tento případ," uvedl zdroj.

Lichtenštejnský premiér uvedl v Praze velvyslankyni knížectví

Premiér Lichtenštejnského knížectví Klaus Tschütscher v Praze svému českému kolegovi Petru Nečasovi představil diplomatku, která bude knížectví v ČR zastupovat. Je jí lichtenštejnská princezna Maria-Pia Kothbauerová, která je současně také velvyslankyní knížectví v Rakousku. Obě země dlouhá léta rozděloval spor o konfiskaci majetku rodu Lichtenštejnů na základě takzvaných Benešových dekretů po druhé světové válce, předloni se vztahy zlepšily díky oznámení knížete Hanse Adama II., že aktivní kroky ke znovuzískání majetku jeho rodina nechystá.

Vojáci v Afghánistánu obdrží novou výbavu z prostředků USA

Čeští vojáci v Afghánistánu se mohou těšit na nové zbraně a vojenské přístroje. Vláda schválila pořízení nového vybavení prostřednictvím programů zahraniční pomoci vlády USA. Vojáci mimo jiné dostanou přístroje pro noční vidění, lehké zbraně a munici či spojovací techniku, která jim umožní lépe komunikovat se spojenci v boji proti povstalcům z hnutí Taliban. Z rozpočtu ministerstva obrany se uhradí jen část dodávek vojenské výbavy, zbytek bude financovat vláda USA prostřednictvím programů zahraniční pomoci. V současnosti je v Afghánistánu asi 580 českých vojáků.

Dvacet šest lidí se zranilo při srážce vlaku s kamionem na Opavsku

Dvacet šest lidí se zranilo při srážce osobního vlaku s kamionem ve Velkých Hošticích na Opavsku. Zranění cestujících jsou převážně lehčího charakteru. Ve vlaku cestovalo asi 120 lidí. Souprava při nárazu vykolejila. Celkem bylo zraněno 26 osob. Dvě desítky z nich odvezly sanitky do nemocnic a pět cestujících bylo ošetřeno na místě nehody. Řidič polského nákladního auta vyvázl bez zranění, popsal následky nehody mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Ze zavinění nehody policisté podezřívají řidiče. Ten sice tvrdil, že signalizace na přejezdu nefungovala, to ale vyvrátil inspektor Drážní inspekce.

Čeští turisté uvízli kvůli záplavám na thajských ostrovech

Záplavy, které sužují jih Thajska od minulého týdne, si vyžádaly již 21 životů a zablokovaly 15.000 lidí včetně českých turistů na ostrovech. Mezi turisty, kteří na ostrově Koch Samuj uvízli, je podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury i devět Čechů, kteří nyní čekají na odlet směrem do Bankoku. Jak ČTK sdělil jeden z nich Martin Louda, je situace na ostrově, kde je místy až 1,5 metru vody, nyní kritická: poslední tři dny nefunguje elektřina a mobilní telefony. Vydatné deště jsou v Thajsku v tomto ročním období, které má být teoreticky suché a teplé, neobvyklý jev.

Václav Klaus udělil milosti

Prezident Václav Klaus prominul zbytek trestu odnětí svobody za pokus o vraždu Karlu Baštovi. Majitel sběrny surovin střílel na údajné zloděje a dva lidi zranil, soud ho poslal na šest let do vězení. Majitel sběrny střílel na již ujíždějící vozidlo, kde podle něj byli zloději. V něm jedoucí mladou ženu tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak. Klaus prominul Baštovi zbytek trestu s podmínkou, že se v příštích pěti letech nedopustí trestného činu. Bašta nastoupil do věznice v Rapoticích letos v lednu, takže si dosud odpykal z trestu asi tři měsíce. Jeho odsouzení ale vyvolalo na Ivančicku vlnu nevole. Petici za jeho propuštění podepsalo přes 3000 lidí. Bašta podotkl, že pokud by se v budoucnu do podobné situace opět dostal, už by zbraň nepoužil. "Kdyby se to znovu naskytlo a měl bych u sebe zbraň, tak ji nechám ležet, tam kde je, nebo ji urazím o nějaký sloupek," řekl. Znovu zopakoval, že velmi lituje vážného zranění dívky, která přišla o zrak.

Prezident Václav Klaus udělil milost také podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který dostal desetiletý trest za podvody se škodou ve výši stovek milionů korun. Stížnost v jeho prospěch dala dříve tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Nejvyšší soud její stížnost zamítl jako neopodstatněnou, muž byl nicméně mezitím z vězení propuštěn. "Prezident přihlédl k tomu, že ke skutku došlo před čtrnácti lety, odsouzený v minulosti nebyl nikdy trestán, již jednou mu byl výkon trestu přerušen z důvodu stížnosti pro porušení zákona, kterou v prospěch odsouzeného podala ministryně spravedlnosti. Podobně se v jeho prospěch vyjadřuje i odborný posudek vypracovaný Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické," uvedla prezidentská kancelář ve zdůvodnění milosti. Klaus prý přihlédl také ke složitým rodinným poměrům odsouzeného.

Šéf ČEZ Roman: Útlum jádra by zdražil elektřinu

Pokud evropské země kvůli strachu z následků jaderné havárie v japonské Fukušimě utlumí jadernou energetiku, cena elektřiny pro zdejší spotřebitele poroste. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman. ČEZ by na tom podle Romana vydělal hned dvakrát - těžil by z vyšších cen a navíc by mohl nahradit výpadek ve výrobě z jaderných elektráren především v Německu. Cena elektřiny ve střední Evropě už vzrostla od fukušimské havárie téměř o šest eur na MWh, tedy téměř o deset procent.

Dopravním odborovým svazům vadí zvyšování daní, připravují stávku

Koalice dopravních odborových svazů zvažuje protestní akce, které by mohly vyústit v případnou stávku. Odborářům vadí plánované zvyšování DPH v rámci důchodové a sociální reformy, danění zaměstnaneckých benefitů a reforma zdravotnictví. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila Koalice dopravních odborových svazů. Domnívá se, že by legislativní změny razantně poškodily většinu občanů a zhoršily životní podmínky zaměstnanců, rodin s dětmi, důchodců a invalidních občanů.

ODS po Březinovi nepožaduje rezignaci, on sám odstoupit nechce

Pražská ODS nepožaduje po obviněném náměstkovi Karlu Březinovi (ČSSD) jeho odstoupení. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po jednání zástupců koalice novinářům řekl, že záležitost bude řešit ČSSD. Březinu obvinila minulý týden protikorupční policie kvůli jeho minulému působení v zkrachovalých firmách a následně v dozorčí radě Žižkov Station Development (ŽSD). Podle obchodního zákoníku osoba, která působila ve statutárních orgánech zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v obdobných orgánech jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě a ta jeho působení odsouhlasí. Březina to ale v případě společnosti Žižkov Station Development, který policie šetří, neuvedl. Podle Březiny ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu. Náměstek jakékoliv pochybení odmítá, proti obvinění podal stížnost.

Ministr Bárta zveřejnil účty, za tři roky vydělal 32 milionů bez daně

Čistý příjem ministra dopravy a hlavního sponzora VV Víta Bárty byl za poslední tři roky 32 milionů korun. Před zdaněním činil 38 milionů korun. Bárta na tiskové konferenci v sídle strany zveřejnil své účetnictví, k čemuž ho před dvěma měsíci vyzvala některá média. Bárta svůj krok označil za "nestandandardní aktivitu politika". Ministr dodal, že nechce zveřejnit, za co konkrétně utrácel. Bárta se také zmínil o voze značky Maserati, kterým jezdí. Luxusní automobil si prý koupil jako služební vozidlo v době, kdy šéfoval bezpečnostní agentuře ABL. Vlastnictví sportovního vozu bylo jedním z důvodů, proč na Bártu v lednu podal bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek trestní oznámení pro údajné krácení daně.

Soud zrušil zákaz sobotních pochodů DSSS Krupkou

Ústecký krajský soud zrušil rozhodnutí radnice v Krupce na Teplicku, která zakázala pochody Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) městem. Strana chce městem pochodovat každou dubnovou sobotu. Radnice zákaz odůvodnila dopravními komplikacemi. DSSS, která je pokračovatelkou zrušené Dělnické strany, chce pochody údajně upozornit na případ, kdy loni v dubnu dva mladí útočníci chtěli okrást dvanáctiletého chlapce. Když zjistili, že nic nemá, brutálně ho zbili a zneužili. Soud jednoho z útočníků poslal na deset let do vězení, odvolací soud mu trest snížil na polovinu. Podle soudu měl útok rasový motiv.

Otakar T. neprojevoval sebevražedné úmysly

Generální ředitel vězeňské služby (VS) Jiří Tregler odmítl, že by VS v souvislosti se sebevraždou Otakara T. pochybila. Novinářům řekl, že dozorci muže kontrolovali častěji, než je běžné. Při pohovoru s psycholožkou prý obviněný z vraždy a znásilnění devítileté Anny Janatkové neprojevoval sebevražedné úmysly ani nebyl agresivní. Podle Treglera proto vězeňská služba neumístila muže do zvláštní cely krizového oddělení. Dozorci mu přiřadili spoluvězně z Vietnamu podezřelého z majetkové kriminality. Muž prý měl takovou tělesnou konstituci, že nemohl Otakara T. napadnout, zároveň neuměl česky. Ředitel VS v této souvislosti také jednoznačně odmítl spekulace o tom, že mohl být policejním agentem. Z výslechu Vietnamce pak vyplynulo, že si sebevraždy svého spolubydlícího pravděpodobně nevšiml.

Syntetické drogy se nedovážejí, policie našla výrobnu v Českém Těšíně

Drogy pro kontroverzní síť obchodů Amsterdam shop, které v posledních měsících vznikly na Karvinsku, v Ostravě a dalších místech Česka, se k nám nevozí z Polska, jak se původně předpokládalo. Vyrábějí se přímo v Česku. Policie podle informací ČTK v Českém Těšíně narazila náhodou na výrobnu, která pravděpodobně zásobuje celou síť prodejen s nebezpečnými, ale zatím legálními syntetickými drogami.

Pyrotechnici na Českokrumlovsku likvidovali 3 tuny munice

Policejní a vojenští pyrotechnici v prostoru u Boletic na Českokrumlovsku likvidovali tři tuny munice. Jednalo se o nashromážděné množství střeliva, které lidé nalezli v posledních týdnech v jižních Čechách. Pyrotechnici rozdělili munici do pěti připravených jam, kde ji pak následně odpálili. Na likvidaci se podílely asi tři desítky policistů a vojáků, celou akci z bezpečnostních důvodů zajišťovali také hasiči. Jižní Čechy jsou regionem, kde lidé často nacházejí zbytky střeliva z druhé světové války. Pyrotechnikům každoročně odevzdají několik desítek nálezů.

Exšéfka České pošty Hrdá bude řídit Slovenskou poštu

Bývalá generální ředitelka České pošty Marcela Hrdá, kterou ministr vnitra Radek John (VV) odvolal kvůli nekoncepčnosti při tvorbě strategie pro další roky, bude řídit poštu na Slovensku. ČTK o tom informovalo slovenské ministerstvo dopravy. Jak uvedla Hrdá, práce v Bratislavě ji prý láká už proto, že povede srovnatelnou firmu ve srovnatelných podmínkách.

Český pavilon z Expa bude v centru nově vznikajícího města v Číně

Český pavilon ze světové výstavy Expo 2010 v Šanghaji bude stát v centru nově vznikajícího milionového města v Číně. Bílý pavilon posázený černými puky i jeho vnitřní expozici koupila loni od českého státu za 33 milionů korun farma československo-čínského přátelství. Z ní se postupem let stala obří ekonomická zóna. Nové město Chuang-chua roste v její blízkosti, řekl v rozhovoru s ČTK Pavel Stehlík, generální komisař české účasti na světové výstavě. Český pavilon, který se podařil prodat jako jediný ze všech pavilonů na Expo, bude stát na hlavním náměstí. V blízkosti potečou uměle vytvořené řeky pojmenované po Vltavě a Dunaji a bude tam také muzeum zachycující historii farmy, která vznikla díky československé pomoci v 50. letech. Nedaleko by měl být slovenský pavilon z Expa, který sousední země bývalé federace Číně darovala.

Do června má být jasné, zda ČR bude na Expo 2015 v Miláně

Do června by mělo být podle ministerstva zahraničí jasné, zda se Česká republika zúčastní další světové výstavy Expo 2015 v Itálii. Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg v únoru předpokládal, že Česko na kulturní olympiádě národů v Miláně bude. Rozhodnout o tom ale musí vláda, pro níž česká diplomacie připraví materiál. Budoucí výstava v Miláně bude mít heslo "Nakrmit planetu, energie pro život".

Papírová padesátikoruna je platná do čtvrtka, nahradí ji mince

Ve čtvrtek 31. března bude možné naposledy zaplatit padesátikorunovou bankovkou, Česká národní banka totiž rozhodla již loni o ukončení její platnosti s koncem března. Od dubna tak zůstane v platnosti jen mince stejné hodnoty. Neplatné bankovky bude možné po dobu jednoho roku zdarma vyměňovat na pokladnách bank působících v České republice a v pobočkách České národní banky. Pobočky ČNB je pak budou měnit ještě dalších pět let.

V Lázních Bohdaneč hořely plasty, lidi neměli vycházet

Sklad plastů vzplál v areálu společnosti Transform v Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Kvůli hustému dýmu hasiči lidem v Bohdanči a sousedním Rybitví doporučili, aby nevětrali a nevycházeli ven. Podle odhadu spolumajitele firmy činí předběžná škoda asi osm milionů korun, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hořet začaly drcené plasty na ploše asi deset krát deset metrů a oheň se rozšířil i mimo areál. Plameny šlehaly do výšky deseti metrů, z místa se valil černý kouř.

V hřebčíně v Kladrubech nad Labem zájemci poprvé dražili koně

V hřebčíně v Kladrubech nad Labem se dražili koně. Vůbec první dražba koní v hřebčíně přilákala do areálu kupce z několika zemí. Do Kladrub přijelo asi 15 kupců z České republiky, Německa, Rakouska, Ruska a Spojených států. Koně si vybírali den předtím, nyní už jen dražili. Přibližně za první dvě a půl hodiny se prodali tři koně za více než půl milionu korun. Chovatelé či obchodníci s koňmi se spíše přijeli podívat, v České republice tradice dražeb totiž teprve znovu ožívá.

Ukradená Drtikolova Vlna se našla, už je zpět v muzeu v Praze

Fotografie Vlna od Františka Drtikola, kterou někdo před více než dvěma týdny odcizil, se vrátila do Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Cenné dílo se někdo pokusil prodat v Kalifornii. Snímek nebyl poškozen, ale nepodařilo se najít originální karton, z něhož jej zloděj vyřízl. Fotografie zmizela ze stálé expozice muzea v Praze v neděli 13. března, zaměstnanci ztrátu exponátu zjistili o den později. Policie zajistila stopy a kontaktovala světová muzea. "Při pátrání po fotografii nám nejvíc pomohl kalifornský obchodník Joseph Bellow, kterému byla fotografie nabídnuta. Bellow kontaktoval registr v Londýně, ten oslovil muzeum a nás a následně se zahájily kroky k zajištění díla," řekl novinářům vyšetřovatel Tomáš Rubeš.

Artbanka podpoří začínající umělce, nakoupí od nich díla

Mladé začínající umělce podpoří projekt Artbanka, který oficiálně odstartoval v pražské galerii Dvorak Sec Contemporary. Rada kurátorů vybere z absolventů vysokých výtvarných škol ty, jejichž tvorba je nejzajímavější, a Artbanka od nich odkoupí několik děl. Ta nabídne k ročnímu pronájmu za 4000 až 10.000 korun různým institucím. Artbanka už v první fázi nakoupila díla za miliony korun od 37 umělců. Důležitou součástí projektu se stane propagace děl a jejich autorů. Podobný projekt funguje už asi tři desítky let v Kanadě a Austrálii, v České republice vzniká něco takového poprvé.

PEN klub ocenil celoživotní dílo Jany Štroblové

Letošní laureátkou ceny Vlastní cestou, kterou každé dva roky uděluje České centrum Mezinárodního PEN klubu za celoživotní dílo, se stala spisovatelka, překladatelka a básnířka Jana Štroblová. Česká dvorní překladatelka ruské básnířky Mariny Cvetajevové si pamětní medaili, diplom a šek na finanční odměnu převezme ve čtvrtek ve Valdštejnském paláci v Praze. Autorka čtrnácti původních básnických knih a nejméně stejného počtu překladů z čínské, tibetské a ruské poezie, napsala také několik prozaických děl a dětských knížek.

Zahájení turistické sezony v Kutné Hoře připomene rod Jagellonců

Volba Vladislava Jagellonského českým králem a další scény ze života tohoto panovníka, které předvedou herci v dobových kostýmech, v sobotu zahájí turistickou sezonu v Kutné Hoře. Počítá s tím šestý ročník akce Probouzení Kutné Hory, který se po loňském připomenutí husitské historie města a předloňském putování po středověkých krčmách a hanbincích letos zaměří na panovnický rod Jagellonců. "Letos je to 540 let, co se v Kutné Hoře konaly jediné královské volby, při nichž byl na český trůn zvolen Vladislav Jagellonský," připomněla jednatelka Průvodcovské služby Ivana Vopálková.

Muzeum Chodska připravilo na hlavní sezonu výstavu krojů

Jeden z největších etnografických pokladů Chodska - zdejší lidové kroje - vystavuje v Domažlicích Muzeum Chodska. Expozici doplňují dobové fotografie a obrazy. Lidé se seznámí i se zákulisím výroby kroje. Téma krojů je na Chodsku stále aktuální a je atraktivní jak pro místní lidi, tak pro turisty. Výstava potrvá celou hlavní sezonu. "Chodsko je vlastně jediným regionem v Čechách, kde je tradice nošení kroje stále živá," uvedl ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl. Zejména na vesnicích, jako je například Mrákov, Postřekov, Újezd či Draženov, je stále ještě především starší ženy nosí denně. "I na Chodsku se postupně kroj stává oděvem svátečním, i tak je ale potěšitelné, že tento fenomén nezaniká," poznamenal Nejdl.

Na Valašsku vykvetly vzácné šafrány bělokvěté, je jich ale méně

Na Valašsku rostou vzácné šafrány bělokvěté. Unikátní a přísně chráněná rostlina kvete jen několik dní v roce, v Česku se pravidelně v posledních březnových dnech vyskytuje na několika místech Hornolidečska. Nejvíce míst, zpravidla až s desetitisíci květy, návštěvníci mohou vidět v katastru obce Lačnov. Šafrán není původní rostlinou, pravděpodobně sem byl zavlečen z alpské oblasti během napoleonských válek se senem pro koně.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, občas s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší teploty 16 až 20 stupňů Celsia.