Zprávy

0:00
/
0:00

Koalice ustoupila, sjednocení DPH bude postupné

Vládní koalice po kritice od prezidenta Václava Klause i ze strany Věcí veřejných ustoupila ze svých představ o sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty. Daň se bude sjednocovat postupně. Na čtvrtečním jednání se špičky koalice dohodly, že snížená daň bude existovat ještě rok, a to od 1. ledna 2012 ve výši 14 procent. Základní daň po dobu jednoho roku bude zachována na 20 procentech. Od 1. ledna 2013 se všechny sazby bez výjimek sjednotí na 17,5 procenta. Vláda spojí hlasování ve sněmovně o důchodové reformě s hlasováním o důvěře, uvedl po jednání K9 premiér Petr Nečas (ODS). "V tomto kroku se mi dostalo plné podpory a souhlasu všech členů koaliční devítky," zdůraznil premiér. Pro plán, na kterém se K9 dohodla minulý týden, byly podle něj připraveny hlasovat pouze dvě strany vládní koalice. S výhradami přišly Věci veřejné. Jejich předseda Radek John slíbil, že další návrhy na změny už strana nepřinese. Nyní chce o návrhu vláda jednat se sociálními demokraty. Návrh novely zákona na změny DPH chce mít kabinet schválený Poslaneckou sněmovnou v červnu letošního roku. Premiér také uvedl, že vláda už nebude nadále prosazovat snížení odvodů firem na sociální pojištění. Návrh na zřízení tzv. druhého pilíře důchodové reformy zůstal po jednání koaličních špiček beze změn.

Kalousek tajnou nahrávku z jednání médií neměl, mystifikoval

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že nemá k dispozici tajnou nahrávku ze schůzky šéfredaktorů českých deníků a zpravodajských týdeníků k tématu zvýšení DPH na tisk a že šlo z jeho strany o mystifikaci. Kalousek ČTK sdělil, že měl jen kusé a neověřené informace, že se šéfredaktoři scházejí, aby koordinovali mohutnou mediální kampaň proti penzijní reformě. Z tohoto důvodu si "dovolil v soukromém telefonickém rozhovoru celkem průhlednou mystifikaci vůči šéfredaktorovi MfD". O nahrávce informovala MfD a další zpravodajské servery. Šéfredaktoři na schůzce diskutovali o společném prohlášení a dopise pro členy vlády, Senátu a sněmovny, kterým by vyzvali k nezvyšování sazby DPH na tisk a knihy. Podle iDnes.cz se na setkání hovořilo také o ekonomických dopadech, které by připravované zvýšení sazby DPH na 20 procent mělo na mediální trh. Ve středu večer kontaktoval Kalousek šéfredaktora MfD Roberta Čásenského a oznámil mu, že disponuje videozáznamem z tohoto setkání, uvedl server. Kalousek si údajně z reakce na zmíněnou mystifikaci v telefonátu s Čásenkým ověřil a získal zajímavé podrobnosti z uskutečněné schůzky.

Schwarzenberg nehodlá uznat libyjskou opozici

Česká diplomacie nehodlá zatím uznat libyjskou opoziční Národní radu, jak to učinila Francie. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není zatím jasné, kdo přesně za ní stojí, ani jakou má legitimitu. Jednat je podle něj nicméně třeba se všemi opozičními seskupeními v této severoafrické zemi. Ministr to uvedl po mimořádném jednání s kolegy z EU v Bruselu. Paříž ve čtvrtek oznámila, že uznává povstaleckou libyjskou Národní radu za legitimního představitele libyjského lidu. Po uznání povstalců ve středu volali na plenárním zasedání europoslanci. Mezi lídry Evropské unie a Severoatlantické aliance se nyní hovoří o možnosti zřízení bezletové zóny nad Libyí. Ovládnutí vzdušného prostoru by mělo ochránit libyjskou opozici před nálety sil věrných libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Podle Karla Schwarzenberga ale i její případné zřízení vyžaduje mandát RB OSN.

Úřady v Česku vyvěsily tibetskou vlajku

Radnice a organizace po celém Česku si ve čtvrtek připomněly 52. výročí protičínského povstání v Tibetu. Některé vyvěsily tibetskou vlajku jako symbol solidarity s Tibeťany. Před čínským velvyslanectvím uspořádala navečer demonstraci česká pobočka nevládní organizace Amnesty International, která podporuje dodržování lidských práv. Čína má Tibet pod správou od padesátých let minulého století. Loni byla tibetská vlajka na více než třech stovkách úřadů - na radnicích, parlamentu i jinde. Akce se celosvětově koná k připomenutí povstání proti čínské okupaci ve Lhase, při kterém zemřelo nejméně 80.000 Tibeťanů. Čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu v říjnu 1950. Po povstání 10. března 1959 tam byl nastolen systém vojenských kontrolních výborů. Od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.

Havlův stav je stabilizovaný, bere antibiotika

Exprezident Václav Havel, který leží se zánětem dýchacích cest v nemocnici, bere antibiotika, jeho stav je stabilizovaný. Přitížilo se mu v pondělí, od úterý je v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Hospitalizován byl na interní klinice. "Zdravotní stav pana Václava Havla zůstává stabilizovaný a je léčen adekvátně svému zdravotnímu stavu," řekla mluvčí nemocnice Jitka Zinkeová. Kdy bude propuštěn, se zatím neví. Havlova kancelář ale počítá s tím, že se zotaví do premiéry svého filmu Odcházení. Václav Havel film režíroval podle své divadelní hry. Do kin má jít jeho dílo 24. března, dva dny před tím má být slavnostní promítání.

Věci veřejné začínají cestu k volbě předsedy strany

Věci veřejné ve čtvrtek zahájily téměř dvouměsíční cestu, na jejímž konci se dozvědí, kdo bude předsedou strany v následujících dvou letech. Místní organizace a členové grémia mohou až do konce března nominovat kandidáty na šéfa Věcí veřejných. Předseda strany bude definitivně znám na konci května, kdy ho ve funkci potvrdí volební konference. Prozatím je největším favoritem volby dosavadní šéf VV a ministr vnitra Radek John. V pátek by měl oznámit, zda bude o svou funkci znovu usilovat. Nominace kandidátů na předsedu uzavře strana na konci března. Širší vedení strany - Rada VV - pak ze seznamu kandidátů vybere šest jmen, mezi kterými budou moci registrovaní příznivci strany vybírat v květnovém elektronickém hlasování.

Pražský vrchní státní zástupce by měl být odvolán

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odeslal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) návrh na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. ČTK o tom informovala mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. Zemana podle ní k jeho kroku vedla zjištění o "závažných porušeních povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce". Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková upozornila na to, že správní řízení může trvat týdny. Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová České televizi řekla, že Pavel Zeman Vlastimila Rampulu o svém návrhu informoval. "(Rampula) je připraven vyjádřit se, až bude návrh podán, ke konkrétním bodům tohoto návrhu, tedy tam, kde je to příslušné. Považuje to za seriózní a vážnou věc," dodala mluvčí Válová.

Petr Lessy pověřil řízením dva nové náměstky

Policejní prezident Petr Lessy má dva nové náměstky. Náměstkem pro službu kriminální policie a vyšetřování se stal dosavadní šéf pražské policie Martin Červíček a řízením úseku náměstka pro vnější službu Lessy pověřil bývalého policejního prezidenta Vladislava Husáka. Na policejním webu o tom informovala mluvčí prezidia Pavla Kopecká. Lidové noviny uvedly, že oba jmenovaní budou muset oficiálně ještě projít výběrovým řízením, které se uskuteční příští týden. Vladislav Husák rezignoval na post policejního prezidenta v březnu 2007, média spekulovala, že se zapletl do případu uplácení při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Novináři ho navíc přistihli, jak jede po dálnici dvousetkilometrovou rychlostí. Později nastoupil na místo šéfa cizinecké policie. Ve své nové funkci náměstka pro vnější službu bude mít na starosti uniformovanou policii. Martin Červíček, který předtím působil jako vedoucí náchodských kriminalistů, odkud přešel do vedení dopravní policie a pak do čela pražských policistů, je podle LN jedním z nejdůležitějších mužů ve vedení policie. Jako náměstek pro trestní řízení bude pod sebou mít například protikorupční útvar nebo Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Minoritní akcionáři chtějí vybírat partnera Sazky společně s ČSTV

Minoritní akcionáři Sazky při jednáních o vstupu strategického partnera do této loterijní společnosti jednoznačně preferují společný postup s Českým svazem tělesné výchovy (ČSTV), který je jejím většinovým akcionářem. Řekl to mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment. Sazka hledá partnera, protože čelí dvěma návrhům na insolvenční řízení. Členové výkonného výboru ČSTV se ve středu shodli na tom, že jediným krokem k odvrácení insolvence Sazky je uzavření úvěrové smlouvy, která zajistí zdroje pro řešení aktuálních potřeb firmy. "Preferujeme řešení, v rámci kterého nedojde ke změně akcionářské struktury Sazky," uvedl šéf ČSTV Pavel Kořan. Vedení Sazky může od středy nakládat s majetkem společnosti jen se souhlasem předběžného insolvenčního správce. Opatření se týká například uzavírání smluv nad 500.000 korun.

Bendl: Rath chce legalizovat dostavbu boleslavské nemocnice

Středočeské zastupitelstvo se podle předsedy krajské ODS Petra Bendla v pátek chystá dodatečně legalizovat dřívější rozhodnutí hejtmana Davida Ratha (ČSSD) o dostavbě mladoboleslavské nemocnice. Zastupitelé, kteří budou hlasovat pro příslušný bod, se podle Bendla pravděpodobně dopustí trestné činnosti. Rath nařčení odmítl. Podle něj jde jen o změnu financování již schváleného návrhu. Klub středočeských zastupitelů za ODS podal již dříve trestní oznámení na Ratha kvůli tomu, že podepsal dodatek smlouvy k výstavbě nemocničního pavilonu, v němž se kraj zavázal k případnému placení dluhů místo nemocnice. Podle ODS se kraj zavázal ručit za stavební zakázku až do 450 milionů korun bez souhlasu zastupitelstva. Rath tím podle občanských demokratů porušil povinnosti při správě cizího majetku a zneužil pravomoc.

Do Nového Bydžova přijede v sobotu demonstrovat až 1000 lidí

Na čtyři sobotní demonstrace do Nového Bydžova na Hradecku, které souvisejí s problematikou tamní romské menšiny, může podle starosty Pavla Loudy přijet až 1000 lidí. Policie je na udržení pořádku ve městě připravena nasadit do akce několik stovek mužů, včetně takzvaných těžkooděnců a vodního děla. Sdělili to představitelé radnice a policie. Mítink do města, které v posledních měsících poukazuje na zvýšenou kriminalitu Romů, svolala Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Další subjekty následně oznámily konání dalších tří shromáždění. Do Bydžova se na ně chystají příznivci extrémní pravice i levice.

Rakouské ministerstvo povolilo vydání odsouzeného Vaškůje do ČR

Rakouské ministerstvo spravedlnosti souhlasilo s vydáním odsouzeného podnikatele Romana Vaškůje do České republiky. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková sdělila, že rakouská strana o tom rozhodla v úterý. Rakouské úřady se nyní pokusí Vaškůje najít a zadržet, teprve poté se bude podle mluvčí dojednávat termín jeho předání do republiky. Podnikatel ze Zlína byl ve vlasti odsouzen k 7,5 roku vězení. Po případném převozu do Česka ho navíc čeká proces za zcela nový případ krácení daní. Rakouská policie zadržela Romana Vaškůje loni v červnu na základě mezinárodního zatykače vydaného brněnským krajským soudem. Počátkem prosince jej však musela propustit z vazební věznice a český občan čekal na svobodě, zda rakouské úřady vyhoví žádosti české justice o jeho vydání. O jeho vydání do Česka rozhodl 22. února vrchní zemský soud ve Vídni. Poslední slovo ale mělo tamní ministerstvo spravedlnosti. Česká média v únoru ale informovala, že Roman Vaškůj zřejmě znovu utekl.

Ženě, která chtěla otrávit své dítě, hrozí výjimečný trest

Výjimečný trest, tedy sazbu v rozpětí mezi 20 až 30 lety vězení, navrhla ve čtvrtek ve své závěrečné řeči u Krajského soudu v Plzni státní zástupkyně pro ženu obžalovanou z pokusu vraždy své dcery. Podle spisu podala sedmadvacetiletá matka loni v srpnu šestiletému dítěti úmyslně nápoj s jedovatou nemrznoucí směsí do aut. Holčička těžkou otravu přežila jen díky lékařům. Požití jedovaté látky jí způsobilo těžkou poruchu vědomí, rozvrat vnitřního prostředí, hypertenzní krizi a poškození ledvin. Sama žena u soudu nevypovídala, v soudní síni ale několikrát hlasitě plakala. Když si vyslechla obžalobu, řekla pouze, že všeho lituje a že už nemůže vrátit, co se stalo. Rozsudek má soud vynést v pátek odpoledne.

Krádež kabelů zastavila dopravu na podkrušnohorské trati

Krádež kabelů na nádraží Ústí nad Labem - západ ve čtvrtek krátce po poledni zastavila dopravu na trati směrem na Teplice. Dva osobní vlaky uvízly ve stanicích, rychlíky jezdily odklonem údolím Bíliny a Teplicím a Duchcovu se vyhnuly. Potvrdila to mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Policisté pachatele vzápětí dopadli, hrozí mu až šestileté vězení. Krádeže zabezpečovacího zařízení se nepovažují za obyčejnou krádež. Je pro ně speciální trestný čin nazvaný ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Krádeže kabelů a měděných transformátorů jsou na severozápadě Čech velkým problémem. Od loňského března do října zmizelo v oblasti přes 60 stykových transformátorů, které izolují jednotlivé úseky. Většina z nich skončila ve sběrnách surovin.

Škoda Auto loni zdvojnásobila provozní zisk

Česká automobilka Škoda Auto v loňském roce více než zdvojnásobila provozní zisk na 447 milionů eur (10,9 miliardy Kč). Vyplývá to ze zprávy mateřské společnosti Volkswagen. Škoda již dříve oznámila, že její prodej loni stoupl o 11,5 procenta na rekordních zhruba 763.000 vozů. Česká automobilka loni těžila ze silného růstu poptávky na rozvíjejících se trzích v Číně, Indii a Rusku. Firmě se také dařilo rozvíjet vedoucí postavení na českém trhu. Mateřská společnost Volkswagen potvrdila, že její provozní zisk se loni zhruba zečtyřnásobil na rekordních 7,1 miliardy eur. Dodala, že počítá s rekordními výsledky rovněž v letošním roce. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě.

Největším problémem Česka zůstává pervitin

Největším problémem Česka podle policie zůstává pervitin - policisté a celníci loni odhalili 307 laboratoří na jeho výrobu. V roce 2009 to bylo 342 varen, o rok dříve 434, kdy šlo zároveň o největší počet od roku 2000. Velký nárůst zaznamenala policie u velkých pěstíren konopí - zatímco předloni přišla na 84 pěstíren, loni jich odhalila 145. O situaci na drogové scéně za loňský rok informoval ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Uvedl, že stále častěji se do dovozu potřebných látek a následné výroby drog v Česku zapojují organizované skupiny založené na příslušnosti k etniku. V minulých letech to prý byli především Albánci, kteří dováželi efedrin ze států bývalé Jugoslávie. Jakub Frydrych řekl, že panuje obava z velkého nástupu vietnamských zločineckých struktur do výroby a distribuce pervitinu, jejich doménou bylo v minulých letech pěstování konopí. V současnosti se prý snaží získat větší vliv na drogových trzích, například prostřednictvím nasazování nižších cen než konkurence.

Čeští archeologové v Abúsíru zachraňují, co se dá

Česká archeologická expedice musí v Abúsíru, kde zkoumá staroegyptské památky, změnit svůj program a zachraňovat po nájezdech zlodějských tlup, co se dá. ČTK to řekl profesor Miroslav Verner z Karlovy univerzity v Praze, který už desítky let na výzkumech v Egyptě pracuje. Archeologové naleziště opustili na přelomu ledna a února kvůli nepokojům, které vyústily v pád prezidenta Husního Mubaraka. Zloději překopali terén v naivní víře, že najdou nějaké poklady. "Takže my budeme na těch desítkách míst, kde se zahrabali, provádět záchranné výzkumy. Nebude to jednoduché, levné, také to náš tým odvede od našeho programu," dodal Verner. Zloději se podle Miroslava Vernera vloupali do skladů a probourali se i do hrobky kněze Rahotepa, kde ukradli kultovní stélu. Do Egypta zatím odjela pouze menší skupina archeologů, aby tam prováděla záchranné práce ve skladech a zjišťovala, co všechno se ztratilo, bylo poškozeno a také aby na místě zdokumentovala zásahy v nalezišti. Původně naplánovaný výzkum nemůže začít už jenom proto, že není zajištěna bezpečnost při práci. Expedice nemá ani místo, kam by mohla nálezy ukládat.

Milan Kundera vyjde souborně v nejprestižnější francouzské edici

Francouzské nakladatelství Gallimard vydá koncem měsíce ve své prestižní edici Pléiade souborné dílo česko-francouzského spisovatele Milana Kundery. Oznámila to francouzská média. Vzhledem k postavení a pověsti edice v literárním světě jde o mimořádnou poctu, jaké se dožila jen hrstka autorů. List Le Figaro píše o "kanonizovaném Kunderovi". "Celé dílo Milana Kundery vydané za jeho života v Pléiade! Všechny ceny a všechna křesla (v akademiích) blednou před takovou poctou. V mytické kolekci klasiků, jíž se Gallimard pyšní, bude teď Kundera bok po boku s Proustem a Balzakem, Rabelaisem a Molierem, Goethem a Conradem," napsal list. Dílo spisovatele, který 1. dubna oslaví 82. narozeniny, bude v Pléiade vydáno ve dvou svazcích. Podle rozsáhlého komentáře v Le Figaro bude součástí jednoho z nich Kunderova střízlivá biografie z pera jeho údajně největšího znalce Frančoise Ricarda. Bude se ale týkat výhradně jeho literárního díla. Kunderovy romány, povídky a další spisy vyjdou v podobě, kterou on sám posoudil jako definitivní, ať už jde o díla psaná od první poloviny 90. let přímo ve francouzštině, nebo přeložená z češtiny.

Kandinského obraz Bitva je vystaven v Národní galerii

Národní galerie (NG) vystavuje jedno z prvních abstraktních děl ruského malíře Vasilije Kandinského. Obraz Bitva (Kozáci) jí zapůjčila londýnská galerie Tate Modern až do 12. června. Podle generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka je Kandinského Bitva naprosto přelomové dílo, které na čas významně obohatí galerijní sbírku moderního a současného umění. Olejová malba, která vznikala v letech 1910 až 1911, je stěžejním mezičlánkem mezi Kandinského figurálním realismem a jeho novou érou čisté, abstraktní malby. Národní galerie zároveň představuje ateliér sochaře a malíře Zbyňka Sekala. Instalace soch, sochařských nástrojů a dalšího vybavení jsou rovněž v prostorách Veletržního paláce a mají za úkol návštěvníkům přiblížit samotný proces sochařské tvorby. Zbyněk Sekal se narodil v roce 1923 v Československu. V sedmdesátých letech emigroval do Vídně, jeho tvorba tak byla pro české publikum až do 90. let prakticky neznámá.

Česká pošta představila novou známku Rožmberkové

Na zámku v Třeboni byla ve čtvrtek představena nová poštovní známka Rožmberkové, kterou Česká pošta vydala k 400. výročí úmrtí posledního z rodu Rožmberků - Petra Voka. Na známce jsou zobrazeni poslední a patrně také nejznámější členové rodu Rožmberků - Petr Vok a jeho bratr Vilém. "Zejména Petr Vok se zapsal do povědomí veřejnosti z filmů či divadelních představení, jeho skutečný historický přínos je však mnohem výraznější," řekl při křtu známky ředitel Národního památkového ústavu Petr Pavelec. "Petr Vok proslul jako mecenáš umění a mimo jiné se zasloužil také tím, že obětoval rožmberské finanční rezervy na vyplacení pasovských žoldnéřů, kteří v roce 1611 sužovali jižní Čechy," připomněl. Návrh známky zhotovil akademický malíř a grafik Oldřich Kulhánek, rytinu provedl rytec Miloš Ondráček. Společně se známkou pošta vydává také kaligraficky zdobenou obálku. Tiskový list obsahuje aršík s jednou známkou. Nominální hodnota nové poštovní známky je 49 korun, shrnul ředitel odboru známkové tvorby České pošty Břetislav Janík. Na známce jsou znázorněny portréty obou velmožů s rožmberským erbem uprostřed.

Ze sportu:

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na mistrovství světa v Inzellu stříbrnou medaili na trati 3000 metrů. Na vítěznou Ireen Wüstovou z Nizozemska ztratila 51 setin sekundy, bronz získala domácí Němka Stephanie Beckertová. Šestinásobná mistryně světa Sáblíková obhájila na tříkilometrové trati stříbro z předchozího šampionátu v roce 2009. Loni trojku vyhrála na olympijských hrách.

Český cyklista Roman Kreuziger se po horské etapě závodu Paříž-Nice posunul do elitní desítky. Čtyřiadvacetiletý člen týmu Astana obsadil v pátém dílu o délce 193 km jednadvacáté místo a celkově je desátý s odstupem 29 sekund na vedoucího Andrease Klödena z Německa.

Hráči Kladna a Mladé Boleslavi se v pátek podruhé utkají v rámci skupiny o udržení v extralize. První souboj na ledě Bruslařského klubu vyhráli domácí na konci února 4:2 a při stejném bodovém zisku tehdy přeskočili svého soka na předposlední příčku. Nyní je situace podobná - Mladá Boleslav znovu ztrácí ze dna tabulky na Kladno tři body.

Plzeňský fotbalista Milan Petržela dostal od disciplinární komise ČMFS trest na tři zápasy za šlápnutí na protihráče Jiřího Poděbradského z Hradce Králové při utkání v 18. ligovém kole. Petržela si už část trestu odpykal minulý víkend, kdy měl zastavenou činnost, nyní nesmí hrát v dalších dvou duelech, a nestihne tak sobotní duel se Spartou.

Fotbalistům Brna hrozí kontumace utkání na Slavii (1:1), pokud se prokáže, že jejich hráč Matijas Pejič nastoupil na neplatný registrační průkaz. Šéf první ligy Ivo Lubas nyní zjišťuje okolnosti celého případu a v pondělí by měl rozhodnout, zda Brno dostane nějaký trest. Brňané ale pochybení odmítají, hráč prý měl potřebný doklad v pořádku. Totéž tvrdí i rozhodčí zápasu. Kdyby byla Slavii ale opravdu připsána kontumační výhra 3:0, Pražané by v tabulce rázem měli o dva body víc. Naopak Brnu by byl odečten bod, který za remízu 1:1 v Edenu získalo

Krátce o počasí v České republice:

V noci bude oblačno, teploty klesnou na 4st až 0. V pátek čekáme oblačno až zataženo, s teplotami 7 až 11stC.