Zprávy

0:00
/
0:00

Ministři se shodli na reformě penzí, DPH se zvýší možná už letos

Ekonomičtí ministři uzavřeli debatu o plánované důchodové reformě. Dohodli se, že DPH by se měla u části výrobků ve snížené sazbě zvýšit na 20 procent co nejrychleji, a to možná už v posledním čtvrtletí letošního roku. Vše půjde na důchody, řekl po jednání premiér Petr Nečas (ODS). Ministři se domluvili také na tom, že děti v produktivním věku by měly dostat možnost odvádět ze sociálního pojištění jedno procento na důchod rodičům. Rodiče dvou dětí by si tak v penzi mohli průměrně polepšit o 500 korun měsíčně. Šlo o poslední z otevřených bodů v koalici diskutované důchodové reformy, nyní vláda návrh začne přepisovat do paragrafovaného znění. Premiér Petr Nečas ale po jednání zdůraznil, že by šlo o dobrovolnou daňovou asignaci. Náklady na poslední z opatření souvisejících se změnou důchodů by si podle Nečase ročně vyžádaly sedm miliard, které chce vláda vzít ze zvýšené DPH. Celkem má výnos z růstu DPH činit 58 miliard.

Besser jedná o vyjmutí knih ze zvýšení DPH

Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) už zahájil jednání se svými vládními kolegy o možnosti vyjmout knihy ze zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH). Předal jim analýzy knihkupců a literárních vědců, které varují před negativními vlivy navýšení daně. Podle nich hrozí, že se knihy stanou méně dostupnými a zvýší se bariéra v přístupu ke vzdělání. Většina evropských zemí má na knihy sníženou sazbu DPH, Velká Británie, Irsko a Norsko dokonce nulovou. Česko by tak šlo podle knihkupců a literátů opačnou cestou než zbytek Evropy. Besser podle prvních reakcí svých kolegů věří, že se mu je podaří přesvědčit. S ostatními ministry by chtěl jednat také o možnosti nezvyšovat daň u vstupného na kulturní akce a památky. Ale uznává prý, že určité nepopulární kroky budou zřejmě nevyhnutelné.

Profesní svazy kritizují plánované zvýšení DPH

Plánované sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procent kritizovalo několik profesních svazů. Podle Potravinářské komory zvýšení sazby u většiny potravin způsobí pokles jejich výroby v Česku a propouštění zaměstnanců v potravinářství. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR se zvýšení daně plně promítne v cenách potravin. Vyšší sazba pro většinu služeb a komodit nepříznivě ovlivní hospodaření a konkurenceschopnost tuzemských lyžařských středisek, hotelů a restaurací, tvrdí podnikatelé z příslušných oborů. Sjednocení sazeb DPH na 20 procent podle analytiků zvýší výdaje každého Čecha o 250 až 300 korun měsíčně. U důchodců, kteří utrácejí především za bydlení a potraviny, by měl být dopad zřejmě ještě vyšší. Institut CERGE-EI soudí, že dopad zvýšení DPH na průměrnou domácnost bude více než 400 Kč za měsíc.

John se nepřímo postavil za Kalouskovo hodnocení kauzy Promopro

Ministr vnitra Radek John z Věcí veřejných se nepřímo postavil za ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09 a jeho hodnocení kauzy společnosti PROMOPRO. Kalousek nedávno případ, v němž jde o možné předražení zakázek pro někdejší české předsednictví EU, označil za "nestandardní zlodějinu". Podle premiéra Petra Nečase (ODS) může ale Kalousek svými výroky hrubě ovlivňovat vyšetřování. John ale zároveň upozornil, že věc nyní musí nestranně vyšetřit policie a VV počkají až na závěry vyšetřování. Dodal také, že s tímto svým názorem může seznámit i ministra obrany a vicepremiéra ODS Alexandra Vondru, který byl v inkriminované době vicepremiérem odpovědným za EU. Podle některých politiků je to právě Vondra, který by měl z kauzy vyvodit politickou odpovědnost. Nečas v rozhovoru pro Hospodářské noviny naznačil, že za útoky na Vondru jsou lidé, kterým vadí jeho razantní postup na ministerstvu obrany.

V Libyi jsou stále asi dvě desítky českých občanů

V Libyi zmítané násilnostmi mezi opozicí a silami věrnými libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu jsou stále více než dvě desítky Čechů, o nichž mají čeští diplomaté informace. V pátek ráno podle české diplomacie odletěli dva Češi pravidelnou linkou do Paříže a tři další čekali na podvečerní rumunský letecký speciál. Dalších 22 zatím zůstane, avšak část už projevila zájem o evakuaci. Z Libye to sdělil konzul Jiří Hušner. České firmy působící v Libyi podle něj již s největší pravděpodobností poslaly všechny své zaměstnance do Česka. V zemii zůstává na dovolené šestice českých turistů, kteří se rozhodli i nadále pobývat v poušti se zkušenými průvodci. Do Tripolisu se mají vrátit 4. března. Na českém velvyslanectví působí nadále pět pracovníků. "Zastupitelský úřad Tripolis zatím neuvažuje o evakuaci diplomatů. Členské země EU a jejich diplomaté zatím zůstávají, zemi opustily rodinní příslušníci a případně zbytný personál," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Zájem o evakuaci má podle českého velvyslanectví krajanka se čtyřmi děti žijící v Benghází. Podobně se vyslovila další česká matka, jež by ráda odjela se čtyřmi dětmi. V pondělí má odletět jeden český občan libyjského původu.

Ministr Vondra vyznamenal Paumera Řádem zlaté lípy

Zapálením svíček a proslovy si ve čtvrtek v Praze připomněla zhruba padesátka lidí oběti komunismu. Učinili tak kvůli pátečnímu 63. výročí "vítězného února", po němž převzala moc v zemi komunistická strana. U pomníku obětem komunismu na pražském Újezdu se organizátoři zároveň vyslovili pro zrušení KSČM. Pietní setkání se letos konalo už po deváté. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) vyznamenal in memoriam Řádem zlaté lípy Milana Paumera a tři jeho spolubojovníky ze skupiny bratří Mašínů, uvedla Česká televize. Skupina bratří Mašínů se po únoru 1948 pokoušela ochromit nastupující totalitní režim sabotážemi. Ctiradovi Mašínovi, Josefu Mašínovi a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Ve sněmovně se nyní projednává zákon o třetím odboji. Podle návrhu by odbojáři měli získat postavení válečných veteránů.

Vojáci si připomněli důstojníky popravené komunistickým režimem

Vojáci si připomněli důstojníky generálního štábu popravené za komunistické totality. Pietní shromáždění se konalo v den výročí komunistického puče v roce 1948 přímo před budovou armádního velitelství na pražském Vítězném náměstí. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka byla jednou z příčin nástupu komunismu k moci euforie, kterou lidé pociťovali po konci druhé světové války. "Jen málokdo si proto uvědomil, jak nacistickou totalitu střídá totalita další," uvedl Picek v projevu na úvod shromáždění. Režim potřeboval mít ozbrojené složky zcela ve své moci, československá armáda proto po roce 1948 zažila absolutní destrukci svého velitelského sboru, uvedl dále Picek. Z řad vojska byla nucena odejít více než polovina důstojníků, řada vojáků byla perzekvována. V rámci politických procesů byli souzeni zejména vojáci, kteří bojovali za druhé světové války v západní Evropě. Docházelo však i ke stíhání veteránů bojů na východní frontě. Následkem politických čistek se armáda dostala zcela do moci vládnoucí komunistické strany a v roce 1950 došlo k její zásadní reorganizaci podle sovětského vzoru.

Pochod studentů na Hrad v únoru 1948 zahájil třetí odboj

Protestní pochod vysokoškoláků na Hrad v únoru 1948 proti převzetí moci komunisty zahájil podle jeho aktérů třetí odboj a zachránil čest národa. Uvedli to na pátečním pietním shromáždění v horní části pražské Nerudovy ulice, kde před 63 lety komunisty ovládaná policie násilně zabránila studentům dostat se k tehdejšímu prezidentovi Edvardu Benešovi, kterému chtěli v době nastupující diktatury proletariátu vyjádřit svou podporu. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) při pietním shromáždění uvedl, že si studenti, kteří se nedali opít falešnými marxistickými frázemi o socialismu a beztřídní společnosti, zaslouží úctu a nesmí být zapomenuti. V souvislosti s projednáváním zákona o třetím odboji se pozastavil nad tím, že se po bok komunistických kritiků postavili i zástupci jiných stran. Pokládá za pobuřující, že ČSSD tiše toleruje KSČM, přestože sociální demokraté byli komunisty pronásledováni.

Průzkum: Pro zákaz KSČM je 50 procent lidí

Názor veřejnosti na možnost zrušit KSČM není jednoznačný. V únorovém internetovém průzkumu společnosti SANEP souhlasilo se zákazem strany 50,1 procenta dotázaných, proti jejímu zrušení bylo 40 procent. Zrušení KSČM by podle SANEP uvítali zejména lidé ve věku 30 a více let. Z průzkumu vyplynulo, že 55 procent lidí si myslí, že KSČM se od pádu totalitního režimu v roce 1989 netransformovala ve standardní demokratickou levicovou stranu. Opačný názor mělo 30 procent respondentů. Podklady pro případný zákaz KSČM začal minulý týden připravovat speciální tým ministerstva vnitra, který připravoval i úspěšnou žalobu na zákaz extremistické Dělnické strany.

CVVM: Volby by vyhrála ČSSD s 31 procenty

Volby do Poslanecké sněmovny by v únoru vyhrála ČSSD s 31 procenty hlasů před ODS, která by jich dostala 22 procent. Zastoupení v dolní komoře by získaly ještě TOP 09, KSČM a Věci veřejné (VV), které by rovněž překročily hranici pěti procent hlasů potřebnou k získání křesel ve sněmovně. TOP 09 by podle modelu CVVM dostala v únoru 17 procent, čtvrtá KSČM 13 procent, páté VV osm procent. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončila KDU-ČSL, její výsledek se ale pohybuje v rámci statistické odchylky. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CCVM). Oproti lednu získaly více hlasů především KSČM a také ČSSD, naopak podpora TOP 09, ODS a VV se nezměnila, nebo klesla. Nejvíce hlasů přibylo komunistům, a sice 4,5 procenta, naopak nejvíce jich ubylo občanským demokratům - rovněž 4,5 procenta.

ČR a Gruzie jsou zastánci tvrdého přístupu proti Kaddáfímu

Česká republika a Gruzie jsou zastánci tvrdého přístupu proti autoritářskému režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Po společném jednání v Praze to řekli ministři zahraničí obou zemí Karel Schwarzenberg a Grigol Vašadze. V případě zavedení sankcí proti Libyi se bude Česká republika řídit postojem EU, uvedl Schwarzenberg. Unie podle šéfky své diplomacie Catherine Ashtonové restriktivní opatření vůči severoafrické zemi skutečně zvažuje. Schwarzenberg a Vašadze diskutovali i o kandidatuře obou zemí do Rady OSN pro lidská práva. Gruzie je českým protikandidátem. Podle českého ministra zahraničí panuje mezi zeměmi zdravá konkurence. Šéf české diplomacie zopakoval, že Česká republika nadále podporuje kandidaturu Gruzie do EU i obranných struktur Severoatlantické aliance. Gruzie je za český přístup vděčná, reagoval Vašadze.

ČSSD navrhuje prodloužit funkční období prezidenta na šest let

Opoziční ČSSD navrhuje prodloužit funkční období prezidenta o rok, tedy na šest let. Důvodem jsou úspory, přímá volba hlavy státu by se tak konala vždy s jinými volbami. Sociální demokraté budou o návrhu jednat se zástupci koalice v dalších debatách o zavedení přímé volby. Pokud by ČSSD návrh prosadila, lidé by volili prezidenta společně se senátory, krajskými zastupiteli nebo obecními zastupiteli. Sociální demokraté chtějí v souvislosti s tím prodloužit dobu mezi prvním a druhým kolem senátních voleb o týden na dva týdny. Pokud by prezident odstoupil, nebo byl případně odvolán, novou hlavu státu by podle návrhu sociální demokracie volil na zbytek funkčního období parlament. Koalice a ČSSD už mají jedno kolo jednání o přímé volbě za sebou. Uvažují nyní o dvou modelech přímé volby. Podle jedné z variant by prezident byl volen ve dvou kolech podobně jako při volbách do Senátu. Druhá možnost je, že by lidé šli k volbám jen jednou. Hodnotili by kandidáty na prezidenta tak, že by kromě preferovaného politika seřadili podle oblíbenosti sestupně i další kandidáty. Při sčítání by se určilo pořadí kandidátů podle prvních hlasů na lístcích.

E15: Slováci koupili obrněnce Iveco o třetinu levněji než Češi

Slovenská armáda nakoupila obrněná vozidla Iveco ve srovnání s českou o třetinu levněji. Slováci jednali bez soukromého zprostředkovatele a jeden transportér je stál v přepočtu 27 milionů korun, Čechy 43 milionů. Obě ceny jsou včetně daně z přidané hodnoty (DPH), uvedl deník E15. Jednu z největších armádních zakázek poslední doby, kterou jako zprostředkovatelé získaly firmy Praga Export a Omnipol bez výběrového řízení, uzavřel koncem roku 2009 bývalý ministr obrany Martin Barták. Čísla zveřejněná slovenským ministerstvem obrany podle deníku popírají tvrzení Bartáka, který se Slováky uzavřel memorandum o společném nákupu. Exministr ujišťoval, že tento postup cenu sníží. Obhajoval tím fakt, že na zakázku nevypsal výběrové řízení. Nákup pro slovenskou armádu zprostředkoval státní Vojenský opravárenský podnik Trenčín. Z auditu zakázek, jenž nařídil šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS), vyplynulo, že Praga Export a Omnipol si naúčtovaly marži přes 19 procent, napsal E15.

Raiffeisenbank neuznává údajnou pohledávku Sazky

Raiffeisenbank neuznává údajnou pohledávku společnosti Sazka a tvrzení loterijní firmy o její existenci považuje za účelové. Sazka se na bance domáhá zaplacení téměř 600 milionů korun prostřednictvím žaloby z loňského prosince. Podle Raiffeisenbank jde ale jen o snahu Sazky vyhnout se okamžitému zaplacení svých dluhů a pokus o odvrácení nebezpečí hrozícího úpadku. Vyjádření Raiffeisenbanky zveřejnil insolvenční rejstřík. Ve čtvrtek obdobnou žalobu Sazky odmítla Komerční banka; loterijní firma ale uvedla, že na ní trvá a se sděleními banky nesouhlasí. Sazka, která je od 17. ledna na návrh podnikatele Radovana Vítka v insolvenčním řízení, podala loni 29. prosince žalobu na uvedené banky za poškození pověsti a dobrého jména. U Raiffeisenbank Sazka vyčíslila údajnou škodu na miliardu korun. První jednání v insolvenčním řízení se společností Sazka se zřejmě uskuteční kolem poloviny dubna.

Nemocnice v U. Hradišti se dohodla s doktory

Lékaři nemocnice v Uherském Hradišti se dohodli s vedením na stáhnutí výpovědí. Souhlasili s podmínkou, že přijdou o příspěvek za věrnost, který nemocnice vyplácí formou příspěvku na penzijní připojištění. Ředitel nemocnice Antonín Karásek původně požadoval, aby doktoři prošli přijímacím řízením. V souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme výpověď podalo 46 lékařů, tedy asi 26 procent. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla akceptovat stažení výpovědí.

Starostkou Prahy 6 se stala Marie Kousalíková

Novou starostkou Prahy 6 se stala dlouholetá zastupitelka městské části Marie Kousalíková (ODS). Ve funkci nahradila svého stranického kolegu Tomáše Chalupu. Křeslo opustil poté, co se stal ministrem pro životní prostředí. Do funkce starostky Kousalíkovou doporučil oblastní sněm ODS. V Praze 6 vládne koalice ODS a ČSSD, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 29 hlasů. Kousalíková neměla žádného protikandidáta. Chalupa stál v čele městské části od roku 2002. Loni byl opět zvolen starostou, na funkci ale rezignoval 18. ledna po jmenování ministrem vlády premiéra Petra Nečase. V Praze 6 bude i nadále působit jako zastupitel.

NS: Pachatelé mohou přijít kvůli náhradě škody o majetek

Pokud se při vyšetřování nepodaří zajistit peníze, které pachatel získal trestnou činností, lze zabavit jiný jeho majetek. Například auto, obraz nebo elektroniku. V novém sjednocujícím stanovisku to uvedlo trestní kolegium Nejvyššího soudu (NS), řekl mluvčí soudu Petr Knötig. Čeští státní zástupci a soudci již podle něj podobnou možnost teoreticky měli, ale příliš ji nevyužívali. Díky tomuto stanovisku se zvýší šance na skutečné odškodnění obětí trestných činů. Majetek lze pochatelům zabavit už po sdělení obvinění. Pokud se později prokáže nevina obviněného, získá majetek zpět. Pokud bude odsouzen, dostanou oběti náhradu toho, o co přišly. Nyní se tento verdikt dostane do Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek Nejvyššího soudu. Stanoviska jsou pro nižší soudy závazná, jejich cílem je sjednocovat rozkolísanou judikaturu.

Frydrych: průmyslové pěstování konopí vzrostlo o 100 procent

Šéf národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych na tiskové konferenci řekl, že loni vzrostlo průmyslové pěstování konopí o 100 procent. "Pozoruji znepokojivý trend v zapojování vietnamských zločineckých uskupení do dovozu efedrinu, pseudoefedrinu a následné výrobě metamfetaminu. Je to vlna, která je velmi nebezpečná a vzbuzuje v nás obavy," dodal Frydrych. V minulém roce se NPC podařilo obvinit 150 pachatelů nejzávažnější organizované drogové kriminality. Dvě třetiny obvinění se týkaly heroinu a kokainu, zbytek připadl na organizovaný dovoz léčiv a na výrobu pervitinu.

V Česku odeznívá epidemie chřipky

Chřipková epidemie v Česku pomalu odeznívá. Nemocnost v zemi klesla za poslední týden téměř o desetinu. V jednotlivých regionech se ale ještě objevují místní epidemie. Uvedl to epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu. Na 100.000 obyvatel evidovali lékaři v Česku 1548 nemocných s akutními nemocemi cest dýchacích a s chřipkou. Počty pacientů klesaly ve všech krajích kromě Olomouckého. V něm a v krajích Pardubickém a Jihomoravském byla situace nejhorší. Nejlépe na tom naopak byly Praha, Karlovarský a Středočeský kraj. Chřipka v této sezoně připravila dosud o život 22 lidí. Ve 131 případech mělo onemocnění velmi vážný průběh. Podle Kynčla s takzvanou prasečí chřipkou, jejíž virus je za dvěma třetinami nakažení, přibylo nemocných s těžkými komplikacemi.

Expozici Play v Mánesu vidělo více než 100.000 lidí

Interaktivní expozici Play v Mánesu navštívilo od listopadu do 20. února rekordních více než 100.000 lidí. Výstava trvala 92 dnů a průměrně denně ji vidělo 1166 lidí, informovala Naďa Machková ze zastupující mediální agentury. Play vytvořil výtvarník Petr Nikl spolu s kolegy a přáteli. Malí i velcí diváci mohli vystavené předměty různě přestavovat, měnit a hrát si s nimi. Úspěch projektu předčil veškerá očekávání Mánesu, který mu poskytl prostory. Budova se letos pro veřejnost načas uzavře a začne se opravovat, Play pro něj proto představoval důstojné zakončení dosavadního provozu. Play navazoval na předešlý rovněž úspěšný projekt Orbis pictus aneb.. "Úspěch Play nás velmi potěšil a snad nám přivede i finančního partnera či mecenáše, který by s námi spolupracoval," uvedl producent Jiří Wald. Expozice Play překonala rekordy loňských velmi úspěšných výstav. Událostí roku 2010 byla výstava Decadence Now! Za hranicí krajnosti v Galerii Rudolfinum. Vidělo ji více než 55.000 lidí. Podobně úspěšná byla také expozice Monet - Warhol ve Veletržním paláci Národní galerie.

V Praze již popáté začíná zimní karneval

Speciální gastronomický program ve vybraných restauracích v centru Prahy a vernisáž v Clam-Gallasově paláci na Starém Městě zahájí tradiční zimní karneval, který se v metropoli odehraje již popáté. Potrvá do 8. března a v příštích dnech nabídne průvody masek městem, různé zábavní akce i plesy v historických palácích. Již v sobotu se účastníci karnevalu v maskách setkají před Staroměstskou radnicí, kde symbolicky převezmou vládu nad městem. Na Staroměstském náměstí vznikne kejklířská scéna, na které budou až do skončení festivalu denně, vždy jednou za hodinu vystupovat akrobaté. Největší událostí letošního karnevalu bude 5. března barokní bál v maskách zvaný Crystal Ball v Clam-Gallasově paláci. Organizátoři přehlídky otevřeli její informační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci na Starém Městě; specializovaná firma vytvořila kostýmy a masky, které si před karnevalem mohou účastníci zakoupit. Informace o karnevalu a jeho programu jsou uvedeny na internetových stránkách pořadatelů. Loni byla na programu desetidenní akce nazvané Bohemian Carnevale kromě barokního plesu a pochodu masek městem například plavba na lodích po Vltavě s lampiony. Cílem akce je podle pořadatelů oživit karnevalové tradice, které patřily v Praze k vrcholům společenského života od vlády Lucemburků přes éru Wolfganga Amadea Mozarta až do první republiky.

Ze sportu

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vynechá na mistrovství světa v Oslu nedělní skiatlon. Trenér Miroslav Petrásek se rozhodl ho šetřit, aby byl připraven na úterní závod 15 km klasickou technikou, v němž obhajuje stříbrnou medaili z Liberce. Skiatlon poběží kvarteto Martin Jakš, Martin Koukal, Jiří Magál a Petr Novák.

Do závodu na středním můstku mistrovství světa v klasickém lyžování v Oslu se kvalifikovala kompletní čtveřice českých skokanů. Nejlepším z nich byl díky výkonu 100 metrů sedmý Lukáš Hlava. Jakub Janda postoupil po skoku dlouhém 94,5 m z 19. místa, Borek Sedlák skončil o čtyři příčky za ním (92,0). Kvalifikace se nepovedla Romanu Koudelkovi, který s výkonem 87 metrů obsadil až 36. místo.

Na mistrovství světa v biatlonu v ruském Chanty Mansijsku bude s největší pravděpodobností startovat pětice českých reprezentantů ve složení Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek a Tomáš Holubec. Trenér žen Jindřich Šikola má zatím jasno o trojici Veronika Vítková, Barbora Tomešová a Gabriela Soukupová. O čtvrté závodnici se musí rozhodnout do nedělního večera mezi Zdeňkou Vejnarovou a Veronikou Zvařičovou.

Český tenista Tomáš Berdych do finále turnaje v Dubaji nepostoupil. Semifinálový zápas s třetím hráčem světového žebříčku Srbem Novakem Djokovičem vzdal za stavu 7:6, 2:6 a 2:4 kvůli potížím se stehenním svalem.

Nemocného Radka Štěpánka nahradí v nominaci českých tenistů na zápas prvního kola Davisova poháru s Kazachstánem deblista Lukáš Dlouhý. Oznámil to kapitán Jaroslav Navrátil. Povolal i Jana Hernycha, ale ten nesouhlasil s finančními podmínkami startu a nominaci odmítl. Tým dále tvoří Tomáš Berdych, Jan Hájek a junior Jiří Veselý.

Karlovarskou KV Arenu zařadí Český tenisový svaz na oficiální seznam míst vhodných pro konání zápasů Fed Cupu a Davis Cupu. K těm zatím patřila Praha, Ostrava a Brno. Prvním vrcholným tenisovým podnikem, který by se mohl v lázeňském městě konat, je podzimní finále Fed Cupu, pokud do něj české hráčky postoupí. Novináře o tom informoval po inspekci haly prezident svazu Ivo Kaderka.

Čeští futsalisté v kvalifikaci mistrovství Evropy 2012 porazili Slovensko 5:3 a po druhé výhře ve skupině si s největší pravděpodobností zajistili postup. Na šampionát do Chorvatska totiž postoupí vítězové šesti skupin a pět nejlepších týmů z druhých míst, které by českému výběru již nemělo uniknout. O vítězství ve skupině budou Češi usilovat v závěrečném utkání s Rumunskem.

Loňská mistryně republiky v moderní gymnastisce Nataly Hamříková se o víkendu zúčastní úvodního závodu Grand Prix v Moskvě. "V Moskvě se představí kompletní výkvět současné moderní gymnastiky. Přihlášena je téměř padesátka závodnic ze 37 zemí," řekla předsedkyně českého svazu Blanka Mlejnková, která by za výborný výsledek považovala postup Hamříkové alespoň do jednoho finále. Měla se tam představit i Monika Míčková, která si však poranila v tréninku nohu a zůstala doma.

Fotbalový svaz pověřil právní kancelář, aby podala trestní oznámení na neznámého pachatele v několika kauzách po bývalém vedení ČMFS. Jedná se o prodej domu v Kozí ulici, studii výstavby národního stadionu a případ společnosti JVM Promotion. Výkonný výbor už dříve oznámil, že bude po špičkách bývalého vedení ČMFS vymáhat škody až do výše 24 milionů korun, které vznikly jejich údajným špatným hospodařením. Vycházel přitom z auditu, jímž si nechal zkontrolovat svazové hospodaření v letech 2005 až 2008.

Počasí

Bude jasno nebo skoro jasno, na severovýchodě zpočátku zataženo nízkou oblačnosti. Teploty zítra do plus tří stupňů, na horách -3.