Zprávy

Odbory spustily kampaň proti vládnímu návrhu reforem

Odbory kritizují vládní návrh důchodové reformy, na kterém se ve čtvtek dohodli ekonomičtí ministři. V postupu proti reformám se nebrání ani radikálním akcím. Na tiskové konferenci po protestním shromáždění předsedů základních organizací odborových svazů to řekl předseda Českomoravské konferderace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Nejprve chce ale ČMKOS lidi přesvědčit o svých argumentech kampaní nazvanou "Otevřete oči". Působit na veřejnost chtějí odboráři v tisku i přes sociální síť Facebook. Podle předsedy Odborového svazu Kovo Josefa Středuly se na setkání odborářů v Kongresovém centru mluvilo i o generální stávce. Reformy navržené vládou podle něj dopadnou především na obyčejné lidi. Odboráři jsou proti vyvedení části pojistného ze státního průběžného pilíře do soukromých fondů a proti jednotné dani DPH. Vznikem kapitálových penzijních fondů by z průběžného systému mohly během příštích 20 až 30 let odtéct až dva biliony korun. Se stanoviskem odborů nesouhlasí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Čísla, kterými odbory komentují dopady důchodové reformy, jsou podle něj naprosto mimo realitu.

LOK vyzval k solidaritě s Engelem

Lékařský odborový klub (LOK) požádal lékaře, aby zatím nestahovali výpovědi, a vyjádřili tak svou solidaritu s odborovým předákem Martinem Engelem. Předsedu LOK nechce pražská vinohradská nemocnice vzít zpátky do práce s tím, že už za něj přijala náhradu. Člen předsednictva LOK Miloš Voleman řekl, že výzvu rozeslal v pátek pozdě večer mailovým robotem. Neví tedy, kolik doktorů už ji četlo. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil míní, že pokud Engela nevezme nemocnice zpátky, měli by lékaři výpovědi zase podat. Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby "okamžitě zasáhl". Měl by podle něj zjednat ve vinohradské nemocnici, kterou jako fakultní přímo řídí stát, pořádek tak, aby dohoda odborů a ministerstva nebyla zpochybněna. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň ale už v pátek připomněl, že smlouva mezi odboráři a ministerstvem jasně uvádí, že ministerstvo vyzve ředitele nemocnic, aby vzali lékaře zpět, a že to není možné garantovat tehdy, jsou-li už obsazena. Problém s návratem na své původní pracovní místo nemají jen vůdci lékařského protestu Engel, ale zřejmě i další doktoři. Například vedení nemocnice v Uherském Hradišti trvá na tom, že lékaři, kteří dříve podali v rámci akce Děkujeme, odcházíme výpověď si musí podat novou žádost o přijetí do pracovního poměru.

Praha počká na stažení výpovědí lékařů do pondělí

Pražský magistrát počká na stažení výpovědí lékařů zapojených do protestní akce "Děkujeme, odejdeme" do pondělních 13:00, kdy se sejdou zástupci města s řediteli nemocnic. Pokud protestující lékaři nedodrží memorandum, které uzavřeli s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, vedení města spustí krizový plán. Ten zahrnuje například vyhrazení zvláštních jízdních pruhů pro sanitky. Řekl to radní pro zdravotnictví Ivan Kabický. V sobotu odpoledne se Kabický sešel s řediteli záchranky Zdeňkem Schwarzem a městské policie Vladimírem Kotroušem, aby se poradili o dalším postupu. Reagovali tak na napjatou atmosféru kolem výpovědi odborového předáka Martina Engela. Poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný lékaře vyzval, aby dohodu dodrželi. Doufá, že porada s řediteli svolaná na pondělí bude pouze informativní.

Eisen ocenil snahu Česka bojovat proti korupci

Schválením protikorupční strategie vykročila Česká republika správným směrem v boji proti korupci. Shodli se na tom americký velvyslanec Norman Eisen a šéf Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey. Za důležité však považují to, zda budou čeští politici schopni převést své plány do praxe. V balíčku opatření ocenili oba Američané zejména návrh předkládat výroční zprávy o stavu veřejných zakázek či snahu o ochranu oznamovatelů korupce, takzvaných whistleblowerů. Eisen ocenil také současnou debatu o nezávislosti státních zástupců. Na některých opatřeních se shodl s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem i nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Návrh protikorupční strategie předložený ministerstvem vnitra schválila vláda v lednu. Obsahuje více než pět desítek bodů, které se týkají oblasti veřejné správy, zadávaní veřejných zakázek, změn v práci policie, státních zastupitelství a soudů či opatření ohledně jednání v parlamentu a financování politických stran.

Sokol podpoří odvolání šéfa Sazky Hušáka

Sokol navrhl odvolat své zástupce z představenstva a dozorčí rady Sazky. Připojí se ke společné žádosti tří menšinových akcionářů o svolání mimořádné valné hromady Sazky. Ta by měla projednat změnu stanov a složení představenstva firmy včetně odvolání šéfa představenstva loterijní společnosti Aleše Hušáka. Sdělila to mediální manažerka prvního místostarosty České obce sokolské (ČOS) Oldřicha Lomeckého Radomíra Kotlárová. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky. Na zasedání předsednictva ČOS tuto sobotu rezignoval starosta Sokola Jaroslav Bernard. Lomecký povede Českou obec sokolskou do zvolení nového starosty. Návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky společně podali 4. února její minoritní akcionáři - Český olympijský výbor (ČOV), Orel a Sdružení sportovních svazů ČR. Chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení Sazky a odvolání Hušáka ze všech funkcí. Sazka musí valnou hromadu svolat do 40 dnů ode dne, kdy žádost obdržela. Valná hromada bude svolána v zákonem stanoveném termínu, informoval již dříve mluvčí Sazky Jan Tuna.

Krajská zdravotní koupila předražené přístroje

Akciová společnost Krajská zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústeckém kraji, nakupovala ve výběrových řízeních předraženou zdravotnickou techniku a zařízení. Prověrka ministerstva financí ukázala, že za ně zaplatila o zhruba 31 milionů korun víc, než představovala jejich obvyklá cena na trhu. Zpráva auditorů uvádí také, že i dodávka výpočetní techniky byla nadhodnocena o 2,6 milionu korun. V jiném případě prý Krajská zdravotní předkládala účetní doklady za dodávky, které ve skutečnosti neexistovaly. Auditoři upozorňují, že by tento postup mohl naplňovat znaky trestného činu podvodu nebo poškozování finančních zájmů EU. Krajská zdravotní s tvrzením o předražování techniky i s dalšími výhradami nesouhlasí. Uvádí mimo jiné, že druhý uchazeč v pořadí nabídl cenu dokonce o 20 milionů vyšší.

Smog na severu Moravy trvá

Aktuální stav ovzduší v Moravskoslezském kraji byl i v sobotu ráno velmi špatný. Limity prachu v ovzduší jsou překročeny výrazně na všech měřících stanicích. Nadále proto platí smogová situace vyhlášená pro Ostravsko, Karvinsko a Třinecko. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejhorší situace byla v 06:00 v Českém Těšíně na Karvinsku a Třinci na Frýdecko-Místecku, kde naměřili shodně 192 mikrogramů prachových částic na metr krychlový vzduchu. Limit je přitom 50. Podniky, které mají platné regulační řády, proto musejí stále omezovat svou výrobu. Ostravská městská hromadná doprava jezdí zdarma. Lidé s dýchacími nebo srdečními potížemi, staří lidé a děti by v těchto dnech měli omezit pobyt venku a venkovní sportování. Během dne meteorologové předpokládají mírné zlepšení situace.

Do Egypta se vracejí čeští turisté

Do Egyptské Hurghady v sobotu ráno odletěla po dvoutýdenní odstávce první dvě letadla s českými turisty. Charterové lety vypravily ČSA a Travel Service. Během neděle mají následovat další tři lety. Z velkých cestovních kanceláří své klienty do země vysílá například CK Fischer, Exim Tours a Blue Style. Tuzemské cestovní kanceláře zájezdy přerušily v souvislosti s protesty Egypťanů proti režimu prezidenta Husního Mubaraka. Zájem o dovolenou v Egyptě je mezi českými turisty vysoký i přesto, že ministerstvo zahraničí cestování do této severoafrické země stále nedoporučuje. Egypt podle AČCKA navštíví ročně 170.000 českých turistů a je pro Čechy sedmou nejpopulárnější zahraniční dovolenkovou destinací. V současné době se pohybují ztráty českých leteckých společností způsobené situací v Egyptě kolem 100 milionů Kč a ztráty cestovních kanceláří kolem 50 milionů Kč.

Sklad ve Zlíně poničil požár, škoda dosahuje desítek milionů

Škodu v řádu desítek milionů korun způsobil v noci na sobotu rozsáhlý požár ve skladovací hale stavebního materiálu v průmyslové zóně Zlín - Příluky. Oheň s největší pravděpodobností zapříčinila technická závada v hlavní elektrické rozvodné skříni uvnitř haly. Při zásahu se zranil na noze jeden z hasičů. Uvedl to mluvčí krajského hasičského sboru Ivo Mitáček. "Předběžné odhady hovoří o škodě více než deset milionů korun, jejich přesnou výši budeme znát v následujících dnech," uvedl mluvčí. Na místě zasahovali profesionální hasiči ze Zlína a Uherského Hradiště a dobrovolní hasiči ze Zlína, Lípy, Otrokovic, Vizovic, Lhoty u Malenovic, Rackové, Želechovic, Slušovic, Zádveřic a Fryštáku.

Lidé se nadýchali nebezpečného plynu

V uzavřeném areálu bioplynové stanice ve Žďáru nad Sázavou unikl plyn. Tři pracovníci stanice se ho nadýchali, jednoho z nich převezla záchranná služba do nemocnice, řekla policejní mluvčí Jana Martincová. Dva pracovníky ošetřili lékaři na místě. Původně se hovořilo o úniku metanu. Hasiči zaznamenali ale jen nízké hodnoty tohoto plynu, zjistili ale vyšší přítomnost oxidu uhličitého.

Nesvatbov dostal jednu z cen na Berlinale

Český dokument Nesvatbov dostal na filmovém festivalu Berlinale cenu čtenářů deníku Der Tagesspiegel. Cena udělovaná devítičlennou čtenářskou porotou tohoto berlínského listu nejlepšímu snímku nesoutěžní sekce Forum je dotována částkou 3000 eur (asi 73.000 Kč). Nesvatbov pojednává o slovenské vesnici Zemplínske Hámre, jejíž starosta - vysloužilý generál - bojuje všemi prostředky za to, aby obec nevymřela, neboť je v ní mnoho svobodných. Když nepomohou sliby finanční odměny za sňatek a za děti, ani každodenní apely k plození potomků v obecním rozhlase, rozhodne se uspořádat pro nezadané seznamovací večírek. Ani ten ale kýžený výsledek nepřinese. Třetí celovečerní dokument Eriky Hníkové měl na Berlinale svou mezinárodní premiéru. V Českých kinech se promítá od prosince.

Masopustní maškary prošly skanzenem na Veselém Kopci u Hlinska

Několik stovek lidí přilákala do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska tradiční obchůzka masopustních maškar. Podruhé od zápisu této atrakce do seznamu nehmotného dědictví UNESCO v listopadu loňského roku se představily "na domácí půdě". V lednu se už masopust uskutečnil v Hamrech u Hlinska, v březnu masky zavítají do obcí Studnice a Vortová. Spolehlivé doklady o masopustních obchůzkách mají etnografové z první poloviny 19. století, patrně jsou ale ještě starší. Obce, jejichž masopustní obchůzka se dostala na seznam UNESCO, vydaly nedávno společné prohlášení, kterým se zavazují uchovat tuto tradici pro další generace.

Ve Zlíně se chystá nový koncertní cyklus Václava Hudečka

Ve Zlíně se v následujících měsících uskuteční nový koncertní cyklus s názvem Václav Hudeček a přátelé. Kromě světově uznávaného houslisty Hudečka se posluchači mohou těšit na multiinstrumentalistu a hráče na nejrůznější druhy fléten Jiřího Stivína, vítězku luhačovické houslové akademie Ivanku Kovalčíkovou a jazzmana Emila Viklického. První koncert se uskuteční 9. března a posluchači se mohou těšit na společné vystoupení multiinstrumentalisty Stivína a houslového virtuosa Hudečka. Doprovodí je orchestr Musica Minore. Koncert první vítězky luhačovické Houslové akademie Václava Hudečka Ivanky Kovalčíkové a jejích přátel je naplánovaný na polovinu června. V druhé polovině září zavítá do hotelu jazzman Emil Viklický se svým triem. Cyklus uzavře Hudeček vánočním koncertem ve středu 7. prosince.

The Young Gods v Praze představili nové album

Švýcarská skupina The Young Gods (Mladí bozi) v pátek v pražském Paláci Akropolis představila své nové album Everybody Knows. Experimentální hudba průkopníků elektronické hudby přilákala z větší části publikum střední generace. Pořadatelé pro velký zájem o vstupenky přidali na sobotu druhý pražský koncert. Na české části svého turné k novému albu zahráli již The Young Gods ve Valašském Meziříčí, Brně a Trutnově, příští týden se zastaví v Ústí nad Labem a při zpáteční cestě z Polska se ještě představí v Jablonci nad Nisou. The Young Gods v České republice vystupují poměrně často. Naposledy zahráli loni v březnu v pražském Divadle Archa, kde na akustickém turné uvedli písně ze své desky Knock on the Wood.

Ze sportu:

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála závod Světového poháru na 5000 metrů v Salt Lake City v novém světovém rekordu 6:42,66. Své vlastní čtyři roky staré maximum z tohoto okruhu překonala o téměř tři sekundy.

Hokejisté Třince díky vítězství v 51. kole nad Plzní 4:0 vyhráli základní část Tipsport extraligy a získali Prezidentský pohár. Kolo před koncem mají před druhým Libercem náskok pěti bodů. Zaplnila se také poslední dvě volná místa v desítce pro play off, která patří Litvínovu a Karlovým Varům. Naopak Kometa Brno bude hrát ve skupině o udržení.

Překážkář Petr Svoboda se na domácím halovém šampionátu v atletice posunul do čela evropských tabulek. V pražské Stromovce se mu to podařilo už v rozběhu časem 7,51 sekundy a ve finále ubral další tři setiny. První den soutěží přinesl rozšíření týmu pro halové mistrovství Evropy v Paříži o čtyři jména. Nominační kritéria splnili na čtyřstovce Pavel Maslák, dálkař Roman Novotný a v nejkratším sprintu Jan Veleba a Libor Žilka.

Lyžařka Šárka Záhrobská čtvrtou medaili za sebou na mistrovství světa nezískala, ve slalomu v Garmisch-Partenkirchenu skončila dvanáctá. Zvítězila rakouská favoritka Marlies Schildová a získala první zlato na velké akci v kariéře.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer se po nemoci vrátil do Světového poháru desátým místem na své oblíbené trati 15 km klasicky. Nedařilo se ani dalším českým reprezentantům, z nichž se do bodované třicítky nevešel žádný. Objev letošní Tour de Ski Martin Jakš doběhl dvaačtyřicátý, Martin Koukal šedesátý a Jiří Magál na 63. místě.

Třicetiletý český tenista Jaroslav Pospíšil vyhrál svůj druhý challenger v kariéře. Na antuce v marockém Meknesu porazil ve finále Španěla Guillerma Olasa 6:1, 3:6 a 6:3. Jeho dosavadní jediný titul je z loňského září, kdy vyhrál v Trnavě. Pospíšil získal vedle finanční prémie 4300 eur také 80 bodů do žebříčku a díky tomu se přiblížil elitní světové stovce. V květnu by si tak mohl na French Open splnit svůj sen o první účasti na grandslamu.

Počasí

V noci bude zataženo až oblačno, zpočátku ještě místy slabé sněžení, později už jen ojediněle. Ochladí se na -3 až -7stC, při zmenšené oblasti až na -9. V neděli nás čeká zataženo až oblačno, a jen ojediněle slabé sněžení. Teploty maximálně -3 až +1 stupeň, na horách kolem -7 stupňů.

V následujících dnech bude v Česku panovat polojasné a chladné počasí, kdy ani odpolední teploty nevystoupají nad nulu. Od poloviny příštího týdne se však oteplí o pět až deset stupňů a začne pršet. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).