Zprávy

0:00
/
0:00

Krize ve zdravotnictví zřejmě končí, odboráři i ministr jsou připraveni podepsat dohodu

Lékařské odbory i ministr zdravotnictví Leoš Heger jsou připraveni okamžitě podepsat memorandum, které má odvrátit hrozící krizi ve zdravotnictví. Po středečním jednání Lékařského odborového klubu to uvedli představitelé odborů a ministerstva. Memorandum, podle něhož by měly doktorům vzrůst platy o 5000 až 8000 korun, schválila většina ze sedmi desítek předsedů LOK z regionů. Šéf LOK Martin Engel řekl, že do tří dnů po podpisech vyzve nemocniční lékaře ke stažení výpovědí, další podmínky si odbory nekladou. Podle náměstka ministra zdravotnictví Martina Plíška je také ministerstvo okamžitě připraveno k podpisu. Ministerstvo šéfy odborů vyzve ke schůzce, na níž by se dokument signoval. "Je to dobrá zpráva pro pacienty, bude zajištěna péče po 1. březnu a ministerstvo se teď bude moci plně věnovat reformním krokům," řekl Plíšek. Rozhodnutí lékařských odborů přivítali hejtmani. Ocenili, že se lékaři zachovali odpovědně vůči pacientům. Vláda by podle nich měla memorandum potvrdit co nejdříve. Šéf asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) sdělil, že jménem krajů bude naplnění dohody v krajských nemocnicích garantovat.

O návrzích ministra zdravotnictví měla ve středu diskutovat i vláda, jednání ale odložila o týden. Premiér Petr Nečas uvedl, že kabinet dohodu ministra Leoše Hegera s lékařskými odbory podpoří. Podmínkou ale je, aby Lékařský odborový klub ukončil své protesty a vyzval přibližně 3800 lékařů hrozících odchodem, aby své výpovědi stáhli. Premiér zdůraznil, že dvě miliardy korun navíc, které ministr Heger zdravotnictví slíbil, budou získány reformou a restrukturalizací zdravotnického systému. Žádná profesní či zájmová skupina podle vlády nemůže počítat s tím, že by si vydobyla vyšší platy na úkor prohloubení schodku státního rozpočtu. Vláda je v tomto svém názoru "monolitní", zdůraznil předseda vlády.

Vláda schválila návrh dohod s daňovými ráji Guernsey a Man

Vláda schválila návrh dohod o výměně informací s daňovými ráji na ostrovech Guernsey a Man. Česká republika tak bude mít možnost prověřovat, zda české firmy řádně daní příjmy a majetek v daňových rájích. Obě dohody budou muset projít standardním legislativním procesem. Jedná se o první dohody s daňovými ráji, které ČR vyjednala. Podle dřívějších informací ministerstva financí jsou rozjednány další tři. Na základě těchto smluv ČR bude moci získat informace potřebné pro správu daní. Smlouvy vycházející z nových standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pro výměnu informací a jsou výsledkem tlaku mezinárodního společenství na daňové ráje.

Vláda: Mladistvým vrahům by mohla být uložena i doživotní ochranná léčba

Vláda schválila novelu, která má umožnit soudům ukládat nezletilým pachatelům brutálních trestných činů ochranné léčení na neomezeně dlouhou dobu. Pokud návrh schválí i poslanci a senátoři a podepíše ho prezident, měl by začít platit od července. Návrhem novely ministerstvo spravedlnosti reaguje mimo jiné na výzvu z obce Kmetiněves, kde sadistický pachatel zavraždil třináctiletou dívku a nyní je na svobodě bez dozoru. V současné době lze totiž dětem do 15 let nařídit i za nejzávažnější zločin pouze ochrannou výchovu, z nápravného zařízení tak musí být propuštěny nejpozději v 19 letech. "Je to velmi důležitá novela, která řeší problém dětských vrahů. Dosud takovýmto kvazipachatelům bylo možné uložit pouze ochranou výchovu, která končila dovršením 19 let," uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že často se jedná o devianty celoživotně nebezpečné. Proto je třeba změnit zákon tak, aby jim kromě ochranné výchovy soudy mohly uložit i další léčbu, a to ve výjimečných případech i doživotní.

Zmocněnkyní pro lidská práva jmenoval kabinet Moniku Šimůnkovou

Vládní zmocněnkyní pro lidská práva jmenoval kabinet právničku zabývající se ochranou dětí Moniku Šimůnkovou. Funkce nebyla po odvolání Michaela Kocába obsazena půl roku, za což nevládní organizace premiéra Petra Nečase kritizovaly. Šimůnková působila například v Nadaci Naše dítě. Podílela se na přípravě legislativy neziskového sektoru, legislativy týkající se dětí a dětských práv, internetové bezpečnosti, domácího násilí a podobně. Je zakladatelkou a manažerkou Linky právní pomoci, na které veřejnost dostává bezplatnou právní pomoc v oblasti dětských práv. Byla také členkou pracovních skupin při ministerstvu spravedlnosti pro otázky mezinárodních únosů dětí a pro mediaci v netrestních věcech.

ČR chce letos získat členství v Radě OSN pro lidská práva

Česká republika se letos chce stát členem Rady OSN pro lidská práva. Bude chtít získat jedno ze dvou míst ve východoevropské skupině rady, uvedla šéfka odboru lidských práv ministerstva zahraničí Janina Hřebíčková. Konkurenty Prahy jsou Gruzie a Rumunsko. O členství mělo Česko zájem už před třemi lety, v té době ale podle diplomatických zdrojů nechtělo soutěžit se Slovenskem, které se tehdy členem sedmačtyřicetičlenné rady stalo. Hlasovat o nových členech rady pro roky 2011 až 2014 se bude v půli května v New Yorku. Česko má zájem o tříleté členství kvůli tomu, že chce být více aktivnější na poli lidských práv nejen ve vztahu k jednotlivým zemím, ale i v mezinárodních organizacích. Lidská práva a jejich dodržování, základní svobody, podpora demokracie a pomoc s přechodem od totalitních režimů k demokratickým patří k dlouhodobým prioritám české zahraniční politiky.

EU hrozí Česku soudem a sankcemi kvůli ochraně před povodněmi

Evropská komise pohrozila České republice pohnáním před evropskou justici, kde by jí mohla být vyměřena finanční pokuta. Česko totiž podle komise nedoložilo, že do své legislativy včas a správně zapracovalo pravidla předcházení povodním. Stejný problém má kromě Česka i sousední Rakousko. Konkrétně se problém týká směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik. Tu byly země "sedmadvacítky" povinny převést do svého práva do listopadu 2009 a o převedení informovat Brusel. Komise opakovaně Prahu upozornila, že tak neučinila.

Podle NKÚ měli plátci nerovné postavení kvůli prominutí daně

Ministerstvo financí nezajistilo rovné postavení plátců daně před finančními úřady, když kritéria pro prominutí daně a penále upravilo pouze vnitřním předpisem a nezveřejnilo je. Vyplývá to z nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu. NKÚ ovšem zároveň uvedl, že při správě odvodů a penále nebyly zjištěny závažnější nedostatky. "Jestliže je ve stejném období (čtyři roky) vyměřeno přes 34,5 miliardy korun na odvodech a penále, zároveň je ve stejném období prominuto přes 31 miliard, a výdaje na správu odvodů ve stejném období činí přes 1,2 miliardy Kč, jde o neefektivní systém, který produkuje velké množství správních úkonů, na jejichž konci dojde k prominutí odvodů a penále," uvedl prezident NKÚ František Dohnal. Kritéria pro prominutí odvodu a penále jsou přitom podle něj stanovena pouze vnitřním předpisem ministerstva a pro žadatele o prominutí odvodu a penále jsou nedostupná. "Pro zajištění rovného postavení daňových subjektů a transparentnosti řízení je nezbytné zvolit jinou formu," uvedl prezident NKÚ.

Majitelé firmy Promopro podali trestní oznámení

Majitelé firmy PROMOPRO spol. s r.o., která získala spornou zakázku v době českého předsednictví EU, podali kvůli kauze trestní oznámení na neznámého pachatele. Vadí jim, že Komerční banka údajně poskytla nepravdivé údaje o jejich účtu. Kvůli tomu, že do médií unikly podrobné informace o jejich bankovních transakcích, podali také stížnost k Úřadu pro ochranu osobních údajů. Uvedl to spolumajitel a manažer firmy Jaroslav Veselý. Odmítl, že by měl deset měsíců na účtu sto milionů bez pohybu a že by s manželkou vybrali 45 milionů na svůj soukromý účet. Banka podle něj označila normální transakce za podezřelé a poskytla nepravdivé údaje o firemním účtu a zůstatcích na něm. Veselý také vyzval vládu, aby zveřejnila všechny expertizy a audity týkající se zakázky s jeho firmou. Už dříve uvedl, že zakázka byla v pořádku a může to policii doložit fakturami a další dokumentací.

Vítek chce zabránit vedení Sazky nakládat s jejím majetkem

Podnikatel Radovan Vítek se připojil k návrhu společnosti KKCG Structured Finance Karla Komárka, která požádala v úterý soud o ustanovení předběžného insolvenčního správce, jenž by měl zabránit loterijní společnosti Sazka ve volném nakládání s majetkem. Svůj krok Vítek zdůvodnil obavami o neprůhledné procesy, kterými mohou noví partneři Sazky - společnosti Penta a E-Invest - do vyhlášení soudu o případné insolvenci poškodit jeho práva věřitele. Vítek se zcela ztotožňuje se zněním návrhu KKCG Structured Finance podaným 15. února u Městského soudu v Praze. Pro případ, že by tomuto návrhu nebylo vyhověno, podal také vlastní návrh na ustanovení předběžného správce. Vítek je největším věřitelem společnosti Sazky. Ta návrh KKCG odmítá a bude se proti němu bránit.

Rolls-Royce poskytne ČEZ servisní služby v Dukovanech

Společnost Rolls-Royce uzavřela dvacetiletý kontrakt s energetickou skupinou ČEZ na servisní služby pro bezpečnostní systémy v jaderné elektrárně Dukovany. Firmy o tom informovaly v tiskové zprávě. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna. Poskytovatel energetických systémů Rolls-Royce se společností ČEZ spolupracuje od roku 2000. V minulosti firma v Dukovanech pracovala na vylepšení klíčových systémů kontroly a řízení. Současná smlouva se týká poskytování služeb, které zajistí řízené stárnutí elektrárny v průběhu její životnosti. To je klíčovým aspektem provozu jaderné elektrárny. "Proto je pro nás důležitá spolupráce se silnými a spolehlivými partnery, jako je Rolls-Royce," uvedl místopředseda představenstva ČEZ Daniel Beneš. Podle generálního ředitele Rolls-Royce Benoita Chabreho firma zajistí, aby dodaná a servisovaná zařízení fungovala bezpečně, spolehlivě a zajišťovala maximální dosažitelnou dlouhodobou provozní výkonnost.

Dvě plzeňská piva přivezla zlatou z britského Pivního Oscara

Dvě plzeňská piva získala zlaté medaile na mezinárodní degustační soutěži Brewing Industry International Awards 2011, která je celosvětově známá jako The Brewing Oscar (Pivní Oscar). Jde o patnáctistupňový Master Zlatý a nealkoholický Birell, řekl ČTK starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka. "Tradiční pivní soutěž se poprvé konala už v roce 1886 a dnes je známá jako Pivní Oscar. V devíti základních kategoriích letos soutěžilo celkem 796 piv ze 42 zemí," dodal. Všechna přihlášená piva musela být běžně dostupná v pivnicích nebo v obchodech. Výsledky soutěže mělo v rukou 30 rozhodčích ze 14 zemí, z toho pět žen. Tým rozhodčích tvoří především sládci pivovarů. Šéfem celé soutěže byl Bill Taylor z Austrálie, který ostatní rozhodčí vybírá tak, aby v porotě byly zastoupeny velké, střední i malé pivovary.

ČSÚ: Spotřeba drůbežího vzrostla za 60 let 13násobně

Spotřeba drůbežího masa v Česku vzrostla od roku 1948 zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009.V rámci EU je nadprůměrná. Z dlouhodobého hlediska naopak klesá spotřeba hovězího, u vepřového stagnuje. Sdělil to Zdeněk Kobes z Českého statistického úřadu. Přestože v posledních letech Češi mírně omezili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě, před Iry a Němci. V roce 2009 činila průměrná roční spotřeba piva zhruba 151 litrů na osobu a rok. Stravovací zvyklosti obyvatel Česka se mění. Lidé pijí například méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky. Roste spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.

Nový dokument zachytil udavačství za komunistického režimu

Nový dokument režiséra Pavla Křemena Nikomu jsem neublížil vypráví za pomoci svědectví bývalých tajných agentů a důstojníků Státní bezpečnosti (StB) o udavačství za komunistického režimu. O svých kontaktech s StB ve filmu hovoří také řada známých osobností, například populární zpěvák Josef Zíma popisuje, jak se StB nepodařilo ho na rozdíl od některých jeho kolegů přimět ke spolupráci. Zpěváka a herce Josefa Zímu se StB snažila získat k donášení na kolegu Jana Wericha. Zíma se ubránil originálním způsobem, když na schůzkách s agenty hovořil tak dlouho pouze o sobě, až se v jeho profilu objevilo hodnocení "slabý informátor". Ne každý však podle dokumentu dokázal tlaku komunistické moci odolat. Herec Jan Skopeček, který StB dodal zhruba 60 zpráv, ve snímku přiznává, že například informoval StB o lidech, kteří se v 80. letech sháněli po samizdatovém vydání Solženicynova románu Souostroví Gulag. "Bál jsem se," vysvětluje herec, který přes šesti lety dosáhl soudního rozhodnutí, že byl v evidenci StB veden jako spolupracovník neoprávněně. Dokument připomíná také další osobnosti, které u soudu vyhrály spor s ministerstvem vnitra kvůli své evidenci v seznamu agentů StB. Jde například o herečku Jiřinu Bohdalovou nebo bývalého předsedu dozorčí rady Škoda Auto Vratislava Kulhánka.

Viewegh byl jmenován vyslancem dobré vůle UNICEF

Spisovatel Michal Viewegh byl jmenován národním vyslancem dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF). Připojil se tak k dvěma vyslancům UNICEF v České republice, kterými jsou od roku 1992 herečka Jiřina Jirásková a od roku 2006 hokejista Patrik Eliáš. Mezi úkoly vyslanců dobré vůle UNICEF patří například návštěvy ohrožených dětí, propagace očkování, sbírek, vzdělávání, prevence HIV nebo ochrany dětí žijících na ulici. Viewegh by měl letos na podzim navštívit některou z afrických zemí. Známý spisovatel podporuje programy UNICEF přes pět let. Od roku 2006 pravidelně každý rok se svou manželkou vytváří panenku pro benefiční aukci panenek v rámci projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě. Tento projekt je zaměřený na podporu očkovacích programů pro děti v nejchudších zemích. V aukcích byly jeho panenky vydraženy za celkem 105.000 korun, a zajistily tak komplexní přeočkování 175 dětí proti šesti hlavním smrtelným nemocem.

Klíčová socha Jiřího Davida je na náměstí v Brně

Šestimetrová Klíčová socha výtvarníka Jiřího Davida, kterou tvoří asi 85.000 starých klíčů, je nyní umístěna na Moravském náměstí v Brně. Plastiku, která vznikla k dvacátému výročí převratu v roce 1989, David už vystavoval v Praze, Ostravě a Olomouci. Z klíčů, jejichž zvonění provázelo pád komunistického režimu, výtvarník vytvořil vertikální nápis Revoluce. Socha v Brně zůstane asi dva měsíce. Dílo působí na kolemjdoucí monumentálně, ale zároveň vratce, jako by se měla revoluce co nevidět zhroutit. "Objekt představuje osobní polemiku s vývojem v České republice. Nejde určitě o oslavný pomník nebo naopak pouze o kritické dílo. Plastika vyjadřuje ambivalenci, kterou při pohledu na dnešní společnost a politiku pociťuji," uvedl Jiří David.

Národní technické muzeum se otevřelo pro veřejnost

Po více než čtyřleté rekonstrukci se pro veřejnost otevřelo Národní technické muzeum (NTM) v Praze na Letné. Návštěvníci se mohou seznámit s historickými auty, letadly i lokomotivami či s historií fotografické a tiskařské techniky. Slavnostního otevření se zúčastnil i prezident Václav Klaus. Zpřístupněna je asi polovina výstavních ploch a dvě třetiny expozic, další se dokončují. "Naše budova je poprvé za svoji více než sedmdesátiletou historii celá určena jen muzejním účelům. Na 5500 metrech čtverečních vystavujeme na 5000 exponátů," uvedl v úterý ředitel NTM Karel Ksandr. V muzeu je vystavena například koněspřežná hasičská stříkačka z roku 1795, která hasila požár Národního divadla, vůz Benz Viktoria z roku 1893, vůz NW Präsident jako první automobil vyrobený na českém území roku 1898, nejstarší dochovaný automobil Audi z roku 1911, nejstarší provozovaný motocykl Hildebrand-Wolfmüller z roku 1894, lokomotiva Kladno z roku 1855 a železniční vůz z roku 1891, který je jediným dochovaným vozem salonního vlaku císaře Františka Josefa.

V Mikulově budou letos k vidění obrazy a zbraně Ditrichštejnů

Muzejníci vystaví v letošní turistické sezoně na zámku v Mikulově obrazy a desítky zbraní ze sbírek jeho někdejších majitelů z rodu Ditrichštejnů. Mnohé z těchto předmětů ležely dlouhá desetiletí v depozitáři a čekaly na své zrestaurování. Po rekonstrukci západního křídla zámku budou patrně od roku 2013 vystaveny trvale. Ditrichštejnové patřili k nejvýznamnějším a nejbohatším šlechtickým rodům na Moravě. Jejich mikulovská kolekce zbraní je tvořena bezmála 400 kusy mečů, šavlí, nožů, pistolí a pušek nejrůznějších typů. Nejstarší jsou z období baroka. Přibližně polovinu z nich se podařilo v uplynulých pěti letech zrestaurovat. Mikulovský zámek dosud tuto kolekci neprezentoval. Muzejníci předpokládají, že sbírka se stane turistickou atrakcí.

Málková, Winterová a Štěpnička mají nominaci na Radokovu cenu

Marie Málková, Kateřina Winterová, David Novotný a Jiří Štěpnička jsou mezi umělci nominovanými za herecké výkony na ceny Alfréda Radoka za rok 2010. Nadační fond nesoucí jméno předního divadelníka oznámil i další nominované v osmi kategoriích. Ocenění, o nichž rozhodují kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, budou předána 5. března v Divadle Komedie. Málková zaujala kritiky výkonem ve hře Peníze od Hitlera ve Švandově divadle v Praze, Winterová exceluje v inscenaci hry Elfriede Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela. David Novotný má naději na Radokovu cenu za ztvárnění role v Kaurismäkiho Muži bez minulosti v Dejvickém divadle v Praze a Štěpnička by si ocenění zasloužil za výkon ve hře Davida Harrowera Blackbird v Národním divadle. Dalšími nominovanými v herecké kategorii jsou Ivana Uhlířová v roli Alžběty ve hře Víra, láska, naděje na jevišti Divadla Komedie a Vladimír Hauser v titulní roli Čapkova a Kovalčukova Hordubala v brněnském Divadle Husa na provázku. Titul Divadlo roku mohou získat Dejvické divadlo, královéhradecké Klicperovo divadlo a Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie.

Národní divadlo Brno přenese Figarovu svatbu do vily Tugendhat

Příběh opery Figarova svatba přenese Národní divadlo Brno v nové inscenaci do moderní doby, konkrétně do prvních let po pádu komunistického režimu. Režisérka inscenace, drážďanská pěvkyně Anette Jahnsová umístila děj do brněnské funkcionalistické vily Tugendhat. Její nápodoba vyroste na jevišti Mahenova divadla. Tento nápad přinesl scénograf Sebastian Stiebert. "Vila Tugendhat se nyní opravuje a zůstane ještě nějaký čas zavřená. Jak Brňané, tak návštěvníci města budou moci přijít alespoň do Mahenova divadla a tady si ji prohlédnout," uvedl scénograf. V roli Figara se představí Josef Škarka v alternaci s Davidem Nyklem. Zuzanku zpívají Tereza Merklová-Kyzlinková a Petra Nôtová. Premiéra je 25. února v Mahenově divadle.

V Praze začíná festival cirkusového umění Cirkus, Cirkus

Druhý ročník mezinárodní přehlídky cirkusového umění Cirkus Cirkus Festival 2011 začíná v Praze na Hagiboru. V jednom z největších stanů v Evropě vystoupí umělci ze sedmi zemí, kteří budou soutěžit o prvenství. Výkon soutěžících vyhodnotí v sobotu porota vedená hercem a mimem Boleslavem Polívkou. Program potrvá do neděle. Podle pořadatelů se divákům představí špičkoví krotitelé, artisté, klauni, kouzelníci nebo žongléři, kteří slaví úspěchy ve světě. Zúčastní se zástupci Brazílie, Nizozemska, Ruska, Ukrajiny, Itálie, Německa i Česka. Mnozí vystupovali na mezinárodním festivalu v Monte Carlu, který je považovaný za jednu z nejprestižnějších událostí tohoto druhu.

Ze sportu:

Hokejová extraliga se bude v Karlových Varech hrát i v příští sezoně. Majitel HC Energie Karel Holoubek se rozhodl, že bude klub nadále podporovat a část financí, které požadoval od města, zajistí sám. Městské zastupitelstvo počítá s tím, že hokejový klub v roce 2011 dostane 11,3 milionu korun z rozpočtu plus 500 tisíc ze sportovního grantu. Holoubek přitom původně požadoval dotaci 18 milionů, poté v kompromisním návrhu o čtyři miliony méně.

Petr Coufal vyhrál na zimním evropském olympijském festivalu mládeže v Liberci soutěž krasobruslařů. Po vynikajícím výkonu ve volné jízdě se z třetího místa posunul na první a vybojoval pro pořadatelskou zemi první medaili. O další český cenný kov se mohou postarat hokejisté. Po středeční porážce 1:4 s Finskem budou hrát o bronz.

Poslední česká zástupkyně na tenisovém turnaji v Dubaji Klára Zakopalová vypadla v druhém kole s Flavií Pennettaovou. Italce podlehla po setech 7:5, 1:6 a 2:6. Na štědře dotovaném podniku se již v prvním kole loučily Petra Kvitová, Lucie Šafářová a Iveta Benešová.

Pro české lyžaře skončil závod družstev na mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu už v prvním kole. Tým bez Šárky Záhrobské a Ondřeje Banka vypadl v boji o postup do čtvrtfinále po porážce 1:3 s favorizovaným Švédskem. O jediný bod českého týmu se postaral Kryštof Krýzl, jenž v paralelním slalomu porazil Mattse Olssona. Kateřina Pauláthová a Andrea Zemanová však nestačily na své slavné soupeřky Anju Pärsonovou a Marii Pietiläovou-Holmnerovou a v posledním duelu neuspěl ani Adam Zika proti Hansi Olssonovi.

Adam Ptáček vyhrál mezinárodní skokanský mítink Zimní pražská tyčka. V rozeskakování o prvenství s Markem Hollisem překonal 545 centimetrů, Američanovi zůstalo v zápise 530 cm. Třetí místo v mužské soutěži obsadil Lukáš Bechyně, který po výkonu 515 cm předčil na pokusy Jana Kudličku. Soutěž žen na Strahově vyhrála Kanaďanka Gabriella Duclosová-Lasnierová, jež zdolala 425 cm stejně jako druhá Romana Maláčová. Skok do dálky vyhrála Jana Korešová, která předvedla 630 cm a k limitu na HME jí scházely dva decimetry.

Kapitánka českých vicemistryň světa Hana Horáková byla zvolena nejlepší basketbalistkou Evropy za rok 2010. Majitelka ocenění MVP pro nejužitečnější hráčku světového šampionátu, který vloni na podzim hostila Česká republika, s převahou ovládla anketu federace FIBA, v níž o pořadí rozhodují fanoušci a odborná porota. Čtvrté místo obsadila další česká reprezentantka Eva Vítečková.

Bývalé české tenisové hvězdy Jana Novotná, Hana Mandlíková a Jiří Novák doplní Němku Steffi Grafovou a Andre Agassiho z USA v pražské exhibici Advantage Tennis IV. Hrát se bude O2 areně už 7. června. Složení dvojic do dvouher ještě organizátoři z agentury Česká sportovní dolaďují, ale dá se očekávat, že Novotná nastoupí na set proti Grafové a Novák si zahraje s Agassim. Exhibici uzavře smíšená čtyřhra a na kurtu se objeví také junioři.

Měsíc před plánovaným příletem někdejší hvězdy profesionálního boxu Mikea Tysona do Prahy potvrdili promotéři akce Ladislav Kutil, Pavol Mucha a anglický manažer bývalého světového šampiona v těžké váze Carl Holness, že přípravy běží podle plánu. Tyson, který měl původně do české metropole přiletět v říjnu loňského roku, do Prahy dorazí 23. března a zůstane zde čtyři noci. Tyson má v plánu navštívit nemocnici v Motole a osobně povede 25. března dva boxerské tréninky v délce zhruba 1,5 hodiny.

Krátce o počasí v České republice:

Bude většinou zataženo, místy slabé sněžení nebo mrholení. Teploty přes den -1 až +3 stupně, na horách kolem nuly.