Zprávy

0:00
/
0:00

Premiéři šesti zemí v Bratislavě podpořili běloruskou opozici

Premiéři takzvané visegradské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska, spolu s předsedy vlád Rakouska a Německa na úterním jednání v Bratislavě podpořili běloruskou opozici, která je vystavena tlaku autoritativního režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Ve společném prohlášení zároveň vyzvali Minsk, aby propustil aktivisty, kteří skončili po loňských protestních akcích proti výsledkům prezidentských voleb ve vězení. "Rezolutně vyzýváme běloruské úřady, aby okamžitě propustily a rehabilitovaly všechny politické vězně. Požadujeme zastavení politických represí a pronásledování opozice, nezávislých médií a občanské společnosti. Žádáme vládu Běloruska, aby zabezpečila plné respektování a dodržování lidských práv a základních svobod běloruských občanů," píše se v dokumentu. Premiéři států V4 v den 20. výročí vzniku tohoto seskupení jednali společně se šéfy vlád Rakouska, Německa a Ukrajiny. Tématem rozhovorů byly rovněž důsledky hospodářské krize, energetická a potravinová bezpečnost a další rozšiřování Evropské unie.

Ministr Kalousek je proti připojení ČR k záchrannému fondu eurozóny

Ministr financí Miroslav Kalousek rozhodně zatím nedoporučí vládě, aby se Česko připojilo k budoucímu záchrannému mechanismu eurozóny (ESM). V Bruselu navíc řekl, že si neumí ani představit, jak by měl být v praxi podle stávajících návrhů naplňován. Mnohým zemím eurozóny by podle něj kvůli tomu hrozily finanční potíže. ESM má po roce 2013 nahradit současný fond (EFSF). Podle toho, co prezentoval v pondělí večer šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker, by reálná úvěrová kapacita ESM měla být 500 miliard eur, tedy zhruba 12 bilionů korun. "Přiznám se, že naplnění tohoto záchranného mechanismu v praxi si jen obtížně umím představit," řekl ministr Kalousek po dvoudenním jednání s kolegy. "Pokud by podle předloženého klíče měly všechny země složit své finanční závazky do ESM, tak zhruba pro třetinu zemí eurozóny by to znamenalo takové nároky na jejich rozpočet a dluhovou službu, že by pravděpodobně riskovaly situaci, že by hned následovně o tu národní pomoc musely žádat," podotkl ministr Kalousek.

Lékaři jsou k memorandu zdrženliví, mnohým z nich se nelíbí

K pondělní dohodě ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) s lékařskými odbory a komorou na společném memorandu, které má zabránit odchodu doktorů z nemocnic, zatím většina oslovených lékařů zaujímá zdrženlivý postoj. Řadě z nich se nelíbí, že dostanou méně peněz, než žádali, někteří upozorňují, že ministrovy sliby zatím negarantoval podpisem premiér Petr Nečas (ODS). Shodují se, že je nutné vyčkat na středeční jednání lékařských odborů a schůzi vlády. Politici dohodu většinou vítají, kritizují ji zástupci ODS. Podle memoranda by si lékaři po změně tarifních tabulek měli polepšit měsíčně o 5000 až 8000 korun. Příjmy by jim měly růst i v příštích letech, takže v roce 2013 by dosáhli cílového požadavku 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. Kdyby se ministr s odboráři a komorou nedohodl, mohla by v nemocnicích od března chybět více než pětina lékařů.

Sestry nebudou napadat to, že letos dostanou přidáno lékaři

Česká asociace sester (ČAS) nebude napadat to, že lékařům od března mají stoupnout platy o 5000 až 8000 korun, takže ze slíbených dvou miliard nezbude na mzdy sester. Podle prohlášení prezidentky ČAS Dany Juráskové berou sestry na vědomí, že nyní roste plat lékařům. Chtějí ale garanci ministra, že jim stoupnou platy spolu s kompetencemi příští rok. Pokud se naleznou dodatečné zdroje už letos, měly by jít na platy sester a dalších nelékařů, uvádí prohlášení. Sestry se také chtějí aktivně podílet na přípravě zdravotnických reforem, uvádí se v prohlášení, jež poskytla ČTK Jurásková. "ČAS trvá na splnění příslibu ministra nelékařům, který se týká v případě nalezení finančních zdrojů úpravy platů všech zdravotníků. Nelékaři se chovali a chovají velmi zodpovědně, nejsou tedy slyšet. Bylo by velmi nešťastné, aby za svůj zodpovědný postoj byli potrestáni," uvedla šéfka 15.000 sester sdružených v ČAS.

Policejní odbory budou podpisy proti ministru Johnovi sbírat do 15. března

Policejní odboráři chtějí podpisy pod peticí za odvolání ministra vnitra Radka Johna (Věci veřejné) shromaždovat měsíc, tedy do 15. března. Novinářům to řekl předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) Milan Štěpánek. Vyzval také všechny policisty, hasiče a občanské zaměstnance ministerstva vnitra, ať se nebojí petici podepsat. Pokud by některý policista nebo hasič byl za podpis trestán, odbory podle něj podniknou "rázné kroky" k nápravě. Policejní a hasičští odboráři zveřejnili už dříve avizovanou petici žádající premiéra Petra Nečase (ODS), aby z funkce odvolal ministra vnitra Johna. Inspirovali se lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a nevyloučili, že také přistoupí k podávání hromadných výpovědí. Odbory kritizují úsporná opatření v resortu vnitra, hlavně snižování mezd. Příslušníkům bezpečnostních složek se od ledna snížily platové tarify o deset procent, odbory ale namítají, že kvůli škrtání různých příplatků je propad vyšší. Podle odborářů mají kvůli snížení příplatků například hasiči na mzdách o 13,5 až 18,5 procenta méně než loni.

Petr Lessy chce, aby policie byla vstřícnější k občanům

Nový policejní prezident Petr Lessy chce, aby policie byla vstřícnější k občanům. V konkrétních lokalitách by měla s veřejností lépe komunikovat o jejích potřebách a fungovat na "zákaznickém principu". Každý policejní manažer by měl být na druhé straně hodnocen, jak s občany komunikuje a jak zvyšuje pocit bezpečí v daném teritoriu. Policie by měla být pro občany důvěryhodná, aby jí v maximálně míře oznamovali případy, kdy byli svědkem protiprávního činu nebo jeho obětí, řekl prezident Lessy. Za jasnou prioritu označil boj proti korupci, policie by ale neměla rezignovat na další bezpečnostní rizika, jako jsou extremismus, terorismus a drobnou kriminalitu, která každý den obtěžuje veřejnost. Zopakoval, že by měly být definovány standardy policejní služby, například dojezdové časy. Lessy chce, aby se zjednodušil styl řízení u policie. V této souvislosti označil za znepokojující nárůst počtu vysokých policejních důstojníků v letech 2008 až 2010. Chce pátrat po příčinách nárůstu.

Absolventi zahraničních misí obdrželi medaili ministra obrany

Vojáci, kteří se nedávno vrátili z působení na velitelstvích mezinárodních operací v zahraničí a z pozorovatelských misí ve světě, byli vyznamenáni medailemi ministra obrany za službu v zahraničí. Vojáci působili na velitelství sil KFOR, které dohlížejí na mír v bývalé srbské provincii Kosovu, na velitelství protipirátské operace Evropské unie Atalanta a v pozorovatelských misích, například v Súdánu. Trojice Čechů zapojená do ochrany lodí před piráty strávila uplynulý půlrok na velitelství operace na okraji Londýna. Igor Krivoš byl pozorovatelem OSN na severovýchodě Konga. Cílem pozorovatelů bylo zjišťovat základní informace o obyvatelích svěřené oblasti, stavu zdravotnictví a školství.

Václav Havel a Karel Schwarzenberg chtějí větší tlak na demokratizaci Barmy

Lidská práva jsou univerzální hodnotou a v éře globalizace by měla být vyžadována důrazněji, než tomu je nyní. Na konferenci o situaci v Barmě to řekl bývalý prezident Václav Havel. Snahy o demokratizaci Barmy podpořil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. ČR podle něj bude dále apelovat na dodržování lidských práv v této asijské zemi a chce přispět k tomu, aby jasný postoj k situaci v Barmě zaujala i Evropská unie. Na mezinárodní konferenci o situaci v Barmě se v Černínském paláci sešli čeští politici, zástupci EU a nevládních organizací. Představitelé barmské opozice se v Česku těší podpoře, tamní oficiální režim je naopak terčem kritiky.

Premiér Netanjahu do Prahy přijede na počátku dubna

Premiér Izraele Benjamin Netanjahu by měl na počátku dubna navštívit Prahu. Po úterním setkání s místopředsedou izraelské vlády a ministrem pro výzvědné služby a atomovou energii židovského státu Danem Meridorem to v Praze prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Pokud izraelský premiér do Prahy přijede, bude to první návštěva předsedy izraelské vlády v Praze od vzniku státu Izrael, uvedli čeští diplomati. "Bude to unikátní příležitost a historická návštěva," poznamenal po jednání s Karlem Schwarzenbergem izraelský ministr Meridor. Benjamin Netanjahu se s Karlem Schwarzenbergem naposledy viděl v lednu, když byl český ministr zahraničí na několikadenní pracovní cestě v regionu. Oba politici se shodli na nutnosti výraznější ekonomické spolupráce obou zemí. Netanjahu tehdy vyjádřil přesvědčení, že kromě užší ekonomické spolupráce je nutné posílit i turistický ruch.

Růst české ekonomiky letos podle analytiků výrazně nezrychlí

V nejlepším případě jen velmi mírné zrychlení růstu tuzemské ekonomiky očekávají analytici oslovení ČTK v letošním roce. Důvodem je podle nich zpomalení německé ekonomiky, snahy vlády o další snížení rozpočtového schodku a z toho plynoucí menší výdaje domácností či omezení štědré podpory fotovoltaiky. Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Za celý loňský rok HDP očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy stoupl o 2,3 procenta. "Obecně byl rok 2010 rokem jednorázových efektů - doplňování zásob, fotovoltaika, fenomenální oživení v Německu, zvýšení DPH, nepříznivý vývoj v zemědělství v létě a podobně," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Tyto faktory v roce 2011 podle něj zmizí a růst potáhne export a investice. "Na ekonomiku rovněž od ledna 2011 doléhá rozpočtová konsolidace, tedy úspory," dodal. V roce 2011 zůstanou ještě velmi slabé investice, výdaje vlády a samozřejmě výdaje domácností, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Ekonomiku podle ní potáhne zejména zahraniční obchod s průmyslovou produkcí.

Trestných činů v Praze meziročně ubylo o 12 procent

Policie v Praze zaznamenala v minulém roce přes 74.000 trestných činů, což je meziroční pokles o 12 procent. Je to přibližně čtvrtina z celkové kriminality spáchané v celé České republice. Pražské policii se loni podařilo objasnit asi 19 procent případů, nepatrně více než předloni. ČTK o tom informoval ředitel pražské policie Martin Červíček. Pokles zapříčinil především nižší počet zjištěných majetkových deliktů. Recidivisté spáchali více než polovinu objasněných trestných činů, cizinci asi 15 procent, mládež a děti přes dvě procenta. Takzvaní prvopachatelé pak mají na svědomí zbytek skutků, přibližně 4500. Z hlediska dlouhodobého vývoje kriminality v hlavním městě byl nejvyšší počet trestných činů evidován v roce 1999, kdy bylo spácháno 120.000 skutků. S výjimkou roků 2002 a 2009 ale kriminalita v Praze klesá.

T-Mobile příští rok v Česku uvede mobilní peněženku

Mobilní operátor T-Mobile v příštím roce v Česku komerčně spustí mobilní peněženku. Ta umožní prostřednictvím technologie NFC (Near Field Communication) virtuální platby za zboží a služby prostřednictvím mobilního telefonu. Zástupci společnosti to oznámili na veletrhu Mobile World Congress (MWC). Firma očekává, že prostřednictvím služby v Česku nabídne například platby za veřejnou dopravu nebo možnost nákupu lístků na kulturní akce. Již loni založili operátoři a několik bank v Česku asociaci pro mobilní platby Mopet, která má rozjezd mobilních plateb podporovat. V některých městech je již nyní možné platit za dopravu nebo parkování prostřednictvím SMS. T-Mobile chce letos službu začít nabízet v Německu a také v Polsku, příští rok bude vedle Česka následovat uvedení v USA a Nizozemsku. Firma zároveň jedná s výrobci o dodávkách telefonů, které NFC podporují.

Do českých lázní loni přijelo rekordních skoro 676.000 turistů

Tuzemské lázně v loňském roce navštívilo rekordních bezmála 676.000 turistů. Proti roku 2009 je to víc než čtyřprocentní nárůst. V dosud rekordním roce 2008 do českých lázní přijelo přibližně 674.000 návštěvníků. Vyplývá to z materiálu, který zveřejnil Český statistický úřad. "Všeobecně však můžeme říci, že české lázeňství zdaleka nevyčerpalo svůj potenciál," uvedl k výsledkům mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle něj se tuzemské lázeňství orientuje výhradně na léčbu, a je tak zajímavé jen pro zhruba pět procent populace. Zdraví hosté, kteří do lázní jezdí relaxovat, podle Okamury raději zamíří do lázeňských areálů na Slovensku či v Maďarsku. Jsou to desetitisíce turistů z Česka, odhadl Tomio Okamura. Z celkového počtu návštěvníků českých lázní byla loni necelá polovina cizinců. Přijelo jich zhruba 316.500, zejména z Německa a Ruska. Počet zahraničních návštěvníků lázní se meziročně zvýšil o tři procenta, Čechů proti roku 2009 přibylo o asi pět procent.

Pět expozic a dvě výstavy nabídne zájemcům Národní technické muzeum

Pět expozic, které si od středy mohou prohlédnout první zájemci, a dvě výstavy čekají na návštěvníky Národního technického muzea v Praze na Letné (NTM). Své sbírky tu totiž představí i Technické muzeum v Brně a Vojenský historický ústav v Praze. Ten ukáže čtyři desítky zbraní a dopravních prostředků, které čeští vojáci požívali během posledních 110 let. "Naše budova je poprvé za svoji více než sedmdesátiletou historii celá určena jen muzejním účelům. Na více než 5500 metrech čtverečních vystavujeme na 5000 exponátů," uvedl na tiskové konferenci před vernisáží generální ředitel NTM Karel Ksandr. Upozornil, že na 15. února připadá 180. výročí narození mecenáše, architekta a stavitele Josefa Hlávky, který byl prvním prezidentem České akademie věd a umění.

V Terezíně začne oprava historických budov

V Terezíně začne rekonstrukce prvního objektu, která bude součástí záchrany historických budov v centru města. Opravovat se začne objekt Kavalír 2. Po dokončení prací tam bude dělostřelecké muzeum. Mají se v něm pořádat i semináře zaměřené na 18. století, tedy období pozdního baroka a rokoka, a historii vzniku pevnosti Terezín a její vojenské posádky. Opravy budov, které v devadesátých letech opustila armáda a jsou nyní nevyužívané, bude provádět sdružení, které tvoří kraj a radnice. Získalo 500 milionů korun z fondů Evropské unie. Město i kraj přiznávají, že ani peníze, které mají k dispozici, nestačí na rekonstrukci všech historických budov ve městě. Potřeba by prý bylo několik miliard. Nyní se město i kraj pokouší Terezín dostat na seznam památek UNESCO, což by mohlo zvýšit jeho atraktivitu a pomoci získat další peníze na opravy. Terezín je jednou z nejnavštěvovanějších památek v Česku. Podle výzkumů agentury CzechTourism místní Památník Terezín navštívilo v předloňském roce 417.000 lidí. Památník připomíná historii židovského ghetta, věznici gestapa a nedaleký koncentrační tábor v období druhé světové války.

Čeští archeologové stále čekají na povolení k odjezdu do Egypta

Čeští egyptologové stále marně čekají na uklidnění situace v Egyptě, kde i po pádu prezidenta Husního Mubaraka trvají nepokoje, aby mohli odjet do nekropole staroegyptských panovníků - Abúsíru. Archeologické naleziště je stále uzavřeno a hlídáno vojáky, řekl ČTK vedoucí českého týmu profesor Miroslav Bárta. Místo české archeologické mise v Abúsíru, které má rozlohu asi dva kilometry čtvereční, navštívili zloději, stejně jako Egyptské muzeum v Káhiře. Otevřené objekty vojáci zapečetili a Bártův tým netrpělivě čeká, až bude moci na místě zjistit rozsah škod a začít s restauračními pracemi poničených památek. Profesor Bárta je v kontaktu s egyptskými kolegy, žádné nové zprávy z údolí, kde odpočívají vládci Horního a Dolního Egypta, od nich však nepřicházejí. Původní odhady, že by mohli archeologové do Egypta odjet během několika málo dní či týdnů, se nenaplnily. Expedice je však připravena k odjezdu a je připravena v Abúsíru okamžitě pracovat, tvrdí její šéf.

Nová výstava v Brně přibližuje architektonické bohatství Káhiry

Architektonické bohatství egyptské metropole Káhiry přibližuje návštěvníkům nová fotografická výstava v Pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea v Brně. Autorem velkoformátových černobílých snímků je fotograf Jan Brodský. Zachytil místa, která běžným návštěvníkům Káhiry zůstávají většinou utajena, chrámy, paláce i nenápadná zákoutí. Brodský v Africe působil spolu s českými egyptology. Každá stavba je přesně na výstavě časově zařazena, což umožňuje často překvapivá srovnání úrovně stavitelství v Egyptě a v Evropě ve stejném období. Káhiru lze podle autorů výstavy považovat za "studnici pokladů islámské architektury". Město od obsazení Egypta muslimskými vojsky v 7. století nikdy nezničil vpád cizích armád. Proto se dochovaly stavby z různých období arabského osídlení. Každá z vládnoucích dynastií zanechala ve městě svůj otisk.

Tři slavní tenoristé a sopranistka jsou hvězdami Českého Krumlova

Portorická lyrická sopranistka Ana María Martínezová bude další hvězdou Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Rozšíří tak formaci tří slavných tenoristů - Plácida Dominga, Ramóna Vargase a Josého Cury, kteří na dvacátý ročník přehlídky zavítají. ČTK o tom informovala mluvčí přehlídky Lucie Johanovská. Festival se bude pořádat od 15. července do 20. srpna. O účasti třech světoznámých tenoristů informovala ČTK již na začátku února, třebaže pořadatelé jejich jména tajili a prozradili pouze jejich iniciály. Další program festivalu bude podle Lucie Johanovské zveřejněn v březnu. Legendární španělský tenorista Plácido Domingo se stane tváří jubilejního ročníku, českému publiku zazpívá 20. srpna na závěrečném operním galakoncertu. Pěveckou partnerkou mu bude sopranistka Ana María Martínezová, vítězka ceny Grammy a žádaná sólistka mnoha předních operních domů. V Českém Krumlově společně vystoupí na koncertu pod širým nebem. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu za řízení dirigenta Eugena Kohna.

V Český Budějovicích začnou v pátek Dny slovenské kultury

Téměř pětadvacet pořadů během deseti dnů nabídne letos návštěvníkům 12. ročník Dnů slovenské kultury v Českých Budějovicích. Začne 18. února a sjedou se na něj slovenští výtvarníci, herci, hudebníci i spisovatelé a akademici. Jeho tradiční součástí budou oblíbené Haluškové preteky - kulinářská soutěž ve vaření halušek. Každoročně jsou součástí projektu Dny slovenské kuchyně v hotelích, filmové produkce, setkání zástupců vysokých škol a tradičně také spisovatelů. Jedním z vrcholů bude 26. února Radniční bál s hudebním i doprovodným programem. Tečkou se pak stane 27. února koncertní večer slovenského a českého šansonu. V téměř stotisícových Budějovicích žije slovenská menšina, která tvoří 2,4 procenta obyvatel.

Karel Gott se zúčastní zájezdové show v pěti evropských zemích

Karel Gott zahájí 17. února v německém Bayreuthu tříměsíční zájezdovou show po Německu, Belgii, Dánsku, Rakousku a Švýcarsku. Vedle Gotta na společných koncertech vystoupí například hráč na harmoniku Michael Hirte, balet německé televizní společnosti MDR nebo francouzský klavírista Richard Clayderman. Série vystoupení skončí 8. května v Grefrathu. ČTK to řekl pracovník Gottova sekretariátu Jan Adam. "Nejedná se o turné v klasickém smyslu slova, protože Karel Gott již turné v německy mluvících zemích nedělá. V tomto případě je součástí velké zájezdové show nazvané Jarní festival popové hudby 2011, ve které účinkuje větší množství v České republice méně známých interpretů," uvedl Jan Adam. Dodal, že známý v Česku je snad klavírista Clayderman, držitel 267 zlatých a 70 platinových desek, který se proslavil po celém světě interpretací skladby Balada pro Adélku zkomponované skladatelem Paulem de Sennevillem.

Státní zástupci budou přítomni na vybraných fotbalových zápasech

Státní zástupci budou v jarní části fotbalové sezony přítomni na stadionech, aby policii pomohli zjišťovat a dokumentovat projevy diváckého násilí. V minulosti se totiž mnohokrát objevily problémy s dokazováním podobných skutků. Tato novinka bude využita už ve čtvrtečním utkání Evropské ligy mezi pražskou Spartou a Liverpoolem, posléze i při dalších přibližně pěti vybraných zápasech. ČTK o tom informoval ředitel pražské policie Martin Červíček. V praxi bude státní zástupce součástí takzvaného bezpečnostního štábu, který bude sledovat počínání diváků. Pokud dojde k protiprávnímu jednání, státní zástupce rozhodne, zda jde o trestný čin nebo přestupek, případně vydá policii pokyn k zajištění důkazů nezbytných pro odsouzení pachatele. Zajištěna bude podle Červíčka i dosažitelnost soudců, aby mohli co nejdříve rozhodnout.

Ze sportu:

Nejlepší česká tenistka a čerstvá vítězka z Paříže Petra Kvitová vypadla na turnaji v Dubaji hned v úvodním kole. Japonce Ajumi Moritaové podlehla dvakrát 6:7. Dál jde naopak Klára Zakopalová. Ta porazila krajanku Lucii Šafářovou hladce 6:2, 6:2 a v dalším kole narazí na Italku Flavii Pennettaovou.

Basketbalisté Nymburka prohráli i čtvrté utkání osmifinálové skupiny K Evropského poháru ULEB. Po domácí porážce 62:77 s Galatasarayem Istanbul přišli i o teoretickou naději na postup a loňskou účast ve čtvrtfinále nezopakují.

Jednadvacet českých reprezentantů pojede na mistrovství světa v klasickém lyžování, které hostí od 23. února do 6. března proslulý areál Holmenkollen v Oslu. Hlavními medailovými želízky jsou běžci Lukáš Bauer a Martin Jakš. Běžci na lyžích mají v nominaci s Bauerem, stříbrným z předloňského šampionátu v Liberci, a Jakšem rovněž další členy bronzové olympijské štafety z Vancouveru Martina Koukala a Jiřího Magála. Ve sprintu se pokusí prosadit Dušan Kožíšek, třetí z SP v Liberci, a šestici trenéra Miroslava Petráska uzavírá novic na MS Petr Novák. V nominaci žen jsou dvě běžkyně a Češky poprvé od roku 1987 nepostaví štafetu. Kouč Jiří Šimůnek počítá s jedničkou Evou Nývltovou a s Ivanou Janečkovou.

Většinovým vlastníkem extraligového hokejového klubu v Plzni se stal Martin Straka, který je vedle toho zároveň i kapitánem týmu a generálním manažerem. Olympijský vítěz z Nagana a mistr světa z Vídně 2005 je tak jediným akcionářem, uvedl právní zástupce klubu Tomáš Tesař na pondělním neformálním setkání vedení týmu s fanoušky v Plzni. Podle MfDnes, která Tesaře citovala, se ještě dokončují všechny převody a smluvní záležitosti celé transakce. V obchodním rejstříku ještě změna vlastnické struktury zaznamenána není.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, srážky smíšené. Teploty -1 až +3 stupně Celsia.