Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas: Můžeme Egyptu nabídnout zkušenosti z přechodu k demokracii

Egyptu zmítanému protivládními bouřemi může Česká republika nabídnout zkušenosti z přechodu k demokracii. Před vrcholnou schůzkou Evropské unie v Bruselu na to dnes poukázal český premiér Petr Nečas. Situace v této severoafrické zemi je jedním z témat summitu věnovaného převážně ekonomice a energetické bezpečnosti unie. O tom, jak dlouho by měl egyptský prezident Husní Mubarak, který nyní čelí masivním protestům, zůstat u moci, nechtěl Nečas hovořit. "Jsem přesvědčen, že to je především věcí samotných egyptských politiků. Je evidentní, že ke změně i na těchto pozicích dojít musí," dodal český premiér. Praha už prostřednictvím ministra zahraničí Karla Schwarzenberga vyjádřila připravenost Egyptu pomoci. "Právě například zkušenosti s ustavením některých institucí a procesů, které souvisejí s demokratizací země a transformací k plně demokratickému systému, je to, co Česká republika může nabídnout," upřesnil dnes Nečas.

Desítky lidí v Praze podpořily protivládní demonstranty v Egyptě

Před egyptským velvyslanectvím v Praze 6 protestují lidé z Egypta i dalších arabských zemí. Podporují protivládní protesty ve vlasti. Zpravodajka ČTK na místě odhadla počet účastníků na asi pět desítek. Mezi hesly napsanými na transparentech nechybí výzva "Pryč s egyptským diktátorem", "Stop Egypt Police" (Zastavte egyptskou policii) či "Mubaraku, běž do pekla". V samotném Egyptě, především v metropoli Káhiře, už týden gradují protesty proti autoritářskému režimu prezidenta Husního Mubaraka. Provází je násilí, které už si vyžádalo stovky mrtvých. Jedním z organizátorů pražské demonstrace je egyptský student bohemistiky na pražské Karlově univerzitě Muhammad Hasan. Mladík původem z Káhiry plynou češtinou v rozhovoru s ČTK zdůraznil, že to, co se nyní děje v Egyptě, nejsou jen konfliky či nepokoje, ale že jde o skutečnou revoluci. "Je to podobné tomu, co se dělo v Československu v roce 1989. Potřebujeme vaši podporu," prohlásil. Lidé podporující nynější změny v Egyptě jsou podle něj především mladí, kteří mají dost dosavadního režimu. Hasan dodal, že je zklamán prohlášením české diplomacie, protože se v něm vůbec neobjevilo slovo "revoluce".

Nečas: Přišel čas na renesanci jaderné energie

Podle českého premiéra Petra Nečase přišel čas na renesanci jaderné energie v Evropské unii. Ministerský předseda to řekl při příjezdu na summit EU v Bruselu. Jednání unijních lídrů bude z velké části věnováno právě energetice. Evropská unie se nyní snaží stát v čele boje proti globálnímu oteplování. Kvůli tomu si dala za cíl citelně snížit emise skleníkových plynů a naopak navýšit podíl obnovitelných zdrojů. Podle Nečase má odpor vůči jádru spíše charakter předsudků, než nějakého racionálně podloženého názoru. Nelze ignorovat jadernou energetiku a současně se snažit razantně snížit emise skleníkových plynů, uvedl premiér. V České republice se jaderné elektrárny v loňském roce podílely na celkové výrobě elektřiny necelou třetinou. Výroba jaderných zdrojů Temelín a Dukovany každoročně narůstá, loni se produkce v těchto elektrárnách meziročně zvýšila o zhruba 3,5 procenta.

Sněmovna schválila změny v bodovém systému řidičů

Sněmovna schválila změny bodového trestání řidičů, počet bodovaných přestupků se sníží ze současných 44 na 27. Jednobodové tresty řidičů pravděpodobně budou zrušeny, bodové tresty nebudou hrozit ani za malé překročení povolené rychlosti. Zimní pneumatiky budou muset být v podstatě povinné od listopadu do března. Vyplývá to ze senátní novely silničního zákona, kterou v pátek schválili poslanci. Novelu nyní dostane k závěrečnému projednání Senát. Hlavním záměrem předlohy je zjednodušení bodového systému trestání řidičů spolu s přísnějším postihem přestupků proti životu a zdraví. Poslanci na návrh dopravního experta Věcí veřejných Stanislava Humla z novely vyřadili pasáž, která rozlišovala trestání řidičů podle míry naměřeného alkoholu. Senátoři navrhovali mírněji trestat řidiče za alkohol do 0,3 promile, měla za to hrozit pokuta do 5000 korun. Poslanci nechali v zákoně pokutu do 20.000 korun. Zrušen má být pouze tříbodový trest za alkohol do 0,3 promile, jak navrhl Senát, poslanci to nijak nezměnili. Za vyšší míru alkoholu bude nadále hrozit sedmibodový trest.

Sněmovna odsouhlasila zdražení tabákových výrobků

Sněmovna schválila novelu zákona o spotřební dani, která od příštího roku zdraží tabákové výrobky. Daň by se měla zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. Zdražení zatím není definitivní, o zákonu musí ještě rozhodnout Senát a musí ho podepsat prezident. Pokud bude novela schválena, vzroste od ledna 2012 sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Druhé zvýšení spotřební daně plánuje vláda na 1. leden 2014. Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

Nečas: Jeden kandidát EU bude mít větší šanci na šéfa IEA

Jednotný kandidát Evropské unie na křeslo šéfa Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude mít větší šanci v boji o tento post. Vyplývá to z vyjádření premiéra Petra Nečase v Bruselu. Nečas to uvedl v souvislosti se stažením kandidatury expremiéra Mirka Topolánka. Podle premiéra stažení kandidatury navrhl sám Topolánek. Kromě Topolánka se o post uchází bývalá nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hovenová, kterou podporovalo více států EU než Topolánka. Dalším adeptem je současný generální ředitel agentury Japonec Nobuo Tanaka. Ten minule zvítězil do značné míry právě kvůli tomu, že unie se nedokázala dohodnout na jednom kandidátovi. IEA byla založena v 70. letech, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou OPEC. Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro 28 průmyslových zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), včetně České republiky.

Estonské úřady našly emisní povolenky ukradené v ČR

Estonské úřady našly emisní povolenky ukradené v České republice. Nalezeny byly v tamním registru, kde jsou jako majitelé uvedeny zahraniční osoby. Povolenky v lednu zmizely z národních registrů v několika zemích Evropské unie, případem se nyní zabývá Evropský policejní úřad (Europol), který má podezření, že za krádeží emisních povolenek stojí organizovaný zločin. Europol vyšetřuje útok hackerů, který v krádeži povolenek zřejmě sehrál klíčovou úlohu. Povolenky v lednu zmizely z národních registrů v Rakousku, České republice, Estonsku, Řecku a Polsku. Všechny transakce na evropském trhu s povolenkami ETS byly 19. ledna zastaveny, neboť z účtů ve zmíněných pěti zemích EU zmizelo dva miliony povolenek. České úřady minulý týden oznámily, že identifikovaly asi 1,3 milionu povolenek ukradených ve Velké Británii, Německu a Estonsku. Praha požádala Evropskou komisi, aby zajistila, že se tyto povolenky znovu nedostanou na trh.

Kvůli nepokojům v Egyptě přijdou CK a přepravci o 150 milionů Kč

Čeští letečtí dopravci kvůli nepokojům v Egyptě dosud přišli o 100 milionů korun a cestovní kanceláře kvůli rušení zájezdů o 50 milionů korun. Uvedl to mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Ztráty podle něj budou v následujících měsících dál narůstat. Nyní je v Egyptě zhruba 800 českých turistů, které cestovní kanceláře odvezou domů během tohoto víkendu. Přiletí pro ně pět charterových letadel společnosti Travel Service a jedno letadlo ČSA. V egyptských letoviscích i dnes ráno panoval v ubytovacích zařízeních českých turistů klid a pobyty nejsou v zásadě narušeny, doplnil Okamura. Egypt navštíví ročně 170 tisíc českých turistů, země je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací. Češi tráví ročně kolem 4,5 milionu zahraničních dovolených.

ČSSZ: V Česku loni přibylo 21.400 podnikatelů

Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl v Česku v roce 2010 o 21.400 na 977.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). V roce 2009 počet podnikatelů, tedy soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 17.000 na 956.000. Nejvíce podnikatelů je evidováno v Praze (160.000) a v krajích Středočeském (127.000) a v Moravskoslezském (90.000). V žádném jiném státě Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků v ČR podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Ve stavebnictví letos přijde o práci 40.000 lidí

Ve stavebnictví letos ztratí podle odborů práci přibližně 40.000 lidí. Důvodem je mimo jiné pokračující úbytek zakázek a úsporná opatření vlády. Na úvod šestého sjezdu Odborového svazu Stavba to řekl jeho předseda Stanislav Antoniv. V odvětví pracuje podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví kolem 450.000 lidí. Šéf stavařských odborů v úvodním projevu podrobil kritice úsporná opatření vlády. Ta zasáhla také výstavbu dopravní infrastruktury nebo podpory rekonstrukcí bytových domů. "Moc mě mrzí, že vláda nepřevzala krátkodobá protikrizová opatření dohodnutá s předchozími vládami a partnery," poznamenal Antoniv.

ZČU dosud zrušila diplomy čtyřem magistrům práv

Západočeská univerzita (ZČU) dosud odeslala čtyřem absolventům plzeňských práv usnesení o zrušení magisterského diplomu. Dalších zhruba 16 usnesení o rušení titulu magistr zašle poté, co dostane všechny podklady od náměstka ministra spravedlnosti Františka Korbela. Ten jako zaměstnanec plzeňských práv připravuje pro rektora Josefa Průšu podklady pro správní řízení. Uvedl to rektor ZČU. Podle něj univerzita určitě nestihne začátkem roku slíbený termín do konce února. Agendu podezřelých studentů tak převezme nová rektorka Ilona Mauritzová, která nastoupí 1. března a už se s problematikou kauzy plzeňských práv seznamuje. Pravděpodobné zrušení diplomu se bude týkat pouze jednoho bakaláře. U dalších bakalářů bylo správní řízení zastaveno, řekl Průša. Korbel už dříve potvrdil jméno bývalého šéfa městských strážníků v Plzni Luďka Hosmana, který svou bakalářskou práci opsal.

Při nehodě autobusu na Kladensku jeden mrtvý a 10 zraněných

Na silnici mezi Tuchlovicemi a Kamennými Žehrovicemi na Kladensku se dnes před polednem srazily autobus a kamion. Při nehodě zemřel jeden člověk, dalších deset lidí utrpělo zranění středního a lehčího charakteru, řekla ČTK mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. Podle informací záchranářů sanitky zatím převezly do nemocnic devět zraněných. Silnice bude nejméně na čtyři hodiny uzavřena. Šteinerová ČTK řekla, že při nehodě zemřel třiačtyřicetiletý cestující z autobusu. Policisté příčiny nehody vyšetřují.

Peroutkovu cenu získali Vaculík, Slouka a Houška

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2010 získali Ludvík Vaculík, Zdenek Slouka a Vítězslav Houška. Všichni tři se narodili před více než 80 lety, a stali se tak svědky dramatických událostí 20. století. Podle Sdružení Ferdinanda Peroutky se jim dokázali statečně postavit. Ceny byly předány tento čtvrtek v panteonu Národního muzea. Cena nese jméno významného prvorepublikového novináře a publicisty. Byla založena v roce 1995 při příležitosti stého výročí jeho narození. V minulosti se laureáty stali například Ivan Medek, Erik Tabery, Karel Hvížďala či Adam Drda. Loni cenu získali Petruška Šustrová, Pavel Kosatík a Jan Macháček.

Režisér Otakar Vávra oslaví sté narozeniny a představí své paměti

Neuvěřitelné 100. narozeniny oslaví 28. února legenda české filmové režie Otakar Vávra. Oslavy se uskuteční v prostorách pražské restaurace Mánes v rámci křtu jeho pamětí, které mapují jeho osobní i profesní život od 30. let až po současnost. "Výjimečnost této události bude podtržena i osobní účastí řady vzácných hostů. Roli kmotra knihy předběžně přijal prezident republiky Václav Klaus, potvrzena je přítomnost ministra kultury Jiřího Bessera a celá akce proběhne pod osobní patronací primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody," oznámilo ČTK nakladatelství BVD, které knihu nazvanou Paměti aneb Moje filmové 100letí vydává. Dalším kmotrem bude režisér Jiří Menzel, který napsal do Vávrových pamětí úvodní slovo. Křest završí ohňostroj nad Vltavou. Vávrovy Paměti mají 324 stran a bohatou fotopřílohu. Na trhu se objeví již několik dní před 28. únorem. Otakar Vávra napsal přes 80 scénářů a režíroval padesátku filmů.

Ve dvorské zoo napadl slon ošetřovatele

V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem v pátek ráno napadla slonice šestadvacetiletého ošetřovatele. Záchranáři jej vrtulníkem převezli na traumacentrum hradecké fakultní nemocnice. Muž z útoku vyvázl s pohmožděninami. Uvedly to Jana Myslivečková z dvorské zoo a mluvčí trutnovské policie Věra Krejčová. K neštěstí došlo při běžné práci se slony, kdy ošetřovatelé uklízejí pavilon, krmí a dělají zdravotní kontrolu slonů. V pavilonu byli v době útoku čtyřtunové slonice dva pracovníci. Příčiny a okolnosti neštěstí zoo zjišťuje. Policie případ vyšetřuje jako pracovní úraz. Zraněný ošetřovatel u slonů podle Myslivečkové pracoval delší dobu. Událost podle zoo nijak neovlivnila provoz pavilonu pro návštěvníky.

Ze sportu:

Víkendový duel prvního kola Světové skupiny Fed Cupu mezi slovenskými a českými tenistkami otevře v sobotu ve 14:00 souboj Lucie Šafářové s Danielou Hantuchovou. Po nich se na kurtu v bratislavském Národním tenisovém centru představí česká jednička Petra Kvitová proti Dominice Cibulkové. Pořadí zápasů určil ve slovenské metropoli páteční los.

Šárka Záhrobská je osmá po prvním kole slalomu v německém Zwieselu a útočí tak na nejlepší umístění v sezoně. Tím byla sedmá pozice hned v úvodním slalomu sezony ve finském Levi. Česká lyžařka ztratila na náročné trati na nejrychlejší ženu prvního kola Marii Pietilaeovou-Holmnerovou ze Švédska 1,77 sekundy.

Volejbalistky Prostějova zvítězily v úvodním duelu play off Ligy mistryň nad Rabitou Baku po velké bitvě 3:2. Prostějov odvrátil v tie-breaku čtyři mečboly a naopak svůj čtvrtý mečbol proměnil.

Všichni tři čeští reprezentanti ve skikrosu zdárně prošli na mistrovství světa kvalifikací do vyřazovacích jízd. O svou třetí medaili bude v pátek v americkém Deer Valley usilovat dvojnásobný šampion Tomáš Kraus, kterého však zlobí koleno, a také Zdeněk Šafář a Nikol Kučerová. Ta už má jisté čtvrtfinále.

Hokejisté Karlových Varů prohráli v předehrávaném utkání 48. kola extraligy s Třincem 2:4 a zkomplikovali si boj o postup do předkola play off. Energie se po čtrnácté domácí porážce v sezoně stále drží na desátém místě o bod před Brnem, které má ale utkání k dobru. Třinec je nadále první, nejméně do pátku o tři body před Libercem.

Gólem oslavil svůj první zápas v letošní sezoně NHL český hokejový útočník Václav Prospal, který v létě podstoupil operaci kolena a musel vynechat úvodních 53 zápasů. Jeho trefa však nakonec byla málo platná, New York Rangers podlehli New Jersey 2:3.

Krátce o počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti a místy déšť. Teploty +2 až +6 stupňů, na horách kolem nuly