Zprávy

0:00
/
0:00

Premiér Nečas: Úpravu lisabonské smlouvy musí stvrdit Václav Klaus

Změnu lisabonské smlouvy o záchranném mechanismu pro státy EU, které se dostanou do hospodářských potíží, bude v ČR předem schvalovat parlament. Úpravy smlouvy bude po jejím podpisu muset stvrdit i prezident. Po jednání s prezidentem Václavem Klausem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) to řekl premiér Petr Nečas (ODS). O změně evropských pravidel se chce dohodnout i s opoziční ČSSD. Právě debata o tom, jak postupovat při schvalování úpravy lisabonské smlouvy, byla podle Petra Nečase hlavním tématem schůzky špiček české diplomacie na Hradě. Ze setkání podle něj nevyplynulo, jak se prezident k této věci postaví.

Ministr Heger se s odbory neshodl, nabídl lékařům 5000 až 8000 Kč navíc

Jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) s lékařskými odbory a komorou o platových požadavcích lékařů definitivně zkrachovala. Odboráři nevyzvou 3800 lékařů, aby stáhli své výpovědi a zůstali v nemocnicích. Ministr Heger i přes nedohodu přidá lékařům od března 5000 až 8000 korun měsíčně. Návrh dá na web a týden vyčká, zda lékaři začnou výpovědi stahovat. Pokud ne, začne chystat krizové zajištění péče. Do zvýšení mezd zdravotníků jdou letos dvě miliardy korun. Doktoři z nich dostanou tři čtvrtiny, tedy 1,5 miliardy, zbytek je pro sestry a další zdravotnický personál. Podle předsedy lékařských odborů Martina Engela je snížení slibované částky na mzdy lékařů z původních dvou miliard nepřijatelné. Ministr prý původně slíbil na doktora 100.000 za rok navíc, bude to jen kolem 60.000, řekl Engel.

Poslanci ODS podpořili Hegera, akci lékařů mají za nátlak

Poslanci ODS podpořili ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Akci lékařských odborů s hromadnými výpověďmi nemocničních lékařů pokládají za nátlak. Dvě miliardy navíc, které slíbil na platy ministr, je maximální kompromis a musí jít podle ODS na platy všech zdravotníků, nejen lékařů, jak žádají odbory. Po jednání s Hegerem to řekl předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Občanští demokraté také nesouhlasí s dalšími "ultimativními požadavky lékařů", jako je garance jejich návratu do nemocnic, uvedl poslanec Marek Šnajdr. Peníze, které Heger chce dát nemocnicím navíc, se podle něho musí najít v "optimalizaci lůžkové péče", tedy rušením akutních lůžek. Heger napsal po krachu jednání s lékařskými odbory dopis přímo odcházejícím lékařům. Dává jim v něm 12 slibů. Mezi nimi je třeba to, že nemocnice dostanou letos víc peněz a v příštím roce by se jejich průměrná mzda mohla zvednout na 60.000 korun. Ministr míní, že se mu většinu požadavků odborářské výzvy Děkujeme, odcházíme podařilo splnit. Věří, že lékaři své výpovědí zváží.

Hašek: Kraje dávají čas vládě na dohodu s lékaři do neděle

Hejtmani jednotlivých krajů dávají vládě na dohodu s lékaři čas do neděle. Pokud se do té doby s lékařskými odbory nedohodne, musí kraje připravit krizové scénáře a v příštím týdnu začít rozjíždět přípravu krizových opatření na období po 1. březnu. Uvedl to předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj není možné s přípravami krizových opatření čekat na poslední chvíli. Hašek také informoval o dopise ředitele Asociace zdravotnických záchranných služeb Marka Slabého, podle kterého hrozí kolaps přednemocniční neodkladné péče. "Projeví se tak v plné síle neschopnost řady nemocnic převzít od posádek záchranné služby pacienta v důsledku razantního omezení a následného zastavení poskytování akutní lůžkové péče v řadě oborů," uvedl hejtman. V Jihomoravském kraji by situaci kolem odchodu lékařů v pondělí měla na svém zasedání řešit bezpečnostní rada kraje.

ODS se nelíbí Kalouskova obvinění Vondry kvůli utrácení za předsednictví

Vedení ODS ostře reagovalo na výroky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v tisku. Stranické grémium ráno kvůli tomu napsalo dopis jeho stranickému předsedovi a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Žádá v něm, aby předseda TOP 09 vysvětlil, zda výroky ministra financí jsou jeho osobní názory, či přesvědčení celé koaliční strany. Kalousek v Hospodářských novinách (HN) nepřímo obvinil nynějšího ministra obrany Alexandra Vondru z odpovědnosti za ztráty stamilionů korun při českém předsednictví EU. Premiér a šéf ODS Petr Nečas to před novináři označil za nekolegiální a neobvyklý postup. Vondra byl v první části českého předsednictví vicepremiérem pro evropské záležitosti a organizaci předsednictví měl se svým týmem na starosti. Média již delší dobu píšou o sporné zakázce, s níž je spojovaná firma Promopro, které úřad vlády zaplatil téměř 551 milionů korun.

Rath dostal pokutu 10.000 Kč za výrok o údajně opilém Kalouskovi

Mandátový a imunitní výbor potrestal poslance Davida Ratha (ČSSD) za výrok o údajně opilém ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) pokutou 10.000 korun. Potvrdil to předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Rath řekl na říjnové schůzi sněmovny na Kalouskovu adresu: "pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Kalousek se proti nařčení ohradil s tím, že mu jeho zdravotní stav nařizuje přísnou abstinenci. Rath se poté hájil tím, že nešlo o urážku, ale o dojem lékaře. Rath ještě před jednáním řekl, že podle jeho názoru by mandátový a imunitní výbor tuto "bizarní věc" vůbec neměl projednávat. Dodal, že v případě nepříznivého verdiktu se odvolá a celou věc pak bude řešit plénum sněmovny.

SANEP: Volby by vyhrála ČSSD, pro ODS by byly debaklem

Volby do Poslanecké sněmovny by na přelomu ledna a února skončily podle průzkumu společnosti SANEP debaklem pro občanské demokraty. Vítězem by byla ČSSD a druhá by skončila TOP 09. Současná koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věci veřejné by tak získala 96 poslaneckých mandátů, což je o 22 méně, než má nyní. Naopak ČSSD by společně s KSČM po případných volbách disponovaly 104 hlasy. Sociální demokraty by na přelomu ledna a února volilo 34,1 procenta lidí, což je v porovnání s průzkumem na přelomu roku o osm desetin procentního bodu více. TOP 09 by dalo hlas 18,3 procenta lidí, její důvěra ale klesá, od předchozího měsíce se snížila o 0,8 procentního bodu. ODS by v případných volbách nyní získala 16,5 procenta hlasů, tedy o 0,3 procentního bodu méně než před měsícem. Podle SANEP je to současně nejhorší teoretický volební výsledek ve sledovaném období. O 0,7 procentního bodu si od konce roku pohoršili i komunisté, přesto se s aktuálním ziskem 11,8 procenta hlasů těší standardní voličské podpoře. VV si polepšily o 0,2 procentního bodu na 8,1 procenta hlasů. Potvrzuje se tak konec preferenčního propadu Věcí veřejných, uvedli statistici.

ČNB zlepšila odhad růstu ekonomiky do r. 2012

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní i příští rok. Letos centrální banka čeká růst HDP o 1,6 procenta proti listopadovým 1,2 procenta. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na tři procenta z předchozích 2,5 procenta. Na tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Miroslav Singer. Rovněž ministerstvo financí tento týden zlepšilo pro letošní rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,2 procenta z dřívějších dvou procent. Podle analytiků letos ekonomika zpomalí svůj růst pod dvě procenta. Loni podle MF ekonomika vzrostla o 2,5 procenta. První odhady vývoje ekonomiky v loňském roce zveřejní Český statistický úřad v polovině února. Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Informoval o tom mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Analytici tento krok očekávali.

ČR dojednala první dvě dohody s daňovými ráji o výměně informací

Česká republika dojednala první dvě dohody o výměně informací s tzv. daňovými ráji, a to s ostrovy Guernsey a Man. Ministerstvo financí (MF) smlouvy předloží v nejbližších dnech na jednání vlády. Rozjednány jsou podle MF v současnosti další tři dohody. Na základě těchto smluv bude moci ČR získat informace potřebné pro správu daní, tedy zejména možnost prověřit, zda příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem byl řádně zdaněn. Obě dohody budou muset projít standardním legislativním procesem. Smlouvy vycházející z nových standardů OECD pro výměnu informací a jsou výsledkem tlaku mezinárodního společenství na daňové ráje. "Jedná se o významný nástroj v boji proti daňovým únikům s pozitivním dopadem na veřejné rozpočty. Proto je v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod, v tuto chvíli se nachází v různé fázi vyjednávání další tři smlouvy, z toho jedna těsně před uzavřením," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Slovenský letecký speciál z Egypta přepravil i 7 Čechů

Zvláštní letadlo, které ve čtvrtek slovenská vláda vyslala do Egypta pro své občany, přistálo večer na bratislavském letišti M. R. Štefánika. Na palubě bylo i sedm Čechů. Oznámilo to slovenské ministerstvo zahraničí. Speciál byl podle ministerstva zahraničí vyslán zejména pro Slováky, kteří v Egyptě dlouhodobě žijí a pracují. Své občany z Egypta kvůli nepokojům stahuje více zemí, včetně Spojených států, Číny, Japonska, Kanady a Británie. Stovky zaměstnanců plánuje evakuovat také OSN. Česká republika žádný evakuační plán zatím nemá. Český zastupitelský úřad v Káhiře směruje individuální turisty na pravidelné lety ČSA. O přepravu turistů v organizovaných zájezdech se starají samy cestovní kanceláře, které nejméně do poloviny února zájezdy do Egypta přerušily.

AČCKA: Většina klientů se z Egypta vrátí do nedělního večera

Naprostá většina klientů cestovních kanceláří, kteří zatím zůstávají v Egyptě postiženém politickými nepokoji, by se měla do České republiky vrátit nejpozději do nedělního večera. Uvedl to mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Vrátit by se měli i klienti CK, kteří měli zaplacené delší pobyty, cestovní kanceláře jim za to nabídnou kompenzace. Průzkum cestovních kanceláří prý nicméně ukázal, že klienti by své pobyty v letoviscích v naprosté většině rádi dokončili. Tomio Okamura také připustil, že rušit zájezdy do Egypta nechtějí ani některé cestovní kanceláře. Nadále ale podle něj platí, že AČCKA ani ministerstvo zahraničních věcí turistické cesty do Egypta nedoporučují. Velvyslanectví České republiky v Káhiře nemá žádné informace o českých turistech, které by ohrozily protivládní demonstrace. ČTK to sdělil chargé d'affaires zastupitelského úřadu Jiří Slavík.

Agentura pro Romy končí v Holešově - prý kvůli jeho segregování

Vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách okamžitě ukončí své působení v Holešově na Moravě. Rozhodl o tom monitorovací výbor, který tvoří dvě desítky expertů z romských sdružení, ministerstev, krajských úřadů či radnic. Podle něj město postupuje segregačně. Poradci agentury opustí k pololetí po třech letech šest míst, v dalších šesti pak prodlouží svou činnost do konce roku 2012. Celkem agentura začala pracovat ve 23 městech, obcích a regionech. "Vedení města Holešov praktikuje segregační praktiky namísto integračních a chceme mu i ostatním městům dát jasný signál, že takový postup není slučitelný s působením agentury," uvedl vrchní ředitel sekce pro lidská práva úřadu vlády Czeslaw Walek, který je členem monitorovacího výboru. Experti tak podle něj rozhodli kvůli vystěhování více než sedmi desítek obyvatel holešovské Školní ulice na okraj města do kontejnerových domů. Podle pár let staré odborné analýzy existuje v Česku přes 300 chudinských domů a čtvrtí. V těchto takzvaných ghettech žijí převážně Romové. Mohlo by to být až 80.000 lidí. Většina dospělých tu nemá práci. Rodiny bývají závislé na sociálních dávkách. Děti končívají ve speciálních školách.

iDnes.cz: U Dobronína může být další hrob zmasakrovaných Němců

U Dobronína na Jihlavsku může být další hrob zmasakrovaných Němců. Kromě hrobu na louce Budínka, ve kterém byly objeveny pozůstatky 13 obětí, ukrývá možná další těla i země u železniční trati poblíž Zlatého potoka. Informuje o tom internetový server iDnes.cz. Místo zakreslil do mapy Johann Niebler, dobronínský rodák odsunutý do Německa. Je to jeho už druhá mapa poválečného hrobu v okolí obce. Ta první kriminalisty přivedla právě na Budínku. Mapy Niebler nakreslil podle vzpomínek nuceně vysídlených obyvatel německé národnosti. Podle Nieblerova svědectví byli tři zabití Němci za viaduktem pohřbeni v květnu 1945. Policie podle serveru o možném dalším hrobě ví, má k dispozici i písemné materiály a fotografie k danému místu. Dobronínští zastupitelé budou rozhodovat, zda bude na tamním hřbitově Němcům údajně zavražděným v obci na konci války vztyčen žulový pomník, či zda bude o věci vypsáno referendum. Podle starosty Jiřího Vlacha se tím zastupitelé budou zabývat 14. února.

Počet kapesních krádeží v Praze se meziročně snížil o 22 procent

V loňském roce policie zaznamenala na území Prahy na 7500 kapesních krádeží. To je o 22 procent méně než v roce 2009 a je to druhý nejvyšší meziroční pokles od roku 1990. Škoda způsobená kapesními krádežemi loni přesáhla 38 milionů korun. Informoval o tom šéf pražské policie Martin Červíček. Za pokles může podle Červíčka i zadržení přibližně 40 recidivistů na přelomu roku 2009 a 2010, kteří měli na svědomí mnoho spáchaných činů. Kapesní krádeže tvoří přes deset procent z celkové pražské kriminality. Skoro polovina všech kapesních krádeží v ČR se odehrává v Praze, druhá polovina zbývá na celé území České republiky. Objasněnost se v Praze pohybuje pod dvě procenta, v roce 2000 to bylo přes šest procent. Červíček to vysvětluje tím, že pachatelé jsou mnohem obezřetnější než v dřívějších dobách.

Picassův obraz, který chtěl někdo zřejmě vyvézt, je stále v ČR

Picassův obraz Sedící žena, který se někdo údajně pokusil vyvézt z ČR do Švýcarska bez potřebných dokladů, je stále v ČR. Ředitel středočeské galerie GASK Jan Třeštík ho ve čtvrtek ukázal novinářům. Předminulý pátek si celníci na ruzyňském letišti všimli nejasností v dokumentaci k převezení díla do zahraničí. Kontaktovali Národní galerii, která zjistila, že se jedná o kulturní památku, k jejímuž vyvezení je nutný souhlas ministerstva kultury. Ten chyběl, formulář podepsal pouze ředitel Třeštík, který k tomu však nemá žádné oprávnění. Případem se již zabývá policie. Podnět k vyšetřování jí dala Národní galerie v Praze. Třeštík přiznává, že pochybil, nebylo to ale prý úmyslné. Obraz patří podle serveru Novinky.cz firmě Interpoint, jejímž jednatelem je Drahoš Lustig. Ten uvedl, že se při vývozu nejednalo o žádný podvod ani pokus o krádež. Obraz měl být ve Švýcarsku pouze ukázán.

Slavná venuše z Předmostí u Přerova má patrně "sestru" v Americe

Známá a z historického hlediska velmi cenná venuše z Předmostí u Přerova, která patří k nejstarším uměleckým artefaktům v Evropě, existuje patrně v ještě jednom provedení. Původní rytinu ženy na mamutím klu z paleolitu nalezl už před více než sto lety archeolog Martin Kříž a je ve sbírkách brněnského Moravského zemského muzea. Její pravděpodobnou "sestru" vlastní americký sběratel umění Duncan Caldwell. Podobnost obou rytin je více než zřejmá. Ani odborníci z Moravského zemského muzea (MZM) však nejsou přesvědčeni o stoprocentní pravosti Caldwellova artefaktu. K tomu by bylo nutné podrobné zkoumání, k němu zatím ale nedal souhlas. O nálezu venušiny "sestry" bude v březnu informovat prestižní světový archeologický časopis Journal of Archaeological Science. Odborníci doufají, že to sběratele přiměje, aby povolil další zkoumání jeho historického artefaktu.

Peroutkovu cenu získali Vaculík, Slouka a Houška

Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2010 získali Ludvík Vaculík, Zdenek Slouka a Vítězslav Houška. Všichni tři se narodili před více než 80 lety, a stali se tak svědky dramatických událostí 20. století. Podle Sdružení Ferdinanda Peroutky se jim dokázali statečně postavit. Ceny byly předány tento čtvrtek v panteonu Národního muzea. Cena nese jméno významného prvorepublikového novináře a publicisty. Byla založena v roce 1995 při příležitosti stého výročí jeho narození. V minulosti se laureáty stali například Ivan Medek, Erik Tabery, Karel Hvížďala či Adam Drda. Loni cenu získali Petruška Šustrová, Pavel Kosatík a Jan Macháček.

Britský list ocenil českého choreografa Ceremka

Choreografii českého tanečníka Jarka Ceremka pro britský taneční soubor Balletboyz ocenil britský list The Daily Telegraph. Známý soubor uvedl nové představení The Talent složené ze tří děl různých choreografů, včetně Ceremka. Balletboyz založili před více než deseti lety Michael Nunn a William Trevitt, kteří tehdy odešli z londýnského Královského baletu. Pro nový komponovaný večer The Talent připravil jedno představení známý choreograf Russel Maliphant, další Paul Roberts a třetí Ceremek, který byl vybrán z veřejného konkurzu, jehož se zúčastnilo 160 umělců z celého světa. Recenzent listu The Daily Telegraph dal představení čtyři hvězdičky z pěti. Ocenil zejména různorodost devíti tanečníků, z nichž někteří nemají taneční vzdělání, a přístupnost představení Balletboyz.

Týden.cz: Pět pláten Slovanské epopeje bude převezeno do Prahy

Pět srolovaných pláten Slovanské epopeje bude během následujících dvou týdnů převezeno k renovaci do Prahy. Serveru Týden.cz to řekl ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufek. Podle vyjádření expertů těmto plátnům hrozí trvalé poškození. Cyklus čítá celkem 20 obrazů. "Máme v ruce posudek, že jim (plátnům) prostředí, ve kterém jsou teď umístěná, škodí, a proto zajistíme převoz do klimatizovaných místností, kde se je chystáme restaurovat," uvedl Milan Bufek. Pět Muchových obrazů bude podle něj umístěno v Malé dvoraně ve Veletržním paláci v Praze, kde by měly být i krátkodobě vystaveny. Jestli se nakonec vrátí do Moravského Krumlova, není jisté. Server píše, že Praha chce mezitím vyřešit problém s tím, kam umístit celé dílo Alfonse Muchy, což je hlavní překážka v jeho převozu do hlavního města. Zástupci Moravského Krumlova v tomto případě protestovat nechtějí. Ministr kultury Jiří Besser před týdnem připomněl, že epopej má status kulturní památky a její převoz, byť i částečný, musí být předem schválen a on nepovažuje za šťastné dílo jakkoli dělit.

Režisér Otakar Vávra oslaví sté narozeniny a představí své paměti

Neuvěřitelné 100. narozeniny oslaví 28. února legenda české filmové režie Otakar Vávra. Oslavy se uskuteční v prostorách pražské restaurace Mánes v rámci křtu jeho pamětí, které mapují jeho osobní i profesní život od 30. let až po současnost. "Výjimečnost této události bude podtržena i osobní účastí řady vzácných hostů. Roli kmotra knihy předběžně přijal prezident republiky Václav Klaus, potvrzena je přítomnost ministra kultury Jiřího Bessera a celá akce proběhne pod osobní patronací primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody," oznámilo ČTK nakladatelství BVD, které knihu nazvanou Paměti aneb Moje filmové 100letí vydává. Dalším kmotrem bude režisér Jiří Menzel, který napsal do Vávrových pamětí úvodní slovo. Křest završí ohňostroj nad Vltavou. Vávrovy Paměti mají 324 stran a bohatou fotopřílohu. Na trhu se objeví již několik dní před 28. únorem. Otakar Vávra napsal přes 80 scénářů a režíroval padesátku filmů.

Ze sportu:

Česká fotbalová reprezentace do 21 let se v příští kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2013 v Izraeli utká s Walesem, Arménií, Černou Horou a Andorou. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila na mistrovství světa v americkém Deer Valley v jízdě v boulích osmá. Osmnáctiletá Tereza Vaculíková obsadila při svém debutu na šampionátu jedenácté místo. První titul v individuálním závodě získala po dvou stříbrech z let 2007 a 2009 Kanaďanka Jennifer Heilová. Sudová, jež má ve sbírce stříbrnou a bronzovou medaili ze světových šampionátů, obsadila v kvalifikaci desáté místo, které ve finále ještě o něco vylepšila.

Skokan na lyžích Roman Koudelka skončil v závodu Světového poháru v německém Klingenthalu šestý. Český reprezentant útočil podruhé v sezoně i v kariéře na stupně vítězů, ale druhé místo z úvodního kola neudržel. Zvítězil Polák Kamil Stoch, z Čechů dále bodovali osmnáctý Jakub Janda a třicátý Ondřej Vaculík.

Nejúspěšnější česká jachtařka Lenka Šmídová je podruhé těhotná a minimálně do začátku příštího roku tak znovu odkládá svůj návrat k závodění. Druhý potomek by se měl stříbrné medailistce ve třídě Evropa z olympiády v Aténách 2004 narodit uprostřed léta.

Před víkendovým oteplením Česko potrápí náledí a ledovka

Od severozápadu přijde dnes do Česka občasné sněžení nebo déšť se sněhem. V Čechách místy a na Moravě jen ojediněle srážky vytvoří ledovku. V noci na pátek se pak bude místy tvořit náledí, na Moravě ojediněle ještě i ledovka. Upozornění vydal Český hydrometeorologický ústav s tím, že chodci a řidiči by se měli pohybovat na ledovce či náledí velmi opatrně. O víkendu Česko zasáhne silný nárazový vítr, který bude vát v Čechách, na Vysočině a na severní Moravě. Na horách dosáhne síly vichřice. Meteorologové také hlásí výrazné oteplení, v sobotu denní teploty dosáhnou až osmi stupňů Celsia.

Krátce o počasí v České republice:

V noci bude polojasno až oblačno, teploty -2 až -6 stupňů. V pátek čekáme zpočátku oblačno až polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti a místy déšť. Teploty +2 až +6 stupňů, na horách kolem nuly.