Zprávy

0:00
/
0:00

Novým policejním prezidentem bude Petr Lessy

Komise ministerstva vnitra na místo policejního prezidenta vybrala velkou většinou náměstka šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho. Novinářům to řekl ministr Radek John. Podle předchozí dohody má s kandidátem na funkci souhlasit ještě premiér Petr Nečas (ODS). John ho podle svých slov bude informovat, nedovede si prý ale představit, že by předseda vlády rozhodnutí komise rozporoval. Komise Lessyho vybrala na základě psychologických vyšetření, jazykových pohovorů a osobních pohovorů řešících problematiku práce policejního prezidenta a ekonomiku policie, uvedl John. Lessyho by mohl jmenovat v pátek, kdy se vrátí z Maďarska. Už v úterý poradní komise pro výběr policejního prezidenta nedoporučila na funkci náměstka ministra vnitra Viktora Čecha, který byl považován za favorita, ani náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka. Ve středu výběrová komise volila mezi šéfem pražské policie Martinem Červíčkem, ředitelem policie Ústeckého kraje Jiřím Vorálkem a Lessym. Výběr nového policejního prezidenta v minulosti kritizovaly ODS i ČSSD. Podle ODS není výběr v souladu se zákonem.

Nečas má o výběru šéfa policie pochybnosti

Premiér Petr Nečas (ODS) má stále pochybnosti o výběru policejního prezidenta. K tomu, zda vybraného kandidáta Petra Lessyho potvrdí ve funkci, se chce definitivně vyjádřit až po osobním rozhovoru s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Chce mít nejprve jasno o zákonnosti celého postupu. Výběrové řízení mělo být podle něj vyhlášeno až poté, co bylo rozhodnuto o žádosti náměstků policejního prezidenta na ustavení do funkce prezidenta. Obává se také, že podmínky výběru byly nastaveny tak, aby konkurs na policejního prezidenta vyhrála předem vybraná osoba. V tendru vypsaném už 4. ledna byly podle Nečase definovány diskriminující podmínky pro některé kandidáty. Třetí z vládních stran, TOP 09, podle svého místopředsedy a ministra financí Miroslava Kalouska Johnův výběr respektuje tak, jako respektovala právo ministra spravedlnosti jmenovat nejvyššího státního zástupce.

Podle ČSSD bude Lessyho autoritu zpochybňovat to, jak byl vybrán

ČSSD bude respektovat rozhodnutí ministra vnitra Radka Johna (VV) jmenovat do funkce policejního prezidenta náměstka šéfa jihomoravské policie Petra Lessyho, pokud jej potvrdí premiér Petr Nečas (ODS). Uvedl to stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. Zdůraznil ale zároveň, že Lessyho autoritu od počátku zpochybňuje způsob výběru nového policejního šéfa, který v čele policie nahrazuje Oldřicha Martinů. ČSSD kritizuje především způsob, jakým John k Lessyho jménu došel. "Rozhodnutí jednoznačně učinil Radek John," míní Tejc s tím, že ministr se odpovědnosti nezbaví schováváním se za rozhodnutí údajně nestranné komise. Sociální demokrat připomněl, že mnoho členů komise je Johnovi přímo či nepřímo podřízeno.

Lessy chce apolitickou policii

Vítěz výběrového řízení na nového policejního prezidenta Petr Lessy chce, aby policie přestala být "terčem politických spekulací". Má podle něj být apolitická. Za jednu ze svých priorit označil lepší komunikaci uvnitř policie. Více však o svých představách o dalším směřování policejního sboru nemluvil, nejprve s nimi chce seznámit nejbližší management. Nechtěl zatím prozradit, jakými lidmi se ve vedení policie obklopí. Uvedl pouze, že má jít o tým, který se bude ztotožňovat s jeho vizemi. Tendr, v němž uspěl před šéfem pražské policie Martinem Červíčkem a ředitelem policie Ústeckého kraje Jiřím Vorálkem, byl podle něho velmi náročné. O náměstkovi ředitele jihomoravských policistů se mluvilo jako o možném nástupci Martinů již koncem minulého roku. Lidové noviny uvedly, že si ho Věci veřejné vybraly jen několik hodin po jednání koaličních špiček s prezidentem Václavem Klausem před hlasováním o nedůvěře vládě. John prý s Lessym původně počítal na post náměstka policejního prezidenta.

Vláda schválila posledních pět bodů protikorupční strategie

Vláda souhlasila s posledními pěti dosud spornými body protikorupční strategie, kterou připravilo ministerstvo vnitra. Definitivně tak přijala strategii, která bude určovat podobu boje státu s korupcí do roku 2012. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) po jednání kabinetu poznamenal, že shoda nad pěti posledními body strategie byla ve vládě jednohlasná. Pět desítek bodů strategie, kterou do vlády přinesl ministr vnitra Radek John (VV), schválila vláda před dvěma týdny. Na znění pěti bodů, které tehdy kabinet nechal dopracovat, se experti domluvili v úterý. Kompromisní formulace měli z rozhodnutí vlády dopracovat John společně s Pospíšilem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Trojice ministrů do strategie začlenila návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) i všechny požadavky platformy pro veřejné zakázky při Americké obchodní komoře tak, aby se promítly do zákona o veřejných zakázkách. Protikorupční strategie připravovaná Johnovým úřadem je zásadním místem koaliční spolupráce, VV jejím naplněním podmiňují své setrvání v kabinetu.

Vláda schválila vyšší výdaje i příjmy rozpočtu, schodek se nemění

Příjmy i výdaje státního rozpočtu na letošní rok se zřejmě zvýší o 11,7 miliardy korun kvůli schváleným omezením podpory slunečních elektráren. Vláda totiž na svém zasedání schválila novelu zákona o státním rozpočtu, informoval na tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Schodek státního rozpočetu ve výši 135 miliard korun se nemění. Stát hodlá peníze získat z několika zdrojů. Daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu příští rok měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za emisní povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliardu korun by měl přinést vyšší výnos daně z přidané hodnoty.

Stát obnoví spolufinancování projektů dotovaných z EU

Vláda schválila návrh na obnovení spolufinancování projektů dotovaných z evropských fondů v regionálních operačních programech a v programech Prahy. Spolufinancování státu se však bude týkat jen projektů schválených do září 2010. Po schůzi kabinetu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Nová pravidla mají státu ušetřit 3,2 miliardy korun, původní řešení počítalo s úsporou 4,3 miliardy. Kabinet už loni v srpnu rozhodl, že kvůli úsporným opatřením spolufinancování regionálních a pražských programů zruší. Kraje proti tomu tehdy ostře protestovaly. V září potom ministři rozhodli, že s výjimkou projektů krajů a Prahy do té doby rozpracované projekty peníze ze státní pokladny dostanou. V současném programovém období 2007 až 2013 dostali tuzemští příjemci z Bruselu podle posledních zveřejněných údajů MMR už celkem 186,4 miliardy korun. To je přibližně 24 procent částky, kterou má Česko v Bruselu k dispozici.

Vláda otevřela cestu pro vznik společnosti Český Aeroholding

Vláda otevřela cestu pro vznik akciové společnosti Český Aeroholding, v němž se má v budoucnu propojit pražské letiště a skupina Českých aerolinií. Aeroholding vznikne privatizací části majetku státního podniku Správa Letiště Praha, kterou vláda schválila. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Aeroholding bude mít pětičlenné představenstvo, jehož členem bude i nynější ředitel Letiště Praha i ČSA Miroslav Dvořák. Kromě představenstva bude Český Aeroholding spravovat dvanáctičlenná dozorčí rada.

Výbor odmítl podpořit odcházející lékaře

Sněmovní zdravotní výbor podpořil ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v navržených reformách a vyzval ho, aby je urychleně předložil do legislativního procesu. Výbor odmítl přidat peníze na platy lékařů ze státního rozpočtu. Podporu výpovědím ze strany České lékařské komory a hromadné organizování odchodů ze strany lékařských odborů označil za nebezpečné. Heger stanovisko uvítal. Aktuálně je ve výpovědi 3775 lékařů, to je 18,8 procenta lékařů v nemocnicích. Nejvíce je zasažen kraj Vysočina, kde chce odejít téměř 60 procent lékařů. Další desítky až stovky vypovídají dohody o pracovní pohotovosti. Vlna výpovědí zasáhla 80 ze 192 nemocnic, problém může nastat zejména tam, kde je více výpovědí anesteziologů, chirurgů či porodníků. Heger doufá, že se mu podaří najít dohodu s odboráři i komorou, ve čtvrtek se s šéfem odborářů Martinem Engelem a šéfem komory Kubkem sejde poprvé na oficiálním jednání. Bude se prý snažit, aby alespoň část lékařů výpovědi stáhla.

STEM: Koalice by měla ve sněmovně menšinu 87 křesel

Vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) by podle lednového volebního modelu agentury STEM měla ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně menšinu 87 křesel. To je o pět mandátů méně, než zjistil průzkum STEM koncem loňského roku. Koalice má od loňských voleb v dolní komoře 118 poslanců. Největší propad preferencí z parlamentních stran zaznamenala v průzkumu TOP 09 - z prosincových 14 procent na lednových deset procent. Podle STEM je TOP 09 v posledním období v koalici méně viditelná a ztrácí. V preferencích, které ale nevyjadřují volební výsledek, nadále vede ČSSD s 26,4 procenta hlasů, to je o zhruba dvě procenta méně než loni v prosinci. Druhá ODS jich má 15 procent, což je podle STEM sice stabilizovaný výsledek, ale je to nejméně od března 1998. Věcem veřejným se podle STEM zřejmě podařilo zastavit pokles podpory, teď by dostaly 6,2 procenta hlasů, to je zhruba o procento více než v prosinci. KSČM by dalo hlas 11,2 procenta.

SZPI si kvůli dioxinové aféře stěžuje u Evropské komise

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si stěžuje u Evropské komise na selhání Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva kvůli kauze německého vepřového zasaženého dioxiny. Šéf SZPI Jakub Šebesta zaslal protestní dopis EK, v němž požaduje vysvětlení, proč Česko nebylo varováno o importu potenciálně nakaženého vepřového do ČR včas. Šebesta chce po Evropské komisi, aby vysvětlila "bezprecedentní postup", kdy prý z centra celoevropského systému rychlého varování nebyly zaslány informace do českého Národního kontaktního místa. To spravuje právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šebesta v dopise také varoval, že pověst evropského systému rychlého varování je touto kauzou ohrožena.

Kontroly v Česku nezjistily dioxin v potravinách

Dosavadní kontroly nezjistily, že by se na českém trhu vyskytovaly potraviny se zvýšeným obsahem rakovinotvorných dioxinů. Kontroly prováděné kvůli dioxinům v německých krmivech a potravinách dál pokračují, oznámilo ministerstvo zemědělství (MZe). Podle ministra Ivana Fuksy (ODS) by se lidé přesto měli více zajímat o původ potravin v obchodech a preferovat domácí výrobky. Státní veterinární správa (SVS) prověřuje kolem tří desítek vzorků potravin. Všechny vzorky vepřového, kuřecího, krůtího i vajec, u kterých jsou ukončeny rozbory, jsou podle ministerstva v pořádku. Českým veterinářům se podařilo najít a pozastavit prodej zhruba pětiny z celkem 4500 kilogramů vepřového masa, které bylo dovezeno z Německa a mohlo obsahovat rakovinotvorný dioxin. Maso pocházelo z německé farmy používající krmivo s obsahem dioxinů. Některé tuzemské podniky se bez dodávek vepřového masa z Německa neobejdou. Právě odtud české firmy od ledna do listopadu loňského roku dovezly vepřové maso za 4,4 miliardy korun, což je polovina veškerého importu.

Aktuálně: Soud nemá od Vítka k řízení se Sazkou všechny dokumenty

Soud, který dostal v pondělí od společnosti Moranda podnikatele Radovana Vítka návrh na zahájení insolvenčního řízení s loterijní společností Sazka, zjistil, že nemá k dispozici některé důležité dokumenty. Napsal to server Aktuálně.cz s tím, že Moranda teď dostala sedm dní na to, aby doložila, že Sazka skutečně získala 650 milionů korun od Komerční banky. Pokud to do sedmi dnů Vítek nestihne, soud insolvenční řízení zastaví. Termíny na svoji obranu dostala i Sazka. Ta musí do dvaceti dnů soudu poslat svoje vyjádření k Vítkově návrhu a také předložit celý seznam majetku včetně dlužníků a věřitelů i seznam svých zaměstnanců. Předseda představenstva a šéf Sazky Aleš Hušák uvedl, že loterijní firma není právně ani ekonomicky v insolvenční situaci a návrhu se bude bránit všemi právními prostředky. Dodal, že podání návrhu nebude mít vliv na činnost společnosti.

Českému obchodníkovi s emisemi zmizelo z účtu 470.000 povolenek

Z účtu české společnosti Blackstone Global Ventures, která obchoduje s emisními povolenkami, zmizelo 470.000 emisních povolenek. Informovala o tom agentura Reuters. "Považujeme je za ukradené," vyjádřil se ke zmizení povolenek zástupce Blackstone Global Ventures Daniel Butler. Podle něj byly povolenky převedeny do Estonska. Evropská komise po zmizení emisních povolenek z účtu českého obchodníka a uzavření českého registru povolenek zastavila většinu transakcí v Systému obchodování s emisemi (ETS). Po zprávě o incidentu v Česku své národní registry uzavřelo Řecko, Estonsko a Polsko a o den dříve už byl kvůli útoků hackerů uzavřen rakouský registr.

Propuštění mohou být bez odstupného i podpory, varoval ombudsman

Propuštění zaměstnanci mohou od letoška zůstat bez odstupného i podpory v nezaměstnanosti. Pokud mají podle zákona nárok na odstupné, posouvá se jim o příslušný počet měsíců i datum, kdy jim úřad práce podporu přizná. V zákoně se mluví o odstupném, které člověku "přísluší". Nikdo však nezkoumá, zda člověk peníze skutečně dostal, upozornil ombudsman Pavel Varvařovský. Zopakoval tak kritiku z dřívějška i výhrady Legislativní rady vlády. Podle ombudsmana může kvůli současnému zákonu nastat paradoxní situace. Zaměstnanec rozváže pracovní poměr, protože nedostává mzdu, a v takovém případě má nárok i na odstupné. Úřad práce mu však poté posune výplatu podpory v nezaměstnanosti o tři měsíce, protože mu "přísluší" tříměsíční odstupné. "Je iluzorní se domnívat, že jestliže někdo opustil svého zaměstnavatele, poněvadž mu tři měsíce nebo pět měsíců nevyplácel mzdu, že se (zaměstnavatel) lekne, a to odstupné mu vyplatí," popsal. Na ombudsmana se kvůli záležitosti obrátili první lidé. Zákonodárce podle ombudsmana nechtěl, aby lidé propuštění z práce zůstali bez peněz. Chce se proto obrátit na ministerstvo práce a sociálních věcí, aby zvážilo nový výklad normy. Úřady práce by při něm zkoumaly, zda člověk peníze opravdu dostal.

Nicholas Winton v Praze uvede snímek Mateje Mináče

Do Prahy ve středu přicestoval zvláštním letadlem z Londýna zachránce židovských dětí Nicholas Winton. Na starém ruzyňském letišti ho přivítal režisér Matej Mináč. Za jeho přítomnosti uvede ve čtvrtek v Kongresovém centru v Praze světovou premiéru celovečerního dokumentu s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina, který o něm natočil. Winton před druhou světovou válkou zorganizoval v Praze záchranu stovek československých převážně židovských dětí, které by jinak skončily v nacistických koncentračních táborech. Za své činy byl povýšen do rytířského stavu, Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

V Praze měla premiéru Hřebejkova a Jarchovského Nevinnost

V pražském multikině Palace Cinemas ve Slovanském domě a v kině Lucerna měla ve středu večer premiéru novinka režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského nazvaná Nevinnost. Snímku na téma mezilidských vztahů, který spadá do žánru kriminálního thrilleru, přitom vypráví především o lásce, která motivuje jednání všech postav. Začíná jako detektivka, v níž se odkrývají letitá traumata a bolestné křivdy, a má nečekanou pointu. Do snímku režisér obsadil například Ondřeje Vetchého, Aňu Geislerovou, Hynka Čermáka, Zitu Morávkovou, Alenu Mihulovou, Annu Linhartovou a také Luďka Munzara, který se k filmování vrátil po pětadvacetileté pauze. Projekty dvojice Hřebejk-Jarchovský patřily dlouhá léta k těm, které lámaly rekordy návštěvnosti. Pelíšky z roku 1999 mají na kontě přes milion diváků a o čtyři roky mladší Pupendo se této metě těsně přiblížilo. Více než půl milionu lidí vidělo v první polovině 90. let Šakalí léta, snímek Horem pádem z roku 2004 měl přes 600.000 diváků a k půlmilionové hranici se dostal Nestyda z roku 2008.

V Praze začíná šestý ročník Festivalu krátkých filmů

Dva sály pražského kina Světozor budou ode dneška hostit Festival krátkých filmů, který pořádají organizátoři karlovarského festivalu. Také jeho šestý ročník je spojen se soutěží o nejlepší film včetně soutěže o cenu diváků. Program této přehlídky nabídne například tvorbu frankofonní části Belgie, izraelské snímky i muzikály. Do soutěže bylo zařazeno patnáct titulů. Vstupné na jednotlivé bloky projekcí získají zájemci po sedmdesáti korunách.

TripAdvisor: Nejlepší hotel na světě je pražský U Zlaté studně

Nejlepším hotelem na světě je podle hlasování uživatelů cestovatelského serveru TripAdvisor pražský hotel U Zlaté studně. Druhé místo obsadil hotel Anastatis Apartments v Řecku, za kterým následoval hotel Riad Le Calife v Maroku. Mluvčí hotelu Petra Daliborová upozornila, že jde o malý hotel na pražské Malé Straně, který není součástí žádného řetězce. Jeho kapacita je devatenáct pokojů. Hosté oceňují polohu hotelu přímo pod hradbami Pražského hradu i kvalitní a nápaditý servis. Návštěvníci zohledňují při hodnocení také kuchyni v hotelu. Tamní restaurace Terasa U Zlaté studně se rovněž dostala na první místo v anketě Tripadvisor v kategorii restaurace v Praze. Loni získala druhé místo v prestižním pražském žebříčku Grand Restaurant Maurerova výběru.

Sport

Český tenista Tomáš Berdych sice ztratil set, ale postoupil do třetího kola grandslamového Australian Open. Ve druhém kole přehrál Němce Philippa Kohlschreibera ve čtyřech setech 4:6, 6:2, 6:3, 6:4. Dařilo se i Barboře Záhlavové-Strýcové, která vyřadila domácí Jelenu Dokicovou po výhře 7:6 a 6:1. Neuspěly Andrea Hlaváčková, která prohrála s Běloruskou Viktorií Azarenkovou dvakrát 4:6, ani Sandra Záhlavová. Ta ale favorizované Venus Williamsové z USA vzala set a s turnajovou čtyřkou prohrála až po tříhodinové bitvě 7:6, 0:6 a 4:6.

Český jezdec Jan Kopecký obsadil v první etapě Rallye Monte Carlo šesté místo. Úvodní podnik seriálu Intercontinental Rally Challenge vede po čtyřech rychlostních zkouškách Fin Juho Hänninen jedoucí rovněž s vozem Škoda Fabia. Kopecký na svého kolegu z továrního týmu Škoda Motorsport ztrácí minutu a 26 sekund. Od průběžné třetí pozice dělí Kopeckého 31 sekund. Další čtyři rychlostní zkoušky jsou na programu ve čtvrtek, v pátek soutěž vyvrcholí pěti testy.

Fotbalový útočník Václav Svěrkoš bude do konce sezony působit v Panioniosu Atény, který ho získal na hostování z francouzského Sochaux. Se čtrnáctým týmem řecké ligy se bývalý český reprezentant dohodl už v minulém týdnu. Sedmadvacetiletý Svěrkoš by mohl debutovat ve víkendovém derby proti Panathinaikosu. Během dvouletého působení v Sochaux zaznamenal ve 44 zápasech deset gólů.

Kvůli násilnostem během listopadového fotbalového zápasu mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Plzeň policie obvinila z výtržnictví a násilí proti úřední osobě osmnáctiletého fanouška. Celkem nyní stíhá sedm lidí. Obvinění dalších připravuje.

Snowboardistka Šárka Pančochová dnes postoupila z kvalifikace do čtvrtečního semifinále U-rampy na mistrovství světa v španělské La Molině. Mezi muži neuspěli Jan Nečas ani Petr Horák.

Počasí

V noci i zítra bude proměnlivá, většinou velká oblačnost a místy sněhové přeháňky. Noční teploty nula až -4 stupně, přes den -1 až +3, na horách kolem pěti pod nulou.