Zprávy

0:00
/
0:00

Velká voda dál hrozí na západě, severu a ve středu Čech

Na západě, severu a ve středu Čech dál hrozí velká voda, třetí povodňový stupeň platil v sobotu odpoledne na 13 místech. Na horních částech už by podle meteorologů měly řeky spíš klesat, hladiny ale budou kulminovat na středních a dolních tocích. Výstraha před povodněmi trvá do pondělí večer, nejvíc ohroženy jsou Středočeský, Ústecký, Karlovarský a Plzeňský kraj. Nejhorší situace je zřejmě na přehradě Hracholusky v Plzeňském kraji. Řeky tu zůstávají na třetím povodňovém stupni na čtyřech místech. Jde o Mži ve Stříbře a na nádrži Hracholusky, na Úterském potoce v Trpístech a v Plasech na řece Střela. Ve Středočeském kraji platí třetí stupeň na Berounce ve Zbečně a Berouně. V noci dosáhla třetího povodňového stupně rovněž Cidlina v Sánech. Stupeň ohrožení vyhlásili i na Labi v Mělníku. V Karlovarském kraji zůstal třetí povodňový stupeň už jen na Ohři v Karlových Varech - Drahovicích a na Střele, ve Žluticích a Čichořicích. Postupný pokles zaznamenávají od rána všechny přítoky Ohře, ohrožení obyvatel tak brzy pomine. Voda stoupala i na severu Čech. Na Ohři v Lounech už padl rekord ve výšce hladiny a velmi vysoko se dostala i Bílina na svém ústí v Trmicích. Poměrně vysoko je i Labe v Ústí. Podle hydroogů ale Ohře ani Labe nevystoupí tak vysoko, jak se čekalo.

Vláda zřejmě schválí návrh na snížení cen a úhrad léků

Vláda s největší pravděpodobností schválí návrh zákona o snížení cen a úhrad léčiv, který předložil koaliční poslanec Marek Šnajdr. Vyplývá to z návrhu usnesení, které je zveřejněno na internetu. Pokud zákon začne platit, sníží se o sedm procent maximální ceny léků a o stejné procento také jejich úhrady ze zdravotního pojištění. Stejné opatření platilo už v roce 2010, do legislativy vstoupilo v tzv. Janotově úsporném balíčku. Zdravotní pojišťovny díky tomu ušetřily. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka ale opatření zásadní úspory nepřinese. Aby je skutečně přineslo, musely by ceny i úhrady klesnout o 15 procent, což stavovská organizace také navrhuje. Pokud předlohu schválí vláda, měla by bez problémů projít i sněmovnou, kde má koalice ODS, TOP 09 a VV většinu. Narazit by mohla pouze v Senátu, v němž má rozhodující slovo levice. Sněmovna ale může případné veto hravě přehlasovat.

Pecina se vzdal kandidatury na post předsedy ČSSD

Bývalý ministr vnitra Martin Pecina se na krajské konferenci ČSSD v Moravskoslezském kraji vzdal kandidatury na funkci šéfa ČSSD. Ve svém nominačním projevu tak učinil ve prospěch jihomoravského hejtmana Michala Haška. Svůj krok vysvětlil stejným pohledem na politické otázky. Pecina tak chce zabránit tomu, aby se hlasy sociálních demokratů při volbách štěpily. Dodal, že zatím nebude usilovat o žádnou nižší funkci ve vedení strany. Rád by ale spolupracoval s novým lídrem ČSSD v rámci stínové vlády. Hašek řekl, že ho krok Peciny překvapil. Jeho vysvětlení chápe a i on by prý rád v budoucnu s bývalým ministrem vnitra spolupracoval. Pecina získal nominaci na post předsedy ČSSD z okresní organizace v Karviné. Kromě toho jej podpořila i krajská organizace sociálně demokratických žen v Moravskoslezském kraji a podporu měl i od spolustraníků z Prahy 6.

Benda odstoupil z voleb, ústeckou krajskou ČSSD povede Arno Fišera

Dosavadní předseda regionální organizace ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda oznámil, že tento post nebude obhajovat. Delegátům to řekl při projevu na úvod krajského sjezdu v Jirkově na Chomutovsku. Bendovi, blízkému příteli někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, v poslední době uškodilo několik kauz, se kterými ho média spojují. Petra Bendu střídá v čele regionální organizace šéf okresní ČSSD z Ústí nad Labem a náměstek hejtmanky Arno Fišera. Získal 139 ze 180 přítomných hlasů. Ústecká ČSSD zároveň rozhodla, že bude na předsedu strany prosazovat Michala Haška, na posty místopředsedů bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou a Bendova protivníka Jaroslava Foldynu. Bendův konec v čele krajské organizace Jiří Paroubek okomentoval na svém webu Vaše věc. Benda byl podle něj vystaven "štvanici zkorumpovaných novinářů", kterým podle něj informace dodávali "křiváci typu Jaroslava Foldyny nebo Arno Fišery". Paroubek míní, že tito lidé chtěli docílit Bendova odchodu tak, "abych časem z Ústeckého kraje musel politicky odejít i já". "Budu na to reagovat jediným možným způsobem: V příštích několika týdnech přesunu své trvalé bydliště do Teplic, abych dal najevo, že i v budoucnu počítám s tím, že se budu politicky v Ústeckém kraji angažovat," dodal bývalý předseda ČSSD.

V Praze a ve Všetatech vzpomínali lidé na Palacha

Oběť studenta Jana Palacha, který se 16. ledna 1969 upálil na protest proti posrpnové normalizaci Československa, si připomněly desítky lidí u jeho hrobu na pražských Olšanských hřbitovech. Dalších okolo 150 osob se sešlo na setkání, které každý rok pořádá Společnost Jana Palacha ve Všetatech. Nejvyšší ústavní činitelkou, která Palachovu oběť letos uctila, byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Palach zemřel tři dny po svém činu. Jeho pohřeb 25. ledna se stal velkou demonstrací proti vývoji v Československu, okupovaném od srpna 1968 vojsky SSSR a dalších čtyř zemí východního bloku. Jeho ostatky byly v roce 1973 z Olšan vyzvednuty a zpopelněné uloženy o rok později ve Všetatech. V roce 1990 byla urna znovu uložena na Olšanských hřbitovech. Předsedkyně sněmovny Němcová se ve Všetatech zmínila o odkazu a morální statečnosti mladého studenta. Časový odstup od Palachova upálení podle ní umožňuje plastické a úplné zhodnocení období komunismu.

Sokol doporučil vstup investora do Sazky při zachování současných vlastníků

Předsednictvo Sokola doporučilo umožnit kapitálový vstup investora do Sazky a upřednostňuje zachování nynější vlastnické struktury loterijní firmy. Po jednání předsednictva to sdělil náčelník České obce sokolské Miroslav Vrána. Podobné usnesení tento týden schválilo vedení Českého svazu tělesné výchovy. Z uchazečů o Sazku, která čelí finančním problémům, jako jediný nežádá žádný podíl v loterijní firmě pouze Martin Ulčák. Sokol je po ČSTV druhým největším akcionářem Sazky a ve firmě drží 13,54 procenta akcií. Akcionáři Sazky zatím dostali tři oficiální nabídky. Ulčák nabízí 200 milionů Kč ročně na deset až 15 let s podmínkou, že si Sazka udrží čistý zisk na současné úrovni. Synot slíbil 250 milionů ročně v příštích 15 letech a finanční skupina Penta 130 milionů s garancí na 30 let. Všichni tři zároveň nabídli dvě až tři miliardy na okamžitou pomoc. Penta za to chce stoprocentní podíl v Sazce, Synot dvě třetiny akcií, jediný Ulčák přímý vstup do společnosti nepožaduje a netrvá ani na změně jejího vedení. Podnikatel Radovan Vítek, který skupuje dluhy Sazky a v pondělí zřejmě na Sazku podá insolvenční návrh, zatím žádnou oficiální nabídku nepředložil.

Demoliční firmy odklízí zbytky hal po požáru

Demoliční firmy nastoupily na místo hasičů k odklízení zbytků hal po ničivém požáru, který ve čtvrtek večer vypukl v tržnici v Olomoucké ulici v Brně. Hasiči na místě zůstávají, zajišťují požární dozor a dohašují zbytky uskladněného materiálu. Řekl to mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Příčinu požáru, který zasáhl a zlikvidovat šest hal vietnamské tržnice, hasiči zatím neznají. Pracují s dvěma verzemi, jednou je technická závada na elektroinstalaci, druhou nedbalost a manipulace s otevřeným ohněm. Škodu hasiči vyčíslili na více než 30 milionů korun. Jedná se pouze o předběžný odhad, který se ještě může významně zvýšit. Ničivý požár zasáhl plochu o půdorysu 72 krát 54 metrů. Ve zničených halách bylo celkem 180 prodejních stánků a kójí.

Vinohradské divadlo uvedlo Strindbergův Tanec smrti

Pražské Divadlo na Vinohradech uvedlo v podkrovní zkušebně premiéru hry Augusta Strindberga Tanec smrti. V překladu Zbyňka Černíka ji pohostinsky nastudoval režisér Michal Pavlík, který do ní obsadil Ladislava Freje, Hanu Maciuchovou a Jaromíra Medunu. Dějištěm hry švédského spisovatele a dramatika, považovaného za zakladatele evropského divadelního expresionismu, je vojenská ostrovní pevnost. Po ukončení kariéry tu žije kapitán dělostřelectva se svou ženou, kdysi snad talentovanou herečkou. Příběh stárnoucích manželů, kteří nedokážou žít spolu ani bez sebe, napsal autor v roce 1901 jako nemilosrdnou psychologickou studii. Švédská divadla zprvu odmítala tuto hru uvést, později se ale Tanec smrti stal jedním z nejhranějších Strindbergových dramat. Byl také dvakrát zfilmován. Na českém jevišti se objevil první díl v roce 1917 právě na Vinohradech. Poslední inscenace pocházejí z let 2000 (CED Brno - HaDivadlo) a 2001 (Městské divadlo Zlín).

Činoherní klub uvedl evropskou premiéru McDonaghovy hry

Hra irského autora Martina McDonagha Ujetá ruka je novinkou repertoáru pražského Činoherního klubu. Inscenaci, která měla v pátek večer na této scéně evropskou premiéru, připravil režisér Ondřej Sokol. Text opět i přeložil do češtiny. Hra měla světovou premiéru teprve loni v březnu na Broadwayi. V Činoherním klubu v ní hrají Marek Taclík, Martin Finger, Domingos Correia, který se narodil v Angole, divadlo studoval v Los Angeles a nyní žije v Praze, a Markéta Stehlíková. V němých rolích, které jsou inscenační licencí Činoherního klubu, se objevili Michal Pavlata a Petra Horváthová. Děj McDonaghovy hry je iniciován příběhem, který se odehrál před 21 lety. Tehdy přišel jeden mladík o ruku a byl o ni připraven neobvyklým, ba přímo "ujetým" způsobem. Stejně "ujetá" je jeho msta, která trvá takřka čtvrt století. Chce zpátky svou končetinu, ač ví, že mu bude k ničemu.

Sychrovská oranžerie se po opravách otevře na jaře

Obnova oranžerie v areálu sychrovkého zámku se zvolna chýlí ke konci. Rekonstrukce, která budově z první poloviny 19. století vrací původní vzhled, vstoupila do závěrečné fáze a památkáři chystají její slavnostní otevření. Nyní se plánuje na druhou polovinu dubna. Veřejnost si pak rekonstruovanou oranžerii bude moci prohlédnout zřejmě v květnu. Oranžerie by měla mimo jiné sloužit k pořádání kulturních, společenských či gastronomických akcí. Sychrovská oranžerie byla postavena v letech 1831 až 1835. Její obnova vyjde na zhruba 16 milionů korun a z podstatné části je financována z takzvaných norských fondů. Zámek Sychrov patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v Česku a je také národní kulturní památkou. Je pro veřejnost přístupný celoročně a je také nejnavštěvovanější památkou Libereckého kraje. Loni si jej prohlédlo dohromady 122.522 lidí, meziročně o 1401 víc. V celkovém součtu přitom v Libereckém kraji památkám spravovaným Národním památkovým ústavem návštěvníků ubylo.

Začíná gastronomická přehlídka Grand Restaurant Festival

Na luxusní delikatesy za příznivé ceny láká zájemce druhý ročník měsíční gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival. Ta v sobotu začala v osmi českých městech. Návštěvníci mohou do 15. února vybírat z nabídky 42 restaurací v Praze, Brně, Karlových Varech, Liberci, Nepomuku, Olomouci, Ostravě a Plzni. Novinkou akce s podtitulem Vzneste se do gastronomického nebe je takzvaný Mňam Bus, který strávníky rozveze po vybraných pražských podnicích. "Minulý rok jsme měli 7000 návštěvníků. Letos doufáme, že se tento počet zdvojnásobí. Festival ještě nezačal a máme již téměř 7000 rezervací," řekl novinářům pořadatel festivalu Pavel Maurer. Kromě špičkových pražských restaurací se do akce letos zapojily také nedávno vzniklé provozovny se zajímavou nabídkou. Celkem v Praze představí svou kuchyni 20 gastronomických zařízení. V Brně se do akce zapojí restaurace Hansen, Koishi fish & sushi, La Bouchée, Noem Arch, U Kastelána či Valoria. V Olomouci se účastní Alley hotel, Gemo hotel, Moravská restaurace a vinný restaurant či Vila Primavesi, v Ostravě Harmonie v hotelu Clarion, Bamboo v hotelu Park Inn Hotel nebo Zámek Zábřeh. Přidalo se také pět plzeňských restaurací, dvě liberecké a po jedné v Karlových Varech a Nepomuku.

Ze sportu

Běžec na lyžích Dušan Kožíšek vybojoval v sobotním sprintu volnou technikou v Liberci třetí místo a dosáhl svého nejlepšího výsledku ve Světovém poháru. Vyhrál Nor Ola Vigen Hattestad, který předloni na stejném místě získal titul mistra světa. V závodu žen zvítězila Američanka Kikkan Randallová.

Český tenista Lukáš Dlouhý získal druhý deblový titul za sebou a celkově desátý v kariéře. S Australanem Paulem Hanleym vyhráli čtyřhru na turnaji v Sydney, ve finále dnes porazili nejvýše nasazené bratry Mika a Boba Bryanovy z USA 6:7, 6:3 a 10:5.

Český skokan na lyžích Jan Matura obsadil v závodě Světového poháru v Sapporu desáté místo. Překvapivým vítězem se stal Severin Freund z Německa, který tak zaznamenal první triumf v seriálu v kariéře. Také Matura si vylepšil osobní statistiky, desátá příčka je jeho druhým nejlepším výsledkem v kariéře. Lepší výkon v SP třicetiletý český skokan předvedl pouze před pěti lety shodou okolností také v Sapporu, kde byl devátý.

Čeští hokejisté Milan Hejduk a Tomáš Fleischmann přispěli v pátečním utkání NHL jedním gólem k výhře Colorada na ledě Minnesoty 4:1. Hejduk se prosadil v 18. minutě, kdy v přesilové hře zvýšil vedení Avalanche na 2:0, a připsal si tak vítězný gól. Fleischmann v 35. minutě navýšil skóre na 3:0, když jeho lehké nahození od modré čáry proskočilo až za záda brankáře Antona Chudobina.

Hokejisté Českých Budějovic porazili ve 40. kole extraligy Vítkovice vysoko 6:1. Jihočeši tak dokázali vyhrát šestý z posledních sedmi zápasů a při výhře Třince proti Brnu tak zároveň připravili Ostravany o vedení v tabulce soutěže. Hokejisté Třince vystřídali po 40. extraligovém kole v čele tabulky Vítkovice. Oceláři dokázali otočit zápas s Kometou Brno a vyhráli 6:4, zatímco Ostravané odjeli z Českých Budějovic s debaklem 1:6. V boji o desátou příčku zajišťující ještě postup alespoň do předkola play off opět ztratil Litvínov. Toho využila Plzeň a stáhla své manko na pět bodů. V přímém souboji týmů ze dna tabulky dokázalo Kladno vyhrát 4:3 v Mladé Boleslavi a má na ni tak náskok již 13 bodů.

Olympijská vítězka Kateřina Emmons suverénně vyhrála na Velké ceně Plzně soutěž ve střelbě ze vzduchové pušky, i když ji zlobí bolavý kotník, který si poranila na běžkách. V mužské kategorii obsadil třetí místo její manžel Američan Matthew Emmons, jenž loni v létě prodělal léčbu rakoviny štítné žlázy.

Rychlobruslařka Kateřina Novotná skončila na ME ve víceboji na krátké dráze devátá v závodě na 500 metrů a v boji o obhajobu titulu se propadla na sedmou pozici. Vede šampionka z let 2008 a 2009 Italka Arianna Fontanaová, která už nasbírala 42 bodů. Novotná má na kontě pouze osm bodů z úvodního závodu na 1500 metrů. Zatímco při loňském triumfu v Drážďanech byla česká reprezentantka na nejkratší trati druhá, tentokrát se ani neprobojovala do finále. Po čtvrtfinálové kolizi se soupeřkou postoupila jako devátá do semifinále, kde po diskvalifikaci skončila poslední. Do celkového hodnocení si tak nepřipsala žádný bod.

A ještě krátce o počasí:

Bude oblačno až zataženo, teploty přes den 6 až 10 st.