Zprávy

0:00
/
0:00

Lékařští odboráři očekávají ještě stovky výpovědí z nemocnic

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) ohlásil druhou fázi kampaně Děkujeme, odcházíme. Během ledna a února očekává, že se k akci připojí a výpověď podají další stovky lékařů z nemocnic, řekl předseda LOK-SČL Martin Engel. Výpovědi chtějí prý podat i lékaři, kteří nejsou členy odborů. Podle Engela se přes 3800 nemocničních lékařů, kteří dali ke konci roku výpověď, zatím nedočkalo od ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) jediného konstruktivního návrhu řešení. Místo toho prý představuje různé krizové plány, jejichž cílem je podle Engela zajistit péči bez lékařů. Ministr Heger v reakci na akci LOK-SČL řekl, že hrozby lékařů hromadnou výpovědí dosud nejsou tak vážné, aby ohrozily přímou zdravotní péči. Apeloval na lékaře, aby byli trpěliví. "Není to věc, která by ohrozila přímé poskytování zdravotní péče od 1. března, ale zdůrazňuji, že věc nechci bagatelizovat. Pečlivě sledujeme, jaký je vývoj," řekl novinářům Heger.

Klaus podpořil Hegera, chování části lékařů je prý nezodpovědné

Prezident Václav Klaus podpořil úsilí ministra zdravotnictví Leoše Hegera o reformy vedoucí k ozdravení českého zdravotnictví. Chování lékařů, kteří hrozí výpovědí, označil prezident za velmi nezodpovědné. Klaus to řekl před schůzkou s Hegerem na Pražském hradě. "Chci podpořit pana ministra jak v jeho úsilí o ozdravení našeho zdravotnictví, tak v tom konkrétním případu velmi nezodpovědného chování části našich lékařů," řekl Klaus. Heger poznamenal, že po půl roce v politice už není úplným nováčkem, a může se proto plně pustit jak do reforem zdravotnictví, tak do řešení krize kolem hromadných odchodů lékařů z nemocnic.

Fakultní nemocnice zajistí péči i po odchodech lékařů

Fakultní nemocnice jsou připraveny zajistit péči o pacienty i po 1. březnu, kdy by v odborové akci "Děkujeme, odcházíme" mohlo skončit několik tisíc lékařů. Ředitelé nemocnic přímo řízených státem to potvrdili na pátečním setkání s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) a jeho náměstky. Ve většině fakultních nemocnic je výpovědí minimum, výjimkou je pražská Bulovka. V některých nejsou hlášeny výpovědi vůbec, například v ostravské. Heger ředitelům poděkoval a pochválil je za to, že se situaci snaží řešit. Ředitelé mají jeho plnou důvěru, uvedl. Ministr se už také domluvil s praktiky a ambulantními specialisty, že ve svých ambulancích ošetří pacienty, pro něž nebudou mít nemocnice kapacity. Zdravotní pojišťovny ambulancím tuto péči prý zaplatí. Heger o situaci informoval už ve středu vládu. Ujistil ministry, že akutní péči v nemocnicích odchody lékařů neohrozí.

Vedení ČSSD projednalo Grossovo přerušení členství ve straně

Grémium ČSSD vzalo na vědomí, že bývalý předseda vlády Stanislav Gross přerušil členství ve straně kvůli podezřením z korupce kolem někdejší privatizace Mostecké uhelné. Ostatní aktéři případu členy ČSSD nejsou, řekl novinářům úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. ČSSD také podporuje kroky státního zastupitelství a policie k vyšetření kauzy. "Plně podporuji stanovisko politického grémia ČSSD, jež se zasadí o objektivní prošetření všech podezření souvisejících s privatizací Mostecké uhelné společnosti," sdělil ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek, který jednání inicioval. Členové grémia podle Haška také předpokládají, že stejně jako Gross by se zachoval každý sociální demokrat, aby stranu nepoškozoval. Stanovisko bylo přijato jednomyslně.

Podle kuloárů by se mohl stát Chalupa ministrem příští týden

Nového ministra životního prostředí hodlá podle neoficiálních informací premiér a šéf ODS Petr Nečas uvést do úřadu příští týden. V kuloárech se stále jasněji hovoří jako o nástupci odstoupivšího Pavla Drobila (ODS) o poslanci a starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi (ODS). Podle informací ČTK už je Chalupa v kontaktu s vedením úřadu, který bude zřejmě řídit. Nečas ani Chalupa na dotazy ohledně jmenování nového ministra nereagují. Ve středu Nečas uvedl, že s výběrem nechce váhat, současně se odvolal na ústavní pravidla pro jmenování nových členů kabinetu, tedy roli hlavy státu v tomto procesu. Vzhledem k tomu, že Chalupa patří mezi oblíbence prezidenta Václava Klause, média nepřipouštějí, že by měl Klaus k Chalupově jmenování nějaké výhrady. Kandidaturu Chalupy podporuje pražská organizace ODS, která ho loni na jaře odvolala ze svého vedení, znovu se místopředsedou stal v prosinci. Chalupa nepatřil k tvůrcům nedávno sestavené koalice ČSSD a ODS na pražské radnici. Předtím se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi na primátora, Chalupa to ale odmítl.

Ministerstvo zveřejnilo soudce, kteří byli v KSČ

Ministerstvo spravedlnosti na svém webu zveřejnilo seznam soudců a státních zástupců, kteří byli podle dostupných údajů před 17. listopadem 1989 členy KSČ. Tento krok učinilo na základě nálezu Ústavního soudu (ÚS) z loňského listopadu. Podle mluvčí úřadu Terezy Palečkové ale seznam není úplný. Je na něm 618 soudců, což je zhruba pětina z celkového počtu, a 359 státních zástupců, tedy téměř 30 procent. Komunistickou minulost má například celé vedení Vrchního soudu v Praze, kromě šéfa jde také o tři místopředsedy - Stanislava Bernarda, Jaroslava Bureše a Vladimíra Vočku. Na seznamu se objevila také více než čtvrtina soudců Městského soudu v Praze. Patří mezi ně i místopředsedové Luboš Vlasák, Jan Ryba a Naděžda Javůrková či soudci Martin Valehrach a Jaroslava Lobotková, kteří soudí spory bývalých spolupracovníků StB. Ze státních zástupců byl v komunistické straně například nový náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž. Informace pocházejí z podkladů zpracovávaných soudy po roce 1989 v souvislosti se jmenováním kandidátů do funkcí soudců, kde byla v charakteristikách jednotlivých kandidátů zaznamenávána jejich politická příslušnost. Kandidáti KSČ uváděni nebyli. Podle ÚS nejsou informace o členství soudců v KSČ před rokem 1989 citlivým údajem podle zákona na ochranu osobních údajů.

Novými náměstky nejvyššího státního zástupce jsou Stříž a Mečl

Náměstky nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jsou nově Igor Stříž a Stanislav Mečl. Na návrh nejvyššího žalobce je ve čtvrtek jmenoval ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. ČTK to sdělila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová. Ministr zároveň na Zemanův návrh odvolal všechny tři dosavadní náměstky, které do funkce jmenovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Náměstkovské posty dosud zastávali Zdeněk Koudelka, Karel Černovský a Olga Šebková. Markusová potvrdila, že Zeman zredukuje počet náměstků z dosavadních tří na dva.

Inspekce: Policie odložila kauzu dluhů po mistrovství předčasně

Kriminalisté odložili vyšetřování případu mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009 předčasně, rozhodla Inspekce policie. Kauzu proto předala Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem, aby zvážilo, zda případ znovu neotevřít. Uvedl to mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Policie v loni v létě odložila trestní oznámení, které na organizátory šampionátu v čele s bývalou běžkyní na lyžích Kateřinou Neumannovou podala reklamní agentura kvůli dluhům. Dospěla k závěru, že se tým Neumannové zadlužil v přesvědčení, že za něj závazky zaplatí stát. Kvůli možnému pochybení v postupu policistů se ale počátkem listopadu obrátil na inspekci ministr vnitra Radek John. Organizátoři mistrovství dluží celkem 108 milionů korun bez penále. Ministr školství Josef Dobeš chtěl původně navrhnout vládě, aby stát z dluhu zaplatil 50 milionů korun. Dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec. Nakonec však vláda schválila, že se stát na placení dluhů podílet nebude.

Exekutoři budou moci zabavit sociální dávky

Exekutoři budou moci v případě dluhů lidem zabavit i peníze, které dostanou na sociálních dávkách. Počítají s tím novely zákonů, které připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Předložit by je mělo na jaře. Informoval o tom server Týden.cz. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) podle serveru chce, aby se nově se sociálními dávkami mohlo nakládat stejně jako s mzdou nebo důchodem dlužníka. Zároveň hodlá v zákoně zajistit, aby neplatičům zůstala alespoň část peněz jako jakési minimum. Podle občanského soudního řádu v současnosti nemohou exekutoři dlužníkům sáhnout na dávky sociální péče, pomoci v hmotné nouzi, státní sociální podpory, ale ani na příspěvek na bydlení či dávky sociální podpory. Se zabavováním sociálních dávek již před časem přišla radnice v Chomutově. Lidem, kteří dlužili na nájemném, exekutor po vyplacení dávek peníze zabavil. Proti postupu města se postavil ombudsman i vládní zmocněnec pro lidská práva a prošetřoval ho i ministr spravedlnosti kvůli podezření z porušení ústavy.

Nový Bydžov kvůli potížím s Romy najme bezpečnostní agenturu

Radnice v Novém Bydžově na Hradecku kvůli zvýšené trestné činnosti a fyzickému napadání ze strany Romů do města povolá bezpečnostní agenturu. Zároveň město zvýší počet strážníků ze čtyř na šest. Novinářům to řekl starosta Pavel Louda (ODS). Podle něj se lidé bojí posílat děti do škol, staří lidé se bojí vyjít z domu a městu vládne strach a hrozí vznik domobrany. Policie pro zvýšení boje s kriminalitou k 1. lednu sloučila obvodní oddělení v Nechanicích s bydžovským oddělením, takže na Bydžovsku je nyní k dispozici 24 policistů místo dosavadních 15. "Co nejdříve chceme také v Bydžově zřídit pracoviště kriminální policie," řekl novinářům k situaci ve městě šéf hradecké okresní policie Petr Krása.

Plzeňská univerzita zruší diplom zhruba 20 magistrům práv

Vedení Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zruší diplom zhruba 20 držitelům magisterského titulu. ZČU zahájila správní řízení o zrušení magisterského diplomu se 41 lidmi. Novinářům to řekl náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, který jako zaměstnanec plzeňských práv připravuje pro rektora Josefa Průšu podklady pro správní řízení. "Odhadujeme se, že půjde o 20 studentů. Důvodem pro zrušení diplomu je kumulace více vad a fakt, že pochybení mělo vždy vážný dopad na obsah studia a šlo tedy o vážné a věcné pochybení," dodal. K jakýmkoli jménům se univerzita odmítla vyjádřit. Podle Korbela je rušení diplomů jediným možným právním řešením. Nebudeme odejímat vysokoškolské tituly, neboť je absolvent nikdy nezískal, dodal.

Rašínova škola chystá kvůli odebrání akreditace trestní oznámení

Soukromá Rašínova vysoká škola v Brně, která přišla o akreditaci pro magisterský stupeň studia, se chce bránit prostřednictvím trestního oznámení. Ministerstvo školství podle právního zástupce školy Radka Ondruše rozhodlo nezákonným způsobem a "porušilo vše, co mohlo". Terčem oznámení bude pracovník ministerstva, který rozhodnutí vydal. Škola s důvody pro odebrání akreditace nesouhlasí. Právní zástupce školy zatím rozhodnutí o odebrání akreditace neobdržel. Podle Ondruše škola nepřeruší výuku na magisterském stupni ani poté, co bude mít dokument oficiálně v ruce. "Okamžitě podáme rozklad, poté případně správní žalobu," řekl ČTK Ondruš. Trestní oznámení škola podá zřejmě už v příštích dnech.

České stavebnictví v listopadu zmírnilo pokles na 0,1 procenta

Tuzemská stavební výroba loni v listopadu ve stálých cenách meziročně zmírnila pokles na 0,1 procenta po snížení o 1,4 procenta v říjnu. Počet nově zahájených bytů se propadl o 27,6 procenta na necelé dva tisíce bytů. Oznámil to Český statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem bylo stavebnictví v listopadu výkonnější o 0,6 procenta. Na zmírnění meziročního poklesu stavební produkce pozitivně působil zejména program Zelená úsporám a také masivní dokončování fotovoltaických elektráren.

České dráhy chtějí zvýšit investice do vlaků na 7 miliard

České dráhy plánují letos zvýšit investice do modernizace vlaků na nejméně 7,1 miliardy korun. Mohou ale rozsah investic zvýšit až na 8,6 miliardy korun, pokud si zajistí financování nových projektů a dostanou k nim souhlas od představenstva firmy. Loňské investice do kolejových vozidel dráhy odhadují na 5,6 miliardy korun. Uvedl to náměstek generálního ředitele ČD Antonín Blažek. Pro letošní rok České dráhy počítají s tím, že do provozu začnou uvádět 75 nových souprav příměstských vlaků City Elefant a 33 regionálních motorových vozů RegioShuttle od společnosti Stadler. Pro dálkovou dopravu firma do poloviny roku nasadí 110 vylepšených rychlíkových vozů.

Tchajwanská firma Qisda končí v Brně s výrobou monitorů

Tchajwanská společnost Qisda (dříve BenQ) končí v Brně s výrobou monitorů. Výrobní kapacity přesouvá do Číny a propouští zaměstnance. Firma patřila v Brně k největším zaměstnavatelům. V době před hospodářskou krizí pro ni pracovalo téměř 800 osob a avizovala vznik dalších nejméně 1000 pracovních míst. Koncem roku 2010 ale oznámila hromadné propouštění. Ředitel brněnského úřadu práce Jan Marek řekl, že zbylí zaměstnanci firmu opustí do poloviny roku. Přesunutí výroby do Číny Qisda zdůvodnila rozhodnutím Světové obchodní organizace (WTO) ohledně zrušení cla na dovoz vybraných elektronických produktů z podzimu loňského roku. WTO podpořila stížnost Spojených států, Japonska a Tchaj-wanu na to, že EU uvalila cla od šesti do 14 procent na ploché displeje, multifunkční tiskárny a televizní set-top boxy. Právě výrobou monitorů a televizních obrazovek se Qisda v Brně zabývá.

Dopravu v celé zemi paralyzovala ledovka

Mrznoucí srážky komplikovaly od čtvrtečního večera dopravu prakticky v celé zemi. Silničáři v Orlických horách kvůli náledí dokonce vyhlásili kalamitní stav. Kalamita platila v příměstské části Mladé Boleslavi. Na Semilsku ledovka zastavila hlavně ranní autobusy. Sever Čech se navíc dál potýká se sněhovými jazyky, uzavřena je silnice na Frýdlantsku. Na Českolipsku zablokovaly silnici spadlé stromy. Neprůjezdná je také nejméně jedna železniční trať. Výstraha před tvorbou ledovky platí do pondělí. Český hydrometeorologický ústav varuje, že až do začátku příštího týdne budou nejvyšší denní teploty stoupat k pěti stupňům Celsia, v noci však bude rtuť teploměru kolem bodu mrazu. Tající sníh tak může namrzat a spolu s mrznoucími srážkami vytvořit kluzkou vrstvu. Největší výskyt ledovky se očekává v noci v sobotu a neděli.

Jihomoravské přehrady jsou připraveny na oblevu

Přehrady na jižní Moravě jsou připraveny zachytit větší množství vody z tajícího sněhu v souvislosti s očekávanou oblevou. Vodohospodáři v nich v uplynulých dnech snižovali hladinu. Nejvíce šla dolů ve Vranovské přehradě na Znojemsku. V této oblasti vznikají často problémy s rozvodněnou řekou Dyjí. Nádrž je nyní předpuštěna nejvíce ze všech přehrad v regionu, řekl Pavel Bíza z Povodí Moravy. Vodohospodáři dále v kraji monitorují ledy v tocích, a to hlavně tři riziková místa na Brněnsku a Znojemsku. Ledová tříšť by mohla zablokovat koryto a způsobit lokální záplavy na řece Oslavě v Oslavanech, na Rokytné v Moravském Krumlově a na říčce Loučce ve Skryjích nedaleko Tišnova. V přehradách uvolnili vodohospodáři prostor tak, aby byly schopny pojmout 30 až 90 procent zásob vody ve sněhu v povodích, které nad nimi leží. Třetina vody z tajícího sněhu se přitom obvykle vypaří, další třetinu pojme půda a zbytek odtéká.

Ministr kultury Jiří Besser vyznamenal Soňu Červenou

Medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) předal ministr kultury Jiří Besser operní pěvkyni a herečce Soně Červené. Ocenil tak její dlouhodobý a cílevědomý přínos k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Slavnostní akt se uskutečnil na jevišti Stavovského divadla v Praze po šesté repríze inscenace činohry Věc Makropulos, kterou připravil americký režisér a výtvarník Robert Wilson. "Přestože jsme o Soně Červené za minulého režimu nesměli slyšet, reprezentovala v zahraničí významným způsobem Českou republiku. Je navíc člověk, který si této ceny bude nesmírně vážit; já si zase nesmírně vážím toho, že jí můžu jako ministr kultury ocenění předat," uvedl Besser. "Děkuji, je to pro mě kousek nesmrtelnosti," řekla Červená.

Dominik Lang pojede na benátské bienále

Na bienále výtvarného umění do italských Benátek by měl skutečně odjet Dominik Lang, ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) ve čtvrtek podepsal jmenovací dekret, který je nutný k účasti na bienále. Před podpisem je nyní smlouva mezi ministerstvem a Langem, kde budou upřesněny podmínky spolupráce. Na svém webu to napsalo ministerstvo kultury. Lang ČTK řekl, že je s ministerstvem v kontaktu a doufá, že se stihnou všechny přípravy k instalaci výstavy v Itálii. Vernisáž je za necelého půl roku. Jeho projekt doporučila pro benátské bienále odborná komise ustavená Národní galerií. Ředitel galerie Milan Knížák nicméně doporučení komise nerespektoval a dal přednost projektu jiných umělců, trojici Vasil Artamonov, Alexej Klyuykov a Pavel Sterec. Ti na protest proti takovému postupu účast na prestižním bienále odmítli.

Kvůli Slovanské epopeji vznikne expertní skupina

Do měsíce vznikne expertní skupina, která se bude zabývat budoucností Slovanské epopeje. Shodli se na tom pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ve skupině expertů zasednou kromě představitelů pražské radnice také zástupci Jihomoravského kraje, Moravského Krumlova a galerie hlavního města. Komise má připravit společný návrh budoucnosti epopeje. Podle Svobody epopej zůstane v Moravském Krumlově tak dlouho, dokud nebudou v Praze odpovídající prostory. Praha již má prý potřebné místo vytipované, mělo by jít o historické prostory. Hašek přislíbil, že kraj bude hledat peníze na to, aby vystavení obrazů na zchátralém krumlovském zámku bylo důstojné. Slovanská epopej se 8. listopadu stala kulturní památkou. Vlastník obrazů, tedy Praha, musí úřady informovat o jakékoliv manipulaci s dílem.

Národní divadlo hostuje ve Versailles s operou Rinaldo

Národní divadlo po loňských úspěších ve Francii, Belgii a v Lucembursku uvede 11. a 12. ledna dvě představení Händelovy opery Rinaldo ve francouzském Versailles. Opera zazní v barokním sále Královské opery. Oznámil to mluvčí opery Juraj Gerbery. Náročnému publiku, které je konfrontované bohatou nabídkou barokní tvorby, se v Královské opeře ve Versailles představí Diana Mooreová jako Rinaldo a dále například Marie Fajtová, Kateřina Kněžíková, Stanislava Jirků, Markéta Cukrová, Adam Plachetka a David Nykl. Inscenace vznikla jako koprodukce Národního divadla v Praze, divadel v Caen a Lucemburku a opery v Rennes. Je prvním nastudováním Rinalda v Národním divadle. Režisérka Louise Moatyová využila řadu dobových prvků a postupů. I ve Versailles bude opera uvedena za doprovodu orchestru Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse.

V Brně se na přehlídce Trialog setkají umělci z národních divadel

V Brně se letos díky přehlídce Trialog znovu setkají umělci z národních divadel v Čechách a na Moravě a Slovensku. Pořádající Národní divadlo Brno se rozhodlo festival zachovat, přestože se loni oficiálně konal poslední ročník. Přehlídka měla splynout s novým velkým festivalem Divadelní svět, který společně pořádají všechny brněnské soubory. Nakonec si to pořadatelé rozmysleli. "S Divadelním světem měly splynout hlavně ty festivaly, které pobírají příspěvek města či kraje, abychom dvakrát nežádali o totéž a netříštili síly. Ukázalo se ale, že Trialog nebyl závislý na subvencích a je finančně soběstačný," řekl dnes ČTK ředitel divadla Daniel Dvořák. Většinu nákladů Trialogu hradí pořadatelé ze vstupného. Trialog letos zahrnuje čtyři inscenace a potrvá od 28. ledna do 20. února.

Do kin míří Hřebejkův snímek Nevinnost

Od 20. ledna přijde do kin film režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského o lásce Nevinnost. Ve filmu se objeví například Ondřej Vetchý, Aňa Geislerová, Hynek Čermák, Zita Morávková, Alena Mihulová a Anna Linhartová. Stejně jako v případě Kawasakiho růže, do níž obsadil Ladislava Chudíka, umožnil Hřebejk i tentokrát návrat jedné herecké legendě. Ve snímku si zahraje Luděk Munzar, který stál naposledy před kamerou před čtvrt stoletím ve Vláčilově filmu Mág. Snímek podle Jarchovského scénáře ukazuje, že cesta z vrcholu na absolutní dno může být rychlá. V tomto případě uznávaný lékař, otec a manžel čelí obvinění z těžkého zločinu a ze dne na den vymění dobrou adresu za celu ve vazební věznici. Pravda však někdy nemusí znamenat vítězství a může být jen přestávkou před mnohem náročnějším zápasem, uvedl scénárista.

Aktuálně.cz: Sazka uvažuje o prodeji vysočanské O2 areny

Sazka uvažuje o prodeji vysočanské O2 areny, vyplývá ze souhrnné informace k aktuálnímu vývoji loterijní společnosti, kterou dostali ve čtvrtek akcionáři Sazky a již má k dispozici server Aktuálně.cz. Splácení výstavby haly způsobilo Sazce finanční problémy, které nyní její vedení a akcionáři řeší. Sazka nyní čelí problémům, souvisejícím mimo jiné s nutností vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů. Podnikatel Radovan Vítek před několika dny uvedl, že pokud mu Sazka plně neuhradí nejpozději do 17. ledna 2011 své dluhy, podá na firmu k soudu insolvenční návrh. Vyzval také akcionáře Sazky k rychlému řešení situace a výměně jejího vedení. Vítek připravuje plán restrukturalizace a fungování firmy, představit ho chce ještě v lednu.

Ze sportu

Harrachovští pořadatelé mají v této sezoně druhý pokus na to, aby uspořádali Světový pohár ve skocích na lyžích. V prosinci konání dvou závodů na velkém můstku znemožnil vítr, víkendová klání v letech mají nyní podle předpovědi větší šanci na úspěch. Skákat by měla většina závodníků ze světové špičky, na startu bude také desetičlenná česká skupina. Ve startovní listině je vítěz Turné a vedoucí muž Světového poháru Thomas Morgenstern z Rakouska, přijedou i jeho švýcarský konkurent Simon Ammann, Fin Matti Hautamäki, Nor Tom Hilde a početnou polskou skupinu fanoušků potěší i zkušený Adam Malysz. Za Česko se zúčastní všichni reprezentanti z Turné Roman Koudelka, Borek Sedlák, Jan Matura, Lukáš Hlava i Jakub Janda, který se letům občas vyhýbá. Po pauze a tréninku se postaví do nájezdové stopy i nejlepší český letec Antonín Hájek, držitel českého rekordu z loňského mistrovství světa v Planici (236). Národní skupinu budou tvořit Martin Cikl, Ondřej Vaculík, Jiří Mazoch a Čestmír Kožíšek.

Biatlonista Michal Šlesingr obsadil třetí místo v sprinterském závodu na 10 km v rámci Světového poháru v Oberhofu. Vyhrál Nor Tarjei Bö, Šlesingr na něj po bezchybné střelbě ztratil dvacet sekund.

Josef Macháček dodatečně přišel na Rallye Dakar o třetí místo ve čtvrteční etapě, protože od pořadatelů dostal čtyřhodinovou penalizaci. Znamená to pro něj propad celkovým pořadím ze čtvrtého na sedmé místo, na čtvrtou pozici se díky tomu posunul jeho týmový kolega Martin Plechatý. Jemu připadla i čtvrteční bronzová příčka.

Český tenista Tomáš Berdych prošel v indickém Čennaí do semifinále. Nejvýše nasazený hráč ve čtvrtfinále porazil Slovince Blaže Kavčiče po problémech ve druhé sadě dvakrát 6:3. Jeho příštím soupeřem bude Švýcar Stanislas Wawrinka, nebo osmý nasazený Robin Haase z Nizozemska. Kavčiče, 112. hráče světa, Berdych porazil za hodinu a půl a vylepšil si bilanci s hráči mimo elitní stovku žebříčku ATP - vyhrál podvacáté za sebou.

Český tenista Radek Štěpánek ve čtvrtfinále turnaje v Brisbane porazil sedmého nasazeného Floriana Mayera z Německa dvakrát 6:3 a v semifinále si zahraje o účast ve třetím finále za sebou. Jeho soupeřem bude první nasazený Robin Söderling ze Švédska. Dvaatřicetiletý Štěpánek může v případě postupu do finále navázat na rok 2009, kdy v Brisbane v utkání o titul porazil Fernanda Verdaska, loni nestačil na Roddicka.

Tenistka Petra Kvitová si potřetí v kariéře zahraje o titul ve dvouhře na okruhu WTA. Dvacetiletá česká hráčka porazila v semifinále v Brisbane Rusku Anastasii Pavljučenkovovou 6:4, 4:6 a 6:2 a v sobotním finále vyzve Němku Andreu Petkovicovou.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty přes den 3 až 7 stupňů, na horách kolem pěti nad nulou.